Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Otthoni időjárás-állomás
- ZIDOO médialejátszók
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Akciókamerák
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Top cat
addikt
Ilyenem van, a hangjára még ennyi idősen sem lehet panasz.
-
válasz
Top cat #5993 üzenetére
"8800 GT-m van. Nem akarok már erre költeni."
Nem is kell.
A 8800 GT nosztalgia faktora már van olyan jelentős, jobb áron eltudod adni, mint gondolnád. Majd vehetsz belőle egy jóval kevesebbet fogyasztó, passzív, újabb entry level GPU-t, ami pont jó lesz YouTube és társaihoz. Én egy GT 710-et használok erre.Villanyszámlán is spórolsz, csöndesebb is lesz a géped, több pénzed marad, és még gyorsabb is lesz (feltéve ha nem játszol rajta különböző 3D engine-es játékokkal).
-
válasz
E.Kaufmann #5992 üzenetére
"Az ilyen atomos és mobil cuccoknak is a GPU meg a DXVA a trükkje, maga a CPU harmatgyenge."
A vicc, hogy ezen 'atomos' CPU-k is hozzák már bőven a legerősebb egykori C2D CPU-k sebességét. Pedig valóban, mekkora egy király CPU volt a maga korábban. Biztos csak a nosztalgia beszél belőlem, meg hogy egy ~1 GHz Celeron P3-ról váltottam ár, de anno az agyam eldobtam tőle.
Most meg XP-vel használom retró célokra, DOSBox-al és hasonlókkal.
-
Top cat
addikt
válasz
E.Kaufmann #5992 üzenetére
8800 GT-m van. Nem akarok már erre költeni.
Tavaly novemberben az alza örületben majdnem elcsábultam egy rizsa konfigra.
De mindig másra kell a pénz. Netezni még elég ez. -
solena
tag
válasz
hobizoli #5989 üzenetére
Jó, és be van kapcsolva a gyors rendszerindítás? És mindezt szoktad ki-be húzogatni, és tartasz rajtuk aktív (értsd: ha bedugod, elindul a telepítő) telepítőmédiát? És újrahúzáskor ha felcsatolva hagyod a külső vinyókat és a belsőket is bedugva, majd leválasztod őket, akkor is képes újraindulni zokszó nélkül? Mert itt alapvetően ezekről van szó
Core2: én is ezt mondtam, ha lassúnak tartja, vegyen újabbat. Egyébként simán böngészgetni, filmet nézni, épkézláb (nem huszonezer+ soros adatbázisnak csúfolt excel) dokumentumokat szerkeszteni mai napig kifogástalan. És tényleg kényelmes volt telepíteni is, nem akartam agyhúgykövet kapni install közben.
-
-
BiP
nagyúr
Én azt tapasztaltam, hogy Windows vonalon ahol már kevés a vas a Win10-hez, oda még a 8.1 bőven jó. Cserében gyorsabb a 7-esnél, és újabb is (pl. SSD kezelésnél jól jön) , no meg még támogatott is.
(#5988) hcl: Mi nem lassabb a 10-nél? A 7-es? az tényleg nem, gyorsabb.
Asszony 2.gen i5-ös laptopjára kerestem rendszert. (sokáig Win7 volt rajta). A 10-et nem szerette annyira, ment fel 8.1, és jót tett neki a 7-ről való csere. Aztán más gépeken is próbáltam, és nekem úgy tűnt, hogy bár számottevő különbség nincs, azért érzésre pörgősebb volt a 8.1. De mivel újabb, a mérleg afelé dőlt el mindenképp. -
A +4 gigát adom.
Windowst alapból érdemes kerülniA 8.1 amúgy annyival eszik kevesebbet, hogy inkább swappel, mint használná a ramot. De mivel kevesebb csúnya kódot is futtat, tényleg hatékonyabb, és ráadásul még supportált.
Meg ha már, akkor 32 bitest, ami szintén kevesebb ramot kajál. -
-
törölt tag
Az ilyen embertol azt kerdeznem meg, hogy hol a hatar? Tehat ingyen dolgoztatas az oke. Ha ellopom a bicikliet, az meg belefer? Kocsi? Nem nagy ugy gondolom. Nem gaz, ha kiramolom a lakasat? Milyen szintig tartja rendben levonek, hogy megsertik a jogait?
A cegtol/szervezettol, amelyik ilyet csinal, meg azt kerdeznem, hogy akkor az, hogy te lopsz tolem, az rendben van, ertem, akkor nem gond ugye, ha en meg elviszem a laptopodat eladom. Belefer, ugye?
Arra meg, hogy utolag vegulis lecsusztathattad, es akkor ez meg nem nagy gond, az jutott meg eszembe, hogy ellopjak a kocsidat, de lebuktatod a tolvajt, visszaadja egy-ket karccal a verdat, akkor az nem gond?
Szerk: ez a durva, hogy annyi szarsag tortenik az orszagban, hogy mar nem tudom eldonteni, mi a komoly es mi a szarkazmus... -
BiP
nagyúr
Így van. Azért, mert ő esetleg hajlandó lenne benyelni, neked nem kell.
(sőt, a legjobb, ha meg tudod győzni, hogy neki sem kell, hiszen együtt nagyobb nyomást lehet helyezni a döntéshozóra/HR-re, hogy ez rohadtul nincs így rendben. Sem emberileg, sem törvényileg.)
Ha a szabadságod alatt dolgozni szeretnél, azt te esetleg eldöntheted (én sem számolok el minden egyes túlórával), de az a Te döntésed. Ez meg már bőven túlmutat azon. -
-
BiP
nagyúr
Ha meg tudtad beszélni, akkor szerencsére nincs komoly gond. (vagy csak a májusi 2 nap lett lerendezve, az áprilisi 3 még függőben?).
Az a durva, hogy ki tudja hány emberrel játsszák még el, akik esetleg nem veszik észre a turpisságot a bérpapíron. Aztán majd év vége felé, amikor venné ki karácsonyra a szabit, akkor derül ki, hogy nincs mit, mert papíron elfogyott. És fél év elteltével a franc emlékszik, hogy melyik napokon dolgozott, nem tudja bizonyítani, stb. -
pn4hvq
senior tag
Majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, amikor munkahelyi személyes beszélgetés kapcsán is előjön a történet.
Egyelőre annyi biztos, hogy április minden munkanapján dolgoztam, ehhez képest április legvégén kiderült, hogy 3 nap szabadság is ki lett írva. Májusban 2 nap lett munkavégzés mellett kiírva (ismételten előzetes egyeztetés/közlés nélkül), de ezeket megbeszéltem, hogy ténylegesen is kiveszem a közeljövőben. -
BiP
nagyúr
válasz
davenport #5969 üzenetére
Igen. Csak ugye abból eredt a probléma, hogy pn4hvq esetében ez az elv sérülni látszik.
Bár szerintem még mindig meg lehet beszélni a munkáltatóval, hogy ezeket a munkával töltött szabadnapokat kivegye, lecsúsztassa, tehát valahogy utólag kimatekozzák.
Ha erre a munkáltató nem hajlandó, akkor kvázi meglopja őt, úgyhogy innentől kezdve hivatkozási alap. -
BiP
nagyúr
válasz
davenport #5967 üzenetére
Függetlenül attól, hogy a szabály szerint hogyan kommunikálhatja, hogyan pakolja, hány darabbal rendelkezik, a végén ki kell jönnie a mateknak:
ahány napon papíron szabin voltál, annyi napot nem is kell dolgoznod. Hogy ezt utólag papírozzátok le cégen belül, (esetleg mégis kifizeti, de ez fehér holló kategória), esetleg átlóg másik hónapra, stb. kábé mindegy, a lényeg az, hogy olyan nincs, hogy ingyen dolgoztál.
Amint ezt a szabályt is felülírja majd egyszer a törvény, akkor el kell menni a világ emberségesebb felére. -
válasz
bambano #5966 üzenetére
Az utólagos értesülés teljesen nonszensz, hiába van az MT némiképpen kiherélve, ez akkor is gáz, itt finoman szólva is elcsúszott a kommunikáció.
Viszont a jelenlegi helyzetben sajnos sokaknak nem lesz figyelembe véve az igénye + ott a Jolly Joker 123. § (5) bekezdése: "A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén
a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja"
Nálunk még van külön rendelkezés az üzemszerű működés veszélyeztetése esetén hogyan veheted ki. Igaz most hogy közalkalmazottból munkavállalók leszünk november 1-től, nekünk október 31-ig kell kivenni a teljes évi szabadságot (a munkahelyem más területén dolgozókkal június 30-ig vetetik ki), és ígéretet kaptunk arra, hogy november-decemberre majd megkapjuk időarányosan. De, mindezt április végéig kellett megtennünk, és szó sem volt arról, hogy csak úgy kiírták volna. -
bambano
titán
2012. évi 1. törvény (köznyelven: mt)
"122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki."
"(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell."tehát nem lehet úgy kiadni szabadságot, hogy utólag se tudsz róla.
-
nyisziati
veterán
válasz
E.Kaufmann #5962 üzenetére
Pedig nézek én mindent, HVG-t, Portfóliót, Indexet, Origót, de nemigen látom ezeket a híreket.
-
nyisziati
veterán
Köszi, mindig tanul az ember.
Mondjuk kicsit elkeserítő, hogy sutyiban mindig módosítanak a munkaügyi szabályokon, és nem a munkavállaló javára...
Hír meg nincs belőle, csak az aktuális celebekből.(#5949) freemanone :köszi a cikket.
ez a sor nagyon durva volt: " A SCART csatlakozó ma már alapkövetelmény az Európában eladásra kerülő DVD lejátszókon és TV készülékeken,"
Alig 17 éve volt, és mára mind a SCART, mind a CRT, mind pedig a DVD-lejátszó is eltűnt. -
egyszer csak próbaképp rákötöttem a béna kis dv kamerámat kompoziton egy kifejezetten drága és profi pana videómonitorra. csak néztünk, hogy ez az éles, stabil, dot crawltól mentes kép komolyan azon a sárga csatlakozón jön?
szóval kompoziton is lehet jó minőségű (sd) képet átvinni, csak kell hozzá némi elektronika, amit szeretnek megspórolni -
Gabibácsi
őstag
válasz
freemanone #5954 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
freemanone #5949 üzenetére
Elsőre nekem is az ugrott be, hogy belinkelem, de aztán úgy voltam vele, hogy biztos tudja, csak poénból kérdezi (bár, ha fiatalabb korosztály, akkor már kimaradhatott neki az analóg éra).
Összefoglalva:
- kompozit: egy kábelen megy minden, cserébe gyenge a képminőség,
- komponens: szeparált kábelezés, kitűnő képminőség.(#5952) E.Kaufmann: meg a Pana DVD felvevőhöz a VGA ---> komponens RGB átalakító, hogy ne kelljen a filmeket konvertálgatni.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Régi szép idők, mikor a Hollywood Plus-hoz barkácsoltam S-Video-Composit átalakítót, mert nem volt meg a gyári (ha volt egyáltalán). Kellett hozzá egy kisebb kondi, ami ráeresztette a színjelet a luminanciára és kész is volt
.
-
solena
tag
válasz
Na, ma már nem keltem fel hiába, hasznos infó, köszönöm
-
jokeph
nagyúr
válasz
Jó leírás.
-
Pötyi
őstag
válasz
Gabibácsi #5941 üzenetére
Komponens? Nem inkább kompozit?
Ez ugyanolyan, mint amikor szól az egyik felhasználóm, hogy a windows kiírt egy olyan hibaüzenetet, hogy nem indul a program vizelettartási problémák miatt.
WTF?!?
Odaballagok.
Persze nem azt írta ki, hogy INKONTINENCIA miatt, hanem hogy INKONZISZTENCIA miatt... -
Gabibácsi
őstag
A minőségi monitorokon csakis komponens bemenet van, ezt sem tudtátok?
-
Lenry
félisten
mindig is jó ötlet volt lehúzni a célmeghajtót leszámítva minden mást Windows telepítés idejére.
anno az XP telepítője simán megcsinálta nálam azt, hogy beolvasta az összes meghajtót és kiosztogatta nekik a betűjeleket, ahogy jöttek sorban. volt egy lemez, amin volt 3 partíció, meg egy új diszk, amire ment a Windows
"hogy te arra a negyedik partícióra akarsz telepíteni? akkor az F:\Windows..."
és AZ a betűjel utána fix. vagy legalábbis két nagyságrenddel nagyobb szopás átírni, mint újrarakni az egész OS-t -
jokeph
nagyúr
Hasonlót öngólt simán össze lehetett hozni már W2000/XP/2003 alatt is, csak annyi kellett hozzá, hogy legyen benne 2 HDD, és nem az elsődlegesre telepíted az OS-t, hanem a másik HDD-re, a bootloadert simán feldobta az elsődleges HDD-re, a csodálkozás meg akkor jött amikor kikerült belőle ez a HDD, ki is állt rögtön NTLDR is missing hibával.
-
BiP
nagyúr
Igen, a telepítő nem gond, de más média, vinyó bekavar az SSD-nek. Én sem jöttem még rá, hogy miért. (én csak SSD-re telepítéskor vettem észre, vinyó-vinyó párosításnál nem. Bár lehet, hogy ott is bezavarodik.)
(#5937) solena: hörcsögszaporítós kisállatbarát cucc lehet.
Ha win10 van azon a gépen, még 4giga ram (kétlem, hogy belemegy, c2d laptop nem valószínű, hogy támogatná), azzal még lehet javítani a helyzeten. De úgyis az SSD segített a legtöbbet, ha úgy is lassúnak érzi, akkor valóban az utolsó soros tanács, vegyen újabbat.
Az SSD-t átmenti, kb.30e-ért simán kap 2.3gen i5-ös laptopot. -
solena
tag
-
solena
tag
Főni tegnap megint alkotott, majd utána a w10-et elküldtem melegebb éghajlatra:
Beérek 3-ra, ahogy szoktam volt, mivel volt bent ügyfél, így önállóan nekiállnék valaminek. Már éppen nekicihelődök az egyik laposvasnak (üzleti Dell noti, ez még tartalmaz fémet
), mikor ügyfél el, és főni behoz egy másik laposvasat, hogy ezzel kéne foglalkozni, mert ezért öt után (bő két óra múlva) jönnek. Feladat: megnézni, hogy mitől lassú (ügyfél szerint az). Matricával szétdekorált HP laposvas. Aztán rémlik, hogy nincs két hete, hogy ezt a gépet újrahúztam, meg kapott SSD-t, meg ki lett pucolva és pasztázva, pörgött, mint negyvenkilós narkós k*rva a nigger f*szán. Ha nem vírus, akkor valami szellemhiba, és akkor a két óra nem lesz elég...
Víruskergetés megtalált mindenféle boosternek álcázott kártevőt, böngészőt kipucoltam, szoftvereket megnéztem, hogy a legfrissebbek-e, ráeresztettem a w10 update-t, de még az sem talált semmit. Közben a gép szépen dolgozott, korrektül, végeredményben még kapott egy AIDÁt is, a cpu legdurvább hőfoka 70 fok volt (inkább ilyen ~50-60), trotty nélkül. Aztán kikapcsolás, jöhet érte az ügyfél, el nem tudom képzelni, hogy mi a lassú. Oké, lassan kapcsol ki, mert dolgozik a Gyors rendszerindítás nevű förmedvény, meg emiatt kicsit lassabban indul, mint várható lenne (ez a izé legfeljebb annak hasznos, aki úgy kapcsolja ki a gépét, hogy meg van nyitva hatszázezer szutyka, és szereti, ha ugyanaz fogadja, mint előtte, de a korábbi winfosokon szocializálódott r1 user kikapcsolás előtt általában mindent is bezár; én meg szimplán csak utálom, mert több galibát okoz, mint hasznot), kapok egy agylövést, hogy oké, kapcsoljuk ki ezt a funkciót. Kapcsolom vissza a gépet, elszáll kékhalállal. Aztán rendszerdiagnosztikát akar indítani, de az sem sikerül neki. Oké, legyen rendszervisszaállítás az adatok megtartásával. Az sem jön össze neki, elszáll, mint a győzelmi zászló. Közben főni idegesít, hogy miafaszez?! Így nem lehet gondolkodni. Végül oké, akkor legyen adatmentés meg újratelepítés (közben meg ég a pofám, és az istennek nem tudom megmagyarázni főninek, hogy nem én szúrtam el). WinPE, adatmentés, utána kikapcsolás, telepítő be, F12 -> telepítő kiválasztása... És feláll az elvileg elcseszett w10. Ó, hogyazaszájbatekert.... Pendrive szabályosan leválaszt, és újraindítás. Szépen újraindul. Leállítás -> Bekapcsolás, szépen indul.Tanulság: sosem szabad pendrive-ot, főleg, ha azon rendszer is van, w10-nél a gépben hagyni, és úgy leállítani. Pedig már volt, hogy emiatt szóltam főninek, mert úgy kapcsolt ki egy gépet, hogy bedugva maradt egy külsővinyó, bekapcsoláskor ugyan felállt a rendszer (azon nem volt aktív telepítőmédia), de megjelent a lemezek között, és ha az ember tallózni akart benne, akkor kifagyott
Pont meglátta, és majdnem nekemugrott, hogy mit csináltam
Ja, a gép mitől volt lassú? C2D, 4GB DDR2. Nem mai csirke
Igazából nem lassú jószág, csak öreg. Korához képest kifejezetten pörög, jól összerakott konstrukció (régen a HP még tudott notit gyártani). Ha a kedves ügyfél lassúnak találja, vegyen újabbat
-
Diabolis
aktív tag
válasz
hobizoli #5887 üzenetére
Ja, tudjuk, a 2000-es évek elején alap volt a '99-ben megjelent DVI
És nem ez volt az egyetlen baromságod. Te tényleg nem akarod fogni amit magyarázunk neked
És nem, nem én élek a múltban, hanem a felhasználók. És ha tetszik neked, ha nem, a piacot a felhasználók igényei szabják meg. Egyetlen IT-st sem láttam még aki sikítva menekült egy munkahelyről, mert meglátott egy "ósdi" DVI-csatit
Pakolod itt magad, értem én, de mikor láttál usert utoljára?
De tudod mit? Szerintem ez nem ebbe a topicba való. És te az a típusú "vita" "partner" (igen, külön idézőjelben), akivel nem szeretném ezt a beszélgetést folytatni. -
pn4hvq
senior tag
Tudom, ezekszerint nem én gondolkozom rosszul a kérdés tekintetében.
(#5917) Lenry maradjunk annyiban, hogy alkalmanként 1-1 ingyentúlórát még benyel az ember (bár nem kéne), de az, hogy jelenleg a 30 szabadságos napomból tudomásom nélkül kiírt 3-at normálisan végigdolgoztam, az erőteljes nemtetszést váltott ki bennem.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást
-
jokeph
nagyúr
Jah, studióminőség, soros kapcsolat és BNC kábelen.
Multimédiás kacatokhoz jelenleg HDMI x.x, gémereknek DP, minden másra ott a DSUB/DVI/I/D.
Már a 2008-as lapomon is volt az IGP-nek DP kimenete, mellé még HDMI, DVI-D és DSUB is.Csak anno DP-s monitort max katalógusban láttam.
-
válasz
bambano #5919 üzenetére
"minőségibb monitorokon nincs hdmi."
Jajj, jo, hogy mondod, eddig nem is tudtam, hogy a gyarilag kalibralt, deltaE < 3, 99% sRGB, mindenfele allithato Dell Ultrasharp monitorom nem minosegi. Huhh bakker, en meg mar azt hittem.
Nem is tudom mi lenne a vilaggal a bolcsessegeid nelkul.Esetleg ugy, hogy minosegibb monitorokon nincs, vagy nem csak hdmi van. Szerintem meg a minosegibb monitorokon van hdmi is meg displayport is.
-
válasz
bambano #5919 üzenetére
Van DP-s KVM switch? Mondjuk ha van, akkor az árát nem akarom tudni...
A switch-es nem rossz
Mi csak egy lakótömböt nyomtunk le gyerekkorunkban egy
- Süsd ki a puffert
- Kihúztad?
- Ki
párbeszéddel. Természetesen nem lett kihúzva a 220.
Szülők nem a csattanásra jöttek át a másik szobából, hanem mert akkorát világított a cucc... -
bambano
titán
aki meg nem tud switchet cserélni, az ne sírjon, ha még annyi esze sincs, hogy egy feszültség alatt levő tápkábellel végigkaristolva az egészet, elősegítse, hogy kijöjjön a füst a switcből...
ne legyetek már ennyire élhetetlenek.
mondjuk egyszer én is cseréltem "egy füst alatt" switchet. bedöglött a hülye cégben a switch, raplizott a főnök miatta és az ilyen egyszerű mondatokat, hogy "vettél helyette másikat, mikor szóltam" nem fogta fel. kérdezte, hogy nincs másik switch? mondom de van, de gyanús, hogy azért van itt, mert rossz. meg a korom nyomok is gyanúsak rajta. rámparancsolt, hogy rakjam be. beraktam. kisvártatva az utcában meg a két szomszédosban nem volt áram.azt azóta sem értem, hogy hogy sikerült úgy bekábelezni az épületet 230 szempontjából, hogy egy zárlatos eszköz a település egy részét áramtalanította...
-
bambano
titán
válasz
hobizoli #5767 üzenetére
minőségibb monitorokon nincs hdmi.
displayport van.
nekem van két gépem, amik között váltogatnék, meg van két monitorom, amiken egyiken sincs hdmi. na ezt hogy oldod meg dvi nélkül?
mikrotik cuccok szoktak itthon hegyekben állni. soros portja van, hogy programozod soros port nélkül? egy csomó szerver alaplapon csak dsub kimenet van, mert a szervizprocesszor vga-ja csak ennyit tud.
ezek mind modern cuccok.
jó lenne, ha nem beszélnétek marhaságokat. már aki... -
-
Lenry
félisten
Nem tetszett nekik hogy nem tudtak átbaszni, de ne hagyd elveszni a többi napodat se. Az hogy a munkáltató rendelkezik a szabadnapjaid fölött az csak annyit jelent hogy az év egy részében ő dönti el hogy mikor nem dolgozol. Nem azt hogy sutyiba kiírja. Egy munkaügyi bíróságon ezért úgy elmeszelnék őket hogy öröm lenne nézni.
-
-
BiP
nagyúr
Bízzunk benne, hogy "csak" elfelejtették, ahogy az eont is.
Szólni kell, hogy figyu, kiírtatok, miközben én dolgoztam, majd szeretném ezt kivenni, és akkor beírjátok szépen, hogy dolgoztam. És akkor papíron is rendben van, és te sem dolgoztál feleslegesen.
Most ők tartoznak neked 5 nappal, csak ne felejtődjön el, meg ne akarjanak visszaélni vele, és akkor nincs vita.
Ha ez úgyis valami suli (érettségi miatt gondolom), akkor nyáron úgysincs akkora hajtás, talán belefér, hogy előre megbeszélt 5 munkanapon mégsem dolgozol. -
-
pn4hvq
senior tag
Az a baj, hogy az eddigiek alapján kiírták, hogy ne maradjon sok, ez érthető. Csak azt felejtették el közölni, hogy ezek a napok attól még munkával teljenek. Későbbi tényleges kivétel sem került szóba, mert ennek meg ellentmondana az az érv, hogy ne maradjon túl sok szabadság. Gyakorlatilag "mindegy", hogy papíron mikor veszem ki, ha nekem a gyerek miatt a nyáron kellene nem egybefüggő több hét. Egyszer sem voltam egyhuzamban egy hétnél többet szabadságon, mindig volt közte minimum egy hét munka is.
(#5903) nyisziati Ezzel sincs baj, csak akkor legyen természetes, hogy nem is dolgozom a kiírt napokon, nem pedig elvárás, hogy valójában munkanap.
-
nyisziati
veterán
Nyilván, de bíróságon ezt nehéz bizonyítani sajnos. Elég, ha a főnököd, meg egy befenyített HR-es az ellenkezőjét mondja.
Sajnos velem is csináltak már mocsokságokat, hátam mögött kijelentettek stb. Nem mentem bíróságra, néztem másik munkahelyet.
De mindenhol vannak szemétségek, mégha nem is olyan durva.
Kicsit már unom, de sokat nem tudok tenni. Ez van, Magyarország. -
-
Tim82
félisten
válasz
davenport #5897 üzenetére
Erről jut eszembe a következő kis történet:
Egyik barátom az egyik világszinten is nagy IT-s multinál dolgozik, support-jellegű munkakörben. Március elején, a kijárási korlátozás bevezetése körül az egész részlege ment azonnal home office-ba, vitték haza a jó kis business class Thinkpad-eket (ha jól emlékszem, az ő esetében konkrétan egy T460-at). Csak épp a dokkolókat, amikkel tolták munkahelyen, nem lehetett vinni, de oké, nem is kell feltétlenül a munkavégzéshez. Amit viszont vihettek, azok a gyári Lenovo miniDP-DSub átalakítók, ezeket használták munkahelyen is, ha kellett külső monitor.
A srác vett otthonra egy 23" monitort (szintén Lenovo, ThinkVision valami, elviekben hasonlókkal, de nem pont ugyanezen modellel dolgoztak bent is), hogy az otthoni munkavégzéshez is legyen azért külső monitor, a kényelem miatt. Ez a monitor a gyári átalakítóval és D-Sub kábellel a Jóistennek sem akart 1080p felbontásban működni a notiról (amúgy fel sem ismerte, hogy milyen monitor, valamint mindenáron 1024*768-as felbontásra volt legfeljebb hajlandó). Semmilyen mód, ima, trükközés stb. nem segített. Hozzáteszem, hogy Linuxról van szó, szóval mindenféle xrandr-medzsikkel is próbálkoztunk, de nem és nem: a Lenovo Thinkpad noti (aminek amúgy 1080p felbontású a saját kijelzője is) a gyári Lenovo átalakítóval a szintén elviekben business class termékvonalas Lenovo ThinkVision monitorra nem volt hajlandó annak natív felbontásán képet adni.
A megoldás egyébként annyi volt, hogy rendeltünk az Extreme Digital-ból egy miniDP-HDMI adaptert, meg elővakartunk egy HDMI kábelt és voilá, hirtelen volt monitorfelismerés és 1080p felbontás a külső kijelzőn is. Kínából egy ugyanilyen átalakító nyilván negyedannyiba került volna, csak épp 2-3 hónapnyit is várhattunk volna akár a megérkezésre.
Na, ilyen okok miatt tartok itthon egy rakat átalakítót a különféle monitorcsatlakozókhoz.
-
-
nyisziati
veterán
Elvileg a munkáltató a szabadságod fele fölött rendelkezhet, óvatosan a perrel.
-
-
BiP
nagyúr
Gyanítom ez ilyen "adminisztrációs" szabadság. Biztos fent az okosok kitalálták, hogy időarányosan ki kell adni bizonyos mennyiségű szabadságot, hogy ne az év 2. felére (következő tanév) torlódjon. Le kell beszélni a munkáltatóval vagy az adminisztrátorral, hogy ez hogyan lesz kezelve.
Vagy megkapod később, amit munkanapnak fognak beírni, vagy a te érved meg a munkaügyi bíróság
Új hozzászólás Aktív témák
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Otthoni időjárás-állomás
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen autót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DJI Air 2 / Air 2s drón akkumulátor
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest