- Minden fronton drágulást vár a DRAM-piacon a Trendforce
- Csatlakozik a chipgyártást forradalmasító Terafabhoz az Intel
- A processzor tokozásán szállítja a memóriát a GMKtec legfrissebb mini PC-je
- Fél évszázados Apple jubileumot ünnepel a 8BitDo ízig-vérig fém billentyűzete
- Nem csak nagy, de gyors is az LG önerőből AI felskálázást biztosító monitora
- Milyen egeret válasszak?
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- E-book olvasók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Harminc százalékos áremelésnél állhat meg az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Szia!
Régebben és akkor sem túl sokat foglalkoztam U90 programmal és Jazz-el.
Így belelapozva azt látom hogy timernek nem lehet változót megadni (csak HMI változót lehet linkelni hozzá, tehát a HMI-ről állíthatóvá lehet tenni egy timert).Ha mindenképp analóg bemenettel kell az időzítő idejét beállítani, akkor egy kicsit gépészkedni kell hozzá azt hiszem.
Egy időalappal előállított impulzusokkal növelsz vagy csökkentesz egy változót és azt hasonlítod össze az analóg bemenetről olvasott értékkel.
Persze az analóg bemenet aktuális értékét skálázni kell (jobb esetben erre egy osztás vagy szorzás is elég). -
draht
csendes tag
Sziasztok! Üdvözlöm a fórumozókat!
Teljesen új vagyok itt és plc-k területén. Eddig OMRON ZEN-nel meg tudtam oldani amit kellett, most azonban komolyabb vezérlést kellene megoldanom.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám megoldani hogy a PLC /valószínűleg UNITRONICS JAZZ/ analóg bemenetére kötött potméterrel / 0-10V/ miként tudnám a program futása közben az egyik időzítő késleltetési idejét változtatni. Sokat kerestem, de a konkrét megoldást nem találom. Remélem nem hüleség amit kérdezek. -
crucified
tag
válasz
Achilles83
üzenetére
Szia, élőben is menni fog.
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83
üzenetére
Szia!
"Ha ugyanarra a címre rakom mind az 5 plc-be a változtatni kívánt értéket, akkor attól félek, hogy csak a plc-be változik."
Ugyanarra a címre állítsd be mindegyik kijelzőn a változót.
Ha valamelyiken átírják (vagy akár a PLC írja át) a többi panelen azonnal látható lesz a megváltozott érték, mivel ciklikusan kiolvassa mindegyik. A panel csak akkor írja ha módosítják az értéket. -
Achilles83
csendes tag
Sziasztok!Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott 5db Omron NS5-ös kijelző.A kijelző a PLC-vel Etherneten kommunikál, a PLC-k egymással profibuson.
A kijelzőn különféle értékeket lehetne beállítani, na most az lenne a cél, hogy ha az egyik kijelzőn megváltoztatok egy értéket, akkor az összes többin is megváltozzon, és nem csak a PLC-be, hanem a kijelzőn is.Ennek az lenne az értelme, hogy a kijelzők viszonylag távol vannak egymástól, és azt szeretném ha mindenhonnan lehetne mindent állítani, hogy ne keljen annyit mászkálni.Ha ugyanarra a címre rakom mind az 5 plc-be a változtatni kívánt értéket, akkor attól félek, hogy csak a plc-be változik.A válaszokat előre is köszönöm. -
byte-by
tag
halo !
" hanem az hogy mennyire hatékony és áttekinthető lesz az eredmény.
Ez akkor fontos ha hibát kell keresni vagy módosítani."egyetértek.
egyébiránt kissé kijavítom magam, miszerint létrehozható bármilyen "szükséges bonyolultságú" program, adott esetben.
ezt csak azért, mert azt gondolom nem az a cél (vagy legalább is nem az kellene célnak lenni), hogy bonyolult legyen a program,hanem csak a szükséges mértékben.
-
Szirty
őstag
válasz
byte-by
üzenetére
Szia!
"létrával és a hozzá tartozó létrás és/vagy strukturált text fb blokkokkal ugyanúgy létrehozható bármilyen bonyolult program."
Igen (vagy inkább majdnem igen). De nem az a kérdés hogy létrehozható-e, hanem az hogy mennyire hatékony és áttekinthető lesz az eredmény.
Ez akkor fontos ha hibát kell keresni vagy módosítani.Siemens-nél (300/400) az STL nem alternatívája egy az egyben a LAD/FBD-nek. Azoknál alacsonyabb szintű.
Ezért hiába fordul a LAD és FBD vagy az SCL is STL-be, az STL nem fordítható vissza feltétel nélkül ezek valamelyikére. Ennek előnye is van és hátránya is van. -
byte-by
tag
válasz
molntomi
üzenetére
halo
ha Szirty nem szólt volna hozzá a dologhoz, én azon megállapítás után, hogy
"Komolyabb feladatoknál már nem elég a LAD programozási nyelv, kell az STL is"
és
"Ügye a Létra nyelv még a relés korszakból maradt fent, de sokszor ez nem elég."
erősen kérdőjelet tettem volna.régebben siemens-el dolgoztam, de jó ideje már megint csak omronnal.
ugyan van mnemonic nyelv, de az is csak a létra fordítottja.létrával és a hozzá tartozó létrás és/vagy strukturált text fb blokkokkal ugyanúgy létrehozható
bármilyen bonyolult program.
ha akarnék se tudnék omronba stl-be programozni, és van még jó pár olyan típus aminél nincs lehetőség használni stl-t.ez természetesen nem hitvita, mindenki úgy programoz ahogy
számára a legkedvezőbb. -
Szirty
őstag
válasz
molntomi
üzenetére
Szia molntomi!
Sajnálom, félreértés van! Úgy néz ki nagyon benéztem elnézést!.
Nem írtad le hogy az említett üzenetet a panel küldi backtransfer során és nem a PC!!!Na mindegy. Innen az erdőből üzenem, hogy ezt olvasd el:
A 3. fejezet foglalkozik a problémával (7. oldal): "Why is the back transfer aborted with the error message
"Could not find the pdz file"?"Meg ez is hasznos:
[Back transfer devices] -
Szirty
őstag
válasz
crucified
üzenetére
Helló!
Néhány ok hogy egy blokkon belül miért vannak LAD/FBD és STL networ-ok vegyesen.
Az egyik ok az, hogy eredetileg FBD-ben készült blokk van átváltva LAD nézetre, vagy eredetileg LAD-ban készült blokk van átváltva FBD nézetre.
Bizonyos FBD network-ok ugyanis nem jeleníthetők meg létrában és ez visszafele is igaz. Ilyenkor a meg nem jeleníthető network STL-ben látható.A másik az ha LAD vagy FBD-ben készült blokkot STL-ben módosítanak.
A LAD/FBD megjelenítés ugyanis csak akkor lehetséges ha bizonyos szabályokat betart az ember STL-ben.A harmadik természetesen az amikor LAD/FBD-ben írt blokkhoz szándékosan STL-ben írnak meg network-öket.
Ilyesmit akkor csinál az ember (szerintem) amikor a logikai feladatok között egy számítási, adatmozgatási feladatot kell megoldani. Az utóbbira az STL egyszerűbb.
Pl. eltérő típusú (INT, REAL, stb) változókat kell összehasonlítani vagy azokkal műveleteket végezni. LAD/FBD-ben ez csak több lépésben és átmeneti belső változó használatával lehet megoldani, de STL-ben 3-4 sor z egész, nem kell temp változó sem.A használt nyelvet elsősorban a feladat határozza meg. A létra és az FBD rendkívül hatékony és áttekinthető még igen bonyolult logikai feladatok esetél is.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy a "bonyolultabb" feladatokra STL vagy SCL kell. Nem a eladat komplexitása dönt, hanem a jellege!
Több ezer logikai változós hálózatot az ír SCL-ben IF-elgetve akinek több női szülője van szerintem.Persze benne van a dologban az is, hogy "akinek kalapács van a kezében az hajlamos mindent szögnek nézni". Aki java-ban vagy C-ben programozott eddig PC-n az mindent java-ban vagy C-ben akar megoldani PLC-n.
-
Bazs87
tag
NTP szerver S7 300/400/1200/1500:
eddig 300ason teszteltem, be kell húzni a libből kb 10 objektet (néhány sfc, udt, fb).
Eztán a leírásnak megfelelően felparaméterezni az fb1000-ret és amint billen a startjel gyönyörűen működik.
(tesztelve egyenlőre python3.4 ntp libbel [link] és egy erre használható ingyenes tool-lal [link] hasonló szintax-szal reagál, mint a pool.ntp.org, ebből gondolom, hogy menni kell)Remélem valakinek hasznos lesz az infó.
Üdv!
Bazs87 -
molntomi
csendes tag
válasz
crucified
üzenetére
Szia!
Nem hozzám szólt a kérdés, de megpróbálom megválaszolni.
A különbséget szerintem a feladat és a programozó határozza meg.
Komolyabb feladatoknál már nem elég a LAD programozási nyelv, kell az STL is.
Másrészről ki mire specializálódik, STL, LAD vagy FBD esetleg SCL. A programozó dönti el melyik neki a szimpatikusabb az adott feladathoz. Ügye a Létra nyelv még a relés korszakból maradt fent, de sokszor ez nem elég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Milyen egeret válasszak?
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- Hálózati / IP kamera
- Google Chrome
- E-roller topik
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- JBL Bar 5.1 (Lecsatolható háttérsugárzós) Soundbar 510W, mélynyomóval
- Asus rog strix rtx 4080 oc
- Játékra vagy Munkára! Csere-Beszámítás! I7 3930K / Nvida GTX Titan B / 16GB DDR3 / 500GB SSD!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Z790 / I5 14600KF / 4070Ti Super / 32GB DDR5
- EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 HYBRID
- 27% - ÚJ GAMER PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5090 / 48GB 6000MHz / 2TB NVMe / 1250W Gold! BeszámítOK
- 58.5 mm full fém tamper
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 34WR50QK-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync / sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest