Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Egérpad topik
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
kinghaxor #608 üzenetére
Csak probabol kotottem ra egy hdd-t, futtattam rajta torrentet, meg a medialejatszommal a hdd-rol filmet probaltam nezni, es szaggatott. (Sokaig nem eroltettem, mert van NAS-om is.)
Jobban jarsz, ha a masik Raspberry PI topicban teszed fel a kerdest, mert ott nagyobb a kozosseg. -
kinghaxor
aktív tag
És ez mit jelent a gyakorlatban? Most ha én torrentre szeretném használni egy rádugott 500-as noti merevlemezzel akkor ez lassítja a netkapcsolatot? Én simán kábeles megoldással kötném rá a netet, futna rajta egy torrent kliens és ennyi. Erre alkalmas ez a cucc? Igazából a pár watt-os fogyasztás lenne a lényeg mivel szinte mindig futna.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
szildavid90 #606 üzenetére
Youtube böngészőből mindenképpen megy, skype a telepített linux disztró függvényében.
-
szildavid90
aktív tag
Üdv! Tervezgetem egy ilyen eszköz vásárlását. Az lenne a kérdésem, hogy YouTube, Skype megy-e rajta?
-
envagyok
veterán
Van vmi patch kodira openeleccel, amivel interlaced anyagok esetén interlaced kimenetre vált deinterlacing helyett? Rpi2-re és amlogic-os openeleccel kellene.
-
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki!
Ne haragudjatok, hogy ide írok, ezért offba is tenném!
Szeretnék beszerezni valamilyen kártyaPC-t.
Felhasználás: letöltés és a letöltött tartalom streamelése 42-es TV-re.
A gond ott kezdődik, h többek szerint nem igazán van olyan kombó értelmes (nem 200$) áron (50-70$-ig), amire szükségem van:
- SATA (van egy SSD-m erre a projektre)
- WIFI (a routerem portjai foglaltak)
- és olyan disztró/oprendszer, amiben meg van oldva filmnézés alatt a hardveres gyorsítás. -> kártyaPC topikos dillemázásom
Annyit javasoltak, h Raspi 2, és ehhez egy 2.5-es USB-s ház, meg egy wifi adapter, illetve Kodi.
Youtube-on láttam, h Lubuntu és Banana Pro-val megy 1080-as filmek alatt a gyorsítás....
Mi az igaz ebből?
[link]
[link]
Sokat olvastam a témában, már zúg a fejem a sok infótól
Melyik készülékkel érdemes foglalkozni? (nyilván nemcsak málna vagy banán, bmi érdekel)
Nyilván kütyüzni is szeretnék, és fölöslegesnek tartom, h este folyamatosan a nagygép streameljen otthon.
Köszönöm, aki válaszol és segít picit!Ui: három kérdésem lenne még:
- a Raspi 2 érdemben képes rákötött SSD-ről 1080-at streamleni bmelyik rendszeren? Mármint mondják, h nem elég gyors, ill. az ethernet és az USB is egy sávon van (elnézést a pontatlan foglamazásért)
- ismeri vki az X300-at?
- mire is jó gyakorlatban a Pi 2 HDMI CEC kimenete? Ha TV-re kötöm, akkor annnak a távirányítójával tudok lépkedni a grafikus felületen? -
Alma vs. körte (izé, málna
). Az egyik egy mikrovezérlő, a másik meg egy számítógép. Az arduino atmel mikrokontrollereket használ, alacsony szintű nyelveken írt programkódokat lehet rátölteni, operációs rendszert nem futtat, csak opkódot értelmez. 8-16Mhz-es órajel, 32kbyte-nyi ram-al (a nagyobbaknál esetleg 250kbyte). Egyszerűbb vezérlésekhez jó, illetve prototípusok készítéséhez, vagy simán csak tanulgatni a mikrovezérlők lelkivilágát, vezérléstechnikát.
Ennek ellenére azért épül rá jó sok üzleti projekt (arduino alapú késztermékkel), illetve rengeteg kiegészítő van hozzá.
Nem kell mindenhova komplett számítógép, tokkal-vonóval, de ez az ősidők óta mindig is így volt (pic, és társai), az Arduino azért terjedt el az elektronikai szakik világán kívül is, mert nagyon jó fejlesztőkörnyezet és támogatás van hozzá, valamint 100%-ban opensource, a kínaiak pedig ontják az alap boardokat és a kiegészítőket, néhány dollárból bárki elkezdhet vele foglalkozni.
-
Comic
aktív tag
Akkor erre csak ennyit adok.:
-
Pe-pe
tag
Leginkább a magyar wikipédia oldala mondja el röviden tömören, hogy mi is ez:
"A Raspberry Pi egy bankkártya méretű, egyetlen áramköri lapra/kártyára integrált BCM2835[2] alapú számítógép, amelyet az Egyesült Királyságban fejlesztettek oktatási célokra." katt
A hardver egy közepes okostelónak felel meg, természetes kijelző nélkül. A lényege az olcsósága, amit ~30 angol Fontban határoztak meg. A hangsúly az oktatási célon és az olcsóságon van és talán még abban, hogy "A kezedbe adom a hardvert és alkoss belőle valamit". -
Pe-pe
tag
válasz
tepenzed #595 üzenetére
Én nem SD kártyára menteném a kamera képet, hanem egy USB-s eszközre.
Az SD kártya hamar megtelne egy pár órás videó anyaggal.
Az USB-s eszköz meg könnyebben mozgatható, például későbbi feldolgozásra.
Kamerának egy IP kamerát használnék.
Persze ezek mind drágítják az egésznek a költségét.
De léteznek már olyan mini kémkamerák amit csak el kell helyezni és már rögzít is
és sokkal olcsóbb mint 1 málna PC. Az ebay-en spyacam néven futnak. -
tepenzed
őstag
srácok én biztonsági kamerához használnám ezt a készüléket valaki tudna ez ügyben segíteni? Elsősorban, hogy a készülékhez milyen program+külső kamera lenne a legjobb, hogy mozgás esetén a kamera által készített képet/videót a RbP mentse a pendrivera.
-
Sorry, de ez nem válasz!
Azért kicsit bízom benned annyira, hogy leesett az, hogy átlag usernek főképp mediaplayernek jó, és annak nagyon. Ha nem, akkor ne is olvasd tovább
Illetve nagyon jól használható beágyazott projektek fejlesztéséhez. Én pl. az otthoni rbpi2 mozigép mellett egy másik példányt felszereltem egy jó magas toronyra, és rádiójeleket veszek vele, amiket ezután IP-n továbbítok. De van aki robotot vezérel vele, vagy a házát okosítja (fűtés, világítás, etc... vezérlés), van aki NAS-t épít belőle seed szerverrel, vagy éppen IP kamerát. A határ a csillagos ég.
Két dologra nem jó: mobil eszköznek és asztali számítógépnek. Ha neked ilyesmikre van szükséged, akkor nyilván az RBPI nem neked való jószág.
-
Comic
aktív tag
Sorry, de ez nem válasz!
Mire jó ez a cucc?
Ha otthon vagyok, legyen teljesítmény! Ebben nem sok van.
Ha úton, akkor pedig legyen rajta kijelző! Nincs hozzá.
Ha most itt az áron van a hangsúly, akkor az számítógép terén szerintem nem a 15e az nem egy gép ára...
Ennyiért legfeljeb e-cigit veszek, nem gépet! -
Mutass nekem 15eFt-ért (számlával, garival, bruttóban) lécci 4 magos 1Gb ramos tabletet vagy telefont, amin van 4db USB host, rj45 ethernet, HDMI 1.4, és telepíthető rá armos linux. Ja, legyen rajta gpio is, mert szeretek barkácsolni. Valamint szeretek külső megjelenítővel néha fullhd 3D filmeket nézni, és legyen ac3/dts passthrough is a hdmi-n. Köszi előre is!
-
Comic
aktív tag
Valaki röviden, tömören elmondaná, hogy ez mire jó?
Ma már - kis túlzással - mindenteló és tab tudja, amit ez... -
bobsurf
őstag
Sziasztok!
Én is boldog tulaj lettem.
Egy gondom van, a NASról visszajátszott médiáknál érezhető "röccenések" vannak. WIFIn és kábelen is, sima és HD filmeknél is.
Synology NASról próbálok lejátszani, ahol a leírásoknak megfelelően beizzítottam az NFS-t is.
Már a buffereléssel is próbálkoztam, de azzal csak a beletekerés lett sokkal lassabb.A samsung TVm DLNA-n simán visz mindent, még WIFIn is, pedig az már több éves... Azaz a hálózat és a NAS elvileg rendben van. (Azt nem tudom csak, hogy a DLNA és az NFS-es lejátszás között van-e különbség...
Valakinek valami 5let?
Előre is köszöntem!
-
melan
senior tag
Sziasztok!
Még csak most kezdek szemezgetni ezzel a Málna PCvel, jelenleg egy Zyxel NAS teljesít szolgálatot itthon, és nagyon régóta szeretném a TVmen elérni rendesen (azaz nem döcögősen) a Plex médiaszervert. Ebben látom ennek a lehetőségét
Egyelőre egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy ez az eszköz állandóan megy, vagy ki/be húzással lehet kapcsolgatni? -
Pe-pe
tag
válasz
lord.lakli #584 üzenetére
Akkor viszont ott vagyok mintha a malnapc-től rendelném 15-ért
-
Pe-pe
tag
Itt nem látom, hogy +Áfa fel lenne tüntetve. Mivel az unión belülről rendelem ezért nem is lehet rajta magyar áfa. Lehet tévedek?
12700 Ft amiben benne van egy 8GB SD + 1400 Ft a UPS posta.
Tud valaki jobb árat?
Én az 5v-os tápegység árakat drágálom. lehet e-bayen olcsóbban be lehet szerezni, de az kérdéses mennyi mA ad ki magából.
Egyébként rendelt már farnelltől valaki? Mik a tapasztalatok? -
Pe-pe
tag
válasz
fabiandaniel #577 üzenetére
Ettől olcsóbbra számítottam. Amazonról érdemes rendelni?
-
Pe-pe
tag
Sziasztok!
Hol érdemes rendelni, hol adják a legjobb áron a vasat? -
Piftuka
veterán
Jó kis cucc ez! Egyre szimpatikusabb, ahogyan a gondolat is, hogy vásárolnom kell egyet itthonra.
-
anonym1s
őstag
válasz
farkas-j #573 üzenetére
Kossz!
Igy mar meg tudtam nezni, es igazad volt. A 11-es csatornan volt, ahol masik ket router is a kornyekrol. Atraktam a 6-osra, plusz arrebb toltam 10 centivel a routert es azota 150mbps a laptopomon a kapcsolati sebesseg, a masik szobaban meg 90, ami eddeig 72 es 42 volt.
Kossz a tippet! -
farkas-j
őstag
-
Dudee
senior tag
válasz
anonym1s #566 üzenetére
Mert semmi értelme külön vinni a pi1-et és a pi2-őt.
Rengeteg információ közös, a kérdések közösek, a megoldások is. Egyre több pi1-es tulaj vált át pi2-re, és a diskurzus az eredeti topikon zajlik tovább.
Az ottani 'lakók' is egyetértettek abban, hogy csak azért mert a pi2 erősebb, nincs értelme két topiknak. Ennek a topiknak az összefoglalója sem véletlen lett átírva (ld fent).
Továbbá többen máris átnyergeltek innen oda, itt egyre kevesebb választ fogsz kapni. -
anonym1s
őstag
válasz
slacktide #550 üzenetére
Hali.
Probaltad mar a MiniTool® Partition Wizard programot?
Ez lat minden particiot minden vincseszteren, es lehet barmit csinalni a particiokkal.
Szerintem azon a vincsesztereden a problemas particio tipusa nem megfelelo.
Igy tudod megnezni a minitool-al:
Jobb katt a problemas particion, majd itt legalul katt a properties-re, majd a partition infora, es itt legfelul a Partition type ID meg alatta a file system. A particio tipusnak itt 0x7 kell mutatni meg ntfs file rendszer, es gyanitom hogy neked valami mas lesz.
Ha igy van, akkor ujra jobb katt a problemas particion, majd modify es change partition type ID, itt meg kivalasztod legfelul a 0x07 NTFS, es yes, majd bal felul az apply gomb (nagy kek pipa). Par masodpercig dolgozik, majd kiirja hogy kesz es innentol mar latnod kene azt a particiot is.
Ha a particio infonal a file rendszer nem ntfs hanem valami mas, akkor lehetseges hogy formaznod is kell majd ntfs-re ha megvolt a tipus csere, de ez nem biztos, nekem meg csak ntfs rendszerrel volt dolgom, azzal nehany masodperc es nem kell formazni sem.
Ird meg ha jutottal valamire. -
Szevam
senior tag
Sziasztok! OpenELEC-hez szeretnék webböngészőt, mit ajánlanátok hozzá? Esetleg honnan tudnám letölteni? Előre is köszönöm
-
farkas-j
őstag
válasz
anonym1s #559 üzenetére
Én a helyedben először ellenőrizném a WiFi sávot, nem e csatornaütközés okozza a WiFi hibát. Egy kis segédlet.
-
anonym1s
őstag
Tegnap neztem egy filmet, es a 8. perc korul megallt a lejatszas mintha pilanat alljt nyomtam volna, majd nehany masodperc mulva folytatta de ugy hogy ez a nehany masodperc kimaradt, mintha atugrotta volna. Aztan meg legalabb 4-5szor elofordult, es volt amikor ugyanigy atugrotta azt a nehany masodpercet amig allt, de volt amikor onnan folytatta ahol megallt, de hang nelkul es gyorsitott lejatszassal arra a nehany masodpercre amig allt aztan ment tovabb rendesen.
A filmet wifi kapcsolaton keresztul neztem. Most beraktam usb-n, es eddig problemamentes, tehat a wifi halozati kapcsolattal lehet a gond, csak nem tudom hogy az adapterem a hibas, vagy maga a raspberrynek ilyen szar a halozatkezelese.
Nalatok elofordult mar ilyen? -
Dudee
senior tag
válasz
wassermann #557 üzenetére
egyetértek
-
wassermann
addikt
Sziasztok, jó lenne ha egy topikban lenne minden Raspberry Pi-vel kapcsolatos dolog, ezért kérlek benneteket, ebből topikból gyertek át a nagy szakmai topikba: link a lap tetején és
-
lehella
senior tag
Teljesítményben nem tudom hova lehetne elhelyezni a Pi2-t, az első szériáról úgy tudom kb egy PII szintet tudna, ezért lehet hogy elszaladgálna egy Win7 desktop rajta.
-
-
DarkByte
addikt
Win10 még nincs rá, mellesleg ez egy konzolos Windows lesz, nem a szokásos. Bővebben: olvass vissza, többször le volt írva.
Nincs rajta VGA csatlakozó. HDMI és kompozit videó van, HDMI-hez vannak eBay-en konverterek olcsón ha mindenképp kell.Dudee: lehet tudni, már cikk is volt linkelve. IoT eszközökhöz kitalált kiadás lesz, tehát nem sok köze lesz a teljes desktop-hoz. Valami Windows Embedded szerűség lesz, ha már olyat láttál.
-
KillahHornet
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudja véletlenűl valaki,hogy a Kodi beállitásokat lehet e menteni?Már másodszor jártam ugy,hogy kihúztam a tápot,visszadugtam és visszaállt alap helyzetbe. -
LámaZ
addikt
Hol lehet ilyen kütyüt kapni, rajta Microsoft Windows 10-zel?
Vagy ezeken csak Linux megy még mindig, a nagy sajtófelhajtás ellenére? -
slacktide
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos még mindig nem sikerült megoldanom, hogy a WD MyBook külső HDD-m működjön a Pi-vel.
Találtam egy usb_modeswitch nevű addont hozzá, amivel elvileg pont ezeket a típusú "hibákat" lehet megoldani. Valakinek volt már ezzel tapasztalata(nagyon gyenge vagyok linuxból).
Illetve a /dev/disk mappában két meghajtót látok, egyrészt a WD Unlockert(ami látszik OpenElecben is), másrészt magát a HDD többi részét MyBook néven. Az előbbinek /sr0, utóbbinak /sda1 az elérési útvonala.
(még1x, szinte semmilyen linux tudásom nincs..)
Köszi! -
lehet hogy ez már nem ide való, de azért felteszem, a kérdést, hátha van ötlet:
a harmonyn két activity van jelenleg beállítva, a TV és MOVIE.
mivel a PI2-t nem kapcsolgatom ki, hanem állandóan megy, amikor elindítom a TV activitiyt, mindig a hdmi1-re vált a tv (ide van kötve a PI), ahelyett, hogy a TV inputot mutatná.
milyen beállítást kellene a KODI CEC-ben megváltoztatni ahhoz, hogy ne váltson át hdmi1-re a tv automatikusan?
-
az már régen van, csak pi-m van tegnap este óta, amivel tegnap még nem ez volt az első prioritással rendelkező problémám, úgyhogy a távirányítós elméletet csak ma este tudom tettekké formálni
alapvetően az bizonytalanított el, hogy a viera link menni fog-e külső távirányítóval is, de ha megy, akkor én leszek a legboldogabb.
-
Dudee
senior tag
Akkor ezekszerint még nincs Harmony-d?
Semmilyen eszközt nem kell felvenned. A TV-t irányítod, nem a Raspberry-t! Aztán majd a TV irányítja a lejátszót.
Viszont remélem még nincs Harmony-d, mert akkor bizonyára már rég kipróbáltad volna, és láttad volna, hogy ugyanúgy megy -
sziasztok!
van egy pi2-m, openelec/kodi kombóval.
a tv távirányítójával használom jelenleg (CEC/Viera Link), de inkább egy logitech harmonyt használnék helyette, ha már az mindent irányít egyszerre.meg lehet oldani, hogy a viera linken keresztül a harmonyval is menjen a távirányítás, vagy muszáj vennem valami ir kiegészítőt, hogy direktben irányítsam a pit?
előre is köszi,
red -
Tisztelt hozzáértők, ennek a complete starter kit-nek van értelme (elvileg ingyen szállítás lenne by család)?
-
Hát ez nem jött be, ki is javítanám magam, úgy látszik van még egy termék ami ilyen szinten beleavatkozik a disk működésébe (milyen meglepő, hogy ez is WD):
Valamint:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-hardware-18/removal-of-wd-smartware-how-814907/
Ahogy itt is írják: crapware, a legjobb az ilyet nem megvenni, vagy ha már megvan, akkor eladni a fenébe
-
Szerintem csak annyi, hogy a második "nagy" partíció direkt valami nem szabványos módon van létrehozva + encryptelve, hogy csak a wd szofvereivel lehessen hozzáférni.
Én egy linuxban megnézném fdisk-el hogy mit látni a diskből, vélhetően kiderül a turpisság. Aztán gyalulnám a fenébe az egészet. Eddig egyetlen speciális esetet láttam ami firmware szinten avatkozott be a működésbe, de az egy WD black dual drive volt, ami 1db sata csatolón keresztül 2db fizikai disket mutatott az os-nek (1db hdd-t, és 1db ssd-t). Na oda kellett mindenképpen driver, meg támogatás, mert máshogy nem tudott működni a egyáltalán.
A többinél általában csak telepakolják az agyatlan szoftvereikkel az amúgy közönséges, mezei hdd-t.
-
válasz
slacktide #533 üzenetére
Miért nem gyalulod le az egészet, aztán kész?
Szerintem ezek tök felesleges cullangok, csak zavarnak. Én dd -vel kiütném a partíciós táblát, csinálnék rajta egy újat, 1db partícióval, a kívánt fs-el, aztán élete végéig tisztességesen és békében élhetne a hdd ahogy a normális társai
-
azbest
félisten
válasz
slacktide #533 üzenetére
Telefonoknál is úgy szokott lenni, ha van ilyen funkciójuk, hogy linux alól alapból csak cd-ként látja, aztán vagy unmountolni kell előbb azt és csak utána érhető el a rendes tárhely vagy telefonon kell kikapcsolni ezt a funkciót... vagy rosszabb esetben, ha nincs telepítve hozzá driver, akkor nem lehet kiírtani. Mivel linux alól is használják mások, így valószínűleg a segédprogramjával x86 architektúrás gépen kikapcsolható.
-
slacktide
csendes tag
Találtam én is pár megoldást, ezeket jó részt ki is próbáltam. Ezt, amit javasolsz még nem, viszont alapból nincsen rajta jelszavas védelem. Szóval kvázi nem az a gond, hogy nem éri el a meghajtót, hanem az, hogy konkrétan azt a partíciót nem mountolja, ami maga a külső HDD területe.
Este kipróbálom, amit írtál, köszi! -
azbest
félisten
válasz
slacktide #528 üzenetére
Azért, mert az androidos telefonok egy részéhez hasonlóan, alapból egy virtuális cd meghajtóként mutatja magát, hogy róla tudd telepíteni a szoftvereket. A hiba a képletben, hogy linux alól nem mégy sokra a windows-os telepítővel.
Ha le van jelszavazva, titkosítva akkor szerintem nem nagyon fogod tudni így használni.
Ha fel akarod nyitni általános használatra, akkor a virtuális cédén lévő programmal tudod azt megtenni windows alól. Pár perc google után ezeket láttam
"Actually I've a solution for this like -
1. Unlock it via windows
2. Remove the password protection option
3. Login to Ubuntu
4. Plugin the drive , and this time drive doesn't ask me to unlock it though I've removed it already." [link]Értelemszerűen a 3-4 pont az itt már a raspi-t jelenti. Csak maga a probléma linux specifikus, más linux alól is így járnál.
Unlocking a Drive [link]
Lényegében kell egy normál pécé, amin windows fut (vagy normál linux amin egy windowsos virtuális gép) és ott a jelszavas lezárást kikapcsolva válhat elérhetővé más rendszereken is, mint például a pi. Előtte azért nem árt backupolni vagy legalábbis elolvasni a gyártó manuálját, nehogy az adatokat is törölje róla.
-
anonym1s
őstag
Hali.
En is a tv tavkapcsolojat hasznalom, pont ez tetszett meg a raspberryben, emiatt vettemSzerintem epp ez a kezenfekvo megoldas es nem az hogy plusz tavkapcsolot, billentyuzetet vagy telefont hasznalunk.
Nekem panasonic es lg teveim vannak, mindegyikkel mukodik hibatlanul, bar az x50 panasonic neha rendetlenkedik. Neha olyan mintha felmondana a szolgalatot a "vissza" gomb, de tegnap az "ok" gomb sztrajkolt. -
slacktide
csendes tag
Sziasztok!
A múlt héten nekem is sikerült beszereznem egy Rpi2-t
MédiaCenternek vettem, így OpenElec 5.0.5-t telepítettem rá, minden tökéletesen működik rajta, nagyon tetszik, kivéve egy valamit. Nem tudom működésre bírni a külső hdd-m. 1 TB-os WD MyBookról van szó, melyen sajnos található egy SmartWare nevű vcd, és a pi csak ezt a meghajtót mountolja..
A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek közületek ilyen hdd-je, és ha igen, sikerült-e működésre bírni?Köszi
-
ulaci78
csendes tag
Sziasztok!
Azon fórumtársak jelentkezését várom, akik használják a HDMI-CEC (anynet+) funkciót rPi 2+KODI rendszerrel. Magyarul a TV távszabályzóját használják az XBMC-KODI vezérlésére. Tudom volnának erre kézenfekvőbb lehetőségek, mint smart billentyűzet vásárlása vagy okostelefonos applikáción keresztüli vezérlés, de ezek helyett, ha működne korrektül, miért ne használnánk ezt költséghatékony megoldást. Pláne, hogy a KODI mindennap használatos funkcióinak eléréséhez kis túlzással tényleg nincs szükség több a négyirányú navigációs gomra, plussz az OK gombra, amik rendelkezésre állnak a TV távszabályzóján.
Ezen a héten két teljesen azonos rendszert üzemeltem be, nevezetesen rPi 2-t Openelec 5.0.x rendszerrel, a különbség "csak" a megjelenítőkben van, különböző TV készülékeken nézzük. A TV-kre egyébként más eszközök is csatlakoznak HDMI-n (műholdvevő box, játékkonzol, ilyesmik). Sony illetve Samsung TV-k vannak a málnákra kötve, egyik sem fiatal darab (Smart funkciók hiányoznak, a Sony-n még internet csatlakozási lehetőség sincs), pont ez adta a rPi készülékek beszerzésének apropóját. A TV távszabályzóval történő vezérlés a Sony TV vel működik rendesen, viszont a Samsungnál csak bizonyos feltételek mellett. Az utóbbi esetében, ha a TV-re a málnán kívül más is rá van dugva HDMI-n (műholdvevő, XBOX stb.), akkor bár a TV látja a CEC eszközt, írja is, hogy KODI, de nem tudja a funkciót elindítani, hibaüzenettel eldobja, a csatlakozás nem sikerül. Ha a málnán kívüli eszközöket kihúzom a HDMI csatikból, és újraindítom a rendszert (TV és málna is ki-bekapcs), akkor megy az irányítás. A Sony TV-n viszont mindenféle faxni nélkül, a TV menüjében a megfelelő funkció aktiválása és a CEC eszköz keresése után stabilan működik. Függetlenül attól, hogy a Sony-ra is van műholdvevő illetve BD/DVD lejátszó is kötve, nem okoznak problémát. Ja, és természetesen 1.4-es specifikációjú egyforma HDMI kábellel vannak bekötve a rPI 2-k mindkét TV-re, tehát biztosan nem a HDMI kábel a problémás.
Nem volna túl életszerű a Samsung TV esetében a HDMI kábeleket folyton ki-be dugdosni.
Köszönettel várom a tapasztalatokat, véleményeket, megoldási javaslatokat. -
anonym1s
őstag
Telepitetem a keymap editort. Azzal be lehet allitani a smallstepback-et, en a tv tavkapcsolojanak opciok gombjara allitottam be, szoval ez megoldodott
de a vincseszterek leallitasa nem megy. Kizarolag akkor all le, ha kihuzom a tapkabelt.
4 vincsesztert kotnek ra, de ez igy nem jo hogy szunet nelkul porognek. Kene valami megoldas arra, hogy ha nincs hasznalatban a raspberry, akkor allitsa le a vincsesztereket.
Erre van valakinek valami otlete? -
envagyok
veterán
Mi a film fps-e, mi a felbontás, mi a kijelző fps-e (info gomb a tv-n), be van e kapcsolva a kijelző fps-enek szinkronizalasa az openelecben?
-
Tudja valaki hogy kell e még ehhez valamit varázsolni? Mert nálam sajnos nem megy. Rbpi2, Openelec, és a megjelenítő biztosan tudja a 24hz-t, mert pc-vel működik jól.
A kérdéses opció természetesen be van állítva, a lejátszás indításakor próbál is frekit váltani (látszik a projektoron hogy újraszinkronizál), de 60hz marad.
-
azbest
félisten
Nem az a kadencia probléma? Már hogy 23.97 fps-es filmet játszik, de más képfrissítéssel, így időnként dupláznia kell képkockákat. Arra biztosan van opció, hogy a film fps-éhez igazodjon, de nem tudom, hogy alapból aktív-e és gondolom a kijelzőnek is boldogulni kell a 24-es filmes képfrissítéssel.
Úgy hallottam, hogy a pi és az openelec képes erre."Beállítások -> Videó -> Lejátszás -> Képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez"
-
Dudee
senior tag
Egyelőre túl sok tippet nem kaptam, ezért megpróbálkozom mégegyszer:
RPi2-őt használok, 5.0.5-ös OpenELEC-kel.
Azt vettem észre, hogy mkv lejátszásakor pár percenként beszaggat a lejátszás. Egészen piciket, szerintem 1-2 frame-et, de svenkelés közben azonnal ki lehet bökni a megakadást, elég zavaró tud lenni. A hang nem ugrik semmit.
A hálózat sávszélességével nem lehet gond, mert 70-80Mbit-es mpeg4-et is simán lejátszik. A forrás NAS NFS protokollal.
Tulképp eddig minden filmnél láttam, de netes kereséssel nem sokra jutottam, mert a 'frame skip', 'stutter' és egyéb ilyen varázsszavak mindenféle találatot adnak.Láttatok már ilyesmit, van esetleg ötletetek merre induljak el?
Köszi szépen!
-
Teng
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget
Megrendeltem az első Málnámat
Pi2 lett FDH-tól, majd meg Kodizom
Túl nagy vágyat ébresztettek bennem az itteni kommentek
-
Rainman05
tag
Sziasztok!Egy 7"tablet lcd kijelzőt is rá lehet dugni? kis szalag kábelét is rá lehetne csatlakoztatni és menne?Érintő nélkül.Bocsi ha hülyeséget kérdezek nem értek ehhez a részhez de van egy tablet kijelzőm otthon.
-
lehella
senior tag
Ez alapján valahogy be lehet állítani, hogy a távirányítómon a hangerő fel-le gomb folyamatos nyomva tartásakor ne csak egy egységnyit változzon a hangerő? Vagy az is jó, ha 1 helyett nagyobb egységnyit ugrik, 5-10-et mondjuk.
MaCS_70: köszi a kutatást, no problem, külső irányítóval is elboldogulok
-
Sajnálom, ezek szerint tényleg nem megy. Ránéztem még pár samsungos adattáblára is, és valóban, azok sem szólnak Anynetről -- a nem samsungosok viszont, úgy látszik tévesen, igen.
Ez azért is furcsa nekem, mert a családban szétnézve még régebbi és alapszolgáltatású Samsung tévék is Anynetesek.MaCS
-
vzoltan
aktív tag
válasz
anonym1s #502 üzenetére
StepForward Step forward 30 seconds in a video.
StepBack Step back 30 seconds in a video.
BigStepForward Step forward 10 minutes in video.
BigStepBack Step back 10 minutes in video.
SmallStepBack Step back 7 seconds in the current video.szoval csereld le a StepBack-et SmallStepBack-re a
/home/xbian/.kodi/userdata/keymaps/remote.xml -benhttp://kodi.wiki/view/Keymap
-
mano42
aktív tag
válasz
anonym1s #502 üzenetére
Keymap, ezt buheráld.
A raspberrymet soha nem altatom, mivel annyira kevest fogyaszt, hogy nem lényeges.
A filemekt nasról éri el, vagy online stream, az a fele sem érint, soha nem kötöttem rá direkt vinyót, tehát passz.
Bár mégsem passz, mert a kodiban a cec beállításoknál van olyan opció, hogy altassa a raspberryt ha a tv kikapcsolt állapotban van, lehet ez az usb hdd-t is lefekteti, de nem biztos, próbáld ki Talán /beállítások/rendszer/perifériák. Persze ha a tv tud cec-t. -
Froclee
őstag
sziasztok. régi crt tv-mre szeretnék médialejátszót és a raspit találom a legolcsóbbnak, ami kadenciahelyes. a tv-n scart bemenet van (általában rca-scart átalakítóval használom pl xboxhoz), a keresőben láttam hogy többen is használják, de egyszerűen nem találok a raspin olyan kimenetet, amit scarttá tudnák változtatni. HDMI konverzió elég költséges. help
szerk.: vagy az a fekete lyuk az kompozit? azt hittem az a dc
-
anonym1s
őstag
Kossz a valaszt!
Ez gyors volt
Keves volt a tap. Ma vettem egy sonyericsson toltot amire 1500mA van irva de ez meg 600-at sem tud, mert a 600mA-os gagyi toltovel nincs szivarvany kockam. Most csalodtam a sonyericssonbanLenne meg kerdesem.
A tv taviranyitojat hasznalom, es a jobb-bal nyilakkal 30 masodpercet ugrik a filmben. Nekem 10 masodperc kellene. Hol tudom ezt atirni 10 masodpercre?
Masik kerdes, hogy a kikapcsolas menuben nincs alvo uzemmod, es ez eleg baj, mert igy a rakapcsolt vincseszterek allandoan mennek, ha pedig kikapcsolom a pi2-t, akkor nem lehet visszakapcsolni, folyton ki kell huzni a konektorbol majd vissza hogy ujrainduljon. Hogyan tudom az alvo modot odarakni? Esetleg valami mas beallitas, hogy ha bekapcsolom a tv-t akkor a tv inditsa el a pi2-t hdmi cec-en?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A legnépszerűbb tenyérgép platform tetemes teljesítménytöbblet mellett a nagy szoftveróriás támogatását is megnyerte.
- Assetto Corsa Competizione
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- MIUI / HyperOS topik
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Spórolós topik
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- Yettel topik
- További aktív témák...
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 32/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- Eladó Apple Mini 6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest