- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Táp ventilátor csere
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39734 üzenetére
Mit ír mi hiányzik? Rasberry-s verziót töltötted le?
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39730 üzenetére
Ja nekem is gond volt, hogy ha kábelen kötöttem össze, akkor nem tudtam monitorra/TV-re csatlakoztatni. Azóta váltottam lite verzióra így alapból sincs gui és csak ssh-n kersztül tudom elérni, de már megszoktam. Kezdetben nehéz váltani csak, szerencsére neten és itt a fórumon is sok segítség van.
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39727 üzenetére
Szerintem itt más lesz a gond. Próbáld meg újratenni a rendszert. Bootloader a legfrissebb? Updatelted a rendszert? Én nem, de sokan használják az aluminium case-t wifin és nincs gondjuk vele. Ráadásul most már kábelen is van gond azt írod, ennek más lehet a hiba forrása.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
Pi4 USB3.0-ra kötött 2 slotos UASP dokkolóban van 2 db HDD. Egyikről másolok a másikra és 60 MB/s körüli értéket tudok elérni, közben az USB3.0 tudna többet is UASP nélkül is (5Gbps), tehát a 100 MB/s körüli sebességt el kellene érnie.
Szerintetek miért nem megy még se 60MB/s fölé?
-
-
_q
addikt
válasz
body007 #39583 üzenetére
Nekem is ilyen kellett volna, de nem igazán találtam sajnos. Végül minidlna maradt + androidon dlna kliens. Ha találsz valami jobbat akkor engem is érdekelne.
-
_q
addikt
válasz
Vesporigo #39531 üzenetére
2. Én Docker hubon a stack-es megoldást használom, legtöbb esetben a linuxserver verziót keresve. Pl: [link] Viszont nem használja ki mind a 4 magot, csak 1 magon fut úgy tudom, ráadásul 15MB/s-nál többel se tölt, ellenben a qbittorrent igen.
3. OMV topik is van, ott többet tudnak róla, de úgy emlékszek valaki írta hogy működött neki, csak kellett NTFS-hez valamit telepíteni, visznont linuxon nem a legstabilabb. OMV esetén a docker és portainer telepítése az OMV felületén megoldható egyből, asszem a transmission is pluginként benne van az OMV-ben.
4. A 3-as pontban ahogy írtam, OMV alatt telepíthető egyik menüben a docker és a portainer, majd a portainer böngészőbl érhető el, maga az OMV nem kezeli a konténereket úgy ahogy szerintem te gondolod. Amúgy OMV topikba gyere át, ha tényleg ezen a vonalon szeretnél elindulni. Egyik fórumtárs (stigma) csinált egy elég jó dokumentációt konténerek telepítéséről, illetve sok hasznos infót tudnak adni ha ilyesmi érdekel.
1. Ha már OMV akkor visszatérve az 1-es pontra OMV topikban is felmerült a transmission fájlok transferelése. Én többet nem tudok róla, mert nem használom.
-
_q
addikt
Sambanál a megosztás (mappa beállítva) és a megosztott mappak jogosultság rendben van? Nálam akkor nem csatlakozott amikor ilyen gond volt.
Önmagában a \\IP kevés lesz. Úgy kellene csatolni, hogy \\IP\megosztottmappaneve. Utána pedig a megfelelő felhasználóval lépj be.
Habár azt írtad a leírásokat követted, akkor elvileg mindent jól állítottál be.
-
_q
addikt
Van aki Pi4-et gigabites rotuerrel használ? Nálam 400Mbit fölé nem megy a letöltés, pedig a router biztosan nem lehet gond.
-
_q
addikt
Lehet nem jól fogalmaztam, de fájl böngésző alatt azt értettem. Total commandert és más fájl böngészőt is próbáltam és csak az említett módon megy, ami nem a samba-s megoldás gyanítom.
(#39485) rikko
Ami most megy az szerintem ugyan az amit én írtam androidon. Tehát egy sima FTP megosztás, amit a bekapcsolt SSH miatt tudsz megtenni. Ami még gond lehet a nem megfelelő felhasználóvalóval való csatolás, jogosultság gond, esetleg routeren érdemes a Pi mac címe alapján fix IP-t kiosztani még. -
_q
addikt
Ááá köszi így már értem. Igen ez a névfeloldás tényleg nem jó, nálam pont ez volt és te segítettél az IP cím tippel, hogy próbáljak azzal csatlakozni és azóta tökéeltesen megy is, névfeloldást nem használom.
Viszont miért van lehetőség névfeloldásra, ha közben nem is működik jól? Nem biztos, hogy emlékszek, de nálam az volt a gond, hogy láttam a mappákat, de mikor rákattintottam akkro nagyon sokáig csak töltött a "homokóra", majd vagy belépett vagy hibát írt ki.Android-Samba csatlakozás azért érdekelne, lehet rossz böngészőt használok, ami nem támogatja? Windows-on így csatlakoztatom a hálózati megosztást: \\192.168.1.189\megosztottmappaneve . Ugyan ezt kellene androidon a fájlböngészőbe beírni? Esetleg tudsz ajánlani konkrét böngészőt amivel ez megy? Nekem Xiaomi-s gyári van, ott csak sima IP-vel megy, tehát 192.168.1.189, így beírva minden más nélkül, majd megadom a Pi felhasználót és jelszót a csatlakozáshoz. Viszont ez inkább tűnik FTP csatlakozásnak ami a bekapcsolt SSH hozzáférés miatt működhet. Vagy te hogy látod?
-
_q
addikt
Nem nagyon értem, mi a gond, de amit én vagy a többiek linkeltek leírást megcsinálnád szerintem megoldódna a gond. Én se vagyok linux guru, de szerencsére az alapokkal már egyre jobban tisztában vagyok így megkönnyítem a saját dolgom is. Persze próbálkozhatsz 3. és 4. megoldásokkal, de egyrészt elbonyolítod a végére, másrészt lehet a hatékonyságból is veszíteni fogsz. Viszont ha van egy rendszer ami legyen akár alap szintű is, de átlátod akkor bármikor máskor újratelepíted és 1-2 órán belül már onnan folytatod ahol abbahagytad, ha szükség lesz ilyenre. Ez csak az én véleményem, nem azét mert ez a jó amit leírtam, de nekem ez bevált és talán annyira nem is rossz utat követek.
-
_q
addikt
Mit jelent a névfeloldás?
Ha androidon akarom csatolni a pi egyik megosztott mappáját azt hogyan tudom? Jelenleg sima böngészőben a Pi ip-jét írom be és belépek a felhasználónévvel, viszont ez nem úgy van mint windowsnál ahogy írod: \\192.168.1.23\megosztasneve. Eből gondolom, hogy amit én androidon csinálok az nem samba megosztás csatolása talán.
-
_q
addikt
Adok én is egy linket. Nekem ez segített régen: [link] Itt még a windows felőli Pi hálózati felcsatolás is le van írva.
Amúgy a torrent fájlt se kell áttenned a Pi-re, ha eléred böngészőből akár transmissiont, akár qbittorrentet használsz. Jobb katt a torrent "letöltő gombra", majd link másolása. Böngészőben megnyitod a torrent kliens és van olyan opicó, hogy link alapján adod hozzá, nem kell megnyitnod az adott mappát és betallózni a torrent letöltő fájlt.
-
_q
addikt
Telepítettél Samba-t a Pi-re? Utána hoztál létre megosztott mappát amit a windows felől akarsz látni pl. a torrent mappát?
Amúgy ez nem volt kérdés, de szerintem nem túl hatékonyan akarod megoldani ezt az egészet. Fut a Pi-n torrent, amivel letudod tölteni amit akarsz és tudnád streamelni TV-re. Viszont te a PC-n is töltesz amit a Pi-re akarsz másolni. Persze csináld csak nyugodtan te tudod hogy jó, de mint opció lehet érdekes lehet amit leírtam.
-
_q
addikt
válasz
lac14548 #39396 üzenetére
OpenMediaVault topikban stigma tutorialját keresd meg, én az alapján álltam neki és a topikban kértem segítséget ha elakadtam.
-
_q
addikt
Volumio telepíhető úgy, hogy ne egy komplett operációs rendszerként kelljen? Esetleg dockerrel megoldható? Neten olyat találtam, amit SD kártyára kell kírni.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #39296 üzenetére
Oda kell figyelni ezek szerint minden rendszer újratelepítésnél, hogy a konfigban át legyen rakva stabilra, mert akkor nekem is megy.
(#39297) sztanozs
Nekem az USB boot miatt stabilra volt rakva a bootlooder konfigban még május körül, ennek ellenére most hogy újratettem az augusztusi Rasbian OS-t, megint critical volt, mivel ez az operációs rendszerből jön, már mint a konfig. Tehát szerintem minden rendszer újrahúzásnál át kell írni ha valaki up to date stabil verziót szeretne használni, különben csak letölti a frissítést de nem települ. -
_q
addikt
Most néztem a 2020-09-03-as Pi4 eeprom stabil változata kijött. apt upgrade-el fel is raktam minden frissítést ami elérhető volt, viszont mikor megnéztem a bootloader verziót még mindig július 31-es bootloader volt. Miért nem frissült a bootloader, ha közben lefrissítettem mindent és még az upgrade-nél is láttam, hogy eeprom frissítés történik?
Megnéztem és a bootloader konfignál critical volt a gyári rasbian os-ben, ezért áttettem stable-re:
sudo sed -i 's/critical/stable/g' /etc/default/rpi-eeprom-update
.Ezután már lefrissült, szeptember 3-as dátum szerepel a bootloadernél. Viszont ha megnézem githubon, akkor ott 04-16-os critical firmware (ugye nekem critical volt, de újabb verzió). Ehhez képest nekem július 31 volt. Szóval most kicsi kavarodást érzek, valaki meg tudja magyarázni?
Link githubhoz: [link]
-
_q
addikt
Lite verziót használ, ott nem tudom mi jelezne be. Egyébként úgy tudom, hogy 1 db HDD van rákötve az USB-re direktben, 2-t viszont 2 slotos HDD dokkolóban használ, ott pedig van külső táp. Egy 250GB-os HDD-t pedig a PI ki kell tudjon szolgálni, ezért szerintem nem táp limit lehet.
-
_q
addikt
válasz
sztanozs #39233 üzenetére
Akkor viszont tényleg kellett az a lépés, hogy lefrissüljön. Nekem most július 30-as dátum szerepel, viszont
Sudo nano /etc/default/rpi-eeprom-update
paranccsal "critical"-t látok, gondolom ez meg a gyári image-ből jön. A régebbi tutoriálokban azért kellett "stable"-re áttenni, hogy lefrissüljön a bootloader, viszont onnantól már mehet a gyári beállítással ezek szerint. -
_q
addikt
válasz
sztanozs #39228 üzenetére
Igen az új is már 1-2 dologgal frissült, ami nem baj látszik hogy fejlesztik, javítják folyamatosan.
Mivel a bootloader már a legfrissebb ha minden igaz nálad is, ezért csak annyit kell tenned a jövőben, hogy a Rasberry Imager-el vagy amivel ki szoktak írni SD-re, ott a kimenetnek nem az SD kártyát választod, hanem a HDD/SSD valamelyikét. Utána bedugod a Pi-be és megy SD nélkül hiba nélkül.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
sztanozs #39144 üzenetére
Én ebay-ről és aliról amit rendeltem mind jó volt. Igaz ezek sandisk, samsung, lexar típusúak voltak. Tudom nem ez volt a kérdés, csak azért írom, mert itthoni ár töredékéért lehet jókat kapni. Ebayen sincerity, alinál a customer feedback-eket szoktam megnézni. Amikor megjött akkor meg crystaldisk-el teszteltem.
Ugyan ez igaz a 18650-es aksikra is. Aliról rendeltem és mind tudta a hirdetett 3200-3400mAh-t. -
_q
addikt
válasz
wassermann #39140 üzenetére
Köszi, nem ismertem eddig ezt a működési lehetőséget.
-
_q
addikt
válasz
betyarr #39093 üzenetére
Nem akarod a raspberryn futtatni a torrentet is? Esetleg NFS megosztásnak utána nézhetsz, windowson ha megoldható az lenne a szerver, a raspberryre meg a kliens verziót kell telepíteni. Ezzel nem sok tapasztalatom van, csak 2 linux között próbáltam eddig. Esetleg nézz rá erre: [link]
-
_q
addikt
válasz
betyarr #39091 üzenetére
Én ez alapján telepítettem, amikor még nem használtam OMV-t: [link] Raspberryre kell feltenni a samba-t, ezen lesz a "szerver" (amit most te windows felől próbáltál megközelíteni, az most megfordul, ezért kell egy nagyobb HDD/SSD a raspberryre), a windows-os gépeken pedig a leírás végén ott van, hogyan tudod hozzáadni. Érdemes a név helyett a raspberry IP címét használni a hálózati meghajtó csatolásánál, azzal stabilan működik, erre cigam hívta fel a figyelmem.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #39079 üzenetére
A start parancs elindítja, de csak amíg ki nem kapcsolod manuálisan vagy a következő újraindításig nem? Szerinetem azért kell az enable, mert azzal elindul és fut is folyamatosan amíg ki nem kapcsolod manuálisan.
Milyen paranccsot használtál, hogy következőleg is elinduljon magától ha újraindítod a rendszert?
-
_q
addikt
válasz
Tav-Csoves #39074 üzenetére
Kimaradt az anydesk az előző hozzászólásból. Én ezzel a paranccsal adtam régen hozzá a raspberry-n, hogy automatikusan induljon amikor újraindul a rendszer:
sudo systemctl enable anydesk
utána ezzel lehet ellenőrizni:$ sudo systemctl is-enabled anydesk
enabled
"anydesk" asszem amit oda kell írni, abban nem vagyok biztos, de a parancs működött. Ezen kívül a raspberry grafikus felületén kell belépni a biztonsági részbe, ahol meg tudod adni, hogy jelszó hozzáféréssel automatikusan rá tudjon a másik eszköz csatlakozni.
-
_q
addikt
válasz
Tav-Csoves #39074 üzenetére
Én ez alapján kezdtem ismerkedni a docker-el: [link] illetve ebben a hozzászólásban van egy google drive link (abban van a qbittorrent telepítés is) egy nagyon hasznos leírás amit szintén a fórumtárs állított össze.
A portainer grafikus felületet is ad a docker-nek. Teljesen ellene voltam a dockernek előtte, azóta pedig amit csak lehet dockerben telepítek. Ha esetleg elakadsz szívesen segítek. -
_q
addikt
válasz
Tav-Csoves #39043 üzenetére
Szuper, akkor a panel működik, csak a 64 bites stabil verzióra kell várni. A 8GB ram úgy emlészek a 32 bites esetén minimálisan limit csak, tehát ahogy írod látja, de egy alkalmazás ha szeretné kihasználni egy az egyben nem tudja. Viszont hány alkalmazás van ami egyben igényli a közel 8 GB ramot?
(#39044) cog777
Én is Anydesket használtam még a lite verzió előtt és teljesen jó, stabil. Érdemes beállítani, hogy engedje az automatikus csatlakozást jelszó megjegyzéssel, illetve induljon a rendszer újraindításnál automatikusan. -
_q
addikt
válasz
Tav-Csoves #39040 üzenetére
A lite a legbiztosabb megoldás kideríteni megy-e szerintem. SSH-hoz nem kell más csak egy kiterjesztés nélküli üres ssh nevű fájlt rátenned az SD kártyára (ha ezt nem teszed meg, akkor nem is fog menni az SSH). Utána megnézni mi az IP címe a rapsberrynek és putty-val rácsatlakozni.
64 biteset egyelőre hanyagolnám a helyedben, mert még nagyon alfa vagy még az előtti állapotban van, nem stabil, tele hibákkal. Persze ha végre sikerül beüzemelned, akkor utána tesztelheted a 64 biteset is, de szerintem először törekedj a biztosra és onnan építkezz tovább. -
_q
addikt
válasz
Tav-Csoves #39037 üzenetére
Próbálj meg feltenni egy lite verziót SD kártyával, illetve egy ssh fájlt másolni az SD kártyára és ssh-n keresztül elérni. Használd a rasberry image-t a rendszer SD-re tételéhez.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #38846 üzenetére
BUS1-re nekem is kiirja az uas-t. Egyébként a HDD-ről érezhetően gyorsabban bootol mint az SD kártyáról, akkor nálam valamiért jól működne az UASP? Ja és talán 1 perc alatt bebootol USB3.0-án.
SSD még nem jött amit rendeltem, bár ez alapján a teszt alapján nem is biztos van értelme használni: [link] Fájl és webszerver kivételével nem éri meg az SSD.
-
_q
addikt
válasz
cog777 #38843 üzenetére
Na ilyenkor mi van
?
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 2: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480MMiért van 2, miközben egy db HDD van csak rákötve a Pi4-re? Igaz azon van most egy root partíció és van külön egy adatoknak fenntartott partíció, de akkor meg mind a kettőnek uas-t kellene írnia, miközben most csak a Bus 2-re írja.
Illetve a másik. Mivel érdemes tesztelni, hogy ha már van UASP, akkor vajon ki is használja USB3.0-án van se vagy ti miből láttátok hogy lassú?
-
_q
addikt
válasz
azbest #38823 üzenetére
Lehet igazad van. Legelőször én is a leírás alapján csináltam amit linkeltem, azóta már csak upgrade-et használok és pár napja így frissült az eeprom is, legalább is láttam hogy pörögtek a sorok ott volt az eeprom frissítés is, majd megnéztem és az addigi 6.15-ről 6.16 dátumra változott a bootloader dátum.
Igen grafiksu felületen van egy SD copy applikáció, viszont aki lite, desktop nélküli verziót használ nekik nem opció .
-
_q
addikt
válasz
V.Stryker #38820 üzenetére
Igen ahogy azbest írja lehet nem voltam egyértelmű. Azért kell először az SD kártyára tenni a rendszert és egy sudo apt update, majd sudo apt upgrade-et nyomni, hogy ezzel megtörténjen a bootloader update is. Továbbá *.-elf és *.dat fájlok is frissülnek, amik meg majd kellenek az SSD/HDD bootoláshoz és az azon lévő verziók felülírásához.
Kicsit részletesebben itt írtam le: [link] . Azóta annyi történt, hogy 06.16-os dátummal szerepel az eeprom.
-
_q
addikt
válasz
V.Stryker #38814 üzenetére
Igen lehet direkt módon egyből SSD/HDD-re telepíteni, de mint írták először SD kártyára tedd, majd frissítsd le, hogy megkapja a legfrissebb eeprom-ot, ami már tartalmazza az USB boot opciót. Utána a .-elf és .dat fájlokat mentsd ki (ezek megitn csak az új eepromhoz kellenek a jelenlegi OS pedig még régi eeprom-hoz való). Írd ki SSD/HDD-re a rendszert, az előzőleg SD-ről lemásolt említett fájlokat másold át és írd felül ezután megy az USB boot. Utána nem kell SD kártya egyáltalán.
Partícionáláshoz az kell, hogy SD kártyáról bootoljon a rendszer, előtte pedig már legyen egy db SSD/HDD bootolás, hogy az első indítás rendezze a fájlokat. SD kártyáról bootolva cfdisk-el tudod az SSD/HDD-t partícionálni, majd az SD kártyáról átmásolni az új partícióra azt amit akarod. Én az egész root-al tettem ezt meg, nem tudom csak a home esetén hogyan változna.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
UberMutant #38795 üzenetére
+1 Ugreen cuccaim vannak mind kábel mind HDD case tekintetében és eddig meg vagyok elégedve velük. Pi4 ugreen USB3.1 c type csatlakozós is szépen fut róla. Persze kicsit drágább mint a linkelt megoldás.
-
_q
addikt
válasz
t72killer #38761 üzenetére
Szerintem ezt nehéz így mérni, mert ha rákötöd a Pi-t azaz lesz terhelés, akkor a Pi+adapter fogyasztását mutatja, mivel ahogy írták elvileg a Pi teljesen sose kapcsol le csak a szoftveres része. Viszont ha nem kötsz terhelés az adapterre nem fogyaszt, így külön nem tudod mérni ezzel a megoldással.
-
_q
addikt
válasz
t72killer #38703 üzenetére
Erre nem is gondoltam, hogy a foglalat korlátozza az egészet. Amit néztem teszt az egy "általános" SD vs eMMC teszt volt, de ezek szerint ott komolyabb kártyaolvasót használhattak és a tényleges elérhető sebességet mutatta, a Pi foglalat meg nem használja ki az SD lehetőségeit se. Így már lehet eMMC-nek értelme.
(#38702) Keem1
Nem tudom mennyire kell hűteni az NVMe foglalató ssd-ket, de a méretet az megnöveli magasságban, persze lehet ez kevésbé problémás mint télesség tekintetében. -
_q
addikt
NVMe melegszik úgy tudom, ami nem kedvezne az amúgy se hűvös Pi-nek, emellett nem hiszme hogy indokolt lenne sata foglalút megoldással ellentétben a nagyon gyors sebesség egy Pi-nél, még sok asztali gép/laptop se használja ki (persze mérete miatt ideális, de akkor már egy M.2 is elég lenne).
-
_q
addikt
válasz
V.Stryker #38692 üzenetére
SATA III 6 Gbit/s, USB3.0 5 Gbit/s-ot tud. Fontos az 1 Gbit/s többlet? Raspberry-hez van SATA HAT panel amivel kapsz csatlakozót.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Valaki próbált wordpress-t futtatni raspberryn, majd utána elérhetővé tenni helyi hálózaton kívülről egy adott domain alatt? Docker, cloudflare, letsencrypt amit használni szeretnék a megoldáshoz első körben.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38639 üzenetére
Ja, hogy nem te raktad bele. Akkor szerintem nem lehet szétszedni, legalább is a többséget biztosan nem. Érdemesebb szerintem máskor külön megvenni az SSD/HDD-t és egy külső házba beletenni. Ha jól emlékszke olcsóbb, ha elromlik nem kell az egészet kidobni, elég csak a házat vagy a tárolót cserélni, márészről ezek a gyárilag összerakott külsp tárolók plusz beépített funkciókkal vannak ellátva, ami néha jó néha viszont hátrány lehet.
A pendrive jó ötlet, azzal az USB port hibája kizárható. Ha van otthon régebbi HDD-d akkor pár ezerért vehető külső ház, azzal is ki lehet próbálni.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38637 üzenetére
Most nézem lehet az enyém se 3.0 hanem 3.1: [link] Akkor ez se hiszem, hogy baj lenne. Viszont az elmondottak alapján 2 dolog lehet szerintem a háttérben. Egyik a külső ház, a másik a pi usb3.0 portja. Első körben ha esetleg akadna másik házad (ami nem ugyan ez), akkor azzal jó lenne kipróbálni, illetve valahogy az USB3.0 csatlakozót megnézni jól működik-e.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38635 üzenetére
Lehet eddig félre értettem. Tehát neked nem a raspberry USB3.0 portjával van akkor gondod, hanem amit rákötsz azzal, de csak akkor ha az egy USB3.0-ás eszköz?
A táp akkor biztos nem gond.
Én USB3.0 külső házat használok HDD-vel a raspberry USB3.0-ás portján és az megy gond nélkül.
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38633 üzenetére
Esetleg kitudod próbálni más külső meghajtóval és/vagy házzal? Lehet nem támogatja a külső meghajtó ház az USB3.0 bootolást. Mivel a lépéseket jól csináltad, innentől szerintem hardveresen kellene cserélgetni az elemeket.
Azt próbáltad már, hogy ha USB2.0-ról bootolsz vagy SD kártyáról, akkor pl egy pendrive-ot rakni az USB3.0 portba, hogy egyáltalán működik-e?
Milyen tápegységet használsz? Gyári 15W-osat?
-
_q
addikt
válasz
Zhiend #38629 üzenetére
Ez alapján csináltam: [link] Illetve amit nem említ a cikk, hogy egy SD kártyán le kell frissíteni a rendszert és onnan a *.elf és *.dat fájlokat átmásolni az SSD/HDD boot partíciójára és felülírni az ott lévőket. Erre azért van szükség, mert ha direktbe az SSD/HDD-re írod ki a Rasberry OS-t, akkor még egy májusi image kerül rá, ahol nem volt támogatva az usb boot teljes egészében, illetve az még egy korábbi eeprom verzióhoz való. Viszont az új eeprom-hoz és a teljes USB boot-hoz az új fájlok kellenek.
A *.elf és *.dat fájlok hibájára amúgy azért nem gondolok, mert USB2.0-án megy azt írtad, ami szintén usb boot-nak felel meg. Ezen kívül semmi mást nem csináltam.
Lépések:
1. Megcsináltam a cikk alapján az eeprom frissítést: [link] (06.15 dátumúnak kell legyen, jelenleg az a stabil kiadás)
2. SSD/HDD-re is kiírtam a Rasbian imager-el az SD kártyára is kiírt verziót (lite vagy desktop)
3. SD kártya ki Pi4-ből, be laptop/pc kártyaolvasóba és windows-os gépen lemásoltam a *.elf és *.dat fájlokat a boot partícióról
4. SSD/HDD-re rámásoltam a *.elf és *.dat fájlokat a boot partícióra windowson gépen, felülírva az ott lévőeket
5. SSD/HDD-t kötöttem a Pi4 USB3.0 csatlakozóba, SD kártyát nem dugtam be. -
_q
addikt
válasz
Sanyi.mTs #38557 üzenetére
Szerintem jól, de ehhez miért kell VPN és úgy alapból Pi? Ha van egy laptop/asztali géped azzal ugyan úgy meg tudod SMB-vel oldani vagy ha synology-ra rákötsz +1 hdd-t akkor arra is ki tudod menteni. Ha nincs HDD hely, úgy tudom usb-n attól még ugyan úgy lehet csatlakoztatni.
-
_q
addikt
válasz
Vigyorka #38548 üzenetére
Portot nyitottál routeren?
Ezek nem vagyok benne biztos hogy jók lesznek így:
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
Helyette valami ilyet kellene:
- /home/pi/qbittorrent:/config
- /maxtor/disk_1/torrent/done:/downloads
Persze legyen joga az 1000-res felhasználónak írni és olvasni ezekhez és létezzenek is ezek a mappák.Még azt nézd meg, hogy a HDD az biztos ilyen néven van-e: df -Th paranccsnál a jobb oldali oszlopban kell látnod mi a neve.
-
_q
addikt
Nem akarom elkiabálni de most működni látszik. (#38476) 0519 leírása tűnik úgy hogy jó.
Feltettem SD kártyára és HDD-re is ugyan azt a rendszert Raberry Imager-el. Elindítottam mind a két rendszert, hogy a helyére kerüljenek a fájlok és meglegyen az első boot. Utána az SD kártyáról bootolva töröltem a HDD root partícioját cfdisk-el és létrehoztam egy 64GB-os új partíciót rootnak és a maradékot a megosztásnak. Ezek után mind a két meghajtót ext4-re formáztam. Végül csak az SD root meghajtó tartamát kellett a HDD root-nak szánt meghajtójára másolni, plusz a HDD-n lévő fstab-ba beírni a HDD root PARTUUID-jét, mert ez még az SD-re mutatott, plusz hozzá kellett adni a megosztás meghajtó PARTUUID-jét. Mivel az usb boot is működni látszik, így SD kártya nélkül elindult úgy ahogy azt már jó pár napja szerettem volna.
Köszönöm az útmutatásokat, mert mindenképpen ezek segítettek, hogy a végén a sok különálló segítségből és netes keresgélésből összeállni látszi az elképzelésem.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
Alapból HDD-re írom már ki a Rasberry lite-ot, mert már van stabil bootloader Pi4-re és én 2-3 napja frissitettem is, hogy tudjam így használni SD kártya teljes kihagyásával. Legalább is én ennek tudatában voltam eddig. Az említett 50+ próba azt is jelenti, hogy annyiszor kellett újra rakni a rendszert mivel a partícionálás után nem tudtam elérni. A partícionálás előtt újraindítás után is jó volt minden esetben.
Hogyan érem el:
cfdisk-ben a root partíción "resize", megadom hoyg 64GB legyen a root, az új meg a maradék, majd write és elvileg kész. Újraindítom a rendszert és onnantól nem elérhető. Próbáltam azt is, hogy külön partition magic-el partícionálom még az első indítás előtt az unallocated részt, de azzal se sikerüt. Próbáltam (#38475) body007 linkje alapján is.vcgencmd bootloader_version:
Jun 15 2020 14:36:19
version c302dea096cc79f102cec12aeeb51abf392bd781 (release)
timestamp 1592228179
sudo blkid /dev/sda1 |grep PARTUUID
Próbáltam azt is, hogy az PARTUUID-t beírtam fstab-ba, de újraindítás után ezzel se ment. Egyébként ezt adja a parancs:pi@raspberrypi:~ $ sudo blkid /dev/sda2 |grep PARTUUID
/dev/sda2: LABEL="rootfs" UUID="706944a6-7d0f-4a45-9f8c-7fb07375e9f7" TYPE="ext4" PARTUUID="c2e7f533-02"
pi@raspberrypi:~ $ sudo blkid /dev/sda3 |grep PARTUUID
/dev/sda3: PARTUUID="c2e7f533-03"
Desktop verzióval nem próbáltam még, persze ránézhetek, talán az elején akad el. Esetleg még SD kártyával is megpróbálhatom a partícionálást.
(#38486) dew28
q1: Raspberry Imager-el teszem fel a HDD-re a rendszert. Ez alapból magától formázza és partícionálja: [kép]
Próbáltam az így kapott unallocated részt leválasztani manuálisan, de akkor alapból el se indult az OS.
q2: amikor cfdisk-el partícionálom, ott sda1, sda2... hivatkozik nem UUID alapján. Hol kellene amúgy figyelembe egyem? fstab-ba mikor beírtam a partícionálás után a PARTUUID-t akkor már nem sdaX... írtam be. -
_q
addikt
Nem állítottam ilyet, mivel a linkelt tutorialokban se volt ilyen. Töröltem a root partíciót egyik esetben és létrehoztam sda2 és sda3-at. cfdisk esetén meg csak a meglévő sda2 root-ból hoztam létre egy sd3-at leválasztással. Azonosító megadásokat egyik se mutatott. Illetve amikor már különféle kombinációkat néztem sehol se írt cmdline.txt-ről és azonosítról.
Félreétés ne essék, biztos én rontok el valamit, nem hiszem hogy ne lehetmeg megcsinálni, inkább az a fura, hogy eddig egyik tutorial alapján se működött egy látszólag egyszerűnek tűnő partícionálás.
-
_q
addikt
válasz
body007 #38475 üzenetére
Nem működik, ugyan úgy nem bootol utána
(#38476) 0519
Ez azért nem jó szerintem, mert a sima másolással nem hiszem, hogy fog tudni bootolni és tudni fogja a root elérési utat. Egyébként alapból usb boot van beállítva a legújabb bootloader miatt, persze ha van sd kártya és üres a hdd/ssd akkor a kártyáról bootolna.Jó lenne ha valaki csinált volna már ilyet, de akkor marad a netes keresgélés. Nem értem miért ilyen nehéz
-
_q
addikt
Azért gondolom, hogy nem csak az a baj és összetettebb az egész, mert attól még bootolni tudnia kellene a rendszer nem? Max nem látja az új partíciót. Viszont itt cfdisk parancs után nem tud bootolni és nem jövök rá miért. Az lehet, hogy a root partíciót nem megfelelően szedi szét és mondjuk az új partícióra is kerül adat, mondjuk megfelezi a jelenleg létező adatokat és egy része a root-on marad másikat az sda3-ra teszi ezért omlik össze és nem indul el az OS?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mac mini (2023 with M2)
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Asztali PC , R5 5500 , 1080 Ti 11GB , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Dell Optiplex 7050 MICRO - TINY PC
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged