- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Notebook hibák
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BaliJack
aktív tag
válasz
BaliJack #1720 üzenetére
Nos, tovább gugliztam a témában és sikerült megoldást találni a problémára.
A hiba egyébként automatikus és sima bejelentkezéskor is előjön.A gondot a metacity okozza. A feltelepített 2.28.0-2.5.2-es verziót kell frissebre cserélni: ezen az oldalon megtalálható a frissített rpm csomag.
-
csendes
addikt
válasz
BaliJack #1578 üzenetére
Aktiválni kell a vezetéknélküli kártyát boot-nál:
Start > Computer > Administrator Settings (Yast)
vagy
Start > Applications > System > Administrator Settings (Yast)
Be kell jelentkezni root-ként
Válaszd a "Network Devices"-t
Utána a "Network Settings"-t.
Válaszd ki a vezetéknélküli kártyát
Válaszd ki a szerkesztést ("Edit")
Válaszd ki a "General" fület (tab-ot)
A legördülő "Activate device"-nál válaszd ki az "At Boot Time"-t
"Next", utána "Next" újra.
"Yes" a kódolás nélküli (without encryption) folytatásra.
Válaszd ki a "Finish"-t. Elmented, utána lehet, hogy reboot-olni kell.
Angol leírás: [link] -
-
VaZso
senior tag
válasz
BaliJack #1526 üzenetére
Ezekszerint ugyanaz a router osztja ki az UTP és WLAN-nál is a címeket?
Azért kérdem, mert múltkor volt egy hasonló probléma... Gép normál vezetéken megkapja a címet, WLAN-ról nem működik. Egészen pontosan nem tudom az esetet, mert én csak a távsegítség voltam, de a WLAN egy második routerről ment, aminek a WAN portjára került a belső háló és a két bekapcsolt DHCP miatt is gondok voltak...
...nálad nincs hasonló gond?A helyedben beállítanék biztosan működő adatokat neki, tehát a router címét DNS ill. gateway-nek, valamint az IP-címet és netmask-ot.
Ha így működik, akkor a DHCP-nél kell tovább keresgéni.
--- Tehát IP címmel behozta az oldalt? -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1432 üzenetére
A másik disztró kérdéssel kapcsolatban csak a szokásos közhelyeket tudom elismételni.
Azért van néhány tanácsom:
- Ha már most van egy telepített rendszered - ami szimpatikus is - érdemes azon megoldani a problémákat, mert így tanulsz a legtöbbet.
- Sajna néha nekem úgy tűnik, hogy még kevés is a disztró. Így nehéz megfelelőt találni.De nemrég olvastam egy bölcs embertől:
- Először telepítsd fel úgy, ahogy sikerül.
- Másodjára telepítsd úgy, ahogy tudod.
- Harmadjára pedig ahogy szeretnéd.Akkor most végül is megy a dolog nem, hogy került egy kis szabad hely? Amúgy érdemes figyelembe venni, hogy a linuxos fájlrendszerek nagyon faszák, stabilak, nem töredeznek... amíg el nem éred a 90-95%-os telítettséget. Utána azért elég érdekes dolgokat csinálnak. Ezt tartsd szem előtt.
[Nálam is úgy van: 6 gigát foglal a / a 10 gigás partíción és 7-et a /home a 15 gigáson. Van helye bőven, sosem fut ki belőle.]-kdM-!
A kérdésed vesd fel a Linux abszolút kezdőknek topikban. Ide kevesen járnak, én meg életemben nem használtam wifit.
De már egy pár srácot kiokosítottak ott a nagyok. Hajrá. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1391 üzenetére
Rendbehozni magát nem fogja, az a te dolgod. Azt csinálja, amit mondasz neki, ha hülyeséget hát azt.
De először a / és a /home legyen rendben, hogy elinduljon már rendesen.
A többit már kényelmesebben grafikus felületen.
Amúgy ne aggódj, nagy hibát nem csinálhatsz amíg nem kezdesz el formázgatni, particionálni.Óóóó
Nagyszerű. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1382 üzenetére
Látok a gömbben, mit látok... látok egy merevlemezt 7 daliás partícióval...
Általában az, amelyikre azt mondod neki, hogy legyen az.
Összvissz annyi történt, hogy szépen tánevezte a merevlemezedet sdb-ről sda-ra.
Gondolom nem változott a partíciók száma, így gyanítom a keresett /home a /dev/sda4
"/dev/sda4 Linux"
Öcsééém, mint a 3. birodalom...Kirstályéjszaka, eh..
Ha ránézel az fstabra
less /etc/fstab
Láthatod - és ide a rozsdás bökőt, hogy így lesz - hogy a gyökér / partíciót is a régire írja. /dev/sdb3. Viszont annál nem lesz gondja, mert a Grub az ami megkeresi a kernelt, megmutatja neki a gyökér partíciót. Eztán már mindegy mi van az fstabban, mert az csak később jön. A Linux már működőképes. Csak a
/home-ot nem találja.Most amit tenned kell, hogy átírod az új eszköznévre. Vagyis:
/dev/sda4 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
Ehhez még mindig 1-es futási szinten használhatod a nano programot.
Ez egy konzolos txt editor.nano /etc/fstab
Módosítod ami kell, majd ctrl+o mentés és ctrl+x kilépés.
Ezután már meg kell találnia a /home-ot.
Fel is csatolhatod rögvest:mount /home -v
Ha visszabeszélés nélkül megcsinálja, már kész is és lehet indítani a grafikus felületet.
init 5
Vagy újra a rendszert
init 6
Érdemes végignézned ezt a metódust, átgondolni mi is történik, mit csinálsz, mert nagyon sokat tanulhatsz belőle. Így teljesen világos lesz a dolog.
Még egy kis kötelező olvasmány fstabról.
Hajrá!! Jöhet a következő progléma. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1380 üzenetére
Atyavilág! Hány partíciód van neked?
Na csináld akkor 2 lépésben.
fdisk -l > fdisk.txt
less fdisk.txtless soronként lép. ctrl+z,y kilép. Azt a partíciót kellene megkeresni, ami akkora mint a régi /home.
Valszeg nem /sdb4. Utána ez a fájl mehet az fstabba."acl,user_xattr" ezek az opciók valyon mit jelenthetnek?
Micsinálnak mostanában süsüék?
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1308 üzenetére
Ááá leszoktam már róla. A fedóra fejleszétis fordulatszámát úgysem bírják.
Meg nem is kell a csili. Túl macerás és egy idő után zavaró. Leveszi a teljesítmányt stb. Kb arra jó, hogy az újoncokat csalogassa, majd megmutassa nekik hogy mennek itt a dolgok a linuxban.
xorg.confot meg nyugodtan szerkesztheted. Nem tilos, sőt kell néha túrkálni benne. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1302 üzenetére
Nos a probléma az ati driver. Az atisok sokat kínlódnak azzal, hogy lekövessék az xorg fejlesztését. Néha ez nem sikerül.
Az alapértelmezett drivert érti. Ez vagy vesa, vagy radeon. (Milyen a kártyó?)
Íme:
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7600 GT"
EndSection
Érdelemszerűen írd.Nameg ez is kell:
Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable"
EndSectionVagy valami kísértetiesen hasonló.
De! Lehetőleg inkább aiglx-et használj! Ha az fglrx támogatja akkor inkább.
Magyarázat, mert a sok x összezavar.
Az x vagy xorg a grafikus szerver. Igen, itt szerver-kliens megoldás van. Tehát ha bejelentkezel az X szerverre akkor lesz szép grafikus felületed. Az aiglx egy 3d-s alkalmazás lényegében, amit a Fedóra fejlesztett ki. Ez az Xorg felett fut. Tehát mindkettő. Ez sokáig nem volt kompatibilis az fglrxszel. Ami az ait által készített gyári videó driver. Így hívják. Az xgl is egy 3d-s alkalmazás. Ez viszont helyettesíti az Xorgot. Tehát helyette van. Viszont egy bughalmaz. Ezért javasolt az aiglx és fglrx kombó. Vagy aiglx és radeon kombó. Ja: radeon és radeonHD driver az Xorg által készített nyílt forrású driver. Ez is támogat bizonyos kártyákat és 3d-t is tud, de nem minden kártyával.Huhh... ez velős. Nembaj. Megy a link gyűjteményembe.
-
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1300 üzenetére
A hiba a compiz miatt van. Nekem nvidia kártyám van, anno én is kipróbáltam a compizt. Ugyanez volt a hiba. Szvsz a suse nem szereti a compizt. Úgy állítottam vissza, hogy a xorg.conf-ban visszaírtam az alapértelemezett meghajtót, igy tudtam használni a grafikus felületet. Yast-ban pedig letöröltem a compizt. Nvidia drivert visszatettem.
Terminálban, ha jó emlékszem ezzel a parancsal lehet letiltani rootként: gnome-xgl-switch --disable-xgl E parancs után el fog indulni a normálisan. -
dr_strange
senior tag
válasz
BaliJack #1295 üzenetére
"A root-os dologhoz egy kérdés: ha netalántán esetleg (elvileg most már nem kellene) szerkeszteni szeretném pl. az xorg.conf-ot, akkor azt hogyan tudnám megtenni akkor, ha nem root-ként lépek be?"
nyitsz userként egy terminált
beírod:su -
(szóköz és kötőjel fontos!)
megadod a root jelszót
ezzel az adott munkamenetre root lettél, ott és abban a terminálban
ezutén innen indítod a kedvenc szövegszerkesztőd, pl.
nano -w /etc/X11/xorg.conf
vagy a GUIs jobban tetszik
geditVAGY:
tanulmányozod a sudo, /etc/sudoers és visudo parancsok és fájlok manuáljait -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1292 üzenetére
Szokj le a rootként való belépkedésről!
(Irgum-burgum
)
Semmi szükség rá, hogy belépj, elég munka közben megadnod a root jelszavad.Amit ki bírtam silabizálni a mákszemnyi betűkből, hogy még nincs konfigurálva a randr kiterjeszétés. Nem vészes, lehet nincs is rá szükséged.
d3d-t ellenőrzd:
glxinfo | grep direct
glxinfo | grep OpenGL -
-
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1289 üzenetére
A CPU és az M/B nálam is cserélve volt. Nyugodtan megcserélheted. Kikeresed a sensors.conf-ban a chiphez való leírást (esetedben amb100-*), és ott megcseréled a neveket.
A felbontást itt tudott állítani: felbontás
A pirossal aláhúzott valami olyat jelent, hogy mindig a megadott felbontást használja.ATI-ban nem tudok segíteni, mert Nvidia-t használok.De itt le van írva, hogyan kell telepíteni: ATI driver
-
-
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1284 üzenetére
A sensors-detect, ha végez akkor automatikusan létrehozza a fájlt, persze ha YES-t nyomsz rá.Közli veled, hogy melyik modulokat kell betölteni. modprobe "valami" Utána ha beírod konzolba a sensors parancsot akkor látnod kell az értékeket.
Az etc/sysconfig/lm_sensors fájlban találod meg a betöltendő modulokat.
Pl.: enyém így néz ki: lm_sensorsA sensors parancs beírásával valami hasonlót kell kapnod: sensors
Az itt látható neveket CPU Fan, M/B Fan, stb stb pedig az etc/sensors.conf fájlból veszi: sensors.conf
Mindkét fájlt automatikusan hozza létre, módosíthatod ha szükséges. -
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1277 üzenetére
Sima sensors csak kiírja az értékeket. Ehhez elég a user jog is. Detect már módosít a rendszer konfigon. ehhez már kell a root. De ha már itt vagyunk, akkor próbáld is ki a sensors-t detect előtt és után is.
1. su - kell! Belépni butaság.
2. persze. Fel kell rakni és a bejelnetkező ablakban azt választani.
Megint hazabeszélek:
nézd meg az elős ránézésre írásom "Kiegészítés, az a „rút” terminál.:" részét.Suse-n meg a kde az alap, ezért gondoltam, hogy azzal tolod.
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1275 üzenetére
A sensors-detect hez az lm_sensors csomag kell. Ez egy konzolos programcsomag lényegében. A gnome sensors applet pedig egy asztali kisalkalmazás. Ez utóbbi az lm_sensors értékeit használja fel. De értelemszerűen működik kde-s cuccokkal is.
Neked a csomag és root jog kell a futtatásához.Nade hékás! Te kde-vel nyomulsz susen nem? Akkor miért nem K-s progikkal próbálkozol?
-
Vladi
nagyúr
válasz
BaliJack #1264 üzenetére
Nah képben vagyok. A démont kell elindítani, illetve konfigurálni, akkor tehetsz ki kisalkalmazásokat.
Rejtély, hogy miért nem látja a csomagot. Lehet, van itt egy torés a suse függőségi rendszerében. Frissítés megvolt?
Nézd már meg a gD verzióját:
gdesklets versionIlletve nézd már meg, hogy a beállító elindul -e.
gdesklets shell -
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1261 üzenetére
Elvileg ha csomagból telepíted, akkor mindent függőséget feltesz, elvileg működnie kellene.
Nem értem ezt: Megtaláltam a csomagot, feltelepítettem az összeset, elindítottam, töltött, aztán meg nem történt semmi. A kurzor visszaállt alaphelyzetbe, és kész.Hőmérsékletet Én konzolból szoktam nézni. Superkarambát már nem használok, szerintem eléggé fogja a gépet.
-
Nkboy
senior tag
válasz
BaliJack #1256 üzenetére
Szia!
Superkaramba a neve a proginak. Kde alatt fut. Gnome alatt a gdesklets alkalmazás a használatos. Csomagban megtalálható.
Témákat pedi innen tudsz letölteni hozzá:
Karamba: Kde-look
Gdesklets: Gnome-look
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged