Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Minőségi ugrást hozhat a One új médiaboxa?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 3D nyomtatás
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
rockersrac
csendes tag
nem vagyok zseni de értek valamennyire a dolgokhoz. nos akkor hát ami neked kell: fojtó,gyújtó,fényforrás.a kondenzátor az opcionális dolog(fázisjavításra használják) de nem fogod észrevenni a külömbséget hogy van e kondi vagy nincs.(max a pénztárcád marad vastagabb 1-2000 forintal) és végül a tisztánlátás kedvéért: kondi=fázisjavító ignitor=gyújtó előtét=fojtó+gyújtó. egyébként a pár hozzászólással előbb mutatott lámpa szép kis szerkezet. azért is annyi az ára amennyi mert kültérre való(többekközt) de egyébként ha netán veszel is egyesével alkatrészeket inkább aztmondom hogy a boltban egyben vedd meg és kérd meg az eladót hogy szerelje össze a cuccot úgy hogy működjön és neked már csak be kelljen a hálózatra kötni! mert eléggé macerás ezeknek az összerakása
-
j.bravo
addikt
Igen, ha amúgy összeségében domború, akkor gyűjtő
Feltéve, hogy a levegőnél optikailag sűrűbb (azaz nagyobb törésmutatójú) anyagból van 
ha mazochista vagy: [link]
(elkezdtem írni egy szösszenetet, de inkább leállítottam magam, mielőtt okostojás leszek, és ezt tovább rontandó, még valami hülyeséget is írok...
Merthogy az optikához én se értek, csak a munkahelyem kapcsán a lámpákat ugatom kicsit, meg ifjú áltiskolás és gimis koromban még jó voltam fizikából... de ez még javában a múlt évezredben volt
)
Nem olvastam végig, de ez érthetőnek és lényegretörőnek tűnik: [link]
(vannak itt más hasznos dolgok is, még ha át is lapozod az orvosi részt)
Innen van ez is: Sűrűbb közegbe lépve a fény a beesési merőlegeshez törik (mint az ábrán). A fény sugármenete megfordítható, tehát a felrajzolt fénysugár visszafelé is ugyanazon az úton haladna. Ritkább közegbe lépve a beesési merőlegestől törik. Ez utóbbi esetben létezik olyan beesési szög (a határszög), amely esetén a fény 90° alatt törik meg, azaz a két közeg határán halad tovább. Ennél nagyobb szög alatt érkező fény egyáltalán nem törik meg, teljes visszaverődést szenved.
(az üveg term. optikailag sűrűbb a levegőnél).
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Ez ugyanaz,csak az elte-s linken ''szofisztikáltabb''. Pár okos részlettel ki van egészítve.
A lényeg, hogy veszel egy gyűjtőlencsét, aminek a gyújtópontjába (a lencsétől f távolságra) teszed a lámpát. Az elte-s link annyiban megy tovább, hogy le van rajzolva, hogy a lámpából kijövő nem megfelelő irányú fénysugarakat takarjuk el, illetve az egy darab üvegből kiképzett gyűjtőlencse helyett egy lencsepárt alkalmaznak. Ott a lencsepár (eredő) gyújtótávolsága f.
Az egy, erősen fénytörő lencse helyett így két, kevésbé fénytörő kell.
(nem akarok baromságot mondani, ebben nem vagyok biztos, de talán így kevésbé jelentkezik a ''szivárványhatás'', a felhőkön szép de ha egy fehér házfal helyett szivárványszínű házfalat látunk a filmen, nem örülünk
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Na, ez a link [link] tök jó. A részletek miatt persze még lehet keresgélni, de az elmélet lényege benne van.
A gond csak az, hogy hatalmas a fényvesztesége - bár ha 25000 lumen van a bemenő oldalon, lehet hogy ezt a luxust megengedheted magadnak
) (Nem biztos. Lehet.)
Pár dolog ami eszembe jutott: a kettős kondenzor nem feltétlen létszükséglet. Azért jó ha ez van, mert így kettő, de ''gyengébb'' gyűjtőlencse kell, ugyanakkor kellemes, ha a kimenő fénynyaláb mindenhol a lencse felületére merőlegesen tud kilépni.
Tévedhetek, de a bemenő oldalon a sík helyett még jobb volna ha homorú lenne a lencse, dehát nem lehet minden tökéletes.
Az írásvetítő-fresnel ugye pont ilyen, gyűrűkre vágott plánkonvex lencse. A célnak ragyogóan megfelel. Akár mindkét réteget használod a lámpa és az lcd között, akár csak az egyiket, az lenne az igazi - ahogy az a linken is olvasható - ha a lámpát a lencse gyújtópontjába tudnád tenni. Hogy meg ne vakulj a kísérlet közben, egy 60 vagy 100W-os izzóval (de ha van valami kisebb izzószálú, az még jobb) lámpával le kéne mérni, hol is van a gyújtópontja (hova kell tenned a lámpát hogy a falon a lencsével megegyező méretű fényfoltot kapj).
Persze így még mindig elvesztegettük a lámpából hátrafelé kilépő fényt...
Jut eszembe: ez a lencsés kondenzor dolog - tükör nélkül - pont az, amit a fenti fejtegetés folytatásában írhattam volna
(tegnapi hablatyomból kiszűrhető, hogy egy ideális gömbtükörrel mit tehetünk ha a fény egyik felét eldobjuk, ebből pedig hogy hogy egy ideális kondenzorral mit tehetünk, ha a fény másik felét dobjuk el
)
Ha esetleg kiderülne, hogy a fény (fele) így elég, akkor nyert ügyünk van
Ha nem, akkor valahogy össze kéne hozni a fény két felét - és ez lesz a dolog nehéz része.
Merthogy ha a lencsét beállítuk a lámpából közvetlenül érkező sugarak párhuzamosítására, akkor a tükörről jövő, már párhuzamos sugarakat összegyűjti, 'a hülye'.
Olyan tükröt kellene használni, amelyről visszaverődő sugarak ugyanolyan szögben érnének a kondenzorlencsére, mint a lámpáról közetvelül érkező sugarak.
(Ez megfelel vajon annak, mint ha a lámpa képét magára a lámpára képezné le? Hirtelen nemtom.Meg azt se hirtelen, hogy van-e, lehet-e ilyen. Gondolkodni kell és az már lassan megy
)
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Hmmm, ez mindenesetre megváltoztatja a dolgok állását.
Egyrészt egyszerűsíti a megvilágítás kérdését (kisebb felületen talán könnyebb egyenletes és mellesleg erős megvilágítást adni), másrészt máshogy gondolkodva lehet h megnehezíti (a lámpa kevésbé pontszerű a tft használt részéhez és a többihez képest).
Azért ezt elmagyarázhatnád, hogy miért is jó ez; ugyanis ha jól értem, akkor a 15'' kijelzőből használsz 5''-t, ami az átló harmada, azaz a tft felületének kilencede...??? Azaz a felbontásnak is csak a töredékét használod... egy 1024x768-as kijelzőből használsz 341x256 pixelt?
Nem nagyon kevés az...?

Illetve, akkor nem ugyanott lennél majdnem egy 5''-os 320x240-es kijelzővel...?
Jó-jó, írtad hogy a pixelek mérete, de ezt magyarázd már el légyszi...
szerk.: nemtom mikor lesz alkalmam elolvasni a soksok linken a sokmindent amit írtál, talán holnap este, remélem.
Na de most már menni kell aludni, a többit holnap...
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Nem véletlen írtam h folyt.köv

Szóval ez az ideális gömbtükör ugye baromi nagy és nehéz lenne. Hogy a tft teljes felületén egyenletes fényt adjon, a teljes tft bele kellene hogy férjen, azaz a tükör átmérője akkora lenne mint a tft átlója.
És persze az egész mind-mind elméleti, ideális eset...
Baromi nagy luxus lenne a fény felét eldobni a búra befestésével, de hogy egyenletes legyen a fényeloszlás, valamit trükközni kell (lencse, tükör más formára alakítása, satöbbisatöbbi... de eddig még nem jutottam el gondolatban sem, nem gondoltam végig. Öregember nem gyorsvonat, így a harmadik ijsz felé közeledvén már minden nap ajándék, meg néha a Cavintont is elfelejtem bevenni...
fontos kiegészítés: az előző hsz-em végén a ''sajnos'' szócska kizárólag a tv-re vonatkozott.
[Szerkesztve] -
ferkoboy
senior tag
Az biztos, h órán hangzott el, de nem szentirás, nem lettem volna képes most ezt kigondolni.
Mint ahogy ugyfest értelmezni sem...
Már azt sem tudom, hogy a gömbtükör az homorútükör e, vagy inkább domborótökür.
Átgondolom. Van mit.
Rám is rámfér már valami gondolkodtató kikapcsolódás.
Holnap(ma) délelött még jelentkezem.
Bye!
Ferkó -
ferkoboy
senior tag
Még mindig nem értem. Amit kérdezel, azt sem, amit mondani akarok, azt meg mégugysem.

Homorú tükör a fejemben most arra van, h a fénysugarak lehetöleg minnél inkább a kondenzor lencsén keresztül a megvilágitandó tárgyon keresztül menjenek. Szoval minnél inkább ki legyen használva a fényerő. Kvázi mint egy reflektor, ami csak egy irányba sugároz.
Homorú tükör nem párhuzamositj a fényt.
A sugarak irányának megadása sokkal inkább a kondenzorlencsék feladata.
Rajzolni kellene valamikor nyugalomban, mértani eszközökkel, de még igy sem teljesen azt kapnánk, amit a gyakorlatban, csak valami hasonlót. De legalább az elv jól látható lenne.
Lassan megyek aludni, mert már nem birom. Nem a kérdéseket, csak az álmossággal küzdök. Azért tégy még fel kérdést , max vmikor délelött válaszolom majd meg. Jó éjt!
(ha gyorsan kérdel, még elalvás elött beleférsz
) -
ferkoboy
senior tag
Köszi a linkelt oldalakat.(->képfeltöltés)
Ha lesz rajz, igérem linkelem ide.
Az egytengelyüség sztem a legfontosabb.
Gyújtópont?
Most elgondolkodtattál. Késö van már. De most igy belegondolva nem értem, h mindek a gyujtópontjában kellene egyesülnie a tükör által összegyüjtött fénysugaraknak, h nekünk jó/jobb legyen.
Pihent fejjel átgondolom ujra, de most erre képtelen vagyok. Vagy segits valami jó 5lettel, h te mire gondolsz. Ugy nekem is könnyebb gondolkodnom (nem mintha menne
). -
ferkoboy
senior tag
Ez egy sima bikonkáv lencse amit ide belinkeltél. Mindkét oldala konkáv. Azaz ez egy szórólencse = minuszos.
Ha Kondenzornak gondoltad, akkor ezt gyorsan felejtsd el.
Oda nemvéletlen kerül két plánkonvex lencse, konvex részükkel szembe forditva.
''plán-konvex''-''konvex-plán''
Amint feljebb a képen is volt. -
ferkoboy
senior tag
Sztem siktükör nem a legopimálisabb. A szöveget egy optika óra anyagábol irtam be.
Lehet egy próbát megérne, de nem tudom elképzelni, h akkor a megvilágitandó tárgynál mennyire lesz homogén (egyenletes) a fényeloszlás. Égőfüggö, .... bár lehet h a kondenzorlencsének hála viszonylag jó fényerejü lenne a keletkezett kép.
Homorútökür gyújtópontja? Miért is annyira fontos ez? Inkább a középpontja kell, h egytengelyü legyen a rendszerünk.
Gyújtópont= a homorútükör sugarának (ahány mm sugarú ivvel lehet megrajzolni a tükröt) fele
[F= O / 2]
Rajzokkal az a bajom, ha még meg is rajzolom, akkor is hova töltsem fel.
Nem vagyok még regelve semmi képtáros oldalra. -
ferkoboy
senior tag
Jogos a pont.
A diavetítő legfontosabb része az objektív, amelynek szabályozásával állítják be a kép élességét, vagyis alkalmazkodnak a vetítőgép és a vetítővászon közötti távolsághoz. Minnél messzebbről vetítünk, annál nagyobb a kivetített kép.
A diavetítő fő részei:
1. - fényforrás,
2. - a fényforrás mögé elhelyezett gömbtükör, amely a gyújtópontjába elhelyezett fényforrásból kiinduló fénysugarakat párhuzamosítja.
3. - kondenzorlencse, amely a rajta áthaladó fénysugarakat sűríti ( 2 db plánkonvex lencse)
4. - diatartó vagy diatartó csuszka
5. - objektív
6. - fényforrást beborító ház, amelynek főleg az a célja, hogy a fénysugarak kizárólag csak egy irányban, a kondenzor, ill. a tárgylencse irányában távozzanak,
A fényforrás mögé elhelyezett tükör többnyire homorú ( de lehet síktükör is ).
A kondenzorlencse legtöbbször kettős kondenzor, ami azt jelenti, hogy két síkdomború lencsét helyeznek egymás mellé olyképpen, hogy azok domborulata egymással szembe nézzen.
A fényforrás úgy van beállítva, hogy annak kondenzorlencsék által alkotott képe az objektív fősíkjába kerüljön, ezáltal biztosítja a képernyőre kerülő kép egyenletes világosságát.
A fényforrás elhelyezésekor ügyelnek arra, hogy az izzószálak az objektív optikai tengelyének vonalába essenek, és az egész rendszer '' egytengelyű '' legyen.
Izzókhoz:
Az izzók hőtermelése miatt működtetés alatt és után hűteni kell őket. Ezt általában automatizálják.
A készülékbe beépítenek egy hőérzékelő ( bimetál ) kapcsolót, ami a fényforrás lekapcsolása után még a megfelelő hőmérséklet eléréséig működteti a ventillátort.
Nem szabad a működtetés után közvetlenül kihúzni a csatlakozót a konnektorból, mert leáll a hűtőrendszer.
Most hirtelenjében ennyi. Képfeltöltési helyem nincs, vizsgák vannak még ezerrel, közbe meló. Csak véget ér már a január... Ég már a pofámról a bőr, h beigértem. -
-
ferkoboy
senior tag
Igyekszem sort keriteni rá, de el vagyok havazva, rajzolgathatok kötelezöen tananyagot az osztályomnak, h le tudjon mindenki vizsgázni optikábol... Beszivtam kicsit, szal nekem most projektorépités is jócskán eltolva...Azért ha lesz egy kevés idöm, akkor természetesen igyekszem igéretemet teljesiteni.
Köszi a megértést.
Üdv: Ferkó -
GPSMASTER2
csendes tag
Csináltam már
Sőt átalakító paneleket lcd/tft - k hez ipar szerűen gyártok is .
DVI/VGA - be a panelbe a másik oldalon meg direktbe rá lehet dugni tetszóleges LVDS/Dual/Signle channel max 18 bites panelt .
nem kell monitort hackelni , bármilyen notiból lenyúlt TFT vel mennek . -
ferkoboy
senior tag
Na ezt nem vágom, tudtommal ugyanugy van gyujtója, stb... Egyik haver autovillamosságszerelö, ö vetette fel az 5letet. Gondolom ha szépen megkérem segit ebben.
A fogyasztás miatt sem lenne azért mind1, bár kétségtelenül az ára sem 10e huf. Élettartam miatt azonban elképzelhetö,h megéri. -
ferkoboy
senior tag
Ha a gyujtopontokbol indulunk ki, akkor az egyszeres fókoszban kellene állnia a pontszerű fényforrásnak,h az lcd felszinére meröleges, egymással párhuzamos fénysugarakat kapjunk.
Lassan neki kell állni rajzolgatnom, mert egyébként csak magamat viszem be a hínárosba...
Jó h valaki figyel.
-
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
Savval maratott, vagy homokkal fuvott üveglemez...
A savval maratott a finomad, jobb, de e homokkal fuvott is megteszi.
Gyakorlatilag ez egy matt üveg. Egyenletes fényeloszlást tesz lehetővé.
Az üveg egérpadok is ilyenek.
(használják profi fényképezögépeknél is,a keletkezett kép ideiglenes felfogására) -
ferkoboy
senior tag
Mondjuk a LumenLabos 7''os lcd-re azért kiváncsi lennék...
Egyébként ha nem fix képátlót akarsz, akkor el tudok képzelni egy olyan keretet/keretrendszert, melyel a kivánt képaránynak megfelelöen takarhatod ki a kijelzőről a használni nem kivánt részeket. Akár ugy, ha a vetítö dobozának oldalán lehessen ezt cserélni.
mod: mintha a 2 fresnel-es megoldásnál a hátsó fresnel-t arra használnák, h egyenletesebb legyen a fényeloszlás. Én itt egy savval maratott üveglemezre gondoltam (bár kérdés,h az mennyi fényveszteséggel jár)
[Szerkesztve] -
ferkoboy
senior tag
A fizikai méreteire gondoltam. Sztem a jó képminöséghez jó lenne egy jó képátlóju panel, pl 1280x1024, melyböl a filmnek megfelelően ki lehetne szürni (vagy vezérléssel, vagy esetleg takarással) hogy a többi pixel ne legyen aktiv, amit nem használunk.
Szoval a panel mérete - képminöség megbonyolitja annyiban a dolgot,h egy kis szobába ne egy ''ormótlan'' doboz kerüljön. Gondolkozok még,h mivel lehetne helyet spórolni, de aszem a fresnelt helyettesitő bi- plánkonvex lencserendszeremtöl függ, h milyen hosszu optikai tengely mentén valósuljon meg, h éles képet kapjak majd a falon.
Tükrök/prizmák is szóbajöhetnének, csak a tükröknél sok fényeröt lehet veszteni, prizma meg nem terem minden bokorban...
560$ nem is rossz, de az ott prezentált képekkel még mindig az a gondom, h gondolom a legjobbakat válogatták ki oda, de ezeknél is jól látszik a megvilágitás hibája, hogy a kép közepe-tájéka egy körvonalszerüségig jóval világosabb.mint a széli részek. -
ferkoboy
senior tag
Hát... a 7'' ami nem egészen szimpatikus, meg ugyfest a képe tul erös középen. Én megpróbálkoznék az egyenletesebb fényszórás érdekében egy savval maratott üveglemezzel a lámpa elött.
No meg mennyiért ér ez ide kishazánkba... Passz. Jó lenne tudni. Amugy szimpatikus (pl az árakat tekintve
a fenntartásról nem is beszélve)
Az a baj, h ekkor kihagynám azt az érzést, h ''igen, ezt én csináltam''. De az is lehet, h a saját ''termékem'' közel sem lenne ilyen esztétikus, s ezért nem lennék vele megelégedve... -
ferkoboy
senior tag
Nézegetem,szemezgetek az infocus x1a-val, itt ph-n árulja a srác. Elég kedvezö az ára, ezért nem tudom még elhatározni magam, h akkor belevágjak.
Én is vághatném sokkal jobban a témát, csak a lustaságot levetközve rá kellene állni.
Addig egy pár link, h legyen mit olvasgatnod:
(nem szorosan a projektor épitéshez ugyan, csak mint optika...no meg magyar nyelven, h értsük is miröl van szó)
Lencsehibák:[link]
Optikai leképzés[link] De van itt még más is
Geometriai optikárol egy kis gyüjtemény:[link]
Egykori anyaintézményemtöl: [link]
Meg egy kis kakukktojás: [link]
Gondolom nem fogsz unatkozni.
-
ferkoboy
senior tag
Egyébként hogyhogy az épités mellett döntöttél?
Én még mindig fontolgatom a dolgot. Csakis a gyári projektorok lámpaárai riasztanak vissza...
Van pár érdekesség, h hogyan is korrigáljuk a szinhibákat, hogy lehet megszüntetni a szférikus aberrációt, stb...
Igyekszem ábrákat is mellékelni, s megoszatni ezeket a dolgokat,hogy ha más is belefogna, akkor tökéletesithessük projektorainkat. -
ferkoboy
senior tag
Nincsen sajnos. Én is csak külföldi linkeket néztem, amin mindenki Fresnel-t használt...
Vetítögépeknél tanultam ezt optika/finommechanika órán... Láttam a Fresnel hibáit, s a dupla plán-konvex rendszer elönyeit is szabad szemmel, de projektorépítésben nem találkoztam még ezzel,h ezt a módszert alkalmazta volna valaki a kondenzornál.
Le tudom rajzolni pl Photoshopban vázlatosan, de csak a 7végén. Most nem állok le paintben szerencsétlenkedni... -
ferkoboy
senior tag
Nemtudom, én idegenkedem a fresneltöl. Kicsit torzít... De ez saját, szubjektív vélemény.
Amugy te hogy állsz a tiéddel?
Optikailag szeretném kivitelezni a lencse részét, két plán-konvex lencsével, légközösen illesztve... De minden még átgondolás/tervezés alatt áll. Nem célom próbálkozni, hátha jó... Szeretném a hibaleetöségeket is minimálisra faragni. -
orkester
őstag
Hello!
Ha csinálok, akkor mindenképpen építenék, nem az írásvetítős változatra gondoltam.
Azt nem tudom, hogy itthon meg lehet hozzá kapni valahol az alkatrészeket, vagy csak külföldről lehet rendelni? Mert pl ez [link] a szett egész jó lenne elsőre, de jobb lenne olcsóbban kijönni belőle. Ugye ehhez még LCD panel is kéne + a fa anyag stb.
Azzal nem vagyok teljesen tisztában, hogy ha tv-t is akarok rajta nézni, ahhoz milyen plusz dolog kell, ha kell egyáltalán?
Nem vagyok egy nagy műszaki szaki, de ettől függetlenül buzog bennem a vágy, hogy csináljak egy projectort.
Nem utolsó sorban mindenképpen 100E alatt szeretnék kijönni belőle. -
Macilaci457
őstag
Az izzóhoz én sem értek, de majd a szakemberek....
A vignyettálás télleg zavaró, de én nem úgy oldanám meg.
Legalább akkora, de inkább nagyobb freshnel kell mint a kijelző amúgy is.
Én inkább egy 14''-os kijelzővel próbálkoznék... na de olyan nem nagyon van, szóval nagyobb freshnel kell. A régi típusú vetítővel egyébként is gáz van, mert ott is A4-es a freshnel, tudtommal, és a 15'' monitor nagyobb nála. -
Macilaci457
őstag
itt egy post egy másik fórumból:
Sziasztok!
Egy kis fénytan dióhéjban:
Az általunk használt fényforrások, széles hullámtartományban sugároznak, az infravöröst?l kezdve, a látható fényen át (vörös,zöld,kék), az ultravioláig. Minnél kisebb a fény hullámhossza annál jobban nyel?dik a környez? gázokban, anyagokban.Ez a nyel?dés amit?l melegszik minden ami a sugárforrás közelében van, még maga sugárzó test is. Emiatt van, hogy az infravörös sugárzás (aminek a legnagyobb a hulláhossza) pl. áttud ''menni a falon''. Van mégegy kellemetlen tulajdonsága, ez pedig az,hogy elnyel?désekor nagyságrendekkel jobban termeli a h?t mint más sugárzási fajták.
Az egyes világítótesteket más és más módszerekkel állítják el? a fényt és eszerint változik a h?leadásuk is, attól függ?en mennyire keskeny az a hullámsáv ahol világítanak és, hogy mekkora a sugárzásiteljesítmény (i.k.: mennyi fényes a világítótest)
Egy sugárzási fajta, ha egy tárgyba ütközik a célanyag és a szugárzás fajtájától függ?en, többé kevésbé elnyel?dik. Ez a besugárzási teljesítményt?l függ?en megemeli a céltárgy h?mérsékletét.( Emiatt melegszik a reflektor háza, nem csak az izzó.)
Példák:
Ívfény:
Nincs vörös és infravörös sáv, ellenben rengeteg az UV sugárzás a színképben. Emiatt csak közvetlen közelében melegít.Viszont nagy a fényteljesítmény.
Izzószál (ég?):
Az szál h?mérsékletét?l függ?en változik a sugárzási sáv, minimális UV tartománnyal.(Lásd: f?t?betét és infralámpa.) A sugárzási sáv függ még a tölt?gáz min?ségét?l is. (Pl:Emiatt drágák az izzók a projektorokba.)
Hideg fényforrások (Neon, kompakt fénycs?, kémiai fényforrások): Keskeny sugárzási sáv, minimális h?kibocsájtás.Kicsi fényteljesítmény.
Megoldások:
Izzószál és a reflektor mechanikai h?je ellen:
Lyukak a refi oldalán. És egy ventillátor.
Infravörös sugárzás ellen:
Drága és speckó infrasz?r?.(Kékes szín?)
A korábban említett Lehel h?t?s megoldásban a kisméret?, 4'' 320x200-as kijelz? a h?t? fagyaszt? részében kapott helyet és indításkor 4-5 C-ra lett leh?tve. A refi bekapcsolása után a legtöbbször 15-20 perc volt amíg deresedett a darab és utána vált ''élvezhet?vé''.
Más h?szigetelési eljárások:
Amiket felsoroltál azok mind jók, csakhogy van egy probléma. Nemcsak a h?t fogja meg hanem csökkenti is a fényer?t.(Egy ablaküveglapnak, emlékeim szerint, 8% körül van az elnyelése a látható fénytartományban.)
Üdv:
RJ
U.i.: Természetesen a fent leírtak er?sen leegyszer?sítik a fénytant, de nem kívánok err?l disztertációt írni... -
Macilaci457
őstag
-
Macilaci457
őstag
És hogyan oldod meg az izzó öregedése melletti szineltérést. Úgy értem nem lesz sárga- a fehérből?
Trapéz korrekciót a lencsék mozgatásával meg lehet oldani?
A méret nekem azért gáz, mert leginkább a plafonra rögzítettem volna, mert a földön nincs hely. Kicsi a szoba. És persze nem egy garázsról van szó, hanem nappaliról, szóval nem mindegy, hogy néz ki.
De kiváncsi vagyok az eredményeidre, mert idővel lehet hogy megpróbálom redukálni a méretet, például 10-12''-os kijelző használatával, de most se $ se időm rá, csak elméletben tervezek. -
Macilaci457
őstag
jah... és CSAK 90-100e az anyagköltség?
Azért nem mondom, ez sem annyira olcsóság még így sem.
Továbbá ugye szinte szállíthatatlan...
Talán ki lehetne indulni egy sima projektorból? mert a méret úgy látom, hogy a 15''-os LCD-n bukik meg....
Láttam használtan projektort IZZO NÉLKÜL 35000 pénzért. Abban ugye elég kicsi az LCD, csak a megfelelő helyre kellene sugározni a fényt. -
-
Macilaci457
őstag
Oké, de 500W-os halogénnel....?

Azért az energiatakarékosság is lehetne szempont. Amúgy engem régen a ledes megoldások érdekeltek, na de amikor 200 Ft-os ledből veszel 500 Db-ot.... és még nem is az igazi...
Pláne hogy 10 Db már fél ampert megeszik. Szóval kell hozzá 25 amperes táp 1,5 volton...
Tulajdonképpen én egy kicsit kiábrándultam az olcsó projektor tervekből, mert a kisérletezés a jó projektorhoz sokba is kerül.
De lehet hogy jó tervezéssel meg lehetne csinálni egy egész kompakt prototípoust.
A legtöbb mindig a lencséken és a lámpán bukik meg (meg a hőn - és innentől a zajszinten is). Panelt, meg 500W-os halogén izzót mindenki tud szerezni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- PlayStation 5
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Béta iOS-t használók topikja
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Minőségi ugrást hozhat a One új médiaboxa?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Goddess of Victory:Nikke
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Dell 14 Latitude 5440 FHD IPS i7-1365U vPro 10mag 32GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3829, 94% Akkumulátor
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Feltéve, hogy a levegőnél optikailag sűrűbb (azaz nagyobb törésmutatójú) anyagból van 
)
) (Nem biztos. Lehet.)
)
Nem nagyon kevés az...? 
![[kép] [kép]](http://www.lumenlab.com/img/diyprojectors/vakantieman150_116.jpg)