Hirdetés
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attila9988
őstag
válasz
julius666 #93 üzenetére
Régebben teszteltem az x264-et, fordítottam egy, az assembly optimalizációt kikapcsolt...
Kíváncsi vagyok hogy csinálnál ilyesmit, ha csak fostalicska atom szintű, vagy rosszabb gépek lennének elérhetőek 130 000 -es alsó határral....
Aztán ne feledkezzünk meg az x86 örökségéről sem. A milliónyi program, és a hozzá való szaktiudás, valamint hogy "erőből" képes álltalános célú feladatokat ellátni. Egy specializált eszköz nem versenyezhet ezzel, legfeljebb csak a consumer piac azon részében, ahol tipikusan fix feladatra kell az eszköz. Ha telefon kell, amin lehet fa**bookozni, akkor tessék ott van - k**va drágán - ha viszont használható multimedia és munkagép, akkor halott ügy egy olyan eszköz.
-
PH-User
addikt
válasz
attila9988 #97 üzenetére
-
attila9988
őstag
válasz
#16820480 #86 üzenetére
célfeladatra lesz jó az asztali rendszer. szerintem péládul a raw-ba fotózás a legtöbb embernek nem is mond semmit, nemhogy csinálná is. a többség hiába vesz akár dslr-t, ugyanúgy csak automata beállításokkal kattintgat, mint egy 100 ft-os eldobható géppel.
általános felhasználásra (mint például visszanézegetni a fényképeidet, vagy videókat, vagy kikötni tévére, vagy átvinni megmutatni a nagyinak, és így tovább) tökéletesen megfelelő egy ipad isOlyan nincs hogy "megfelelő az Ipad is". Ez olyan mintha azt mondanád, hogy dobja ki az ember a mindent mutató, vízálló, ütésálló karóráját, mert az időt mutatja a rolex is... ami k**va drága. Mekkora marhaság.
Te azt állítod, hogy jelenleg a számítógép felhasználók annyira fogalmatlanok, és idióták, hogy bölcsödéseknek való funkcionalitás kell mindenkinek, prémium áron, és ez a koncepció kiszorítja a használható eszközöket. Ez így hülyeség. Lehet hogy a CSAK fa**book olvasgató, vagy CSAK internetező, képnézegető embereknek jó lesz majd egy OLCSÓ - tehát nem Ifos - eszköz nagy kijelzővel, mondjuk rendes monitorral, de a többieknek nem. -
julius666
addikt
válasz
#16820480 #91 üzenetére
eddig egyébként a topikban szerintem továbbra is a legerősebb érv az ilyenek ellen az, hogy az Átlag Józsinak windows kell.
Mobilra nem igazán. Tabletre is csak addig, amíg nem tapasztalja meg a korlátait (a Win7 felülete nem igazán egy viszonylag kis méretű érintőképernyőre lett kitalálva, a szükséges erőforrások hiánya miatti sebességről nem is beszélve).
-
attila9988
őstag
válasz
audi100td #73 üzenetére
Abban egyetertek, hogy egy atlagfelhasznalonak nincs szüksege ekkora teljesitmenyre,
Ez nem igaz. Ennyi erővel egy amiga 500 mindenre elég. Van grafikus felülete is, zenét tudtál rajta hallgatni és dokumentumokat is szerkeszthettél...... de ez nem így működik. Ami régen elég volt, az ma nem az. A programok fejlődnek. Mindaz ami ma kényelmesen megoldható, a múltban nem volt az. A jövőben pedig már ez is kevésnek fog tűnni. Nincs olyan hogy "ez már elég mindenre". Sokan mondtak már ilyet régen is, és rendszerint belebuktak..
Viszont asztali gepnek tenyleg nem sok ertelmet latom, egy noti sokkal kenyelmesebb es rugalmasabb megoldas,
Rugalmas? Na ne mond. Mi a rugalmas abban hogy megveszed, elromlik, kidobod, veszel másikat.. ? Szerintem semmi. Kényelmes? Ja. Ha csatlakoztatsz rá billentyűzetet, egeret, monitort, és eldugod az asztal alá, de akkor is csak úgy, ha elég erős. Akkor viszont piszok drága. Nekem is van notim, de csak másodhegedűs. Legszívesebben az asztalival dolgozom. A noti csak kényszer. Még írni sem szeretek rajta. Dehát..... kinek mi a kényelmes.
"persze ha valaki komolyabban jatszik az mas tema"
Én pl szinte semmit nem játszok, mégis megéri az a rengeteg idő, amit az asztalival spórolok. Hogy mennyivel gyorsabban lehet vele dolgozni, azt észre sem veszik azok, akik csak a laptop -ba görnyednek. És persze vannak a teljesítményigényes feladatok is. Ha nem csak szöveges adatok feldolgozásáról van szó, akkor a noti halott hacsak nem 300 felett veszem. De még akkor is kényelmetlen..
Azt szoktam javasolni az embereknek a "mit vegyek" kérdésre, hogy amennyiben hurcolnia KELL a gépet, akkor egyértelműen noti. (semmiképpen sem netbook) Ha nem kell hurcolnia, akkor felejtse el a notikat, meg a drága mobilnetet, és ugyanabból a pénzből egy jóval használhatóbb asztaliban gondolkodjon. Nem is olyan rég találkoztam valakivel, aki egy éve vett notit, részletre természetesen, és már rossz. Pedig még ki sem fizette egészen..
Mondta nekem, hogy ő még egyszer nem vesz ilyet, és kéne egy jó gép (asztali). Mit ajánlok...
Na de nem akarom laptop vs asztali vitába fojtani a topic -ot, inkább ne vitázzunk ezen.
-
julius666
addikt
és pl. RAW fényképfeldolgozó olyan megoldásban eleve nem is létezik, csak PC-n futtatható programként, mert ahány fényképezőgépgyártó, annyiféle formátum, specialitás...
Most mire gondolsz? Hogy a fényképezőbe épített chip-ek nem tudnának RAW-ot kiadni, vagy hogy mondjuk egy tableten-féle valamin nincs RAW fotókat megnyitni képes Photoshop-szerű képszerkesztő?
általános ARM alapú gép pl. az iPad, aminek alkalmazástól függően még a sima JPG földolgozással is lehetnek teljesítménygondjai - ilyesmi váltaná hát le az asztali gépeket?
Nagyon jó, mutatsz valami gagyi appot, ami szar, optimalizálatlan. Ez nem bizonyít semmit.
A processzorok erejét amúgy is a programok ritkán használják ki igazán, elég ritka kincs amikor egy asztali alkalmazás sebességspecifikus részeit hardverközeli kódban manuálisan is optimalizálják. Amit a fordító kidob C/C++/esetleg még rosszabb, Java kódból, az fut általában. Régebben teszteltem az x264-et, fordítottam egy, az assembly optimalizációt kikapcsolt, majd egy normál buildet. A normál build 3-4× gyorsabb volt, pedig az eleve jól optimalizált C kódban íródott, illetve a fordító saját kódoptimalizálását is bekapcsoltam.Szóval az ilyen cuccokban is van kraft még bőven, csak a szoftveroptimalizációra költött pénz sokkal több, mint combosabb hardver alápakolása, így általában a másodikat válasszák az eszközgyártók. No meg ha ugyanaz a szoftver többfajta hardveren is futhatna, akkor pláne pluszmunkát és erőforrásokat jelentene a dolog.
Az apple cuccainak "smooth" működése mögötti "csoda" éppen az, hogy ott írhatják közvetlenül hardverre a kódot, ellentétben mondjuk az androiddal. Egy iOS ritkán fut nokián. -
audi100td
nagyúr
Szerintem nem szaroztam semmit, de netbook szamomra meg kb. epp ugy hasznalhatlan kategoria es nem a proci miatt, ilyen miniatür gombokon nem tudok gepelni. Subnoti nalam az also hatar, azt lehet cipelni is es hasznalhato is valamire, abbol is csakis ThinkPad X-szeria, persze ez az en maganvelemenyem.
-
törölt tag
válasz
attila9988 #88 üzenetére
most nem az asztali dvd meg bluray lejátszókra gondolok, hanem a telefonokra, tabletekre, és hasonló cuccokra. ezek pedig pont az utóbbi időben kezdenek átmenni multifunciós eszközökké.
eddig egyébként a topikban szerintem továbbra is a legerősebb érv az ilyenek ellen az, hogy az Átlag Józsinak windows kell. -
[edy]
tag
válasz
#16820480 #86 üzenetére
Szerintem itt a pont. Mint énis irtam feljebb , asztali pc annak fog kelleni majd , akinek speciális feladatokat kell végrehajtani , ami erőforrást igényel. Nah de emberek. Tegyük a szivünket a kezünkre. Ez hány százalék?
Nem egy - egy rétegre kell fejleszteni , hanem általánosságban. Persze kell speciális megoldás is , de sokkal kevesebb. A pénz nem azokba a gépekbe van , ami 100emberböl 2-nek kell ...
-
julius666
addikt
válasz
#16820480 #80 üzenetére
az ARM egy architekturát licenszel gyártóknak, az AMD pedig a másik oldalán áll ennek az üzletnek, csak x86 architekturával. szóval az AMD így nem az ARM versenytársa lenne, hanem a Qualcomm, Nvidia, TI, Samsung és a többieké.
Persze, értem én, de ettől még versenyben állnak, még ha közvetetten is. Ha adott ár mellett az AMD megoldása sokkal jobb, akkor az ő cuccait fogják a termékekbe beleépíteni, nem az xy által legyártott ARM procit. Ami azt jelenti, kevesebb ARM procira lesz kereset, kevesebb licenszet fognak megvenni.
#74 [edy]:
Azért egy (akár két magos) atom hétköznapi használatra is simán tud kevés lenni, illetve az "50 ezres xbox" meg nem visz simán FullHD-t, a játékok jó részében csak valami interpolált szart adnak ki FullHD címén a konzolok. Ettől függetlenül a mondanivalóddal egyetértek, én is így látom, csak nem stimmelnek a tényeid amire alapozod őket.
-
törölt tag
szerintem pontosan meg kéne fordítani amit mondasz: célfeladatra lesz jó az asztali rendszer. szerintem péládul a raw-ba fotózás a legtöbb embernek nem is mond semmit, nemhogy csinálná is. a többség hiába vesz akár dslr-t, ugyanúgy csak automata beállításokkal kattintgat, mint egy 100 ft-os eldobható géppel.
általános felhasználásra (mint például visszanézegetni a fényképeidet, vagy videókat, vagy kikötni tévére, vagy átvinni megmutatni a nagyinak, és így tovább) tökéletesen megfelelő egy ipad is, és ez még cska fejlődni fog később. lassan négy éve nins asztali gépem (igaz, hogy a laptop is x86, de azért abból a kompaktabb fajta), és a hátam közepére nem kívánom vissza, amikor volt. -
Degeczi
nagyúr
válasz
#16820480 #72 üzenetére
célfeladatra, célhardverrel igen - de az nem hasonlítható egy otthoni, megfelelő alkalmazással bármire használható számítógép hajlékonyságához, és pl. RAW fényképfeldolgozó olyan megoldásban eleve nem is létezik, csak PC-n futtatható programként, mert ahány fényképezőgépgyártó, annyiféle formátum, specialitás...
általános ARM alapú gép pl. az iPad, aminek alkalmazástól függően még a sima JPG földolgozással is lehetnek teljesítménygondjai - ilyesmi váltaná hát le az asztali gépeket?
aligha... kiegészíteni jól fogják, bizonyos célfeladatokra tökéletesek - de az asztali gépek még nagyon sokáig meg fognak maradni -
Gergosz2
veterán
Hát.
Erre csak azt tudom mondani hogy nem.Az INtel processzorok nem fognak eltűnni abban biztosak lehetünk.Ha nagyon látják hogy jön fel az ARM hasonló lépéseket fognak eszközölni mint az AMD-vel szemben.
Egyébként is most fog betörni az Intel a mikrokontlorrel iparba ahol 486-os architektúrájó vezérlőket fognak árul 1000-1500 ft nak megfelelő dollárért(manapság egy gyengébb tulajdonságú mikrokontroller 3000-4000ft nyi dollár).Tehát a jövöben a turmixgépünkben a mosógépünkben és többi háztartási gépünkben egy komlett 486-os architektúra fog helyet kapni.
Az Intel ezért nem fog eltűnni.
-
300
csendes tag
Azt kell mondjam,be fog bukni amit mondott,a PC-ket teljesen kiszorítani nem lehet...
Nyilvánvaló hogy a kis mobil "kütyük"ből több lesz majd,sokkal több mint eddig,de figyelembe kell venni hogy most válság van ami visszaveti a folyamat gyorsulását.A másik dolog hogy sokan csalódtak a Notebook-ok ban,és maradtak a PC-k nél.
Tekintve hogy itt nekünk főleg most,Magyarországon még gépet sincs pénzünk bővíteni....nem tudom miről beszél a Kollega?
A közszféréban még mindig sok a P1-es masina!!!!!!!!!!!!!!!meg a dos os program.És az alkalmazottak nem megfelelően,"és még enyhén fogalmaztam"képzettek,kicsit fapadosak,így az Arm kolega megint elhamarkodta a bejelentését.
Persze megértem a magabiztosságát ő biztos nem 70ft ot keres,ha eggyátalán van állása a magyar embernek....
Amerikában a Mekintos miatt az ország fele a felhasználói szegmensben,osx-et használ míg nálunk xp az isten.Mi is használnánk Mekintost ha telne rá.A gazdag réteget leszámítva,de azok nem fogják megmozgatni a magyar hardver piacot.
Úgyhogy azt kell mondjam,ez kicsit jobban el fog húzódni ahogy azt a kolega gondolja....
Ez a magyar valóság,jó reggelt Her.ARM -
bambano
titán
Szerintem meg simán igaza lehet a fickónak, ha a mai állapotokat nézzük. Egy dologról feledkezik meg, jelenleg a microsoft nem nagyon van otthon az armos cuccokban, meg ott van a másik garázsbt, az intel.
Ennek a két cégnek nagyon a bütykére lépett ezzel a kijelentéssel, pláne, ha igaza is van. Viszont az nem várható, hogy intelék hüppögve elvonulnak a sarokba sírdogálni... Az intelnek és a microsoftnak is bőven van elég pénze meg más erőforrása ahhoz, hogy 1-2 év alatt összekapják magukat és egy irtózatos sallerrel válaszoljanak a jelenlegi helyzetre.
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #75 üzenetére
amelyik meg tud vele bírkózni, az hardveresen. a mai modernebb soc-okban van hardveres HD de-/enkóder, így például a Samsung Hummingbirdben is már, illetve a tegra2-ben is biztosan. de például az agyon istenített Snapdragonban nincs, leglaábbis a jelenlegi generációban, így azok vagy gpu segítséggel dekódolnak videót, vagy nyers erőből próbálkoznak (ami persze nem megy HD felbontásban, de nem is az a lényeg, hanem hogy kezdenek elterjedni az olyan megoldások, amik hardveresen tudják).
Erasmus: köszi, így már tiszta. amire akartam utalni viszont, az áll. az ARM egy architekturát licenszel gyártóknak, az AMD pedig a másik oldalán áll ennek az üzletnek, csak x86 architekturával. szóval az AMD így nem az ARM versenytársa lenne, hanem a Qualcomm, Nvidia, TI, Samsung és a többieké.
-
PH-User
addikt
Hihető... Szerintem nem kell itt jósolgatni semmit.
-
-
Erasmus
őstag
válasz
#16820480 #66 üzenetére
amennyire én tudom, az amd-nek nincs köze az arm-hoz, még annyi se, mint az intelnek volt. az amd anno a mips architektúrával próbálkozott a mobil szegmensben (egy alchemy nevű cég felvásárlásá révén), de aztán ez a projekt feledésbe merült, amikor elhatározták, hogy mindenhol az x86-tal nyomulnak, akárcsak az intel.
a snapdragonban lévő gpu-nak valóban van köze az ati-hoz, de csak annyi, hogy a chipet fejlesztő qualcomm megvette ([link]) az ati imageon részlegét a cégtől, és az ő technológiájukat használta a teljesen custom gpu-hoz, ami az soc-ben van.
-
lapa
veterán
válasz
#61666560 #69 üzenetére
igen, az Adamban megvan mindaz, ami a családi számítógéppé váláshoz kell. rajta van a kívánságlistán háziszerver-htpc-távirányító-internetezőpad-desktop gépnek.
a másik, amit egyesek röghöz kötöttnek vélnek, az a form faktor. mitől más egy ARM-os mobilra monitort meg bluetooth billt nyomni, mint egy nagy dobozba? ha megcsinálja a mobil is a melót (persze nem játékot, de minden mást), akkor csak te jársz jól, mert magaddal viheted a géped, nem foglal helyet, nem kell ezer plusz kütyü (moibilnet, wifi) ésatöbbi.
ugye nem most volt már ez se, aztán mégis milyen szépen megálmodták.
-
[edy]
tag
Aki azt gondolja , hogy a jövő a 128 magos processzorokban van , 64 giga ram , és 8way SLI / CF társaságában , egy 2kW -ot fogyasztó gépben az nagyon téved. Lehet itt fikázni az ARM et , hogy jajj álmodoznak stb. Aki igy vélekedik , az majd vesz otthonra ilyen gépet pár év mulva. Aki logikusan gondolkodik , az rájön , hogy MÁR MA az otthoni felhasználok nagyjábol 90% át bőven kielégiti egy Zotac Zbox , vagy Asus EEE pc ( aki nemtudná : dual core atom , nvidia ion 1/2 , 2giga ram : 50-60 ezer forint , 40watt terhelve.)
Aki kicsit is ért a számitástechnikához , az átlátja , hogy a kezdetektől minél inkább haladunk előre , a gépek annál kisebbek , és ugyan azt a teljesitményt hozzák. 4-5-6 éve mikor kijött mondjuk az Intel Q6600 , mindenki odavolt , uristen 4 mag. És minek? Videónak? Msn-nek ? Fészbuknak? Nem. Játék , komoly grafikai munka. A játék részt szerintem nem kell taglalni , nézzétek meg a konzolok fejlődését , 4 év mulva senki nem fog pc-n játszani. És szerinted egy 14 éves lánynak az a szempont , hogy a 4 mag 4,5 Ghz-n Prime stabil legyen , miközbe dörömböl rajta a vízhűtés egy akkor ba**om házba ami sehol nem fér el , és zúg benne a 600 wattos táp? Nem. Neki az h pici legyen , csendes és ennyi. Amire neki kell , arra bőven elég az Atom. És minél inkább fejlődik a számtech , annál inkább elég lesz , mert 4-5 év mulva egy "majd akkori Atom" simán hozni fogja a mai desktop quad core-ok telejsitményét , minimális melegedés és fogyasztás mellett. A mai világban semmi nem szól az erős pc-k mellett , mert sokat fogyaszt , hangos , nagy , és legföbbképp a felhasználok nagy részének értelmetlen is. Azon kivül hogy elmondhatod a haverodnak , hogy neked a Black Ops az 156 Fps-t fut fullHD ban , azon kivul semmire nem jó , sőt nemhogy elörébb nem , hátrébb vagy vele. Mert belekerül százezrekbe , és a 50 ezres xbox is fullHD-t visz. Akár tetszik valakinek , akár nem , a jövő ha nem is az ARM ben van , de abban van amit az ARM képvisel. Fura érzés lesz majd annak aki ezt büszkén cáfolta , 4-5 év mulva visszaolvasni egy akkora pcről , ami ha nem világitana , nem találná meg az asztalán^^ -
audi100td
nagyúr
Mondjuk szeirntem egy tablet azert elegge korlatolt hasznalhatosag szempontjabol, pl. office alkalmazasokhoz kenyelmesebb egy laptop. Abban egyetertek, hogy egy atlagfelhasznalonak nincs szüksege ekkora teljesitmenyre, en is böven el vagyok az 1,6GHz-es Pentium-M-mel, pedig nem mai darab. Viszont asztali gepnek tenyleg nem sok ertelmet latom, egy noti sokkal kenyelmesebb es rugalmasabb megoldas, persze ha valaki komolyabban jatszik az mas tema, de ott van meg a konzolosodas is, ami szinten nem kedvez a pc-nek, de ez engem nem erint...
-
törölt tag
ahha
ez mondd azoknak az ARM technológiára épített mobil eszközöknek, amik játszva képesek valós időben HD tartalmakat dekódolni, vagy enkódolni, és mindezt 0,2W fogyasztás mellett. miközben ilyesmire egy háztartásban gyakran 2-4 magos cpu-val és bika vga-val ellátott, 3-400W-ot fogyasztó asztali gépeket használnak, nagyjából azonos áron...
-
Taky
senior tag
Azért a cikk címe elég durva...
-
-
törölt tag
Nah ezt Notion Ink nézzétek meg... ajánlom, hogy nézzétek meg a youtube.com-on is... utána lehet okoskodni, hogy szar az ARM proci, ja még valami... azért ugye figyelitek az üzemidőt is?
Egyébként Windows már nagyon nagyon régóta van ARM-ra, úgy hívják, hogy WIN CE rengeteg olyan laptopot lehet venni az e-bay-en 60$ vagy 60Ł körül... 7"-osat...
ARM architekturas cucca szinte mindenkinek van otthon... pl.: router, divx medialejátszó, stb...
-
törölt tag
abban igazad van, hogy kikristályozódni látszik az átlag felhasználó igényei, de azt is vedd hozzá, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a teljesítményigénye is nő. pl.: TV\film - felbontást növelünk, nyakunkon a 3D láz. facebookozás se fog megrekedni ezen a szinten, egyre interaktívabb lesz, az egyszerű netezéshez is folyamatosan bővíteni kell, beágyazott videók, bannerek!
abban viszont egyetértünk, hogy a cloud rendszerek jelenthetik az ARM számára az áttörést! -
törölt tag
válasz
julius666 #64 üzenetére
egy kicsit kevered a dolgokat a hsz-ben. az AMD az nem konkurenciája az ARM-nak, hanem (jelenleg) alkalmazója. az ARM egy architekturát licenszel, ahogy ugye létezik x86 licensz is. például a Snapdragon soc-okban a grafikus gyorsítót az AMD (Ati) gyártja, míg mondjuk a tegra(2) az ugyanúgy ARM alapokra épülő Nvidia megoldás. de ugyanígy a sok cég gyárt ugye ARM alapú cuccokat.
a kérdés az, hogy az AMD új termékpalettája milyen alapokra építkezik. ha x86 alapon hozza a jelenlegi ARM soc-ok tudását, akkor konkurencia, de ha ARM alapokon építkeznek, akkor az ugyanúgy a licenszből fakadóan erősíteni fogja az ARM-ot. -
julius666
addikt
Sokan kiröhögik, pedig nem mond hülyeséget az öreg, az asztali vonalhoz képest minimum hasonló nagyságú piaci szegmenst fognak képviselni a hordozható, kis fogyasztású készülékek, aki ezzel nem számol az csúnyán hoppon maradhat. Ha jelenleg ezen a vonalon körbenézünk, az ARM kiemelkedősége valóban megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul szépen kúsznak felfelé teljesítményben az ő terveik alapján készült procik, miközben az áruk és fogyasztásuk továbbra is nagyon kedvező marad, 1-2 éven belül már az asztali vonalon is számolni kell velük.
A buktató a gondolatmenetben ott van, hogy jelenleg. Mert a piacban rejlő potenciált a többiek is felismerték, az AMD pl. tuti nagyot fog durrantani a jövőre kijövő új termékeivel, amik grafikai szempontból alázni fogják a hasonló kategóriájú ARM-eket. Márpedig a grafikus teljesítmény mobil platformokon is elsődleges fontosságú. De biztos vagyok benne az Intel sem ül a babérjain, az Atomjuk hiába lett valóban öszvér végül, azért tudásban és tapasztalatban (no meg az új technológiák kifejlesztéséhez szükséges erőforrásokban) velük elég nehéz versenyezni.
-
|nsane
tag
Na ez a hírt akkor hinném el, ha az INTEL nyilatkozta volna
-
ntomka
nagyúr
válasz
Brutális eb #58 üzenetére
Steve Jobs is megosztja, mégis milliók hallgatnak rá.
-
khron78
őstag
Az Intel azért nem olyan kis cég, hogy nézik ahogy tönkremennek! Elöbb vennék meg az ARM-t
Egy asztali cpu illetve chipkészlet meg nagyobb profitot hoz, mint egy kisebb mobilokba szánt egység.Sok ember használ asztali pc-t notebookot, ahol jelen pillanatban az Intel magasan üti az ellenfeleket.Aztán ott az AMD amiben részvényeket birtokol az Intel...A munkaállomások is szinte mind Intel alapra építenek.Aztán ott a gpu piac is.Az embereknek mindig is igényük lesz a fejlődésre, ezért mindig is kell a csúcsteljesítmény/technika, és ennek egyik jelenlegi zászlóshajója az Intel.Ha meg költséghatékonyság a fontos akkor ott pl. a VIA,Realtek stb...
Az ARM egy cég a sok közül, akik okosan használják ki a mobilokban rejlő lehetőségeket, de azért ez még nem a világ! Mindenesetre a fogyasztók csak nyerhetnek és ez a legfontosabb nekünk! -
Sanyix
őstag
-
hemaka
nagyúr
Nekem olyan mindegy, hogy AMD, Intel, ARM logo van-e a procin. Működjön jól, aztán ennyi.
-
Brutális eb
addikt
Nem értem miért kell az LSD okozta vágyálmait megosztania velünk.
-
attila9988
őstag
Ez kb olyan szintű nyilatkozat mint mikor a munkás pityu nyilatkozza hogy Ipad levált mindent ami létezik... Vagy mikor a fa**book reklám cikkekben írják hogy minden a közösségi oldalakon lesz....
Egyáltalán kiben merülhet fel hogy csak mobil kütyümütyüket használunk a jövőben? Ekkora hülyeségeket szokás manapság nyilatkozni.... -
Oliverda
félisten
Ez nekem valahogy kimaradt anno. Nincs erről valami linked?
Nincs szükség, viszont bizonyítja, hogy idővel könnyen bedőlhet még egy ilyen nagy nyilvános kijelentés is.
j.bravo: Nem igazán. Anno ők nem erre gondoltak bár szvsz tuti, hogy tudták már akkor, hogy a többmagos CPUk kora is hamarosan el fog jönni.
Magához a hírhez én pedig csak annyit tennék hozzá, hogy láttunk már a történelem folyamán hanyatlásokat csúcsról annak köszönhetően, hogy egy nagy vállalat makacsul ragaszkodott az elképzeléseihez melyet végül a vásárlóközönség könyörtelenül kikosarazott. Ergo én jelenleg nem merném kijelenteni, hogy ez sosem fog megtörténni mert az Intel pont nem a rugalmasságáról híres.
-
havast
aktív tag
válasz
bandras0226 #24 üzenetére
konkretan behugyozok rajta hallod.a cikk se volt gyenge, de te uberelted
-
-
jFox
addikt
Egyébb iránta az Intel is gyárt ARM architektúrájú procikat. Az XSCALE szériát.
Az iPAQ PDA-mban is ilyen van. És elég jól dolgozik.Egyébbként mobilitás ide vagy oda, szerintem sem tudják teljesen felváltani a mobil eszközök az asztali gépeket. Gondoljunk csak pl. a CAD-es alkalmazásokra ahol a 3D megjelnítés már alap. Ezt egy kis 10"-os kijelzőn nem tudom elképzelni.
-
dark100
aktív tag
A bacsinak lenyegeben igaza van, csak a kovetkeztetesi logikaja helytelen. Teny, hogy a vilagon rengeteg a chipgyarto, es ezek toljak a CPU-kat, es az ARM jo helyzetben van, mivel az o processzorait license-elik. Pedig van szamos mas is hasonlo ceg: MIPS, az embedded PowerPC, stb, megis toronymagasan vezet elottuk. Oka? A jo utasitaskeszlete (Azonos orajelen mindig az ARM a leggyorsabb). Legfiatalabb versenyzorol leven szo a legkvesebb legacy kompatibilitasi problemaval rendelkezik, igy az ARM-okbol nevetsegesen konnyu komoly teljesitmenyt kiharcolni alacsony fogyasztas mellett, mig az Intel csak kinlodik hasonlo kepessegu processzorok eloallitasaval. DE! Ez nem azt jelenti, hogy idovel nem lesz kihivoja, es azt sem, hogy nem hagyjak cserben a partnerei egy kedvezobb ajanlat eseten. Szoval AMIG nem jon egy hasonloan jol tervezett architektura, es egy ugyes kihivo, addig siman ulhet a baberjain. Utana akarmi lehet.
-
Dany007
veterán
Igen én is valahogy így gondoltam.
Folyamatosan fejlődnek az alkalmazások, és főleg a manapság divatos csilli-villi mánia miatt ezek alapból erőforrás igényesek is.
Elég csak megnézni a 10 évvel ezelőtti weblapokat. Sehol egy flash... HD flash videók meg még hírben se nagyon voltak. Szal egy akkori gép tökéletes volt netezésre, de lehet, hogy a mostani weblapokkal már nem birkózna meg olyan könnyen. -
Rickazoid
addikt
válasz
Bogyó bá' #47 üzenetére
Mihez képest gyenge egy ARM processzor teljesítménye? Van PC-ben ARM processzor? És van telefonban x86 processzor? Utóbbira mindenképpen igen a válasz, előbbire valószínűleg nem. Felveszi a versenyt egy ARM processzor egy mobilba rakott x86 processzorral? A válasz igen. Felveszi egy PC-be rakott ARM processzor egy PC-be rakott x86 processzorral a versenyt? Ha lesz ilyen, a válasz igen lesz. Hogy elterjed-e és legyőzi-e az x86-ot? Ezt nem lehet tudni.
Ne hasonlítsunk már össze más op.rendszerekhez szánt, direkt alacsony fogyasztású processzorokat PC-kbe és szerverekbe szánt, elsődlegesen Windows-zal használt, fogyasztást csak sokadrangú tényezőként kezelő processzorokkal.De kérdem én ismét: hova lett a 64 bit? Annyit írogatnak mindenfelé az x86-ról, miközben x86_64 az összes manapság megjelenő PC-s processzor, már lassan csak 64 bitesnek kellene lenniük. Nem úgy volt, hogy többet nyújt majd, hogy gyorsabb lesz?
-
love
tag
Ez kb olyan mint,h a konzolok miatt pc-re nem lesz többet játék fejlesztve,mert h arra ott a konzol
-
Integra
titán
emlékeim szerint a mainframe a mai napig a legmegbízhatóbb, leggyorsabb rendszer globális vállalatok számára és él és virul és szépen fejlesztenek is rá mai napig, bankok, ipari és olaj gigászok is ezt használják és még sokáig fogják, valszeg amikor az arm is már a kukában landol és más van helyette
nem gondolom, hogy hülyeséget beszél az öreg, de kicsit erősnek tartom a kijelentését ebben a formában. meg az, hogy mf-et hoz fel példának.. ezért simán kiröhögöm az öreget -
Zoli1222
addikt
Egy ember kijelentése miatt, kicsit túlzónak találom a címet.
-
rudi
nagyúr
Hátigen. Nálam a vég kezdete az volt, amikor a Win7 gyorsan követte a Vistát és nem lényagesen nagyobb, hanem kisebb hardvert igényelt. Ott már a nagyok is evidensen elismertél, hogy nem kell nagyobb kraft. Felhasználói oldalon. Szóval jöhet az ARM ide a "terminálba" a felhőt meg csinálják amiből akarják, csak legyen nekem olcsó bérelni.
-
Erasmus
őstag
abban igazad van, hogy olyat nem lehet mondani, hogy nagyobb teljesítményre nem lesz szükség (vö. a gatesnek tulajdonított 640 kb mindenkinek elég). jaja, mindig lesznek olyan alkalmazások, amikhez kell több nafta, vagy éppen emiatt válnak megvalósíthatóvá új alkalmazások.
de: ami változás a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest, az az, hogy mára kikristályosodni látszik azoknak az alkalmazásoknak a köre, amiket az emberek nagy többsége naponta használ. telefon, email, facebook (vagy akármi más hasonló), skype, egy kis böngészés, youtube, hd-videó stb. (a pc-s hardcore gaming nem tartozik ide, ez nyilvánvaló.) ezekhez az alkalmazásokhoz egyszerűen nem kell 4-8 meg még több magos proci, még 64 bit se, és ezek java része egy tableten is müx. főleg, hogy egyre több minden megy már a felhőből. megint mondom, persze szigorúan a magánfelhasználásról beszélek.
-
Manbal
senior tag
Hasonszőrű "ők majd átveszik a nagyobb piaci részesedést stb.)".
de amúgy a 10GHz-re szerencsére semmi szükség, mert technológiában és fejletségben sokkal jobb , és nagyobb teljesítményű CPU-k jönnek ki az Inteltől (azonos órajelen) már évek óta. Meg hát ez a többmagos dolog is nagyon jó. A 64bites megoldásban viszont az AMD technikája győzőtt és mint láthatod ezt átvette az Intel is, mert ezt nagyon jól kitalálta az AMD. (sajnos csak lenne, egyelőre)
és még mielőtt azt hinnéd hogy utálom az AMD-t, nem így van.
mióta megvette az Ati-t, szerencsére nem elhanyagolta, hanem maximálisan "felpörgette", és ez az én szememben nagyon szép és jó dolognak számít! ezért azt mondom : Hajrá AMD is
-
Móci
addikt
Naná, hogy én is azt szeretném, hogy ha a folyna a pénz a zsebembe töménytelen mennyiségben, én meg csak vigyorognék, mint a vadalma.
A bácsinak meg írjanak fel valami új gyógyszert. -
AssAssynn
addikt
Szép álmai vannak...
Aztán nehogy arra ébredjen, hogy az Intel felvásárolta az ARM-ot -
törölt tag
Még ha azt mondta volna a csávó, hogy a net/notebookokból kiszorítja majd az arm az intelt, mert arra a felhasználásra nem kell túl nagy teljesítmény, és a fogyasztás fontosabb, meg előbb-utóbb a windows is kijön rá, akkor azt mondom rendben, én is elképzelhetőnek tartok valami hasonlót.
De nem, ez a fasz beáll a "vége a pc-nek" jósok sorába, és azt mondja, hogy ilyen eszközök nem, vagy alig lesznek. Szépen felvázol egy mainframe-munkaállomás-pc vonalat, és hogy majd jól leváltja a kis mobil kütyü.
Felhívnám a figyelmét, hogy már a mainframek terminálja óta a billentyűzet-monitor combo uralkodik, és rengeteg olyan terület van, ahol egyszerűen musthave egy értelmes billentyűzet. Ha ez a piac beszűkül, az csak azt fogja jelenteni, hogy munkaeszköznek az intel/amd még drágábban adhatja el a procijait, mert már nem kell a dzsunka szar szegmensben versenyeznie, ergo eltűnni se fognak.
-
he7edik.
addikt
A mobil piac is ugyan úgy telítődni fog mint a PC-s szal a mobiltelefonok sem nőnek az égig.
-
Polllen
félisten
Azert azt se felejtsetek el, h egy netezos gepre nem kell windows...tablet-ket se win-nel kapkodja a nep...
Szuleimnek meg jo nehany baratomnak teljesen mindegy lenne, mi fut a hatterben, ha ugyanugy elernek mindent...Csalad azert hasznal linux-t, m ezt raktam elejuk, baratok meg win-t, m ezt kaptak a notebook-hoz...
Ha most kapnanak egy arm alapu gepet max annyit vennenek eszre, h mashogy nez ki a kezelofelulet...
-
Még néhány ilyen kijelentés, és az Intel farzsebből felvásárolja az egészet... nevetséges, a világ legnagyobb chipgyártóját temetni minimum dilettantizmus.
-
Dany007
veterán
Valójában ez nem teljesen így van. Legalábbis szerintem.
A programok / szoftverek, alkalmazások folyamatosan fejlődnek és ha nem is sokkal, de valamivel több erőforrást igényelnek.Anno 99'-ben én jól megvoltam egy P2-es 333-as géppel, 64Mb rammal és 8 megás VGA-val.
Ezt ma már bármelyik táblagép lenyomja, pedig én akkoriban is tudtam netezni, "office-ozni", sőt még játszani, filmet nézni, zenét hallgatni is!Szal tény, hogy a mai programok futtatásához bőven elegendőek a mai hardverek, de nyilván a jövőben, ha nem is olyan hamar de a szoftvereknek is megnő az igényük.
Nyilván az office 2010 vígan fut egy mai gépen, viszont azon a régi P2-esemen nembiztos, hogy elfutna. Holott az office 97' simán ment rajta -
antikomcsi
veterán
Egyszerűen csak nem vette be reggel az Öreg a gyógyszerét.
-
love
tag
Nagyon sok idő kellene,h az ARM felnőjön az Intelhez
Programozásra, játékra nem elegendő,de nem is ezekre a feladatokra tervezik őket
főleg,h szerintem leginkább azért még mindig inkább telefonba gyártanak.
-
Djuree
félisten
hülyeség, asztali gépek mindig lesznek. nekem például nem kéne hordozható szar, nem járok sehova, helyben dolgozok szórakozok stb., minek hordozható stuff? főleg hogy játékra meg nem alkalmasak, a képernyő is kicsi és az is marad, ami meg nem jó, ha meg nagy lenne akkor már nem lenne hordozható
tzsolesz: konzolok nem fogják leváltani a pc-t, van ps3-mom meg xbox-om is, közel sem pc-k. és nem is lesznek azok, ha meg igen akkor már nem konzolok lesznek, ugyanis a konzol szó azt jelenti hogy 1 feladatra alkalmas
-
tzsolesz
nagyúr
Azért ez az egész n3em olyan tréfás szerintem.
Lehet, hogy kicsit magas lóról beszélt, de a lényeget elmondta, illetve felvázolta.
Egyébként én ezen meg sem lepődnék, ha valóban így alakulna 4-5 éven belül.
Egyszer minden korszaknak vége kell hogy legyen, és ezeknek a csúcs cpu-t számítógépbe ( tehát a mai hagyományos PC) elv, majd lassan kezd hanyatlani. Aki dolgozik rajta komoly számításigényű programokkal, annak lesz ez a hagyományos, aki netezik multimédiázik, illetve egész nap a facebook-on lóg, annak jó lesz ez az ARM (90%), JÁTÉKRA meg ott lesznek az egyre több hétköznapi funkcióval is ellátott konzolok.Így azért nem is olyan vicces ez az egész......
-
majom2
senior tag
közép, ill. hosszú távon teljesen működhet a dolog. nem állnak már messze attól, h az átlag desktop/laptop igényekhez elég gyors (és kellőképpen olcsó) procikkal elárasszák a piacot.
a nagy kérdés, h lesz-e ARM-ra fordított windows. kb ez a vízválasztó. ha lesz, akkor 80%, h bejön a vízió. ha nem, akkor csak 20%...
ráadásul a sokkal rugalmasabb üzleti modelljük mellet, az intel kőkorszaki mammutnak tűnik - minden értelemben.#26: mihez kell a 64bit?
-
Rickazoid
addikt
Mint minden, amit nagy cégek szóvivői/vezetői, jelen esetben pedig tulajdonosa mondanak, ez is erősen túlzó. Ettől függetlenül nem látom miért vannak meggyőződve róla sokan, hogy nincs igaza. Sokan megfeledkeznek arról, hogy a legtöbb embernek halál mindegy, hogy mi van a gépében, a lényeg, hogy menjen és sajnos hogy Windows legyen rajta. Ebből következi, hogy a Microsoft-on sok fog múlni. Szerencsére mobiltelefonoknál utóbbi nem teljesül, de ott már eleve győzött az ARM. Nem szabad elsietni a dolgokat, az Intel nem fog leállni a fejlesztéssel, de kétséges, hogy nem telefon mobileszközökben, ahol a fogyasztás fontosabb, mint a teljesítmény, hosszú távon fel fogja venni a versenyt. Ha pedig nagyobb teret nyer az ARM, könnyen elképzelhető, hogy további fejlődéseken megy keresztül és tényleg megszorongatja az x86-ot.
Viszont feltennék egy kérdést: hová tűnt a 64 bit?? -
Hiába oly önhitten büszkék a technológiai szörnyszülöttükre. Mindez eltörpül amellett, amire a mindenható Intel képes!
-
törölt tag
kicsit nagyzololó kijelentés, de szerintem sem hülyeség. átlag felhazsnálóknak tényleg nincs szükségük akkora teljesíŧményre, a célirányosan optimalizált hardvert kapnak (ami mondjuk jó HD tartalmak meg hasonlók kezelésében, század akkor fogyasztás mellett). a szüleimnek is tökéletesen elég lenne mondjuk egy Cortex A8 alapú soc-ra épülő gép a mostani atomos nettop helyett, mert netezni, levelezni meg mahjongot játszani az is tökéletes...
-
Lompos48
nagyúr
Birodalmi labanc nosztalgia, több évtizedes irígység a kuruc Gróf András (Andrew Grove) által alapított Intel sikerei miatt.
-
DraXoN
addikt
Vaz nem látom a képen a csóka kristálygömbjét
A helyzet nem túl egyszerű.
Szerintem egy olyan 15 év múlva lehetséges, hogy az arányai az asztali használatnál 70% kontra 30% körül lesz a két architektúrát figyelembevéve (az ARM javára) de ez max az átlagos használati területeket igénylő emberek igényeit elégítheti majd ki (mármint az ARM teljesítményben..)
Már most látni új jövevényeket amik átlagos asztali használatra elég teljesítményt fognak nyújtani ARM alapokon a jelenleginél kisebb fogyasztás mellett (úgy 2012környékén jönnek, és az atom teljesítménye felett lehetnek majd.. már a 2magosuk és és az már olyan típus, hogy akár 4magos is készülhet belőlük).
Ha valakinek nagy teljesítmény kell otthonra kétségtelen, hogy még elég sokáig csak az x86 marad neki mint lehetséges architektúra megfizethető áron.A fejlesztési modell meg az ARM mellet szól (rendkívül rugalmas módszer), de egy ilyen modell azt eredményezheti, hogy a cserélhető procik korszakának vége asztali fronton (mondjuk manapság is elég ritka, hogy az ember "csak" processzort cserél, bár azért előfordul, de sokszor nem lehet addig használni egy alaplapot mint amire jönne egy lényegesen erősebb proci amire a cserét meg is éri tenni mert adna teljesítménytöbbletet (véleményem szerint nem érdemes procit cserélni addig amíg legalább +25% teljesítménytöbbletet nem kapok vele, nem lehetne sokat érezni a különbségből).
Ezen modell hátránya, hogy a profit nagy része nem a fejlesztési alapot nyújtó cégé, de ezáltal olcsóbb lehet a rendszer ami a gyártóknak és a vevőknek is jó.Tény, hogy anno az Intel is csinált ARM procikat, majd ezen üzletágát eladta, és mostanság megint figyelgeti ezt a területet (az atommal nem igen sikerült eddig betörni erre a területre, hiába igyekszik).
..akartam még írni valamit a végére, de megzavartak és nem emlékszem már rá, így most ennyit írok
...
-
Ősember
őstag
itt van egy kis hiba a cikkben: épülő chipekből évekbe körülbelül 4 milliárd
amúgy meg nyilván a cég tulajdonosa pozitív véleménnyel van a saját termékéről, szóval ez nem meglepő
-
Erasmus
őstag
jaja.
amit a csóka mond, és ahogy mondja, nyilván erős, de azért nem hülyeség. az intel (meg az amd) klasszikusan, évtizedek óta egy olyan fejlesztési modellt követ, aminek a lényege: a chipek teljesítményének folyamatos növelése. most viszont eljutottunk egy olyan pontra, ahol ez - szigorúan privát fogyasztói oldalon - gyakorlatilag irrelevánssá vált. a legtöbb ember által napi rendszerességgel gépen végzett feladatokhoz ui. nincs szükség a maiaknál nagyobb teljesítményre, kevés az olyan must have felhasználás, amihez a közeljövőben radikálisan nagyobb számítási kapacitásra lenne szükség, nyilván nem a szervertermekben, hanem otthon. a mainstreamben simán megfelel egy okostelefon, egy tablet, ezekhez pedig ma nem kell atomerőmű cpu.
-
cwn
tag
[http://www.youtube.com/watch?v=73CGOjkwKdQ]
gondolhatnek erre is mint technologiai elony, de csikszelessegben is masok csak messzirol szagoljak azt amit az intel nyom, az mas teszta hogy ezt ki is hasznaljak es dragan , piacot lassitva adagolnak
-
tome.jr
addikt
Ez a nyilatkozat szerintem a részvényeseknek szólt. Bírom amikor egy nagyhatalmú ember nagy magabiztossággal baromságokat beszél
Mindenesetre az Intel a helyén kezelte Hauser úr elnagyolt jövőképét
-
vans?
őstag
lol.
-
Fecow
aktív tag
Mindenki más előtt jár technológiában? Ezt pontosan, hogy kell érteni? Mert például pont a mobilpiacra nem tud már évek óta betörni, a sokat fogyasztó processzorai miatt?
Nekem nem úgy tűnik, hogy az ARM ne tudná kielégíteni a fogyasztói piac igényeit, már nem csak telefonokba hanem tabletekbe és net/smartbookokba is pakolják őket többek közt. Ez alapján pont az látszik, hogy nem csak hogy az eredeti saját piacuk növekszik rohamosan, de más piacokra is egyre jobban be tudnak törni.
(Nem azt mondom, hogy kiütik féléven belül az Intelt, csak azt, hogy jól látszik, hogy átalakulás megy végbe a piacon, ha nem kapcsol az intel (azért úgy néz ki próbálnak ők lépni) , könnyen kívül rekedhet. Persze ezt mint lakossági, fogyasztó szemszögből nézve, nagy számítás igényű helyeken bőven maradhatnak piacvezetők, bár ott meg NVIDIA kezdett erősíteni. Lényeg, hogy alkalmazkodni kell különben lemaradhatnak) -
Angel1981
veterán
Gyorsan eladom az Intel "részvényemet" (Q9550) mielőtt becsődölne a cég és nem kapnék érte semmit!
-
(facepalm)
-
glutamin
őstag
Álmodik a nyomor
Tény, hogy szépen terjeszkednek, de messze van még az intel halála. Meg azért ha nagyon akarnak akkor faragnak egy kicsit az Atom-on.
-
cwn
tag
vicc ez a cikk, mikor az intel mindenki mas elott jar technologiaban
az arm egy szutyok lassu processzor, csakhat olcso
de ahogy emelkednek az igenyek ugy szorulnak ki a piacrol -
FRENK1988
veterán
Milyen fura hogy a cégvezetők a saját termékeikben látják a jövőt
-
WonderCSabo
félisten
-
Manbal
senior tag
Ez még nagyobb lol, mint mikor az AMD osztott be hasonlót az Intelnek 5-6 éve
[ Módosította: Erasmus ]
-
törölt tag
válasz
miszterjoe #2 üzenetére
ilyesmit mondhatna a renesas is, bar ketsegtelen h azert az ARM most nagyon szem elott van. nyilvan a mostaniak mellett ok is szeretnenek majd olyan procit csinalni, ami meginkabb kivalthatna az x86-osokat teljesitmenyben, de szerintem 'barati' elemzok tomtek tele a fejet halalbiztos elorejelzesekkel. nem kizart h rengeteg cucc fog ARM-ra alapulni, de egyelore nem eleg nagy a szamitasi teljesitmenyuk sok feladathoz.
-
miszterjoe
csendes tag
Olyan sokszor megjósolták már valaminek a halálát, még se lett belőle semmi. A jövőben is, ugyan úgy fogunk használni asztali rendszereket; mert ahogy a mobilnak úgy az asztalinak is meg van a saját felhasználási területe. Szóval, szerintem simán elfér mellette.
A cikk meg azt sugallja, hogy ez az ARM csóka akar lenni az egyeduralkodó, a chipatyaúristen a licenszeivel együtt. -
lapa
veterán
"vastagtalpú csizmáik vannak, hogy eltapossák a kis tüzeket."
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 32GB 512GB 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest