- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Házimozi belépő szinten
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
<hangosan gondolkodás>
Földrajzilag ugye a közép-európai (GMT+1) időzónában vagyunk, ami a jelenlegi téli időszámításunknak felel meg. 1980-ig óraátállítás nélkül ez volt érvényben egész évben. Ez számtanilag egy viszonylag kiegyensúlyozott délelőtti-délutáni világost eredményez, mert a nap nagyjából egész évben az égbolt legmagasabb pontján "delel", így szimmetrikusan "elfelezve" a világos órákat a délelőtt és délután között:
- télen bő 4 órányi világos délelőtt és szűk 4 órányi világos délután
- nyáron bő 8 órányi világos délelőtt és szűk 8 órányi világos délutánA jelenleg is működő tavaszi/őszi óraátállítással ez így módosul:
- télen bő 4 órányi világos délelőtt és szűk 4 órányi világos délután
- nyáron bő 7 órányi világos délelőtt és szűk 9 órányi világos délutánHa az óraátállítást eltörölnénk és maradnánk a nyári időszámításban (GMT+2), azaz egy időzónával keletebbre mennénk, akkor pedig így:
- télen bő 3 órányi világos délelőtt és szűk 5 órányi világos délután
- nyáron bő 7 órányi világos délelőtt és szűk 9 órányi világos délutánFurcsa társadalmi beidegződés a munkaidő szimmetriája, ami szintén ~8-tól délután ~16 óráig tart (ebédidőt nem számítva), azaz ~4 órát hasít ki a délelőttből és ~4 órát a délutánból. Nyilvánvaló, hogy az ember munka után még szívesen élvezne egy kis természetes fényt, és talán a spanyolok és franciák is ezért döntöttek úgy, hogy jóllehet ők földrajzilag nyugat-európai (greenwichi, azaz GMT) időzónában vannak, mégis a közép-európai (GMT+1) időszámítást alkalmazzák, így a délutánjuk tovább világos.
</hangosan gondolkodás>Na most, én a nyáron alkalmazott időszámításunkkal és annak aszimmetriájával teljesen ki vagyok békülve. A télit pedig az akkorra jellemző felhők sokszor beszürkíthetik, tehát mondhatnám, hogy mindegy, hogy van-e óraátállítás vagy sem. De ha az állítgatás nyűgjét veszem (engem nem visel meg, de sokakat igen), és azt, hogy annak elhagyásával a téli délutánjaim is tovább maradnának világosak, akkor lehet, hogy az egész évben nyári időszámítás mellett voksolnék.
Nyilván akiknek fontos a reggeli derengés (iskolába igyekvő gyerekek), vagy akik egészen más időbeosztásban dolgoznak, azoknak ez nem jó.
Viszont a spanyol/francia mintára felvetette valaki, hogy mi is áttérhetnénk a kelet-európai (GMT+2) időzónába az óraállítás megőrzésével. Abban viszont, hogy ezáltal drasztikusan csökkenne az világításra fordított energia ráfordítás, szkeptikus vagyok. Hiszen pont a téli helyzetet korrigálnánk az egész évben GMT-2 alkalmazásával, a nyár meg már így is elég világos. Személy szerint pedig nem szeretném, ha nyáron este 22 óra körül menne csak le a nap.
Az iménti linken egyébként van egy jó kis összehasonlító táblázat is, érdemes átnézni.
-
Hieronymus
veterán
"De azért kíváncsi volnék, hogy közülük hányan vannak akik gondolkodás nélkül bevállalnak egy külföldi utat "pihenésképp" ami nemhogy egy, hanem több időzóna átlépésével jár, hogy aztán arra az egy hétre megpróbáljanak átállni majd utána vissza."
Nem kell megszokni vagy átállni. Akkor kelsz és fekszel, amikor neked jól esik. Senki sem kötelez semmire, ezzel kapcsolatban.
"amikor kellett, jól jött, hogy télen legalább már elkezdett világosodni, mire kezdtem a munkát."
Ugye nem baj, hogy szólok. A "téli" időszámítás az eredeti. Vélhetően az is fog megmaradni. Az országok többségének sokkal jobb a téli. Meg érte ellen szavazni?
-
-
L3zl13
nagyúr
Arra szavaztam, hogy maradjon. Sose értettem a sírást ami körülveszi az átállást.
Mostanában nem kell korán kelnem, de amikor kellett, jól jött, hogy télen legalább már elkezdett világosodni, mire kezdtem a munkát.
Elfogadom, hogy másokat esetleg jobban megvisel az átállás. De azért kíváncsi volnék, hogy közülük hányan vannak akik gondolkodás nélkül bevállalnak egy külföldi utat "pihenésképp" ami nemhogy egy, hanem több időzóna átlépésével jár, hogy aztán arra az egy hétre megpróbáljanak átállni majd utána vissza. -
válasz
Hieronymus #94 üzenetére
Valóban, Francia, Spanyolo.-ot és a BeNeLux-okat át kell sorolni GMT-be. Elég morbid, hogy Londontól nyugatabbra fekvő területek is "közép-eu" időt használnak.
-
Hieronymus
veterán
válasz
Depression #93 üzenetére
Az EU tagállami egyszerre és egy irányba fognak mozdulni vagy maradni.
Ez teljesen behatárolja a mozgás irányát.
Egyrészt a franciák, Benelux államok, ... "rossz" időzónában vannak, nekik nem pálya a nyári megtartása.
Másrészt Romániánál kezdődik a következő időzóna. Nekik és a hasonló fekvésű országoknak szintén nem pálya nyári megtartása. Vélhetően stabil többséget fognak adni, az eredeti (téli) időszámításhoz. -
törölt tag
Errol olvastam, egy kozgazdasz talalta ki mert "lusta" a korrekciokat folyamatosan alkalmazni. Ezzel akarta megszuntetni a honapok kozti kulonbsegeket es azok vonzatait a penzugyi szektorban..... Mert ugye sosem ugyan annyi munkanap van egy honapban, a folyamatosan csuszo hetek miatt....
Az elkepzeles erdekes, csak ugye megint egy profitnovelo elgondolas, SEMMI mas, mert kulonben mi baj van a jelenlegi rendszerrel, marmint naptar? Eleg pontos, igaz nem koveti akkuratusan a holdhonapok valtozasat. Amit a kollega felvazolt az meg gyakorlatilag egy "hold naptar" 1 nappal megtoldva, hiszen ennyi a kulonbseg.
Ha jol emlekszem a majakok, is ezzel jottek elo, csak ugye ok nem foglalkoztak azzal az 1 nappal -
Depression
veterán
Hajnali 3 óra, simán megy
-
válasz
cinemazealot #84 üzenetére
valószínű, végre egy kérdés, ami mindenkit érint és megkérdezik róla az embereket.
-
mickemoto
őstag
Két napja próbálkozok de hiába. Műszaki problémákra hivatkozva nem működik az oldal.
Így tényleg semmi értelme. -
Matada2.3
veterán
válasz
cinemazealot #84 üzenetére
A fene se tudja, szerintem az emberek nagyobb részét nem foglalkoztatja annyira a kérdés, viszont most sikerült beküldenem a véleményem!
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Depression #77 üzenetére
Nekem sem.
Aznap már előtte való nap betekerem az órát és annyi. Reggel már úgy kelek hogy semmit nem veszek észre az egészből.
(+ előnye hogy az összes órám ismét a percre pontos időt mutatja)
Engem sokkal jobban zavar a nyári retkes meleg ami szerencsére most nincs. Valahogy azt kéne beszüntetni, csak nem találtam még hozzá nemzeti konzultációs ívet.
-
Sanyi.mTs
addikt
anno olvastam egy emberről (meg nem tudom mondani, hogy ki), akinek volt pár ötlete, amit el is utasítottak:
- szüntessük meg az időzónákat (és az időátállítást), persze emiatt van, aki reggel 22:00-kor kelne,
- illetve a naptárral is volt ötlete, talán úgy alakíttatta volna át, hogy minden éveben, minden nap ugyan arra a napra essen.Mondjuk az első ötlet nem is akkora hülyeség. Ha azt nézzük az atom óráknak is egy ideje van, csak azt eltoljuk az időzónának megfelelően.
-
törölt tag
Sacc /kb elolvastam az osszeset.
Akik a maradas melett dontenek, azoknak azert ajanlom, pl repulojegy rendeles eseten tud gondot okozni, bar a rendszer igen rugalmas, de tud meglepeteseket okozni.
Az hogy hogyan tologatjuk a "sotetet" es vele a belso orankat, SZVSZ teljesen felesleges, hiszen a gazdasag mar nem kell hogy alkalmazkodjon sem a napszakokhoz, sem az evszakokhoz(mezogazdasagban meg ugysem az ora/naptar mondta meg orara/napra pontosan mikor kell csinalni).Az eredeti elgondolas igen logikus volt, hiszen akkoriban amikor eredetileg bevezettek, (A szovjet unio csak 80-as evek vege fele csatlakozott) hiszen a maga az energia termeles igen korlatozott volt, az izzok eletartamarol meg felesleges vitazni
Eddig eltem olyan helyen ahol volt at allitas, a semmi ertelme nem volt, hiszen a sotet/vilagos nem befolyasolja a kozlekedesi szokasaimat, meg masoket sem nagyon, a munkavegzes ugyan ez tok mindegy mert az idotartam a lenyeg ha napi 10-12 orat dolgozal akkor hot mindegy hogy az elje sotet, vagy a vege....
Most nincs allitgatas mar egy eve(atkoltoztem) es SEMMI kulonbseg nincs a munkavegzesben, de nincs atallitasi hercehurca.
Egyszerubb SZVSZ
-
Depression
veterán
Csak én vagyok az egyetlen, akinek az átállítás fel sem tűnik? Nem óra szerint fekszek, és nem is aszerint kelek.
Mondjuk nekem az lenne a kellemetlen, ha nyáron hamarabb sötétedne, óraállítástól függetlenül. -
Samott
addikt
válasz
Hieronymus #75 üzenetére
Az a kisebbik szivas, valoban.
-
petipetya
nagyúr
Kitölteném, de elérhetetlen a kérdőív... Egyébként a tavaszi átállítás rendben van, így a nyári időszámítás tökéletes. Az őszi viszont mindig elcseszi a biológiai órámat, teljesen felesleges, az energia megtakarítás pedig nagy humbug. Álljunk be stabilan a nyárira vagy a télire, és felejtsük el az átállítgatást.
-
-
joey04
titán
remélem eltörlik.
-
-
Hieronymus
veterán
válasz
Hieronymus #67 üzenetére
Most működik a link!
-
Armahun
addikt
Inkább havonta állítgassunk 10 percet, az mindenkinek jó lesz.
-
villamos
őstag
Utálom az óraátállítást. Szűnjön meg.
Bár el tudom képzelni, hogy amennyiben eltörölnék, a munkaidőt variálnák meg félévente egy-egy órával... -
válasz
Hieronymus #60 üzenetére
A kínaiak nagy népi egységeként, az ország 5 időzónáját a Pekingihez igazították.
Van ahol 10 órakor, van ahol 15 órakor delel a nap.
Még sincs időzóna lázadás miatta.
Vajon miért is nincs lázadás kínában bármi miatt? -
Hieronymus
veterán
A kínaiak nagy népi egységeként, az ország 5 időzónáját a Pekingihez igazították.
Van ahol 10 órakor, van ahol 15 órakor delel a nap.
Még sincs időzóna lázadás miatta. Az iskola és munkakezdés módosításával igazítottak az ideológiai baromságon. Pihenni mindenki éjszaka szeretne.Én emlékszem a nyári időszámítás bevezetésére. Szokatlan volt, hogy nyáron sokáig van világos.
-
divan
őstag
30 éve vagyok cukorbeteg. Kb 10-15 éve jelentek meg az olyan inzulinok, amiknél már nem kell pontosan betartani az étkezések időpontját. Előtte nekem minden óraátállításnál hetekre felborult a cukorháztartásom. Csak akkor ez még senkit sem érdekelt. Lehet más betegség is, ahol ez bekavarhat.
-
Samott
addikt
Ize, nem csak annak kelne fel egy oraval kesobb aki morog a felvetett hulyeseg miatt, hanem mindenkinek. Siman lehet hogy az fog a leghangosabban hisztizni a reggeli sotet miatt aki most koveteli, hogy toroljek el az oraatallitast es aki azt akarja hogy vezessuk be a roman idozonat. Az emberek igen hulyek.
-
válasz
RexMaximus #52 üzenetére
Az off bekezdésed nagyon is ON... A tavaszi "óralopás" utáni első héten a kollégák jelentős része dupla koffeinadagot önt magába, vagy fél napot szunyókál a munkahelyen. Neszeneked termelékenység...
#53: noigen, bizonyos szélességi körök felett és alatt nulla értelme van az állítgatás mellett felhozott érveknek, ezért is van, hogy sok egyenlítő mentén fekvő ország nem tologat... Magas szélességen pedig Izland sem állítgatja az órát pl.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Drótszamár #47 üzenetére
koszi, ez szep
Stockholm kapcsan errol beszelek nyaron, telen ennek az inverze. december huzos.
-
RexMaximus
senior tag
Hat, suliban se szerettem, sot a tobieken is ugyanugy erzodott az allitgatas, tanarokat belertev. Es ennek bo 20 eve amikor meg semmilyen media nem boncolgatta ezt. Akkoriban csak kb ennyi volt a hir, figyelem oraatallitas lesz, ennyi meg ennyi energiamegtakaritassal jar evente oszt csokolom.
Kivancsi lennek arra is, hogy ezzel osszefugo problemak miatt hany ember eletebe kerult (baleset). A komas emberek termelekenysege szamositva mennyivel is eshetett vissza. Mert ezeket sem vettek figyelembe. Van egy olyan erzesem, hogy ezen a hulyesegen vegeredmenyeben egy petakot nem nyertunk szummaban.
-
szipipeti
tag
A "gazdasági" haszna megjelent... Nem ott, hogy kevesebb világítás kellett, mert az így is úgy is ugyan annyi üzemóra...
A haszon ott volt, hogy a világítás költségének jelentős része nem a munkahelyek (és hivatalok) rezsiköltségét emelte, hanem a polgárokét...
Gyakorlatilag télen csak a legaktívabb időszakban van természetes fény, (amikor munkahelyen vagy)... az otthoni -reggeli indulást és az esti napi rutint old meg a lakásodban a saját költségeden a saját világításoddal... -
nemlehet
őstag
Amúgy azért az itt kötekedőknél vicces, hogy az, hogy másnak problémát okoz az állítgatás az picsogás, nyavalygás, ordító óvodás kisebbség, de az, hogy őt zavarja hogy 1 órával lesz később világos (amit úgy is a munkahelyén tölt) az bizony olyan horderejű érv, hogy mindenki kussoljon.... képmutatás, kettős mérce rulez
-
Semmilyen médiafelhajtás nem volt 20éve, mégis utáltam a tavaszi óraállítást. Főleg, hogy akkoriban 5.30kor kellett kelnem és az óratologatás még egy órát vett el a pihenőidőmből. Az óraállítgatás mesterséges dolog, a xx. század találmánya. Azelőtt teljesen jól elvoltak az emberek nélküle.
A XX. század vége óta többekközött ezek történtek:
- "feltalálták" a rugalmas munkaidőt (=teljesen felelsleges a tologatás)
- a fix műszakok jelentős része se 8.00-kor kezd már. Pl egy reggel 6kor nyitó boltban mikor is kezd a munkás?
- rájöttek, hogy az embernek hasznos, ha a szabadban tölt egy kis időt pl munka után, regenerálja a munkaidőt, különösen télen. Ezt hogy lehet megoldani 8óra munkaidő/8óra hosszúságú nappal mellett? Úgy, ha az első 1-2 munkaórát még sötétben tolja le az ember.#49: az indulatok kordábantartására kimoderáltam a sörétet
-
A Zéé
addikt
"Es ahogy latom csak elcseszni tudnak ezt."
Szerintem is.
Állandó GMT+1-ben nyáron a 7 órás sötétedést ki nem állhatnám.
Télen pedig a reggelek lennének nagyon bajosak, ha állandóan GMT+2 lennénk. Általában reggel 7-től dolgozunk, elég gyakran olyan helyen, ahol nincs, vagy kevés a mesterséges fény. Így is cinkes a reggel az indulásnál, délután meg 4-kor már pakolni kell, hiába lenne 5-ig munkaidő, mert egyszerűen utána nem látni rendesen.És tényleg baromi felelős ezért a média, az elmúlt 4-5 évben kezdték el iszonyatosan nyomni ezt a "megviseli az embereket" dumát, és hirtelen azóta körülöttem is megszaporodtak, akiket zavar. Van, aki hetekig nyafog az átállítás miatt.
Én nem panaszkodhatom mondjuk, 2-3 nap alatt simán átállok oda-vissza a 7:27-es ébresztőről az 5:47-re is úgy, hogy az ébresztő előtt pár perccel magamtól felébredek. -
Samott
addikt
válasz
t72killer #43 üzenetére
"Igen, december-januárban még bőven sötét van, amikor a melóba érek óratologatás ide vagy oda. Kit érdekel?" - engem, en speciel Parizsban eltem egy ideig, de nem szerettem a reggeli sotetet. Az itthoni ido jobb. realisabb, korabban linkeltem, a franciaknak/spanyoloknak GMT-ben kellene lenniuk ha terkep szerint menne. De a nemetek miatt ok is a CET-ben vannak.
-
"Ha csak eltorlik: akkor itthon, nyaron tenyleg nagyon koran lesz vilagos."
reggel 5 előtt kel a nap, nem tökmind1, hogy 5kor vagy 4kor kel?"Ha idozonat is valtunk akkor telen szopjuk meg mert meg akkor is sotet lesz mire munkaba erunk (ez gyuloletes lenne)."
Nekem nem "gyűlöletes", Ny-EU-ban élek - ugyanaz az időzóna, mint Magyarisztán, viszont földrajzilag majdnem egy teljes órával (15fok) nyugatra. Igen, december-januárban még bőven sötét van, amikor a melóba érek óratologatás ide vagy oda. Kit érdekel? Aki napi 6 órát dolgozik, max az tehetné hogy teljesen világosban dolgozzon.Ja egy "apróság": ha sötétben kezded a munkaidőt, esetleg marad esélyed meló után félórányi napfényt gyűjteni, egészséges dolog...
Amúgy magyarország keleti és nyugati csücske között önmagában megvan kb 20percnyi különbség.
-
updog
őstag
Ezt átfutom, ha lesz időm
De elértem most már én is ezt a csoda EU-s oldalt, inkább ne tettem volna
"Energiamegtakarítás: Noha ez volt a jelenlegi szabályozás bevezetésének a legfőbb mozgatórugója, kutatások szerint a nyári időszámításra való áttérésnek köszönhető energiamegtakarítás mértéke összességében elenyésző."
Ja, ha a kutatások szerint úgy van, akkor nekem nem kell semmi más, mint tények, számok, dokumentumok, meg vagyok győzve
Az összes többi ott szereplő pont, meg a már említett szubjektív bullshit.
Remélem a linkelt tanulmányokban találok konkrétumot is
-
Samott
addikt
-
elithun
őstag
Ebben a cikkben lentebb olvashatod a témához vágó tanulmányokat: [link]
Értem, hogy neked ez kicsiny dolog (nekem is az amúgy, csak a túloldalon állok), és úgy gondolod, hogy csak a kevesek sikítanak hangosan. Én viszont nem tudom, hogy kik vannak többen, erre jó ez a konzultáció.
Továbbra is mondom, ha az lesz a vége, hogy tényleg senkit nem érdekel, akkor ne töröljék el. -
Samott
addikt
Engem erdekel, mert nekem a jelenlegi helyzet megfelel. Es ahogy latom csak elcseszni tudnak ezt.
Ha csak eltorlik: akkor itthon, nyaron tenyleg nagyon koran lesz vilagos. Ha idozonat is valtunk akkor telen szopjuk meg mert meg akkor is sotet lesz mire munkaba erunk (ez gyuloletes lenne). Csak rosszul sulhet el. Ehhez kepest az a hetfo reggel tavaszonket, amikor tenyleg egy oraval korabban kell felkelni, elviselheto kompromisszum. Osszel meg ennyi sincs, hiszen egy oraval tovabb alhatunk.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
t72killer #36 üzenetére
ja, ennek csak akkor van ertelme, ha legalabb a teljes EES egyszerre valt. kb az kene, hogy atmenve a hataron az ido feleben offsetelve legyen az ora a masik feleben meg nem.
Samott: erre nyaron 2 korul mar vilagos van a nyari idozonaban is. az egyetlen ami tortenne hogy 11tol 1ig lenne ejjel sotet kb.
-
Engem egészségügyileg nem visel meg túlságosan (persze azért tavasszal francnak sincs kedve korábban felkelni), de a komplikációval elmehetnek a francba. Egy konkrét példa: jópár éve ausztráliába utaztam az októberi (szándékosan nem őszit írok...) átállítás idején:
1. indulás: Nyári középEU idő szerint
2. szingapúri átszállás: egyenlítőn van, ergo nincs DST
3. sydney átszállás: K-Ausztrál téli időszámítás
4. megérkezés D-Ausztráliába: közép Ausztrál (utc+9h30!) téli időszámítás
5. egy nappal később: óraátállítás helyben, közép Ausztrál nyári időszámításra...
-
updog
őstag
" de abba beleköttök, hogy, ha valakit érdekel"
Nem a fáradtságra panaszkodó személyekbe kötünk bele (én biztos nem), én is elhiszem hogy egy órával kevesebb alvás okoz problémákat, én évek óta legalább egy órával kevesebbet alszom, mint kéne, csak arra nincs EU-s aláírásgyűjtés.
Csak az a példa, hogy valaki rosszul alszik emiatt, meg élettani hatás, meg jajj, sötét van délután, azok szubjektív érvek, és nyilván legalább ugyanennyi embernek, - ha nem többnek - lenne rossz, ha változtatnánk, ellenben a változás legalább biztos sokba is kerülne, és utána meg ők panaszkodnának. Akkor majd gyűjtünk aláírást, hogy csináljuk vissza? Mi lesz az objektív ok arra, hogy ne? Vagy majd akkor jön az időzónaváltás.. és utána?
Az, hogy pl. az elektromos árammal, akármi mással mennyit lehet spórolni (vagy pont hogy már nem lehetne spórolni), már egy mérhető, konkrétumokkal alátámasztható állítás, szerintem ezzel több mindenkit meg lehetne győzni (mivel nem működik az oldal, így nem tudom, pl. bárki rakott-e ki oda ilyet, vagy csak a mélyentisztelt EU-s pógárok panaszai alapján került ez terítékre).
-
elithun
őstag
Akiket érdekel azok kitöltik, igen. Aztán azt a számot lehet hasonlítani a tagállamok lakosai számához és kiderül hány százalékát érkekli ez az egész.
Viszont azt nem értem, hogy ugyan titeket nem érdekel, hogy A vagy B lesz (és ezzel semmi baj nincs), de abba beleköttök, hogy, ha valakit érdekel.
-
Samott
addikt
Azok pampognak akiket zavar az oraatallitas, nyilvan a fenti konzultaciot is csak az fogja kitolteni akinek gondja ven vele, akit nem zavar akit nem erdekel az nem fog reszt venni benne. Es egyre gyakrabban jon fel mert jo kis gumicsont, amig ezen marakodnak a nepek addig se arra figyelnek hogy mennyit lopnak a politikusok.
Mondjuk az jellemzo, hogy mennyire fogalmatlanok az emberek a kerdesben es azt hiszik hogy emiatt hosszabb lesz a nappal telen/nyaron. Vagy eppen osszekeveri az idozonavaltassal. Ami szinten jo kis gumicsont.
-
elithun
őstag
Őszintén szólva most az lenne a jó, ha kiderülne, hogy valóban kissebbség az, akiket zavar vagy sem. Mert az, hogy nekem rossz az átállítás az egy dolog (nyilván nekem sem őrült szenvedést okoz, csak egy kényelmetlenséget), de ha 100-ból 99-nek meg jobb így, akkor maradjon így. Akinek meg mindegy, annak akkor mindegy az is, ha el lesz törölve.
Viszont egyre gyakrabban jön fel a téma, hogy el legyen-e törölve, jó lenne látni, hogy csak hangos kisebbség van, vagy valódi igény az emeberek nagy részétől.
Szerk.:
Késő, már olvastam, amit írtál. -
updog
őstag
...
Mindegy, ha rám hallgat az EU, azt csinál amit akar
(#31) elithun
Amúgy egyetértünk, még csak nem is kell meggyőzni hogy a többség így akarja, csak legyen egy jól levezetett, gazdaságilag alátámasztható, nem elhanyagolható összegű haszna. Az hogy valaki rosszul érzi magát, egy szubjektív hülyeség, és más meg akkor fogja rosszul érezni magát, ha eltörlik. Mindkettő forintosítható/eurósítható, attól még nem jó indok.
-
updog
őstag
Yeah, valaki felupolta az előző "ilyen" topicot, így tudom magamat idézni (tartva magam ahhoz, hogy nekem mindegy mi van, mert nyilván a EU-nak és Mo.-nak is ez a legnagyobb problémája, biztosan...)
"Gondolom akiknek "felborítja az életét" ez az évi két alkalom, azoknak nincs gyereke, nem dolgoztak még több műszakban, nem voltak még szabadságon, nem kellett hamarabb bemenni dolgozni, nem voltak éjszakai ügyeletesek, nem voltak egyetemisták, nem kellett beteg családtagot ápolni.... Nekem ezek mindig felborítják az életem, hetekig depressziós vagyok utánuk... én mindig legalább egy órával kevesebbet alszom"
-
A téli időszakban most is vaksötétben mennek az emberek munkába. Innentől fogva értelmét veszti az egész óratekergetés. Ha tollvonással eltörölnék ezt a tőről metszett baromságot akkor legalább az évente kétszeri felesleges óratekergetés negatív velejáróját megúszhatnánk. Rengetegen azt sem tudják hol vannak és napokig kóvályognak zombiként a munkahelyükön mire a szervezetük rááll, hogy máskor kell kelni és feküdni. Lassan több kárt okoz ez az egész mint hasznot.
-
elithun
őstag
Örülnék az eltörlésnek, feleslegesnek tartom, hogy évi 2x emiatt változtatnom kell az alvási szokásomon. Továbbá az, hogy télen 4-kor már sötétedik az nem tudom miképp spórolja a villanyszámlát.
#teameltörlés #teamnyáriidőszámítás -
itt is sokan vannak akik abszolut nem tudnak empatikusak lenni azokkal akiket megvisel
azért, mert ez semmi más, mint hogy bemagyarázza magának, hogy ez mennyire szar, a média rá is tesz még egy lapáttal (billenős IFA-val), aztán máris meg akar mindenki halni attól, hogy a vasárnap reggel8 7-kor van.
ezeknek az embereknek sose kellett még bármi miatt egy órával korábban kelniük, vagy mi?
ha valami miatt mégis, akkor meg egy hétig tolja a hattyú halálát? -
-
-
nemlehet
őstag
Szerintem is ebben lesz a kulcs, ma már nyáron klímáznak az emberek és az elektromos fűtés is egyre elterjedtebb, ha más nem egyfajta rásegítésnek. Innentől a világítás szerintem elhanyagoltható lakossági szinten arányait tekintve. Meg a fő fogyasztók is sokat javultak, egy LED TV elmegy 60-100 wattból, míg egy régi képcsöves megoldás simán benyelt párszázat.
Részemről én is eltörölném az óraátállítást. Pont semmit nem ér, mert az, hogy télen reggel sötét van, vagy éppen hogy derengés szerintem nem számít. Ellenben kimutathatóan megnő a balesetek száma és tényleg van olyan kollégám aki a nyári átállítás után napokig tiszta delíriumos, mert annyira beüt neki. Én is érzem, de egyelőre tudom tolerálni, később, mondjuk ha pont egy stresszes időszakban ér már egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a helyzet.
Amúgy látom itt is sokan vannak akik abszolut nem tudnak empatikusak lenni azokkal akiket megvisel (pedig nem 1 ember a millióból, hanem elég sokan vannak). Nekem ez totál olyan mint a pacsirta vs bagoly vita... Ott is a pacsirták elképesztő arroganciával képesek magyarázni, hogy a bagoly az csak lusta sz*r, mindenki fel tud kelni ha akar.
-
Nekem tök mindegy, nem érdekelt sosem hogy óraátállítás van.
-
Egon
nagyúr
Kíváncsi vagyok, mi lesz a végeredmény.
Sajnos ideális megoldás nincs, úgy gondolom. Mindenesetre én arra szavazok, hogy töröljék el az óraállítást, ellenben abban nehezen tudnék dönteni, hogy melyik időzóna legyen.
Óraállítás elleni érveim: egyrészt sokakat (engem is) megvisel, másrészt a gazdasági hatását vitatom (már évtizedek óta úgy reklámozzák, hogy egy kisváros éves fogyasztását kitevő energia spórolható, ami nehezen hihető az energiatakarékos izzók terjedése miatt,ráadásul időközben megjelent pár új nagy fogyasztású eszköz a háztartásokban (légkondi plazmatévé stb.), így az áramfogyasztásban egyre kisebb arányban van jelen a világítás). -
updog
őstag
Én már nem tudom követni ezt az óraállítás meg időzóna-váltás majomkodást, de maradjunk annyiban, hogy legyen akkor világos, amikor én ébren vagyok. Ja és lehetőleg sose kelljen menni dolgozni, akkor nincs olyan gond hogy sötétben indul, vagy sötétben ér haza valaki.
-
Feketelaszlo
senior tag
Megható, hogy sokan ilyen megértőek az alvászavarban szenvedő embertársaikkal.
Szerintem meg pont, hogy nem butítani kéne a DST-n, hanem progresszívabbá tenni: évi 2 előre/hátraállítás helyett minden áldott nap a napfelkeltéhez lehetne igazítani az órát pár perces igazításokkal. Pl. el lehetne érni, hogy minden nap 6 órakor keljen a nap. -
törölt tag
idoznat nem fogunk valtani mert a CET-ben van az EU lenyegi resze, nem fogunk mas idozonaba menni hozzajuk kepest.
Ez a te álláspontod, itt és most. Azt javaslom, várjuk ki a végét (ha már egyszer konzultáció indult a kérdésről). Nagy reményeim nekem sincsenek, vélhetően marad a mostani rend, de jó picit bízni abban, hogy lehet változás. 😀
-
törölt tag
Ez van most, de ettől függetlenül figyelem a linket, szeretném majd megírni az álláspontom. (Engem pont rosszul érint, jobb lenne állítgatás nélkül. Tudom, hogy vagytok, akikre nincs semmilyen negatív hatása, becsüljétek meg ezt a jó helyzeteteket
és kérem, fogadjátok el, hogy nem mindenki ilyen szerencsés.)
Köszönöm a bejegyzést, követem a témát, vajon mi lesz belőle.
-
Samott
addikt
Ja, csak igy meg akkor is sotet lesz amikor beer.
Egyebkent nem a lefekves szamit, hanem a felkeles idopontja, lefekudni akkor megy amikor elalmosodik az ember. Kelni meg akkor kel amikor szol a vekker. Mindegy, idoznat nem fogunk valtani mert a CET-ben van az EU lenyegi resze, nem fogunk mas idozonaba menni hozzajuk kepest. Szoval max annyi valtozas lesz, hogy reggel fel negy korul fog pirkadni nyaranta. Es egy oraval hamarabb sotetedik majd.
Erdekesseg, hogy ugyan a keleti reszen de jo helyen vagyunk a CET-ben, mig Spanyolorszagnak es Franciaorszagnak igazabol mar a GMT zonaban lenne a helye:
-
Cathfaern
nagyúr
Akkor igaz amit írsz, hogy ha jelenleg az órátállítástól függetlenül fekszel le. Szóval mondjuk télen éjfélkor, nyáron 11-kor. Egyébként ugye 1 órás különbséget át tudsz állni, szóval akkor megszüntetéskor ugyanúgy átállnál, mint jelenleg, de akkor csak egyszer kéne és soha többet.
Az se érv, hogy akkor sötétben kell felkelni, mert a legtöbb embernek ahhoz, hogy 8-ra beérjen valahova télen bőven sötétben kell felkelnie. -
Cathfaern
nagyúr
"(bár ez most nálam nem elérhető. 2018.07.06. 8:00)"
Vicces lenne, ha valami órabeállítási probléma miatt lenne...Samott
Felőlem jöhet a fél 9-es téli napfelkelteInkább, mint a 4 órás téli napnyugta (jelenlegi állapot).
-
Sanyi.mTs
addikt
Engem személy szerint megviselnek az átállítások.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Napi.hu cikk: Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a nyári és a téli időszámításról, és az ezekkel...
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Házimozi belépő szinten
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Motoros topic
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- One mobilszolgáltatások
- Formula-1
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest