Hirdetés

2018. augusztus 18., szombat

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

Pendrive-ok eSATA csatolóval

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A hagyományos USB mellett gyors eSATA-ra is köthető, nagy kapacitású pendrive-okat mutatunk be.

eSATA pendrive-ok

Ma már nem olyan izgalmas a számítástechnika, mint régen volt. Úgy egy évtizeddel ezelőtt a kistételes adatszállítás nem volt feszültségektől mentes. Vajon megsérült-e metrózás vagy villamosozás közben a floppylemezen mágnesesen rögzített tartalom? Vajon elég volt két biztonsági másolatot készíteni? Ezekkel a kérdésekkel gyötrődtünk, míg a célállomáson ki nem derült a többnyire kellemetlen igazság: éppen a legfontosabb állomány sérült meg.

Ma már csak fogjuk a pendrive-ot, rádugjuk, másolunk és már megyünk is. Nincs izgalom, nincs feszültség. Unalmasan telnek a percek, míg a frissen letorrentezett, temérdek warez tartalom (vagy csak simán temérdek adat) a több gigabájtosra nőtt apróságokra vánszorog a számítógép winchesteréről. Nem lehetne ezt gyorsabban? – merül fel a kérdés. A válasz ma kiderül. Ugyanis olyan, pendrive-nak látszó, de inkább a mozgó alkatrész nélküli merevlemezekkel – SSD-kkel – rokon adattárakat próbáltunk ki, melyek a valamivel 30 MB/s fölötti korlátú USB-nél sokkal gyorsabb eSATA csatlakozóval bírnak.

Gyanús volt, hogy az OCZ Throttle és Silicon Power terméke nagyon hasonló dobozban érkezett, ezért nem lepődtünk meg, amikor mindkettőből – pontosan háromból – ugyanolyan sötét, lapos házú valami bújt elő, némi fehér írással tarkítva. Az OCZ-ből 16 és 32 GB-os verziót kaptunk, a Silicon Powerből csak a nagyobbat. Ez a kapacitás igazi óriásokká teszi az eSATA-sokat a pendrive-ok mezőnyében.

Eltávolítva a kupakot, az USB-hez eléggé hasonlító, de szélesebb, laposabb, műanyag végződésű eSATA csatlakozót láttunk. Hogy az ilyen aljzatot nélkülöző gépekkel is használni lehessen – meg még valamiért, ami menet közben derült ki – mini USB konnektor került a borítás másik végére. Ebbe a mellékelt pár arasznyi USB-s zsinórt dughatjuk, ami értelemszerűen más eszközökkel is használható.

Nem csak kívülről, hanem belülről is teljesen egyformák voltak a nálunk járt eSATA pendrive-ok. Mindkét gyártó ugyanazt a nyomtatott áramkört, ugyanazokat a Samsung memóriachipeket és ugyanazt a JMicron JMF601 vezérlőt használja. Utóbbi kezeli az USB-t és az eSATA-t, ami támogatja a SATA-300-at. Memóriamodulból legfeljebb 64-et tud vezérelni négy csatornáján.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.