Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- Gaming notebook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen monitort vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz kicsi83 #19800 üzenetére
Pontosan honnan tudod, hogy elsötétülés után lefagy a rendszer? Vagyis miből gondolod ezt, mit tapasztalsz? A kép nem jön vissza? Visszajön de nem reagál semmire? Nem lehet Ctrl+Alt+F1-el tty1-re váltani? Nem éred el SSH-val a rendszert? Szóval kicsit írd körül, hogy mi a helyzet.
-
kicsi83
tag
válasz Kendek #19801 üzenetére
Lefagyást csak abból gondolom, hogy semmire nem reagál(billentyűzet, egér). Amíg használva van a gép addig működik rendesen, de ha nincs hozzányúlva kb 10-15 percig utána kép nem jön vissza. Újraínditás után tökéletesen működik (amíg nincs 10-15 perc szünet a használatban). Ctrl+Alt+F1-et még nem próbáltam.
-
kicsi83
tag
Köszi, megpróbálom.
-
-
gyulank
addikt
válasz Kendek #19808 üzenetére
Én nem ismerem, ezért nem tudom. Képzeld el, hogy nincs kurzor! Látom az ikonokat, elkezdem húzni az egeret mondjuk lefele, aztán jobbra-balra, és az ikonokon látszik az aktiválási effekt, hogy a kurzor ezen van, vagy azon van, de csak ebből következtethetek a hol létére. De mondjuk az elején kijön, hogy engedélyezzem az OpenGL-t, és ott nem animálódik a gomb, marad a TAB.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyat szeretnék csinálni, hogy egy vinyót 5 fele osztanék (swap, rendszer, +3 egyforma partíció)
Ugyanis lenne 3 felhasználó, plusz rendszergazda.
Hogy tudom megoldani, hogy a 3 felhasználó csak az egyes partíciókon tudjon gazdálkodni (fájlokat tárolni, hagfelvételeket készíteni, stb...), de telepíteni, vagy törölni senki ne tudjon, és ne is lássa a többi partíciót. Emellett jó lenne, ha csak adott alkalmazásokat tudnának elindítani.
Persze lenne egy rendszergazdai fiók is, aki bármihez hozzáfér.Ezek megoldhatók linux alatt? Hogyan tudom kivitelezni? Előre is köszönöm
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
ngabor2
nagyúr
Tapasztalatból tudna valaki ajánlani webkamera alkalmazást, ami tud mozgásérzékelés alapján videót vagy képet rögzíteni? Addig már eljutottam, hogy pl. a vlc-vel megy rendesen a kamera, fel is vesz. Viszont nekem az kellene, hogy pl. reggel 7:30-tól délután 4-ig akkor rögzítsen, ha van valami mozgás.
Valamint van egy ilyen webkamera, amit még nem sikerült életre keltenem:
Bus 003 Device 008: ID 1b3f:2002 Generalplus Technology Inc. 808 Camera #9 (web-cam mode)
Esetleg ezzel valakinek tapasztalata?(Természetesen mindkét problémával még küzdök egyénileg, de hátha valaki csípőből vágja.)
-
ngabor2
nagyúr
válasz lev258 #19816 üzenetére
Köszi, ezzel életre kelt. Már "csak" a motiont, vagy más progit kell életre kelteni úgy, ahogy én szeretném.
Az az érdekes, hogy ha saját könyvtárba másolom a conf fájlt, ott szerkesztem, és sudo motion paranccsal indítom, akkor szépen menti a képeket/videót. Ha daemonként indítom, akkor viszont nem. Pedig be van írva a konkrét elérési út (/home/ngabor/.motion/), de azt írja, hogy nem tudja megnyitni (root-ként).
Ha ez meglenne, akkor már "csak" a crontabot kellene belőni.
-
jFox
addikt
Sziasztok!
Az Ubuntu 14.04 LTS Gnome felülettel ellátott verzióját használom. Az a problémám vele, hogy amikor bekapcsolom a gépet, időnként elfelejti, hogy magyar billentyűzet van beállítva. Van amikor jól működik de van amikor csak akkor áll helyre a rend, ha kilépek és újra belépek. Ezt mi okozhatja?
Új vagyok még az ubuntuban, eddig Mandrivát használtam meg néha lubuntut de az nem csinált ilyeneket.--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz lionhearted #19819 üzenetére
Valószínűleg a daemon miatt kell a root.
Viszont valamit sikerült elszúrnom, mert szép titokban gyártott egy 80 gigás(!) logfájlt...
-
válasz ngabor2 #19820 üzenetére
Miért, cronja nincs a usernek? Daemon akárkinek a nevében futhat, akkor kell root, ha system (user ne piszkálja ) szolgáltatás, de akkor is sokszor kap saját usert, amiben valójában indítva lesz.
Ezért kérdem, hogy ha bekapcsolod a gépet, és a home mappa titkosítva van, akkor a root sem lát bele, hiszen nincs feloldva.
Igaz, nem olvastam végig a threaded, ez csak egy általános meglátás akkor, ha a root nem lát valamit.
A logfájl ismétlődő része viszont érdekes lehet.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
volvofh
csendes tag
Üdv Mindenkinek! Még ismerkedek a rendszerrel,tegnap váltottam pontosabban Linux Ubuntu 14.04 LTS-re,és elakadtam a Teamspeak 3 felrakásánál.. Esetleg aki tudja ,hogy hogyan kell felrakni eme rendszerre terminálból az kérem dobjon egy PÜ-t! Előre is köszönöm!
-
growler
őstag
Bocs a fals linkért ![link]
-
-
sqpp
őstag
válasz lionhearted #19826 üzenetére
Igazából már megoldottam neki
-
spammer
veterán
&(#19828) jFox
Nem tudom, de azt megpróbálhatod, hogy amikor nem magyar a kiosztás, akkor terminálban kiadod ezt a parancsot: setxkbmap hu
Ha működik (magyarra kiosztásra vált), akkor megpróbálhatod azt, hogy a /etc/rc.local fájl végére az exit 0 elé/fölé beírod ezt a parancsot, így rendszerindításnál elvileg beállítja magyar kiosztásra.
Esetleg megpróbálhatod újrakonfigurálni a billt: [link]
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
RBJ
addikt
Jelenleg 14.04. LTS t használok. Eddig mindig léptem tovább de most kihagytam. Érdemes lesz a 15.04 váltani, upgrade lni ha igen nem lesz gond két verzió ugrással. Eddig mindig újraraktam a gépet de most nincs kedvem és időm majd kalapálgatni, igaz, hogy kihagytam rengeteget felejtettem .
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
nagyúr
Értem, például a Gnome 3.14- ről!?
14.10- re tudsz frissíteni, arra meg lehet telepíteni a Gnome 3.14- et.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Nem maradsz le sok dologról, de ezt a lépést ajánlottan csak két lépésből tudod megcsinálni, két frissítéssel egymás után. De a 15.04 most még fejlesztői verzió, áprilisban jön ki a végleges, mint azt gondolom te is tudod.
Ha viszont nincs időd kalapálgatni, akkor biztos, ami biztos alapon csinálj egy rendszermentést a mostani LTSről.Tegnap még működött...
-
nemurea
aktív tag
válasz N0zer0 #19552 üzenetére
Sziasztok! Most jutottam el odáig, hogy a már nagyon hibrid gépem pendrive-jára feltelepítettem egy teljes oprendszert. A háttér: adott egy eredetileg HTPC, ami most NAS-ként funkcionál, XPEnology fut rajta. A XPE miatt pendrive-ról boot-ol, a teljes HDD-t az XPE használja. Viszont néha szeretném kihasználni a gép nagyszerű multimédia képességeit, emiatt a 8 gigás boot pendrive többcélúvá válik.
A pendrive felépítése:
sdb1: 32 megás boot, grub legacy, ez tölti be alapesetben a NAS-t
sdb5: 250 megás partíció az OpenElec System számára, a grub legacy-ról tölt, ha ezt választom
sdb6: 500 megás partíció, OE Data, nem boot
sdb7: a maradék 6,x giga, erre került most az oprendszer (ami egyébként Linux Mint, de bátorkodtam továbbra is ide írni, hiszen mégiscsak Ubuntu-fork )A telepítéskor az sdb7-re került a Mint grub2-je. sdb1-en lévő grub legacy-ba új bejegyzést írtam, megfelelő root, chainloader +1, át is ugrik a grub2-re. Itt ugye a Mint boot menüje tűnik fel. Alapból nem töltött be a rendszer, de ez nem lepett meg: mivel a live rendszert egy másik USB-re írtam ki, arról telepítettem a cél 8 gigás pendrive-ra, így telepítéskor a live volt a hd0, most meg a rendes 8 gigás a hd0. A grub2 config-ban átírtam minden hd1-et hd0-ra.
Viszont a rendszer boot folyamata megáll félúton: kidob busybox-ra, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a root-ot nem tudja csatolni. Ha recovery módban indítom el, akkor látszik, hogy a
linux /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic root=UUID=2defc352-f7ea-4de8-979b-a0400817dff1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-3.13.0-37-genericsorok lefutnak, egy csomó visszajelző üzenet elrohan a szemem előtt, de amikor a device driver-eket szeretné betölteni, akkor várakozik egy 15 mp-ig, majd jön a busybox. A számomra értékelhető hibaüzenet kb. annyi, hogy a /dev/UUID=2def......dff1 mappa nem található, így a root-ot nem tudta felcsatolni.
Ja, és a vezeték nélküli billentyűzetemet is inaktiválja, a BIOS/grub-ok környékén még kiválóan működik, gondolom, itt új meghajtót akarna alkalmazni, de nem tudja betölteni, így a busybox-ban sem tudok egyelőre körülnézni. Kipróbáltam, hogy UUID helyett LABEL-t adok meg neki, de ugyanez a szimptóma, nem meglepően (reagált rá, mert akkor /dev/LABEL=MINT_LINUX-ot keresett).
Nem tudom, hogy a grub.cfg-ben van hiba, vagy valami oprendszeres beállításban, de én az előbbire tippelek, csak nem tudom, mit csinálok rosszul.
grub.cfg jelenleg:
Hardver: 8 gigás pendrive, grub2 szerint is hd0, 1 db HDD 3 partícióval, hd1-en, jelen esetben nem játékos szerintem.
Még nézem tovább is, de hátha van valakinek kapásból valamilyen ötlete, hogy egyáltalán melyik irányba induljak el. Linux kapcsán eddig a legtöbbet a boot-okkal sz*vtam eddig, lassan meg kellene tanulnom lépésről lépésre a folyamatot... Köszönöm!
-
nemurea
aktív tag
válasz nemurea #19836 üzenetére
Eggyel tovább jutottam: az mire utal, ha a busyboxban az initramfs promptnál ha kiadom a blkid parancsot, akkor nulla darab eszközt talál? Amúgy az első hibaüzenet a "Begin loading essential drivers ... Illegal instruction" a gyorsan lefutó egész képernyős visszajelző sorok után, itt megáll egy kicsit, majd utána jön a hosszabb magyarázat. Amúgy a /dev-en belül nemcsak a /disk/by-label hiányzik, hanem úgy általában a teljes /dev/disk könyvtár...
[ Szerkesztve ]
-
sqpp
őstag
Ubit, szerintetek hogy rakjam fel? Wubirol vagy inkább Pendrive? csak régen mindig gond volt a wubi, hogy ha letöröltem a Windowsból, akkor bebugozott a rendszerbetöltő.. és újra kellett raknom a mbr-t ...
-
sqpp
őstag
Ez az nVIDIA driver sehogy se megy fel... ugye parancsorból kell indítani, hisz valamiért azt írja, hogy le kell állítani az X-Server-t, amit meg is tettem futtatnám, de azt írja, hogy valami másik driver van betöltve a kernelbe, ezért nem leheséges a futtatás? Ötlet?
Szerksz:
Úgy néz ki megoldottam, simán apt-get install-al telepítettem, úgy néz ki így jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
-
sqpp
őstag
KDE-re le lehet valahogy cserélni ezt a Unity-t? nem az a baj, hogy nem tetszik, csupán a KDE szerintem szebb..
apt-get install kubuntu-desktop ?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Politika
- Linux kezdőknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- BestBuy topik
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest