Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Qtya123

őstag

válasz boborján2 #39193 üzenetére

Ez nem ennyi egyszerű, hogy egyszer valaki kitalálta és jóvanazúgy. Nem azért nem terjed el, mert nem akarják, hanem mert nem jó a látvány mozis értelemben.

Itt egy jó írás erről:

"A PC-s gamerek mindig felkapják a vizet ezen a kérdésen, de a válasz már nem a gazdaság, hanem az, hogy a 24fps 180 fokos záridővel pont jónak tűnik a fikciós munkákhoz (és a non-fikciót komolyabbá teszi).
    Már régóta tudunk magasabb képkockaszámmal forgatni és vágni, de a rendezők, producerek és operatőrök szinte kivétel nélkül a hagyományos képkockaszámot választják, mert egyszerűen jól néz ki. Egyfajta súlyt ad a képnek, hogy a szubjektív nézői élmény inkább egy mozgó festmény nézéséhez hasonlítson, mint egy élő színpadi előadáshoz. Ha láttad a Hobbitot 48fps-ben, láthatod, hogy van egy "kinézete" és érzete, ami nagyon más, inkább egy élő színpadi produkcióhoz hasonlít. A kellékek jobban néznek ki kellékeknek, a díszletek jobban néznek ki díszleteknek, a jelmezek jobban néznek ki jelmezeknek, és a színészek jobban néznek ki színészeknek.
    Képzeld el, hogy valakinek szobrot akarsz készíteni, ami tiszteletet és csodálatot kelt az illető iránt. Valószínűleg márványból vagy más kőből faragnád, nem? Bár egy színes viaszszobor realisztikusabb lehet, nem adja át ugyanazt a súlyt. Ugyanez a helyzet a filmekkel is. A 48fps vagy a 60fps objektíven simább és életszerűbb, ezért technikailag "jobb". De a magas képkockaszám szubjektív érzelmi élménye a fikcióban (vagy a viaszszoborban) nem az a szubjektív élmény, amit a filmkészítők, a reklámszakemberek, a drámai tévéműsorok producerei keresnek.
    Tl;dr: Ez egy művészi döntés. Inkább egy mozgó festmény kinézetét adja, mint egy élő színpadi előadásét."

Ezt én sem tudtam volna jobban megfogalmazni, hogy efelett a képkocka szám felett, és a mozgásjavítókkal a film inkább előadás, mint film. És a díszlet sokkal jobban kiadja, hogy díszlet.
    Természetfilmek, sport esetén jó dolog, de nagyvászonra felejtős, pont a mozi súlyát vesztené el és egy folyós, selymes valami lenne belőle.

• Exian

addikt

Velem ezügyben mellélőttél, írtam, hogy én mai napig használok DVD-t, sőt, VHS-t is időnként (főleg régi filmekhez), majdnem korabeli TV-n :) Ez egy hóbort, illetve nekem a hangulat miatt időnként kell ez. Hát ez van. A Szökevény című Harrison Ford filmet pl. kizárólag VHS-ről láttam eddig és évente 1-2 alkalommal tuti megnézem ilyen módon.

"Zenénél is ugyanezt tudnám elmondani."

Ebben pláne mellélőttél :) Analóg módon hallgatok zenét ezen a szetten (az a csúnya EQ csak dísz, nincs bekötve), főleg vinilről ("bakelit"), de van csillió magnókazettám és még szalag is. Jó, van egy jófajta Digitális Sony Walkmanom Hi-Res lossnessi szörnyes szuper minőséggel, de azon is nagyrészt a saját magam által digitalizált zenéket hallgatom, ha épp nincs lehetőségem a tornyot beüzemelni (azért is vettem ilyen "csodát", hogy az eredeti hanghoz leginkább hasonlító, tömörítetlen formátumban tudjam hallgatni, jó minőségben - érdekes, zenénél jobban ragaszkodom a minőséghez, mint filmeknél).

Tudom, most akkor az a kérdés, hogy mit keresek itt ebben a topikban, ilyen "hatalmas", modern TV-vel :) Tudom, meglepő lesz, de TV-zésre használom leginkább :DDD

• PuMbA

titán

"Konkrétan hidegrázást kapok a régi bútoroktól, nem tudnék létezni olyan házban."

Ezzel én is így vagyok, de nem is veszek régies kinézetű bútort emiatt :)

"Egyszer valahol valaki kitalálta hogy 24 kockával frankó. Oké szép és jó, de van jobb."

Igen, van jobb, készültek már 48fps-sel filmek, de senki se akarta eléggé, hogy elterjedjenek.

"akkor gondolom pl egy 1984-es filmet is korának megfelelő eszközön néziket, és nem egy modern tévén "

Egy 1984-es filmet sem a régi doboz TV-re szánták, hanem egy szép nagy mozivászonra :) Ez ma sem változott. Zenében szintén ez a helyzet, a zenéket koncertekre írták, nem az akkori, otthoni Sokol rádiókra.

• mephi666

nagyúr

...ezzel én tudok azért vitatkozni: az 1920-as években készült Johnny Weissmuller-es tarzan filmeket is jó volt újranézni 40" fhd tv-n kb 10 éve... és tervben van, hogy hamarosan újrázzuk... :K

Új hozzászólás Aktív témák