Hirdetés
Aktív témák
-
rudi
nagyúr
válasz
Redreamer
üzenetére
ABIT NF7 - 21150
AthlonXP 1800+ - 14350
Spire FalconRockII - 2900
512MB DDR333 infineon - 14500
Sapphire9500pro - 44750
cakpakk: 97650 de házra már alig marad, viszont lesz egy jó tuningalapod vagy vehetsz ASUS A7V8X-X-t KT400al kb 5000 forinttal olcsóbban és akkor talán már belefér egy gagyi ház. -
Atom
aktív tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
létezik olyan hogy 9500le? nemis tudtam.
Kérdés, hogy milyen drivert használsz?
Baszki ha nemmegy esküszöm lecserélem a kártyát :) Mert ettől a 75 hz- től már megvakulok :) -
Atom
aktív tag
Megkukkoltam a powerstripet, de sehogysem akaródzik a dolog.
Kérdés, hogy eleve a 8500 -as nem viszi az 1280*960 -at, vagy simán más driverrel elő lehet hozni? -
rudi
nagyúr
válasz
Redreamer
üzenetére
Fogós kérdés...
A 9100 alapon nem veri a Ti4200-t, de ha szerencséd van és olyat fogsz ki aminek húzható a RAMja akkor a 9100 tényleg megközelítheti a Ti4200at és a képminőségben le is hagyja. A legutóbbi húzható 9100as nálam egy PowerColor 9100vott 64MBos (Excalibutr is dicsérték). Ezen 3,5ös ramok voltak és az eredeti 250/250es frekvenciákról 280/280ig simán felment, tovább nem próbáltam mert egy 800as Duronba ment.
Szóval:
Egy dobozos Powercolor9100 64MB kb. 19.000 és jobb a képe.
Abit GF4Ti4200 128MB 32.400 és valamivel gyorsabb.
Én a helyedben a 9100ast választanám és maradna 12.000 pénzem másra :) -
Redreamer
tag
Hát igazából egy Radeon9500-at akartam de kezdek rájönni hogy ez nem jön össze.Igazából 100.000Ft-m van alaplap+proci+ram+vidkari(+ház).Így igazából nem fogok kijönni és megyek eyg szuper Lan partyra 2 ht múlva és kell az új gép.Esetleg még lehetne egy Gf Fx5200. ez jobb mint a Radeon 9100???
-
Atom
aktív tag
Ja mellesleg catalyst 3.4 van fent.
-
Redreamer
tag
Szükségem lenne egy kis segítségre remélem sok itt a sokat tapasztalt ProUser!
A Radeon 9100-et veri -e az Geforce4 Ti4200-as és hogy megéri e plusszpénzt fektetni a Gf-be vagy vegyek inkább egy Radeon-t?Az a baj, hogy sürgősen kell vidkarit vennem(van rá 2 hetem) és kéne a jótanács. Köszi előre is! -
Atom
aktív tag
Kérdésem lenne. Az radeonommal neis próbálkozzak előkönyörögni a z 1280*960 -as felbontást? Jobb lenne, mert az 1280*1024 -et már csak 75 Hz-en viszi a moncsi, és a kisebb felbontást meg nemszeretem. Szal van remény?
-
rudi
nagyúr
válasz
Bálintosz
üzenetére
Jól láttam hogy pillanatnyilag SDR SDRAMod van és noname?
Ha igen akkor mindenképp szerezz be 512MB márkás DDR-t, mert az a 256 még DDRből is nagyon kevés a komolyabb játékoknak.
Nem biztos hogy neked most kell egy DX9es csúcsVGA. Egyenlőre elég a jól meghúzott 8500as, majd ősszel vegyél 9700et akkor feltehetőleg olcsóbb lesz és lesznek már DX9es gamek is. -
PodMAN
senior tag
válasz
Bálintosz
üzenetére
Mindez attól függ, hogy jelenleg milyen géped van. A Radeon9700 alá már combos proci kell ,hogy kihajtsa belőle a szuflát. Ha a procid eléri az 1,8Ghz-es határt (P4 1,8GHz vagy XP1800+) , akkor nyugodtan vedd meg az ATI. Ha ennél jóval lassabb a jelenlegi géped, akkor előbb azt fejlesszed.
-
Bálintosz
senior tag
Hahó!
Gépet szeretnék fejleszteni, de nemtudom mit vegyek!
Egy Club Radeon 9700-at vegyek, vagy egy Abit NF7 alaplapot + egy Samsung 512 MB DDR RAM PC 2700-ast?
A VGA-is 50ezer Ft körül mozog, meg az lap+memória-is! -
kokesz2
csendes tag
Hali!
Kis segítségre lenne szükségem, honnen lehet letölteni, valami frankó drivert Radeon 7500-hoz. A honlapjukon nem találtam semmi jót, és sajna nem nagyon értek a 3d-s cuccokhoz.
Előre is köszi! -
fügike
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Valószínűleg tényleg nem fogom tudni aktiválni a 256 bitet. Sajnos. De csak kicsit sajnos.:)):DD
-
rudi
nagyúr
Nem gond hogy milyen szinű a nyák, inkább a RAM fontosabb. Ha3,3as infineon van rajta akkor olyan 2×300ig el kellene mennie (alapból a 270en megy). A nyákon a ramok elrendezése a lényeg. Ha egymás mellett van a 4 db akkor ''csak'' 128bites a memória ha L alakban (2-2 a proci mellett-felett) akkor bios-flasheléssel aktiválható a 256bites mem.
Azért 9500pro/9700 mert GPU-ügyileg (és általában frekveniaügyileg is) azonos a két kártya. Ha visszaolvasod a topicot, találsz elég infot a húzáshoz is. -
-
fügike
senior tag
Lenne egy kérdésem, hátha tud valaki segíteni.
Múlt héten vettem a MagiCompban egy 9500PRO-t, állítólag Sapphire, a nyákon is rajta van. Viszont most néztem meg a honlapjukat - www.sapphiretech.com - és ott nem ez a kártya szerepel. UI. az enyém piros nyákos, most nem emléxem a memóriák elrendezésére, 3.3-as Infineon RAM-okkal, a gép szerint 9500pro/9700. Namost akkor ez mi?
Nem mintha gondom lenne vele, megy mint a mérgezett egér. Viszont ha van benne némi tuninghajlam, a gari lejárta után esetleg felhúzom.
Szóval...?:)
Thx előre is! -
rudi
nagyúr
nem vagyok sértődős tipus (inkább kötekedő) :)
Valami nagyon noname. A dobozon ez volt Radeon Enthusiastic Series, ventin Ati felirat, piros nyák, ramok 3,3asak. 340/310en meg nem ment ahogy írtam is, de azzal az új biossal már lehet állítani a frekit simán. 320/309 volt a legmagasabb amivel gyárí hűtéssel (egy db szimpla venti a GPUn) stabil volt most a nagymelegben. -
rudi
nagyúr
Van egy Radeonflesselős topic itt a PHn, ott van pár hasznos link flesselőhöz.
Nálam a legrosszabb eset az volt hogy beszemetelt a kép és szöveges ablakban is szétcsúsztak a betűk, de azért vissza tudtam rakni a régi biost. Általában a régi lementésével érdemes kezdeni és ha azt visszatöltöd és úgy mész reklamálni akkor nem veszik észre a flashet.
Először próbálj valamien ''rezidens'' tweak-proggival húzni (radeonator, pstrip stb.) És ha egy freki beválik azzal flashelj (van olyan flashelő is aminek Te állíthatod be a frekvenciákat). -
Mik^
tag
Boltot felhivtam, modom megkerdem milyen RAM van Sapphire 9100-es vga-n? Aztmondta elado Samsung, es 310 -et talat a feliratok kozott. Megtudja nekem mondani valki, hogy ez most jo v. rossz?
Kossz
Mik -
rudi
nagyúr
Valami tényleg lehet a felszín alatt! Mostanában felénk is előkerült egy ''húzhatatlan'' 9500por és egy hasonló 9700, pedig megpróbáltunk mindent (radeonator, rivatuner, pstrip stb.). Lehet hogy valamit belebuheráltak az újabb bios-ba mert már annyira jó az r300 kihozatal hogy minden elmegy 9700pro (325MHz) szinten. Szóval kb. az lehet amit az utolsó mondatban írtál. Azért nem kell aggódni majd könnek az új húzóproggik (vagy a régi BIOSok)!
-
rudi
nagyúr
Igen 256bites a mem de mindegy hogy 128 vagy 256biten várakozik az adat 4 pipeline előtt :D
Ha megnézegeted a 9500pro vs 9700 teszteket akkor 1024×768ban általában 10-15%os eltérés látszik a kettő között. Ebben a felbontásban a 128bites mem is szépen tudja etetni a kártyát (főleg ha 3ns-os). A sima 9500 másik nagy lassúsága meg majd akkor jön elő ha végre megérkeznek a dx9es gamek. Ott majd még hatványozottabban kijön a +4 pipeline hiánya...
Véleményem szerint SOKKAL többet ér a +4 renderelő mint a 256bites mem.
megj.: légy szíves NE forgasd ki a szavaimat, tudod Te nagyon jól hogy a 8 működő pipelinera értettem a ''FULLos''-at!!! -
beeboy
addikt
mint új 9700 tulaj:
A pofám leszakad!!! :D
Lehet, hogy az újabb kártyáknál le van tiltva az overclock lehetősége? Kipróbáltam több progit (radeonator, omega driver stb.) ezeknél le van tiltva az overclock, a powerstrip3.4-el sikerül - látom az aidában meg az omega paneljén, de egy-két katt és hopp visszaugrik a gyári értékre.
Arról van szó, hogy ''nehogy má'' egy pro-t adjunk egy sima áráért? -
rudi
nagyúr
Hidd le hogy így sem nagyon közeíti meg a 9500pro-t (ha nem hiszed mérd meg). Gondolom olyan 35e körül fájhatott + a venti meg a bordák + a munka. 45ért már van Sapphire 9500as FULLos 8 pipelineval és lealább annyira húzható 3,3as (jobb esetben 3as) ramokkal.
Az még érdekelne hogy milyen proggival húztad. -
-
rudi
nagyúr
válasz
najnhend
üzenetére
Noszóval: az hogy milyen nyákon van azt befolyásolja hogy lehet-e 128bites memóriából 256ost csinálni. A két nyákot szemre nagyon egyszerű megkülönböztetni. A hivatalos 9500as nyákon a proci oldalán lévő 4db RAM modul egymás mellett van, a 9700es nyákon L alakban 2 a proci mellett 2 meg fölötte. Általában (99,9%) a 9500prok a hivatalos 9500as nyákra épülnek (ezért nem megy a 128->256bit).
A sima 9500 más tészta! Eleinte így volt:
Kijön a 9700as kártya, tesztelnek megy-e mind a 8 pipeline ha nem akkor biosban productid módosítás, erre a cucc alapból letilt 4 pipelinet és a ram-ot 128ra veszi. Mostanában szrencsére jobb a kihozatal 9700asból így gyakran teljesen jó 9700asokból lesz a lebutított 9500as.
Szóval ha tutira akarsz menni akkor 9700, ha nincs elég lóvé és csak 1024ig akarsz játszani akkor megteszi a 9500pro ha meg bátor vagy és csóró akkor 9500 :)) Arról meg ne is beszéljünk hogy egy jól meghúzott 4200 mennyire közel tud hozzá jutni. -
xxx
csendes tag
Club9500-n nekem is megy a soft tuning, köszönöm a segítségeteket!
-
najnhend
tag
És ha én besétálok egy boltba, és megkérdezem, hogy ez a kártya 9700es NYÁKra épült-e, akkor a boltos biztos azt mondja, hogy persze, persze és csak otthon derül ki , hogy nem is.Vagy ott sem. Én nem tudom eldönteni kinézetre, hogy melyik milyen! Most olvastam, hogy a Powermagic/Powercolor olyan.De hol lehet ilyeneket venni dobozosan? És egyáltalán kockázatos ügy ez a tuningolás? Nem szeretnék kiszórni 50e forintot...
Egyébkén Geforce sux.A ti4600 rohadt drága, és annyira nem jó. Lehet, hogy 9700est veszek akkor. -
rudi
nagyúr
válasz
najnhend
üzenetére
[L]http://www.anandtech.com/video/showdoc.html?i=1756&p=1[/L]
Kicsit régebbi a teszt de megteszi. Szerintem a 4600 alapból talán kicsit jobb mint a 9500pro de ne felejtsük el hog a 4600 már alig húzható míg a 9500pro 275/270en megy de elérheti a 9700pro frekvenciáját is 320/300 körül. Ott már nemtudom mi lehet a helyzet. Abból kiiindulva hogy a 9500pro újabb csinpre épül szerintem filterezések szűrések terén jobb mint a GF4 csúcsa. Nem sok olyan tesztet láttam ahol a 4600 megfogja a 9700at. -
PodMAN
senior tag
az = ad , sorry
-
PodMAN
senior tag
Nem kérlek. Én azt írtam, hogy Dx8-as játékokban és 3dmark2001!!!!!-ben szinte mindig jobb eredményt az a Ti4600 mint a Radeon 9500.
-
najnhend
tag
Most látom mit írtál! Péppé veri? A 9500prot is, És ezt egyébként honnan tudod?
-
najnhend
tag
Köszi! Egy 9500ös? Akkor mit tudhat hozzá képest egy pro vagy egy 9700es? Asszem megéri azt a plussz tíz rugót, mert gyanús, hogy ilyen olcsó a 4600as.
Valószínűleg BBAsat veszünk,szerintetek mijjen az ojjektum?
Podman! azt írtad, hogy 3dmarkban jobb a 4600? Már nem emlékszem, nem látom miközben írok. Egy májusi lapban volt 3d mark teszt, és a 4600 messte lemaradt a 9500prohoz képest, csak az 5800 kül. változatai, a 9700pro, meg ugye a 9800 előzte meg! -
PodMAN
senior tag
A 3dMArk2003 ilyen szempontból nem jó összehasonlítás, mert a 9500-ös kártyád DX9-es, a Ti4600 viszont csak Dx8-as. Az tény hogy Dx8-as játékokban péppé veri a 9500ös kártyát a Ti4600, de a jövőbeli DX9es játékok meg sem fognak nyikkanni rajta :)
-
sebela
aktív tag
válasz
najnhend
üzenetére
Hi!
Osztálytársam ti4600-a (ASUS) 3dmark03ban 400ponttal kevesebbet nyomott mint az én sima 9500-asom(igaz nála nem futott le a hangteszt és a mother nature).Az ő gépe egy P4 2553MHz 512RDRAM az enyém 1.2 T-bird 256 DDR266.Hát ennyi.Ha még ráeresztek egy rivatunert akkor +400points (nem mennek jól a pipelinok ezért csak force 9500capabilites).Remélem segített a helyes választásban(ATI).
sebela -
najnhend
tag
Hi!
Köszi, rudi! Ma láttam neten hirdetve egy ti4600os innovision videókártyát 45000ért.Ez nem semmi ha megnézzük, hogy máshol akár 80000et is elkérnek egy ilyen szépségért...Segítenétek, hogy ez a kártya jobb-e TUDÁSBAN, mint egy 9500pro? És mint egy 9700es? Légyszi vonatkoztassatok el a márkákkal szembeni előítéletektől! (mármint nVidia és ATI) Köszi! -
nimfas
addikt
Sziasztok!
Vettem egy ATI 9500 kartyat (Club3d) megy rajta a soft tuning.
Van viszont egy olyan problemam ami eddig nem volt....
3d-ben a jobb es bal gombok helyett SHIFT billentyut ismer fel, windows-ban, word-ben jol megy.
Mi lehet a problema???
Most istallaltam 2x az xp-t.
Elore is koszi. -
PodMAN
senior tag
Sziasztok,
Pár héten belül tervezek venni egy 9700Pro kártyát. Amit kinéztem ,az egy HIS Excalibur márkájú kártya. Van valamelyikőtöknek tapasztalata evvel a márkával?
Köszönettel: PodMAN -
DokiMovies
csendes tag
Helló!
Nem rég vettem egy ati radeon 8500le videokártyát ami gyárilag 250/250mhz megy 4ns ramok vannak rajta és valamiért szemetel a kép! próbáltam már a 3.1, 3.2, 3.4 drivereket és mindegyiknél ezt csinálja. Mi lehet a gond?
Kérlek segítsetek! -
Viktor77
titán
Amúgy a pontszámhoz a végén elég a négy játéktesztet lefuttatni, a többi se nem oszt se nem szoroz!
-
najnhend
tag
Kösz Rudi a tegnapit, nagyon megnyugtattál! De nagyon meg is ijedtem. Az új gépemt csak Augusztus körül raknánk össze, és kérdezem, szerinted meddig lehet még húzni ezt a várom-míg-lemegy-az-ára dolgot? Ha jól sejtem nem sokáig:0
És akkor még marad forgalomban a 9700es? Nem vagyok zsugori, de az 5000
amivel az többe kerül csak akkor engedhető el, ha tényleg jóval erősebb, meg többet tud.Ja meg apámnak is bele kéne egyeznie.
Tuningba meg nem fognék, azért mert kockázatos, és nekem nincs kedvem még egyet venni, de apámnak sincs! -
xxx
csendes tag
Igen a gpu körül van, ha sikerül a tuning irok
-
xxx
csendes tag
Club ATI, a memoriák L alkaban vannak 3.3ns
-
xxx
csendes tag
Sziasztok vettem egy ATI 9500, érdekelne, hogy hogyan lehetne 9700pro-vá alakitani milyen progi kell hozzá, ha valaki tud segitsen!
-
AND1
őstag
Utólag is elnézést de vizsgahegyek kellős közeppén vagyok igy lehetséges hogy volt amit kihagytam esetleg nem válaszoltam rá kielégitően.
Persze én is hiszem azt hogy ha teljes részletességben akarsz játszani, hogy minden bekapcsolj kell egy 9500-970Pro de sajna nem minden user engedheti meg magának. Ilyenkor pedig az olcsóbb szegmensben kell gondolkozni. Ezért védem annyira a 8500LE/9100 tábort.
Én is végig nyomtam a Splinter-tm filterek nélkül, 1024*788 beállitással (high) és nem volt szaggatás. Igaz nem 60fps-el ment hanem még épp élvezhetően a határérték felett. Ezen nem vitatkozok, sztem nem is éri meg. Nem kötelező elhinni.
A másik meg szvsz akinek van pénze 19-es moncsira (vagy jobb,esetleg TFT-re) az komolyabb vga-t vesz magának
Gyorsaságról pedig amiről beszéltünk az pedig viszonyitás kérdése.
Egy boldog 9500Pro tulajdonos
Peace! -
ftc
nagyúr
Mivel 240 Mhz in szemetel a ram akkor rakjak rá ventit?Hogyan tudom emelni a feszt a memóriákon?Küldj létszi címet,mert nincs kedvem keresni.Ha emelem a feszt akkor mondjuk 275Mhzn a ramok nem fognak szemetelni?
-
rudi
nagyúr
Most nagyon elbeszélünk egymás mellett! Olvasd figyelmesebben amit írtam! Írtam hogy hardcorea gamarekre gondolok és írtam hogy mindenféle képminőség javító filterezések mellet! Az hogy tesztelted mit jelent? Én a fent emlegetett konfiggel nyomtam végig és volt jópár rész ahol filterek nélkül is megszaggatott egy-egy gyorsabb kamerafordítás vagy nagyobb területre lenézéskor!
Én pont a gamereket akartam figyelmeztetni hogy jó jó meg olcsó is de MA már sajnos nem elég (fél éve még kb. az volt).
Idézted amit a felbontásról és a 17es monitorról írtam de láthatólag (olvashatólag) nem fogtad fel. Nem azt mondtam hogy 1024ben csak 17esen illik nyomulni hanem azt hogy 17esen nem illik ez alatt nyomulni (mert pixelhegyet kapunk). Most gondolj bele hogy aki megvette a 9100at és van egy 19es monitora és pár héten (hónapon) belül komolyan játszani akar az milyen fejet vág majd a 800×600ra?
Amit meg a gyorsaságról írtam 1024ben az meg elég közel van az igazsághoz ha megnézel pár nagyobb testet (pl.: [L]http://www6.tomshardware.com/graphic/20021024/ati-06.html[/L] és itt a 9500pro még csak prototipus volt). -
AND1
őstag
Előre szeretném leszögezni hogy nem vitázni akarok csak megosztani egymás vélménynét és azokra reagálni.
A 9100/8500Le -vel ellehet játszani high detial-al/1024-ben a Splinter Cell-ben. Teszteltem. Egy 1700+ Tbred_b+768MB 333hz DDR, Sapphire 8500LE 64Mb és ment rendesen. Sőt...hetekkel ezelött mielőtt ,megvettem 9500Pro-t egy 7500as BBA-m volt és az is ment full+1024-ben szép volt a graf. Persze a köd/füst nem volt olyan kidolgozott mint 9500-on. De fullon ment akadozás nélkül. Mind1,nem ez a lényeg hanem az hogy abban egyetértek hogy DoomIII meg majd HL2-höz persze hogy nem lesz elég meg örülhet a user ha 640*480-ban vodkával elmegy...9500/9700-at olyan vesz aki előre tervez vagy pedig 100FPS fölött akar Q3-azni vagy nem csak képregényben szeretné megcsodálni a DoomIII alpháját. Szvsz aki nem engedheti meg magának vagy nem egy hardcore gamer az ugyan úgy vehet egy 9100-as radeon-t.
''És ne felejtsük el hogy az 1024*768 a legkisebb felbontás amivel 17colon játszani illik''
Ez elég szubjektiv...meg mi az hogy nem illik? :))
Abban is egyetértek ha a legkidolgozottabb képet akarja a legmagasabb fps-el akkor illik egy Dx9-es kari a ''mai'' gamekhez. De nem biztos hogy mindenki a 0-day gamekkel nyomul.
''szerintem nem túl gyorsabb 1024-ben mert a magjuk elvileg ugyan az csak a memóriájuk gyorsabb'' ->most mondtad meg hogy akkor miért is gyorsabb :) -
zsoltee10
addikt
Nah, beüzemeltem a 8500-t. holt udom megnézni, hogy hányas catalyst van fenn, mert a gyári cd-n lévőt raktam fel. a 3.4-gyel lassabb. :(
-
rudi
nagyúr
Nyugi nem túl hangos! Egyáltalán nem hangosabbak mint a 8500asok vagy GF3ak.
VIVO-t (videoin-videoout) sajnos nemláttam 9500pro-ból (8500,9000,9100,9200ból van) egyetlen árlistán, egyetlen gyártó oldalán sem, még all in wonder-t sem (vivo+tuner, 9200, 9700 és 9800ból van).
Egy dolog viszont biztos: ha veszel nem VIVOsat akkor pár héten belül valaki TUTI kihoz VIVOsat és olcsóbban mint a te kártyád volt :D -
krilin
csendes tag
Bár részben más kérdésére érkezett a sok válasz, én is köszönöm a hasznos tanácsokat.
Továbbra is fennáll két kérdésem: ''ugye nem túl hangos'' (nyugtassatok meg), és hogy nincs-e 9500 PRO-ból VIVO. (Van egy régi videóm, és szeretném rákötni. Ugye, a VIVO ezt jelenti?) -
rudi
nagyúr
Azért hozzászólnék valamit a 8500/9100as cuccokhoz.
Ezeket NEM A MAI JÁTÉKOKHOZ FEJLESZETTÉK!!!
Még mielőtt valakit túlzottan elcsábít a 20.000alatti ár szeretnék szólni hogy ezek a kártyák tudják a dx 8.1et van mindenféle filtering de MA MÁR nem elégítik ki egy komoly gamer igényeit, holnapról (DoomIII, STALKER) nem is beszélve.
Egyszerűen nem hiszem el hogy GTAViceCity, BloodRyane, SplinterCell vagy akár az UT2003 nem szaggat 1024×768/highdetail/4×Aniso/4×smoothvis. beállításokkal. Nálam (2GHz-es XP, 512MB dualchannel400asDDR nforce2ben) igenis szaggat a Bloodryane 1024ben full detail shadowsal még filterek nélkül (filterekkel még 800×600ban is) és szaggat a Vice City 2aniso 2smoothvis-el és beszaggatnak a nagyobb UT2003 pályák is. És ne felejtsük el hogy az 1024×768 a legkisebb felbontás amivel 17colon játszani illik. Szegény 8500asok halára izzadnak ha 1600×1200ban kell ügyködni :O
Hogy ezek a gemek a fenti követelményekkel fussanak ahhoz már 9500pro kell!
''9500pro nagyon brutál, hasit vele minden, képzeld el akkor egy 9700-al vagy 9800-al mi lehet'' - szerintem nem túl sokkal gyorsabbak 1024ben mert a magjuk elvileg ugyanaz csak a memóriájuk gyorsabb. -
rudi
nagyúr
válasz
najnhend
üzenetére
''de hallottam olyat is, hogy játékoknál viszont csúnyább az ATI'' Ezt max az Nvidia PR embereidtől hallhattad.
Teljesítményban az ATI kb. a 8500nál hagyta el (Képminőségben korábban) az Nvidiat (akkoriban ők a GF3nál tartottak). Már a legelső gyatra radeon driverekkel szerelt lapok lépést tartottak a gf3ti200al és később jött még vagy 30% javulás a driverekkel. És már az elején egyetértettek a nagy tesztoldalak abban hogy az r200as chip (8500 magja) technológiailag fejlettebb a gf3nál.
Volt nekem egy halom mindenféle videokártyám és az NVidia SOHA nem volt a képminőség bajnoka. Vagyis egyszer talán volt. Még régen a VooDooI/II idejében a TNT1/2 valamivel jobb volt mint a voodoo-k 16bites képe. Amúgy a TNT/GF/GF2 kéminősége NAGYON ramaty volt. Ezt sokan nem tudják mert akkoriban szinte csak ők voltak a piacon de a gyengébb S3 savage és a drágább Matrox G100/200/400 képe nagyságrendekkel szebb volt mint Nvidiáéknak. Nvidia szinten a GF3nál volt hatalmas minőségbeli lépés, a GF4 is valójában ennek a ''finomítása'' volt (persze halom új fícsörrel). A következő nagy újításuk az FX volt, azt meg tudjuk hogyan járt... És akkor itt van még a GF4MXek (kb. húzott gf2 kicsit jobb képminőséggel) amibe sok tapasztalatlan user beleugrott (és megvette 20-30ezer környékén:O).
Az igazi pofon az r300al (9700/9500) jött még az FX bejelentése előtt. Erre a teljesítményre gondolom nem számított az Nvidia és ezért (is) csúszott félre az FX.
Vissza a lényeghez: pillanatnyilag az ATI kártyák bírják jobban a képminőségjavító fícsöröket (részben az okosabb fícsörtervezésnek részben az erősebb chipnek köszönhetően). Erről meggyőződhetsz ha megnézed a nagyobb külföldi tesztoldalak 1600×1200as képeit 16×-os antialiasinggal. Makó és Jeruzsálem a két kártyacsalád (r300 vs gf FX).
A 9500pro az meg egy tipikus hardware JOKER! Olyan cucc, ami véletlenül nagyon jó lett, olyan mint az 1000es Tualatin celeron ami ment 1600on és verte a 2GHzes P4eket vagy a szorzózár nélküli 1700+os XP ami meg 2GHz felett vagy a 2.0c-s P4 ami 3,5GHzet fut.
Itt a PHn is fejtegették egy cikkben hogy ez tipikusan olyan kártya (gf4 Ti4200al és 8500/9100al karöltve), amitől egyszerűen nem lehet eladni a jövő nemzedék kártyáit. Tényleg jobb a 9500pro a 9600pro-nál és tényleg jobb a 8500as Radeon a 9000/9200nál és egy húzott gf4Ti4200nál csak a 9500pro/9700/9800 FX5600/5800 jobb, a 9600pro és a 9500 már nem. Ezért is hoznak ki mostanában Ti4200ból gamers editiont és ezért született a 9100 és ezért lehetett még nemrégen gf3Ti200at kapni (megeszi a gf4MX, FX5200, R9000 cuccokat).
Megfigyelhető hogy X generáció csúcskártyája komoly konkurencia X+1 alacsonyabb szintű kártyáira. Ha meg 3 részre osztjuk a piacot (lowend, mainstream, highend) akkor még durvább a helyzet.
példa:
X generáció csúcsa: 8500 és gf3
X+1 generáció: gf4MX és r9000, gf4Ti4200 és r9500/pro, gfTi4600 és r9700/pro és FX5800
X+2 generáció: FX5200 és r9200, r9600/pro és FX5600, r9800/pro és FX5900
látható hogy nagyon táfednek a kategóriák:
X csúcsa még simán veri X+2 alját is nagyon versenyképes áron.
X+1 közepe jobb mint X+2 közepe (Atinál)
X+1 alja ''azonos'' X+2 jével (Ati)
És ezt az egyensúlyvesztést persze úgy oldják meg hogy kigyomlálják a gyengéket. Át egy nagy igavolnóállatnemiszervet! Rövidesen kiszedik a R9500pro-t, R9100at, GF4Ti4200-t :O:O:O:O:O
Szerintem a mai racionális (és nem túl gazdag, ergo magyar átlag) user tuti választása a 9500pro (sőtt a mostani árak mellett lassan a 9700). És a hangsúly a MAIn van. Ki merem jelenteni, hogy MOST nincs szükség ennél gyorsabb kártyára semmilyen játékhoz 1024×768/high detail/minimum 4szeres aniso és Smootvision mellett. Ha meg majd lesz akkor szépen el kell adni és megvenni azt a kártyát ami majd AKKOR éppen elég lesz. Az a véleményem hogy nem szabad a jövőnek gépet venni amikor minden ilyen gyorsan változik...
Aktív témák
- Dell notebook topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Androidos tablet topic
- Google Pixel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tápos kibeszélő offtopik
- Entware topik
- MWC 2026: Kezünkben a minden tekintetben európai okostelefon
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Dobozos ÚJ MSI Cyborg 15 A13VF i7-13620H, RTX 4060, 144Hz,
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Pixel 7a Dobozában
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest