Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mondjuk igaz hogy az időkritikus részeket érdemes valami alacsonyabb szintűben írni.
@eziskamu : A GTA4 igaz hogy el van b*va. Messziről látszik hogy izéltak optimaizálni rajta bármit is.
Az is igaz, hogy a világ a "minek rendesen megcsinálni" felé halad, de vannak olyan kritikus dolgok, amiket bizony muszáj rendesen megírni. (Oprendszer, driverek...) OK, ezek nem .net meg Javaban íródnak, de azért egy program sikeressége nem kicsit múlik azon is, hogy a user mit tapasztal. Fagyogat? Baromságokat csinál? Nem fog kelleni.
Acégünknél a belső fejlesztésű programoknál nem kritikus a sebesség, általában adatbázisokba írogatnak velük, de némelyik annyira trágya módon van összerakva, hogy csak röhögök. Mondjuk ez főleg az adatbázis részére igaz (meg a lekérdezésekre), mert a .net-ben készült részeikkel általában nincs gond.
Access-t meg... Herótom van már a szerencsétlen ODBC beállításoktól, amiket a fejlesztő izélt leírni a doksiban, és senki nem tudja, mit kéne belőni.
A .net-es dolgok a cégnél ini file-ban vagy registryben eltárolják a dolgokat, elég átmásolni, és már megy is a progi (pl. gépcsere után). -
Hát lesz meló a visszafejtésével, hogy mit is csinál a cucc... De egy wine-szerű dologgal szerintem meg lehet majd oldani.
Lehet találgatni, úgysem tudjuk mi lesz a M$ következő lépése...Amúgy mondjuk a Quake2 elég régi... Kíváncsi lennék, mit produkálna egy Cryengine valami platformfüggetlen nyelven.
-
Alkalmazások 99% -a...
Aztán jönnek itt a PH-n az emberek hogy a GTA4 semmilyen gépen nem fut jól.
Vagy Doom3 akkoriban.
Jó, ezeket nem .net -ben írták, de ha abban lett volna, akkor mi lenne.Meg hogy a Vista milyen lassú (az.).
Meg egyéb nagyobb alkalmazásoknál is tud számítani a gépigény szerintem.".Net alatt "nem sok mindent lehet trehányul programozni,"
Itt arra gondoltam, hogy a legtöbb alacsony szintű dologra van benne megoldás, és ha az normálisan meg van írva, akkor nem sok mindent tudsz elrontani.
Ha meg a fordító jó, akkor bizonyos tehénségeket is tud jó kódra lefordítani. -
-
-
Általában az a baj ezzel, hogy a játékok így is minden erőforrást felzabálnak. Sajnos manapság rengeteg ilyen van, hogy simán arra építenek a fejlesztők hogy majd a bika HW elviszi a cuccot.
A .net - mono meg szerintem ígéretes dolog, a nem sebességfüggő alkalmazásoknál.
.net-ben összehányt céges progik simán elindultak a Linuxomon, és én is azért .net - t kezdtem el tanulni, mert amit a Linuxon befordítok, az egyrészt natív módban a Linuxon fut (a wine el se tudta indítani), másrészt csont nélkül megy windózon is.
Annyi a gáz, hogy a mono-nak nincs GUI szerkesztője, szóval kézzel (notepadben
) pakolom össze a felületet, de amúgy készül már a GUI szerkesztő is.
-
-
-
@Harry3 :
http://linuxklub.uw.hu/content.php?article.11
http://wiki.hup.hu/index.php/Linux_kernel_konfigur%C3%A1l%C3%A1sa
http://szabilinux.hu/kernel/Kernel-HOGYAN-4.html
@Doc : Lehet hogy a fordításra gondolt...
-
-
válasz
zsolt320i #155 üzenetére
Na ez most rövid lesz, mert ennyire nem érek rá
"Én meg azon a véleményen vagyok aki nem tud kedves lenni az emberekkel ne dolgozzon vendégiparban.."
Általában kedves vagyok, nem szoktam az ilyeneket a halálba küldeni, de azért valljuk be, rengeteg ilyen ember szaladgál.
A kérdésre adott válasz megértése, avagy egyáltalán értelmezni próbálása elég alapvető funkció lenne egy embernél"hát néha azért nem ártana, még akkor is ha neked minden jól működik, lehet hogy éppen jó dolgokat is olvasnál - aktuális téma-"
Ha ráérnék"Haveromnál (asszem 4850-en) szintén voltak ilyen gondok
Hogy oldottad meg?
Érdekelne."
Nem írtam, ez winnyózon volt (Pistán, asszem). Sehogy nem oldódott meg, amíg ki nem jött az újabb driver, addig játszott az XP-jén..."csak mondom nem mindegy hogy egy autónak a lámpája úgy van megcsinálva hogy csak szerviz tudja kicserélni,"
Linux vs. Windóz esetben nem arról van szó hogy nem tudod kicserélni; csak arról, hogy az emberek 90%-a ki tud cserélni egy windowsos drivert, ugyanúgy, ha ahhoz lenének szokva, akkor egy Linuxos problémát is meg tudnának oldani.Kicsit magasabb szinten, pedig pont a M$ aki eltitkol infókat a fejlesztők elől (még 10 évvel a megjelenése után is voltak a DOS 6.22 -ben dokumentálatlan dolgok, és az nem kicsit egyszerűbb mint egy bármilyen windóz...)
-
válasz
zsolt320i #149 üzenetére
"a kernel írója is előbbre vagy utóbbra azt jósolja hogy gyökeresen meg kell változatni.
Ez tök természetes, okos ember képes változtatni ha kell."gondolom mint ubuntu felhasználó szoktad látogatni a fórumot."
Különösebben nem. Méghozzá azért nem, mert az Ubuntu óta kb. abba sem szoktam belegondolni hogy mi előtt ülök, hanem csak használom."a felhasználók nagy része nem ért az OS-hez (ami nem baj, mi sem értünk az rakétákhoz),"
Ennyi... De ha nem értenek az OS-hez, akkor miért hiszik azt, hogy a winnyózhoz értenek?
Nem attól lesz valamit könnyű használni, hogy a telepítés next, next...A 4870-ednek a drivere szerintem nem a Linux miatt volt rossz... Haveromnál (asszem 4850-en) szintén voltak ilyen gondok, mert az még hagyján, hogy csak 60Hz-en volt hajlandó frissíteni, de 3D-ben villogott, ilyesmik, ahogy te is írtad.
Az ATI meg híresen szar drivereket ír minden platformra. Ettől függetlenül elég sokan használnak 4xxx ATI kártyákat Linuxon, és mégiscsak működnek...Ja, amúgy "windózon elég feltenni egy drivert"
Linuxon meg nem kell feltenni drivereket, mert beépítettek a kernelbe 90%-ban... a maradék 10% meg videokártya driver, ami azért nincs a kernelben teljes értékűen, mert a gyártók nem adják ki a forráskódot."igen, ez igaz, nem tartotta karban, de tudta használni.
ne keverjük össze a dolgokat!"
Ja, amikor panaszkodnak, hogy lassú a windóz, és kiderül hogy szarrá van töredezve a filerendszer, akkor az mi? Vagy ha nincs hely?
Érted, OK hogy csak használni akarja, de egy minmális szinten az autóról és a számítógépről is kellenek ismeretek.
Sokan hülyén néznek hogy miért mondom nekik, hogy a notebookot ne tegyék le pl. ágyra, a takaróra.
Aztán majd ha túlmelegszik, akkor "szar gép"."de ha össze is jön, és cserélsz egy videokártyát akkor mi van és a haver elutazott?"
Átlaguser nem cserél 2 naponta videokarit... melleslg unified driver architecture van talán az ATI-nál is (nemtom), szóval nem lenne különösebb baj."gyere át csináld meg a fent említett dolgokat,"
Egyébként bármilyen formában utánanéztél, hogy mitől lehetett a driver hiba?
Írtál az ATI-nak, akár?"(de hülyének akkor sem nevezném, mert attól lehet hogy ő agysebész és ő ahhoz ért),"
Hm, tapasztalat, hogy az okos emberek (pl. pont orvosok) áltaában felfogják, amiket mondasz nekik, vagy éppen amit kiír egy számítógép, és nem szargépeznek, hanem elkezdik megoldani a problémát.
A legtöbb ilyen "szarezagép" dolog abból fakad, hogy a user még arra sem jött r, hogy hiába nem érdekli a számítástechnika, ha munkahelyen, otthon, stb. használnia kell egy gépet, akkor legalább minimális szinten nem árt vele jóban lenni.
Nagyon hasonló az autóvezetéshez, mivel ott is kellenek minimális műszaki ismeretek ahhoz, hogy el tudj indulni (kuplung), meg a KRESZ-t sem árt ismerni."Az baj hogy lenézitek azokat az embereket akik nem értenek annyira számítógéphez, és ha más véleménnyel vannak mint ti akkor egyből lehülyézitek."
Nem ezért a lehülyézés. Elég könnyen felismerhetőe azok, akik felfogják, amit mondasz nekik, meg azok, akik pl. nem. Utóbbiből egyre több van.
Kérdez valamit, válaszolsz, és mintha nem mondtál volna semmit. -
-
"legalábbis ha használva van, és nem úgy áll ahogy telepítve lett."
Melóhelyen a domainben levő gépeink kb. 2 hét alatt annyira befragmentálódnak, hogy a felére lassul... Egy otthoni gépnek ehhez szerencsére több idő kell."vagy azt hogy egy nehezen olvasható cd miatt blokkol az egész rendszer,"
Ja ez kemény. A Win2003 Server befagyasztható egy rossz CD-vel. Nesze neked biztonság"már régóta vista sp1-et használok, ott is tudnék mesélni a stabilitásról, meg a rögtön minden megyről..."
Meg a driver ellátottságról gondolom. -
válasz
zsolt320i #130 üzenetére
@DarkByte : Most hogy akadozik-e, szerintem egy mai gépen nem kéne neki. A mintákat meg a több réteg SW nem változtatja meg. Szerintem egyszerűen csak ki kéne próbálni a dolgot, mert látatlanban senki nem fogja megmondani, hogy működne-e.
@zsolt320i : "de ha felhasználói oldalról nézzük a dolgot sztem senkit/nagyon kevés felhasználót érdekel, hogy hogyan hívják az operációs rendszerét."
Hm, micsoda témaváltás. Kifogytál az "érvekből"?"de amikor gépet váltottam és a radeon 4670 nem működött rendesen, a skype-ban nem tudtam megcsinálni a hangot akkor feladtam."
Nekem is van egy csomó dolog, amit nem tudok megcsinálni... De van ami már működött egyszer (pl. nem tudok a tv-ből felvenni a 9.04-es Ubin, pedig előtte ment), meg van, ami tudom hogy mindenki másnál megy, csak valamiért béna vagyok és nekem nem sikerül.
A poén az, hogy amikoregyszer nagyon régen írtam a M$ supportnak, valami tök témában, akkor egyből a licencszámot kezdték el követelni, pedig ha segítettek volna, akkor +1 elégedett felhasználó.""miért nem néztél szét előtte, hogy milyen hw-t kell venni";"
Be is baszna ha egy 4870 nem menne Linuxon. Létezik ám ATI driver, és megy is. Utánakérdeztél-e hogy hogy kell feltenni?
Nekem mondjok Nvidia (8600GE) van a gépemben, de kb. 10mp alatt tezi fel MAGÁNAK a drivert az Ubuntu."autókat sem csak forma1-es pilótáknak gyártanak, hanem az átlag mezei embernek is."
Jaja, aztán "női tulajtól" vett autóban meg 5 éve nem volt olaj cserélve, ugye? Aki hülye az se az autójához nem fog tudni hozzászagolni, sem a számítógéphez."hogy azokat megold elég nagy számítástechnikai ismerettel kell rendelkezned és még nem is biztos hogy sikerül "
Viszont ha egyszer megcsináltad, akkor a világ végéig nem kell hozzányúlni.
Valahogy úgy, hogy az autót sem magad szoktad szerelni, ha bárki haver, szerviz összerak neked egy jó Linuxot, azzal bajod többet nem lesz.
Amúgy meg bonyolult? Anyám tudja használni. Ha te nem, hát..."a felhasználó felnyomja az XP-t, vagy esetleg már Win7-et"
És ahhoz is ugyanolyan hülye mint egy Linuxhoz. Ugyanolyan hülyeségeket csinál, ugyanolyan baromságokat kérdez, csak windózra még beenged pár vírust is, és mehetsz vírust irtani, meg újratelepíteni a gépet. Gratulálok. -
válasz
zsolt320i #101 üzenetére
@bambano, zsolt320i :
Hm, ahhoz képest hogy a Linux kernel monolitikus, kissé stabilabb, és gyorsabb mint az NT.
(Olyan hogy Windows kernel nincs, mert az 1.0 -3.1 és az NT vonal tök más kernel, a 7-esre meg a halál emlékszik így hajnali kettőkor hogy milyen.)
(Másik kérdés, hogy a kernel modulok azok azt jelentik-e, hogy hibrid lesz-e? De végülis ez mindegy.)"4. nem azért könnyebb win-re driver írni hanem épp a felépítése miatt."
Aha, a hatalmas monolitikus kernelt elég sokan átlátják, írnak rá kernel modulokat, ill. forrást, amit szabadon befordíthatsz a kernelbe."a linux kernel amit lehet kernelből old meg, és hw gyártók nem ismerik, és nem is akarják kibogozni a több milió sorból álló kernelt."
Ahhoz képest elég sok megteszi..."a win-él másképp működik, a kernel nem szól bele a magasabb szintű dolgokba, csak rendszerfolyamatokat irányítja, "
Á, az nem magasabb szintű dolog, h a rendszerfolyamatokat irányítja..."az ms közzétette a azokat az infókat hogy hogyan tudják portolni a driverket"
De ha ár winfosra írják, akkor mire kell portolni
Meg aztán a OS Linux kernelre nincs ám meg minden infó... Gondold már át mit írsz le...
A driverkezelés Linuxon is szabványos..."sztem a linux egyáltalán nem stabilabb mint a windows, nézd meg meg bármely linux fórumot, vagy "reportbugs" oldalakat."
A reortbugs nem azt jelenti hogy gyakrabban is hal be.
Amikor nekem itt az Ubuntun nem megy valami, az 90% az én bénaságom... A munkahelyemen a Winnyóz képes bármikor, bárhogyan behalni.@leviske :
Hm, az végülis nem komolyabb összeg, ha a munkahelyem (egy átlagos nagyobb multi) vesz mondjuk 100 gépet... -
válasz
zsolt320i #92 üzenetére
Figyu, az első hozzászólásod az volt, hogy a Linuk legnagyobb baja a kernel.
5000Ft-os kérdés, a winfosnak szerinted van-e kernele?
"a nagyobb gond az, hogy egy vitát nem ú gy kell lefolytatni mint az óvodások - hülye vagy, nem, nem én vagyok a hülye hanem te - , hanem érvekkel tényekkel alátámasztani."
Hallod, ha tőled láttam volna egy érvet is a topicban, akkor most nem a padlón fetrengenék a röhö"- mi a különbség a felépítésben"
A Linux kernel monolitikus, de modulokkal bővíthető
NT kernel (az NT óta minden windózé) hibrid"- miért könnyebb a windowst portolni a változatos hw-ket tartalmazó pc-kre (gondolom a fenti kérdésekre adott válaszokból ki fog derülni, de biztos ami biztos rákérdek
)"
Mert egy csomó hardvergyártó úgy gondolja hogy felesleges Linuxra fejleszteni; uyanakkor a két cucc alatti driverek nagyon hasonlóan terjednek, ugyanis sok HW driverei azonosak, csak más INF file van hozzá win alatt... Linux alatt meg kezeli a kernel. Ezért is stabilabb amúgy mint a winfos.Biztonság : Linuxban a kernelszintű tűzfal... Az nem kicsit korszerűbb mint az ilyen Zonealarm és hasonló viccek
Amúgy meg a nagybetűk lemaradtak a gépedről?
-
Nem hiszem hogy romlana a hangminőség az emuláció miatt. Nem csinál az semmit a mintákkal, csak továbbítja a HW felé; a progi ugyanazon a procin meg hangkártyán fut ám.
Esetleg meghallgattad már?Linux alatt NTFS : a gépem amióta megvan (ca. 3 év) így megy, és az otthoni is (még régebben), ilyen jellegű bajom sosem volt.
Azaz annyi, hogy Linuxra nincs NTFS defrag (vagy van, csak nem tudok róla?) így néha nekiengedek egy Hiren's bootot a gépnek@Degeczi : Persze ha profi fotós vagy, akkor a Lightroom neked alap, de én eddig teljesen jól elvagyok az UFraw-al, a szűrős képeimről le tudom szedni a zöld árnyalatot, expót utánaállítani, ilyesmik.
Persze majd nőni fognak az igényeim, de mire való a wine -
???
Ezt most nem értem.
Érted, egy cég gyárt egy cuccot. El akarja adni.
Na most ha eszük van akkor azt akarják hogy Linuxosok és winnyózosok is megvegyék, vagy mi.
Ez alapvető üzleti érdek lenne. Főleg hogy a Windóz driver után annak alapján már nem olyan nehéz átírni Linuxra, mert C nyelv mind a kettőn van, és csak az oprendszer interface-t kell csinálni.Amúgy mi nem mainstream a cuccaim közül?
Bt878 Tv tuner - 1998-2005 között minden bokorban volt.
Palm m515 - az egyik legismertebb.
USB infra : Ma620-na ez kínai.
Oxford PCI soros kártya - na ez tényleg ritka cucc, nem is láttam még működő win (akár XP) drivert hozzá@Vladi : Az UFraw atooom jóóóó
A batch feldolgozás hiányzik, de nem vészes.
@Degeczi : Mondjuk a legtöbb nyomtató supportált Linuxon, de a tiéd gondolom elég profi cucc.
-
Érdekes cucc!
Nekem mondjuk a wine felfogásatetszik. Ha a winnyóz funkciói megvalósulnak kernelszinten, az azt jelenti hogy sok olyan dolog is futni fog, amik user space-ben ártalmatlanok, vagy nem is működnek.
Viszont azt jó lenne megoldani hogy megbízhatóan működjenek a Windowsos programok Linuxon, mert sok cég nem készít Linuxos verziókat, így pl. 3DS Max felhasználók és gamerek sem válthatnak egy biztonságosabb (és ingyenes) rendszerre.
Driverekből pl. miért jobbak a windózosak? Nekem 1 dologhoz kellett külön driver, a Nvidia kártyámhoz. Abból meg ugyanúgy frissek jönnek ki Linuxra. Ati-sok is.
Viszont a winnyóz driver ellátottsága néhol legalább olyan hiányos mint a Linuxé!A TV tunerem, soros kártyám, USB infrám, és a PDA-m Vista és Win7 alatt meg se nyikkan, de amúgy az xp sem képes kezelni az alaplapi hangkártyám...
Ubuntu alatt ezekhez hozzá sem kellett nyúlni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest