- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
válasz
slashing #110 üzenetére
Én úgy szeretem nézni a filmeket, ahogy a rendező (és az oparatőr) megalkotta...
Mint itt már tucatnyi hsz-ben kifejtettem, a filmes képtartalom közel sem pixel-éles. Így egy kis nagyítástól nem fog drasztikusan csökkenni az élesség. (Teljesen más eset, mint ha csinálnál egy screenshotot a PC desktopról és azt nagyítanád.) Ez kisebb kompromisszum, mint hogy kapjunk készen egy 16:9-es képet, amiből az eredetit már sosem lehet visszaállítani, mert hiányos.
Egyébként miért zavar annyira az a két fekete sáv? Sötétben (ahogy filmezni szokás) amúgy is alig látszik. (OLED-en egyátalán nem fog.)
-
JColee
őstag
válasz
slashing #107 üzenetére
Tv-ben néztem valamilyen Bud Spencer - Terence Hill vadnyugati filmet. Feláltak a város közepén, hogy mindjárt pisztolypárbaj lesz. Ezt úgy vették fel szélesvásznú kamerával, hogy a két szélén állt a két emberke. Az észlény csatorna viszont 4/3 verzióban adta le, és csak a közepét mutatták a valós képnek. Szóval látszottak az árnyékok a földön és a nagy üresség középen, szélen az emberek nem. Na innentől kezdve szerintem felesleges azon agyalni, hogy mit vágjunk ki a képről. A rendező egyszer kitalálja, hogy mit vesz fel, onnantól kezdve csonkoljuk, ha változtatunk a képarányon.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
slashing #102 üzenetére
Rossz verziót töltesz le... vagy nem vásárolsz elég eredeti Blu-Ray lemezt. Ugyanis a DVD-hez hasonlóan általában ott is választható a képarány és bármit mondasz, egy mozifilmnél az operatőr odafigyel a kompozíciónál a legtöbb lehetséges képarányra, mert tudja, hogy többféle módon lesz terjesztve a film. Manapság a 4:3 már ritka, de amíg ez volt az uralkodó a televíziózásban, akkor úgy komponáltak, hogy vágható legyen a képmező két széle (jó ez nem mindig jött össze). Viszont a 16:9 manapság bármilyen filmnél rendszerint opció.
Ha meg letöltöd (maradjunk mondjuk a szabadon letölthető daraboknál), akkor ne a "cinematic view" verziót keresd, hanem a 16:9-et.
-
dezz
nagyúr
válasz
slashing #102 üzenetére
Hmm, pár hónapja még volt nekik. (Az LG meg épp most hozott ki egy 21:9-es panelt és vele egy monitort, bár csak 29"-es.)
"akkor már inkább kerüljön letterboxba a kép és ne kelljen belenagyítani mert még mindig jobb a két szélről lecsípni(gyárilag) egy kis felesleget mint a full hd képet rondítani 10-20 százalékos nagyítással..."
Ezt most nem értem, mert a letterbox az pont az, amikor ott van alul-fölül a fekete sáv. Ha arra gondolsz, hogy gyárilag nagyítsanak bele, akkor inkább ne...
-
dezz
nagyúr
A tévéadás 16:9-es (kivéve, amikor 4:3, de abból egyre kevesebb van). És szerintem most jó ideig annyi is marad. A többség nem is örült volna keskenyebbnek. Filmekből is akad 16:9-es (ez a 16mm-es film képaránya is és az IMAX filmek is sokszor így jönnek ki Blu-rayen). De egyébként a Philips gyárt 21:9-es tévét is.
(#98) erdoke: Kipróbáltad már a #73-ast?
-
erdoke
titán
A fostalicska tabletem 9,7"-es, 2048x1536-os felbontású kijelzőt kapott, a tévém pedig 50" és Full HD, de teljesen rendben van így. Sőt, mivel 2,5-3 méterről nézzük a tévét, az 55-ös is simán megfelelne azonos felbontással. Elfelejtetted, hogy a tabletet 25-35 centiről nézzük...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 4K-s megjelenítők már a piacon vannak, a tartalomgyártás azonban egészen eddig váratott magára.
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Milyen autót vegyek?
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Autós topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nintendo Switch 2
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- PlayStation 5
- Politika
- További aktív témák...
- JBL Charge 6 - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- Eredeti Apple Airpods Max Bluetooth fejlhallgató
- APPLE Airpods PRO 2 , Airpods 4 Airpods Iphone 13 14 15 16 Bontatlan Új DEÁK TÉRNÉL AZONNAL Átvehető
- LG 43" UT80003LA UHD 109cm smart televízió garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest