Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz shev7 #603 üzenetére

(Én speciel nem beszéltem sem multikról, sem Zsuzsikákról.)

"De akkor miert korlatozzuk, ezt a szellemi termekekre?"
    Szerintem nem korlátozunk semmit. Éppen ellenkezőleg, az információtechnológia egy olyan teljesen új perspektívát nyitott meg előttünk, amely lehetővé teszi, hogy bárkihez könnyedén eljusson az emberi kultúra összes szellemi alkotása. Most pedig azon megy a vita, hogy jó-e, erkölcsös-e, ha ennek ellenére olyan szabályok szerint próbáljuk kezelni ezeket a szellemi alkotásokat, amelyeket alapvetően tárgyakra találtunk ki (pl. "tulajdon" ugyebár).

Erkölcsös-e, ha azt mondjuk, hogy ugyan semmivel nem lenne kevesebb valamely szellemi alkotás készítőjének, ha olyasvalaki is hozzájuthatna a termékének egy másolatához, aki egyébként nem engedheti meg magának, de mégsem engedjük ezt? Erkölcsös-e, ha korlátozzuk az információ és a kultúra szabad áramlását azért, hogy egyeseknek több pénzük legyen? A másik oldalról erkölcsös-e, ha azt mondjuk, hogy bármilyen információ ellentételezés nélkül korlátlanul másolható?

Szerintem nincs ezekre a kérdésekre nagyon egyszerű válasz.

"tehat ha van egy eleg jo magyarazatom arra, hogy miert nem karositottam meg nagyon, akkor kevesbe elitelendo?"
    Definíció szerint ezt jelenti a "jó magyarázat", ugye. :)

"szoval akkor ha nem kap erte senki penzt akkor mar nem elitelendo?"
    Én ezt nem írtam. Szerintem mindenképpen kevésbé elítélendő... de hogy mennyivel kevésbé, az a körülményektől függ.

Új hozzászólás Aktív témák