Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- LG LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen Android TV boxot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eagl3
veterán
Igen, ezeket a módszereket alkalmazom mint te is írtál.

Már egész frankón kikísérleteztem egyébként, hogyan lesz a legfinomabb a tea, amikor kicsit keserű volt (egyébként nem ihatatlanul) azért volt mert picit tovább hagytam ázni a teát.Időközben arra is rájöttem, hogy a második forrázat nekem jobban ízlik mint az első.
-
N0zer0
senior tag
Akkor pedig nem szabadna keserűnek lennie. Pontosan sosem tudni hőmérő nélkül. A lobogó víz 100 fok (fémkannában ezt nem látni). Ha már pont nem lobog, akkor kb. 90 fok (filteres fekete teát ennyin szoktam áztatni, a szálasat elvileg lehet melegebbel is, de nem számít sokat). Úgy lőttem be eleinte a kb. 60 fokot, hogy fújogatva, kevergetve hagytam hűlni, de csak annyira, hogy a porcelán kanna/edény, amiben hűtöm és áztatok még meleg legyen. Ha bele tudok nyúlni a vízbe újjal úgy, hogy nagyon meleg ugyan, de néhány mp erejéig nem égeti le az ujjamat, akkor kb. 60-70 fok, ha kicsit jobban égeti (nagyot nem kockáztatok, várok hozzá eleget) akkor még több egy kicsivel. Bár egy idő után az ember enélkül is meg tudja saccolni, esetleg "x" edénynél kitapasztalja, hogy a lobogó víz "y" másodperc alatt hűl le kb. annyira. Próbáld meg a vizet egy kicsit tovább fújni, kevergetni, hűteni, hátha úgy nem lesz keserű a tea, esetleg próbáld meg 3 percnél kicsit rövidebben, kóstolgasd, mikor nem keserű még.
Illetve még annyi, hogy mikor megfelelő hőfokon ázik a tea, lefedem, nehogy lehűljön egy szint alá, de fehér/zöld teánál, főleg második leöntésnél ez sem fontos.
Mondjuk nekem is kéne teahőmérő, csak sehol nem találok emberi áron, 3 ezertől (ki tudja az mennyire megbízható) a határ a csillagos ég (+kiszállítás/posta).
-
N0zer0
senior tag
-
Eagl3
veterán
Vettem 50g Nepáli zöld teát, finom, enyhén kesernyés íze van. Ma reggel már 2x át is forráztam egy adagot belőle.

Mondjuk egyelőre összenyomható fém teatojást használok, nem tudom mennyit befolyásol az ízén a teának... -
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata filteres oolong vagy puerh teakkal?
Melohelyre kellene valami finom tea, szalassal nem igazan akarok ott pepecselni.
Pesten egyebkent tudtok olyan helyet ajanlani ahol nagy valasztekban vannak filteres teak?
Vagy webaruhaz is jo, ha szemelyesen at lehet venni valahol. -
Ramius
őstag
Nocsak, teás topic.

Nagy teafogyasztó vagyok, most épp a Hajnal ébredése fantázianevű keverékre vagyok ráállva (rózsaszirom, napraforgó, mályva, sencha). Nagyon bejön. -
N0zer0
senior tag
Ivott már itt valaki puerh teát? Tényleg olyan finom? Megéri a borsos árát?
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
mordeaux
üzenetére
ha ugyan azt a teamennyiséget 2dl helyett 1 literbe teszed, akkor értelemszerűen a koncentrációja/erőssége 1/5-e lesz. itt feltételezzük, hogy a filterben levő összes vízoldható (ható)anyag kioldódik.
a lúgosításhoz nem tudok hozzászólni, a sok féltudományos magyarázat ellenére (vagy pont miattuk?) nem látom gyakorlati alapját és hasznát.
-
mordeaux
tag
Sziasztok nem találtam a témán belül választ arra a kérdésemre, hogy ugyebár az ajánlott az egy filter egy csészébe az íz miatt, de ha nem baj nekem az íz annyira, akkor gazdaságosság szempontjából 1 literbe rakom mondjuk az egy filtert, akkor egyes teáknál a hatása megmarad? mert mondjuk a lúgos teánál sejtem igen, mivel a lúgosítás alapja egyébként is a víz, de vannak egyéb gyógyteák, mint pl a Tafedim aminek nem kéne egy bizonyos koncentráció?
-
N0zer0
senior tag
Persze, 5-15 perc zöld(fehér) teánál baromi sok. Zöld tea esetén 3 perc a max. Fehérnél még ennél is rövidebben kell áztatni. Fekete teánál is nagyon gáz az 5 perc feletti áztatás.
Néztem a Sparban, de nem találtam Greenfield teát. Earl Gray-ből nekem pont a "sima" jön be, a citrom+narancshéj ízesítés szvsz csak ront az bergamot ízén.
Roiboost sajna már legalább annyira unom, mint a csipkebogyó/hibiszkusz kombót. Egyéb alternatívát meg nem találok. Nem értem: hagyományos teákból olyan finom ízeket hoznak ki, miért nem lehet ezeket az ízeket kapni tea nélkül is?
-
nyunyu
félisten
Baromi eros zoldteajuk meg a Flying Dragon
Ja, hogy neha el kene olvasni a hasznalati utmutatot?

Azt irjak, hogy a zold tea fozesehez feleannyi ido kell, mint a feketehez, ha ezt nem tartod be, akkor keseru ize lesz.En meg ugy szoktam inni, hogy fel literes bogrebe forro viz, belelogatom a filtert, aztan kb. 5 perc mulva, amikor ihato homersekleture lehul, akkor kezdem inni.
De ha reggeli teazas kozben elkap valamelyik project manager, hogy meg kene beszelni az aznapi teendoket, akkor siman 10-15 percig all benne a filter.
Afonyas zold Pickwick-kel viszont meg sosem szivtam meg, akarmennyit allt a bogreben.
-
nyunyu
félisten
Kifutottam a 15 perc limitbol

Kozben megneztem az itthoni Greenfield keszletemet, mint kiderult van weblapjuk is.
Festive Grape: szaritott alma, piros szolo, csipkebogyo, hibiszkusz
Mango Delight: feher tea, mango, alma
Summer Bouquet: malna, csipkebogyo, hibiszkusz
Tropical Marvel: zold tea, alma, citrus, ananasz, gyomberBaromi eros zoldteajuk meg a Flying Dragon
-
nyunyu
félisten
Lipton elmehet az anyjaba.
Multkor vettem par fele piramis filteres teajukat, mert le voltak arazva.
Itthon bontom ki az "infusion temptation summer fruits" fedonevu, eper+malna grafikas teajukat, semmi eper+malna ize sincs.Utana nezem az osszetevoket:
-40.2% csipkebogyo
-34.6% hibiszkusz
-17.2% AROMA
-5.6% szeder LEVEL
-0.9% eper
-0.9% malnaVagyis a cimlapon szereplo gyumolcsokbol osszesen 1,8%-ot tartalmaz...
Tobbit meg nem mertem megkostolni.
(Inter)Sparban szokott lenni valami Greenfield nevu ruszki teamarka, nekik vannak nagyon jo teaik, raadasul a filterek egyesevel alufoliaba vannak csomagolva, igy minden egyes filternek olyan az illata, mintha frissen bontottad volna ki a dobozt.
Pl. az Earl Gray Fantasy nevu teajuk siman kenterbeveri a Twinings Lady Gray-t, Lipton a fasorban sincs. (mondjuk Liptonbol csak "sima" Earl Gray van, ami nincs izesitve citrom+narancshejjal, mint a masik ketto)
Vagy ott van toluk a koffeinmentes Creamy Roiboos, ami narancs+vanilia izesitesu, csipkebogyot nyomokban sem tartalmaz.
Mondjuk a gyumolcsteaikbol nem mindegyik jott be, zold teajuk tul tomeny, nagyon eros ize van.Zoldbol nekem eddig az afonyas Pickwick jott be, az kellemesen ihato tomenysegu.
-
N0zer0
senior tag
válasz
dragonfx
üzenetére
Ez a karib Lipton elég érdekes ízű. Végül is nem lenne rossz, de nekem túl egzotikus a papaya íz. Lehet van, akinek bejön, nekem épp, hogy az ihatóság határán van. Lehet csak túl konzervatív vagyok. Ami a Milfordot illeti, szerintem elég rossz teáik vannak, nem próbáltam még az összeset, de idáig egyik sem ízlett.
Ezek a bárhol kapható filteres bolti teák általában elég siralmasak. Össze sem vethetők a teaüzletben kaphatókkal. Kivétel a Lipton filteresek, esetleg a Pickwickek közül néhány ritkább (szőlős-körtés ízű fehér tea). A Lipton is egyre rosszabb, mióta megjelentek a háromszög filteres termékeik. Egy-két noname márkából lehet néha jókat kifogni. Pl. tacskós fügekaktuszos zöld teában kellemesen csalódtam, küllemre fapados, de egész iható és az ára is kedvező. Ha már zöld tea: nem vettem észre, hogy sok különbség lenne az első öntet és a második között. A második csak egyszerűen gyengébb. Harmadikat még egyikből sem csináltam.
Ami miatt igazából írok: tudtok ajánlani valami olyan gyümölcsteát, vagy más, nem koffeines teát, amiben nincs csipkebogyó? Kellemetlen állandóan hugyozni járni tőle, meg kezd kilenni a tököm ettől az állandó csipkebogyó-hibiszkusz kombótól. Rooibos-t már túl sokszor ittam az utóbbi időben, ideje lenne váltani, de nem tudom mire.
-
andita85
újonc
legfinomabb tea a Wissotzky és már Magyarországon is lehet kapni
A wtea.hu oldalon minden információ megtalálható, még receptek is vannak 
-
EGOKA
tag
Fú, de rég teáztam. Szeritnem ma viszek magammal.
BTW, nem tudom ez mennyire igaz, de a déli népek (török, arab) a nagy melegben is forró teátz isznak, mert ez állítólag jobban hűsít.
Valaki tud erről vmit? -
ngabor2
nagyúr
én úgy "tanultam", hogy a zöld teát többször lehet forrázni, de az első forrázatot el szokták önteni. mikor úgy csináltam, ahogy a feketét szoktam, akkor sikerült "megutálnom". hivatalosan valahogy úgy készítik, hogy kb. 80°C-os vizet öntenek rá, amit gyakorlatilag azonnal le is öntenek, majd a köv. víz 3-4 percig áll rajta, és az már fogyasztható. a művelet 4-6 alkalommal ismételhető, amíg van íze, vagy színe a főzetnek. oolong teáknál bejött nálam, zöldnél (sencha) nem.
-
Eagl3
veterán
Hali!
Tea szakiktól kérdezném, hogy milyen zöld teát ajánlanak?
Úgy döntöttem beviszem az étrendembe a zöld teát, természetesen cukor meg mindenféle ízesítés nélkül, ezért valami jó minőségű teát szeretnék, jelenleg zöld tea + citromfű keveréket iszogatok...
Illetve, hogy hogyan érdemes fogyasztani, melegen, hidegen egyaránt jótékony hatású?
Lefőzhetek mondjuk másfél-két liter zöld teát és ihatom csak azt egész nap? -
dragonfx
veterán

én ezt próbáltma ünnepek alatt.
de fura pont most jött ki eza topik az elsők közé mikor ontopicba beszurtama hsz.tszerintem angyon finom milforddal egyszintü de olcsóbb.
a tropical frutitosat is ki fogom próbálni.
én 1.5 literbe raktak 2öt és lehetett érezni az ízét.de majd kipróbálóm 3mal is.
-
neduddki
nagyúr
HI!
hetvegi proba:

eskuszom meg igy is megittam, hogy tea van benne, mert isteni, nincs ijjen tea nelkul vhol?
udv
neduddki
-
AstorAnt
csendes tag
Az Aldiban múlt hét vasárnap óta van ízesített szálas vörös tea akció.Én vettem majdnem mindegyikből.Nagyon finomak és nagyon jó árban vannak(500Ft).
-
csimav
őstag
Ilyen teát iszogatok éppen. Nagyon finom.
-
EGOKA
tag
Fú, a lapacho sehogy sem jó. Állítólag marha egészséges, de fűrészpor íze van.
Ettől függetlenül vettem mégegy adagot, csak úgy elpakoltam, h azóta sem ittam belőle.

-
AstorAnt
csendes tag
Köszi majd megnézem ha nem találok bioboltban csomagoltat.Azért szoktam ott venni, mert az ilyen alap teáik általában ugyanazok, csak nyilván valamivel olcsóbban adják őket.Persze ez csak az alap ízesítetlen teákra vonatkozik.
Számomra pont az a fanyar íz benne az egyik extra
De hát ízlés kérdése 
-
AstorAnt
csendes tag
Én is ízesítés nélkül iszom ezeket a teákat, persze időnként iszok olyat is amibe raknak vaníliát meg egyéb finomságokat, de én minden esetben a szálas teákat választom.
A Rooibos egyedi íze nagyon bejön, vettem 100gr-ot, de már nem sok van belőle.A következő a honeybush lesz az biztos, remélem találok Debrecenben olyan helyett ahol árulnak szálasban, mert az sokkal ritkább mint a rokona.
Még egy ízesített Lapachot szeretnék kipróbálni, aztán ha úgy bejön, majd az ízesítetlen változatát is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
AstorAnt
üzenetére
én próbáltam. valóban hasonlít a rooibos-ra, csak a színe kevésbé vörös, és valóban mézes ízű. elvileg máshogy kell készíteni, mint a többit, de nekem ugyan úgy forrázva is finom volt. semmit nem tettem bele, és úgy is finom volt.imho a teaízesítők (cukor, citrom, méz) csak elvennék/megmásítanák, legrosszabb esetben elrontanák az ízét. igaz, én a fekete teát is ízesítetlenül iszom...
-
Integra
titán
-
AstorAnt
csendes tag
HoneyBush teával van valakinek valami tapasztalata?Állítólag olyasmi mint a Rooibos csak édesebb, lágyabb íze van.Szintén Dél-Afrikai tea egyébként.
A Rooibost ma vagy holnap próbálom ki natúrban.Kíváncsi vagyok az összhatásra.
-
N0zer0
senior tag
Kösz szépen a tippeket. Kipróbálom.
Mindenképp ragaszkodok az édesítéshez, mert édesség pótlására kell. Cukor, csoki kizárva. Most édesítőszerrel szoktam készíteni magamnak kakaót, de sajnos a sovány kakaóporban is van valamennyi szénhidrát. Koffeines teát most hanyagolom, mert az anyagcsere gyorsulása miatt csak éhesebb leszek rá.
-
N0zer0
senior tag
Valami koffeinmentes teát tudnátok ajánlani, ami édesítve elmegy finom édességnek is? Diétázom, és édesség pótlása gyanánt (édesítőszerezve) innám. Az mindegy milyen tea (Rooibos, gyümölcs). Csak "patika" ízű gyógynövénytea ne legyen.
-
EGOKA
tag
Ezért is mondtam, h érzéssel, ami bejön. Mert lehet, h a feketére 2-3 perc van írva, de van aki erősebben, van aki gyengébben szereti. (Mint ahogy van aki csak cukorral és van aki üresen issza.)
Szóval szerintem hiába van "hivatalos" ajánlás, egy idő után mindenki maga érzi, h mi tetszik neki a legjobban.
-
N0zer0
senior tag
Teája válogatja, de azonos teatípusnál is vannak eltérések, attól függően hány leöntést akar az ember. A mennyiség sem mindig világos. Teabolti szálas teákra nincs ráírva. Minden oldalon mást írnak.
Gyümölcs- és gyógyteákhoz nem értek, nem nagyon iszom. De biztos annak is megvannak a fortélyai.
-
Ariadne
őstag
Teája válogatja, melyiket mennyi ideig kell áztatni. Feketét néhány percig csak, zöldet hosszabban, vöröset a kettő közötti ideig szoktam, gyógynövényes teát pedig egészen hosszan, akár 10 percig is. De a dobozon rajta szokott lenni.
Most épp egy Tescó márkás
Herbal Mix Teát iszom, teljesen gyógynövényes, vagyis nincs benne tealevél. Főleg menta érződik benne, de van még citromfű, kakukkfű, édeskömény, csipkebogyó, zsurló, cickafark, citromfű, vasfű és kamilla is benne. Az eddigi legjobb ár-érték arányú teám, kétszáz forint körül volt és isteni finom, naponta többet megiszok belőle, úgy érzem, hogy kitisztít. Igaz ennek az lehet az oka, hogy gyerekként minden télen apu kevert a nagymamám kertjéből való gyógynövényekből egy kicsit hasonló teát (borsmenta, fodormenta, japán menta, hársfa, édeskömény, pici kamilla, kb. ezek), mindig azt ittuk megfázásra, betegségre is és csak úgy a hideg ellen felmelegíteni. 
-
N0zer0
senior tag
Pont ez az. Próbálgatom, mindenféle variáció összejön, de nem tudom belőni, hogy tuti jó legyen. Hol ilyen-hol olyan.
Egyébként tényleg több oldalon is írják, hogy nem szabad teázáshoz fémet (fém kanna, fém alapú szűrők) használni, mert elveszik a tea ízét. Meg azt is írják, klóros vízből sem szabad teát főzni, míg más oldalak szerint szabad, csak a klórt kell kiforralni.
Ezen kívül eléggé variálnak a leírások a tea mennyiségén, áztatási időn (10-20 mp-túl egészen 1-7 percig), a lefőzések száma és a tea fajtája szerint. -
N0zer0
senior tag
Kanálon csapzott teáskanalat értesz? A mennyiséget sokszor nem sikerül rendesen belőnöm, főleg mert a vízmennyiség is változik egy picit.
Egyébként szerintem a szálas semmivel nem jobb, mint filteres. Először egy vaníliás szálas zöldteát vettem, most Early Grey-t. Elkészíteni sem nagyobb munka, mint azt itt írta valaki.
Lehet nem szabad érintkeznie fémmel, de akkor mivel? Műanyag és szűrőpapír sem hinném, hogy jobb. Valamivel, valamiben csak el kell készíteni. Akkor porcelán/üvegedényben porcelán/üvegalapú szűrővel?
-
SunBreeze
aktív tag
azt olvastam, hogy a teának semmilyen fémmel nem szabad érintkeznie

valaki tud teamagokat szerezni? szívesen vennék zöldte magokat.
foglalkozik valaki teacserje ápolásával? úgy kedvet kaptam teacserjét nevelni
-
N0zer0
senior tag
Max. 6-7 dl-t csinálok és azt felezzük ketten. Tartónak gondolom jó egy kisebb fajta, tiszta befőttes üveg vagy lisztesdoboz szerűség is. Teaszűrő az olyan, mint a gömbnek az egyik fele?
-
N0zer0
senior tag
Előbb kifelejtettem. Rendes, aromatartó, nem túl nagy méretű teásdoboz mennyi szokott lenni? Azért ez a rengeteg kérdés, mert átállok szálas teára, miután már sok helyen hallottam, hogy kenterbe veri a sima bolti filtereset.
-
N0zer0
senior tag
Teagömbből mekkora átmérőjűt érdemes venni? Ma láttam 790Ft-ért, de az alig volt nagyobb, mint egy teatojás. Érdemes megvenni?
-
EGOKA
tag
Találtam itthon vmi Pickwick ízesített fekete teát. Cseresznye (meggy?) és ananász ízű és meglepően finom.

-
SunBreeze
aktív tag
hűűű, azt hiszem ez lesz a kedvenc topic-om
. minden nap teát iszok, de mivel még diák vagyok, nem engedhetem meg magamnak a minőségibb teákat (csak a filteres pikvik és társai).
1 éves németországi tartózkodásom alatt megismerkedtem a Meßmer teával.
itt ez olcsó márkának számít 1,75€ 20 filter, de nagyon finom. Mikor otthon voltam felfedeztem hogy a müllerben ez a márka beszerezhető. inkább egzotikus ízesítésűeket kóstoltam meg.
amikor beteg vagyok, nátha-torokfájás, akkor mindig Ginseng teát iszok, amit a rossmanban vettem, szerintem kb 600-900 ft-ért. a filterek külön légmentesen vannak csomagolva. a tea pedig az elején szörnyen rossz ízű(nagyon tömény egy pohárban), de én már megszoktam, és amúgy immunrendszer erősítű is, így amikor érzem hogy beteg leszek, minden reggel iszok egy natúr ginseng teát.mivel a cukor nem nagyon egészséges, emiatt leszoktam arról hogy a teát cukorral igyam. ez egy kb egy szemeszter hosszú időbe tellett. alapesetben 3 evőkanál cukrot tettem 1 liter teába, aztán 2... 1... és a félév végén semennyit. mostmár(1 évvel később) sokkal jobban ízlik cukor nélkül a tea. a citrommal is ugyan így voltam. a teát teljesen magában iszom

-
ladybug
őstag
válasz
AMD Power
üzenetére
A kisebbik lányomnak van bőrallergiája - atópiás ekcéma, azokat ismerem az allergiás asztmát annyira nem, de az biztos, hogy a természetes gyógymódokat nyugodtan kipróbálhatod. Mi omega 3-as testápolót használtunk a bőrére. Ez nagyon jó volt, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy azok a szerek, teák, italok, ételek, amiben omega 3 van, azok jó allergia ellen.
-
AMD Power
titán
Csalán tea tényleg "jó" allergiára. Szinte mindenhol írták ,hogy ajánlott a fogyasztása.

-
EGOKA
tag
Igazából szezonális akciók. Karácsony környékén szoktak ilyen kis dobozokat készíteni a Pickwickesek, h 3 vagy 4 doboz tea és egy csésze vagy kanna hozzá. (Tecsó, Ósan... ilyen helyeken lehet kapni, bár úgy egy hónapja még láttam belőle asszem tecsóban, gondolom nem vitték el karácsony előtt az összeset.)
-
dori_96
újonc
Sziasztok! EGOKA,tőled szeretném kérdezni ( olvastam előző bejegyzésed ) Hol vettél pickwickes bögrét? Régóta keresek és sehol nem találok.

-
EGOKA
tag
Tegnap tecsóban láttam fém dobozos Lipton teákat (200g), egész jó áron. Volt 2 féle Earl Gray meg vmi narancsos meg még egy asszem. Jól néztek ki.

-
shteer
titán
apropó, a lipton tahitian dance nevű teakeverékét fogyasztja még vki rajtam kívűl?
egyik kedvenc gyümülcskeverékem jelenlegszvsz csupán kevés mézzel tuningolva az igazi, de anélkül se ihatatlan

-
oxox
addikt
Teás Story-m
Volt szerencsém kínában (Peking) elmenni teaházba (mielött mindenki burzsoának tart 6900 huf volt a repülőjegyem...oda-vissza
)...utolsó nap a maradég 3000 forintunkat az asszonal, úgy döntöttünk, hogy Mcdonald's-ra és reptéri taxira költjük..imádjuk a kínai, távol-keleti kosztot, de egy hét után, már vágytunk valami "hazaira", a robbantot csirkék után.lényeg a lényeg, Peking-ben a tea, olyan kb mint nálunk a sajt, meg a joghurt....minden bevásárló központban tukmálják az emberre, kis tálcás lánykák, és viszonylag olcsón kapsz fél-1 kilót ajándékba....és olyan, hogy méz, cukor, édesítő, citrom, nincs sehol sem a teához...csak úgy magába isszák, ha éppen virág úszik benne, akkor virág, ha éppen valami fel nem ismerhetőből van benne, akkor találgathat az ember. (persze mint a sajtnál, a jobbaknak a csillagos ég az ára...nekünk még kivételesen megfizethető az ottani drága....dehát jó a rokonoknak a sima)
Szóval éppen még sétálgattunk a belvárosba (ami egyébként kisebb mint a pesti), mikor leszólított minket két korunkbeli fiatal, hogy áhh honnan jöttetek, mit csináltok, mit szeretnétek megnézni...a szokásos valamit el akarunk adni bevezető szöveg...Mikor az ember mondja, hogy Hungary, akkor mind egyféleképpen reagál, hogy "tényleg??", "ohh de jó", "az jó hely"...stb-stb...de mikor visszakérdez az ember, hogy tudja-e hol van kishazánk...akkor állandó "nem" a válasz.
Szóval mondták, hogy éppen tea-ceremóniára igyekeznek (Shanghaiból jöttek), merthogy ma van a tea ünnepe...nincs-e kedvünk velük menni...mivel tudtuk, hogy 500forint értékű juanért vettünk majd 1kg teát, nem vaciláltunk, úgy se voltunk még az old-chinatown-ban...éppen, hogy megérkeztünk (mint a filmekben keskeny, nyüsgő sikátoros utcácskák), épphogy elkezdtem fotozni, az asszon't már be is kisérték az egyik épületbe...siettem utánnuk, második emelet, utcára néző kis helység, az asztalon vagy 20 üvegecske teafűvekkel, az ablak elbarikádozva egy polcal amin díszdobozos teák voltak...háromszor mondtuk, hogy az utolsó napunk, és, hogy mégis mennyi lesz ez, mert végesek a pénzügyi lehetőségeink..ohh ne féljünk, nem drága, ők is diákok, és itt olcsó a tea...hát lássuk...bejött egy kis kimonós lányka, és mondta, hogy 7 teát fog megmutatni, amiből ha ízlik akkor lehet is venni utánna...kiforrázott 4 fél-feles pohárkát, és elkezdte...csinált egy-két flikk-flakkos mozdulatot közben, és elmondta, hogy melyik tea éppen mire jó (vesére, hajra, bőrre, szemre, potenciára...stb.stb)..minden teából 3 pohárral (pohárkát) kellett inni, és minden üres poharat kiforrázott, majd csinált néhány hókusz-pókuszt a következőnél ismét...közben hoztak egy kis rágcsálni valót...eleinte egy kicsit para voltam, és próbáltam arra figyelni, nehogy azt vegyem észre magamon, hogy álmosodok, vagy fáradékony vagyok (kicsit amúgy is túlkombinálom az ilyen dolgokat..de jobb, mint papírok-pénz nélkül Peking külvárosában ébredni).
A teák között volt olyan aminél 1 pohárig jutottam (főleg, hogy itt sem volt természetesen semmi ízesítő, hogy felhigíthattam volna két kanál cukorral), de volt olyan miből repetáztam (főleg a gyümölcs teák voltak isteniek)...kb 1 óra volt az egész mutatvány...Majd az egész végeztével, felajánlották, hogy akkor vehetünk teát..mondtam, a leendő oldalbordának, hogy egy gyümölcsös-re befizetek, majd veszünk ki még pénzt, de olyat vennem kell...oké-oké, 8000 forintért adnak 250g-t, mennyit szeretnénk?....
huhh...ha itt ilyen árban mérik a teát, akkor eddig tartott a tuti buli...kikértük a számlát...29000 forint volt kettőnknek az össz néhány deci tea...persze a két szegény diákot nem sokkolta a hír, nyugodtan közölték, hogy ők tudták, hogy ennyi..és higgyük el ez olcsó (29k kínában igen nagy pénz...mikor 1 juan a buszjegy) ...egyértelmű volt bennem, hogy magyar mintára lehúzzuk a külföldi vendégeket. Mondtam nekik, hogy nincs annyi készpénzünk, és ha lenne se fizetnénk ki...mondták, hogy ne féljünk itt elfogadnak credit card-ot is...persze...addig húzták volna a leolvasóban, míg van rajta valami...(sajnos a nők ilyenkor, kicsit naívak, ezért még az asszont is győzködnöm kellett, hogy mi a helyzet...ekkor természetesen felajánlották, hogy nem gond..fizessünk amennyit tudunk...ekkor kiment a kimonos lányka (ekkor kezdtem el igen parázni, mert már azon gondolkodtam, hogyha ez két szumos (tudom, hogy nem japán) bajnokkal jön vissza, akkor gatyára vetköztetnek és kiraknak minket...szerencsémre egyedül jött vissza..ekkor kidobtam az asztalra a maradék juanunkat, és kirángattam az asszon't...elég szar úgy sietni az utcán, hogy arra számítasz, hogy valaki jön utánnad, és mikor hátra tekintesz néhány száz ugyanolyan arc néz rád....szerencsésen megúsztuk.Szóval aki teaceremóniára megy kínába...legyen óvatos!
bocs, ha kimaradt néhány betű...de mikor gyorsan írok, előfordul.
oxox
-
RexpecT
addikt
Ittatok már Arab Teát?Nagyon fini
. -
zsolt1129
addikt
Kóstolta már valaki a Milford teákat? Ha nem,akkor tegye meg mert őrülten finom.

-
EGOKA
tag
Nagyon helyes!

Amúgy papíron van lejárata, de gyakorlatilag, ha nem penészes/dohos/... akkor nyugodtan megcsinálhatod. Mondjuk ha vmi ízesített filteres rettenet, akkor inkább kuka, azokban úgyis aroma van, azzal meg nem biztos, h jó ötlet kísérletezni.
Egyszer találtam egy vagy 5 éve lejárt teát (sima feketetea, szálas), megfőztem és semmi baja nem volt. Talán kicsit enyhébb az íze.
-
shteer
titán
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
tearózsa?
-
shteer
titán
válasz
Winner_hun
üzenetére
jah már értem
ez vezetett csak félre: de a hidegebb tea nem olyan édesegy kémikus nincs itt?

-
(Kolombusz)
veterán
Kaptam most valami teabombát.
Ilyen összenyomott, sűrített teafű.
Azt mondják, hogy 1 liter vízbe téve nagyon ütős hatása van.Kedd reggel kipróbálom, aztán vizsgán le se tudnak majd lőni.
-
Winner_hun
félisten
De ha meleg teában oldom el a cukrot / mézet és kihűl akkor az édesebb hidegen mintha a hideg teában oldottat iszom. Szóval mind a kettő hideg ugyan annyi cukorral / mézzel csak az egyikben melegen lett elkeverve a másikba meg hidegen. Mind a kettőt hidegen iszom és más az íze, ergo hőérzet nem jöhet szóba

-
shteer
titán
válasz
Winner_hun
üzenetére
a hőérzet miatt - jegesen is más ízeket érzel
-
shteer
titán
kell még 1et venni h legyen párja
meg nekem is a teázáshoz
meg barnacukrot meg még teákat
most kapott el amúgy a mániaa teának van komolyabb szavatossági ideje? mert van lehetőségem kapni sok éves import teát - majd megkérdem honnan is jött pontosan. fénytől és levegőtől el volt zárva
-
Winner_hun
félisten
Ha hideg teában keverem el a cukrot annak más íze van mintha meleg teában kevertem volna el és azt kihűlve inném. Miért van ez?
Ugyan az a tea, ugyan az a cukor, ugyan annyi cukor de a hidegebb tea nem olyan édes. Mintha a cukor hidegben oldva nem hatna úgy mint melegben
Új hozzászólás Aktív témák
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- Eladó BONTATLAN Samsung Galaxy S24+ 12/256GB Lila / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4188, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

De hát ízlés kérdése 

. minden nap teát iszok, de mivel még diák vagyok, nem engedhetem meg magamnak a minőségibb teákat (csak a filteres pikvik és társai).
)...utolsó nap a maradég 3000 forintunkat az asszonal, úgy döntöttünk, hogy Mcdonald's-ra és reptéri taxira költjük..imádjuk a kínai, távol-keleti kosztot, de egy hét után, már vágytunk valami "hazaira", a robbantot csirkék után.
szálas és több kilót hoztak belőle anno, száraz és jó illata is van még