Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Laszlo733 #443 üzenetére
A legjobb az UHS-I A1/A2 minősítésű kártya, pl. SanDisk Extreme (nem az Ultra). Én 32GB-os Extreme Pro-kat vettem, ennél jobbat nem találni idehaza, és jelenleg ez az optimális méret is. De amúgy tudtommal nincs méretkorlát, a jelenleg megvásárolható legnagyobbat is kezeli. A RPi4-ben DDR50 (max 50 MB/s) olvasó van, ez a nevezett kártyával ennyit tud:
> hdparm -t /dev/mmcblk0
/dev/mmcblk0:
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.03 seconds = 44.18 MB/sec -
válasz
majer_balint #430 üzenetére
Az inotify=yes elől vedd ki a komment (kettőskereszt) jelet, akkor folyamatosan monitorozza és indexeli a tartalomváltozásokat.
A Transmission esetén a settings.json fájlt érdemes finomhangolni, nálam a teljesítmény szempontjából kulcsfontosságú dolgok így néznek ki:
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-enabled": false,
"cache-size-mb": 64,
"dht-enabled": true,
"download-queue-enabled": false,
"encryption": 1,
"lazy-bitfield-enabled": true,
"lpd-enabled": true,
"peer-limit-global": 500,
"peer-limit-per-torrent": 100,
"pex-enabled": true,
"preallocation": 1,
"prefetch-enabled": false,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up-enabled": false,
"upload-slots-per-torrent": 20,
"utp-enabled": true,Nekem 200/20-as netem van, és a router-em (Syno RT2600ac) bírja a sok kapcsolatot is.
-
válasz
majer_balint #428 üzenetére
Tessék, itt az eredeti, módosítatlan tartalma a minidlna.conf fájlnak.
Ha a Browse Directory alatt látható tartalmat akarod látni, akkor:
root_container=B
-
válasz
majer_balint #426 üzenetére
umask wiki
A lényeg, hogy így letöltésnél nem szabályozza le a hozzáférési jogosultságokat a fájlokon.Módosítás előtt csinálj mentést az eredeti konfig fájlról, úgy bármikor visszamásolhatod azt a helyére. A minidlna.conf bent van a MiniDLNA Debian telepítőcsomagjában. Csak onnan kicsomagolva kapod meg, vagy törölvén a rontott fájlt, újratelepítteted a csomagot.
Ha csak videókat nézel, akkor a minidlna.conf fájlbanroot_container=V
Nálam egyébként a Browse Directory (root_container=B) az alap, az olyan mint a sima fájlmegosztás struktúrája. Igaz nálam rendezve vannak a fájlok és nem a torrent könyvtár van közvetlen megosztva.
-
válasz
majer_balint #424 üzenetére
/etc/samba/smb.conf
A fájl aljára beírod, hogy
[torrentek]
path = /media/torrentek
browseable = yes
read only = no
guest ok = yesmajd
service smbd restart
Terminálban sudo -i a helyesebb formátum root jog szerzéséhez. Grafikus felületen bejelentkezve a pi felhasználóval nincsenek root jogosultságaid, csak szerezhetsz őket mint rendszergazda.
A Transmission settings.json fájljában:"umask": 0,
majd
chmod -R 777 /media/torrentek
Nem ez a legszebb (a futtatási jog miatt), de így a legjobb, mert semmi sem problémázik a jogosultságok miatt.
-
válasz
Laszlo733 #421 üzenetére
Itt a leírás a telepítésről. Neked a hatos pont a lényeg, ki kell csomagolnod a boot könyvtár tartalmát a FAT32 fájlrendszerre formázott memóriakártyára:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./boot
Utána a cmdline.txt fájlban átírhatod a root= értékét a külső vinyódon levő partícióra:
root=PARTUUID=<partuuid>
Természetesen ha nem egyezik a kernelverzió, akkor a modulokat is ki kell csomagolni a targéza fájlból a root fájlrendszerre:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./usr/lib/modules
-
válasz
Laszlo733 #419 üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést. Egyrészt a RPi4 esetén nincs szükség GRUB-ot telepíteni az MBR-be (más elven működik), másrészt egyelőre csakis a behelyezett memóriakártyáról tud indulni. Az EEPROM-ba égetett bootloader ott keresi az indítófájlt, ami beolvassa a config.txt és cmdline.txt fájlokat, plusz betölti a kernelt. A kernel látja az USB-s külső vinyót, és csatolni tudja a rajta levő root fájlrendszert, plusz még ami az fstab-ban rögzítve van.
-
válasz
majer_balint #417 üzenetére
Nem kell plusz jel, simán sorba írhatod, pl.:
media_dir=V,/videók/könyvtára
media_dir=A,/zenék/könyvtára
media_dir=P,/képek/könyvtáraA /media/torrentek torrentezős könyvtárat így nem célszerű felvenni, hanem a Transmission konfig fájljában érdemes definiálni külön Completed és Incomplete könyvtárakat, és csak az előbbit:
media_dir=V,/media/torrentek/Completed
Ugyanis a MiniDLNA monitorozza ezeket a könyvtárakat (inotify), és letöltés közben folyamatosan változik a tartalom, ami magas processzorhasználatot eredményezne.
-
válasz
majer_balint #415 üzenetére
Nekem kicsit többet mér mint a névleges 200/20 Mbps.
MiniDLNA:
# set this to the directory you want scanned.
# * if you want multiple directories, you can have multiple media_dir= lines
# * if you want to restrict a media_dir to specific content types, you
# can prepend the types, followed by a comma, to the directory:
# + "A" for audio (eg. media_dir=A,/home/jmaggard/Music)
# + "V" for video (eg. media_dir=V,/home/jmaggard/Videos)
# + "P" for images (eg. media_dir=P,/home/jmaggard/Pictures)
# + "PV" for pictures and video (eg. media_dir=PV,/home/jmaggard/digital_camera)Pl.:
media_dir=V,/videók/könyvtára
-
válasz
szabi__memo #413 üzenetére
A kettő független egymástól, lehet csak az egyiket is használni, de futhat egymás mellett is.
-
válasz
syler123 #411 üzenetére
A router-en be kell állítani, hogy kívülről lássa a VPN szervert az adott porton, ennyi. Maga a WireGuard és az OpenVPN pedig eléggé biztonságos, bár tény, hogy ezeket is be kell állítani. Előbbi sokkal egyszerűbb, a wg0.conf tartalma nagyjából így néz ki:
[Interface]
PrivateKey = iFYffnGO5CGwwXsI38S7eveIdAV/oKxZCcn0oldINVY=
ListenPort = 51820
[Peer]
PublicKey = zzhFiszlMxRxgdC3zhV0jM4dTCCHFNNEsq4yme+12m0=
AllowedIPs = 10.7.0.2/32Privát kulcs generálása:
wg genkey
Publikus kulcs generálása:
printf <privát kulcs> | wg pubkey
-
válasz
majer_balint #409 üzenetére
A Transmission WebUI-ja nem támogatja a https-t, vagyis nem javallott kiengedni az internetre. Plusz egyébként sem érdemes semmit sem kitenni, ha el szeretnéd kívülről érni a belső hálózatodat, akkor VPN a legjobb megoldás. Nálam WireGuard (és OpenVPN) fut, azon keresztül telóról/tabletről látja az app bárhonnan. Természetesen a router-en szükség van az adott port átirányítására és nyitására.
A vinyót le kell formázni ext4 fájlrendszerűre a Pi-n:
mkfs.ext4 /dev/sda1
majd a /etc/fstab fájlban fel lehet venni automatikus csatolásra:
UUID=<uuid> /csatolási/pont ext4 defaults 0 0
A fájlrendszer UUID-je kiolvasható pl. a
blkid /dev/sda1
parancs kimenetéből.
-
válasz
majer_balint #406 üzenetére
Mennie kellene a router által szolgáltatott 192.168.1.1-el, ha nem, akkor a router-en ellenőrizd a DNS-kiszolgáló beállításait. A Rasbian alatt nem szükséges ezt kézzel konfigurálni.
-
válasz
syler123 #368 üzenetére
1,25A elég csak a RPi4 meghajtására, a lényeg a feszültség, hogy az stabil legyen, terhelésre se essen 4,8V alá. A vezeték és a csatlakozás sem mindegy, ezek ellenállása is csökkenti a feszültséget.
Én amúgy a hivatalos tápegységet használom, többet is vettem, háromezerért szerintem nem is drága. -
válasz
syler123 #361 üzenetére
Nem követelmény az extra hűtés, nagyobb terhelés esetén throttlinggal szinten tartja a hőmérsékletet. Zárt házba mondjuk nem feltétlenül célszerű tenni, mert nincs hova leadja a hőt. Amúgy ha hűteni szeretném, akkor egyértelműen a Fan SHIM-et venném, a borda önmagában kevés.
-
Nincs azért akkora nagy különbség az eszközök között, de az ARM alapvetően gyengébb mint egy asztali x86 proci. Aktívan pár torrent letöltése és/vagy feltöltése az sima ügy, de készenléti seed-ben akár sok is lehet egyszerre. Be lehet szépen állítani pl. a Transmission-t és stabil lesz, sosem fog leállni magától.
A LibreELEC tovább tud osztani médiaszerverrel, de alapvetően azért lejátszásra tervezték. Nálam az egyik RPi4 az NAS-ként funkcionál, vagyis arra van kötve a vinyó, a másik pedig a tévén lóg. Ha egyben szeretnéd megoldani, akkor azt érdemesebb az OSMC-vel (RPi4-gyel még nem kompatibilis), mert a mögött egy teljes értékű oprendszer fut (ugye a LibreELEC az Just enough OS for KODI).
-
válasz
szabifotos #334 üzenetére
Letöltöd a Buster-t, kicsomagolod majd dd-vel kiírod az SD kártyára. Berakva a Pi-be mennie kell, ha mégsem, akkor frissítsd a bootloader-t ahogy írja és próbáld úja.
-
válasz
szabifotos #331 üzenetére
A képeken én sem látok elégtelen tápellátásra utaló jeleket. Amúgy nekem az egyiket a tévé USB portja táplálja, és gond nélkül fut így rajta a LibreELEC. A másikat meg pár hétig a router egyik portja hajtotta, azzal sem volt gond. Viszont jobb a gyári táppal, mert így a rákötött vinyót is felpörgeti.
-
válasz
syler123 #329 üzenetére
Nálam van NFS, SMB és FTP is. NFS akkor jó mikor Linux alól babrálom a szerver fájlrendszerét (pl. szerkesztem a beállításfájlokat), FTP főleg fájlmásolás, SMB meg ritkán, az inkább Windowsnál hasznosabb (de azt nem nagyon használok). Ha mondjuk Kodi-val szeretnél fájlmegosztáson keresztül lejátszani, akkor NFS a javallott, vagy esetleg MiniDLNA (ez főleg tévéhez ideális).
Szerintem nem érdemes várni a következő rev-re, ha NAS-ként szeretnéd használni, akkor úgyis megveszed hozzá a hivatalos tápot, és kész. Pl. notebook töltőjénél jöhet elő ez az USB-s probléma, de az meg erősen overkill a RPi-hez. Amúgy meg egyébként sem érdemes bármibe bedugni, stabil, adott feszültség kell neki. -
válasz
syler123 #327 üzenetére
A desktop felület teljesen felesleges. Általában egy paranccsal feltelepíted amit szeretnél, majd egy szöveges fájlt szerkesztve beállítod. Pl. Transmission, SMB és NFS egy parancs, majd egy-egy fájl a beállításuk. Az írási és olvasási teljesítmény szerintem remek, elég jól ki lehet használni a gigabites vezetékes hálózatot.
-
válasz
syler123 #325 üzenetére
Teljesen életképes a RPi4 mint NAS, én egyből vettem és az egyiket be is fogtam. Sima Raspbian Buster Lite-ot tettem rá, majd telepítettem és beállítottam azokat a dolgokat amikre szükségem van. Egyedül az FTP szerverrel voltam bajban, mert nekem belső hálózatra kell (illetve WireGuard-on keresztül), és kipróbáltam vagy tízfélét de semelyik sem felelt meg a célra. Aztán megnéztem, hogy a Synology-nál mit használnak (mert az viszont működik), és végül az SmbFTPD jó lett.
Nálad van valami speciális amit nem tudsz megoldani egy alap Debian alatt? -
Sokkal minőségibb hatást kelt ez a Delock, nem olyan bumszli és a vezeték része is vékonyabb mint a táp kábele. De ettől függetlenül a hivatalos HDMI kábel is ugyanolyan jó a 4K-hoz, nálam legalábbis tökéletes képet ad az is. Persze a leírt jelenség oka lehet a kábel, szóval érdemes kipróbálni másikkal is.
-
A hivatalos HDMI kábel jó hozzá (igaz nincs hitelesítve), plusz én még vettem egy ilyen Delock-ot is, és azzal is ugyanolyan frankó a kép.
-
Semmi különleges nincs a config.txt-mben, a HDMI kapcsán csak a hdmi_pixel_encoding=2 és hdmi_enable_4kp60=1 sorokat adtam hozzá. Neked viszont szükséged lehet a HDMI jelerősség megemelésére, mert úgy tűnik, hogy szakadozik:
config_hdmi_boost=7
A legmagasabb lehetséges érték az 11.
-
Ilyesmivel nem találkoztam, nálam simán megy az UHD és a 4K (ez persze lelóg) felbontás 60 Hz-el. A LibreELEC-et is így használom, és amúgy 30-cal nagyon látványos a képtörés a Kodi felületén. Bekapcsoltam a lejátszás szinkronizálását is, és engedélyeztem hozzá az összes 2160p módot. Szépen váltogat, és Full HD-ig tökéletes a lejátszás. A HDR támogatás az ami nekem is hiányzik, de majd megoldják, mint ahogy a gördülékenyebb 4K lejátszást is. De pár hónapig biztosan eltart a dolog.
-
A 60 Hz-et a tévén is engedélyezni kell, pl. nálam Samsung-nál HDMI UHD Color a funkció neve. Utána elérhetővé válik a 4K és az UHD felbontásoknál a 60 Hz, Raspbian és LibreELEC alatt is.
A CEC megfelelően működik, a HDR támogatás viszont még nincs implementálva. Én még be szoktam állítani a full RGB-t (hdmi_pixel_encoding=2) a kimenethez, és hozzáigazítom a tévét.
Avcgencmd get_config int
parancs kimenetéből látod, hogy be van-e állítva amit beírtál a config.txt-be.
-
válasz
zsolt_64 #295 üzenetére
Érdemes lehet törekedni rá, mert több szempontból is jobb mint a BOT. Többek között kevesebb procit is használ, de lényeges az out-of-order ütemezés és SSD-khez az esetleges UNMAP támogatás is. Persze nem a világ vége ha nem lehet aktiválni, de mondjuk asztali rendszer futtatásához nem árthat.
-
Érdemes utána nézni, hogy milyen vezérlőt szeret a RPi, mert az UASP-ra elég érzékeny. Nekem ASM1153E-vel rendesen működik, de mondjuk az ASM1351 már használhatatlan, a JMicron meg alapból fekete listára tehető. Valószínű a VIA chipjével lehet valami, mert amúgy máshol Linuxon rendben megy az UAS ezekkel is.
A gigabites hálózati vezérlő natívan integrálva van a Broadcom prociba, a VIA USB vezérlője pedig PCIe porton csatlakozik. Szóval nincs itt semmilyen I/O limit, az már a múlt. Ebben lépett a legnagyobbat előre a RPi4.
-
válasz
Latitude #278 üzenetére
Nekem is SanDisk Extreme Pro-n van a Raspbian, de emellett már több mint két éve folyamatosan pörög egy 2,5" BarraCuda ST2000LM015, és semmi baja sincs azóta sem. Elvileg többet árt a sok felpörgetés és a fej rámpára kilökése, szóval hosszútávon sem javaslom annyira.
(#283) Mr Dini: USB 3.0 UASP mellett teljesen jó, még SSD-hez is elég, vinyóhoz meg tökéletes.
(#286) zsolt_64: Bőven hozza ami egy vinyónak kell, a nevezett Seagate HDD-vel ennyit tud:
> hdparm -t /dev/sda
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 382 MB in 3.01 seconds = 126.75 MB/secSSD-vel meg a kétszerese is összejön. Szerintem ez már az a szint aminél nem is kell több.
-
válasz
Latitude #275 üzenetére
A hdparm vagy a smartctl segítségével ki lehet kapcsolni az APM-et és a standby időzítőt nullára lehet állítani:
hdparm -B 255 -S 0 /dev/sdX
smartctl -s apm,off -s standby,off /dev/sdXEzek a parancsok nem maradandóak (azt a vinyóban lehetne rögzíteni, pl. WD, Seagate), a rendszer indításakor le kell futtatni őket.
Ha ennyi nem segít, akkor a SATA - USB átalakító a ludas, és annak a firmware-jében kell kikapcsolni a standby időzítőt. Illetve kicsit csúnya megoldás, de akár lehet írni egy szkriptet is ami pár percenként olvas a vinyóról, megakadályozva ezzel a leállását. -
válasz
DonCosta #267 üzenetére
Igazából megoldható LibreELEC alatt is az automatikus videólejátszás indítás, de tulajdonképp alapból a Raspbian sem fogyaszt túl sok RAM-ot.
(#268) azbest: Ez így van, és a tévéken is ezt általában pluszba be kell kapcsolni. Nálam Samsungnál a HDMI UHD Color aktiválása után lett elérhető a 60 Hz a 4K és az UHD felbontásokhoz.
-
Persze, az UHD lejátszás az megy, bár mondjuk van még mit csiszolni rajta és egyelőre HDR sincs. De amúgy elég jól visz mindent, nagyjából azért használható állapotban van már most is.
A Kodi felülete fel van skálázva, normálisan jelenik meg akkor is ha 4K a kimeneti felbontás.
SSD nagyjából teljesen felesleges és túlzás a LibreELEC-hez, és ha csak ahhoz kell, akkor a 2 GB-os változat elég hozzá. A gigabites hálózati kapcsolat persze jó ha pl. NAS-ról játszik le, de a menü kezelésében és a helyileg tárolt borítók gyorsabb betöltésében nem sok szerepe van. -
válasz
zsolt_64 #247 üzenetére
Próbaképp felraktam a megszokott GNOME asztali környezetet, és igazából ez sem fut olyan rosszul rajta. Ráadásul a Wayland is remekül működik a Xorg mellett, és a Vivaldi ARM verzióját is gond nélkül telepíteni tudtam. Ha nagyon akarnám akkor használható is lenne, szerintem nyugodt embereknek megfelelő.
-
válasz
zsolt_64 #245 üzenetére
Nézőpont kérdése, igazából Full HD-ig nem olyan rossz a RPi4, és akár a böngészős YouTube is megy 1080p-ben, ha megfelel az amit így nyújt (nem teljesen folyamatos, és némi képtörés is előfordul). Szoftveresen biztos, hogy javítanak/fejlesztenek még rajta, de amúgy ha RPi3-ról váltanál, akkor szerintem már most is nyugodtan berakhatod a kosárba, mert annál csak jobb.
-
LibreELEC alatt egyelőre nincs UHD felbontású kezelőfelület, ha nincs 1080p-re limitálva a GUI méret akkor a képernyő negyedét tölti csak ki. Egy USB 3-as SSD lényegesen gyorsabb mint a legjobb SD kártya, de ez csak limitáltan segíthet a rendszersebességen. Ha arra gondolsz, akkor a LibreELEC alá felesleges, legfeljebb csak a médiatár frissítését gyorsítaná fel vamelyest.
-
válasz
zsolt_64 #238 üzenetére
Még egy kicsit korai a teszt, mert szoftveresen van még mit csiszolni rajta. A VLC-s videolejátszás és a YouTube egyelőre felejtősnek tűnik, és úgy általában böngészni is max Full HD felbontásban érdemes.
Ugyanakkor gazdaságos NAS-nak számomra tökéletesen bevált, és a LibreELEC is frankó lesz, habár egyelőre az is csak késői alpha állapotban van, ahogy jelezték is. -
Ha valaki gondolkodik rajta, hogy érdemes-e a Delock HDMI kábelért kiadni kétszeres árat, akkor szerintem igen. A hivatalos eléggé bumszli és dupla olyan vastag a kábel része is. Bár jó azért, csak kár, hogy egyelőre nincs feketében.
-
Én ki tudnám próbálni, de egyelőre csak egy darab HDMI kábelem van. Viszont holnap jön hozzá még plusz kettő, és akkor a tévére rá tudom majd kötni egyszerre a két kimenetet. Ha jól értem, akkor az lenne a lényeg, hogy egyszerre játsszon le két képernyőn kettő, minimum FHD felbontású videót?
-
válasz
zsolt_64 #196 üzenetére
Köszi, rendeltem is még egyet. Aztán eszembe jutott, hogy ki volt írva előtte, hogy szállítás 2019-ben (máshol augusztust jósolták), és az előrendelés hamarosan indul. Az előrendelhetőség most nincs feltüntetve, viszont az sincs odaírva, hogy raktáron lenne, és azonnal kiszállítják. Márpedig az 1 és 2 GB-os modelleknél ott van. Azért remélem nem majd csak hónapokon belül kapom meg.
Frissítés: Biztos raktáron van, mert a megrendelés státusza Csomagolásra változott.
-
válasz
zsolt_64 #180 üzenetére
Ha a 3B+ lejátssza elfogadhatóan a 720p-s videókat a YouTube-on, akkor a 4-nek is menni fog legalább ugyanolyan szinten. Természetesen az általános sebesség is jobb lesz, mindenképpen elfogadhatóbb mint a régebbi modellekkel, különösen ha a 4 GB-os verzióról van szó. Filmnézésre viszont továbbra is azt mondom, hogy LibreELEC, az minden lehetségest lejátszik, és mellette még kényelmes is. YouTube is szerintem jobban megy az egyszerűen telepíthető Kodi kiegészítővel.
-
Ahogy Fecogame is írta, 88-95MB/s között másolta a fájlokat, 80%-os CPU terhelés mellett. Az FTP ennél is jobb mert kevesebb az overhead, én belső hálózatban is ezt preferálom, meg az NFS-t. Asztali gép kiváltása eszembe sem jutna, ahhoz még mindig lassú. A tesztek szerint YouTube-ra alkalmatlan, a VP9 miatt legfeljebb csak a legkisebb felbontásban játszik le normálisan. LibreELEC-kel viszont remek médialejátszó, bár egyelőre van még mit fejleszteni és optimalizálni rajta.
-
válasz
E.Kaufmann #174 üzenetére
Simán jön új rev pár hónapon belül, jelenleg is az 1.1 van gyártásban. Legfeljebb most majd érdemes lesz felüntetni az eladóknak, hogy melyiket árulják.
-
Amúgy én meg lefordítottam az 5.1-es kernelt, és elég hamar végzett vele:
real 61m35,558s
Linux RPI4 5.1.16-v7l #1 SMP Mon Jul 8 18:08:44 CEST 2019 armv7l GNU/Linux80 és 85 °C között tartotta végig a hőmérsékletet (throttling-gal), jellemzően 82-83 volt, külön hűtés nélkül. Helyére másolva, újraindíts után szépen fut.
-
válasz
Fecogame #163 üzenetére
Nem kell megadni semmilyen IP-t, nálam ennyi van a /etc/exports fájlban:
/boot *(rw,mp,async,insecure,insecure_locks,no_root_squash,anonuid=1000,anongid=1000)
/ *(rw,async,insecure,insecure_locks,no_root_squash,anonuid=1000,anongid=1000)A kliensen kell IP-vel csatolni, ami a szerveré. Pl.:
mount.nfs4 -o minorversion=2 192.168.1.2:/ /csatolási/pont
-
-
Médialejátszásra teljesen felesleges és kényelmetlen is egy noti, a RPi szerintem visz mindent értelmes szintig. Rákötöd a tévére és a távirányítójával irányítod a KODI-t, szerintem nagyszerű, már régóta így nyomom. I/O-ban volt csak eddig gyenge, de ezen most sokat javítottak.
-
A LibreELEC futási teljesítményét kevésbé befolyásolja a memóriakártya, azért ilyen mert még van rajta mit optimalizálni. Persze egy középkategóriás asztali x86 procival nem érdemes összevetni, nem egy kategória a kettő. Nekem az sem jutna eszembe, hogy megpróbáljam kiváltani vele a notimat vagy egy asztali gépet, pedig alapvetően Ubuntu-t használok.
-
Az USB portok csak alacsony energiaigényű eszközöket tudnak ellátni, egy vinyónak vagy SSD-nek általában nem elég. Ilyenkor külső tápos megoldásra van szükség, illetve közbe lehet iktatni egy extra tápbeviteles USB kábelt is. Én ilyet használok, az egyik RPi4-em NAS-ként funkcionál, és a router két USB portja táplálja (lap+vinyó).
-
válasz
zsolt_64 #143 üzenetére
RPi4 esetén sajnos még várni kell rá, előbb a PXE boot lesz meg aztán majd utána az USB is. Nekem annyi a gondom vele, hogy valószínűleg itt sem lesz GPT támogatás, csak MBR. De amúgy szerintem nem gáz így sem, hogy külön microSD kártyán van a /boot, a Linux kernel egyébként is sokkal több eszközt támogat mint önmagában az a kicsi bootloader.
-
válasz
zsolt_64 #131 üzenetére
A cmdline.txt fájlban a root= értéke határozza meg a root partíciót, plusz a /etc/fstab fájlt szükséges korrigálni. Csak a /boot tárolására elég egy kicsi microSD kártya is, igen. Ez érvényes mindegyik modellre, a kernel betöltődése után már látja az USB-s eszközöket.
A RPi3B+ esetén közvetlen USB-ről is lehet boot-olni, RPi4-hez még várni kell amíg meg jön hozzá a kompatibilis bootloader. -
Ha kevés kakaót kap a RPi USB portjáról a vinyó, akkor egy Y kábelt közbeiktatva lehet segíteni rajta.
Egyelőre csak microSD kártyáról lehet boot-olni, ami azt jelenti, hogy a FAT32-es /boot partíciót arra kell tenni. A Raspbian többi része, vagyis a root fájlrendszer már mehet USB-s külső SSD-re is. Nálam is így van egyébként, és tökéletesen működik. -
válasz
SunMount3r #85 üzenetére
A lényegesen kisebb fájlméret miatt jobb a HEVC, ezért is vannak FHD felbontású változatok. A RPi 3 nem játszik le semmi UHD tartalmat, el sem indítja ezeket. A HEVC-t viszont ráoptimalizálták az ARM Neon kiterjesztésre, így félig hardveresen gyorsított a dekódolás.
-
válasz
maestro87 #81 üzenetére
Én inkább azt tapasztalom, hogy kevesebb (vagy max fele annak amit nézek) a HDR tartalom, mert pl. a Netflix-en sem minden támogatja. De ettől függetlenül mostanában nem találkoztam olyan FHD HEVC videóval amit ne vitt volna simán, akadozás és szaggatás nélkül. Különösebben nagy CPU használattal sem jár a lejátszás, a 10-bites HDR is inkább csak plusz memória sávszélességet igényel. Szóval a procira kell egy hűtőborda és legyen jól szellőző helyen, szabadon (ne egy zárt házban), a RAM-nak meg egy kis tuning. Mindenből van nem HDR-es változat is, ha kifejezetten RPi-s lejátszásra töltesz le, akkor preferáld a 8-bites verziót. Mert amúgy hiába játsza le a HDR tartalmat, a kimenet nem lesz az és kicsit fakó színeket kapsz.
-
válasz
SunMount3r #45 üzenetére
Ami nem okoz problémát, simán le lehet őket játszani.
-
válasz
SunMount3r #42 üzenetére
Sokan eddig sem fizettek ezek licencéért, egyrészt mert nagyon jól le lehet játszani őket szoftverből, másrészt pedig ma már nem nagyon van jelentőségük. MPEG-4, AVC és HEVC amik jelenleg fontosak, ezeket tökéletesen viszi a RPi3 FHD, a RPi4 pedig - részben - UHD felbontásig. De a többi, régebbi formátummal sincs nagyon gond, kifejezetten jó optimalizációt kap ez a hardver.
-
válasz
fuwiradis #31 üzenetére
Az RPI3 is lejátszik mindent FHD felbontásig, még a HEVC-t is teljesen megoldották. A legegyszerűbb a LibreELEC és ebből is tök jó Kodi-s médiaközpontot lehet csinálni, UHD felbontásig és majd HDR támogatással. De ennél több is kihozható belőle, mert végre nincs I/O-ban limitálva.
-
Ez mekkora meglepetés lett, és még többet is tud mint amire számítottunk!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Lian Li ITX Gamer PC - AMD R5 5600, RX 6700 XT, 16GB, 1TB, Win11 Pro - ELADÓ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B660M i7 13700 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Thermaltake Core X5 GB 850W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest