Új hozzászólás Aktív témák
-
Darius1988
csendes tag
válasz
kisgyerek85 #269 üzenetére
Köszönöm!
-
kisgyerek85
senior tag
válasz
Darius1988 #268 üzenetére
Én nem értek hozzá, de ebben a topicban lehet gyorsabban válaszol valaki.
-
Darius1988
csendes tag
Nem tudom jó helyre írok e ez ügyben van egy projektoros tv-m, meg van már kb.6 éve ha nem több és már egy jó ideje szellem képes a tv!
Szeretném megcsináltatni, vagy inkább el kéne adnom?
Meg éri e megcsináltatnom vagy nem?
És ha igen akkor nem e tudjátok hol lenne az olcsóbb??? -
nooker
csendes tag
Sziasztok!
Beszéltem fresnel gyártóval, németországból rendelnék fresnel lencséket. Van sok méretben, nagyrészt korong alakúak, de műanyag 1,8mm-2mm vastagok. Sok féle gyújtóponttal, meg ilyenek. Nagyobb méretben, kb. 21"-os monitornak megfelelő méretűt akarok rendelni. A lényeg, hogy 10 darab megvásárlása esetén nem számolnak fel plusz díjat, mert megrendelésre gyártják.Ez alatt egyébként ha rendelek 2db-ot, plusz vagy 60eurót számolnak hozzá plusz a posta és nem éri meg...persze ez is relatív.
Érdekelne valakit a dolog? Ha 10 lencséről van szó, az 5 embernek elég.. -
PiciKenny
senior tag
Ehh most szólt a kedves kolega Winner_hun hogy totyik is van róla bazz nekem meg most mondták
-
freestyler8
csendes tag
sziasztok!
érdekelne a projektor megépítse házilag. Van iskolás kivetítőm, lcd-m egy 15collos, ami egy rossz laptopban van, (Fujitsu Siemens Amilo).
A kérdésem az lenne, hogy a képet dvd lejátszóról át lehet-e vinni az lcd-re?
A dvdn van százlábú és videó kimenet asszem rca.Írjatok véleményt, megoldásokat minél többen, előre is köszönöm!
-
sTepH76
csendes tag
sziasztok, én is gondolkodok egy ilyen projektor összebarkácsolásán.
lenne egy pár kérdésem: az írásvetítőbe milyen lámpa legyen, hogy ne keljen teljesen besötétíteni a helyiséget ahol vetíteni szeretnék, és mennyibe kerül? bármilyen lcd monitor jó hozzá, ha megfelelő méretű? mennyire van szükség a komponensek hütésére?
a válaszotokat megköszönnémüdv
-
rockersrac
csendes tag
nem vagyok zseni de értek valamennyire a dolgokhoz. nos akkor hát ami neked kell: fojtó,gyújtó,fényforrás.a kondenzátor az opcionális dolog(fázisjavításra használják) de nem fogod észrevenni a külömbséget hogy van e kondi vagy nincs.(max a pénztárcád marad vastagabb 1-2000 forintal) és végül a tisztánlátás kedvéért: kondi=fázisjavító ignitor=gyújtó előtét=fojtó+gyújtó. egyébként a pár hozzászólással előbb mutatott lámpa szép kis szerkezet. azért is annyi az ára amennyi mert kültérre való(többekközt) de egyébként ha netán veszel is egyesével alkatrészeket inkább aztmondom hogy a boltban egyben vedd meg és kérd meg az eladót hogy szerelje össze a cuccot úgy hogy működjön és neked már csak be kelljen a hálózatra kötni! mert eléggé macerás ezeknek az összerakása
-
greeneye166
aktív tag
válasz
matocohaj #260 üzenetére
Sanyo (plc700me) esetében egyszerűen az izzó előtétápot kell kiiktatni. Egyszerűen lehúzgálod a csatikat a felette levő venillátortápról. Egyébként ezt az akciót más készüléknél is meg lehet játszani, csak mindenképpen ki kell venni az izzót és vigyázni kell hogy a húzgálás alatt ki legyen kapcsolva. Lehúzod..., bekapcsolod, nem jó, sebaj. Kikapcsolod. Lehúzol másik derótot...bekapcsolod, nem jó sebaj. A lényeg hogy saját felelősségre csináld és figyelni kell hogy védelmi áramköröket ne bonts meg. Ez most így elég zagyva volt tudom, de ezt nem is lehet így elmagyarázni. Én csak akkor próbálkoznék laikusként (én is az vagyok), ha bevállalom a projektor esetleges hazavágását. Én vállaltam és sikerült. Gondolom a legújabbak esetében nem ilyen egyszerű a dolog.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
GPSMASTER2 #259 üzenetére
Hello GPSMASTER!
A sharp képéről szabadna képet kérni?
És mégegy kérdés,hogy tudtad a sanyo-ban átverni az elektronikát,hogy ne ismerje fel,hogy nem gyári lámpa van benne?Vagy abban még nincs ilyesmi?Láttam amúgy az allinbox.com modding kategóriájában nem minden átalakított projektornál kellett ''átverő'' áramkört használni. De mivel az nem egy emberi nyelven íródott oldal, nem értettem, hogy a többi esetben csak azonos paraméterekkel rendelkező lámpát használtak vagy nem is kellett ilyen elektronikával foglalkozni?
köszönöm előre is
üdv! -
GPSMASTER2
csendes tag
Nem kifejezetten csvegő téma de hátha valakinek kell a cucc
Projectorok fel újítva és hiányosan eladók : (Több is van )
Sharp XG3795e (700 órát ment) 58000 Ft / db
Sanyo 700E ( 3 LCD brutális cucc)28000 Ft / db
(égő nélkül , prizma lámpa fiók benne van nagy hely van benne lehet brkácsolni)
Sanyo 700E ( 3 LCD 640*480 ) Átalakítva bolti metal-halid - égőghöz 39000 Ft -
HpTomi
csendes tag
Sziasztok!
Van tapasztalatotok Acer projektorokat illetően?
Mennyire megbízható ez a márka projektorban?
Előre is köszönöm -
csapos2
addikt
Már nem tudom hova tenni a rengeteg rózsát.
-
j.bravo
addikt
Igen, ha amúgy összeségében domború, akkor gyűjtő
Feltéve, hogy a levegőnél optikailag sűrűbb (azaz nagyobb törésmutatójú) anyagból van
ha mazochista vagy: [link]
(elkezdtem írni egy szösszenetet, de inkább leállítottam magam, mielőtt okostojás leszek, és ezt tovább rontandó, még valami hülyeséget is írok...Merthogy az optikához én se értek, csak a munkahelyem kapcsán a lámpákat ugatom kicsit, meg ifjú áltiskolás és gimis koromban még jó voltam fizikából... de ez még javában a múlt évezredben volt
)
Nem olvastam végig, de ez érthetőnek és lényegretörőnek tűnik: [link]
(vannak itt más hasznos dolgok is, még ha át is lapozod az orvosi részt)
Innen van ez is: Sűrűbb közegbe lépve a fény a beesési merőlegeshez törik (mint az ábrán). A fény sugármenete megfordítható, tehát a felrajzolt fénysugár visszafelé is ugyanazon az úton haladna. Ritkább közegbe lépve a beesési merőlegestől törik. Ez utóbbi esetben létezik olyan beesési szög (a határszög), amely esetén a fény 90° alatt törik meg, azaz a két közeg határán halad tovább. Ennél nagyobb szög alatt érkező fény egyáltalán nem törik meg, teljes visszaverődést szenved.
(az üveg term. optikailag sűrűbb a levegőnél).
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Hangsúlyoznám, hogy nem értek az optikához, de, hogy lehet, hogy két különböző formájú lencse ugyanazt eredményezi? Nem kötekedés, hanem kíváncsiság.
Itt [link] azt írják, hogy a homorúan domború (konkáv-konvex) lencsék is gyűjtő lencsék, akkor az is jó lenne kondenzor lencsének?
MSN?
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Ez ugyanaz,csak az elte-s linken ''szofisztikáltabb''. Pár okos részlettel ki van egészítve.
A lényeg, hogy veszel egy gyűjtőlencsét, aminek a gyújtópontjába (a lencsétől f távolságra) teszed a lámpát. Az elte-s link annyiban megy tovább, hogy le van rajzolva, hogy a lámpából kijövő nem megfelelő irányú fénysugarakat takarjuk el, illetve az egy darab üvegből kiképzett gyűjtőlencse helyett egy lencsepárt alkalmaznak. Ott a lencsepár (eredő) gyújtótávolsága f.
Az egy, erősen fénytörő lencse helyett így két, kevésbé fénytörő kell.
(nem akarok baromságot mondani, ebben nem vagyok biztos, de talán így kevésbé jelentkezik a ''szivárványhatás'', a felhőkön szép de ha egy fehér házfal helyett szivárványszínű házfalat látunk a filmen, nem örülünk
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Eszembe jutott, hogy gömbtükör esetén, ha jól tévedek, ha a gömb középpontjába tennénk a lámpát, akkor elvileg (fejjel lefelé, de) önmagára képezné le a tükör.
Parabolatükröt sajna nem vágom (ezt se, de ez még akár papír-ceruza és a matekórán geometriából tanult ''tengelyes tükrözés'' segítségével, egy-két sugármenet megszerkesztésével könnyen belátható).
Ez persze azt jelentené - még mindig - hogy ha a lehető legtöbb fényt meg szeretnénk menteni, akkor a kondenzorlencse leghosszabb méretével megegyező átmérőjű gömbből kéne egy minél nagyobb szelet tükörként. -
j.bravo
addikt
Na, ez a link [link] tök jó. A részletek miatt persze még lehet keresgélni, de az elmélet lényege benne van.
A gond csak az, hogy hatalmas a fényvesztesége - bár ha 25000 lumen van a bemenő oldalon, lehet hogy ezt a luxust megengedheted magadnak) (Nem biztos. Lehet.)
Pár dolog ami eszembe jutott: a kettős kondenzor nem feltétlen létszükséglet. Azért jó ha ez van, mert így kettő, de ''gyengébb'' gyűjtőlencse kell, ugyanakkor kellemes, ha a kimenő fénynyaláb mindenhol a lencse felületére merőlegesen tud kilépni.
Tévedhetek, de a bemenő oldalon a sík helyett még jobb volna ha homorú lenne a lencse, dehát nem lehet minden tökéletes.
Az írásvetítő-fresnel ugye pont ilyen, gyűrűkre vágott plánkonvex lencse. A célnak ragyogóan megfelel. Akár mindkét réteget használod a lámpa és az lcd között, akár csak az egyiket, az lenne az igazi - ahogy az a linken is olvasható - ha a lámpát a lencse gyújtópontjába tudnád tenni. Hogy meg ne vakulj a kísérlet közben, egy 60 vagy 100W-os izzóval (de ha van valami kisebb izzószálú, az még jobb) lámpával le kéne mérni, hol is van a gyújtópontja (hova kell tenned a lámpát hogy a falon a lencsével megegyező méretű fényfoltot kapj).
Persze így még mindig elvesztegettük a lámpából hátrafelé kilépő fényt...
Jut eszembe: ez a lencsés kondenzor dolog - tükör nélkül - pont az, amit a fenti fejtegetés folytatásában írhattam volna
(tegnapi hablatyomból kiszűrhető, hogy egy ideális gömbtükörrel mit tehetünk ha a fény egyik felét eldobjuk, ebből pedig hogy hogy egy ideális kondenzorral mit tehetünk, ha a fény másik felét dobjuk el)
Ha esetleg kiderülne, hogy a fény (fele) így elég, akkor nyert ügyünk van
Ha nem, akkor valahogy össze kéne hozni a fény két felét - és ez lesz a dolog nehéz része.
Merthogy ha a lencsét beállítuk a lámpából közvetlenül érkező sugarak párhuzamosítására, akkor a tükörről jövő, már párhuzamos sugarakat összegyűjti, 'a hülye'.
Olyan tükröt kellene használni, amelyről visszaverődő sugarak ugyanolyan szögben érnének a kondenzorlencsére, mint a lámpáról közetvelül érkező sugarak.
(Ez megfelel vajon annak, mint ha a lámpa képét magára a lámpára képezné le? Hirtelen nemtom.Meg azt se hirtelen, hogy van-e, lehet-e ilyen. Gondolkodni kell és az már lassan megy)
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Hmm....Elbizonytalanítottál, de nem kicsit, nagyon....Rossz volt az elméletem, amikor a felbontást figyeltem.
Nincs más hátra, azt kell megoldani, hogy minél nagyobb felületet be tudjak világosítani a kijelzőmből, ami amúgy 17''-os, 1280X1024 a felbontása.
Szomorú lettem.
Akkor, amit most meg kell oldanom, hogy adott nagyságú vetített képet, adott távolságból, minél nagyobb képből tudjam nyerni, a minél több pixel kihasználása érdekében. -
j.bravo
addikt
Hmmm, ez mindenesetre megváltoztatja a dolgok állását.
Egyrészt egyszerűsíti a megvilágítás kérdését (kisebb felületen talán könnyebb egyenletes és mellesleg erős megvilágítást adni), másrészt máshogy gondolkodva lehet h megnehezíti (a lámpa kevésbé pontszerű a tft használt részéhez és a többihez képest).
Azért ezt elmagyarázhatnád, hogy miért is jó ez; ugyanis ha jól értem, akkor a 15'' kijelzőből használsz 5''-t, ami az átló harmada, azaz a tft felületének kilencede...??? Azaz a felbontásnak is csak a töredékét használod... egy 1024x768-as kijelzőből használsz 341x256 pixelt?Nem nagyon kevés az...?
Illetve, akkor nem ugyanott lennél majdnem egy 5''-os 320x240-es kijelzővel...?
Jó-jó, írtad hogy a pixelek mérete, de ezt magyarázd már el légyszi...
szerk.: nemtom mikor lesz alkalmam elolvasni a soksok linken a sokmindent amit írtál, talán holnap este, remélem.
Na de most már menni kell aludni, a többit holnap...
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Ha már a 3. X előtt is fékezel, mi lesz veled később?
Szóval a tükrös link, arra utalt, hogy kell e a félgömb, vagy elég a szelet is?
Egyébként elárulom neked, semmi szükség az egész TFT-t bevilágítani. Én kb. 3-3,5m-ről fogok vetíteni, de jó, ha 5'' fogok használni a teljes átmérőből. Mindössze azért vettem a monitort, mert fontos a pixelek mérete és száma. Ezt pedig nem találtam megfelelőnek egy kicsi kijelzőben. -
duduati
aktív tag
Helló. ÉRdeklödnék hogy valakinek nincs eladó projektora? Olyan saját összeszerelt( kivetítő+lcd) Ha van akkor kb menyit gondol érte. Köszi
-
j.bravo
addikt
Nem véletlen írtam h folyt.köv
Szóval ez az ideális gömbtükör ugye baromi nagy és nehéz lenne. Hogy a tft teljes felületén egyenletes fényt adjon, a teljes tft bele kellene hogy férjen, azaz a tükör átmérője akkora lenne mint a tft átlója.
És persze az egész mind-mind elméleti, ideális eset...
Baromi nagy luxus lenne a fény felét eldobni a búra befestésével, de hogy egyenletes legyen a fényeloszlás, valamit trükközni kell (lencse, tükör más formára alakítása, satöbbisatöbbi... de eddig még nem jutottam el gondolatban sem, nem gondoltam végig. Öregember nem gyorsvonat, így a harmadik ijsz felé közeledvén már minden nap ajándék, meg néha a Cavintont is elfelejtem bevenni...
fontos kiegészítés: az előző hsz-em végén a ''sajnos'' szócska kizárólag a tv-re vonatkozott.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
j.bravo:
Jómagam is Móricka vagyok
2) Ha egy sima homorú gömbtükörrel el tudjuk érni, hogy párhuzamos fényt kapjunk, akkor mi szükség van a fresnelre?
3) Itt szerintem lenne egy vakfolt a közepén, azon a részen, ahol a kitakarás van. Szerintem.
4) Ez szerintem is így van.
5) Mossuk le...de nem az igazi?
Keresgettem az alkatrész forgalmazók között, a legelterjedtebb tükör ez: [link] Még csak nem is félgömb, csak egy szeletke. De a legtöbben ezt kombinálják egy kondenzor lencsével: [link], plussz a ketté vett fresnel.
Utálom, hogy nem értek az optikához. -
j.bravo
addikt
Na srácok, csak off-ba írok, mert nem tudom, hogy mennyire helytálló. Szóval, a következő sorokat úgy kell értelmezni, hogy ''ahogy azt Móricka (jelen esetben j.bravo) elképzeli''.
A számozás nem logikai sorrend, csak azért írom hogy az esetleges válasz esetén könnyebb legyen rá hivatkozni.
1) A tft-n ugye ideális esetben egy párhuzamos, a tft síkjára merőleges sugárnyaláb kellene hogy áthaladjon, lehetőleg egyenletes intenzitással.
2) Hogy érjük ezt el? Ha van egy többé-kevésbé pontszerűnek tekinthető fényforrásunk, akkor elvileg ha azt egy homorú gömbtükör gyújtópontjába helyezzük, avagy egy parabolatükör egyik (megfelelő) gyújtópontjába, akkor a sugarak saccperkábé párhuzamos nyalábot alkotva távoznak.
(hogy a lámpa baromi nagy, nem feltétlenül gond: az izzószálnak, illetve fémhalogén kisülőlámpa esetén az ívnek kell közel pontszerűnek lennie. A kisülőcső már maga elég kicsi, ahogy láttam, ha azon belül az ív elég kicsi, akkor örülünk.)
3) Takarjuk el képzeletben a lámpának a tft felé néző felét fekete festékkel; azaz használjuk a lámpának csak a tükör felé néző részét.
Tökéletesen pontszerű, minden irányba egyenletesen sugárzó fényforrás és tökéletes gömbfelület esetén elvileg a párhuzamos nyaláb eléggé egyenletes inzenzitású is lenne, vagy tévedek?
4) Takarjuk most el festékkel a lámpa másik felét, azaz ami a tükör felé néz.
így a tft-t a lámpáról csak közvetlenül (a tükör érintése nélkül) érkeznek sugarak, ezek beesési szöge, és intenzitása pedig nem lesz egyenletes: egytengelyű rendszer esetén a tft közepétől elfelé haladva a sugarak előbb merőlegesen, aztán egyre laposabban, és egyre gyengébb intenzitással esnek be.
5) Mossuk le a festéket a lámpáról. A 3) és 4) eset ''keveréke'' áll fenn... nem az igazi ez se.
(folyt. köv holnap, most mennem ''kell'' filmet nézni - sajnos tv-n a párommalIgy is morcos hogy túl sokáig fórumoztam.)
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Közben találtam ezeket:
[link] [link] [link]
Ez elég profi vetítőnek tünik és itt is használják a plánkonvex lencsét. Arra gondoltam, nem lehet az, hogy a lámpa előtti lencsét használják, a páros egyik oldalának a fresnelnek pedig csak az egyik részét alkalmazzák?
Lehet azt kellene kipróbálnom, nekem is, hogy a kettészedett fresnelnek csak az egyik felét használnám? -
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #237 üzenetére
Akkor foglaljuk össze
- Kell egy homorú tükör. Ami legyen gömb, vagy elég a parabola is?
- Elé megy a lámpa, mint eddig kiderült nem kell, hogy gyújtópontba legyen, de központosan.
- Kell egy plánkonvex lencse, a fresnelek és a lámpa közé, vagy nem sokat javít rajta?
- Kell a kettészedett fresnel. Közötte (?) az LCD-vel, vagy inkább az írásvetítők elvét követve, előtte?
- Plussz az optika. Mindez pedig egy tengelyen.
Egy paint-es rajzon megheggesztenéd, hogyan alakul a fény iránya haladás közben? -
ferkoboy
senior tag
Ugy vélem elég a fresnel is, lehet, h nem sikerült a lámpát a tükör gyújtópontjába tenni, s ezáltal ujra össze kell gyüjteni a fénysugarakat, erre használják plusszba a plánkonvex lencsét. Lehet gyakorlatilag nem árt bele, mert ugyse lesz pontszerünek tekinthetö fénye a lámpának.
-
csapos2
addikt
A homorú tükör, minél nagyobb legyen vagy elég a kisebb is?
[link] -
csapos2
addikt
No, találtam képeket:
Ezt a módszert alkalmazzák:
[link] [link] [link] [link]
Aztán beteszik az LCD-t két fresnel közzé: [link]
Azt sikerült kiderítenem, hogy az írásvetítőkben használt fresnel kétrétegű - sőt, amiket rendelni lehet, állítólag, azok is - így egy db kétrétegű lencsét szednek szét, és ezeket a részeket teszik elé, ill. mögé az LCD-nek. -
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #231 üzenetére
Szép napot!
Nos, volt tehát a 2 db plánkonvex lencse egymásnak fordítva ilyen módon:
Ezt használták, valamikor a vetítőkben. Aztán jött Fresnel és megalkotta ezt: [link]
A fresnel lencsével sokkal nagyobb átmérőt el tudnak érni, míg a vastagság alig növekszik, és a megnövekedett átmérővel, nagyobb képet tudnak lefedni. Igaz?
Akkor, megállapíthatjuk, vagy két egymásnak fordított plánkonvex fresnelt, vagy két db hagyományos plánkonvex lencsét használunk. Igaz?
Viszont akkor a sokak által alkalmazott megoldás: [link], hibás. Mivel van egy plussz plánkonvex lencse. Igaz?
A képen, balról jobbra haladva: objektív; fresnel; LCD; fresnel; szimpla plánkonvex; lámpa; homorútükör.
Nekünk tehát nincs szükségünk a szimpla plánkonvexre, mivel ott van a fresnel?
A sokak által használt megoldásból kiindulva, én is így oldottam meg: [link]
Első körben ennyi.
Nem kell nekem egy komoly műszaki rajz, csak az elvet szeretném tisztázni.
[Szerkesztve] -
ferkoboy
senior tag
Az biztos, h órán hangzott el, de nem szentirás, nem lettem volna képes most ezt kigondolni.
Mint ahogy ugyfest értelmezni sem...
Már azt sem tudom, hogy a gömbtükör az homorútükör e, vagy inkább domborótökür.
Átgondolom. Van mit.
Rám is rámfér már valami gondolkodtató kikapcsolódás.
Holnap(ma) délelött még jelentkezem.
Bye!
Ferkó -
csapos2
addikt
-
ferkoboy
senior tag
Még mindig nem értem. Amit kérdezel, azt sem, amit mondani akarok, azt meg mégugysem.
Homorú tükör a fejemben most arra van, h a fénysugarak lehetöleg minnél inkább a kondenzor lencsén keresztül a megvilágitandó tárgyon keresztül menjenek. Szoval minnél inkább ki legyen használva a fényerő. Kvázi mint egy reflektor, ami csak egy irányba sugároz.
Homorú tükör nem párhuzamositj a fényt.
A sugarak irányának megadása sokkal inkább a kondenzorlencsék feladata.
Rajzolni kellene valamikor nyugalomban, mértani eszközökkel, de még igy sem teljesen azt kapnánk, amit a gyakorlatban, csak valami hasonlót. De legalább az elv jól látható lenne.
Lassan megyek aludni, mert már nem birom. Nem a kérdéseket, csak az álmossággal küzdök. Azért tégy még fel kérdést , max vmikor délelött válaszolom majd meg. Jó éjt!
(ha gyorsan kérdel, még elalvás elött beleférsz)
-
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #227 üzenetére
Én konkrétan arra gondoltam, hogy a homorú tökörnek nem kell, hogy a gyújtópontjában legyen a lámpa, elég csak a tengelyen lennie?
De akkor ha a homorú tükör már párhuzamosítja a fényt, attól függetlenül, hogy fúkuszában van e a lámpa, vagy nincs, mit csinálnak a plánkonvex lencsék?
Lehet, hogy ez kusza lett, de olyan ritka vendég vagy itt, hogy nem bírok magammal. -
ferkoboy
senior tag
Köszi a linkelt oldalakat.(->képfeltöltés)
Ha lesz rajz, igérem linkelem ide.
Az egytengelyüség sztem a legfontosabb.
Gyújtópont?
Most elgondolkodtattál. Késö van már. De most igy belegondolva nem értem, h mindek a gyujtópontjában kellene egyesülnie a tükör által összegyüjtött fénysugaraknak, h nekünk jó/jobb legyen.
Pihent fejjel átgondolom ujra, de most erre képtelen vagyok. Vagy segits valami jó 5lettel, h te mire gondolsz. Ugy nekem is könnyebb gondolkodnom (nem mintha menne).
-
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #224 üzenetére
Inkább a középpontja kell, h egytengelyü legyen a rendszerünk.
Ha egytengelyen van a fényforrás és a homorú tükör, nomeg a többi kellék, akkor nem fontos a gyújtópontban lennie a fénynek?
Nem vagyok még regelve semmi képtáros oldalra.
[link]
[link]
Semmi regisztráció nem kell, csak feltöltöd a képet és már jöhet is a link.
Szerk: Nem gomdoltam én semminek, csak kérdeztem, hogy számomra is teljesen egyértelmű legyen.Nem beszélve arról, hogy ilyen van is itthon plusszban.
[Szerkesztve] -
ferkoboy
senior tag
Ez egy sima bikonkáv lencse amit ide belinkeltél. Mindkét oldala konkáv. Azaz ez egy szórólencse = minuszos.
Ha Kondenzornak gondoltad, akkor ezt gyorsan felejtsd el.
Oda nemvéletlen kerül két plánkonvex lencse, konvex részükkel szembe forditva.
''plán-konvex''-''konvex-plán''
Amint feljebb a képen is volt. -
ferkoboy
senior tag
Sztem siktükör nem a legopimálisabb. A szöveget egy optika óra anyagábol irtam be.
Lehet egy próbát megérne, de nem tudom elképzelni, h akkor a megvilágitandó tárgynál mennyire lesz homogén (egyenletes) a fényeloszlás. Égőfüggö, .... bár lehet h a kondenzorlencsének hála viszonylag jó fényerejü lenne a keletkezett kép.
Homorútökür gyújtópontja? Miért is annyira fontos ez? Inkább a középpontja kell, h egytengelyü legyen a rendszerünk.
Gyújtópont= a homorútükör sugarának (ahány mm sugarú ivvel lehet megrajzolni a tükröt) fele
[F= O / 2]
Rajzokkal az a bajom, ha még meg is rajzolom, akkor is hova töltsem fel.
Nem vagyok még regelve semmi képtáros oldalra. -
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #219 üzenetére
A kondenzorlencse legtöbbször kettős kondenzor, ami azt jelenti, hogy két síkdomború lencsét helyeznek egymás mellé olyképpen, hogy azok domborulata egymással szembe nézzen.
Ezt így kell elképzelni, igaz?
A fényforrás úgy van beállítva, hogy annak kondenzorlencsék által alkotott képe az objektív fősíkjába kerüljön, ezáltal biztosítja a képernyőre kerülő kép egyenletes világosságát.
Ha az egyenletes megvilágítást meg lehet oldani ily módon, akkor lehet, hogy a fresnel elhagyható? Hiszen a gyári projikban sem alkalmazzák, ha jó tudom. -
csapos2
addikt
válasz
ferkoboy #219 üzenetére
A fényforrás mögé elhelyezett tükör többnyire homorú ( de lehet síktükör is ).
Most hirtelen, csak ezt ragadnám ki, persze lenne még 1000 kérdésem.
Hogyan lehet síktükörrel megoldani a dolgot?
Legalább egy szedett-vedett rajzocskára nem futja?
Szerk: Hogyan lehet egy homorú tükör gyújtópontját megkeresni?
[Szerkesztve] -
ferkoboy
senior tag
Jogos a pont.
A diavetítő legfontosabb része az objektív, amelynek szabályozásával állítják be a kép élességét, vagyis alkalmazkodnak a vetítőgép és a vetítővászon közötti távolsághoz. Minnél messzebbről vetítünk, annál nagyobb a kivetített kép.
A diavetítő fő részei:
1. - fényforrás,
2. - a fényforrás mögé elhelyezett gömbtükör, amely a gyújtópontjába elhelyezett fényforrásból kiinduló fénysugarakat párhuzamosítja.
3. - kondenzorlencse, amely a rajta áthaladó fénysugarakat sűríti ( 2 db plánkonvex lencse)
4. - diatartó vagy diatartó csuszka
5. - objektív
6. - fényforrást beborító ház, amelynek főleg az a célja, hogy a fénysugarak kizárólag csak egy irányban, a kondenzor, ill. a tárgylencse irányában távozzanak,
A fényforrás mögé elhelyezett tükör többnyire homorú ( de lehet síktükör is ).
A kondenzorlencse legtöbbször kettős kondenzor, ami azt jelenti, hogy két síkdomború lencsét helyeznek egymás mellé olyképpen, hogy azok domborulata egymással szembe nézzen.
A fényforrás úgy van beállítva, hogy annak kondenzorlencsék által alkotott képe az objektív fősíkjába kerüljön, ezáltal biztosítja a képernyőre kerülő kép egyenletes világosságát.
A fényforrás elhelyezésekor ügyelnek arra, hogy az izzószálak az objektív optikai tengelyének vonalába essenek, és az egész rendszer '' egytengelyű '' legyen.
Izzókhoz:
Az izzók hőtermelése miatt működtetés alatt és után hűteni kell őket. Ezt általában automatizálják.
A készülékbe beépítenek egy hőérzékelő ( bimetál ) kapcsolót, ami a fényforrás lekapcsolása után még a megfelelő hőmérséklet eléréséig működteti a ventillátort.
Nem szabad a működtetés után közvetlenül kihúzni a csatlakozót a konnektorból, mert leáll a hűtőrendszer.
Most hirtelenjében ennyi. Képfeltöltési helyem nincs, vizsgák vannak még ezerrel, közbe meló. Csak véget ér már a január... Ég már a pofámról a bőr, h beigértem. -
csapos2
addikt
Nem nagyon halad, sem a rajz, sem a weblap.
-
Handor
tag
válasz
ferkoboy #215 üzenetére
Mivel arra nincs mód, hogy a projektort hátrébb vigyem, így marad ez a tükrös megoldás, amit nem tartok rossz ötletnek, de mivel fizikából nem voltak túl jó eredményeim és az optikát ki is hagytam ezért ha tudsz légyszi segíts mit takar ez pontosan. Hálás lennék komolyan
-
GPSMASTER2
csendes tag
Na meg késve jövő héten kész leszek az a web lappal . Nem voltrá időm mostanában.
Ja ha valakinek kell vannak osram és philips xenon lámpák + tápegységek is hozzá .
Meg vannak projection freshnell lencsék is pár darabb a xenonok hoz . -
ferkoboy
senior tag
Vagy megpróbálhatod egy tükrön keresztül vetíteni a képet a vászonra. Ezáltal a 2m-es távoddal, akár 4m is elérhető. Természetesen ehhez forditani kell a képen is, mert nem lesz oldalhelyes.
Enyhe fényeröveszteség fellép ugyan, de hirtelen, ez az első 5letem.
Üdv: Ferkó
mod:
Többieknek: csinálgatok rajzot... 1 hét mulva sztem meg is lesz...
[Szerkesztve] -
Macilaci457
őstag
-
Handor
tag
Sziasztok!
Most kaptam egy Optoma HD70 projektort. A problémám a következő: Van egy 220centi X 155 centis vásznam (ez még nem probléma) és attól 2 méteres távolságból vetítem a képet. Létezik, hogy emiatt bármit állítól a kép 65 inches lesz csak (ezt kiszámoltam, hogy mennyi inchben, kb olyan 135 centi * 1 méterben vetít). Nem tudom a képet nagyobbra állítani semmilyen beállítással. Létezik, hogy csak akkor lene nagyobb kép, ha hátrébb tudnám vinni a projektort (előre szólok, ez nem megoldható). Van valami megoldás, hogy teljes vászon méretben filmezzek?
ELőre is köszi a segítséget! -
GPSMASTER2
csendes tag
Közben meg csináltam az AUTO xenon dolgot mivel kénytelen voltam a verdámban úgyis cserélni . Az egyik ki ment és mindig csak párban lehet cseréni ebben .
Nah szeretem a forrásomtól egy trafót hozzá és egészen jól megy 35W os Bosch al .
Be raktam az építményembe szerintem jó . Kicsit kék de azt kehet korigáni .
Ja és nem igazán kell hűteni , annyira nem melegszik ..
Még egy dolog az A6 projeted bi xenon lámpájában van egy lencse is amolyan frehnell szerüség de annyiból érdekes hogy kicsi max 5 cm . de ha nem ragaszkodik valaki a kicsi (érdts rövid táv a lámpa és a tft panel között) szerkezethezz akkor kb 20 - 30 cm távval kiváló a freshnell helyett ...
Az oldal péteken indul amit ígértem ... elvileg ... -
srek
csendes tag
Sziasztok.
Ennek a projektorépítésnek egyszer én is nekiugrottam.
Vettem egy írásvetíttőt, egy 15'' LCDt és nekiálttam.
Nagy volt a lelkesedés.
A koncepció a már megszokott LCDt rátenni az ításvetítőre.
Szerencsémre az monitor elektronikája nem volt útban ezért nem kellet szétbarmolni.
Először csak simán rátettem hogy lássam érdemes e vele tovább foglalkozni.
Meggyőző volt, egészen addig amig nem tettem mellé egy rendes projektort.
Egy gyári projektor képminőségét fényerejét kontrasztját soha nem éri el a barkács projektor, sőt sajnos meg sem közelíti.
Így én felhagytam a kísérletezéssel.
Szerintem ezzel akkor érdemes foglalkozni ha nem a projektor miatt csinálod, hanem a barkács miatt.
Mindenki azt mondja hogy drága boltba megvenni. (én is)
De ha jobban utánnaszámolsz akkor a legszarabb projektor 160E Ft és bírnak 2000 órát. Ha ezt visszaosztod akkor óránként 80Ft ba van. Akkor egy két órés film 160Ft, ami szerintem megéri. Az újabb projektorok meg már simán elmennek 4000 órát. És ha mindennap megnézel egy filmet akkor 3 évig használod (2000órás), amikor meg már elavul és amúgy is újjat vennél.
Én nem akarok senkit lebeszélni, döntse el mindenki maga, mennyit szán rá, csak azt mondom csodákat ne várjatok... -
sirály12
őstag
Nah senki sem épít projit már?
-
csapos2
addikt
válasz
GPSMASTER2 #205 üzenetére
Már alig várjuk.
Mit jelent az olcsón, és mennyi lenne a trafóval? -
GPSMASTER2
csendes tag
Nem sokára kész a home made projector oldal , mit honnan hogyan lehet beszerezni stb .
Van eladó olcsón 2 db 35W bosch Autó xenon égő used . Ha kell van trafó is hozzá . -
sirály12
őstag
Up.
-
-
csapos2
addikt
ferkoboy
Egy kis rajzocska nincs még?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- CPU léghűtés kibeszélő
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest