- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BIOS topic
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- OLED TV topic
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
(Kicsit hosszú lesz, mert rizsázni is fogok, hátha valaki később a keresőbe beírja ezt a monitor típust, nem nagyon vannak róla tesztek).
Én a napokban vettem egy LG 27UP850 monitort és előtte sok tesztet átolvastam a gyári gamut clamp (sRGB, P3, stb) módokról többféle gyártó és típus esetén, hogy ezek sok esetben limitáltak és le is tiltják a beállítások többségét (ami valahol érthető), mindemellett nem garantált a pontosságuk, szóval annyira nem érdemes rájuk hagyatkozni színkritikus környezetben, van lehetőség az OS-ben is gamut clamp-re pont azzal az eszközzel amit linkeltél, de tegyük hozzá, hogy ha pontos sRGB megjelenítést akarsz, nem úszod meg így sem a műszeres kalibrálást/profilozást, de valóban ez lesz a te megoldásod.
Én az OS szintű gamut clampet azért úsztam meg, mert a monitor tud hardveres kalibrálást (2 db slot-ra, ami nem sok, de több a semminél), szóval van egy elég jól kalibrált sRGB módom. Most egy natív gamut és egy sRGB kalibrálás van elmentve a monitorba (meg a hozzájuk tartozó ICM profilok Windowsban), de gondolkozom rajta, hogy legyen inkább 2 db sRGB (egy 120cd és egy 100cd), de nem véletlen, hogy egy dedikált grafikai monitornál miért indul 4 darab slot-ról a történet, ha már ilyet tud egy monitor, marha hasznos. De egyelőre nem tudom mire lehetne használni a natív színteret (95% DCI-P3), az sRGB tartalmak csak sRGB-ben jelennek meg színmenedzselt alkalmazásokban, ha videót készítek az is Rec.709 (~sRGB) és ha videót nézek, akkor nem olyan vicces mikor a Rec.709 anyagot egyszerűen csak széthúzza és túlszaturált lesz minden. Majd egyszer jó lesz valamire mikor a P3 színtér kicsit elterjedtebb lesz...Nem ártana amúgy, én támogatnám, hogy dobjuk az sRGB-t.
Mindenesetre megmértem a gyári sRGB módot és az avg. dE ~2 nem tűnik soknak, sőt egészen elmegy egy nem grafikai monitornál, amit eredendően nem professzionális munkára szántak, hanem otthoni szórakozásra, de ha azt nézem, hogy a max. dE ~6 volt, már nem olyan rózsás. Már ugye ami a színkritikus felhasználást illeti, viszont csak simán használni egy átlag felhasználónak ez bőven elég. De nem panaszkodom, ez nem egy grafikai monitor, hogy patent előre kalibrálással jöjjön, de általam kalibrálva viszont avg. dE 0,6 és max. dE 1,5 (nincs előttem a report a validálásról, most máshol vagyok laptopról, de valami ilyesmit nyögött) és homogenitásban is <10% volt az eltérés a centerhez képest (és amikor megnyalta alulról a 10%-ot, az is csak két mező volt szürke mintán). Nem olyan rossz egy consumer, otthoni monitortól (egy Dell U2311H-t váltott, minden minőségi paraméterben előrelépés).
Új hozzászólás Aktív témák
ph Rendhagyó tesztünkben egyik, teszteléshez használt készülékünket és annak kistestvérét mutatjuk be: a GretagMacbeth monitorkalibrálóit.
- Bakancslista Route 66 Chicagótól Los Angelesig 3.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Eredeti játékok OFF topik
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Nintendo Switch
- Ford topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- LG (38WR85QC-W.) 38" 4K GAMER 144Z PRÉMIUM LED MONITOR ! AKCIÓ!
- ViewSonic Gamer monitor 34" - VX3418-2KPC 144Hz FreeSyncPremium VA panel ívelt
- Újszerű Samsung Odyssey G8 OLED smart gaming monitor - 34" UWQHD (3440x1440px), 175Hz
- SAMSUNG (LH75WADWLGCXEN) FLIP PRO 190CM 4K ÉRINTŐS SMART MONITOR ! AKCIÓ!
- LG (38WQ75C-W.) 38" WQHD144hz PRÉMIUM GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest