- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dell notebook topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Forrmell.enn
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
eight
senior tag
válasz
P3TR!CK #27129 üzenetére
egyébként gondolom pci-e 100-on van, mert attól is lehet ilyen gond.?
szerk.: @#27136 : annyin
Csak megosztanám a topikkal, hogy múlt hétvégén tuningolgattam egy kicsit a gépet, és aztán ahogy kell a végeredményre ráengedtem mindent amim csak volt. (6 óra prime-blend, memetest, ibt, orthos, aida-stabilitás teszt.. stb...szóval mindent)
Viszont most Pénteken gyerekre vigyáztam, aki ügyes volt és jutalomból játszhatott egy kicsit a Minecraft-al. Már a kezdetektől tolja, (amikor még elég ismeretlen volt), szóval hozzászokott már hogy sokszor lefagy. De most szólt hogy valami baj van. Én elintéztem azzal hogy biztos frissitettek, és ez most valami bug, de aztán ránéztem, és tényleg a feltünően sokszor dobta ki a desktop-ra, meg egyszer reset is lett a dologból.
Jött egy megérzés (én kis korom óta zsigerből kezelem a gépeket
), és adtam egy kis +feszt a procinak. Meggyógyult töle, majdnem lepetéztem.Ha visszaveszem egyel a feszt, akkor is lefut minden létező tesz amit csak akartok, de a Minecraft-nak kell az a kicsi plusz, pedig 20% jobban meg sem kergeti a procit, szóval még csak nem is értelmes a történet, de tényleg, ha nem kapja meg a + feszt, akkor állandóan ledobál a szerverről, vagy csak simán kidob a desktopra.
Szóval csak ennyit a szintetikus stabilitás tesztekről
-
eight
senior tag
válasz
Karesz000 #27106 üzenetére
akkor az már régen nem alapfesz, auto-val nem tuningolunk ha nincs a szobában pénzfa
, De ezek szerint elég jól belőtték gigabyte-éknál azt a biost.
Vagy kezd el szépen "kitalálni" minek mit ad a BIOS auto-n hogy ötszázvalahányon is "hűvös" és stabil vagy, vagy elégedj meg a jelenlegi maxal, de "vakon" azért én nem erőltetném, csakis manuális feszbeállításokkal.
MSI lapok is simán elmennek auto-val 450-ig, de 533? az már azért szépszerk.: ha alapfesz, akkor azt a procit tedd majd vitrinbe mikor cserélsz, mert nem egy mindennapi darab
szerk2: legújabb cpu-z és a coretemp is a proci vid-jét mutatja és nem pedig a jelenlegi Vcore-t! HWmonitor, vagy cpu-z 1.55
-
eight
senior tag
VTT (FSB termination) szimplán az a feszültség, amin az FSB üzemel.
-
eight
senior tag
válasz
lipi67 #26802 üzenetére
Szia
Pont ez a lényeg, nem tudod hogy mi a nulla, viszont azt tudod hogy azt nem szabad elérned. A szenzor a végétől méri a deltát, (egyébként azért is linkeltem be a pdf-et hogy lásd), és ahogy az ábra is mutatta minél távolabb van a hő annál pontatlanabb (mondjuk kit érdekel hogy 30-40 fokosan nyugalmi állapotban 4-5 fokot téved, az a fontos hogy a végéhez közel pontos legyen).
Szóval szerény véleményem szerint ezt azért fontos elmondani a kezdőknek, hogy ha nem akarja "tönkrevágni" a prociját akkor ahelyett hogy mindenféle pontatlan (inteles doksiból egy util-ba programozott) hőmérsékleti értékekek figyelgetne, egyszerűen figyelje csak azt hogy a delta maradjon 20 felett.
Egyébként abban egyet értünk, hogy a hő biztosan nem teszi tönkre a procit, viszont a throttle az (a magas vcore mellett) amitől csökken az élet-tartam (bár mondjuk hidegen hagyhogy 5 vagy 15 évig bírja egy proci, amikor addigra úgy is lecserélem, de azért az én magánügyem, a máséra jobban vigyázok
)
A "türelmetlen user"-ben is igazad van
, bizony bizony egy jó túlhajtás hetekig is eltart (szerencsénkre
)
-
eight
senior tag
ne foglalkozz vele, csak arra figyel hogy ne menjen 20 fok alá egyik mag sem. Ha 20 fok alá megy akkor kapcsold le a kínzóprogit, ha a 10-kör végére is 20 fok felett van ,akkor elég volt a hűtés, és bizti hogy még nyáron se lesz vele baj ha mondjuk játszol (azért nyáron már ne engedd rá az IBT arra a max túlhajtási értéketre amit most belősz a hűvös tavaszi napokban
)
-
eight
senior tag
válasz
lipi67 #26767 üzenetére
Szóval:
A 65nm tjmax-ok eleinte úgy voltak szarok ahogy csak lehet, és amikor az intel észrevette a hibát, korrigáltak (2,3) .Hiába 80C mondjuk egy procinaktípusnak a Tjmax-a, az egyedi kalibrálás után a tényleges érték (7-13 old) egy egy procinál lehet akár 85C vagy éppen 88C-is (ezeket a nagy külömbségeket OC mesterek profi labori környezetben konkréten ki is mérték).
A legjobb amit csak lehet tenni, hogy elfelejti az ember az Intel számokat, és csak arra vigyáz hogy ne menjen 15-20 fokkal közelebb a nullához, bár még ez sem tökéletes, mert maga a szenzor is téved (főleg az alacsonyabb hőtartományokban).
-
eight
senior tag
fordítva nézd a coretemp-ben, (advanced option: Display the distance to TjMax.....), mert az a pontos (egyszer elolvastam vagy 30 oldalt erről a témáról a legnagyobb OC istenektől és az a lényeg hogy csak úgy pontos.... hidd el)
ha több mint 20 fok marad a 10-ik kör végére, akkor ezer % hogy nem lesz baja,(de pl nekem ha játék-profilal inditom a gépet csak 10C szokott maradni nyáron, és még sem lett semmi baja)
esetleg próbáld meg egy hangyányival kevesebb Vcore-ral és helyette növeld egy kicsit a VTT-t, hátha úgy is stabil marad. Kevesebb Vcore = kevesebb hő
Bár most látom hogy milyen "klassz" tápod van, szvsz szerezz be egy tápot mielőtt azt a sok remek cuccot hazavágod... addig szerintem ne is tunningolj, ez legyen a legfontosabb
-
eight
senior tag
-
eight
senior tag
-
eight
senior tag
Azt én nem mondtam hogy gagyi, de se a P43 sem pedig az L-es lapok nem tunningra lettek kitalálva. (szvsz az L-es lapok gyengébb a fesz-szabályzási képességei maitt vannak a "gondjaid").
ui.: vidd el valakihez azt a procit akinek jobb lapja van, és akkor kiderül mennyit számít a lapod. Minden proci más és más akár csak a lányok
-
eight
senior tag
rendben
ha mégis, akkor 1.45V fölé ne menj, mert utánna már "állítólag" degradálódhat proci, (bár gyári hűtéssel 1.4V-ig sem fogsz eljutni szóval mindegy). Természetesen még 1.6Vnál sem degradálódik semmi, csak ez amolyan Intel-es kincstári ráhagyás, hogy nehogy már rajtuk kérje számon valami OEM ha túlfeszelnek egy procit. Emberek 1.6V voltal járatnak e4x00-es procikat 70 fok felett évek óta minden gond nélkül, szóval baja az biztos nem lesz, 65nm-es Conroe-t nem fogod tudni kinyírni
Azért nem az én procim, más *8#&+!-val meg nem verem a csalánt, szóval se 70C fölé se pedig 1.45V fölé ne menj
ui.: 0,0125V-ot tutira adhatsz neki biosban, 7,328 csilliárd százalék hogy nem lesz semmi baja
Sok sikert
-
eight
senior tag
-
eight
senior tag
Ha a több FSB Volt-val sem lesz stabil ,és nem sikerül elmenteni a több Vcore voltot a BIOS-ban, akkor sajna 266-ból vissza kell majd venni, amig stabil nem lesz
F5-ös bios felrakását még megpróbálhatod ha nem akar sikerülni, elvileg F4-től ismeri az e4500-at, ezért kérdeztem milyen verzó van fent neked
-
eight
senior tag
-
eight
senior tag
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Host Frequency(Mhz) 266Mhz
PCI Express Frequency ASYC
PCI Express Frequency(Mhz) 100Mhz
System Memory Multiplier 1.5
CPU Voltage Control VID 1,26875VHa windows bejön mondj légyszi hőt 10 körös IBT után (times to run:10), ha felmegy coretempben a magok hője 70 fok felé, akkor kapcsold le az IBT-t!
-
eight
senior tag
Ne haragudj, bár a procival van tapasztalat, de arra nem emlékszem mennyit bírt gyári hűtéssel. Az enyémnek ha a jól dereng (8x)440Mhz volt a FSB-walja, de az EIST miatt (hogy web-ezés közben ne zabáljon már annyit) inkább a (11x)320-nál döntöttem, bár az már rég nem gyári fesz és hűtés
Mindjárt letöltöm a bios-odat és megnézem... aztán segítek
-
eight
senior tag
Szia,
Ha IBT-vel 100% terheléssel mellett csak 52C a proci(kupak), akkor szvsz nagyon jó kis procit fogtál ki, mert az M0-ok hírhedtek a magas hőkről és a korai FSB-wall-ról.
Nyugodtan menj el a max 73 fokig IBT-vel semmi baja nem lesz a procidnak, de ténylég, alapfeszen szinte képtelenség kinyírni egy Intelt. Igazából ha a coretemp-ben a magok hője nem megy 10-15C (a tjmax-ig) "alá" akkor azt még birni szokta hibázás nélkül, aztán meg bekapcsol a throttling, vagy egyszerűen kikapcsolja magát a proci.ui.: azért ha most megtalálod a stabil max túlhajtást, nyáron már ne IBT-z, mert azért IBT hő az mindig kb 15C-vel több mint amynnit bármilyen program ki fog hajtani a procidból, ezért is hasznos az IBT, mert a megmutatja hogy a adott volton/Mhz-en bírja e a proci minden körülmények között vagy sem (bár stabilitás ellenőrzése szvsz nem alkalmas, arra pár óra p95-blend kell inkább)
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #26687 üzenetére
Bizony, főleg hogy 450-es-ként kell egy Quad-os 6850-es tunning gépben helyt állnia, és voltak itt azért forró nyári napok az elmúlt három évben.
Persze az is igaz hogy 450-hez sose voltál közel, meg elvileg 3 év az nem sok egy Corsair-nak, azokba azért nem vasvellával hánnyák bele a ganajtui.: a vertikális dologgal kapcsolatban meg: nem kell azt olyan komolyan venni, simán el leszel úgy is. Táp alá tegyél be még egy halk ventit, szvsz az számít a legtöbbet ilyen esetekben, nekem is úgy van, és azóta sosem pörög fel max-ra a táp ventije (mondjuk kicseréltem swif2-re szóval akár fel is pöröghetne
)
-
eight
senior tag
válasz
darál0w #26679 üzenetére
Van annak egyáltalán most még értelme?
Én mindenhol azt olvastam (itt egy példa), hogy jelenleg ez az egész tri-channel dolog nem más mint profit-orientált marketing fogás, és még ha tényleg érezni is lehetne valahol, akkor sincs sok értelme a "QPI bus" sebessége miatt.
Mondjuk a több ram az mindig jobb
-
eight
senior tag
Utánna olvastam egy-két helyen neked egy picit, de előre elmondom hogy én ebben nem vagyok szaklértő, i5-ös laptopot legközelebbről vitrinben láttam
1, Minek?, Ahhoz hogy túlhajts egy laptopot, olyan sokat kell költened egy jó laptop hűtőre, hogy megérte volna inkább jobb procival szerelt gépet venni.
2, Lehet hogy elforralod a gépedet, és nem lesz semmi hatása, vagy ha lessz is az minimális lessz.
3, Aki próbálta és volt hűtése simán BCLK-t tudta emelni minden más érintése nélkül, csak a ramok Freqijét kellett visszavenni mivel hogy az is megy akkor felfele, de mind1 mert a magas ram freqi "állítólag" nem is számít annyira.
4, Lehet egyáltalán a biosodban állítani valamit?
5, Inkább a VGA-t kéne húznod, de ahhoz is hűtés kéne.Remélem valaki aki ért hozzá azért majd segít, sok sikert
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26619 üzenetére
rendben
akkor IBT ahogy a priviben írtam, (majd ha megtaláltuk max stabil MHz-t ami még hűthető, akkor foglalkozunk majd a ramokkal meg a feszek visszavételével)
majd mond mennyi a hő 10 kör után...
ui.: MEM feszt a "DDR2 OverVoltage Control" pontnál lehet majd állítani, ha szükség lesz rá
-
eight
senior tag
válasz
Netius #26617 üzenetére
Nincs mit
CM Hyper 212 Plus-t mindenki isteníti (8pénz), nem tudom elférne e neked,
A jelenlegi egyik legjobb air pedig az NH-D14-es, csak az már egy vagyon
Én nekem egy ősrégi Big-Typhoon van lappolva ráengedve a kupak nélküli procira, Még soha nem volt kevés pedig ventijét az alaplap csak 0% és 40% között mozgatja -
eight
senior tag
válasz
Mr. Bituman #26613 üzenetére
Kicsit bővebben, vagy ez már a max?
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26609 üzenetére
ramokat tedd le 1:1-re hogy 800 legyen, minél lazább beálításra, hogy lássuk nem azokkal van a baj.
tényleg nem értem, annak a lapnak még a biosa is tök jó értékeket ad autora, még csak voltot sem kéne emelned: PCI-E:100, PCI 33.3, ramok 800, és egy csomó ideig el kéne tudnod menni, nem értem
:S
-
eight
senior tag
válasz
Netius #26607 üzenetére
Tényleg jó lap, kellő hűtéssel 500-at is el kéne tudnod érni, (talán csak System Clock Mode: Linked-el, de az már akkor mind1
)
Gondolom biosban megmarad tehát nincsen elem gond, legfrissebb bios, nvidia driverek, stb... ezzel nem is akartalak nyaggatni.
Sajna nincs ötletemtalán kérdezd meg topicjában)
Remélem megoldódik.
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #26599 üzenetére
Fiatal koromban megőrültem ha nem volt meg mindig mindenből a legjobb, kisebb vagyonokat költöttem a legújabb procikra és egyéb kütyükre. Igazából 4 dologból állt az életem, és mind a 4-et imádtam (Csajok, munkám, haverokkal buli, hardverek).
Most meg szegény öregemberként még mindig c2d-n vagyok, bár az az igazság hogy nekem ez most még elég, ha kell bekapcsolom a ventiket és megkergetem egy kicsit
ui.: na megyek durmizni, jó éjt
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #26596 üzenetére
Mert a megcélzott réteg a hobbiból tuningolók voltak, (mint pl te is vagy), és akkortájt mindenki crossfire-t hajtott (pl 2xHD4870), ami meg úgyis csak 8 lehetne a P45-el és akkor még ez volt a legjobb chipset. Szerintem is odarakhatták volna még azt a 8 lane-t de hát sajna nem rakták.
( Egy rossz vinyoról kell adatokat mentenem és kiírta hogy még kb 180óra van hátra
)
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #26592 üzenetére
Tudomásom szerint a JR P45-T2RS csak 8 lane megy a NB-től mindkét slot-ig szóval bár maga a P45 chipset elvileg tudna váltani 8x+8x és 16x+0x között, de a DFI mérnökei nem igy varták meg ezt a lapot.
Bár lehet hogy később kiadtak valami verziót amiről én nem tudok és már neked az van...
-
eight
senior tag
válasz
PH-User #26589 üzenetére
Hát az biza ha jól tudom csak x8+x8-at tud, de max majd a RAGE megatexturáinál fogod egy kicsit megérezni, vagy ha egy játékban olyan nagy felbontásra állítod a texturákat ami már sokszorosan meghaladja a kártyádon lévő ram nagyságát. Mai játékokkal 1920x1080-ban szinte nincs külömbség.
Mond már el nekem mi volt a bajod az MSI-vel, nem volt stabil?
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26580 üzenetére
Hali
Ha máskor darál0w segíteni akar, ne habozz
MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) menűpontban vannak amiket keresel,
Azért nem indult el, mert nem lehet csak egy-egy darabot kicsipegetni a listából, hanem mindent be kéne állítani, de konkrétan szvsz az volt a baj, hogy amint az FSB-t felemeled, a ramjaid felmennek 1066Mhz fölé, és azt már nem bírják. (System Memory Multiplier)
-
eight
senior tag
válasz
nagyidai #26567 üzenetére
Örülök hogy nem ment tönkre semmid, tegnap aggódtam egy picit
- Próbáld meg azt hogy a PCI-E sebeség nem 100 hanem 101Mhz (csak tipp)
- P5B deluxe-on van hűtés bőven, simán bírja 1.45NB-t is, de szvsz nem azzal van a baj maradhat 1.25V-on
- A kétszeres boot azért van, mert az intel chipset nem tudja egy körben beállítani az összes értéket, és kell egy reset hogy életbe lépjenek a beállítások (pl géped elindul és beolvassa a bios a ramokból az SPD-t, aztán átállítja a te egyedi értékeidre és küld egy reset parancsot hogy életbe lépjenek). Valószínűleg ha SPD-re rakod a ramot akkor nem fog kétszer bootolni, kérdés hogy mi lesz úgy a sebességekkel.(Egyébként melyik BIOS verzió van fent most?, mert bétákkal azért javítottak hibát Conroe-kal bőven)
Bizti a ramoknál lesz a bibi azt kéne tovább kutatgatni, esetleg dobhatnál a ramos részről egy képet, mert a te biosodat valami miatt nem tudom emulalni
Mindenkinek jó (hosszú) hétvégét
-
eight
senior tag
válasz
darál0w #26549 üzenetére
az IEEE 1394..bár tudom bírnia kéne, de nem lehet hogy azt kéne letiltani? én már szívtam azzal pont ilyen lapnál, mondjuk 400FSB-nél
ui.: na megyek aludni, jó éjt
#26552, hát ott biza 1.275V volt a minimum, de 1.3V alatt nem is volt stabil, mondjuk 1.3V-al meg 382Mhz-ig nem is volt gond, szóval elég lépcsőzetes volt a kicsike, gondolom lapfüggő.
-
eight
senior tag
válasz
darál0w #26547 üzenetére
hát én délelőtt 1.325-öt javasoltam NB-re vagy ha nem stabil akkor 1.35-öt, igazából csodálkoztam is milyen alacsonyat javasolsz, az még 90nm-es csíkszélességes, vagy nem?
ui.: táp annyira nem retek hogy ennyit ne bírt volna ki, mondjuk nekem nem kéne, de azért nem a legalja, vannak tesztek ahol 8/10-et vagy 72% kapott
-
-
eight
senior tag
válasz
Mr. Bituman #26533 üzenetére
?
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26535 üzenetére
itt kérdezd, biztos vagyok benne hogy a legjobbat fogják ajánlani ha megmondod mennyit akarsz rászánni.
Szerintem olyat keress ami a jövőben is jó lesz a későbbi alaplapjaidba, egy e7500-asért ma már külön ne vegyél hütést.
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26527 üzenetére
e7500 majdnem 1.3V-os VID-el?
65C
az nem túl jó, kéne egy klafáb hűtő a procira ha tunningolni akarsz, én nem szeretném ha megfőznéd a procidat, szvsz ne erőltesd addig
de ha mégis:
PCI-E 100Mhz
FSB-termintation (VTT) 1.25V
MCH 1.3V
FSB 300Mhz (vagy amennyire gondolsz)
nézzük meg betölt e a gép és hogy stabil-e / mennyi a hőfok
-
eight
senior tag
válasz
Kowi84 #26522 üzenetére
Nem
AZ jó ha lefutott, de másra gondoltam.
amikor ezt a progit elinditod, inditsd el a coretemp nevezetű másik progit is. (tedd egymás mellé a két ablakot), nem kell megvárnod mig eredményt ad, csak egyszerűen nézd meg hogy a coretemp progiban milyen szám van a VID rublikában (pl 1.200V).
ez az egész kb. 10 másodperc. elindítod IBT+coretempet, megnázed VID értéket, bezárod IBT-t (IBT=IntelBurntest)
-
eight
senior tag
válasz
nagyidai #26509 üzenetére
Az biztos nem, e4500-asok (M0-ás) procikm 3GHz-ig el szoktak menni alapfeszen, a baj az velük hogy ha Vcore-t emelsz akkor nagyon durván melegednek, de ha le tudod hűteni akkor viszont nagyon sokat kibírnak.
meg tudnád mondani meddig tölt be?
Menjünk vissza Vcore-ban 1.3375V-ra,
BIOSban ESIT-et, speedstep-et meg ilyeneket kapcsoljunk ki, menjen csak most fullosan amig teszteljüka többi érték ahogy darál0w írta, és FSB mondjuk 240, úgy még bejön?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest