- Egérpad topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
-
Hardboy
tag
válasz
WilliamGhost #1 üzenetére
Hát, gyerekek, én is nagyon meglepődtem most, hiszen nem követtem az eSATA karrierjét idáig, de az meg sem fordult a fejemben, hogy egy olyan külső csatira vonatkozó szabványt adnak ki a mai világban, ami nem rendelkezik megfelelő tápellátással... Hát de könyörgöm, ez mekkora BAKI!!!!
USB egyik nagy előnye, és részben ezért is terjedhetett el ennyire, mert tápellátást is biztosít kisebb igényű eszközök számára.Olyan USB/eSATA hibrid csatlakozót még nem láttam, amit itt a cikkben írtak, de ha ez megoldás lesz erre a tápgondra (Külön usb tápkábel alkalmazása nélkül.), akkor remélem ezt a fajta csatlakozót fogják a gyártók előnyben részesíteni... Most hogy USB 3.0-t is kiadták, igen erősen felé billen a mérleg nyelve... Talán az egyetlen fennmaradó előny hogy, azt hiszem eSATA csatlakozás közel sem terheli úgy a procit mint az USB-s... USB 3.0 esetében nem tudom hogy mi a helyzet...
Jövőre nézve:
Szívesen látnék egy olyan pennát aminek hasonlóan a cikkben szereplőkhöz, egyik végén eSATA másik végén azonban USB 2.0 vagy 3.0-ás teljes értékű dugócsatlakozó van... Ha mindenféleképpen kell az eSATAs oldalhoz a táp, akkor egy USB hosszabbítókábellel meg is van oldva a dolog. (Cikkben szereplő termékeken a mini USB portot eléggé rosszul választották meg... Spóroltak rajta 6mm-t...)Szóval eSATA külső tárakhoz eléggé furcsa szabvány lett... Vagy valami más felhasználási területre szánták... Nem tudom...
És most lehet lehányni a hozzászólásomat, ha valaki méltatja...
-
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #79 üzenetére
Csakhogy egy USB 3.0-ás eszközt bedughatsz egy 2.0-ásba, vagy talán akár egy 1.1(?)-esbe is. Lassabb lesz, de legalább működik.
Ha viszont nincs nálad a kábel, és nincs az adott gépen csak táp nélküli eSATA, nem tudsz mit csinálni.
(Ezzel együtt én nem írom le, laptoposok körében népszerűbb lehet, ott kicsit nagyobb a tápos eSATA csatik aránya. Mármint adathordozási szempontból. Egyéni adattárolásra, stb. persze asztali géphez is jó. De ha más asztali gépekbe akarod dugni, még sokáig magaddal kell vinned azt a kábelt is hozzá. Azonban sokaknak nem éri meg a kényelmetlenséget a nagyobb sebesség. Főleg, hogy írásban nem is túl nagy a különbség.)
-
Sok egyéb előnye is van, mint például közvetlenül vezérled a HDD-t. Hogy egy példát mondjak: nekem külső keretben van egy SATA merevlemez. Ha USB-n kötöm össze, és lekapcsolom a notit, a merevlemez vidáman szalad tovább. Ha SATA-n, akkor lekapcsol. És akkor azt meg sem említem, hogy sebességben 10x-ese.
-
max-pain
senior tag
válasz
Sk8erPeter #76 üzenetére
Hat az USB is sokaig tartott mire elterjedt
Viszont ott annyi kulonbseg volt, hogy egyreszt nem igazan volt erdemi konkurencia (foleg miutan a 2.0 kijott), raadasul az egy altalanos port (tehat ugyis raraktak a legolcsobb cuccra is).
A mostani tapos eSata probalkozassal pedig mar leirtam mi lehet a "baj", hogy mint "mindenutt hasznalhato" flash drive csatolo felulet elterjedjen... -
Sk8erPeter
nagyúr
Nem feltétlenül csak rád céloztam (szóval nem kell a sértődés
), csak ugyanabba a hsz.-be írtam a mondanivalót.
Arra akartam kilyukadni, hogy vicces olvasgatni minden hír után a hsz.-eket, kb. fele csak a fikázásról szól, és kezd már ez kissé unalmassá válni, mert egy ilyen vita egyre távolabb visz a szakmaiságtól, nem azt mondtam, hogy nem lehet valamit érdemben kritizálni.
Azzal egyetértek, hogy összehasonlíthatatlanul kevésbé elterjedt az eSATA, mint az USB, és simán lehet, hogy nem is fog annyira elterjedni soha, de most ezt nem tudhatod, ilyen alapon valamikor az USB-csatolófelületet is bevezették, akkor is mondhattad volna, hogy qrva sokáig fog tartani, mire elterjed, mert akkor még mindenkinek régi alaplapja volt. Dehát hol tartunk azóta. És igaz ez rengeteg új csatolószabványra.
Ha valaki meg akar eSATA portot, akkor vesz bontóban hátlapi kivezetést. -
max-pain
senior tag
válasz
Sk8erPeter #74 üzenetére
Hol hurrogtam en le teljesen a dolgot?
Azt irtam, hogy qrva sokaig fog tartani mire sok juzernel ilyen port lesz es osszehasonlitottam az USB helyzetevel mostani helyzetevel (kozel 100%-os elterjedtseg). Ennyi.
Ha te csak valaminek a hajpolasarol akarsz hallani, akkor nezz reklamokat meg olvass pr cikkeket. -
Sk8erPeter
nagyúr
"A juzerek komoly resze nem fog kivezeto panelt venni a gepebe."
Akkor az a része a júzereknek nem fog venni eSATA csatis pendrive-ot se...Jim Tonic azt hiszem, jól megfogta a dolog lényegét azzal, hogy "Csak károgtok, jó magyar módjára", ez megint a szokásos szituáció, amikor megjelenik valami új kezdeményezés, és ha az nem eleve tökéletesen jelenik meg (ld. itt a tápellátás igénye), és nem eleve biztosított minden feltétel a használatukhoz a régi gépeken (ld. elő/hátlap szükségessége), akkor egyből le kell hurrogni, fikázni, kritizálni, hogy ez így szar, meg úgy szar, ennek nem lesz jövője, meg úgyis eltűnik két perc alatt...
Miért az a "divat", hogy ilyenkor sokan elkezdik dörzsölgetni a tenyerüket, hogy ismét itt van egy halvaszületett kezdeményezés? Mire jó ez? Ha valakinek nem tetszik, nem kell venni ilyen pendrive-ot, de örülni kéne, hogy újabb és újabb lehetőségek válnak elérhetővé, csak így fejlődhet a technológia... Persze, ez közhelynek hangzik, de így van.Na, most jól kipanaszkodtam magam.
-
fgordon
senior tag
Jobb Asus alaplapokon van 1-2 eSATA hátul, talán 1-2 még belső is.
Én még nem láttam senkinél eSATA-s eszközt sem...
-
-
gg72
veterán
Hol lehet itthon ilyen eSATA/USB kombi hátlapi panelt kapni?
-
max-pain
senior tag
válasz
Jim Tonic #68 üzenetére
Es? Nem alap dolog mint az USB. Ez a lenyeg, nem az ar. A juzerek komoly resze nem fog kivezeto panelt venni a gepebe.
Ma egy USB-s flash drive-ot elviszel valahova szinte tutira ra tudod dugni a gepre, mert lesz rajta USB port. A tapos eSata-val meg 6-7 ev mulva se lesz ez a helyzet, csak gondolkozni kene... -
AMD ehog
aktív tag
Ez szerintem elég felesleges fejlesztés. Véglegesítették az USB 3.0 szabványt, ami visszafelé is kompatibilis lesz. Az ilyen termékek meg szépen eltűnnek.
-
zeg
őstag
Ennél még egy firewire pendrájvnak is több értelme lenne. Remélem az újabb generációs USB mely visszafelé kompatibilis és elődei 10éve teljesen általánosak már P1-es gépekben is, eltünteti ezt a félresiklott megoldást.
-
dezz
nagyúr
szerk: közben rájöttem.
szerk2: Végülis jól ki van ez találva, hogy a kettő így összeházasítható. De úgy gondolom, eleve így lett megtervezve, már a sima eSATA is, hogy később ez megtehető legyen. Csak épp a simát eleve be sem szabadott volna vezetni... Persze így egy okkal több, hogy sokaknak le akaródzon cserélni a nem is olyan régi alaplapokat.
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #58 üzenetére
Oké, de amíg nem lesz alap az alaplapokon, nem lehetsz biztos benne, hogy másnál is használhatod a kis kábel nélkül... (Asztali gépnél. De persze kaptopoknál sem mindnél, már az újabbak közül.)
Persze ha nem (szó szerinti
) adathordozásra akarja az ember használni, csak adattárolásra, akkor nincs gond. (De akkor a kábel sem akkora gond. Bár úgy is pofásabb a dolog, ha van hozzá tápos csati.)
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #54 üzenetére
Akkor most már akár ezt is viheted magaddal a kábel helyett...
Csak mert ugye ilyen kártya sem lesz minden asztali gépben.
Szal, nem halva született ez az eSATA-s pendrive (mint ahogy valaki írta), csak éppen az elsődleges piaca a laptop tulajok (és itt persze nem több éves gépekről van szó, amin nincs ilyen csati, szal a jobban szituált laptop tulajok).
-
dezz
nagyúr
Hát, nem túl magas körünkben a (sztereotípia következik!) laptopos managerek aránya...
-
Valami okos magyarázza már meg nekem, mit nem értettetek a eSATA/USB csatlakozón, mint már létező megoldáson, és miért kell az USB3-at ehhez hasonlítani?
Sebességben az USB mindig a SATA mögött fog kullogni, ha a hátértárolókat vesszük csak figyelembe.
Csak lökitek a sok bugyuta hozzászólást cseppnyi gondolkodás nélkül. -
az (e)sata kifejlesztőinek nagy gratula - sikeresen elvágták magukat, jöhet a "csodás" usb3.0 ...
-
Killing
addikt
Nem igaz hogy nem lehet USB kábel nélkül rádugni eSATA-ra.
-
llax
senior tag
Hasonló kivezetéseket mellékelnek eSATA kivezetés nélküli, de "jobban felszerelt" alaplapokhoz is...
#40 Prof01:
Ezt én sem értem... Az a pici méretnövekedés nem lenne gond, ellenben bármikor-bárhol használható lenne USB-n keresztül, mindenféle kábel nélkül... Ha van egy USB hosszabbító kábel és eSATA csatlakozó is kéznél, akkor mehet eSATA módban... -
Prof01
veterán
Nem értem miért nem lehetett a mini usb helyett normálissal felszerelni? Ez így gáz..
-
CsíkosMókus
aktív tag
Csodálkozom, hogy drivercd nem kell hozzá
-
forgonati
őstag
Külön kábel kell hozzá? Nahát, ezt nem tudtam. Hát, izé. Igy már nem annyira csábitó a gondolat. Ahogy magamat ismerem, fix hogy 10-ből 8 alkalommal otthon felejteném azt a kábelt, és csak macera lenne belőle.
Bár épp most filózok rajta hogy a régi 2GB kulcsomat le kéne cserélni egy normálisabbra, nagyobbra, gyorsabbra, de asszem nem e-sata lesz. Maradok egyelőre az usb-nél... -
CsendesMark
aktív tag
Majd jön az USB 3.0 és rendbeteszi ezt a dolgot...
az eSATA szerintem halvaszületett -
Kantorpe
tag
SATA alapban tudja a hot swap temat, az implementacio az mar mas kerdes.
Amennyiben a tervezok voltak szivesek sporolni, akkor kb. ez az elso amit kiszedtek....
-
-
Champipi
aktív tag
Én virtuális gépeket kell futtassak és ahhoz lehet, hogy már megéri, mert a laptopban van már erős CPU (>2,4 GHz C2D), RAM (4 GB), viszont a diszk a legszűkebb keresztmetszet.
A fenti ajánlásommal kapsz egy plussz diszket, ami közel olyan gyors mint a belső diszk, és én azon futtatnék virtuális gépeket.
Az új 320-500 GB-os 7200-as fordulatos laptop vinyók már elég jók: 90 MB/s körüli olvasás, és 60 MB/s körüli írási sebességgel, már használhatók.
320 GB/7200 Vinyó: 25 000 Ft
Express kártya: 10 000 Ft
Külső ház: 10 000 Ft.Hopsz ez tényleg 45 000 Ft, de ha laptophoz kell gyors külső tároló, akkor én nem tudok ennél olcsóbbat sajna (pedig jó lenne).
-
Champipi
aktív tag
Egyetlen kábellel szeretnél egy bikaszott gyors külső tárolót?
Akkor ezt csekkold:
7200 fordulatos vinyót berakni egy ilyenbe:
linkLaptopba pedig betolni egy ilyet:
linkÉs indulhat az ámokfutás!
(Ha valaki már próbálta, ossza meg tapasztalatait, mert én még csak kinéztem, de még nem vettem meg.)
[ Módosította: MLaca ]
-
Most már tudjuk, hogy az eSATA pendrive-okhoz vagy eSATA/USB hibrid csatlakozó, vagy mindenképpen egy kis USB-s kábel kell.
Eddig is tudható volt, hogy a SATA DATA interface-en keresztül nincs tápellátás, meglep, hogy ezen csodálkoztok. Az USB/eSATA kombó pont emiatt lett kifejlesztve notikra.
-
tibz03
őstag
Köszi a választ. Akkor ezek szerint pl. a SATA csatlakozós merevlemezek menet közben is rádughatók/lehúzhatók a gépre/gépről? Abból gondolom ezt, hogy a SATA-t (eSATA néven) "ki merték" vezetni a gépházra az utóbbi években.
Szerk.: Igen, fizikailag megegyezik az eSATA és a SATA.
-
Gab
őstag
kemény...az áruk is: OCZ USB Pendrive
-
lewisfm
aktív tag
Lehet, hogy érdemes valami ilyesmit az asztali gépbe venni:
Power + eSATA Bracket
http://gloriaone.com/controller-cards/combo-i/o-cards/power-esata-bracket/prod_10800.html
-
Csabee.
nagyúr
válasz
antikomcsi #14 üzenetére
detto
maradok az usb-nél
az eSata nálam külső hdd-n 45-70mb/s ot szokott vinni mellesleg
-
tibz03
őstag
Egy kicsit off kérdés: az eSATA lényegében megyegyezik a SATA-val? Pl. a számítógépház eSATA-kivezetését rá lehet kötni egy mezei alaplapi SATA-csatlakozóra?
-
Sebesség ide, vagy oda, a plusz kábelnél számomra teljesen értelmét veszti a dolog.
-
Csabee.
nagyúr
3,5"be nekem esata+usb-s hibridem van ahogy te nevezed!
szerintem hülyeség ez az esatás dolog, ha egy 8éves gépbe akarod bedugni akkor hova tugod?
.. pláne ha nem akarod a gépeket kihúzgálni és hátba bedugni... előlapi panelen ott az usb, néhány háznál már van estata kimenet is ez tény... de elenyésző... inkább az usb 3.0ra tervezgetnének már..
de a cikk az nekem tetszett
-
-XadAnuX+
őstag
Még nem is hallottam eddig eSATA pendrive-okról, eddig.
Olvasási sebességük nagyon brutális -
TeeJay
félisten
szerintem meg inkább az USB3.0 jöhetne már végre mert ott kezdetektől fogva meg van oldva a tápellátás, csak azt a fránya sebességet kellene legalább 200-300MB/sec-ra növelni (megabájt!!!) és jó is lenne. meg ott még a csatlakozókat sem kell lecserélni ha jól emlékszem, ez a tápolt eSATA meg gondolom tök új csatlakozót kapott
-
Komplikato
veterán
válasz
WilliamGhost #1 üzenetére
Szerintem a szabványban benne is VOLT a tápellátás, mert anno arról volt szó, hogy az eSATA lényege az egyszál csirkebél megoldás.
Jelenleg ilyen alaplapi összesen van vagy 2 azaz KETTŐ darab, egy AsRock X58 lap,meg az új SuPox P55 deszka, azt hali ...
Megint az alaplapgyártók sunyi spur hozáállását érzem az ügy mögött. -
JoeYi
őstag
kkor lassan jöhetnének az esata/usb hibrid 2.5"-os külső házak
-
brd
nagyúr
válasz
KőkorSzaki #7 üzenetére
A "sima" (nem USB-vel kombinált, lásd egy korábbi hozzászólásban) eSATA csatlakozó netto parasztvakítás, semmivel sem tud többet, semmivel sem hasznosabb, semmivel sem jobb a csatlakozása, mint az alaplapokon található SATA-nak, csak a barmok direkt megváltoztatták fizikailag a belső SATA-hoz képest, nehogy tudj használni egy ilyen házra kivezetett SATA csatlakozót egy sima SATA kábellel. Le kellene lőni, aki ilyen baromságot kitalált.
-
KőkorSzaki
tag
(Nem-e-láttatok már olyat, hogy az eSATA csatlakozót rá kell kötni egy SATA kábellel az alaplapi SATA aljzatra? Nálom itt ért véget az eSATA csodálata, mert ugyebár hosszú SATA kábelt kidugni a házon randább de nem rosszabb megoldás. Na jó, nekem is van eSATA a lapomon, nem a fenti átkötős, de minek.)
-
lewisfm
aktív tag
Kétféle E-Sata van:
1. E-Sata
2. E-Sata + Power Over E-Sata. Ez utúbbi rendszerint egy USB / E-Sata kombinált csatlakozó, s a notebook-okon szokott előfordulni. Nos ez utóbbinak kéne általánosan elterjedni, remélem így lesz.Egyébként én mos veszek egy ilyet:
DeLock Cable Power Over eSATA -> SATA 22pin, 0.5 m. DeLock cikkszám: 84396
http://www.delock.com/produkte/suche/Delock_Cable_Power_Over_eSATA_SATA_22pin_05m_84396.htmlKis fogyasztású SATA HDD-t lehet vele csatlakoztatni, s kerül kb. 2800 Ft-ba. Ez se rossz megoldás.
-
Móci
addikt
Jó teszt, csak kár, hogy külön kábel is kell hozzájuk...
Majdnem megörültem a cím hallatán, de a cikk végére már nem volt ilyen felhőtlen az öröm.
Az ár még hagyján, új technológia, az meg sosem olcsó, de had ne cipeljek hozzá még ezt-azt. -
mg105
senior tag
huh ez izgalmas cikk volt
izgultam, hogy végül fognak-e működni a pendrive-ok
amúgy szerintem az ötlet nem rossz, mert az USB lassan (elég lassan) pár eszköznél kezd a szűk keresztmetszet lenni. de hogy ilyen szerencsétlenül legyen megoldva a tápja, arra nem gondoltam. sőt, még a sebessége sem gyorsult számottevően.
csibor: olvasd el a cikkben, le van írva, hogy létezik "tápos eSATA". de az asztali gépek alaplapjain nincsen táp, mivel ezeket eredetileg külső tápos külső vinyókhoz tervezték.
-
csibor
addikt
Akkor most ha jól értem,az alaplapra integrált eSata csak adatátvitelre jó,és tápot nem ad?
-
ProfBako
tag
Az biztos hogy így táp ellátásnélkül nem ér semmit.
-
WilliamGhost
tag
Ez az USB kábel nagyon gáz dolog... Ezen nagyon nagyot néztem... Mi a halál van az eSATA-val, hogy nem bírtak tápot is rakni a szabványba? Nagyon kár...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A hagyományos USB mellett gyors eSATA-ra is köthető, nagy kapacitású pendrive-okat mutatunk be.
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Crucial P5 1TB M.2 PCIe 92%-os (CT1000P5SSD8)
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- 4TB Seagate HDD / Kingston NV2 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest