Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A belső cache-szervezésről van szó. Ne keverjük ide a külső memóriát. Az olyan amilyen. Rakhatsz a Larrabee mellé is ultragyorsat. Sőt a Knights Corner mellé biztos ilyen kerül.
A mobil termékek jó része erre fel is is készült, hiszen a Tegra az egyetlen SoC, ami IMR IGP-t használ.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Knights Ferry-t kukázták a Larrabee névvel együtt, de a koncepció továbbra is él. Az új név a MIC. Erre az első termék a Knights Corner lesz, ami terv szinten is a Ferry leváltója.
Az SCC az egy másik projekt. Ott nem egy darab sokmagos chipról van szó, hanem 24 darab kétmagos processzorról egy lapkában. [link] - ez is a Tera-Scale projekt része, ahogy a MIC is, de nem egyeznek meg.Az LLC-re az Intel MESIF protokollt használ. Mindegyik procimag olvassa a teljes tárat, de csak a saját szeletbe írnak. Az IGP-re ez nem vonatkozik. Ez a mag oda ír ahova akar. Majd ha a Larrabee beköltözik, akkor ez a Larrabee magokra is vonatkozik. Olvasnak mindent, de csak saját szeletbe írnak. Itt rendszer túlterhelését a rengeteg kommunikáció jelentheti. Ezért kell az LLC-t kímélni.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
wdtv
tag
azert van a cache szervezesben kulonbseg intel es nvidia chipeknel, mert a mas memoriat hasznalnak, az nvidia dragat es gyorsat (10-szer gyorsabb!!!) , mig az intel olcsot es lassut
a mobil termekeknel ahol meg lassabb memoriat hasznalnak , ugy nagyjabol 2GB/seces savszelessegut , a problema meg nagyobb, foleg ugy hogy mind a cpu magok mind a gpu ezt szivattyuzza
-
HaRdCoRe^mp4
tag
Ezektől hülyét kapok : "Kiszivárgott egy kép az új lapka fizikai felépítéséről."
Telszámom: 30/899-78-49
-
wdtv
tag
en nem tudom honnan veszed a larrabbees infokat, tudtom szerint az a project megbukott , es kukaztak mindent,
a jelenlegi single cloud chip (SCC) pedig mar a nevebol adoddoan is csak cloud server platformra van tervezve, nem is mukodne sem asztali sem mobil termekben hatekonyanegyeblent ha megnezed az ivy bridge die fotojat, lathatod hogy nem egeszen kozos az az L3 cache , separalva van a magokhoz, mert valoszinuleg igy a kisebb meret altal gyorsabb is , es a szinkronicacios ido a cache tombok kozott is elenyeszo
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Plazmacucci #40 üzenetére
Nem a driveren múlik. A driverből tilthatod és engedélyezheted az LLC írását. Ennél többet nem tud tenni. A beépített L3 az sokat segít abban az esetben, ahol az LLC írásának tiltása aktív az IGP-re nézve, mert ott marad az SB IGP-je nagyobb gyorsítótár nélkül. Az szupi, hogy egy GPU nagyon tolerálja a késleltetést, de azért ennek is van egy határa.
Az NV és az AMD GPU-k cache-szervezéséhez érdemes hasonlítani. Mindkét cég fordítva fejleszt, mint az Intel. Sok regiszter, nagy elsődleges gyorsítótárak, és arányaiban kisebb másodlagosak. Az Intel az LLC-vel a nagy másodlagos tárat elméletben megoldotta, így a regisztereket, és az L1 tárakat eléggé elspórolták az SB IGP-jéből. Ez az Ivyre mérsékelten lesz jellemző. Az L1 továbbra sem valami acélos, de a regiszterek száma már több, illetve lesz LDS, ami megfelel az adatok átadására. A belső L3 meg logikus.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azt senki sem mondta, hogy nem működik 4-8-12 procimagnál. Az a kérdés, hogy a Larrabee beköltözésével működni fog-e. Mert az 20-30+ magot jelent. Azt természetesen tudjuk, hogy a Larrabee-t eleve Binned Renderre csinálták, azaz egy TBR rendszer, hogy kímélje a saját LLC-jét. [link] - erről korábban írtunk. Ugyanez az elv szükséges az integrálásnál is. Az LLC-t minden eszközzel kímélni kell, mert ha ez megfekszik, akkor a teljes rendszer teljesítményének annyi. Ami most van az csak egy átmenet. Az LLC-t nem arra tervezték, hogy egy mostani IGP-t kiszolgáljon. Később a Larrabee magokat fogják erre ráfűzni, és megtartanak pár nagyobb magot. Ugyanígy erre kerül majd az System Agent, és pár fix funkciós egységeket tartalmazó tömb.
-
félisten
-
wdtv
tag
ha csak arra gondolok hogy parhuzamos programozas alatt a tobb processzormag szinkronizacioja egeszen a memoriaig uriti a cachelinet,mig intel eseten eleg az L3-ig, ami messze gyorsabb es a kesleltetese is nagysagrendekkel kisebb, mar megerte
ebben az esetben valami olyanra kell gondolni hogy memoria kesleltetese ezer orajel, L3 cache kesleltetese 20 orajel , tehet a magok kozti szinkronizacio 50-szer gyorsabb intel eseteben[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valószínűleg, hogy egy olyan változással éltek, ami nagyon hasznos (sebesség vagy fogyasztás szempontjából), és így inkább váltanak foglalatot. Esetleg most akarnak felkészülni a 2013-as APU-ra. A Llanóból sokan nem adnak el az asztali piacra (a termékek 70%-a mobilba megy), így jobb most váltani, mint jövőre.
UI.: nyugodtan tedd On-ba. A témához kapcsolódik.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez a probléma. Az Inteltől kérdeztem, hogy miért viselkedik így, vagy miért hagyják, hogy ilyen legyen ebben a tesztben a rendszerük. Mondták, hogy reagálnak rá, és a jelzett két alkalmazásnál megtiltják, hogy az IGP írjon az LLC-be. Az tudom, hogy annak az FF benchmarknak megtiltották, mert később folyamatos lett a futása (persze az átlag fps esett, de legalább nem ingadozik, és nem áll le másodpercekre). Ezt driverből régóta vezérlik. Egy csomó játéknak tiltva van már az írás lehetősége, az AMD azért rakott benchmarkot a tesztbe, mert ott arra nincs tiltva, vagyis szépen ki lehet fektetni az LLC-t, amire az Intel rendszerének nagy szüksége van. Ha kiveszed a buliból, akkor a teljesítmény drasztikusan esik. Egyszerűen túl sok, ha proginként 3 MB-ot teleír az IGP mindenféle felügyelet nélkül. Az Ivy Bridge ezen segít, ugyanis az IGP kap egy saját L3-at (úgy tudom nem nagyot 256-512 kB körülit, egy GPU-nak ez elég). Ettől még írhat az LLC-be (a Stream out oda megy mindenképpen, de ez kicsi adat), de ha tiltani kell a fenti okok miatt, akkor nem marad nagyobb méretű cache nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
"Elnevezhették volna a Socket FM1-et FM1+-nak is."
Persze. Nem is azon rugózok hogy miért ++ és nem inkább +, hanem hogy fizikailag is még csak visszafelé sem kompatibilis - mindez nem egész egy éven belül. Nem vagyunk naívak, a Slot1-féle sokgenerációs alaplapok aligha jönnek vissza - de azért egy bizonyos határon túl nevetséges, hogy ennyire szarul terveznek akár csak középtávra is és/vagy ennyire lefekszenek az alaplapgyártóknak.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Trinity korábban is az optimalizálásról szólt. Ott a kép, amit fentebb beraktam. Abban benne vannak a célok minden generációra egészen 2014-ig.
(#27) HeavyToys: Igen. bidirekcionális energiamenedzsmentet kap.
A feszültséget nem babrálhatod a Catalystból. Ott maximum fogyasztási csúszka lesz, vagy órajelcsúszka. A többit a rendszer állítja. A júzernek ezt le kell egyszerűsíteni. Aztán nyilván ehhez is lesznek tuningprogramok, de a gyári driverbe egyszerűen kell tálalni ezeket, lehetőleg garantált működés szintjén.A Llanoról szerintem sem érdemes váltani. Illetve csak akkor, ha az extrákat kihasználod (SAMU/VCE)
[ Szerkesztve ]
-
Henkei
tag
17 watt!
Hogy lehet hogy amikor emberen hajtják végre abortusznak nevezik amikor csirkén akkor rántottának??
-
atti_2010
nagyúr
Ezek szerint várhatok még egy évet hogy lényeges változáshoz jussak, ha lesznek kegyesek lecserélni a GPU részt, az új GPU architektúrára.
Ez itt a legnagyobb probléma hogy évente elvárjuk a gyártóktól a változást és az újabbnál újabb termékeket, aztán meg jön a sírás rívás hogy "ez alig tér el a tavalyitól", nem lehet évről évre radikális változtatásokat produkálni és nincs is rá szükség, azon kívül hogy mi meg egy pár ember megveszi a kutyát nem érdekli.
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
HeavyToys
senior tag
Akkor ez leegyszerűsítve, de hasonlatos lehet egy mostani jófajta Tweak-hez, annyiban különbözik akkor tőle, hogy tudja tologatnia fogyasztási kereteket, a CPU és GPU rész között és így szabályozhatja az órajeleket. Csak az lehet érdekes, ha én manuálisan lentebb viszem az adott órajelhez tartozó feszültséget, akkor ezt a rendszer érzékeli-e? Vagy pedig a mostani megoldáshoz hasonlóan nem vesz róla tudomást, "csak" kevesebbet eszik és kevésbé melegszik.
Hm... mindenesetre érdekesen hangzik, ha a Bulldozer alap energia igénye kedvezőbb lenne, felhőtlen lenne az örömöm és meg is lenne mit választok, így még azonban van bennem kétség, hogy mennyi is lesz az annyi .
Úgy néz ki, hogy a mostani A6-3400m-ről, amim van, nem fogok váltani, mert az extrém feszültség csökkentésnek és órajel növelésnek hála még nem biztos, hogy megéri.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
[link] - Ezért nem akar az AMD közös cache-t a CPU-magoknak és a GPU-nak. A videó végén teljesen lehal a Sandy Bridge, mert elindítottak rajta két olyan programot, ami terheli a GPU-t. A GPU pedig az LLC-t teleírja (programonként 3-3 MB-ot), így a procinak mennie kell a memóriába az adatért.
Ez koncepcióból van így, mert kérdéses, hogy mennyire jó, ha a GPU a proci által használt nagyméretű LLC-be piszkít. Jelen esetben szálanként 32 kB-ot. Ezt minden felügyelet nélkül teszi. Az AMD szerint ez nem jó, így inkább másik oldalról közelítenek, vagyis nem egy LLC-re építik a rendszert, hanem a magokat látják el jó nagy gyorsítótárral.
Később majd az is kérdés lesz, hogy az LLC ring kapcsolat mellett mit szól majd, ha nem 5 magot lát el, hanem 50-et. A Larrabee 32-vel nem működött jól, ez egy komoly meló lesz.[ Szerkesztve ]
-
Taragas
aktív tag
Én konkrétan most a grafikus mag miatt vagyok elkeseredve. Nekem proci szinten hozzák azt ami kell, jobba energia managemnetel, mert sokat netezek, és időnként játszok, de akkor szeretnék szép grafikával. Viszont ha marad a WLIV5, akkor érthető, hogy miért nevezgették át a 7670-et 6670-ről. Mert baknak megoldani, hogy erősebb vgaval is működjön dualban a rendszer. Csodálkoztam is, hogy a 7700-asok új architektúra, a 7600-as meg átnevezés, de akkor mi lesz ezzel pariban? Na tessék itt a válasz. Engem egy órajel emelés, GPU szinten nem hat meg. Ezek szerint várhatok még egy évet hogy lényeges változáshoz jussak, ha lesznek kegyesek lecserélni a GPU részt, az új GPU architektúrára.
Lehet akármilyen APU, és bár bennük van a jövő, a dVGA, az dVGA marad örökre!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz HeavyToys #22 üzenetére
Attól függ, hogy mit állítanak be a driverben alapértelmezett fogyasztási szintnek. A CPU és a GPU az új lapkában átlapolhatja magát. Elvehetsz a GPU-tól energiát, hogy azt a CPU-nak add a gyorsabb működésért. Ezt manuálisan is lehet szabályozni, de nem tudni, hogy az AMD hogyan állítja be.
[ Szerkesztve ]
-
wdtv
tag
szerintem ultra gaz hogy nincs kozos cache, a chiphez csatolt memoria altalaban lassu , igy a gpu sem kepes rendesen porogni, es a magok kozti szinkronizacio is katasztrofalisan lassu
nem is ertem miert nem nezik mit csinal az intel, ott az ivy bridgenel alap a kozos L3 cache
-
HeavyToys
senior tag
A mobil megoldások, a most talán leginkább elterjedt A6-3400m-hez viszonyítva, csak CPU erőt figyelembe véve, azonos fogyasztási osztályban (itt ugye 35W-os TDP-ről beszélünk), szerinted emelkedni fognak?
Tudom és ismerem, hogy a Bulldozer felépítése miatt is alapvetően magasabb órajelekről beszélünk, mint az előző generációs CPU magok esetében, szóval nem is az órajel irányában indult el a kérdésem.
Illetve, a "tovább fejlesztett" Bulldozer magokon tudtak-tudnak annyit csiszolni, hogy fogyasztás/teljesítményben (megfelelő ütemezővel, mint pl Win8 is lesz), beérjék az előző generációt?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert el akarja az AMD érni a 17 wattos fogyasztást, ami csak az új architektúra moduljával lehetséges. A Llanoból ezért nincs 17 wattos, mivel nem olyan jó a Husky energiagazdálkodása. Lehetne, persze, de akkor egymagos lenne a lapka. A Bulldozerrel egy modulos is maradhat, azaz kétmagos.
[ Szerkesztve ]
-
ftc
nagyúr
-
titán
Nem látom, miért kerül Bulldozer típusú fűtötest egy notebookba. Asztalon is komoly gáz a teljesítményigény és a hőelvezetés, a notebookokat transzformátorolaj alatt tartjuk majd használat közben?
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Elnevezhették volna a Socket FM1-et FM1+-nak is.
Egyébként szerintem a bidirekcionális energiamenedzsment miatt kellett nagyobb változtatás, illetve lehet készülni a következő körre is.Itt a roadmap. Az első a Llano, a második a Trinity, a többi pedig az új generáció, azaz a 2013-as és a 2014-es APU-k.
[ Szerkesztve ]
-
Simon02
tag
Így első blikkre csalódást keltő a helyzet, szerintem a többség jelentős különbséget várt a Llianohoz képest, ezzel szemben hasonló teljesítményre számíthatunk. Na de hátha reszelnek addig még rajta.
Megbízhatóságom: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=Simon02
-
veterán
Majdnem jó, de ebben számomra az nem áll össze, hogy ha a Llanoban (legalábbis az asztaliban) egy K10.5 mag volt, és onnan váltunk most ugye Bulldozerre*, akkor ezt a cserét a "csupasz" CPU esetén miért lehetett egy sima AM3 - AM3+ váltással lezavarni...?
*OK, Piledriverre - lehet hogy a Bull/Pile közötti eltérések miatt van a dolog...? Akkor viszont a csupasz Piledrivernek is új foglalat kellene AM3+ helyett, nem?
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
gtasystem
őstag
-
Angel1981
veterán
"Az asztali piacon 65, 100 és 125 wattos TDP keretek lesznek"
Wow! Akkor feljebb léptek fogyasztási osztályban - gondolom teljesítménynövekedés is "jár" melléje.
-
félisten
Sajnos az eddigi tendenciából kiindulva szerintem nem lesz gyorsabb mint a legjobb mobil Llano. Szokás szerint elvérzik cpu fronton. De biztos nincs igazam de ugye ha csa azt mondom, hogy Bull L3 nélkül.... De persze ne legyen igazam.
Vissza kell vinnem pár kazettát.
-
bocsika
aktív tag
Akkor most növekedett a fogyasztása?
-
banhammer
veterán
"amiről sok információ leolvasható"
Néztem a képet, de nem jött át az információ.
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2030.01.28. - ig - Eladó!
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig utána 2028.03.20-ig Intelhez-eladva epicpwnz
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Intel Core i5-10600KF Processzor
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor