Hirdetés
- Egyelőre nem alkalmas tömeggyártásra az Intel készülő gyártástechnológiája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Steam Deck
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-book olvasók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Ubuntuban/Nautilusban be lehet valahogy állítani, hogy a tabok (fülek) egy meghatározott méretben mindig látszódjanak, akkor is, ha csak 1 van? Ilyenre gondolok, mint a Pantheon Files-ban [link], ahol a tab mellé kattintva (vagy a + jelre) új tab nyitható (böngészőhöz hasonlóan).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
pc-user
senior tag
Sziasztok!
Egyik napról a másikra megszűnt működni a flash plugin Firefox 26.0 böngészőben, a kiegészítőkezelőben ez olvasható: "Shockwave flash sebezhető és frissíteni kell". Igen ám, de nem sikerül a tárolóból. Rendszer: Kiwi 12.08. Tudnátok valami megoldást?
-
szetcsuszott
aktív tag
Nos, csak érdekességképpen mondom, hogy a HP 455 G2-mön máig tisztázatlan körülmények között megjavult a bluetooth, szóval nem az Ubi támogatási problémái miatt nem ment, ugyanis az asszony hibernálásból ébresztve nem látta hol a kurzor, nyomkodott össze-visza, egyszer csak kiírta, hogy bluetooth engedélyezve.. próbáltuk rekonstruálni a történteket, de valószínű, hogy jobb felül az ikonsávban a wifi-beállítások között sikerült valamit beállítania vakon
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
bagyusz
őstag
Lecseréltem a régi linux min-t 14.10 ubira. Minden szép és jó, de egy valami nagyon zavar mégpedig, az hogy a gedit illetve a gnome terminál kép frissítési hibákkal szenved lásd: [link]
Olykor eltűnik a kurzor, tördeli a szövegeket.
Csak a fent említett kép applikációnál vettem észre.
dmesg alatt nem látok semmi különöset. Ezt a jelenséget akkor vettem észre mikor felraktam a legújabb nvidia drivert.
[ Szerkesztve ]
-
-
bagyusz
őstag
válasz lionhearted #19908 üzenetére
Nvidia hivatalos oldaláról szedtem le a *.run fájlt majd terminálból telepítettem.
(#19910) lev258 : 2x GT 750M
[ Szerkesztve ]
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Valaki homályosítson már fel, hogy mire jó az itt található graphic installer? Eddig úgy tudtam, hogy a nyílt intel driverek benne vannak a kernelben.
Az apropója a kérdésemnek, hogy van a családban egy ivy bridges laptop, és indokolatlanul melegszik 14.04-es ubuntu-val. Nem dual graphics, csak az intel apu van benne. Összehasonlításképpen 12.04-es ubuntu vagy debian wheezy kde mellett teljesen hűvös.
A fentebb linkelt driver megoldhatja ezt a gondot?
[ Szerkesztve ]
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
lev258
veterán
válasz szaszayanou #19911 üzenetére
Az Intel újabban egy ilyen frissítőcsomagot tesz elérhetővé, amellyel felrakhatod a legutóbbi stabil driver-t. Ez komplett kernel és xorg cserével is együtt jár, tehát elég komoly változás; bármennyire is tesztelt, adódhatnak problémák. A melegedésre inkább megnézném, mi eszi a procit, ki van-e pucolva rendesen a venti. Nálam is Ivy van Mint 17.1-gyel (Ubuntu 14.04 alap) és nem melegszik.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
-
szaszayanou
aktív tag
válasz lev258 #19912 üzenetére
Akkor kiesik ez az oldal. a neten böngészve ezt találtam: [link]
Azt írja benne, hogy a 14.04-es ubuntunál ki van kapcsolva a kernelben az intel p-state driver, más disztróknál viszont be van kapcsolva. Lehet, hogy a linux mint is ilyen. Sandy bridge és újabb procikat érinti a hiba.
Lehet, hogy ez van a háttérben?
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
lev258
veterán
válasz szaszayanou #19915 üzenetére
Nem tudok mit mondani. Azt viszont nézd meg, hogy egyrészt az Ubuntu Live módban használva produkálja-e, illetve a Mint szintén Live módban. Ez már többet elárul majd.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Sonja
nagyúr
Valamikor ez se működik alapból, pl. nálam. Ubuntu 14.04.1 LTS telepítése után, hiába indítottam el az Additional Drivers-t, nem talált semmit (nVidia GTX 750 Ti). A megoldás az volt, hogy terminál indít, majd:
sudo add-apt-repository -y ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get updateUtána elindítva az Additional Drivers-t, már megtalálta az nVidia driver-t, és feltelepíthettem. Hogy miért nem találta meg magától, és miért kellett új tárolót felvennem, azt nem tudom, de így legalább működött.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
bagyusz
őstag
Jah így már világos, már azzal is próbáltam. Többféle driverrel is próbálkoztam, alapesetben a csomagkezelő 303 verziót ajánlotta fel amivel reboot után nem volt kép, ezután töröltem majd felraktam a legfrissebbet 347. Ezután a csomagkezelő 331 drivert is felajánlotta, de ugyan az a helyzet mint az újjal. A 331-től kezdve az összes verziót végig próbálgattam, de semmi. Többféle kernellel is néztem: 3.16 ; 3.17 ; 3.18, de változatlan.
Végtére annyira beleástam magam, hogy folyamatosan unity crash üzeneteket dobált valamint időközönként befagyott.
Próbaképpen feltelepítettem a 14.10 gnome-t, ott meg azt produkálta, hogy különféle grafikai hibák jelentek meg. Valamint semmiképp nem akarta állítani a kijelző háttérvilágítását ami nagyon zavaró volt nekem.
Most felraktam egy eggyel régebbi 14.04 unity-s ubit, és ugyan az a történet mint 14.10 alatt, csak annyival volt más, hogy már a kezdetek elején fel kellette rakni egy frissebb kernelt mert 3.13 verzióval nem akart dűlőre jutni felbontás ügyileg.
Nem tudom, hogy mennyire játszik közre, hogy a notim SLI képes. Próbaképpen kivettem a második gpu-t, de ilyenkor automatikusan átvált intel karira amihez megint csak driver nyűgje volt(nem bootolt be)
Másrészt ez nekem nem is lenne járható még ha működne is, hogy mindig kiveszem a második gpu-t.
Linux mint alatt nem volt ilyen problémám.
14.04 alatt észrevettem, hogy az egyes effektek , menüelemek szín átmenetei elrétegződnek.
-
-
bagyusz
őstag
válasz bagyusz #19921 üzenetére
Megoldás a képernyő tördelési hibára:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
ccsm
OpenGL-n belül kapcsoljuk ki a textúra tömörítést és a framebuffer object-t.
Külföldi oldalakon "nvidia flickering" néven ismeretes ez a hiba. Az ihletet innen merítettem.
-
törölt tag
válasz joecontra #19924 üzenetére
Közben megtaláltam: Kannada ṭha betű.
-
Tankréd
csendes tag
Nagyon belassult az SSD-m, amit pár hónapja vettem, .
Lefuttattam egy smartmonttols diagnózist, de nem értek semmit belőle. Ide linkelem, egy szakértő válaszára várva. Nagyon köszönöm, előre is.=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: KingFast
Serial Number: 0318201400464
Firmware Version: KFJ14001
User Capacity: 32.017.047.552 bytes [32,0 GB]
Sector Size: 512 bytes logical/physical
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: 9
ATA Standard is: Exact ATA specification draft version not indicated
Local Time is: Sat Jan 24 23:47:22 2015 CET
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION ===
SMART Enabled.=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSEDGeneral SMART Values:
Offline data collection status: (0x00) Offline data collection activity
was never started.
Auto Offline Data Collection: Disabled.
Total time to complete Offline
data collection: ( 32) seconds.
Offline data collection
capabilities: (0x0b) SMART execute Offline immediate.
Auto Offline data collection on/off support.
Suspend Offline collection upon new
command.
Offline surface scan supported.
No Self-test supported.
No Conveyance Self-test supported.
No Selective Self-test supported.
SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
power-saving mode.
Supports SMART auto save timer.
Error logging capability: (0x00) Error logging NOT supported.
No General Purpose Logging support.
SCT capabilities: (0x0039) SCT Status supported.
SCT Error Recovery Control supported.
SCT Feature Control supported.
SCT Data Table supported.SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0
2 Throughput_Performance 0x0005 100 100 000 Pre-fail Offline - 0
3 Spin_Up_Time 0x0007 100 100 000 Pre-fail Always - 0
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x000b 100 100 000 Pre-fail Always - 0
8 Seek_Time_Performance 0x0005 100 100 000 Pre-fail Offline - 0
9 Power_On_Hours 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 224
10 Spin_Retry_Count 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 134
167 Unknown_Attribute 0x0022 100 100 000 Old_age Always - 0
168 Unknown_Attribute 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
169 Unknown_Attribute 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
170 Unknown_Attribute 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
173 Unknown_Attribute 0x0012 186 186 000 Old_age Always - 22282495
175 Program_Fail_Count_Chip 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0
192 Power-Off_Retract_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
194 Temperature_Celsius 0x0023 100 100 000 Pre-fail Always - 40 (Min/Max 30/60)
197 Current_Pending_Sector 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
240 Head_Flying_Hours 0x0013 100 100 000 Pre-fail Always - 0SMART Error Log not supported
SMART Self-test Log not supported
Device does not support Selective Self Tests/Logging -
-
Tankréd
csendes tag
válasz lionhearted #19930 üzenetére
Köszönöm, bár ezt nem értem.. a trim- nek futnia kell, ha jól tudom. A sudo fstrim -v / - parancsra vagy ezt adja ki :
/: 0 bytes were trimmed, vagy egy nagyon hosszú számsort a nulla helyén.
Az fstab fájlt módosítottam, discard, noatime, nodiratime... Vagy nem oké mégsem??? Szerinted?
-
Tankréd
csendes tag
válasz lionhearted #19930 üzenetére
Tudom, hogy a Kingfast gagyi, de most mit tegyek?? Ha a leírtak alapján jónak tűnik, nem vihetem vissza kicserélni..
-
nagyúr
válasz Tankréd #19931 üzenetére
Nem vagyok szakértő, de a noatime gyakorlatilag már elvégzi, amit a nodiratime, utóbbit kiveheted az fstab- ból. Felesleges könyvtárakra külön kiadni azt a parancsot, ami fájlokra már ki van adva!
Itt találsz pár ellenőrzéssel kapcsolatos segítséget.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Tankréd #19934 üzenetére
Bármikor szivesen, de tényleg nem értek hozzá, csak a pár hónapja vételezett Intel 520- ra Linux Mint- et telepítettem és utánaolvastam elég sokat, hogy Linux alatt mire kell figyelni, mert Win 7 alatt jó sok dolgot célszerű állítgatni és lassan összejött egy Linuxos SSD cikk is. Az a valószinű, hogy Ubuntu alapúak 14.04 től kezelik auton a legfontosabbat, a TRIM- et, ez is az Intel és Samsung SSD esetén volt igaz pár hónapja.
Egyébként bármilyen SSD- nek gyorsnak kéne lennie HDD- hez képest a soxoros acess time miatt. Ha nálad valami nem olyan, mint kéne lennie, érdemes lenne a Flash SSD topicot meglátogatnod, elég sok hozzáértő van, ahogy az utóbbi hónapokban olvasgattam, igen komoly szinten tudnak segíteni. Én, mint laikus csak félrevinném a dolgot, mert az összegyüjtött infókat megosztom, ha szükséges, de másra nem szivesen vetemednék. Ahogy sejtem, indításnak ssdok képet fognak kérni egyből, amit Linux alatt nehéz lesz produkálnod, de a reggel linkeltek közül valamelyik pont ezt vizsgálja, hogy rendben van- e, áruld el nekik, hogy Linuxot futtatsz!
főleg Winhez értenek, kivéve berus.berusmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #19935 üzenetére
Azt elárulhatnád itt is, hogy pontosan melyik Ubi verziót használod, mert a gnome-disk-utility például jó sebességmérést is csinál. az is lehet, hogy nem, mivel a Self-test sincs támogatva a smart szerint
Látom ott is beraktad a smartos hsz- t, amiről már tudjuk, hogy nem árult el semmit a lassulásról. Van elég szabad hely az SSD- n?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Tankréd #19937 üzenetére
A (#19933)- ben linkelt ellenőrzéssel kapcsolatos terminal parancsok eredményeit és a gnome-disk-utility- vel végzett sebesség mérést is bemásolhatnád!
A gépedről is írhatnál bővebben, processzor, memória mennyisége, meghajtók, böngésző,stb.
Az a 7 GB lefoglalatlan hely partícionálva van? A használt területre értettem, hogy nincs- e megtelve, ezeknek a parancsoknak a kimenetét is berakhatnád:df - Th
cat /etc/fstabmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
megema
őstag
Sziasztok!
A helyi hálózathoz be kellett állítanom egy DNS szervert az Ubuntus gépemre. A NetworkManager dnsmasq-ja ki lett kapcsolva és felraktam a külön csomagot. A gond csak az, hogy pár másodperccel előbb indul el a dnsmasq, mint hogy lenne hálózat, így minden egyes újraindítás után újra kell indítani a szolgáltatást.
Valahogy meg lehet oldani, hogy utána induljon? Vagy esetleg arra van megoldás, hogy a NetworkManager dnsmasq-ja ne csak a helyi gépet szolgálja ki, hanem a külső kéréseket is?
-
megema
őstag
válasz megema #19940 üzenetére
Remek, hogy mindig magam válaszolom meg a feltett kérdéseimet...
14.04 alatt már semmi szükség sincs a külön dnsmasq csomag telepítésére, de ezt mindenhol elfelejtik leírni. A NetworkManager dnsmasq-ját bekonfigoltam, hogy a helyi hálózatból érkező kéréseket is fogadja, cache-eljen és olvassa a hosts fájlt.
/etc/NetworkManager/dnsmasq.d/dnsmasq.conf (létre kell hozni):
cache-size = 10000
listen-address = «gép helyi címe»
addn-hosts = /etc/hostsA lényeg, hogy ebben a fájlban ugyanúgy lehet konfigolni, mint korábban az /etc/dnsmasq.conf-ban.
-
Benex
senior tag
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy egy kicsi acer notebookon, 2gb ram 2 magos , mennyire futna jól az ubunut? Most jelenleg Elementary OS van rajta , a freya béta, nagyon jól muzsikál, viszont van 1-2 dolog ami nem akar rajta működni 1-2 dolog és gyanús , hogy az ossal van a baj.A kérdésem az lenne, hogy ilyen kis hardverral , hogy müködik a színtiszta ubuntu?
(Illetve aki arch linuxot használ, az antergos gnome desktoppal, hogyan müködne ilyen kis hardveren? AUR miatt nagyon szerettem )
Előre köszönöm mindkét kérdésemre a választ illetve segítséget
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
Thocy a ZAGY
tag
Nálam a hordozós netbookban (Samsung NB30) egy magos atom procival, 2G RAM társaságában még éppen használható, szóval nálad csak jobb lehet a helyzet. Xubuntut itt ajánlották páran és igazuk volt, tényleg látványosan fürgébb, de azok közé tartozom, akik bár az elején fújoltak, aztán mégis ráéreztek a Unity ízére. Mivel minden gépemen az fut, egyszerűbb beáldozni egy kis sebességet a megszokott munkakörnyezetért (a netbookot tényleg csak alap dolgokra használom, nem várok tőle csodát).
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
törölt tag
Egy laptopra GUI nélkül tettem fel Ubuntu 14.04 x64-et. Hogyan tudom megoldani, hogy a kijelző lehajtásakor ne menjen alvó módba? És persze később sem.
Thocy a ZAGY: +1. A Unitiy nagyon az elején nekem sem jött be, de mostanra úgy megszoktam, hogy más ablakkezelő előtt ülve hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Ukrajnai háború
- Egyelőre nem alkalmas tömeggyártásra az Intel készülő gyártástechnológiája
- ASUS routerek
- Napelem
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Direct One (műholdas és online TV)
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest