Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Szinte visszhangzik a beltere a SilverStone fekvő házának
- Videós, mozgóképes topik
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Akciókamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
Én egyetértek ezzel, nekem hozza is ezt, tényleg "kényelmesebb" a szememnek.
Ettől még el tudom fogadni, hogy más meg a falra mászik tőle, neki akkor nem való.(#233) koko52: "a látvány rovására megy, mert torzulnak az egyenesek" akinek ez objektíve számít, az a síkgeometriával(matematika, tervezés, stb) foglalkozók, a többieknek maximum szubjektíven nem tetszik, de némi használat után megszokja a szemed, ahogy pl. az új szemüveget is, pedig az még hogy torzít, mikor először a fejedre teszed! Szemből (nem alulról/felülről) nézve egyébként nem is torzít...
Ettől még, ahogy írtam, ha nem jön be hát nem jön be, nem leszel attól rosszabb ember. -
Kansas
addikt
Nem kell ódzkodj az ívelt monitoroktól, ha csak nem tervező munkát végzel, ahol fontos tisztán látni a szögeket.
Nekem a mostani fő monitorom is ívelt és a nemrég eladott is az volt, privát véleményem az hogy az első pár napban fura, utána az ember annyira meg bírja szokni, hogy hiányzik, ha sík elé ül.
Nem egyértelműen jobb vagy rosszabb mint a sík, de kétségtelenül más - nekem bejön, 100%-ban szubjektív módon.Objektív előnyét annyit tudok mondani, hogy a görbület folytán kevésbé nő a rátekintési szög a szélek felé haladva, így a félnyszivárgás és a glow is kevésbé feltűnő, ahogy a kontrasztcsökkenés is.
Nagyobb méretben objektív hátránya, hogy ha többen nézitek, akkor a képernyő közepétől oldalirányban távolabb ülve pont fordított az effekt, gyorsabban nő a betekintési szög, ezért gyorsabban csökken a kontraszt a közelebbi oldalon(a távolabbin megmarad az előnyös oldal). 27"-on ez annyira nem vészes, egyszerűen nem görbül annyit, hogy komoly gondot jelentsen, de mondjuk TV-méretben(40-50") már jelentős a különbség a sík képernyőhöz képest, 1800-as görbület esetén(vannak ennél kisebb mértékben hajlított monitorok/TV-k is)Csak azt tudom ajánlani, hogy próbálj ki egyet ha teheted(optimálisan nem 5-10 percig, hanem 1-2 napig) és utána döntsd el, neked bejön-e.
Ja igen, általában 60-90cm-re ülök a monitortól...
-
Kansas
addikt
Tudom, ez a másik oka annak, hogy a most eladott monitor helyére nem sietek másikat venni, a harmadik meg az, hogy amiknek jó paramétereik vannak, ritkán vannak árban 200e alatt, annyit meg én nem adok érte - majd ha lejönnek 100e környékére, akkor újra kiértékelem a helyzetet.
-
Kansas
addikt
Nem bármilyen utánanézés nélkül íródott...
De parancsolj, egy ide illő spektrum-eloszlási diagram:
Innen.
Vajon melyikben több a kék... hmmm...És ez 6500K-n van, de a valódi napfény ennél lényegesen magasabb, akár 10000-20000K színhőmérsékletű is lehet, függően a helytől/időjárástól.(forrás)
Arról nem volt szó, hogy "mennyivel egészségesebb lesz a napfény helyett csak monitorfényt látott user", csak arról, mennyi a hatása önmagában a kék fénynek. Arra bátorkodtam rámutatni, hogy a viszonyítási alap nem mindegy hogy sötét vagy kék fény vagy napfény. A sötéthez képest nyilván károsabb ilyen tekintetben a kék fény, a napfényhez képest már nem feltétlenül(és abban UV komponens is van, ami a mesterséges fényből kb. teljesen hiányzik, és szintén roncsolja a szemet).
Mindemellett is könnyen meglehet, hogy a napját a szabadban töltő ember mégis egészségesebb, csak épp más okból(jó levegő, mozgás, stb.), de ez sem garantált. -
Kansas
addikt
Visszahelyeztem üzembe a régi setupomat, tehát most ismét a C27F581(SPVA, 27", FHD, 72Hz, 48-72Hz FreeSync) az elsődleges monitorom, és egy Eizo S2233W(SPVA, 22", 1680x1050, 60Hz ) van mellette másodlagosnak.
Sajnos a monitor ára most másra megy el, nem tudom visszaforgatni, de a távlati terv az, hogy idővel egy 32" 4K FreeSync monitor legyen a 27"-es Samu mellett, tisztességes HDR-rel(min. 600nit, sok zónás FALD), vagy alternatívaként a Samu maradna az alap feladatokra, és egy jobb fajta TN-paneles ultragyors(nem Hz hamnem válaszidő tekintetében) gamer monitor csak játszani.
Rövid távon lehet hogy az EIZO-t leváltom egy "ASUS MB169B+"/"AOC I1601FWUX"-szerű helytakarékos USB-s monitorra, bár nem tudom, hogy azok milyen display engine-t használnak(van bennük saját vagy a VGA kártyáét használják)... -
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #213 üzenetére
Nekem a múlt héten még volt HDR-es monitorom(Samsung LC27HG70Q) Win10 alatt - ha az OS-ben nem billented át a kapcsolót, SDR-kijelzőként viselkedik, le se jelenti a képességet az alkalmazásnak.
Ha átbillented, akkor a játék(pl. AC Odyssey ) érzékeli a képesség jelenlétét, adott esetben aktívvá válnak a beállítások, és akkor be tudod állítani, hogy jó legyen. Nem rémlik, hogy chroma beállításokat manuálisan kellene abuzálni, legalább is AMD driver alapból látja, hogy 10 bitet tud a monitor és a chroma alapból 4:4:4(RGB) értéken van.
Igaz, az én korábbi monitorom Freesync2HDR-t is tudott, talán azért volt egyszerűbb a dolog.Viszont játékon kívül, desktopon a wide gamut összes betegségét megkaptad... szar fakó színek, alacsony dinamikatartomány, stb.
Nekem annyira nem jött be, hogy inkább eladtam a monitort."Konzolon és médialejátszóban, tévés smart rendszeren igen, ha elérhető a HDR, már váltja is a képmódot kijelző." úgy tűnik, a HDMI miatt - ha ezt tudtam és kipróbáltam volna, lehet nem cserélek monitort
-
Kansas
addikt
"Nemrég jöttek ki azzal, hogy felgyorsítja a receptorok elhalását, a makula-degenerációt is."
Csakhogy a napfényben több kék komponens van, mint a monitoron...
Addig rendben, hogy ha egy normális nappali szabadtéri lét után sötétben még monitor előtt ül az ember, akkor az hozzáadódik az elhasználódáshoz.
Másrészt tudjuk azt is, hogy a sokat monitor előtt ülők tipikusan keveset töltenek a napon, tehát igazából az a kérdés, hogy az eredő kékfény-dózis egy monitor előtt töltött nap után magasabb, vagy ha a világos órákat kint tölti az ember.
Komolyan vehető tippem nincs, mi lenne az eredmény, de nem lepődnék meg, ha az jönne ki hogy a monitor/TV előtt ülés érdemileg nem jelent megnövekedett terhelést a másik esethez képest a makula-degeneráció szempontjából...
Az viszont kétségtelen, hogy nehezebben enged elaludni. -
Kansas
addikt
válasz
#72042496 #208 üzenetére
A HDR az más kérdés, szerintem nem a szaktudás a probléma, hanem a hozzá szükséges embermunkaóra - gyanítom elég sok helyen kellene belenyúlni az OS-be, így ameddig lehet, csúsztatják a dolgot - ha elég hangosan követeli majd a nép, alighanem rászánják majd magukat.
A magas ppi gondot se voltak képesek rendesen megoldani eddig... gyanítom, ugyanazért(sok helyen dolgoznak pixelszámokkal paraméterként, azt mind módosítani hogy jó legyen, nem kevés meló).Nem vagyok képben vele: a Linux/MacOS jól kezeli?
Azt tudom, hogy a konzolokon működik, de azokkal játékon/filmezésen kívül nem nagyon szokás mást csinálni... -
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #203 üzenetére
Ott az ellentmondás, hogy azt sérelmezed, hogy nem ismerem el eléggé a te szaktudásod, miközben te épp ugyanazt teszed a gyártók szaktudásával kapcsolatban.
Nem a koloriméter teszi az "optikust"...De tényleg hagyjuk, biztos mindent jobban tudsz mindenki másnál, have fun...
-
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #201 üzenetére
Az megvan ugye, hogy magadnak mondasz ellent?
Mire föl várod tőlem a te szakmai tudásod feltétlen elfogadását, miután kifejtetted, hogy te sem fogadod el a gyártókét?
Igen, én optikushoz járok, nem otthon gyökölöm ki hogy mi a jó az én szememnek... az így megy.
Örülök is neki, bár anno mikor a főnökömnek szóltam, hogy legyen szíves kivenni a standby beosztásból, az kicsit fájt a pénztárcámnak, de valamit valamiért... -
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #199 üzenetére
Magyarul mondva kompromisszumokat kötsz, és kilyukadsz egy "közös lónak turros a háta" végeredménynél, ami se nem színhelyes, se nem szemkímélő, csak mert "nehogy már a Win mondja meg.". Szíved joga.
Azért azt nem gondolod, ugye, hogy a monitor és OS gyártók csak úgy hasra csapva találják ki, hogy kéne kinézzen a "night light"/szemkímélő színprofil, és nem kérdeznek meg nálad picit jobban hozzáértőket?
Másrészt aki engem 10 percre kelt fel, azt úgy elküldöm a fészkes fenébe, hogy többet nem próbálkozik - igaz én már évek óta nem csinálok készenléti munkát, nem véletlenül. -
Kansas
addikt
Én is, ha jobb lenne a kontrasztaránya és nem lenne az a nyavalyás IPS glow, ami 24"+ monitoroknál számomra felettébb zavaró. Kicsiknél annyira nem vészes, ott eléggé oldalról kall nézni hogy feltűnő legyen(ennyit a fantasztikus betekintési szögekről), de nagyoknál szemből is megkapja azt a jellemző gyöngyházhatású effektet...
-
Kansas
addikt
válasz
Tikakukac #189 üzenetére
Valamennyivel...
Azt mondd még meg, azon túl, hogy elégedett vagy, mert te állítottad be, mivel tud a te beállításod végeredménye többet, mint a beépített(Windows-ba vagy monitorba) "night light" verzió?
Kérdem ezt úgy, hogy én mindegyiket rühellem, mert én a semleges színbeállítást szeretem monitoron(olvasólámpánál inkább a meleg fehéret, íróasztalnál munkához kifejezetten a hideg fehéret), az a sárgaság amit a kékfény-mentesítés okoz, számomra kifejezetten taszító... ergo soha nem kapcsolom be. -
Kansas
addikt
Windows 10-ben a "night light" funkció gyárilag benne van, időzíthető és még a mértéke is állítható: éjszakai üzemmód
Hol itt a gond? -
Kansas
addikt
A kék világítás témakörének semmi köze a szemhez. A cirkadián(alvás-ébrenléti) ritmusba(tehát az agyba) kavar be, kísérletekkel jól szemléltethető módon, pl. kamionsofőr nem/később alszik el a volánnál, ha világít egy kék lámpa a kabinban/műszerfalon.
De igen, sajnos ennek a legzavaróbb a hatása(mármint a kímélő üzemmódnak), szerintem teljesen elszabja a képet... -
Kansas
addikt
válasz
kolopele #163 üzenetére
Motion blur reduction feature. A cikk 3. oldalán is szó van róla.
Villogást kelt ott, ahol korábban nem volt.
"
Blur Reduction use a strobe backlight synchronized to the refresh rate, in order to bypass most of the response limitations of the LCD panel.
The backlight is turned off while waiting for pixel transitions (unseen by human eyes), and the backlight is strobed only on fully-refreshed LCD frames (seen by human eyes). The strobes can be shorter than pixel transitions, bypassing the LCD panel’s GtG pixel response speed barrier.
" -
Kansas
addikt
válasz
SunMount3r #155 üzenetére
Sajnos több 6 bit+FRC-s IPS(és VA) panel van, mint 8 bites TN, de attól még az túlzás, hogy az olcsóbbak közül mind az lenne.
Ha van némi mákod, tftcentral megmondja, bár a legújabbak gyakran hiányoznak az adatbázisából -
Kansas
addikt
Pedig még a legújabb TN-ek közt se láttam 8 bites monitort, mind 6 bit+AFRC.
Ettől még persze közelebb állnak az IPS-hez, mint a 10-15 évvel ezelőtti TN-ekhez, de azért színenként 6 biten ne akarj fotót szerkeszteni...
Egyébként szemnek tetszetős színei lehetnek a 6 bites paneleknek is(tipikusan gyárilag is úgy vannak beállítva), csak épp nem lesznek színhelyesek, mert színenként 256 helyett csak 64 fokozatot tudnak. -
Kansas
addikt
Persze, aktívan én se használom a 2K kifejezést, egyszerűen arra a felbontásra a FHD honosodott meg mindenhol, kb. mindenki azt használja. De ha már valamire használni akarod, akkor már arra használd, amit jelöl.
Te lehet hogy a 2560-ra gondolsz a 2K hallatán, mindenki más meg inkább a 2048-ra, már aki informatikát tanult... esetleg 2000-re, aki meg SI-ben gondolkodik.
"(felezed a 3072-ot 1536 jon ki)" ennek mi köze van bármihez?
"2048x1080 -as felbontasu monitor nincs a vilagon" persze, mert az mozis felbontás, a DCI(Digital Cinema Initiatives) által szabványosítva.
"2,5 k hulyen hangzik" - az 5K nem? Ahhoz viszonyul az WQHD úgy, mint a FHD a 4K-hoz... Ezzel együtt persze a 2560x1440-nek egész egyszerűen nincsen K-s neve, ennyi. Van neki QHD, WQHD, nem elég? Ezek egyébként a HD-ból jönnek(1280x720), ami meg ennek a negyede, azért Quad-HD. -
Kansas
addikt
Kik, hol? Én még nem futottam bele abba a tömegbe, akik ezt teszik...
Igaz, a dilettánsokkal teli rajongói fórumoktól távol tartom magam, még Reddit-re is igen ritkán tévedek...Másrészről persze ez kommunikációs kérdés első sorban, nem technikai, a lényeg, hogy két beszélgető ember ugyanarra gondoljon, amikor azt mondja, hogy pl. "2K", "4K", satöbbi.
Gond akkor van, ha nem ugyanarra gondolnak és ez nem tudatosul bennük. A szabványok épp erre jók, hogy aki betartja őket, az mindig szót fog érteni egy másik olyannal aki szintén betartja, max a véleményük lesz más adott esetben. -
Kansas
addikt
Valószínűleg mert az eddig használt monitorok natív felbontásának a negyede nem rendelkezett szemmel látható méretű felhasználóbázissal, tehát nem volt értelme erőforrást fordítani rá.
Egy FHD-s monitor esetében ez pl. 960x540 lenne, amit kb. 0 ember használ, a régi klasszikus felbontásoknak(640x480, 1280x1024) pedig más a képaránya amit nem lehet ezen a módon felskálázni az elterjedt 16:9-es felbontású monitorokra.
Ahogy (#72) Balika911 is írja, a 4K kijelzők elterjedése és a FHD kijelzők elterjedtsége kellett ahhoz, hogy értelmezhető méretű felhasználóbázist érintsen a dolog.
Per pillanat az AMD-nél is ez a leginkább igényelt feljesztés a felhasználók által, tehát előbb-utóbb ott is megcsinálják(előtte azért tegyék rendbe a Navi-s drivereket, ha lehet...) -
Kansas
addikt
Csak épp nem így működik. Ahol nincs implementálva az integer scaling, ott ugyanaz az interpolációs algoritmus dolgozik az összes nem natív felbontásra, és ebből fakadóan bizony ugyanúgy mossa is el mindet.
Ez érdemes elolvasni róla. -
Kansas
addikt
válasz
Synthwave #22 üzenetére
Hívhatnánk a WQHD-t mondjuk 2,5K-nak, ha már úgy viszonyul az 5K-hoz, mint a FHD a 4K-hoz.
Már láttam/hallottam is így hívni, de jelenleg elhanyagolható az elnevezés elterjedtsége(leginkább a hozzáértő és rutinból gondolkodó emberek közt fellelhető) - de ennek legalább lenne értelme...Amúgy valószínűleg azért nem terjedt el a 2K helyes használata, mert mikor megjelent az 1920x1080-as felbontás, épp a HD volt a buzzword(FHD/HD Ready), a "K"-s megnevezés a köznép közt csak a 4K térnyerésével vált azzá, és valamelyest szintén lustaságnak köszönhető, mert a "4K UHD" túl hosszú...
-
Kansas
addikt
Persze, együnk lószart, annyi légy tuti nem téved...
Döntsük már el, hogy oktatni akarunk, vagy egy rossz beidegződést "kánonba emelni".
Egyébként hol van az a mindenki, aki úgy használja? Én eddig nem nagyon találkoztam velük, pedig pár éve már előfordulok itt is és több angol nyelvű oldalon is... -
Kansas
addikt
válasz
Synthwave #15 üzenetére
Csak épp a 2K az a FHD, ugyanúgy, ahogy a 4K az UHD: a DCI 2K/4K felbontások 16:9-es képarányú változatai a sorok számának a megtartása mellett.
Fura is, hogy a DCI az FHD-t nem ismeri el 2K felbontásnak, ha már az UDH-t a 4K-hoz sorolja, gondolom van az a pénz a TV/monitorgyártók zsebében... de mindegy is, monitoroknál a DCI szabványok pont letojhatóak...
A WQHD-nak pont semmi köze a 2K-hoz, semmilyen szempontból, se sorok, se oszlopok száma, se szabványból leszármazás kapcsán.
Szvsz törölni kéne a "2K" megjelölést a WQHD mellől, ne adjuk a lovat a rossz használat alá, ha már egyszer oktatni akarunk... ha már mindenképp szerepelnie kell valahol, akkor máre inkább a FHD mellett, de leginkább ott se.(#16) Cyrin: mivel HDMI-n a Freesync nem szabványos megoldás(a jelenlegi implementációban legalább is AMD proprietary), ezért igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az alapvető fogalmak ismertetése mellett igyekeztünk összefoglalni, hogy mire érdemes figyelni új kijelző vásárlása esetén.
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- eladó Dell U3224KBA 6k
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest