Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Autós kamerák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
Új hozzászólás Aktív témák
-
minek?:S
őstag
Üdv. azt nem értem tisztán h mit jelent az h " az új alaplapok mellett számos 6-os szériás vezérlőhidat tartalmazó alaplap fogadja a termékeket." valaki leírná?
Üdv.:M.
-
kisza25
félisten
én már majd 400órát játszottam BF3 multit i3-540 procival, szóval ,de rendesen fut vele
ja és nem értem ezt a HT dolgot nekem használja 85-90% terheltségen vannak a magok és a HT is,
full HD low HD6850 meg ugye az i3 min55-60, max 120, átlag 80 FPS a régi pályákon, az újakon átlag 55-60FPS, csak nem szabad 32fős szerónál nagyobbra felmenni vele[ Szerkesztve ]
Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
yarsley
aktív tag
1 het alatt megjottek, egesz jo eredmeny.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
aaa3
csendes tag
engem is nagyon érdekelt, h mikor lesznek már végre az apuk "igazán" apuk, azaz memóriaügyileg is integráltak. intel és amd x86okról már fönt szó volt (nagyon érdekes hsz-ek!), de mobil arm szinten ilyesmire mikor számíthatunk? például a tegra 3 nekem nagyon tetszik úgy általában, pl. egy smartphone formájában raspberry pi helyett, szervernek és quake3-szinten játszani, valahogy desktopot csinálni/erőszakolni belőle, de abban még unified shader architektúra sincs!! - nem hogy unified memory...
ezek szerint ezek az 1-wattos soc/die-s cuccok sok mindenben eléggé le vannak maradva, még ha másban egészen elképesztően erősek is...
láttam itt nemrég egy ígéretes képet "uva"-ról de amikor utánakerestem az csak valami cudás szutyok (zárt nvidia fúj), a hardveres része (direct-valami 2.0) is csak valami kezdeti lépés gpu-gpu között, és "fermitől fölfelé" (egyáltalán nem vágom ezeket a geforce 6 széria utáni nvidia cuccokat (kivéve a rövid post-8800-pre-2900xt), akkoriban meg atikkal voltam így) tehát ez is desktop.
r600 óta exkluzív atihívő lettem, de ez csak addig tarthatott amíg kb 1 éve az nvidia nyitott az arm (love!) irányába, egyedül. sajnos most csak a zöldeknél látok powa/watt-érdekes jövőt, szép álom is lenne ha az ivy-be radeon lehetne és teljes memóriamegosztás, de az intelgraf xar és az is marad, az amd x86 meg annyira gyenge core4core: clock2clock is, meg clockspeed-vagy-undervoltingba is:(
[ Szerkesztve ]
[off]eladott gépem: http://hardverapro.hu/apro/9850_black_edition_felkonfig_-_3gb_hd4550[/off]
-
vlevi
nagyúr
válasz Csabroncka #97 üzenetére
Azt meg nem akarok cserélni. Akkor megtartom a vasat addíg, míg el nem füstöl.
-
vlevi
nagyúr
válasz Csabroncka #94 üzenetére
"mert sokkal előbb adja fel a VGA felől!"
Ezzel kapcsolatban lenne egy kicsit OFF kérdésem.
Sapphire 5770 Vapor-X 1GB kátya mellé hogy érdemes procit választani?
Jelenleg egy Intel E7500-am van. Itt már vajon VGA limit van?
Mert ha igen, akkor csak a játékok miatt gondolom majdnem lényegtelen az i3, vagy i5 procin gondolkodni. VGA-t meg nem akarok cserélni, gépet is csak azért, mert egyre több apró furcsaságot csinál a mostani. -
Csabroncka
addikt
No Para! Kikapcsolod a HT és ennyi, egyébként semmit nem veszel gyakorlatilag észre belőle, mert sokkal előbb adja fel a VGA felől!
Azt azért fontosnak tartom, hogy bár lehet a Buldózerre optimalizálták, szerény vélemény és tapasztalat alapján a Sandy még mindig jobb választás!
"in medias res"
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz fatallerror #89 üzenetére
Az Intel a közös címteret és a megosztott memóriát a Larrabee integrálásával oldja meg. A Larrabee és a GCN egy célt szolgál, csak az Intelnek nem sikerült olyan gyorsan megcsinálnia, mint az AMD-nek az ATI tapasztalatára építve. Egyébként való igaz, hogy eredetileg a Haswellbe tervezték a Larrabee integrálását, de tekintve, hogy a Knights Ferry-ben és még az az előtti verzióban sem működött jól, így inkább csúsztatják. Jobb csúsztatni, mint rosszul skálázódó terméket csinálni.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Alchemist
addikt
i7-3940XM: 3GHz, 4db i7 mag (+HT...), notebookban.
Ilyen TDP-vel inkább csak gamer notiban vagy DTR-ben... brutális hűtésigény, jelentős max. fogyasztás. Úgy tippelem, ezekre nem fognak ultrabook-ot építeni...
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Mikor kezdik ezeket a prociat forgalmazni nálunk? -
Löncsi
őstag
Cinebench. (Rendering 1 CPU opció)
Lehet tesztelni 1 ill többszálas sebességet. PH tesztekben csak többszálas mérés szokott lenni...
Amúgy igen, jó gondolatmenet, bár az i3 előnye nagyon minimális csak ilyen esetben (+100Mhz).
[ Szerkesztve ]
Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28
-
Ghoosty
őstag
Itt szóba került az egy, meg a többszálas terhelés. Hogyan tudom összehasonlítani akár gyártón belül is, hogy melyik erősebb 1-2 szálon. Pl:
i5-3330S (4 mag) 2,7/3,2 GHz vagy
i3-3220 (2 mag) 3,3/- GHzEbből azt mondanám, hogy mivel az i3-as magasabb órajelen megy turbo boost ellenére is, ezért 1-2 szálon az i3 veri az i5-öt. Ez helyes gondolatmenet?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Win 8 az nem sokat segít ennek, persze lesznek szituációk, ahol +10% hozható, mert valóban nagyon újszerű ez az elv. Az AMD ezzel a felépítéssel már arra készül, hogy ne fusson bele az Utilization Wallba. Ugyanez történt az Athlon XP és a Pentium 4 idején. Az AMD látta, hogy a Dennard Scalingra nem lehet 100%-osan építeni, ezért nem azt az utat járták, amit az Intel, mert féltek, hogy belefutnak egy skálázhatósági problémába. Az Intel belefutott, míg az AMD nem, így elég jól vették a többmagosítás akadályát is. Tulajdonképpen most ugyanettől félnek, mint pár éve. Igaz már többmagos a rendszer, de ettől továbbra is gond a skálázhatóság, ezért már eleve úgy terveznek, hogy az IGP beépítésével a CPU és a GPU kiegészítse egymást. A fizikát sosem sikerült senkinek sem megvernie, így valószínű, hogy most sem lesz másképp és az AMD már nem is próbálkozik ezzel, hanem már most mindent felraknak a skálázhatóságra, és az integrációra. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy két évvel hamarabb sikerül behúzni rendszerszintű integrációt, és a komplett szoftveres infrastruktúrát hozzá. Valószínű, hogy az ARM és a Samsung támogatásával ez az előny elég lesz ahhoz, hogy eldöntse a fejlődés irányát. Abból, hogy Johan Andersson a SIGGRAPH-on minden gyártót felszólított a HSA támogatására a fejlesztői oldalon az irány szintén el van döntve. Nyilván repi pontosan tudja, hogy kell egy vISA ahhoz, hogy a jövőben ne kelljen minden rendszerre külön megírni a programot, és azt is sejtheti, hogy a HSA-nál nyíltabb alternatíva erre nem lesz.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
EvilSymbol
csendes tag
Nem haragszom. Adok nalam a temaban jartasabb emberek velemenyere, mint peldaul Abuera is. Sajnos a Te hozzaszolasod nem tudom minositeni, mivel semmi hasznos, epito jellegut nem tudtam benne felfedezni, igy inkabb ignoralom. Abu, koszonom szepen a segitseget!
Beware! Személyeskedés detected.
-
Löncsi
őstag
Amiket néztem...
GTA4/Unreal Engine 3/CryEngine 3/BF sorozat ami viszonylag jól kihasználja a 4 magos procikat, azaz a terhelés 50% fölött van. Egyedül csak BF3 az, ami 99%-os CPU terhelést tud generálni...
djculture
Persze, nomeg a feladatokat jobban szét lehet osztani több mag között.[ Szerkesztve ]
Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Bulldozer az 8 magos, vagy 4 modulos, de semmiképp sem 4 magos.
A nyolc szál dedikált erőforrásokat kap, mintha 8 mag lenne a lapkán belül. Annyi a különbség, hogy jellemző, hogy az FPU-t ritkábban használják a programok, mint az integer clustert, így az FPU-t az AMD úgy tervezte, hogy ha a modulban az egyik szál nem használja, akkor megkaphatja az egészet a másik szál, ha esetleg az meg igényli. De ha mindkét szál használja, akkor pedig el lesz felezve, és mindkét szál megkapja a saját felét. Mivel a mai programok 99,99%-a nem használ AVX-et, így ez a rendszer úgy eredményez maximális kihasználást, hogy nem kell szálakhoz dedikálni egy sokkal szélesebb FPU-t az AVX miatt. Az SSE utasítások úgyis 128 bitesek, szóval egy 256 bites feldolgozó ezek mellett állandóan kihasználatlan.(#69) fatallerror: A Haswell az nem. Az Intelnek nincs meg a GPU-technológiája ahhoz, hogy a LOC/TOC magok közös címteret és koherens memóriát osszanak meg. Majd a Skylake esetében oldják ezt meg.
(#72) T-bag: Azzal két probléma van. A súlyosabbik, hogy nem tudja senki, hogy mi az, de mindenki találgat. Ezzel igazából nehéz az elemzése is. Szóval előbb biztosan tudni kellene, hogy mi az a Crystalwell, mert van rá legalább három változat.
A másik dolog, hogy a sebességen lehet javítani, de az igazi áttörés a heterogén éra szempontjából a megosztott rendszermemória. Ez veti ugyanis vissza a fejlesztéseket. A Trinity elég jól tudja hasznosítani a HSA-MMU-t, de akkor sem közös a címtér. Fizikailag akkor is különálló memóriája van a CPU-nak és az IGP-nek, vagyis ha kell valami az egyiknek a másiktól, akkor azt nem lehet úgy elérni, hogy behívom szimplán a memóriából. Az adatmásolás pedig drága, mert addig áll a munka. Szóval a rendszerszintű integráció csak úgy jöhet el, ha a CPU és az IGP közös címteret és teljesen koherens megosztott memóriát használnak. Ez a must have dolog az egészben, mert enélkül nem működik hatékonyan.(#77) Löncsi: Ez nem teljesen igaz. Vannak még játékok, amelyek 2-3 szálon dolgoznak, de a többség már elért a 4-6-ig. Az újak 8-at is használnak, vagy 12-t extrémebb esetben. A 4-8 szál jellemző már.
(#70) EvilSymbol: Egyszerű. A skálázást a Dennard Scaling határozta meg régen. Ez a szabály 2003 óta egyre gyengébben muzsikál minden gyártástechnológiai váltásnál. Vagyis lehet egymagos processzort csinálni, csak fogyasztana vagy 500 wattot azzal a teljesítménnyel, amivel most mondjuk egy Core i7-3960X fogyaszt 130-at. A Dennard Scaling lényegében egy kihasználhatósági falba fut (ergo zsákutca), ami miatt a piac elfordult az egymagos termékektől, és elkezdtünk több magot pakolni a lapkákba. Mivel a Dennard Scaling egyre gyengébb, így két éve integráljuk az IGP-t is, mert már a magok számának növelése is zsákutcába visz. Mindenről a Dennard Scaling haldoklása tehet. Ma is tök jó lenne egymagos procival osztani, de a fizika törvényei lehetetlenné teszik. Ezért 2005 óta a homogén többmagos iránnyal skáláznak a cégek. Ennek is vége van azonban, így a cégek indulnak a heterogén többmagos irány felé, mert a teljesítményt skálázni kell.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor77
titán
válasz EvilSymbol #73 üzenetére
Azért az kemény, már ne is haragudj, hogy úgy vettél procit, hogy láthatóan semmi fogalmad nincs a dolgokról. Ezeket nem vásárlás elött kellett volna megkérdezni?
A Bull nem 8 magos.
Az i3-at meg azért ajánlják "orrba-szájba" mert gyakorlatilag a BF3-on kivül minden mai játékot elvisz fullon (miközben semmit nem eszik), egy megfelelő videókártyával, ahogy Abu is írta.
#79: Akkor ezt leszel szíves közölni a Bull topic lakóival is. Keress csak rá a modul szóra topicban.
Ha meg már 8 magos (tételezzük fel, hogy elfogadom), annál nagyobb gáz, hogy egy 4 magos i5 minimum pariban van vele (a Bull tesztből veszem, amit ti írtatok), de inkább jobb. Tudom, most majd jön fél oldal a Win8-ról és annak procikezeléséről (plusz arról, hogy az AMD annyira jövőbemutató procit csinált, hogy majd késöbb lesz jobb (ez biztos vigasztalja azokat, akik most szeretnék kihasználni)), amit azok, akik úgy vesznek procit, hogy nem olvasnak utána, el is fognak hinni.[ Szerkesztve ]
Csinálni kell. Kész. Pont.
-
Löncsi
őstag
válasz EvilSymbol #76 üzenetére
gondolom minden ujabb FPS, meg az uj jatekok mind ezt fogjak kapni
Jó lenne...de játékok többsége 2-3 szálon fut jelenleg, szóval idő kell mire ez elterjed. Ami Frostbite 2-re épül, az gondolom futni fog 8 szálon is, más motor erre még nem képes. Félreértettél, 1 szálas proci elavult, de az 1 szálra jutó teljesítmény ugyanúgy döntő tényező és sajnos ebben az Intel nagyon ellépett... én inkább 4 magos SB/Ivy-t vennék, mert a 8 magos Bulldózert nagyon kevés játék fogja kihasználni.
[ Szerkesztve ]
-
EvilSymbol
csendes tag
Hm. Nem akadekoskodni akarok, de ha a BF3 is mar ezt a motort hasznalja, gondolom minden ujabb FPS, meg az uj jatekok mind ezt fogjak kapni. Tehat a jovo mindenkepp eze akkor. Ha azt mondod, hogy 5-6 eve elhagytuk az 1 magot, akkor a 2-3-4 is hamarosan a multe lesz. Tehat egy 8 magos procirol nincs ertelme kevesebb szalon dolgozora valtani, akarmennyire eros is 1 szalon. (hiszen Te mondtad, hogy az egy szal mar elavult, 5-6 eve elavult technologia.
-
Löncsi
őstag
válasz EvilSymbol #73 üzenetére
8 magos Buldit csak a BF3-as Frostbite 2 motor képes kihasználni, más nem. Illetve a render/videószerkesztő programok. Pl. Skyrim is 2 szálon fut mindössze.
-
EvilSymbol
csendes tag
Tehat akkor ezek szerint a 8 magos 8120 sokkal erosebb, mint az i3, mert tobb szalon futnak a mai programok. A problemam a kovetkezo: nem mariozni, vagy tetriszezni szeretnek, hanem a legujabb jatekokat/programokat futtatni. Bar abu nagyon sokat segitett es rendesen felvilagositott a szakmai oldalrol, maradok a 8 magnal.
-
Löncsi
őstag
válasz EvilSymbol #70 üzenetére
Mert elértük kb. 5-6 éve az 1 magos procik határát (P4/Athlon64 éra), azaz a teljesítményt 1 szálon nem lehet hatékonyan tovább növelni. Hátrány, hogy több szálon viszont költséges fejleszteni, emiatt sok alkalmazás fut még mindig 1 illetve 2 szálon.
[ Szerkesztve ]
-
EvilSymbol
csendes tag
Ertem. De akkor miert nem csinal az Intel egy baromi eros egymagos procit (azt mondod, hogy igy is nagyon eros egy magon, de valami direkt egymagosra gondolok), ami minden jatekot maxon vinne. Amugy most itt az IV-rol volt szo, miert kerult a beszelgetesbe a SB? Regebbi procit nem szeretnek venni, inkabb akkor varok valami tenyleg jobbra, mint a 8120.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Szerintem nem annyira tragikus a helyzet, mivel nem az áll fent, hogy egymást ütik a konkurens megvalósítások. Ha HT-re optimalizálsz, akkor a dedikált erőforrásokkal dolgozó rendszerek attól még jól fognak működni. Szóval logikus, hogy erre kell optimalizálni. Persze lehet, hogy még lesznek negatív példák a HT kihasználására, de szvsz egyre ritkábban.
[ Szerkesztve ]
-
Löncsi
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A HT az nem rossz. Teljesen normális SMT megvalósítás. Az egyetlen gondja, hogy a programozói oldalról pátyolgatni kell a lelkét, mert bizonyos kódokat nem szeret. Ezt észben tartva nincs baja.
A CMT az máshogy működik. Annak eleve nem lehet gondja, mert a szálakhoz dedikált erőforrás tartozik. A HT-nél nincs dedikált erőforrása a szálaknak, hanem egymással versenyeznek érte.Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Löncsi
őstag
válasz EvilSymbol #62 üzenetére
1 szálon sokkal erősebb a Sandy. Ergó ha egy játék pl. csak 2 szálon fut akkor lazán legyűri a 8 magos AMD-t, de BF3-ban összességében jobb a 8 magos Bulldi mert ott sok szálon fut a motor (szerencsére). 4 magos AMD-t csak példának hoztam fel.
[ Szerkesztve ]
-
EvilSymbol
csendes tag
NAGYON EROS??? Ezzel akkor most azt akarod mondani, hogy nyugodt szivvel csereljem a 8120at, egy regebbi i3ra, mert az jobban kihajtja a BF3at, mint az uj i3 vagy egy 8 magos AMD? (milyen 4 magos AMD procirol beszelsz amugy?)Termeszetesen nem single player mode erdekel, csak a magas letszamu multis serverek. Nem ertem...eskuszom, nem ertem...
-
KőkorSzaki
tag
HT
1. Ahogy utaltam rá, itthon desktopom van, a HPC-nek még a villanyszámláját sem tudnám kifizetni...
2. Ha egy HPC megoldás HT ügyben irreleváns, akkor pláne nem értem a Vmware vSphere utalásodat. Ellenben szerintem mindkettőnk megjegyzése releváns sőt vélhetőleg helytálló is.
3. Bár nem szimpatikus, hogy az olcsóbb megoldásokból kihagyja az Intel (és sok más húzása sem az), de az jó, hogy veszik a fáradtságot és a középkategóriától felfelé implementálják, és a legdrágább megoldásokban (lásd Xeon) is elérhető. Amíg sokkal gyakoribb az az eset, ahol jelentősen gyorsít, mint ahol esetleg lassít összességében a HT, addig ez értékes dolog lesz.
4. Meggyőződésem, hogy az Intel továbbra is fogja használni a HT-t, nem fogja kipucolni 4 fizikai mag mellett sem. Ismétlem: miért tenné? 4 mag mellett sem tűnik el a magonkénti több végrehajtó egység, az out of order végrehajtás miatt azok ott vannak, és ha implementálnak mellé HT-t, akkor az ezekben lévő, éppen kihasználatlan feldolgozási kapacitások sem vesznek el. Tényleg nem forgatnám ezt a kérdést tovább, remélem hogy emészthetően leírtam mindent.
[ Szerkesztve ]
-
Löncsi
őstag
válasz EvilSymbol #58 üzenetére
De az SB-i3 2 magja nagyon erős, emiatt nehéz összehasonlítani a lassabb 4 magos AMD-vel.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz fatallerror #57 üzenetére
A Haswell az nem lesz olyan integráció. Az Intel továbbra is marad a fizikainál, de nem lép tovább rendszerszintűre.
A VGA-ról semekkorát. Azok a terhek rakhatók át IGP-re, amiket eddig a proci végez. Ebből sok van, de első körben olyan dolgokat kell választani, amelyek könnyen tesztelhetők, és biztos nem befolyásolják a játékmenet alapvető működését. Értékelhető opció tehát a frustum és az occlusion culling. Előbbi rengeteg vektoros számítást használ, míg utóbbi gyakorlatilag egy előrenderelés nagyon egyszerű objektumokkal. Ezek nagyon ideálisak egy IGP-nek. Utóbbi konkrétan renderelés, vagyis az IGP-nél aligha tudja bármi gyorsabban csinálni. A sorting szintén nagyon jól párhuzamosítható, de fontos a megosztott rendszermemória és a közös címtér, mert csak így lehet hatékony. Hasznos lehet még a tartalomkikódolás, amivel jobb streamelés jöhet, hiszen a játékok úgyis arra haladnak, hogy legyen kevesebb töltőképernyő.(#58) EvilSymbol: i5-öt vegyél az jó. Az i3-nál a mostanid jobb a BF3-ban, mert az amúgy is kioszt 12 szálat, ha van rá lehetősége.
A HT problémája a BF3-nál áll fent. Ez az elején sokkal durvább volt, de pár patch aránylag rendbe rakta. Mindenesetre kisebb akadások még mindig vannak. A BF3-at a DICE elrontotta, mert az AMD-vel készítették a játékot. Ez nem baj, de a Bulldozerre optimalizálták, ami egy CMT-szerű többszálúságot használ. Ez még mindig nem baj, de az erre optimalizált kód nagyon rosszul működik az SMT-szerű többszálúságon, amilyen az Intel HT. Ez már baj. Az egészet egyébként nem lehet érteni, mert az SMT-re optimalizált kód viszont nagyon jól működik CMT-n, szóval nehéz felfogni, hogy miért Bulldozerre optimalizáltak. Persze elviekben valóban nem lehetett látni, hogy a HT nem tűri jól a kódot, de gyakorlatban megnézhették volna. Volt is publikus béta, ha egy valaki beküldi, hogy gyerekek ez nekem akad HT-vel, akkor biztos ránéznek. Vagy esetleg, ha az Intel figyel erre, mert nekik is kellemetlen ez. Az AMD és az NV azért küld embereket a fejlesztőkhöz, hogy azok a tesztelők felderítsék a hibákat. Ezt az Intel is megtehetné, mert nekik is lenne rá erőforrásuk, ők viszont úgy vannak vele, hogy a piacvezető szerep miatt úgyis Intelre optimalizálnak. Ez ma már nem így működik, mert a fejlesztéseket az AMD és az NV erősen támogatja, vagyis ahonnan jön a pénz és a hardver arra megy az optimalizálás.[ Szerkesztve ]
-
EvilSymbol
csendes tag
Fergeteges, nagyban megkonnyitetted igy a valasztast, csak az zavart ossze, hogy a "Milyen procit vegyek?" topikban mindenki orrba-szajba az i3-at ajanlja/sztarolja, van is belole drama napi szinten, de En nyitott vagyok mindenre. Gondoltam, ha kijott az uj, akkor ez most mindent visz mint a piros 7es, de a ket mag az tenyleg csak ket mag. Amugy ennyire sok mulna az optimalizacion? Ez minden mas programnal is igy van?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz EvilSymbol #54 üzenetére
A BF3 az speciális eset több szempontból is. Egyrészt Bulldozerre optimalizálták, így még mindig, több patch ellenére is haklis benne a HyperThreading kezelése. Tehát ha nem akarsz akadozást, akkor azt érdemes kikapcsolni. Ezzel pedig a kétmagos Intel procikat ki is lőtted, mert kell a négy mag, ha már 12 szállal dolgozik a motor. A Core i5 az jó BF3-ra, mert eleve nincs HT, és négymagos is.
(#55) fatallerror: Jövőre jöhetnek játékok így, mert a Kaveri APU kihúzza a legnagyobb méregfogat a CPU és az IGP megosztott memóriájával és címterével. A Trinity esetében esetleg opció a HSA-MMU, de az nem az igazi, mert attól még a CPU és az IGP memóriaterülete különálló.
[ Szerkesztve ]
-
fatallerror
addikt
ezért vacillál sok ember ha cpu-t vesz h elég e 1 3450es i5 v fizessen 10-13 ezerrel többet a 3570k-ért amiben hd4000es igp van mert kitudja h mikor használják fel számolásra azt az igp-t és ha 3 évre veszi az ember elképzelhető h hamarosan rákapnak az igp kihasználásra is
don't tell me what i can't do!
-
EvilSymbol
csendes tag
Huha, ennek ketszer neki kellett allnom, hogy megertsem. Koszonom a kimerito valaszt, mindig tanul ujat az ember. Ez a jovo technologiaja, de Engem szemely szerint annak a hirnek a megerositese/cafolasa erdekelne, esetleg kepekkel/tesztekkel alatamasztva, hogy az Intel procik allitolag 20-30 fpssel tobbet hoznak egy BF3 multi szerveren 64 fonel, mint esetleg a mostani 8120. Koszonom a valaszokat elore is!
ES
-
hunmyke
aktív tag
Egy ismerősöm is ugyanezt tapasztalta, megvette az i3-2120 -as procit radeon HD 6870 mellé. Igaz nagy felbontáson még nem próbálta, de egyáltalán nem tapasztaltunk akadásokat 1440x900-on. BF3, Crysis 2 nagyon szépen megy nála max beállításokkal. Pedig eleinte tartott a cpu limittől, de egyáltalán nem vehető észre. Ráadásul 5400rpm-es vinyón megy az OS, játék meg minden bootnál, pályabetöltéseknél néha fel is tűnik, de annyi.
[ Szerkesztve ]
"A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..." // Hofi
-
vlevi
nagyúr
"Bár videóra az i7-nél is lehetne combosabb cucc, de hát az nem volna egyszerű..."
Ott vannak az LGA2011-es lapok, amibe két i7-est bele lehet paszírozni.
Persze azok az i7-esek nem éppen az olcsóságukról híresek, még az i7 procik viszonylatában sem...
Vajon a pasziánsznál észrevennék néhány fps-nyi gyorsulást? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz EvilSymbol #49 üzenetére
Megint tombol a kihajtja-e mítosz. Emberek a játékok ma már GPU-limitesek. Ha raksz alájuk egy kellően erős procit (25k fölöttiek már azok) és a grafikát max-ra pakolod, a felbontás pedig Full HD közeli, vagy nagyobb, akkor totál lényegtelen a processzor, mert a GPU-limites lesz a beállítás. Vagyis gyorsabb processzorral nem fogsz sebességet nyerni, de gyorsabb VGA-val igen. Az új játékokban a GPU-limit már annyira kemény, hogy 1680x1050-ben is erősen előjön, vagy néha alatta is.
A fejlesztőknek is feltűnt ez egyébként. Ők is beszéltek arról, hogy a programok egyre inkább GPU-limitesek. Inkább a vegyeslimitre kellene törekedni, de a jelenlegi irányok mellett ez lehetetlen. A Nixxes viszont már korábban felvetette, hogy ha a CPU-k teljesítménye a rettegett Utilization Wall miatt nem nő jelentősen, akkor ideje kihasználni a lapkákban lévő IGP-t, ezzel a rendszer CPU-limitessé tehető, mert a cullingot és a sortingot egy grafikus egység többszörösen gyorsabban csinálja, mint egy CPU. Ez egy értékes jövőkép, de az aktuális APU-knál az a probléma, hogy hiába a feldolgozásból eredő gyorsulás, ha azt elveszted az adatok másolásánál, mivel a CPU és az IGP még mindig különálló memóriaterületet használ.
Jelen pillanatban tehát, ha maxon játszol és nagyobb sebességet akarsz egy játékban, akkor inkább GPU-ra költs. Ha lowon játszol, akkor költs processzorra, mert a low beállításokkal CPU-limitessé teszed a rendszert.Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
joysefke
veterán
Félreértettük egymást.
Nem azt mondtam, hogy a HT-nek (főleg desktopon) nincs meg a haszna, és hogy nem ad a teljesítményhez, illetve, hogy nincs értelme bekapcsolni, hiszen ezen állításoknak pont az ellenkezője igaz.
Arra akartam utalni, hogy
1,
fölösleges szuperszámítógépes példákkal jönni (és itt nem Te hoztad a példát) mert a szuperszámítógép az i3-tól meg a desktop használattól olyan messze van mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.2,
A teljesítmény a HT be/ki kapcsolásának hatására közel sem lineárisan skálázódik, van ahol sokat dob a teljesítményen, van ahol semmit, sőt olyan is volt már, hogy ártott a HT.. Alkalmazása válogatja. Illetve a HT magok nem feleltethetők meg fizikai magoknak, az sem ritka, hogy kikapcsolják a HT-t, pont emiatt (pl nálunk).üdv
J. -
EvilSymbol
csendes tag
Sziasztok! Azt hallottam, hogy ez az uj i3 meg az eddigieknel is sokkal jobb! Az lenne a kerdesem, hogy kihajtana ez a brutal proci egy Sapphire HD 7870 Flex Ghz Edition CF (CrossFire)-t? Ugy tudom, hogy ez most nagyon eros lett, AMD FX 8120-rol valtanek, abban a topikban is sokaknal olvastam, hogy megijedtek es mindenki erre akar valtani. Tudnatok segiteni? Koszonom szepen a segitseget! Szep napot!
-
madgie
titán
Ja, végül is így is lehet fogalmazni. Bár videóra az i7-nél is lehetne combosabb cucc, de hát az nem volna egyszerű...
A legelső X3 kivételével mind hardveraprós vétel voltszerk: amúgy ha már játék: a Bad Company 2 multiban bizony megérezte a váltásokat, kevésbé esett le a min fps. BF3 nemtom, milyen, azt pár hónap múlva ott hagytam, sőt, olyan hatással volt rám, hogy azóta sem mentem fps közelébe
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz fatallerror #44 üzenetére
Miért csak játékban gondolkodik mindenki? Másfél évente cseréltem én is procit, pont azt csináltam, amit djculture írt: vettem egy X3 720-at, mert úgy gondoltam, jó ár/érték aránnyal bír és még unlockolható is. Instabil volt négy maggal, bő egy év múlva lecseréltem egy X4 955-re. Ott már "normális" négy mag volt, gyorsult is tőle a képfeldolgozás, öröm, boldogság. Aztán bő egy év múlva úgy alakult ,hogy elérkezettnek láttam az időt, hogy kiugorjak a DDR2-ből. Na, akkor komplett gép elad, új komplett gép vesz, legyen már erősebb. És tényleg az, igaz, nem elsősorban játékokban. Most egy éve már megvan a cucc (i7-2600 nemká), de ennél hálistennek nem érzem azt, hogy le kéne cserélni.
-
hunmyke
aktív tag
válasz djculture #41 üzenetére
Ha játékra is használnám, akkor igen, folyamatosan fejleszteném a gépet.
De nálam picit más a helyzet, most meg lesznek véve a szoftverek, és ezek maradnak is minimum 2-3 évig. Lehet még egy G szériás intel is elég lenne.
Kb 15k-val drágább lenne az i5 ivy, de azt a pénzt inkább SSD-re teszem félre."A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..." // Hofi
-
hunmyke
aktív tag
válasz djculture #31 üzenetére
Megértem az érvelésed, de nálam ami legkeményebb program fut az a Visual Studio C#, és kb ennyi, ha meg kevés lesz, akkor váltok i5-re, de szerintem nem lesz gond. Eddig is elvoltam egy Acer laptoppal, i5-2410M-el, ami szintén 2 mag + ht.
Eléggé munkakörtől függ, hogy kinek mi kell, videóvágáshoz/konvertáláshoz, AutoCAD-ezéshez én is inkább i5-öt, vagy erősebbet ajánlanék.[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
veterán
válasz fordfairlane #12 üzenetére
Én is pont azt a processzort néztem ki,de egy tesztet sem találtam ról a neten igy nem mertem megvenni. Lett helyette másik...
-
Pollux66
tag
Pont tegnap frissítettem fel Ivy kompatibilisre a BIOS-t az Asrock lapomon...pedig csak egy alap modell(H67M-GE). Úgyh "jófejek" voltak a gyártónál...már csak kb 40k kellene egy Ivy-hez
"Azért jó tengerparton lakni, mert akkor csak három oldalról van hülyékkel körülvéve az ember." George Carlin
-
zazahoho
őstag
Nem nagyon szeretném lecserélni 1156-os gépemet,de úgy látom lassan elérkezik az ideje.
Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.
-
joysefke
veterán
válasz KőkorSzaki #32 üzenetére
neked otthon szuperszámítógéped van, vagy az miért releváns?
szerverekben pedig gyakran kikapcsolják a HT-t, mivel nem mindenhol gyorsít egyértelműen, sőtt néha lassít. Nálunk Vmware vSphere (ESXi) mellett az előző generációs Xeonoknál ki volt kapcsolva a HT. Mindig.
J.
-
djculture
félisten
válasz KőkorSzaki #32 üzenetére
Mondjuk mert már egyszer megtörtént a ht-s p4 idején.. Amint elterjedt a fizikai 2 magos termék a ht-re való programozás nyűg lett. Szerintem aki akkoriban gépezett erre nagyon is emlékezhet. Senki se fog kinlódni ht-vel ha alap lesz a fizikai 4 mag a legcsőróbbaknak is. Ez meg szerintem a következő szériáknál már befog következni. 4 magos apu termékek lesznek a mainstream
[ Szerkesztve ]
-
KőkorSzaki
tag
válasz djculture #31 üzenetére
Nézd, ha egy HPC-n (szuperszámítógépen) egy HT-s szál megfelel egy normál, teljes értékűként használt feldolgozóegységnek, és a feladatütemezőt nem zavarja, hogy azért nem teljesen az, akkor én sem filozófálgatok ezen , csak használom. A támogatása pedig határozottan nem megy a kukába, miért is menne?
-
djculture
félisten
-
Csabroncka
addikt
A TDP értékek mesések!
"in medias res"
-
félisten
válasz fatallerror #26 üzenetére
Nem, ez a gyári megoldás.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
yarsley
aktív tag
Kicsit rosszabb, mint a tálcás árat USD-vel átszámolva, de korántsem euró ár+áfa+kisker árrés.
Rovid tavon ugyis elegge el lesznek szalva az arak, lasd nemet amazonon 135 eu-ert van jelenleg. Hosszabb tavon le kell szallnia a 2120-as arara, mert intel arlista szerint ugyanannyiert megy a ketto. (BTW 184 a talcas ar, en 195-el szamolnek inkabb)
Edit: Ha esetleg valaki emlekszik 3470 milyen gyorsan ert ide az talan sokat segithet.
[ Szerkesztve ]
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
vlevi
nagyúr
Számoljuk.
Egy korábbi PH cikk szerint az i5 3470 ára $184 volt májusban. A pcx-nél 48000Ft , ez 261Ft-os váltószámot jelent.
Kicsit rosszabb, mint a tálcás árat USD-vel átszámolva, de korántsem euró ár+áfa+kisker árrés. -
yarsley
aktív tag
Akik szamolgatni szeretnenek, azoknak erdemes figyelembe venni, hogy ez a talcas valtozat ara, a boltokban szinte csak dobozos valtozat kaphato kb jo 10 dollarral dragabban. (3220 Amazonon 128,5 es nincs keszleten, newegg 130)
Masik erdekesseg, hogy 3240 meg emlites szinten sincs fent.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ezekre hogy varrják rá a kupakot?
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
flierqqq
tag
65W nem sok egy egymagos Celeronhoz képest?oO
Vagy az csak a TDP osztály?[ Szerkesztve ]
Érdekes a világ megosztása - Van akinek Rolexe van, és van akinek ideje.
-
duke
aktív tag
Nem lehet valahogy ezeket az LGA1155 procikat valahogy belefaragni egy regi 1156-os alaplapba, mondjuk egy p55 gigabyte-ba ?
Vegulis kevesebb laba van biztos beleferne.[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
Én már a múltkor is kinéztem egy H77-es (de lehet B75 elég nekem) lapot, meg egy i5-3470-et, de még annyit várok vele, hogy november, decemberre talán megkopik egy kicsit az újdonság varázsa, és pár forinttal lejjebb mennek az árak.
De amilyen szerencsém van, bedől a forint, felrobban valami félvezetőgyár, és 3x annyiba fog kerülni karácsonykor az alaplap+memória, mint most.
Ne legyen igazam -
törölt tag
Végre! Remélem, még a héten feltűnik a boltok polcain a 3220-as.
A legolcsóbb AVX-es Ivy Bridge... -
hunmyke
aktív tag
Épp gépet akarok venni melóra, úgy érzem érdemes megvárni az i3 ivy-t, i3-3220 elég is lenne. Mindenem megvan az új géphez, csak proci meg lap kell.
-
Löncsi
őstag
i3 Ivy = zsír.
-
qwertly
addikt
Itt az alaplapom de nem vettem belle i3 a másodijk generációst hanem megvárom most már a Ivy Bridge és aból is amelynek a IGP 4000.De remélem nem lesz pofátlanul drága .
-
Móci
addikt
válasz fordfairlane #5 üzenetére
Én bízom benne, hogy igen. Bár, ugye semmit sem lehet tudni, s lehet, hogy jó drágán adják majd a kiskerek.
"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."
-
HaZsolt
őstag
Hiába ősz van, jönnek az új hardverek.
-
fatallerror
addikt
nem kapkodták el
don't tell me what i can't do!
-
Zolexx
aktív tag
hmm, mobil i3 Ivy?
Az élet egy kurv@, mindenért fizetni kell. És mindig egyre többet...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A játékok jellemzően GPU-limitesek, az kijelzők natív felbontásának növelésével még jobban azok lesznek. Itt a CPU nekik már nem segít, legalábbis nem 10-20%-os sebességnövelésekkel. Olyan jó 3-4x-es tempónövekedés kellene a jelenetszámítás oldalán, hogy újra CPU-limitesség váljon a dolog. CPU-val ez lehetetlen. IGP segítségével lehetséges, de még ha át is rakod rá a sortingot és a cullingot mint két egyszerűbb dolgot, akkor sem lesz 3-4-es boost tőle. Kétszeres persze kinéz.
Programfüggő, hogy milyen a minőség. Bármin konvertálsz el lehet érni ugyanazt a minőséget. Egyébként a videókonvertálás nem fekszik annyira a GPU-nak, mert a sok adatpárhuzamos rész mellett van soros rész is. Ez az APU-k játszótere lesz, de még inkább a fix funkció+GPU. Energiahatékonyságban ez verhetetlen.
(#2) ledgeri: Átírtam köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Móci
addikt
i3-3220T - nagyon jól hangzik, HTPC-ben el tudnék egy ilyet képzelni...
"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."
-
ledgeri
nagyúr
csak 1 táblázat van a kettő helyett a mobile core résznél!
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
t72killer
titán
i7-3940XM: 3GHz, 4db i7 mag (+HT...), notebookban. Brutális... Még az "alapmodell" i7-3740QM a maga 2.7GHz-es indulófrekijével is majd 20%-kal fölötte van a tipikus 2.3GHz-es sandy négymagosoknak.
A GPU-gyártóknak fel kell kötni az alsóneműt, hogy olyan grafikát gyártsanak, ami ezt a kapitális CPU-technikát kihasználja.
Videokonvertálásban van még egyáltalán szerepe, hogy CPU-n vagy GPU-n konvertál az ember? Még mindig rosszabb a GPU-n konvertált anyag minősége?
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest