Hirdetés
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- Apple MacBook
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
vellerd
tag
Ez a hűtő nagyon brutál!
-
McSico
senior tag
Én többet vártam ettől a szörnyetegtől. Kicsit soknak tartom az alap fx-8150 procinál azt a 63fok-ot.
Vagy legalább össze kellett volna vetni minimum a gyári hűtőjével. Bár attól minden jobb.
Szóval egy picit részletesebb teszt jobb lett volna. -
Benzoldog
tag
Idővel biztos olcsóbb lesz.
Viszont az tetszik, hogy 3 év garanciát adnak rá.
-
thomeef
őstag
-
szab.tam
nagyúr
elég nehéz látatlanban véleményeznem.
szerintem az fx100 passzívan kevesebbet tudhat.
ventivel pedig talán egy kicsit többet is.a hűtőépítéseim során általában a tervezés és az előtesztek alatt mindig sikerül legalább 10%-kal, deinkább 20-szal "túlremélnem" a végleges ereményt.
a nagyméretű passzív cpu hűtőim plafonja rendre 160W+, az elején remélt 180-200-zal szemben.
a kompakt, azaz szabvány méreten belül pedig szinte lehetetlen a 100w-ot átlépni.
sőt még elérni is nagyon nehéz.vagy sok a lemez, akkor viszont nincs a lamellák közti rendes átszellőzés.
ilyen a teszt hűtő is. anyag van rendesen, passzív légmozgás kárára.ha ritkán rakjuk a lamellákat, vagy középen szellőző utakat hagyunk, akkor viszont kevés az anyag,a hőleadó felület. ilyennek látom az fx100-at is.
hűtőépítéseim során próbáltam így is, úgy is, de a vége mindig majdnem ugyanaz lett.
egy nagy csalódásom volt.
mármint ami a tervezetthez képesti, valós teljesítményt illeti.
ez kb. 130w-ot tud. a 16 db. 350mm-es cső adta irdatlan elvi hőszállítás, (16*40w) egyedi blokkiképzés, jó átszellőzés miatt kb. a duplájára számítottam.****
(#180) Vikthor
ezek a vga hűtők nagyon alultervezettek, pontosabban túl nagy fogyasztású gpu-kra teszik rá, és kiáltják ki passzívnak. már 100w-os kátryákra sem tenném rá őket.
viszonylag kis fogyasztású 5770-ekeből voltak jó passzívak. pl ez.a passzív gyártói erőlködésre jó példa volt anno a 8600gt.
hullottak, mint a legyek... -
Alpenföhn Peter2 passzívan mennyi TDP-t tud lehűteni? 150W meg kéne lennie szerintem minimum, mert a PowerColor 7850 SCS3 hűtője sokkal kisebb és 140W-al megbírkózik.
-
szab.tam
nagyúr
keress rá a thermalright-ok között, de ez a vga hűtő ránézésre 70-80w-ra jó passzívan, 100w-os gpu-nál már simán 100 fok terhelve...
viszont a sentinel szerintem ránézésre passzívan megbirkózik egy 95-100w-os cpu-val.
habár kicsit sűrű a lemezelés, de jó a köztes kiszellőzés.
2 hűtőmnél is kicsit ez ichletett. (borzaska és az item profilos, 18 oszloposak.) -
Potzee
addikt
-
aswmaster
tag
nekem pár hónapja van egy NOCTUA NH-D14 SE2011-em, azóta nincs gondom azzal, hogy hangos a CPU hűtőm meg melegszik a proci (FX-8320@4,2GHz). vettem rá pluszba még egy 120mm-es ventit, biztos ami biztos alapon, így most jobbról balra:
NF-F12 PWM - NF-P14 PWM - NF-P12 PWM
Annyi, hogy amikor megvettem az F12-őt, a NOCTUA-s ügyfélszolgálatos javasolta, hogy "push" oldalról tegyem fel a stock P12 ventit meg "pull" oldalra, így jobb a hatásfoka.sokat olvasgattam, hogy milyen hűtőt érdemes venni, meg én se nagyon hittem az ilyen prémium borda/venti dolgokban, de azt kell, hogy mondjam, hogy most meg már nem vennék mást, mint NOCTUA-t, nekem bejött
egyébként pont akkor jött ki ez a HR-22 is, gondolkodtam rajta, hogy megvárjam-e, de azt hiszem, a fentivel sem fogtam mellé. lényeg, ami miatt elkezdtem az egészet írni, hogy azért 27e Ft talán kicsit sok érte, pláne, hogy nincs mellé venti sem (legalábbis az én hűtőm árához viszonyítva soknak tartom). persze ízlések és pofonok...
-
Bagira01
veterán
Nem semmi nagy dög, meg is kérik az árát. Emlékszem régen én is mit össze szenvedtem ezekkel a nagyágyú léghűtésekkel. Most megy egy szutyok 5k-s avc hercules "vízhűtés" van a gépbe
-
proci985
MODERÁTOR
jaja, errol van szo.
ventit erdemes a hotermelokre rakni, direkt szelloztetesnek orulni szoktak a komponensek. emiatt megkerdojelezheto pl a HR02 es a HR22 venti nelkul hasznalva, ugy, hogy a hazszellozes besegit. mondjuk itt meg felmerul, hogy ha a lap nem kezeli megfeleloen a CPU_FANt akkor se fog feleslegesen menni a CPU venti csak azert mert terhelest kap, de ez fixre kotott ventivel is megoldhato.
viszont mindig van kivetel, nalam 8 hazventi van hasznalatban, igaz 600-650rpm korul.
-
-
Potzee
addikt
válasz
Lomha 8V #164 üzenetére
Bocsánat, nem akartalak megbántani!
Általánosságban, pusztán segítő szándékkal leírnám még egyszer a javaslatomat.
Egy jól szellőző házban, megfelelő CPU hűtés mellett a két (vagy több) házventi felesleges...egy 120 mm-es ventis cpu cooler használatával ki tudnál váltani 2 (akár 3) házventit is ezáltal csökkentve a zajforrások számát. -
törölt tag
válasz
jerry311 #167 üzenetére
Nem, mert az a rendszeren kívül van. Csak a rendszeren belüli elemek számítanak. Ami a PC házon belül van, az mind a rendszer része.
A borda maga lehet passzív, de a hűtés ettől még nem lesz az. Sokaknál pont ez a probléma: a hűtést nem rendszerként szemlélik, hanem egyes elemenként. Ilyen esetben van az, hogy behánynak egy rakat ventilátort a gépbe, ahogy éppen sikerül (mert ugye elfér), aztán azok rossz esetben leginkább csak egymás áramlását zavarják. Erre egy konkrét példa, bár nem az egész PC, csak egy táp esetén: Q-Tec 650W Triple Fan. Ott is sokat javult a táp hűtése ha az egyik ventilátort kivette az ember és lezárta a helyét.
-
jerry311
nagyúr
válasz
#65675776 #159 üzenetére
Igen erdekes, elmeleti megkozelites. Ebbol kiindulva mar az is aktiv hutes, ha a lakas masik feleben, 3 szobaval arreb, van egy ventilator, mert van valamilyen elmeleti hatasa a passziv hutesu PC-re, amiben nincs egy venti sem.
Egy ventilator nelkuli hutobordat altalaban passziv elemnek szoktak tekinteni, fuggetlenul attol, hogy hol van a hozza legkozelebb eso legkavaro. -
Lomha 8V
addikt
Nem tudod a hátteret és teljesen félreérted, hogy mi itt a cél. A processzorhűtőn kívül minden ventilátor 1000-1200 körüli fordulaton üzemel. A gépből érkezik egy kis búgás és hozzáérve némi rezonancia. Kölcsönkaptam haveromtól az Alpenföhn vagy hasonló hülye nevű, jó nagy hűtőbordáját és azzal megszűnt a hang és a rezonancia is. Ergo az Intel gyári ventilátora felelős érte. Azt szeretném kiszedni a rendszerből. Ennyi itt a lényeg, nem is igazán értem, hogy mi a fenéért ugrottatok nekem. Sehol egy szóval nem írtam, hogy passzív hűtést akarok, meg semmi ilyesmit.
-
kpal
nagyúr
kicsit drága !
Amugy egy x58 i7 920-on milyen orajelig elég venti nélkül ? -
törölt tag
válasz
jerry311 #156 üzenetére
Egy PC-ben, főleg ha az egy házba van építve igencsak nehezen értelmezhető a CPU vagy bármely részegység hűtése önmagában.
Akaratlanul is de minden esetben kialakulnak légcsatornák a házban, még akkor is ha nincsenek konkrétan terelőlemezek. Ami ezekbe a légcsatornákba esik, az önmagában nem értelmezhető. Ha a CPU hűtő síkjában van legalább egy a hűtő felé, vagy attól elfelé fújó ventilátor, az olyan, mintha az a ventilátor a CPUbordán lenne. Nyilván korrigálni kell a valós légszállítás és légnyomásértéket, de minden ilyen esetben megfeleltethető a messze levő ventilátor egy, a bordára közvetlenül felszerelt ventilátornak.
Az áramlástan már csak ilyen. Lehet egy akármilyen tekervényes csőrendszered, minden esetben számolható rá egyenértékű csőhossz, azaz, hogy az adott hálózat milyen hosszúságú súrlódásmentes egyenes csőnek felel meg. Itt is hasonló a helyzet.
Jelen hűtő esetén a helyzet ráadásul nem is bonyolult, mivel a ház hátfalától mindössze ~30mm-re van a borda síkja. Kb olyan, mintha a hátlapi ventilátort közvetlenül a bordára szerelnéd. Így igencsak nehéz hátlapi ventilátorral passzívnak tekinteni akár magát a CPU bordát is.
Lomha 8V: Valóban, egy szóval sem írtad, hogy passzív lenne a rendszered.
-
jerry311
nagyúr
válasz
#65675776 #151 üzenetére
Ez csak ertelmezes kerdese.
Ha az egesz hazra akarod rahuzni a kifejezest, akkor nyilvan nem, ha csak azt akarod mondani vele, hogy a CPU huton nincs venti, akkor igen. Szovegkornyezetbol nagyon jol ertelmezheto, hogy mirol van szo.Regen meg jobban met a szovegertes, mi lett veled?
-
robesz25
csendes tag
Thermalright HR-22 -re jobb lenne egy venti sztem ..vagy ha nem is raksz rá ,akkor házba erősebb légkavaró kéne nem ?? Már mint maga a házba kell valami ami huzatot csinál ..
Az rendbe van hogy jó a hő leadó felülete ..,de ha meg szorul a meleg levegő ,akkor ugyan úgy melegszik minden .. magyarul adtál egy pofont a sz@rnak -
Lomha 8V
addikt
Jelenleg 7 ventilátor van a házban, ezzel a módszerrel egyet ki lehetne venni. Ennyi a lényeg, semmit több.
-
Lomha 8V
addikt
Már azon gondolkodtam, hogy jó lenne egy ilyet beszerezni. A Fractal házamban pont úgy vannak a ventilátorok, hogy tökéletesen együttműködnének vele, de mikor megláttam az árát, elszontyolodtam kicsit. Keresek tovább...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
jerry311 #143 üzenetére
x kütyü.
100 db-nál aszem 2.3 usd volt a listaár.
mire kínából ideért, (teljesen tisztán, hivatalos úton, vám, áfa, posta), bőven több mint a duplája lett.
de még mindig jobb volt, mint az itthoni 3k+-os kiskerár, ráadásul ilyen méret nem is volt.
mérlegelni kell. de van az a darabszám, ahol be kell hozatni, akár a világ másik végéről is.hosszútávon az a kérdés, hogy az usa vagy kína fogja bekebelezni gazdaságilag, politikailag, mindehogyan a térségünket. és azzal lesz vámunió.
kedvenc, visszatérő poénom: "...akkor, amikor majd heves harcok dúlnak a francia - kínai határon..." -
jerry311
nagyúr
válasz
szab.tam #142 üzenetére
Január elején rendeltem USA-ból.
Termék: 119 USD, ami ugye ~72 GBP.
Szállítás + vám ~ 25 GBP
Összesen 97.
97 GBP ~ 118 EUR.
Hát így jön ki az 1 EUR = 1 USD, nemcsak az importőrök meséje sajnos.
Majd ha lesz új USA - EU kereskedelmi egyezmény és legalább annyira beszívjuk, mint Mexikó és Kanada a NAFTA-val, akkor nem lesz rajta vám, de még akkor is ide kell hozni az amcsi boltból.És ezek még mindig nem magyarázzák az 1 EUR = 1 GBP árfolyamot.
-
jerry311
nagyúr
Angolok is elszálltak az árazással...
70 EUR Németországban.
Ehhez képest 70 GBP Angliában.
Mióta ér 1 GBP-t 1 EUR? -
Potzee
addikt
Szuper nehézsúlyban még mindig a ThermalRight Ultra-120 True Copper és a Deepcool Fiend Shark XT a király...
És ezúton szeretném megemlíteni az én nagy kedvencemet, a böszme Scythe Orochi-t
Egyébként a HR-22 1120g, a Ninja Cooper borda "csak" 1015g...de a ventivel együtt már nehezebb a HR-22-nél. -
törölt tag
Csakhogy ezek önmagukban nem adják meg a bordán elérhető teljesítményt. Végtelen légtérben esetleg tudsz vele számolni, se az sem ér sokat. A légnyomásértéket ugyanis leginkább a lapátgeometria befolyásolja.
De itt egy konkrét példa, ami mecáfolja az állításod:
Ha igaz lenne, amit írsz, az S12-nek magasabb kellene, hogy legyen a légnyomása. Ehhez képest... (900RPM-en közvetlenül összehasonlítható, ott a P12 légnyomása közel kétszerese az S12-ének, miközben ~15%-kal alacsonyabb a légszállítása (térfogatáram ha így jobban tetszik).)
-
Nem rossz,de kicsit borsos
-
sb
veterán
Van több paneltápom is, tudom hogy kellene összerakni egy hangtalan gépet. Írtam is szerintem világosan, hogy létezik - csak épp egy rétegcélra jó jelenleg sajnos:
1. Ha adattárolás is kell csak SSD-vel nehéz megoldani.
2. Ha teljesítmény kell, vga-ban akár, szintén...
3. És a ház, szellőzés kérdése: ilyenkor az sem mindegy milyen házba kerül és hol áll a ház. Egy rosszul szellőző ház kiesik. Egy jól szellőző, de polcba berakott ház szintén... asztal alatt lévő, ahol megreked a meleg, stb, stb... napestig sorolhatnám.Persze minden megoldható. SSD-ből is vehetsz 10TB-ot, quad sli-t is lehet vízzel, szobányi passzív radival hűteni és a szoba közepére is lehet tenni az egészet, de én itt most praktikum szempontjából közelítettem meg a dolgot.
Egy passzív gép és egy 2-3db 5-700rpm-es ventit tartalmazó, jól szigetelt házú gép között alig lesz különbség a gyakorlati használatban és komfortban. Inkább úgy fogalmazok, hogy semmi.
(Kivéve megint az extrém igényeket, amikor éjszaka 1m-ről sem akarod hallani a hangját esetleg a párnád alatt megy egész éjjel.)
-
Potzee
addikt
válasz
Silentfrog #130 üzenetére
Vitrinbe! A Ninja Mini mellé...
-
VIC20
őstag
Hát, nem tudom, mekkora lehet ennek a célközönsége...
Szerintem aki passzív gépet épít, az nem feltétlenül akar bele túl erős processzort, pl. i3-nál teljesen fölösleges ennyi vas (alumínium), pláne ennyi pénzért. -
szab.tam
nagyúr
semmivel sem tud többet, mint a sima.
volt/van pár ninja1-em, és volt egy réz is.
kicsit drágább, ritkább, nehezebb és rézszínűbb...dirket cserét is végeztem.
réz le, ugyanoda sima fel.
ugyanaz a teljesítmény.
passzív üzemben.***
(#130) Silentfrog
jó helyen 2 ninja is elfér.
mielőtt rákérdezne valaki, aki még nem ismerte, hogy mi ez: hsz alsó fele.
(tudom, unalmas. de nem nekem...)
-
Tidus
addikt
Nem mondtam hogy rossz hűtés, de nem is praktikus.
Nem személysekedni akartam, mint te. Csak véleményt írtam, konkrétan neki.
A hat év, az ő hat évére volt a válasz, amúgy nem érdekel hogy mióta gyárt hűtést a TR. Ha érdekelne akkor utána nézek.Amúgy köszönjük a tesztet, ismertetőt.
-
LGLuke
őstag
Attól még nem rossz egy hűtés, mert neked nem éri meg lecserélni a sajátodat, vagy bizonyos - mellesleg általad nem közölt - paraméterek miatt esetleg nem megfelelő.
Egy fórumban szerintem maximum annak a hozzászólásnak van értelme, amelyik úgy hangzik, hogy:
ez nem megfelelő számomra, mert ...
vagy
ennek az az előnye/hátránya ...
Ebben van konstruktív vélemény, amivel tudunk vitatkozni.Proci mester pedig valószínűleg nagyon örülne, ha saját cége lenne a TR!
Egyébként 2001 óta vannak a piacon és azóta folyamatosan az élvonalban...Szerintem egyik gyártó termékénél sem érdemes ár/érték arányt nézni, ha az a zászlóshajó, és ez minden területen igaz.
Van sok alternatíva:
NOFAN CR-95C, vagy Zalman FX100, így mindenki megtalálhatja a legideálisabbat, de aki ár/érték bajnokot keres, az ne zászlóshajók között keresgéljen! -
proci985
MODERÁTOR
csucsmodell, szoval kb elvartan teljesit.
tuningra en nem ezt vennem, arra a kettornyosok jobbak (phanteks, silver arrow SB-e, K2, D14, silver arrow). alapvetoen a vastag, szellos lamellak inkabb lowflowra jok. persze, mukodik a celra, ahogy egy kettornyos is eleg lehet meghuteni passzivan egy negymagost (q6600al open benchen alulfeszelve probaltam az IFX14et, 45 koruli deltaTvel elbirta... 2x1300rpmes 140es ventivel az 50%os tuning a biztonsagos hatarok kozott adhato fesszel volt pont ennyi osszehasonlitaskepp), viszont ez az arkategoria mar fokokrol szol legen, szoval erdemesebb celeszkozt venni.
ararol meg annyit, hogy ez egy full nikkelezett huto, masszival osszerakva, forumon vannak a gyartotol 6 eves modellek is, amik meg mindig gond nelkul mennek. pl a sajatom is. utobbi evekben legen nagyon nem volt elorelepes (kb az SI128 / TRU / D14-IFX14 ota), szoval ezzel is ugy lehet szamolni, hogy hosszu csereciklusnal se biztos valtja az ember... max vesz hozza uj felfogatast.
ha meg ar/erteket is figyelembe vesszuk linearisan hofokok szerint zajt figyelmen kivul hagyva, ugy egy AC7pro/TX3/Cold Tower eleg nehezen verheto
. a tobbsegnek ilyen megoldasokra nincs szuksege.
-
Potzee
addikt
(#102) Vikthor Az FX 100 passzív hűtési teljesítménye alig jobb el egy HR-02 Macho-tól...egy HE-02 Heligon pedig veri.
(#104) sb: Van hangtalan gép
[link] Igaz, ez nem egy gamer konfig, de AMD Kaverire építve már egy játékos konfig is építhető.
A PICO táp helyett szóba jöhet egy akár 250W teljesítményű panel táp hozzá egy 12V/12A/160W külső táp vagy egy passzív táp (Silverstone Nightjar 400, Seasonic X400, stb.)(#106) zolee5016:
Köszi a linket!
-
thomeef
őstag
válasz
#65675776 #116 üzenetére
Most nem azért de a levegő térfogatárama meg van adva, a keresztmetszet is adott, ebből lesz egy áramlási sebesség, szerintem ennyit elég tudni ahhoz hogy ne vegyünk szar ventit
Persze egyszerűbb ha a nyomásérték is megvan adva, de azért nem probléma így sem.
Szerk.: Bocsi ez a 115-ös hozzászóláshoz ment volna
-
szab.tam
nagyúr
válasz
fondorlatos #118 üzenetére
majdnem.
egy veyron vagy 150* drágább pl. egy suzukinál.
de nem megy 150* gyorsabban.
vagy igen? -
fondorlatos
aktív tag
Akkor ez most majd' 4x olyan jó, mint egy ninja3? Az ára azt sugallja...
-
szab.tam
nagyúr
a konkrét venti adatait nem ismerem.
és mostanában már egyikét sem.de legtöbben az ár után csak a légszállítás és zaj adatokat nézik.
de a nyomást nem.
a házhűtőnél a nagy légszállítás, kis nyomás az ideális, cpu hűtőnél a nagyobb nyomás fontosabb.lehet, hogy valami ilyesmire gondolt.
de majd megmondja... -
subaruwrc
félisten
27k az derék egy léghűtőért ..
-
Lolka Bolka
aktív tag
válasz
Intelligencs #98 üzenetére
Van annak vmi bája, mikor egy gép semmilyen hangot nem ad ki. Persze az enyém csak úgy, hogy vinyók leköt, optikai drive leköt, dVGA helyett IGP, minden venti lekapcsol. Netezni lehet így is, de persze CPU intenzív dolgoknál már nem célravezető.
-
sb
veterán
Mondom, hogy 1-ről beszélünk nagyrészt. Városban nyilván más a terhelés. Én a fent leírt gépemet éjjel 2m-ről is hallom. Nap közben meg semennyire. Mellette ülve sem. Én is kapcsoltam már ki tucatszor csak azért mert nem tudtam, hogy megy.
HTPC-vel ugyanez volt. Kb. 1m-en belül lehetett hallani a hangját, távolabb már nem. Nyilván ott más a felhasználási környezet, eleve 4-5m-re ülök tőle, tehát még nagyobb hang sem lenne zavaró.
Szvsz erre kell méretezni, nem a totál csendre és akkor 10x egyszerűbb a feladat. Kevesebb baja lesz rögtön az embernek.
HDD-ből is Green-ek vannak a HTPC-ben. De pl, mióta 2db van már sajnos ott is azokat hallom ki és inkább 2m-ről is. A teljes szigetelés gázos valóban, ahogy nekem a teljes víz is körülményes. Igaz csak kompaktom volt régebben, de ott is volt némi zaj a pumpából.
Manapság cpu-ra feleslegesnek tartom ugyanúgy, ha egy csumpi kis borda elvisz egy i5-i7-et is minimumra szabályozva. HDD/egyebekre szintén, oda elég egy leheletnyi szellő is. Vga-ra lenne jó, de ott meg csak a full cover ér valamit.Az 500-as Noctuát azért továbbra sem értem. Azt már tényleg művészet hallani. Még ház nélkül is tök csendben. Lehet, hogy neked ennyire jó a hallásod.
De ez meg nyilván egyénfüggő... ahogy az elektromos sípolás is. Van aki azt sem hallja, engem meg az őrületbe kerget.
-
DigitXT
félisten
a házból kihallatszó 500rpm Noctua nekem [...] extrémnek tűnik
Mondtam, hogy az ilyen egymás győzködésének SEMMI értelme:
nyilván nem egy nappali háttérzaj mellett "hallom ki", vagy "zavar",
hogy jár a tápban a14-esventi. De este, amikor csönd van, simán
hallom, de nem zavar: ha leállítom halkabb lesz, csak megfő a táp.
Ellenben a LED-es TV-m tápjának is van egy elég rendes alapzaja:
ha kikapcsolom a TV-t sokkal nagyobb a csend!Csak úgy nem
látom a Win7 desktopot...Szóval ezeket a kompromisszumokat
már megkötöm. Ez van. Lesz*rom mondhatni. (100K volt a TV, így
nem vártam übermegabrutál minőséget: nagy meg Full HD, meg...)A környezet is ritkán halk eléggé
Hegyvidéken, késő este, éjjel, simán elég csendes a tetőtér. Max.
ha fúj a szél, akkor nem. Az el tud nyomni egy 1000-es ventit is...
Szerk: amúgy filmnézési távolságból tényleg kvázi néma a gép.
Nem kell csutkán tolni az 5.1-et, hogy halljam a párbeszédet LOL.A HDD így is elnyomja a hangját.
Vannak halk HDD-k, s ha azokat még egy zajszigetelt réz dobozba
passzírozod, akkor már elég csöndesek... Csak megfőnek... (Ezért
vannak nálam a HDD-k is vízzel hűtve, hogy a dobozban jó legyen.)Amúgy annak idején volt TRUE-m, Noctua ventivel. Nagyon jó cucc
volt, szóval respect a Thermalrightnak. Mondjuk ez a borda brutális:
a TRUE valahogy kezelhetőbb méretű volt. És sokáig az is etalon... -
zolee5016
őstag
megtaláltam...
Ez eléggé irányadó lehet,mit is tudnak ezek a bordák passzívan...
LINK -
zolee5016
őstag
továbbra is fenntartom....a súlya miatt senki se aggódjon....ennél "rosszabb" súlyelosztású az én dögöm,nehezebb is,(a hátoldali venti felőli 2 csavart jobban húzza elvileg) mint ez,de semmi ok arra, azt feltételezni,hogy kiszakad....ugyebár nem a prochűtőn rugózik senki sem....állnak ezek mint a cövek...
Havi nagytakarításnl rálesek a csavarokra azt csókolom....... -
sb
veterán
Szerintem ugyanarról írtok kb. mind. Nincs nagy különbség.
Én is azt mondom, hogy hangtalan gép nincs - ill. van, de rétegcéllal és/vagy kegyetlen drágán.
Ellenben (normál pozícióból, nem a gép mellé hajolva) nem hallható gép sokkal egyszerűbben összerakható.Teljesen hangtalan géphez passzív hűtés, jó szellőzés és nyilván SSD kell... aztán imádkozni, hogy elektromos zaj, ciripelés, stb se legyen. De ez elég nehéz ügy mind.
Pár száz rpm-es ventikkel viszont sokkal egyszerűbben meg lehet oldani a normális hűtést úgy, hogy nem lesz hallható, vagy csak alig a különbség. Azért az esetek nagy részében kell egy HDD is a gépbe, ami eleve elnyomja egy halk, szinte hangtalan ventiket.
Az egyszerűségre pedig kb. hasonló az arány amit írtak a kritikusok a tesztben szereplő bordával kapcsolatban. 27k-s kilós borda, míg egy ma mindenre elég 95W TDP procit egy 2k-s szirsz*r CM TX3 lehűt. Nekem egy fix 1000rpm-es venti van a tuningolt i5-2500-on és lazán viszi.
Persze ez már nem a hangtalan kategória, de:
1. Létezik zajcsillapítás is a háznál. Pl. a házból kihallatszó 500rpm Noctua nekem még ház mellett füleléssel is elég extrémnek tűnik. Ott vagy a házzal vagy a ventivel van inkább baj.
2. Jó esetben nem a fülünk mellett van a gép, így nem kell teljesen hangtalannak lennie. A környezet is ritkán halk eléggé. A gép mellett alvás az egy másik extra célterület...
3. A HDD így is elnyomja a hangját.
4. Ha mégsem elég mindez akkor ott vannak a nagyobb hűtők, a TX3 az egyik legkisebb értelmes hűtő kb. Direkt ezért írtam.Nálam van a fent említett cpu hűtő, egy kategóriájában halk Toshiba HDD, 4-5 4-500rpm-es 12-es, gumis házhűtő és a tápban egy ADDA 700rpm körül. A tápot és a HDD-t hallani ebből fél méterre fülelve a háztól.
Előbbit is csak azért, mert már elég öreg a venti. Új korában nem lehetett hallani.Efölött, 200W-os cpu-kra már szintén azt kell mondjam, hogy rétegigény.
A VGA más kérdés, ott van TDP és vannak emiatt hangos hűtések is, de ott is ki lehet fogni halkabbat. Nyilván hangtalant ez esetben nehéz... azzal egyetértek, hogy játék alatt se süvítsen. -
caprine
senior tag
A pizzai ferde torony
Én már sajnálnám az alaplapot egy ilyen meláktól, de egyébként formailag tetszik, a nikkelezésre viszont nem értem miért volt szükség. Marad a Mugen 2.
-
F e Z o
veterán
Szép nagy batár hűtő, bár 27k-ért borzasztó drága. Az a piros-sárga "gumitömlő" meg egyenesen vicc kategória, nem is tudom kinek a fejéből pattanhatott ki ez a remek ötlet.
-
dgabor80
tag
Azért ne felejtsük el, hogy ez az egyik legjobb oldal az országban, mindenféle témában segítséget kap az ember a hozzáértőktől!!! jó lehet hogy néhakicsit elsöprően és lehengerlően beállítva...
Mégegyszer köszi mindenkinek a tapasztalatokat és a segítséget!!!
Én pl most veszek valami jó ár/érték arányú halk...hűtőt...és itt a legjobb tanácsokat kaptam...
Thermalright macho 02, Alpenföhn, scythe... Noctua D14-re sajnos nincs pénzem...akkor már 25-ből veszek egy macho-t és egy fractal core 3000-es házatKöszönöm a rengeteg féle megoldást és tanácsot!
-
Érdekes kis vita bontakozott itt ki az aktív vs passzív témakörben. Én például érzékeny vagyok a zajokra, éjjel netezés közben különösen. Annyira fanatikus azért nem vagyok, mint szab.tam, de tény, hogy igyekszem halk hűtőket venni, és mindig leszabályzom a ventiket. Nekem elég az, ha nem zavaró a hang, nem kell, hogy teljesen néma legyen. Egyébként az a furcsa tapasztalatom van, hogy bizonyos passzív videókártyák hőcsöves megoldása (konkrétan: Gigabyte) enyhén sípoló hangot hallat. Gondolom ahogy a folyadék áramlik benne. Nos, ez a hang engem teljes csöndben jobban zavar, mint a venti hangja. Akkor inkább már valami alacsony fordulatú venti.
Amúgy meg szerintem sokkal jobban zavaró a magas frekvenciás sípolás, amit egyes alkatrészek adnak ki magukból. Ha ilyet hallok akkor mindig beindul a daraboló mozgás a kezemben, egy fejszével szívesen feldarabolnám az adott eszközt.
A konkrét témához szólva, nekem tetszik ez a hűtő. Ha teljesen passzív rendszert építenék, akkor lehet, hogy megvenném. De úgy, hogy egyébként is van házhűtőm, drágának érzem, pláne venti nélkül. Fele ennyiért veszek olyat, amin van egy 140-es hűtő, ami tök lassan forog, a két házhűtő meg a tápegység mellett nem oszt, nem szoroz.
-
robesz25
csendes tag
Cooler Master: Hyper 212 +COOLINK SWiF2 120P 1db van a procimon !
-
Dtomka
veterán
Sziasztok!
Jó nagy méretes hűtő, engem a súlya kicsit aggaszt. Azért legalább 1 venti járhatott volna hozzá ennyi pénzért.
Aki hangérzékeny az vegyen Intel procit, mert azok nem melegednek annyira mint az AMD CPU-k, így passzivan elegendő.
+1 hogy nem kell a ventit takarítani(Nekem Zalman CNPS10 Performa hűtöm van (leszabályozva), és I5 200K proci játékok alatt 30-38 fokos.)
Remélem egy darabig még (talán) jó lesz... -
robesz25
csendes tag
Nem tudom ... kicsit drágának találom .. max 12 ezret adnék érte
Én bőven megvagyok elégedve ..cooler master 212 hyper hűtőmmelSztem a bordázat egy dolog ,de hozzá jó ventilátor is kell ,ha meg 25-27ezerért megy ez ,akkor már vízhűtésbe gondolkodnék ..
A több mint 1 kg súly nem hiszem ,hogy jó .. -
enginev3.0
félisten
Ahogy megláttam azt mondtam KELL, de lassú 1000-res ventivel az enyém is képes hasonlóra (persze nem hajtom így a gépet), így lemondtam róla
-
Rayyy
senior tag
Értem, amit írsz, kicsit elmentünk a lingvisztika irányába, mert majdhogynem a megfogalmazáson megy a vita.
Ha a procin csak egy borda van, akkor a procit passzívan hűtjük szűken véve. Ugyanúgy, mint ahogy sok videókártyának van venti nélküli, tehát passzív hűtése. Viszont, ha egy-egy ilyet berakunk egy házba, aminek van 3 ventije és még jól is hűtenek, akkor a rendszer maga nem passzív hűtésű, szerintem ennyi az egész.
Az biztos, hogy én sem próbálnék renderelni a 9550-nel úgy, hogy egyáltalán nincs venti a rendszerben.
-
dgabor80
tag
Szerencsére irodai a helyzet...és a gyártásban a védő-eszközök is használva vannak...
Van silent modelünk is
Természetesen ipari gépekről lévén szó...hogy is mondjam...eléggé a többihez képest jelenti ezt az elnevezés...mondhatjuk szubjektívnek is...magyarul kicsit halkabb
-
dgabor80
tag
szörnyű példa
....porszívógyárban dolgozom
-
szab.tam
nagyúr
most lusta vagyok keresgélni, de ráguglizva nagyon szemléletes, dzstubéjos videók vannak a zajmérésekről.
ventitesztek.
régen sokat néztem.
külön műszereken mutatják, milyen feszen, milyen fordulaton indulnak, hozzá milyen hangosan.
számomra nagyon hitelesnek és objektínak tűnően.
megvan a sztenderd is, milyen távolságból és hogyan kell mérni.
de ez nekem kínai.***
78 éves édesanyám éppen valami pórszívót szeretne venni.
el kezdett nekem jönni a mm katalógusban megadott db adatokkal.
próbáltam magyarázni, hogy azt inkább felejtse el, inkább a porzsákra, fejekre, gagyi, könnyen letörő mműanyag pöckökre koncentráljunk... -
dgabor80
tag
Tényleg nem piszkálkodásként írtam!!!
Tény hogy az alacsonyabb zajszennyezésű termékekből összerakott gép az nagyon halk, vagy teljesen néma.
De akinek a határon van - értem én a "közepes" szintet ezalatt...az hogy tudja eldönteni? Mér egy decibelt? Mivel?
Én egyedül az androidos smart tools-t ismerem...de az is kicsit szubjektív...hova tartom....alapzaj..stb... -
Lolka Bolka
aktív tag
Ez egy nagyon jó kérdés...Vannak rá eszközök, de a dB, az nem mond el mindet a témáról, hisz függ a frekvenciától is. Tud idegesítő lenni egy halkabb zaj is, ha épp neked az a zavaró. Nem beszélve mondjuk az olyan zajról, ami ismétlődően változik... engem pl így a vinyók tudnak zavarni.
Te hát az a tuti, ha úgy méred meg, hogy meghallgatod! -
szab.tam
nagyúr
nincs itt semmi vita.
a passzív vs aktív téma egy rém egyszerű dolog.
a zördüléseket mindig ezek okozzák:"félpasszív"- a mai napig nem tudom, az mi. olyasmi lehet, mint a félkegyelmű: kicsit bosszúálló, kicsit megbocsájtó.
"néma venti" - olyan nincs, legfeljebb nagyon halk, nagy távolság vagy süket júzer.
"minek?" - csak...amíg a határokat nem próbálja valaki elmosni, szépíteni, addig nincs gond.
ez hasonlatos a csöves vs ic-s erősítő témakörhöz.
miért kell egyeseknek csöves? csak.
miért kell nekünk passzív? csak.
a másik probléma ott kezdődik, amikor mi ezt kezdjük el bővebben magyarázni.
a csöves jobban szól, a passzív halkabb.
nem biztos.
a "csak", mint érv sokkal korrektebb, és nehezebb is belekötni...***
(#78) arden
"jövő héten lesz lehetőségem hőkamerás felvételeket készíteni róla"
fénysebességgel nyúld le azt a kamerát, páran szívesen fényképzkedénk előtte gépestől.
csak elég nehéz hozzájutni, piszok drága mulatság... -
dgabor80
tag
Kedves fórumtársak!
Hogyan mérjük pontosan a decibeleket?
Ha valaki a cikk utáni, vagy a fórumban elhangzott rengeteg bátorítás és sok-sok javasolt megoldás után szintén a silent gépesek népes csoportját kívánná gyarapítani....
Hogyan tudja eldönteni, hogy zajos-e a gépe? Mivel mérjem?
Természetesen mindenkinek más a hallása/ingerküszöbe....tehát valami egységes és könnyű mérés kellene...
Máskülönben maradok a gyári hűtővel tuningoló nagyothallók klubjában
-
arden
csendes tag
Pár hete néztem végig a 95W TDP-képes passzív hűtő piacot, melynek eredményeképp Nofan CR95-ős hűtőm épp ma érkezett meg
Kicsit jobbnak írják, mint a Thermalrightokat. A héten összerakom, és ha minden jól megy, jövő héten lesz lehetőségem hőkamerás felvételeket készíteni róla
Kíváncsi leszek.
Én olyan házat választottam, melyben a táp le van választva légáramlás szempontjából (Corsair Carbide)
-
szab.tam
nagyúr
ok.
ezt már leírtam nagyságrendileg 120-150x.
de sosem árt megismételni.a passzív és a "kicsit van" aktív hűtés között akár 20 fok különbség is lehet.
ezzel a júzerek rendre akkor szembesülnek, amikor megpróbálják kivenni az utolsó ventit a gépből.ez egy régi képem, de telán ez volt erre a legjobb példa. ez az egy venti volt a gépben, 9cm-es, kb. 400-ra leszabályozva.
tök középen, picit mozgatta csak meg a levegőt. de egyszerre hűtőtte a cpu-t, gpu-t, nb+igp-t.
amikor kivettem, elszabadultak a hőfokok.
pedig a légmozgatása még egy normális házhűtővel sem hasonlítható össze, annyira picit mozgatta meg a levegőt...ezt a gépet vagy 3x át kellett dolgoznom, mire ki tudtam venni az utosló ventit is...
[link]
[link]a probléma ott van, amikor ilyenek elhangzanak.
ahol van házhűtés, az NEM passzív.
mások pedig komolyan veszik, és nekiállnak mini ninja-kkal 90-120 w-os prociknak, passzívan.
mert úgy gondolják, hogy a házhűtés a cpu szempontjából a passzív üzemben elhanyagolható.
pedig esetleg csak olyan -20 fokot jelent.
és jönnek a bűvszóval, hogy kéményhatás. ami ugye mindent pótol.volt idő, amikor heti rendszerességgel kb. 2-en kerestek meg privátban.
igazolást akartak előre, a totálisan biztosan működésképtelen megoldásukhoz.
a végén meg még én voltam a hülye...kapcsold le azt a házventit, ami csak úgy a tetejét fújdogálja, és úgy nézz egy hőfokot.
az sem mindegy ugye, hogy alsó, vagy felsőtápos.
mert a felső táp az sok esetben felérhet egy alacsony fordulatú cpu ventivel is, mert leszippantja a meleget.
(nyírva ugye saját magát.)
ettől függetlenül felsőtáp ellenes vagyok. -
szab.tam
nagyúr
"Scythe Ninja Mini van egy Q9550-esen (95W tdp),"
venti nélkül? nanemá...
(hacsak nincsenek mellette 1-2 centire házhűtő ventik...)én passzívan q9550-et 1,000 v.ra alulfeszelve, alapfrekin bírtam hűteni nagy ninja1-el, mugen2-vel.
mini ninjaval max egy hivatalosan 65w tdp-s de gyakorlatilag 40-45-w-nál többet nem fogyasztó procit lehet lehűteni, mint pl. nálam egy E1400-at.***
egyébként nagyon tesztik a tesztben lévő hűtő asszimetrikus megoldása.
a szimetrikus böhömöknél egy sansztalan dolog van. ha valami nem fér el alatta, mellette, nem segít az elforgatás... -
Rayyy
senior tag
Azért szerintem a cikkben állítottal ellentétben sok hűtő képes elvinni passzívan az erősebb procikat is. Nekem évek óta egy Scythe Ninja Mini van egy Q9550-esen (95W tdp), és rengetegszer rendereltem már vele 10-20 órákat. A ház egy Sharkoon Rebel Value, ami persze elég jól szellőzik, de azért egyik alkatrész sem valami über extraság. És nincs légkondink.
-
dredbiro
senior tag
Elég komolyra sikerült,köszi a tesztet,
Az első ventinek mi a szerepe,mert így keresztbe forgatott hdd kerettel szerintem nem sok a zúgáson kívűl
-
Xaels
félisten
2 ventit hogy rakunk rá? Mert ahogy nézem a gyári drótokkal 14-eset csak 1 oldalra lehet feltenni.
-
szab.tam
nagyúr
" 25 perces, konstans 100%-os CPU-terhelést biztosító tesztünkbe elsőként..."
nem látom, hogy mivel terheltétek.
mert köztudott, hogy pl. egy prime95 vagy egy linx 100% között akár 7-10 fok eltérés is lehet.... -
DigitXT
félisten
válasz
fRooStzzZ #54 üzenetére
ilyen gepnel van jelentosege annak, hogy passziv-e a proci hutod vagy sem?
Nincs. De ezt írtam 32-ben. Nem vagyok passzív mániás. A vízhűtésemet
is ventilátorok hűtik. Annyi a különbség, hogy 4x18cm, 300 rpm-en. Kvázi
néma cucc. (A passzív mániások esetleg rámondják, hogy ez fülsüketítő.)
C'est la vie. Attól én még aludni is tudok mellette, ha kell. De nem kell.Amúgy ebben a hűtőben, hogy megint egy kicsit ON legyek nem az a tuti,
hogy passzívan visz-e valamit. (Eleve nem tartom passzívnak azt a hűtést,
amit komoly aktív házszellőzéssel kell megtámogatni, hogy működjön.)
Arra gondolnám jónak, hogy halk ventivel megtámogatva: ott van a szeren.
Passzívan meg van amit elvisz. Igaz, HTPC-be meg nem fér, szóval...Akkor hol is tartunk?
Úgy, hogy vizet mindenre, és akkor 5-600W-ot is halkan el lehet fűteni, jó
hőfokok mellett. Én legalábbis ezt csinálom pár éve. Igaz, nem 27K volt a
cucc, hanem inkább a 10x-ese - de nem akarom összeszámolni, mennyi. -
LordX
veterán
válasz
Silentfrog #55 üzenetére
Közelségérzékelős világítós billentyűzet, az kell neked
-
Potzee
addikt
válasz
Silentfrog #55 üzenetére
Kösd be a házfront panelen a HDD LED-et! Még jól jöhet...
-
Silentfrog
veterán
Ez világos!
Csak ő azt írta,hogy nincs drága dolgokra pénze.
Ebből kiindulva gondoltam,hogy nem vesz 3-4 ezer forintért ventilátort hanem csak esetleg a feléért /nem tudom,feltételezem/
Ha olcsó ventilátort vesz az ember az bizony mindenhogy hangos,maximum alacsony fordulaton lesz halkabb,de nem néma.Lehet,hogy kezdek süketülni,de sokszor előfordult,hogy be akartam kapcsolni a gépem,de mint kiderült, már működött így kikapcsoltam.
-
fRooStzzZ
senior tag
Csak arra céloztam, hogy aki azzal
jön, hogy játék alatt mindegy a hangerő, mert a fülesbe úgysem
hallja, ne általánosítson: van olyan VGA, ami terhelésen brutális.Epp ezt irtam fentebb is, csak szerkesztettem mikor lattam hogy linkelted a vga-t.
De most akkor megint megkerdezem. Egy ilyen gepnel van jelentosege annak, hogy passziv-e a proci hutod vagy sem?
Mert egy ssd-nel, egy pici passziv vga-nal, egy pici i3 procinal lenyegeben tok mindegy, hogy mivel hutod a procit.
Azzal jo esetben netezel, filmet nezel.. De aki jatszik is, annak az nem eleg sem a proci miatt, sem a vga miatt. Soot, oda mar egy 300as tap sem eleg. De persze ha minden passziv, minden ho a hazban marad, mivel nincs mi kivigye onnan a meleg levegot, ami megint csak rosszabbodik egy ido utan. Ugye ahhoz sem art egy kis venti, ami huzatot csinal a gepben.
Akkor hol is tartunk?nakos:
nekem is volt regebben egy FS 1U-s szerverem, benne vagy 16db ici pici ventivel..
Az mint a repulo ugy visitott, de hutott is szepen.
Persze azt nem hallgatja az ember napi 18 orat. -
Apollo_21
addikt
A para a passzívval csak annyi amit a cikkben is taglalnak..teljesen ventimentes konf. elérése brutál sok utánnajárás és lóvé..és h 95W TDP-s procikkal és felettük szinte esélytelen is....tehát lesarkíthatjuk
Ha amd-s vagy nemlesz teljesen halk..ha játszol is..ha intel akkor mehet -
törölt tag
Egyebkent meg megszokas kerdese, mellettem az ibm szerver venti az 9000 rpm es nem annyira hangos kb 50dB
-
DigitXT
félisten
válasz
Silentfrog #43 üzenetére
Azért ne mondjuk már meg a másiknak, fórumon keresztül, hogy
ő mit hall(hat), és mit nem...A zajérzékelés nagyon szubjektív,
ráadásul a háttérzaj sem mindegy, sőt... Pl. egy forgalmas városi
utcában lévő lakásban más az alapzaj, mint faluhelyen.Inkább
örüljünk, ha mi már nem kényszerülünk még halkabb/passzív gép
építésébe, hanem az a hangerő, amit elértünk nekünk megfelel...
Egy gonddal kevesebb, a megmaradt pénzt lehet másra költeni...
Az, hogy valakit zavar(na!), nem ok arra, hogy minket is zavarjon.Mondok egy példát: Barátnőm szüleinek van egy TV-je, aminek a
tápja sípol. Baromi magas frekin, s nem is túl hangosan, de sípol.
Mivel ők idősebbek, ezt nem hallják, nem zavarja őket egyáltalán.
Nekem kéne mellette aludnom? Hát vágnám ki az ablakon az tuti.
Ettől még nekik jó, tényleg nem hallják...Ha mondanám nekik,
hogy sípol, erre kezdhetnék, hogy nem is? Vagy fórumba írnának,
hogy hülye vagy, te azt nem hallhatod? Ugyan kérem, badarság...fRooStzzZ: nincs értelme ennek a vitának... Lásd fent. Pontosan
Nocuta ventim van a tápban, és simán kihallom a gépből 500 rpm
alatt is, DE ezt elfogadom, mert tudom, hogy a tápnak kell ennyi.daa-raa: ez részben poén... Csak arra céloztam, hogy aki azzal
jön, hogy játék alatt mindegy a hangerő, mert a fülesbe úgysem
hallja, ne általánosítson: van olyan VGA, ami terhelésen brutális.nakos1212: akkor nézesd meg magad.
LOL.
-
fRooStzzZ
senior tag
***még inkább nem értem, hogy hogy érv az, hogy nem baj, ha hangos a gép.***
Na, akkor kerdeznek valamit.
A hangos Neked mit jelent? Mit ertesz a hangos szo alatt??
Egy 1000 ft-os gyari venti sem biztos, hogy olyan hangos hogy akar az zavaro legyen, vagy egy 5 ezer ft-os venti is tud halk lenni.
De itt megint az jon elo, ki mire hasznalja a gepet..
Egy E2140-re nem kell 30ezres hutes, az elvan joforman barmilyen 5000 ft-os hutovel meg passzivan is szerintem.
Egy 3770K-ra vagy egy 3960x-re meg ne akarjon venni az ember 10ezer forintert egy passziv hutest.
Ha komolyabban terheli az ember, akkor arra meg szerintem a temaban szereplo huto sem eleg, plane ha meg huzva is vagyon a kicsike.
Nem hiszem, hogy egy Noctua vagy barmely 15-20k kornyeki ventis huto olyan zavaro lenne, hogy az ember falnak szalad tole, holott teljesitmenyben szerintem veri ezt a nagy valamit.
Nem hiszem, hogy a Noctua 2*500rpm visitott volna zavaroan ki a gepbol.De azert igy mar merem mondani, hogy probalj ki egy jatekot fulessel, es fules nelkul, majd irj rola velemenyt mi volt a kulonbseg koztuk.
Ha jol tudom, itt nem vga hutesrol beszelunk, hanem procirol.
Azzal viszont mindenki tisztaban van, hogy a ref kartyak (plane nem egy hd6450 teljesitmenyben) kicsit zajossak.
De egy nem ilyen eros vga-nak is van hangja, igaz nem ekkora..
Es akkor ezen megy a vita, hogy most passziv egy proci huto, vagy van alatta egy 10k-s amin megy egy 14es venit 10-15dB-en?
Epp ezt mondtam, hogy ha az ember jatszik, nem a procihuton lesz a hangsuly, hanem minden mas elviszi a hangot. De olvass vissza.. -
kromatika
veterán
válasz
Silentfrog #43 üzenetére
+1.Scythe más kategória mint a coolink.
-
Kal-El
senior tag
válasz
Silentfrog #20 üzenetére
Én nagyon is jól hallom
És zavar.
Pedig szerintem sokan csodájára járnának milyen halk.
De nincs rengeteg pénzem arra, hogy méregdrága holmikat vegyek.
Próbálom minél kevesebből megúszni a PC-re való pénzégetést. -
Potzee
addikt
válasz
Silentfrog #39 üzenetére
Már korábban is...(27) hsz
(#40) DigitXT
-
DigitXT
félisten
válasz
fRooStzzZ #36 üzenetére
Ha ennyire kifinomult hallgatózás kell a hardcore gaminghez, még inkább
nem értem, hogy hogy érv az, hogy nem baj, ha hangos a gép. (Én fülest
este használok, amikor nem akarom, hogy az 5.1 másokat zavarjon...)
akit meg zavar egy venti hangja, "hangorkan" az nezesse meg magat
Szerintem az nézesse meg magát, aki szerint ez rendben van... -
V.Dave
senior tag
válasz
fRooStzzZ #24 üzenetére
marhaság. Én utálom ha üvölt a gép, főleg játék közben. 2éve építettem a gépemet törekedve a legnagyobb csendre mivel akkor még 2MBIT netünk volt, és a Full HD filmek volt hogy másfél éjszaka alatt töltődtek le. A gép ügyesen volt összeválogatva, hosszas utánaolvasás után, és fogyasztásmérővel kb 22wattot eszik, miközben az ágyamtól kb 1méterre van a gépház. A videokártya használaton kívül Zero Core-ba lép, a táp fanless, házventik és a proci leszabályozhatóak 0-ra, csak a vinyó ami hangot ad ki néha de az meg egy Samsung 5400rpm-es green HDD.
Haver ha átjön mindig elcsodálkozik hol a p***ába lehet ilyen halk gépet venni?
Bezzeg az övé csak akkor nem fagy le ha a szobaventillátort a sz.gép ház mellé rakja.
-
vittorio7
őstag
Szép nagy testű cucc!
-
fRooStzzZ
senior tag
A fules nem azert kell, hogy pl masokat ne zavarjon.
De pl kezdj el jatszani egy fulessel, egy es "halkra vett" tv-vel, hangfallal, ami normalis korulmenyek kozott szol. Nem tudom, COD-ozol vagy regebben jatszottal-e ilyennel.
De az melle egy fules elengedhetetlen. Hangfal mellett a budos eletbe nem fogod meghallani, ha valaki fel palyanal leugrik a tetorol, tarat cserel, ep hogy megzorgeti a bokrot, es meg azt is tudod hogy merre..
Erre kell a fules, es nem azert, hogy mast ne zavarjon.
5evig cod1-el toltam (ASE), meg kb 4-4500 ora volt a cod2-vel XFire szerint. (Lan parej nincs benne)
De fules nelkul az ember kozel nem hozza azt, amit fulessel..De akit meg zavar egy venti hangja, "hangorkan" az nezesse meg magat szerintem.
-
Potzee
addikt
Lehet passzív egy jól szellőző ház is, pl. NZXT Tempest 410, NZXT Vulcan, Nofan CS széria...
Nagy UP szabtam kollégának és a munkásságának!
Az én konfigom is ventimentes -
tntmax
aktív tag
Fele ennyiért még talán versenyképes is lenne, de így asszem maradok a (számomra) etalon Noctua NH-D14 mellett aminek szintén borsos ára van, de "csak" 23k és ahhoz eleve adnak egy 12 és egy 14cm jó minőségű csendes ventilátort is.
Ez csak oda lehet jó választás ahol a teljes gép passzív hűtéssel rendelkezik, különben elveszti értelmét, az értékét meg pláne.
Persze tudom, ez a prémium felár amit a passzivitásért kérnek, tisztában vagyok vele hogy ha valaki a szinte hangtalan gépét szeretné teljesen hangtalanná varázsolni, azért aránytalanul nagy felárat kell fizetnie.Így van ez minden téren.. középkategóriában viszonylag lineárisan és arányosan emelkednek az árak míg a felső kategóriára a hatványozott áremelkedés a jellemző míg a csúcsért már egy a valóságtól teljesen elrugaszkodott árat kérnek.
Ez az ára hogy elmondhasd hogy neked az egyik legjobb van ebből vagy abból.Vízipipát is lehet venni 5-10000 forintért ami minőségi, de lehet venni 22 millió forintért is.
-
fRooStzzZ
senior tag
válasz
waithEard #30 üzenetére
Egy sima 4-8 ezres huto sem visit, ha az ember netezesre hasznal egy gepet.
Ha jatszik, filmet nez, akkor ugye a hang mar adott, ami elnyomja a huto hangjat.
Ugy meg annak nem latom ertelmet, hogy valaki kiadjon 10k-t egy hutoert.
Ha valaki meg 5Ghz-ig huzza a gepet, nem hiszem egy 2*1500as fordulat mellett "halkan susogo" zavarja..
Ugye valamit valamiert.Annak idejen itt vettem a ph-n egy narancssarga EKL hutot 2500 vagy 3500-ert..
Boven eleg volt egy 4-4,2-re huzott E8500-hoz.
Terhelesen kivul nem volt hangja, ha alul volt feszelve a venti, vagy speedfan-al le volt veve a sebessege.
De meg sem 20-25k volt. Tehat megint ertelmetlen ez a huto. -
DigitXT
félisten
válasz
fRooStzzZ #24 üzenetére
Egy gépet több célra is használsz, így VAN értelme a hangtalan + erős gépnek.
A "fülessel játszom, nem hallom az üvöltő gépet" meg totál antiszociális érv.
Egészen addig, amíg csak te vagy a "világon" védhető, de amint másokat kezd
zavarni a hangorkán, már necc. Ha meg senkit nem zavar, minek a füles?ON: nem vagyok passzív fan, hiszen egy halk (valóban halk) venti is csodákra
képes. Igaz, léghűtésem jelenleg csak a tápban van: minden másra ott a víz...
Emellett ki van emelve, hogy jól szellőző ház kell, az meg nem is passzív! Ami
igazán ventimentes, az valahol szab.tam munkásságánál kezdődik... -
most vettem Zalman FX100-at egy 4770K-ra 770gramm és 32 fokon tartja idle-n terhelve 40. Erről a konfigról van szó.
-
waithEard
őstag
válasz
fRooStzzZ #24 üzenetére
Én például olyan vagyok, aki szokott játszani, de ugyanazt a gépet használom netezésre, filmet nézni, zenét hallgatni.
A VGA-n spéci léghűtéseket használok, aminek nincs túl sok hangja.
SSD megint csak zéró, túlméretezett táp is kussban van. Ezek után nem szeretném, ha a túlhúzott CPU felől jönne a hangoskodás, viszont most vízzel nincs kedvem bohóckodni.
Na, máris megvan a célközönsége az ilyen jellegű cuccnak. Persze én sem adnék érte 27k-t. -
Ubran
tag
Ez aztan a sulyos darab
Koszi a tesztet
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
fRooStzzZ #26 üzenetére
Én is a D-14-gyel akarok példálózni. I5-3470 Max TDP 77 W, passzívan, 8 perc terhelés után 52 C° a legmelegebb mag.
ugyanez a kép
mert Explorerrel nem lehet szimplán kinagyítani -
Potzee
addikt
Részemről UP a cuccnak!
A HR-22-őt nincs értelme összehasonlítani más, hagyományos coolerrel, D-14-el, Silver Arrow SB-E-vel, Brockennel, stb. vagy akár egy kompakt vízhűtéssel!
Ez egy passzív CPU cooler, ami olyan konfigba való, ahol nincs venti, nincs HDD zaj csak a nagy csend...ez egy más világ...és kell hozzá egy fejlövés, az biztos, de ez is egy CPU hűtés-koncepció.
Hogy megéri-e az árát? Nem! De sokan vágynak rá és sokan meg fogják venni...ha 20k alá megy az ára akkor én is (ha addig nem újítok be egy Nofan-t)...egyébként a proci tuningnak sincs mindig értelme, mégis sokan művelik, na ez a hűtő pont ilyen.
Összehasonlításképp íme egy silentpcreview teszt a passzív hűtés nagyágyúival!
Még mindig a Nofan CR-95 a király... -
fRooStzzZ
senior tag
De azert elgondolkodom azon is neha, hogy ki mire hasznalhatja a gepet, vagy ki mire hasznalna.
Aki HTPC-t es hasonlo okossagokat epit, annak nem kell brutal proci, amit egy 1-1,5Kg-s huto sem tud mondhatni lehuteni passzivan.
Aki pl jatekra gyur, annak azert kellhet egy ilyen nagy huto, vagy valami nagyobb ventis marhasag.
De ugye akkor jon a masik fele. Aki jatszik, altalaban hanggal jatszik, vagy fulessel. Egy 500-1000-t forgo venti nem hiszem a hangfelat vagy a fules hangjat tulordibalna. Aki jatszik, annak gondolom van is valami vga a gepben, ami ugyan csak nem passziv. (gondolom en) A VGA-k hangja meg ha jol sejtem barmely cpu hutot tulkiabalnak.
Tahat akkor hova kellhet 1kg-s passziv hutes, hogy a gep csenben maradjon?
Mivel egy mini hazba ketelkedek, hogy beferjen. Gamer gepbe minden mas tulkiabalja, es akkor meg a zenerol / hangrol nem is beszeltem semmit. Irodaba dolgozni? 1000+1 mas hang veszi el azt par dB-t.
Otthonra "mozis" gepnek? Kell oda akkora proci amit ez vagy akar kisebb huto ne tudna lehuteni? Van akkora haz, amibe azt beleteszi?Tehat nem ertem azokat, akik azert panaszkodnak, hogy a 4,5-5Ghz-re huzott 4/4 - 4/8 magos gepet, amivel jatszik nem viszi el valami passzivan a procit, mikor a videokartya meg 60-70%-on visit.
-
Olajka02
aktív tag
Nem tudom, hogy ez reklámnak minősül-e, de kb 7000 HUF-ért lehet venni 212 evo-t (ventivel).
Nekem mind a két gépemben az van (sokszor renderelek velük, tehát maxon használom a processzort) és 60 C fölé nem megy a hőmérséklet még nyáron sem, úgy hogy a mamuszom hangosabb nála.Ettől függetlenül persz ki lehetne próbálni ezt a megoldást is, már csak a mérete miatt is kíváncsi lennék, a szerelésére, tényleges hűtési teljesítményére az én rendszeremben ennyi pénzért.
-
Silentfrog
veterán
Hát igen aki passzív hűtést akar annak le kell csöngetni az új hűtőkért majd 30 ezret.
Aki meg megelégszik azzal a tudattal,hogy nem passzív gépet épít csak csendeset az vesz egy kilós hűtőt, 12 centis ventivel amit leszabályoz 550rpm-re.
Hang semmi,és 12-14 ezerből kijön.
/ha valaki azt mondja,hogy kihall a gépből egy 12 centis 550-600 fordulaton pörgő ventit annak tényleg jó a füle!! -
KAMELOT
titán
Kicsit túl van árazva. 10K környékén is vannak jók.
-
djculture
félisten
válasz
Lolka Bolka #15 üzenetére
Akkor 50 ezer lenne ha már venti is lenne rajta
-
ripla
addikt
az enyém is hasonló, ugyanilyen lemezelt és abban is 8 hőcső van, bár az enyém nincs lefestve hanem az alap réz színt hagyták meg, mármint a csöveknél. a lemezelt rész fémszínű.
-
Lolka Bolka
aktív tag
27K-ért legalább egy jó 14 centis venti igazán beleférhetett volna.
-
kromatika
veterán
Ennyiért sajnos nagyon sok.Főleg a HR2 árához viszonyítva,amihez ugye venti is jár.Paszív hűtésről meg annyit ,hogy csak akkor van értelme,ha ssd van van agépben,és vinyó nincs.valamint ha nagyon halk táp,és passzív hűtésű VGa van.HR2 ventijét,biosból 500RPM-ig lehet leszabályozni.NINJA 3 hoz kapott potis ventit szintén.Ezeket a vantiket ilyen értékeken,mindeggyik vinyó,és a tápok 95%-a túl harsogja.Ezeket le teszteltem passzívan is,és bizyony 8-10 fokkal melegebb volt a proci,mintha ha rajta lett volna az 500-on pörgő venti.hangban nem volt különbség.
-
bteebi
veterán
Nem rossz, de nem is olcsó. A jobbak néhány éve ennyiből még komplett vízhűtést csináltak
.
-
800.henrik
senior tag
-
thomeef
őstag
Az ártól eltekintve tömör gyömör
Veszek egyet a notimba
-
shteer
titán
köszönjük a tesztet
marad a 02
-
fRooStzzZ
senior tag
Igen, en is (mint volt D14 tulaj) kivancsi lettem volna egy tesztre olyan kategoriaval azonos hutokkel szemben.
Mellesleg nekem nem tetszik ez a huto valamiert..#6
De akkor nem ilyen teszttel kellett volna jonni, hanem olyannal, ahol a tobbi huto mar szerepel, es azokhoz hozza tenni ennek a hutonek a teljesitmenyet..
Mert most ennek a rendszernek TDP-je ennyi, a masinak annyi, a harmadiknak megint mas.
Mas haz, mas szobahomerseklet. Arra nem lehet alapozni, hogy szorozzon osszon az ember mas mas tesztekbol, hogy akkor kb mi lehet ennek a teljesitmenye a masikhoz kepest, mert kozel nem azonos volt a tesztkornyezet..
Igy ez a teszt szamomra olyan semmilyen, de lehet csak en latom igy. -
Angel1981
veterán
Tetszetős, de túlárazott!
-
Freiherr
őstag
27 rongy egy darab vasért?
Bágátel,kéhlek alásan kedves rokon,igazán bágátel.
Persze mindjárt jönnek a hűtésfetisiszták,és sz@rrá oltanak. -
jocek91
aktív tag
Hát ez így összehasonlítási alapok nélkül elég nonszensz cikk. Legalább egy D14-es hőmérséklet összehasonlítást tehettetek volna mellé. Az ára meg elég horror, ennyiért már inkább egy kompaktot vennék még is csak szebb.
-
djculture
félisten
27 ezerért szerintem lehet normálisabb hűtőt is venni...
-
xmaas
őstag
Durva egy szornyeteg ha ez nem szakitja ki az alaplapbol a foglalatot akkor semmi
-
kakuk.tamas
addikt
Most az a két kétszázas egymáson van, vagy egymás mellett?
Amúgy jó kis hűtőnek néz ki, tetszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A gyártó legújabb, több mint egy kilogrammos hűtőjét teszteltük, mely aktív és passzív üzemre egyaránt alkalmas.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen alaplapot vegyek?
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Raspberry Pi
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 dokkoló
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest