- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Home server / házi szerver építése
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen széket vegyek?
- Autós kamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Én nem akarok belefolynia vitátokba, meg igen csak távol áll tőlem ez a dolog ,de azt tudom hogy van Sony mintabolt a MM előtérben ahol csúcsmodellekkel van telerakva az egész kóceráj. Azonos media megy rajtuk egy időben, de azért a középen lévő 4 K tv-től leesett az állam.
Én laikusként is eszméletlennek tartottam a képét, pedig mellette is 800 ezres full Hd tv- csücsültek.Még a feleségem is rácsodálkozott hogy a képen lévő pávának tükröződik a szemében a táj . pedig aztán neki semmit nem mond az hogy full Hd vagy 4K de azt látta mennyivel élesebb a kép azon.
Jelenleg egy jó minőségű középkategóriás 42 " Philips Ambilightom van itthon ,de a plazma engem is csábított 50 " feletti méret miatt ,Sajnos az a fránya Ambilight..., annyira megszerettük hogy most már maradok a márkánál....[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
dezz
nagyúr
Baromság volt leállnom vitatkozni egy plazmafanatikkal. Mentségemre, csak utólag derült ki. Mégegyszer nem esem ebbe a hibába...
Szomszédságban van egy sor plazma. De 10 percre van a legközelebbi Panasonic mintabolt is, ahol megfordultam már egy párszor. De ha lehet a szokásos LCD vs. plazma vitát spóroljuk meg!
"En pedig megyek a szemeszetre."
Majd ne felejts el beszámolni az eredményről!
-
dezz
nagyúr
Utólag írtam bele az előzőbe, de akkor idemásolom:
Az 1080p vs. (abból készült!) 720p (ezen felül hogy melyik filmről van szó) relevanciájáról az 1080p vs. 2160p tekintetében már leírtam a véleményemet.
Irány a szemétet, utána kicsit "más szemmel" fogod látni az egész világot... De akár vaksiskodhatsz is tovább, a te dolgod, csak ne hidd már azt, hogy mindenki csak ennyit lát a világból.
Max. akkor venném hasznát egy FHD 65"-esnek, ha ezentúl nem lennék hajlandó hordani a szemüveget...
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Se a tények nem érdekelnek téged, se az érvek. Pontosabban csakis a téged igazolni látszók, még ha tarthatatlanok is. A mobilos dolog idekeverése és utána már csak erről való értekezés kimeríti a trollkodás fogalmát.
Az 1080p vs. (abból készült!) 720p (ezen felül hogy melyik filmről van szó) relevanciájáról az 1080p vs. 2160p tekintetében már leírtam a véleményemet.
Irány a szemétet, utána kicsit "más szemmel" fogod látni az egész világot...
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Megfelelő távolságból nem tudod megkülönböztetni? De hiszen akkor neked nem normál 20/20-as (másként 6/6-os) a szemed! Rövidlátó vagy! Én is az vagyok, csak van szemüvegem. Esetleg te is felkereshetnéd a szemészt! (Nem csak ilyen tekintetben látod majd hasznát.) Akkor talán nem nevezed majd a normál látással rendelkezőket sasszeműnek...
Bár nem értem, akkor ez mi volt a #28-asban: "Sikerült kivenni a mintakat" ???
Megint a 720p-vel jössz, teljesen figyelmen kívül hagyva, amit erről írtam. Ez így nem vita.
Na ja, rövidlátók számára valóban csak 65"-től van értelme. Csakhogy nem mindenki rövidlátó. Sőt, a normál látás a normális.
A korábbi grafikon ajánlásainak (vagy pl. a THX látótérkitöltés alapú ajánlásainak) távolságai NEM a mozis első soroknak felelnek meg!
Aki volt már moziban, az nem mondja az ésszerű távolságokra, hogy onnan kiégeti a megjelenítő a szemét. (Hacsak nem túl fényes a kép mégiscsak. Este más beállítás az ideális, mint nappal.)
(#36) nemlehet: Csak nyugodtan, de akkor már figyelmesen le kellene követni a beszélgetést, amihez hosszászólsz, nem?
Nem én vagyok sasszemű, hanem ő rövidlátó.
A mobilos ügyet nem keverném ide, mert egész más, hogy ki mit lát 2 méterről és hogy ki mit lát 20 centiről. Én pl. szemüveg nélkül nézem a telót és nagyon is látom a különbséget. Fényképeknél nem biztos, hogy azonnal kiszúrom, hogy FHD vagy csak 720p, de pl. weboldalaknál annál inkább. Mert hogy jól látom, hogy oda a 720p még nem elegendő. Nem beszélve a kisebbről.
(#37) orbano: Pontosan.
(#39) elefant: Nem csak kéne, hanem kell is!
A mozgás-interpoláció és a backlight szabályzás is olyan dolog szerntem, ami nem csípőből off kategória. Legalábbis, ha normálisan van megvalósítva, márpedig a Philips mérnökei igyekeznek normálisan megvalósítani a dolgokat. A mozgás-interpoláció content-függően ki vagy be, a háttérvilágításszabályzás pedig erősen ráfér az IPS-re.
(#45) Integra: Középső bekezdésre: hát igen, ez nagyon jó kérdés. Talán úgy gondolják, hogy az Android csak egy átmeneti dolog, ezért viszik tovább a saját, "régi, jól bevált", külön bejáratú vezérlőrendszerűket. A tévégyártók több éves távlatban gondolkodnak és kissé spórolósak. Néha túlzottan is.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Most derítettük ki azzal a tesztképpel, hogy az adott képmérethez felbontás (pixelméret) alapján ajánlott távolságból jól látod az egyes pixeleket. Tehát a 4K filmes képet is teljesen jól meg tudnád különböztetni az FHD filmes képtől. Mi a kérdés akkor?
Már hogy miért lenne 4x élesebb a 4K az FHD-hoz képest? Miért is, miért is...? Megvan a számodra legmegfelelőbb válaszom: csak! Vagy talán mert 4x annyi pixel. (Ez nyilván nem minden filmre igaz, mint már írtam. De pl. egy élő 4K adásnál nyilván a lehető legjobb élességre fognak törekedni.)
Már írtam azt is, hogy teljesen téves irány az 1080p és az abból készült 720p hasonlítgatása.
Azt is írtam, hogy nem számít, mi a szokás a családodban. Nektek nem való a 4K. Sok más családnak sem. De ugye nem gondolod, hogy akkor már világ szinten sincs értelme a 4K-nak, a projektorokon kívül? Amúgy már erről is volt szó. Minek mindent újraiterálni?
Véletlenül nem azért "ég ki a szemük", mert túl nagy a fényerő/kontraszt? Vagy nekik a moziban is kiég a szemük? Jártak egyátalán moziban valaha? Hol laktok ti, ha nem haragszol?
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Az előbb még azt írtad, hogy a saját szemednek hiszel, de úgy tűnik, inkább hallgatsz 3 másik ember véleményére. (Mellesleg lásd még #27.)
Nem nagyon izgat, ki milyen távolságból nézi a tévéjét, főleg itthon. Ha moziélményt akar valaki, ahhoz megfelelő látótérlefedés kell, ezáltal távolság, amihez egyszerűen kevés az FHD filmes kép. (Ja, elsőre az FHD is hű meg há, de néhány év után észreveszi az ember, hogy a 4x élesebb kép mégiscsak jobb.)
Mi pl. ~160 centiről tévézünk, mert egy garzonban lakunk. Korábban egy 42"-es tévé volt itt, ami elvileg pont passzolna. A PC-s desktop jó is ilyen távolságból, de a filmes kép már nem. Azt 2-2,2m-ről akaródzott volna nézni. A 32"-esen nem érzem ezt. Ennél nagyobb már csak 4K-ban lesz itt (nyilván nem 1,3 millióért, akkor már inkább lakáscsere).
Mint láthatod, elméletben és gyakorlatban is igazolható, hogy van létjogosultsága a 4K-nak, átlagos méretek mellett is.
Ha az átlagnézőből indulunk ki, akkor még a HD is felesleges és minden csatorna, ami az első 10-20 programhely után jön... Szerencsére azért a világ nem így működik.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Ja, az meg eléggé filmfüggő, mennyi a különbség az 1080p és a 720p változat között (melyből az utóbbi az előbbi átméretezéséből születik). Az általam említett kb. fizikai felb. 1/4 effektív felbontás a legjobb eset, ott jól látszik a különbség, ellentétben néhány kimondottan tompa képü filmmel. (Utóbbiakat persze felesleges is lenne 4K-ban kiadni. Hacsak nem az 1080p transzfert rontották el.)
-
dezz
nagyúr
És vajon milyen jó a szemed? Ha pl. nem igazán jó, akkor akár a normál látással rendelkezők is sasszeműek hozzád képest...
Az a grafikon a normál, 20/20-as látásélességű szem szögfelbontásából (ez 1 ívperc) és a megjelenítő fizikai pixelméreteinek összevetéséből született (a vastag vonalakkal jelzett távolságokból esik egybe a kettő).
Ha normál látással rendelkezel, akkor egy megfelelő méretű és felbontású megjelenítőn (natív bontásban) a grafikonnak megfelelő távolságból szemlélve az alábbi képet, ki kell tudnod még venni a mintákat:
Sikerült?
Nos, ilyen részletességű minták sosincsenek filmes képen. Mint írtam, az aliasinghatások (lépcsőzetesség, stb.) teljes (mozgás közben is) kiküszöbölése érdekében a filmes kép effektív felbontása kb. 1/4-e a logikai/fizikai pixelfelbontásnak. Így tehát filmes kép esetén éppen a 4K-hoz fog passzolni a linkelt grafikon FHD-hoz ajánlott távolság...
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- NBA és kosárlabda topic
- Vicces képek
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- iPhone-t használók OFF topikja
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- Razer Kaira wireless fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech H390 vezetékes fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia