Új hozzászólás Aktív témák
-
ribizly
veterán
válasz
SunMount3r #239 üzenetére
Thx. Telefonról olvasok és itt nem minden annyira egyértelmű sokszor.
-
SunMount3r
nagyúr
Nekem pedig működik.
Szerk: de itt van még egy alapos cikk róla.
-
ribizly
veterán
válasz
SunMount3r #237 üzenetére
Nem működik a link.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Tikakukac #203 üzenetére
És milyen programot használsz ennek elérésére? Próbáltam az Irist, meg hasonlókat, de ezek nem engedik időzíteni a kedvem szerint. A SunsetScreen-t találtam eddig egyedül ami többé- kevésbé tudja, amit én akarok, hogy én állíthassam be a profilok aktivációs idejét.
Többiek: A HDR -nek is van egy osztályozási skálája, ami alapján (elvileg) kb. be lehet lőni, hogy mire képes a kijelző. Ha jól tudom ezt minden gyártónak fel kell már tüntetnie a kijelző specifikációiban. Már ha erről szólt a vita...
-
Kansas
addikt
Én egyetértek ezzel, nekem hozza is ezt, tényleg "kényelmesebb" a szememnek.
Ettől még el tudom fogadni, hogy más meg a falra mászik tőle, neki akkor nem való.(#233) koko52: "a látvány rovására megy, mert torzulnak az egyenesek" akinek ez objektíve számít, az a síkgeometriával(matematika, tervezés, stb) foglalkozók, a többieknek maximum szubjektíven nem tetszik, de némi használat után megszokja a szemed, ahogy pl. az új szemüveget is, pedig az még hogy torzít, mikor először a fejedre teszed! Szemből (nem alulról/felülről) nézve egyébként nem is torzít...
Ettől még, ahogy írtam, ha nem jön be hát nem jön be, nem leszel attól rosszabb ember. -
kolopele
nagyúr
-
MeszesKPT
őstag
Ki kell próbálni bizony. Nekem már Excel alatt is jojózott a szemem, de munka miatt amúgy sem tudtam használni, úgyhogy 14 napon belül ment vissza az ívelt.
A hajlított variánsok azért általában a homogenitás terén csorbát szenvednek. De látom, hogy bizonyos felhasználási célokra az egyéb előnyök kompenzálhatnak.
-
koko52
nagyúr
Ezzel a képpel az a bajom, hogy élesen csak pár cm2-t látunk és ahogy távolodik a monitor többi része az csak egy nagy homály. Ezt nem nehéz kipróbálnod. Ez az ívesítés számomra csak marketinges bullshit, sőt a rosszabbik verzióból, amikor a látvány rovására megy, mert torzulnak az egyenesek. És igen van hajlított monitor az ismerős körömben, de megbánta a tulaj. Én kipróbáltam valóban csak 1 órát, de nekem nem jött be játék alatt sem. Office pedig nagyon felejtős. Egy esetben lehet jó, 5K dupla széles [link] monitor esetén.
-
Exodius
őstag
Csak egy észrevétel. A többieknek is szól: mennyire érződik marketingfogásnak mint inkább kényelmi funkciónak az ívelt monitor? Mert konkrétan azzal kellett volna kezdenünk, mikor elkezdtünk ilyeneket építeni, ha a szem anatómiájából indulunk ki. Szerinted/szerintetek? Elvégre az ívelt monitor a szem miatt ívelt és az ő kényelme érdekében is van. Mondják ők, de mit gondoltok ti?
És a cikk, amiből a kép van: [link] -
Kansas
addikt
Nem kell ódzkodj az ívelt monitoroktól, ha csak nem tervező munkát végzel, ahol fontos tisztán látni a szögeket.
Nekem a mostani fő monitorom is ívelt és a nemrég eladott is az volt, privát véleményem az hogy az első pár napban fura, utána az ember annyira meg bírja szokni, hogy hiányzik, ha sík elé ül.
Nem egyértelműen jobb vagy rosszabb mint a sík, de kétségtelenül más - nekem bejön, 100%-ban szubjektív módon.Objektív előnyét annyit tudok mondani, hogy a görbület folytán kevésbé nő a rátekintési szög a szélek felé haladva, így a félnyszivárgás és a glow is kevésbé feltűnő, ahogy a kontrasztcsökkenés is.
Nagyobb méretben objektív hátránya, hogy ha többen nézitek, akkor a képernyő közepétől oldalirányban távolabb ülve pont fordított az effekt, gyorsabban nő a betekintési szög, ezért gyorsabban csökken a kontraszt a közelebbi oldalon(a távolabbin megmarad az előnyös oldal). 27"-on ez annyira nem vészes, egyszerűen nem görbül annyit, hogy komoly gondot jelentsen, de mondjuk TV-méretben(40-50") már jelentős a különbség a sík képernyőhöz képest, 1800-as görbület esetén(vannak ennél kisebb mértékben hajlított monitorok/TV-k is)Csak azt tudom ajánlani, hogy próbálj ki egyet ha teheted(optimálisan nem 5-10 percig, hanem 1-2 napig) és utána döntsd el, neked bejön-e.
Ja igen, általában 60-90cm-re ülök a monitortól...
-
Kansas
addikt
Tudom, ez a másik oka annak, hogy a most eladott monitor helyére nem sietek másikat venni, a harmadik meg az, hogy amiknek jó paramétereik vannak, ritkán vannak árban 200e alatt, annyit meg én nem adok érte - majd ha lejönnek 100e környékére, akkor újra kiértékelem a helyzetet.
-
BiP
nagyúr
Már miért lennének dög nagyok? Én kb. 70centiről nézem, tök jó. 27" 4K-ról váltottam. Nem váltanék vissza kisebbre. (pedig 4K 144Hz nemTN csak 27-ben van, úgyhogy várok)
Meg lehet szokni ám hamar.
Mint a telefonokat is. Régen a 4,5" is tepsi volt, ma meg már 5" alatt kb. nem kapsz telefont.28-as 4K pedig csak TN-ben van. (így amúgy könnyű is kiszűrni. Ami 28-as, az TN).
Ha VA kell, akkor 27-est nézz. -
törölt tag
Ha a monitorgyártók véresen komolyan vennék a szemkimélő megjelenitést, akkor egy fényérzékelővel és legalább 3 lépcsőben lehetne beállitani az értéket.
Igy mindenkinek a helyiség fényerejéhez és az igényéhez igazodna a monitor, de a ki-be kapcsolás lehetősége maradjon meg továbbra is... -
19ati93
senior tag
Valakinek van tapasztalata ezzel a monitorral esetleg?
Acer Nitro VG240YPbiip, 24",144Hz, 1080p, IPS -
Sinesol
veterán
Egyertelmüen Va, ha filmnezes is szoba jön, de netezesnel is szerintem kijönnek a jobb kontraszt miatti teltebb színek. Programozasra meg szerintem tökmindegy milyen panel, ott inkabb a dpi szamithat, kellemesebb a szemnek, ha pengeélesek a karakterek, a 4k 27 inch nagy előrelépés egy wqhd-hoz kepest, ha sokat kell karaktereket bamulni, olvasni.
-
törölt tag
Én tévével (Samsung 49KS8000) próbáltam HDMI-n, de nem, vagy csak keservesen akart összejönni. Hagytam is a fenébe. Úgysem volt nagy szám a HDR azon a készüléken.
A mostani tévére (LG 65C8) nem kötöttem PC-t, de valamikor majd szeretnék a játékok miatt. Viszont ha kapcsolgatni kell a HDR-t (kipróbálom majd, illetve átolvasom a linked), akkor PC helyett is a leendő PS5-re szerzem majd be az engem érdeklő játékokat.
-
Laslow
senior tag
Az miért van, hogy szinte minden 27" 2560x1440 VA monitor ívelt? Ettől nagyon ódzkodom, noha még sosem használtam ilyet.
Amúgy programozás+net+filmnézés trióra IPS vagy VA? Munkahelyen 27" 2560x1440 IPS van, méretben és felbontásban az megfelelő. -
Exodius
őstag
"(min. 600nit, sok zónás FALD)" Ilyen létezik a piacon? Túl sokat kérsz. Amivel szemezek, az a PHILIPS MOMENTUM 326M6VJRM meg a BenQ EW3270U.
De ezek is akkor dögök 1 méterre. 28-as kéne 4K-ban HDR-rel VA-paneles. -
Kansas
addikt
Nem bármilyen utánanézés nélkül íródott...
De parancsolj, egy ide illő spektrum-eloszlási diagram:
Innen.
Vajon melyikben több a kék... hmmm...És ez 6500K-n van, de a valódi napfény ennél lényegesen magasabb, akár 10000-20000K színhőmérsékletű is lehet, függően a helytől/időjárástól.(forrás)
Arról nem volt szó, hogy "mennyivel egészségesebb lesz a napfény helyett csak monitorfényt látott user", csak arról, mennyi a hatása önmagában a kék fénynek. Arra bátorkodtam rámutatni, hogy a viszonyítási alap nem mindegy hogy sötét vagy kék fény vagy napfény. A sötéthez képest nyilván károsabb ilyen tekintetben a kék fény, a napfényhez képest már nem feltétlenül(és abban UV komponens is van, ami a mesterséges fényből kb. teljesen hiányzik, és szintén roncsolja a szemet).
Mindemellett is könnyen meglehet, hogy a napját a szabadban töltő ember mégis egészségesebb, csak épp más okból(jó levegő, mozgás, stb.), de ez sem garantált. -
sb
veterán
Ez most így nettó okoskodásnak tűnik bármilyen utánanézés nélkül.
Egyrészt nincs több kék komponens, ill. nem olyan eloszlásban, ez a gond a ledekkel. Meg kell nézni egy spektrum eloszlási diagramot.
Másrészt meg utána kellene nézni pontosan mit és hogyan mértek, de elég valószínűtlen, hogy azt kutatgatják mennyivel egészségesebb lesz a napfény helyett csak monitorfényt látott user... és ez eddig senkinek nem tűnt fel. -
Kansas
addikt
Visszahelyeztem üzembe a régi setupomat, tehát most ismét a C27F581(SPVA, 27", FHD, 72Hz, 48-72Hz FreeSync) az elsődleges monitorom, és egy Eizo S2233W(SPVA, 22", 1680x1050, 60Hz ) van mellette másodlagosnak.
Sajnos a monitor ára most másra megy el, nem tudom visszaforgatni, de a távlati terv az, hogy idővel egy 32" 4K FreeSync monitor legyen a 27"-es Samu mellett, tisztességes HDR-rel(min. 600nit, sok zónás FALD), vagy alternatívaként a Samu maradna az alap feladatokra, és egy jobb fajta TN-paneles ultragyors(nem Hz hamnem válaszidő tekintetében) gamer monitor csak játszani.
Rövid távon lehet hogy az EIZO-t leváltom egy "ASUS MB169B+"/"AOC I1601FWUX"-szerű helytakarékos USB-s monitorra, bár nem tudom, hogy azok milyen display engine-t használnak(van bennük saját vagy a VGA kártyáét használják)... -
akaido
addikt
Pénztárca "tömöttségi" szempontból vettem nyáron egy LG Freesyncest az EURONiCS leértékelésben 31 ezerért. Öhöm é bódottá vagyok vele.
-
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #213 üzenetére
Nekem a múlt héten még volt HDR-es monitorom(Samsung LC27HG70Q) Win10 alatt - ha az OS-ben nem billented át a kapcsolót, SDR-kijelzőként viselkedik, le se jelenti a képességet az alkalmazásnak.
Ha átbillented, akkor a játék(pl. AC Odyssey ) érzékeli a képesség jelenlétét, adott esetben aktívvá válnak a beállítások, és akkor be tudod állítani, hogy jó legyen. Nem rémlik, hogy chroma beállításokat manuálisan kellene abuzálni, legalább is AMD driver alapból látja, hogy 10 bitet tud a monitor és a chroma alapból 4:4:4(RGB) értéken van.
Igaz, az én korábbi monitorom Freesync2HDR-t is tudott, talán azért volt egyszerűbb a dolog.Viszont játékon kívül, desktopon a wide gamut összes betegségét megkaptad... szar fakó színek, alacsony dinamikatartomány, stb.
Nekem annyira nem jött be, hogy inkább eladtam a monitort."Konzolon és médialejátszóban, tévés smart rendszeren igen, ha elérhető a HDR, már váltja is a képmódot kijelző." úgy tűnik, a HDMI miatt - ha ezt tudtam és kipróbáltam volna, lehet nem cserélek monitort
-
törölt tag
HDR-rel még egy két éve próbálkozhattam, de 2D-ben sehogy sem bírtam működésre bírni. Nincs igényem arra, hogy HDR-ben nézzem a W10 desktopot, csak érted, miért van ott a toggle, ha egyszerűen nem működik?
Lehet, már működik amúgy, ilyen tekintetben komoly volt a kérdés, mert ezt tényleg nem tudom.
Játékoknál pedig mintha manuálisan kellett volna 10-bitre és chroma 4:2:0-re állítanom a kimenetet. De már homályos az emlék, csak a nyűglődésre emlékszem. Elvileg már automatikus játékoknál a színtér váltás, de ezt első kézből se megerősíteni, se cáfolni nem tudom.
Konzolon és médialejátszóban, tévés smart rendszeren igen, ha elérhető a HDR, már váltja is a képmódot kijelző.
Linuxon és MacOS-en nem tudom, mi a helyzet.
(#211) Exodius
Ez alatt mit értesz? Hogy bugosan működik, vagy hogy gyengébb panelen nincs igazán hozadéka a HDR-nek? (Én utóbbival kapcsolatban egy szélsőséges nézetet tartok, miszerint az élvezetes HDR-hez FALD háttérvilágítás, vagy OLED kell. Eszerint a monitorok több, mint fele nálam a monitorok 99%-át jelenti.)
-
Kansas
addikt
"Nemrég jöttek ki azzal, hogy felgyorsítja a receptorok elhalását, a makula-degenerációt is."
Csakhogy a napfényben több kék komponens van, mint a monitoron...
Addig rendben, hogy ha egy normális nappali szabadtéri lét után sötétben még monitor előtt ül az ember, akkor az hozzáadódik az elhasználódáshoz.
Másrészt tudjuk azt is, hogy a sokat monitor előtt ülők tipikusan keveset töltenek a napon, tehát igazából az a kérdés, hogy az eredő kékfény-dózis egy monitor előtt töltött nap után magasabb, vagy ha a világos órákat kint tölti az ember.
Komolyan vehető tippem nincs, mi lenne az eredmény, de nem lepődnék meg, ha az jönne ki hogy a monitor/TV előtt ülés érdemileg nem jelent megnövekedett terhelést a másik esethez képest a makula-degeneráció szempontjából...
Az viszont kétségtelen, hogy nehezebben enged elaludni. -
sb
veterán
Nem gondolnám, hogy mérhető (jelenleg) mennyi kék mit okoz és hol az ideális pont.
Eleve még csak most kezdenek összefüggésekre is rájönni.Ahogy fentebb Kansas írta pl.: hogy a kék fény csak az agyra/alvásra hat (melatonin termelés) már az sem igaz. Nemrég jöttek ki azzal, hogy felgyorsítja a receptorok elhalását, a makula-degenerációt is. Aztán, hogy mennyi kék mit okoz 26 év múlva azt elég nehéz innentől belőni... valószínűleg minél kevesebb annál jobb. De ez sem biztos.
-
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #208 üzenetére
A HDR az más kérdés, szerintem nem a szaktudás a probléma, hanem a hozzá szükséges embermunkaóra - gyanítom elég sok helyen kellene belenyúlni az OS-be, így ameddig lehet, csúsztatják a dolgot - ha elég hangosan követeli majd a nép, alighanem rászánják majd magukat.
A magas ppi gondot se voltak képesek rendesen megoldani eddig... gyanítom, ugyanazért(sok helyen dolgoznak pixelszámokkal paraméterként, azt mind módosítani hogy jó legyen, nem kevés meló).Nem vagyok képben vele: a Linux/MacOS jól kezeli?
Azt tudom, hogy a konzolokon működik, de azokkal játékon/filmezésen kívül nem nagyon szokás mást csinálni... -
törölt tag
"Ami a kérdés, hogy te tudod-e, hogy menynire kell levenni a kéket"
A Windowsban sem fix az érték, egy csúszkán állítható a színhőmérséklet. De amúgy is egy művelet csak rámérni a Windows szerint kezelt night mód színeire, ha valaki abból szeretne kiindulni. Nem agysebészet ez.
Tényleg, a nagy szaktudású gyártóknak sikerült már két év alatt elérni, hogy Windowsban működjön. netán felhasználóbarát módon működjön a HDR?
-
kolopele
nagyúr
Én úgy állítottam be ami a szememnek, a fényviszonyoknak kb. a legjobb, szerintem amikor az ember már hunyorogni kezd meg könnyezgetni, stb., az inkább azért van mert összességében sokat nézte egy napon át a monitort, és akkor már majdnem mindegy mit mérsz és hova állítasz bármit, legyen este vagy nappal.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Tikakukac #203 üzenetére
Ami a kérdés, hogy te tudod-e, hogy menynire kell levenni a kéket, hogy az használjon is, vagy pont annyira veszed csak le, hogy azt tudd mondani, hogy levetted. Közben meg amennyit levetted, addig kb xart sem ér. Amíg nem egy sárga hányás ahogy kinéz, addig lehet semmt sem ér. Neked meg az nem tetszik, így nem is veszed le eléggé, szóval csak a saját megnyugtatásodra húzkodod a csúszkát. Hiába van műszered, ha nem tudod mi a jó beállítás. Szerintem csak ez a kérdés. Elektronikában is hiába van nálad szkóp, ha nem tudod amit mérsz annak mennyinek és milyennek kell lennie.
Nekem csak az az aggodalmam, hogy amit beállítasz az egyáltalán jó-e arra amire szánod? Honnan vetted az adatot, hogy milyenre kell beállítani? -
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #203 üzenetére
Ott az ellentmondás, hogy azt sérelmezed, hogy nem ismerem el eléggé a te szaktudásod, miközben te épp ugyanazt teszed a gyártók szaktudásával kapcsolatban.
Nem a koloriméter teszi az "optikust"...De tényleg hagyjuk, biztos mindent jobban tudsz mindenki másnál, have fun...
-
Tikakukac
titán
Na, mire bejött az ebéd frissült az oldal. Kapsz még egy utolsót, aztán hami és csókolom.
Az megvan ugye, hogy magadnak mondasz ellent?
Igen, azt látom, hogy ezt írod, csak nem látom hol is van az ellentmondás.
Mire föl várod tőlem a te szakmai tudásod feltétlen elfogadását, miután kifejtetted, hogy te sem fogadod el a gyártókét?
Mert a gyártó honnan a véreresből tudja, hogy nálad a szobában milyen a világítás? Ezt szerinted majd előre le fogja neked gyártani a Win meg a Dell meg az AMD?
Meg majd adott VGA-hoz és rendszerhez illesztve kapod a monitorodat is? Bakker, legalább egy 10 percet olvass már utána miről ugatok. Egy before-after profilozásnál megnézném az arcodat azért.
Igen, én optikushoz járok, nem otthon gyökölöm ki hogy mi a jó az én szememnek... az így megy.
Innen látszik, hogy totálisan write only módban vagy. Leírtam, hogy kolorimétert használok. Jelen esetben én magam vagyok az optikus. Pedig csak egy kicsit kellett volna figyelni szájtépés helyett megint.
Örülök is neki, bár anno mikor a főnökömnek szóltam, hogy legyen szíves kivenni a standby beosztásból, az kicsit fájt a pénztárcámnak, de valamit valamiért...
Akkor örülj neki. Csak irreleváns hülyeségeket mint érv ne hozz fel, mert nincs értelme. Na, kellemes ebédet. Viszont látásra.
-
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #201 üzenetére
Az megvan ugye, hogy magadnak mondasz ellent?
Mire föl várod tőlem a te szakmai tudásod feltétlen elfogadását, miután kifejtetted, hogy te sem fogadod el a gyártókét?
Igen, én optikushoz járok, nem otthon gyökölöm ki hogy mi a jó az én szememnek... az így megy.
Örülök is neki, bár anno mikor a főnökömnek szóltam, hogy legyen szíves kivenni a standby beosztásból, az kicsit fájt a pénztárcámnak, de valamit valamiért... -
Tikakukac
titán
Magyarul mondva kompromisszumokat kötsz, és kilyukadsz egy "közös lónak turros a háta" végeredménynél, ami se nem színhelyes, se nem szemkímélő, csak mert "nehogy már a Win mondja meg.". Szíved joga.
Így igaz. Hadd döntsem el, hogy én hogyan szeretném látni a qrva drága monitoromon és marha drága PC-m által összekalapált képet. Miután egy frissítés most megint szétb@szott mindent a desktopon duplán háklis vagyok a "majd én megmondom neked hogyan lesz jó" dolgokra.
Ha majd szükségem lesz mások útmutatására ebben a helyzetben, akkor szólok. Én sem ugatok bele az OLED kijelzős telefon tulajok agyonszaturált színeibe az utcán nonstop.Azért azt nem gondolod, ugye, hogy a monitor és OS gyártók csak úgy hasra csapva találják ki, hogy kéne kinézzen a "night light"/szemkímélő színprofil, és nem kérdeznek meg nálad picit jobban hozzáértőket?
Már alig vártam a szakmai tudás kétségbe vonását, ez mindig csúcspontja egy vitának.
Mindenki azt gondolom amit akar. Még. Amit viszont fixen tudunk, hogy ez a kis ketyere a fiókomban nem azért van, mert a kisujjából ki tudja szopkodni a monitor meg a PC vagy a Win, hogy éppen nálad vagy nálam milyenek a fényviszonyok és éppen mi az amitől kifolyik a szemed. Gondolom a szemüvegedet is a Tecsós polcról veszed, optikushoz nem mész. Mert hát a "szakértők" tudják milyen egy szemüveg. Az így megy.Másrészt aki engem 10 percre kelt fel, azt úgy elküldöm a fészkes fenébe, hogy többet nem próbálkozik - igaz én már évek óta nem csinálok készenléti munkát, nem véletlenül.
Egyrészt örülj neki, másrészt fogadd el, hogy sajnos vannak, akiknek meg ilyet is kell csinálni. Pont annyira távolra sikerült már evezni bármilyen szakmai témától, hogy akkor itt OFF-ot be is rekesztenék, topiktörlés megtörténik. Köszönöm. -
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #199 üzenetére
Magyarul mondva kompromisszumokat kötsz, és kilyukadsz egy "közös lónak turros a háta" végeredménynél, ami se nem színhelyes, se nem szemkímélő, csak mert "nehogy már a Win mondja meg.". Szíved joga.
Azért azt nem gondolod, ugye, hogy a monitor és OS gyártók csak úgy hasra csapva találják ki, hogy kéne kinézzen a "night light"/szemkímélő színprofil, és nem kérdeznek meg nálad picit jobban hozzáértőket?
Másrészt aki engem 10 percre kelt fel, azt úgy elküldöm a fészkes fenébe, hogy többet nem próbálkozik - igaz én már évek óta nem csinálok készenléti munkát, nem véletlenül. -
Tikakukac
titán
Mind a kettő. Mivel eléggé kéz a kézben járnak, így nyilván le kellett húzni fényerőt, kéket jó sokat, de utána meg bőven kellett színkorrekciózni, hogy ha 10 percre keltenek fel egy kép miatt vagy bármi másra, akkor tudjam mi a tök van előttem, ne egy 70 éves barna világháborús fénykép legyen minden.
-
Tikakukac
titán
Bzdmeg, komolyan. Szerinted mivel tud többet egy teljesen egyedi profil amit koloriméterrel csiszolsz a te szemedhez és felhasználásodhoz valamint a szobádhoz és környezetéhez fényes nappal és este? Ez tényleg kérdés? Pont annyival tud többet, hogy a nekem tetsző módon van minden eltekerve, nem a Win dönti el, hogy na, akkor most ez ilyen lesz és kész, mert ez az esti mód. Ez ilyen Apple tempó.
Ribi: Nem keverjük. Ha már részben ezzel is foglalkozom, hadd tudjam már mit csinálok
-
Ribi
nagyúr
válasz
Tikakukac #186 üzenetére
Nem keveritek kicsit az éjszakai/olvasásái módot a "sötét szoba" profillal?
Asus monitoromban van külön sötét szoba mód meg külön olvasási profil.
Sötét szoba módban minden sötétebb, olvasásiban meg ugye sokkal sárgább az egész.
Szemre szerintem nagyon nem tudod beállítani a szemkímélő-olvasási módot, mert azzal el kell rontani a semleges szinprofilt, különben szimplán sötét szoba profilt állítasz be. De az nem szemkímélő. És nincs közük egymáshoz igazából. -
Kansas
addikt
Én is, ha jobb lenne a kontrasztaránya és nem lenne az a nyavalyás IPS glow, ami 24"+ monitoroknál számomra felettébb zavaró. Kicsiknél annyira nem vészes, ott eléggé oldalról kall nézni hogy feltűnő legyen(ennyit a fantasztikus betekintési szögekről), de nagyoknál szemből is megkapja azt a jellemző gyöngyházhatású effektet...
-
Exodius
őstag
Azt valaki leírná, hogy válaszidő szempontjából a VA miért kullog az IPS mögött? Kb. egyenlőnek kéne lennie. De a gamer VA-monitorok már tudnak 1 körül teljesíteni. Betekintési szög is tök baromság. Jó ha 5-10 fokkal lehet szarabb egy VA-panel egy IPS-hez képest de ott is hozza a 180 fokot. Színek szempontjából is erősen rámászott a VA az IPS-re. Röpködnek a 95-110%-ok elég szépen mindkettőnél. Színtér-lefedettségi összehasonlításokat tud valaki, számra pontosan, hogy mekkora az a hátrány.
De a kontraszt....oda berakhattatok volna 3-4 kacsacsőrt is, mert a VA konkrétan legyalulja a másik két típust a sárgaföldig. Konkrétan a VA 3000-4000 körüli értékei úgy hatnak, mintha OLED lenne az IPS meg TN szánalmasan gyalázatos max. 1200-as kontrasztjához képest. Ez pedig....hát elég markáns.
Szóval ezek alapján a VA a legjobb paneltípus, mert amikben gyengébb, azokban nem sokkal gyengébb, viszont amiben meg erősebb, abban sokkal. És ez az utolsó mondat a lényeg. -
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #189 üzenetére
Valamennyivel...
Azt mondd még meg, azon túl, hogy elégedett vagy, mert te állítottad be, mivel tud a te beállításod végeredménye többet, mint a beépített(Windows-ba vagy monitorba) "night light" verzió?
Kérdem ezt úgy, hogy én mindegyiket rühellem, mert én a semleges színbeállítást szeretem monitoron(olvasólámpánál inkább a meleg fehéret, íróasztalnál munkához kifejezetten a hideg fehéret), az a sárgaság amit a kékfény-mentesítés okoz, számomra kifejezetten taszító... ergo soha nem kapcsolom be. -
BiP
nagyúr
Igény az volna rá. Az elütéseken felül tudok keveredni, viszont hiába van szépen összeszedve, az anyag, részletes a téma kifejtése, de néhol olyan suta vagy magyartalan a megfogalmazás, hogy nehéz kibogozni, mire is gondolt a költő.
pl. 1. oldal 2.fele: hüvelyk-hüvelyk-hüvelyk. Pedig ott a coll, inch, máris változatosabb.
2. oldal utolsó bekezdés: most akkor ki kivel van? Előbbi előbbije, előbbi utóbbija ...(#101) nexplo: Nem csak neked. De én úgy vettem, hogy ez valami poénos kifejezés akart lenni.
(#141) Sinesol: Ha nem is 8K, de IPS/VA 4K 120Hz 32"-nak igencsak örülnék. Jövőre talán lesz belőle valami, de nincs nagy mozgolódás ezen a téren.
-
Kansas
addikt
Windows 10-ben a "night light" funkció gyárilag benne van, időzíthető és még a mértéke is állítható: éjszakai üzemmód
Hol itt a gond? -
Tikakukac
titán
A funkció szinte minden monitorban megvan valamilyen módon. Az más kérdés, hogy ezt hogyan éred el. Nekem a monitoron gombok sincsenek, ergo erős bukta. Húgom monitorján joystick van, ott sem 1 katt. A progi és dedikált billzet gomb ezerszer biztosabb és valóban széleskörű megoldás
-
nexplo
őstag
válasz
SunMount3r #179 üzenetére
Felesleges erre program amikor csak kattintok a kijelzőn egy gombot. Pl hétvégén amikor éjszaka is fenn vagyok nem is nyomkodom. Akkor lehet dorbézolni
Szinte minden monitorban van már ilyen, csak mindenhol máshogy hívják. -
SunMount3r
nagyúr
Ha csak ennyi időre kell és csak ezért, akkor biztos vannak erre különféle ingyenes programok is, amiknek annyi a dolga, hogy egy billentyű lenyomására (vagy akár időzítve, pl. minden este fél 11 után automatikusan) leveszik a fényerőt amire beállítottad, ha végzel akkor egy másikra meg stanby-ba küldik a monitor-t. Most gondoltam bele, mert éjszaka nekem is jól jönne néha az ilyesmi.
-
nexplo
őstag
válasz
#00137984 #177 üzenetére
Nekem pl éjszaka amikor oda kell ülnöm a géphez még egy két fontos levelet elküldeni igenis jól jön a szemkímélő mód. A kék fény és a fényerő csökkentésével eléri hogy nem vakulok meg a pár perc alatt amennyit odaülök és nem "pattan" ki a szemem mintha felébrednék, hanem nyugodtabban le tudok feküdni. Ameddig fiatal koromban tojtam a lefekvésre és csak játszani használtam a gépet én sem vettem észre ezt a funkciót. Ahogy idősebb lettem és már inkább 95% munka 5% szórakozás a gépnél az arány azóta igenis jól jön. Plussz pénzt nem hiszem hogy ölnek bele a gyártók mert annyi hogy egy színprofilt elneveznek valaminek. Tényleg hasznos dolog akinek fontos a nyugodt alvás főleg éjszaka.
-
Kansas
addikt
A kék világítás témakörének semmi köze a szemhez. A cirkadián(alvás-ébrenléti) ritmusba(tehát az agyba) kavar be, kísérletekkel jól szemléltethető módon, pl. kamionsofőr nem/később alszik el a volánnál, ha világít egy kék lámpa a kabinban/műszerfalon.
De igen, sajnos ennek a legzavaróbb a hatása(mármint a kímélő üzemmódnak), szerintem teljesen elszabja a képet... -
törölt tag
Flicker Free tulajdonsága a monitornak hasznos tud lenni, de a szemkimélő képmód inkább zavaró és amúgy is ki-be kapcsolható. A színbeállitásokat teljesen elrontja, ezért eddig egy monitoron sem láttam nagyon az értelmét...
-
_drk
addikt
-
kolopele
nagyúr
Csak egy érdekesség, 2017 - es cikk, és emlékszem mondta ezt ( még ha nem is ezekkel a szavakkal) a szemorvosom is már amikor rákérdeztem:
"És ha már itt tartunk, fontos megjegyezni, hogy az olyan marketingszövegek, mint "szemkímélő üzemmód" meg "villódzásmentes technológia" sem érdemes felülni - előbbit már az operációs rendszerek is megoldják, utóbbi meg már hosszú évek óta egyáltalán nem is létező probléma." -
fecke78
senior tag
Mondhatok ti bármit is a lové a legfontosabb ....
-
kolopele
nagyúr
Azt nem tudom, de így működik. Mondjuk ahogyan én beállítottam az teljesen rendben van, ezért sem foglalkoztam vele.
Komplikato, a fenti neked is válasz. A monitoroknak az automata beállítások terén van egy elképzelésük, ami nem biztos hogy mindenkinek megfelel, így marad a custom. Egy jó monitor ebben az esetben sem villódzik meg hasonlók. -
dqdb
nagyúr
válasz
kolopele #161 üzenetére
Aztán a gamer monitora mellé vesz RGB-s gamer billentyűzetet, és helló ismét villogás, gyorsan fáradó szem. Csak most már nem szemből kapja a PWM-es áldást, hanem az erre érzékenyebb periferiális látómezőben fog a billentyűzete 100-200 Hz-en vibrálni.
Ahol fényerőt vagy fényt kell szabályozni, ott a gyártók szívesen nyúlnak a legolcsóbb PWM-es megoldások felé.
-
Komplikato
veterán
Azért ez tök jó, nagy nehezen beállítod a fényerőt, kontrasztot, hogy jó legyen a kép, szemed se follyon ki, esetleg a szineket ... Utána bekapcsolsz valami funkciót ami elbarmolja ezeket, meg a szinhőmérséklet beállításokat. Nice.
-
kolopele
nagyúr
Oké, látom. Viszont az érdekes hogy amikor a Low Blue Light - ot aktivizálom a szememnek sokkal rosszabb lesz a kép, azaz nem rosszabb, csak fényesebb, ilyenkor rendesen feltolja automatikusan a fényerőt meg a contrastot, nem beszélve ha még rátolom a teljes dinamikatartományt is az nVidia menüben. Számomra ez sokkal kellemetlenebb mint egy custom beállítás, ráadásul a fekete szín árnyalat sem működik ebben az esetben játékoknál.
-
Kansas
addikt
válasz
kolopele #163 üzenetére
Motion blur reduction feature. A cikk 3. oldalán is szó van róla.
Villogást kelt ott, ahol korábban nem volt.
"
Blur Reduction use a strobe backlight synchronized to the refresh rate, in order to bypass most of the response limitations of the LCD panel.
The backlight is turned off while waiting for pixel transitions (unseen by human eyes), and the backlight is strobed only on fully-refreshed LCD frames (seen by human eyes). The strobes can be shorter than pixel transitions, bypassing the LCD panel’s GtG pixel response speed barrier.
" -
kolopele
nagyúr
válasz
Komplikato #162 üzenetére
Az után húzás effekt most hogy jön ide? A kék fény meg a villódzás nem erről szólnak.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Komplikato #160 üzenetére
A PWM szabályzású monitorok kerülendőek, de szerencsére ezek már kikoptak egy ideje, szóval aki új monitort vesz kicsi az esélye hogy ilyet vegyen, de ennek utána is lehet nézni. Az enyém mentes az ilyen dolgoktól:
[link] -
Komplikato
veterán
válasz
kolopele #159 üzenetére
Viszont olyan monitortól, aminek villogó háttérvilágítás van, sok ember kap fejfájást, egy ismerősöm is bevásárolt IPS monitort, mert az jó, utána nekem sírt, hogy szarul van 20 perc után tőle. Utána lett nézetve, hát persze, hogy ilyen volt ez is. Cserélte másik modellre, azóta boldog. Nem a szemet rongálja, a szemideget. A kék fény meg mindenféle egyébb dolgokat okoz, többek között álmatlanságot.
-
kolopele
nagyúr
Az LCD monitorok óta nincs értelme szemkárosító hatásokról beszélni, legyen az 1440x900- as, 19" - os, vagy a csillagos ég. A szem attól fárad el ha megállás nélkül bámulja az ember órákon át, főleg ha játszik és nem pislog, ilyenkor kialakul a száraz szem szindróma egy idő után., ezért is ajánlott a műkönny használata. A sokáig tartó monitor vagy tv nézés felbontás és méret különbség nélkül is kifárasztja a szemet, erre kell vigyázni mindössze. Ami valóban szemkárosító azok a képcsöves tévék voltak, főleg amelyek 50HZ - en üzemeltek (100 HZ esetén már megszűnt a vibrálás), LCD esetében már az 50 HZ sem probléma, mivel teljesen más elven működnek mint a régi tévék, monitorok. 60 HZ - nél ( 60 fps)magasabb képfrissítés meg inkább csak az e-sportot űzőknek lehet igazán érdekes, koca multisok max. pszichésen érzékelik, vagy arra fogják hogy már megint lelőtték azok, akik már évek óta ebből élnek, de akkor is csak azért mert nekik legalább 144 fps - ük volt
-
sasa134
addikt
Nagyon kellett egy már egy ilyen cikk, köszönet érte!
-
Kansas
addikt
válasz
SunMount3r #155 üzenetére
Sajnos több 6 bit+FRC-s IPS(és VA) panel van, mint 8 bites TN, de attól még az túlzás, hogy az olcsóbbak közül mind az lenne.
Ha van némi mákod, tftcentral megmondja, bár a legújabbak gyakran hiányoznak az adatbázisából -
-
SunMount3r
nagyúr
Mit értesz "olcsóbb IPS"-en?
Ha jól tudom, az olcsóbb IPS-ek sem 8 bitesek, hanem 6bit+FRC, szóval színvisszaadás terén ugyanazt tudják, mint a TN panelek, fizikailag csak 262144 színt tudnak megjeleníteni.
Azért elég kemény lenne, ha ez a sokat szajkózott fölénye az IPS színhűségének, csak egy törpe urban legend lenne... -
ceia
őstag
Ha jól tudom, az olcsóbb IPS-ek sem 8 bitesek, hanem 6bit+FRC, szóval színvisszaadás terén ugyanazt tudják, mint a TN panelek, fizikailag csak 262144 színt tudnak megjeleníteni. Valós 24 bites képhez még mindig a VA a legolcsóbb választás.
Engem egyáltalán nem érdekel a 2k, 4k. 8k, végtelen k. Jobb híján full HD a terv, még az sincs egyelőre. Jobban tetszett a DVI, mint ezek az új csatlakozók. Jó a 60Hz, de a 75-nek még örülnék. Válaszidőben legalább 5ms. Fekete káva, sarkos, nem kerekített. Mondjuk ez nehéz ügy, kerekítés mánia van mindenhol. Lásd már a win10 ablakok is. (legalább mégrondább lesz) Emelhetős talp. Alapnak kéne lennie. Vagy ha nem olyan, legalább azt a négy vacak furatot rátenni, hogy megoldhassuk magunk. Márkát illetően Acer és AOC kizárt, a buta nevük miatt. Nem akarom ezeket a logókat látni az orrom előtt. Az Acer fogkrém névnek néz ki, az AOC pedig mintha cirill betűkkel lenne az, hogy LOSZ. -
törölt tag
Az általános képminőségre gyakorolt hatását emeltem ki és nem érdekelt a 24P lejátszás, mivel akadásokkal filmnézés közben hosszú évek óta nem találkoztam. Volt réges régen néha ilyen gondom az AMD videókártya driver frissitések után, de akkor a játék és a benchmark futtatás közben is akadt minden. Visszatelepitettem a régebbi drivert és minden helyreállt megint.
-
törölt tag
válasz
#72042496 #145 üzenetére
Megnéztem 60Hz/100Hz/120Hz/144Hz képfrissitéssel egy filmrészletet, és a régi ASUS FullHD/60Hz monitoron szintén. Igy nálam a 100Hz-en jőtt ki a legjobban a pozitiv változás, mert 120Hz/144Hz-en sem láttam jobbnak a filmet.
"Gyors mozgásokat és a rövid ideig látható akcióvágásokat jobban lehet követni 100Hz-es képfrissitéssel." GTX 1070 Ti videókártyával a legtöbb játékban a 100Hz szintén elérhető, ezért maradt ez a 100Hz képernyőfrissités. Játékban egyenletesen látszik a változás 144Hz-ig, de a 165Hz képfrissitést alig érzékelhetően találtam jobbnak (egy jóval drágább G-Sync monitoron néztem).
-
nexplo
őstag
Uraim erről mi a vélemény: Acer xb241h. Látom sok a hozzáértő kíváncsi lennék
-
_cHAos_
aktív tag
Gamingre 1080p-t is nem gyenge vas kell meghajtani, ha csak a Metro Exodusból vagy pl. a Controlból indulok ki, 4k-ra pedig nem árt több videókártya. A megjelenítő csak részletkérdés egy ilyen konfigban szvsz.
Munkára minnél nagyobbak és ipariak legyenek a monitorok.
Filmet meg moziban kell nézni, nem monitoron.
Otthoni PC-re most 1080P 50-55Col ipari monitor a tuti, SZVSZ, és LG legyen. -
törölt tag
válasz
SunMount3r #122 üzenetére
PC-n a médialejátszó programok megoldják ezt a feladatot. Évek óta nem találkoztam akadásokkal filmnézés közben, de a 60Hz-es kijelzőn a képmozgás nehezebben követhető. Érthető, vagy nem... Kadenciahelyes lejátszás megoldva.
-
Sinesol
veterán
Ttcentralon megis kb ugyanaz a deltaE szal szerintem nagyon nincs mirol beszelni. Fotoszerkesztesre meg amugyse mainstream ips-vesz az ember hanem professzionalisat, ami azert megint mas kategoria, nem arrol volt szo.
Exodius : IPS-em van elsősorban a betekintesi szögek miatt, ekkora meretben a TN mar erősen torzul a sarkokon még szemből is nézve, már az ips glow is enyhen latszik már. Amugy VA paneles lett volna a legjobb, egymas mellett nezve lemosta az IPS-t, de nem volt megfelelo meretben megfelelo felbontasban, meg csomo ivelt is volt akkoriban, az se kellett. Ez az ips is nagyon szép képű, alig van bevilagitas is ezen a panelen, szoval nagyjabol elegedett vagyok, de azer egy jo 4k 27 VA lenne az igazi. Mondjuk nem fogok már valtani mostanaban, sokat kene rafizetni egy sima kontrasztjavulasert, talan a magasabb hz mozgatja a fantazianat, de az 4k-ban még draga, Wqhd-ra meg nem mennék le, nekem mar pixeles 27 inchen. Talan az idealis kovi monitor a 8k 32 inch 120hz lenne .
-
-
Tikakukac
titán
Csakis kinézet alapján kell vásárolni, lehetőleg olyan monitort, aminek a nevében G, mint gémer is van, meg sok X. Piros szín, csicsa talp és ennyike.
Hogy mi hadakozást szoktam haverokkal eljátszani bzdmg, mert így ugranak el monitort venni
-
Kansas
addikt
Pedig még a legújabb TN-ek közt se láttam 8 bites monitort, mind 6 bit+AFRC.
Ettől még persze közelebb állnak az IPS-hez, mint a 10-15 évvel ezelőtti TN-ekhez, de azért színenként 6 biten ne akarj fotót szerkeszteni...
Egyébként szemnek tetszetős színei lehetnek a 6 bites paneleknek is(tipikusan gyárilag is úgy vannak beállítva), csak épp nem lesznek színhelyesek, mert színenként 256 helyett csak 64 fokozatot tudnak. -
Exodius
őstag
válasz
SunMount3r #130 üzenetére
BenQ IPS-eket.
-
törölt tag
Persze, de hát én is két külön dologról írtam eddig.
- Desktopról, ahol a nagyobb felbontás és magasabb frissítési frekvencia is meglátszik, és mehet együtt a kettő, amíg csak adott hozzá a sávszélesség.
- Játékról, ahol pedig a számítási kapacitás egy sokkal szűkebb keresztmetszet. Viszont külön be lehet állítani a játékokat aszerint, hogy mi mennyire fontos. -
19ati93
senior tag
Jó kis összesítő annak aki nincs épp képben.
-
negro
őstag
válasz
SunMount3r #111 üzenetére
TN? Pff. 10 eve IPS monitorom van. El nem tudom kepzelni lassan 2020 ban plane 22 coll + meretben ki vesz ilyet. Gyak. mar szembol nezve is a sarkok arnyekosak. Szinhuseg mint olyan ismeretlen fogalom a panelnak.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
#00137984 #119 üzenetére
Az akkor sem kadenciahelyes. Inkább nézed a szekvenciális micro akadásokat?
23.976 x 8= 143,856Hz lenne az ideális pl. egy 144Hz-es monitor esetén, de nem tudom mennyire tudnak ilyen speciális frekvenciákat. Ma egy normális TV esetén állítólag ugye a 23.976Hz valójában 24Hz-re lesz "konvertálva" és így jönne ki a 120-al oszthatóság. Ha ezt a monitor is így csinálná, akkor a 144Hz is pont megfelelő és kadenciahelyes lenne. A legközelebbi pedig a 120Hz ésatöbbi így lefelé 24Hz-enként. -
MeszesKPT
őstag
Jó és részletes írás lett. Egy laikus talán elveszhet a rengeteg elnevezés között, de azért biztos talál hasznos támpontokat.
-
törölt tag
válasz
#72042496 #118 üzenetére
Kadenciahelyes lejátszást most ne keverjük ide...
Gyors mozgásokat és a rövid ideig látható akcióvágásokat jobban lehet követni 100Hz-es képfrissitéssel.
MPC BE lejátszó talán befolyásolja az eredményt, de érezhetően folymatosabb a lejátszás és több képinformáció jőn át. Igy talán érthetőbb... -
törölt tag
válasz
#00137984 #117 üzenetére
A 24p filmeket hogyhogy befolyásolja a képfrissítés?
Tévéknél értem, mert a 120 Hz több lehetőséged ad az interpolácóhoz, BFI-hez, illetve mehet vele az 5:5 pulldown (az LG pl. így működik game módban) ha valakinek úgy tetszik - de monitoroknál, és hogy épp a 100 Hz volt a legjobb? -
törölt tag
60Hz ősszehasonlitása a magasabb képfrissitéssel megállja a helyét.
Látható,érezhetően emeli a felhasználói élményt játékokban és filmnézés közben. 100Hz->120Hz váltás érezhető játékban és még a 144Hz-et is tudtam jobbnak értékelni, de feljebb már alig érzékeltem a hatását. Filmnézésre a 100Hz-et találtam a legjobbnak, mert a képfrissités nővelése nem emelte tovább az élményszintet, nem éreztem folyamatosabbnak a mozgást mint ahogyan a játékokban az érezhető volt...
-
-
törölt tag
válasz
Cingáriusz #110 üzenetére
Simán észrevenni a többet. Épp a napokban mondta egy kolléga, hogy adott laptoban igen jó a képernyő. Nézzem csak meg, milyen folyamatos a scrollozás is, egész már mint a többi gépen, mitől lehet ez.
(Attól, hogy 120 Hz-es panel volt a laptopban.)
(#112) ribizly Desktopon nem merül fel a kérdés, játéknál pedig a világon semmi nem történik ám, ha az ember nem tol mindent maximumra, hanem játékonként beállítja a neki tetsző felbontást, képfrissítést és grafikai részletességet. Minél többet tud a monitor, annál több beállítási lehetősége lesz az embernek.
-
ribizly
veterán
Már a 1080p@144Hz-nél is felmerül a "Mivel hajtod ki?" kérdése. A 1440p@144Hz-et is nehéz, de kb. ez ma a lélektani határ(, mert a 4K@60Hz kevesebb pixel/s). Majd ~5 év múlva talán lesz olyan HW, ami ki tudja hajtani a 4K@240Hz-et és akkor lesz értelme a 480-nak is akár.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Cingáriusz #110 üzenetére
Nyilvánvaló, de olvastam is, hogy a minél magasabb freki esetén folyamatosabb a képernyő görgetés, folyékonyabban mozog a kurzor és persze a szemnek is lehet így kímélőbb. A kérdés csak az, hogy 60 és 75Hz között ezekben van e már szignifikáns különbség. 144Hz-es IPS-re meg nincs most keret nálam, mert TN-t nem vennék az biztos.
-
válasz
SunMount3r #108 üzenetére
Ott meg igazából mi értelme? Oda bőven elég a 60 is.
-
nexplo
őstag
válasz
Cingáriusz #107 üzenetére
A gond nálam pl akkor van amikor 144Hz-nél a játék fps droppol és leesik pl 75fps-re egy pillanat alatt majd vissza ugrik 300Fps-re.... Ez a szívás és ott észrevenni mindent ez biztos..
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Cingáriusz #107 üzenetére
Nem hinném, hogy sokat játszanék majd egy ilyen monitoron se (erre a nagy képernyőt preferálom, aka a 40"-os TV-t), hanem elsősorban általános felhasználásra, net-ezés, Office-ezés kapcsán érdekelne.
-
válasz
SunMount3r #96 üzenetére
Igen, nagyon érezhető, főleg ha V-Sync-ben ki tudja a géped stabilan hajtani a 75fps-t a játékokból. Én sem gondoltam, hogy ennyit számít, pedig de.
-
Évek óta kétmonitoros extended desktopot használok (most is éppen). Előtte meg volt, hogy három kijelzővel zúztam, így itt erősen megdőlt az elméleted.
Ha vetted volna a fáradságot és rendesen továbbolvasol, láthattad volna, hogy pár valóban fontosabb paraméteren kívül nincs igazából kenyértörés, és a felhasználóra van bízva a választás.
És igen, ettől függetlenül a legtöbb felhasználónak egyáltalán nincs szüksége daisy chainre. Neked van? Az írás szeretné azt hinni, hogy akkor majd olyat veszel, ami tud ilyet..
-
válasz
antikomcsi #71 üzenetére
2. oldal: "Azért nem eszik olyan forrón a kását, mert reszponzivitás terén nincs égbekiáltó különbség egy jóféle, 144 Hz-es TN, IPS vagy VA panel között, meg aztán az is előfordulhat, hogy a lövöldözéshez/autóversenyhez/bármiegyébhez sem tartunk igényt ilyen frekvenciára, hanem megelégszünk a 60/75 Hz-cel is, ott meg már bizonyosan jobban jövünk ki egy lassú IPS-sel vagy VA-val a jobb képminőség miatt."
6. oldal: "Persze ebben sem minden egyetemes igazság, hanem csak egyfajta iránymutatás. Például vannak olyan játékosok, akik ragaszkodnak a 4K felbontáshoz, vagy mondjuk sokkal előbbrevalónak tartják a színek pontos reprodukálását, mint az olcsó köntöst viselő, magas képfrissítési frekvenciát (így a TN panel alapból kiesik), vagy mondjuk valaki irodázáshoz is szeretné a tarsolyban tudni a 120/144 Hz-et."
Reszponzivitás miatt inkább TN, ha fontosak a színek, akkor meg IPS, és ha a kontraszt nem is, a válaszidő még mindig jobb lesz általánosságban véve. Ettől még vannak jó VA-s monitorok is játékra.
Az írás titkolt reménye, hogy a felhasználó elgondolkodik a saját maga által felállított követelményrendszeren, mérlegeli a prót és kontrát, majd választ, miután körbenézett. -
koko52
nagyúr
Köszönjük! A régi PH!-ra hajazó tartalmas, minőségi cikk! Még ilyeneket ha lehet
!
-
ribizly
veterán
El kell sajnos szomorítsalak, mert ott már csak "érezhető/érzékelhető". Félre ne értsd, érezhető a különbség, ahogyan a rotornál is látsz valami különbséget: [link]
Persze, hogy "előbb" jelenhet meg 1-1 karakter a sarkokban mondjuk CSGO-ban, ha mondjuk 240-es monitort használ egy pro gamer az már egy más kérdés. -
nexplo
őstag
Ez csak nekem magyartalan: ""Ha játszódni keresünk kijelzőt""
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az alapvető fogalmak ismertetése mellett igyekeztünk összefoglalni, hogy mire érdemes figyelni új kijelző vásárlása esetén.
- Alienware AW3423DWF Ívelt Gamer Monitor!34"/QD-OLED/165hz/0,1ms/10BIT/Freesync-G-sync/Alien FX
- Eladó Dell G3223Q - 4K, 144hz, 32" gaming monitor!
- LG UltraWide 40WP95XP ívelt 5K2K Nano IPS monitor! 72Hz / 5ms / FreeSync
- SAMSUNG KÜLTÉRI SMART MONITOR ! LH55OMB 140CM 4K SMART AKCIÓ!
- Dell SE2416H Monitor eladó
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- CONCORDE TAB DRACO 8GB 7"
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÚJ- 24" 2K QHD 2560x1440 Dell P2423D dobozos monitor(ok)- Számla, garancia
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest