Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KB.Pifu

tag

válasz Dezsi82 #4666 üzenetére

üdv!

Nagyrészt egyetértek veled, viszont én akkor csak úgymond a szerencsétlenebb fajta vagyok, valóban nem programoztam még semmit, a "suli" kilökött az ajtón oszt szevasz.
    Azért vagyok szerencsétlen, mert hiába teperek, "mérnök" létemre minden nap nyakig olajos vagyok és egész nap benne csücsülök a gépben ha az kell. (emulziós hűtésű cca 10 éves fémmegmunkálók, sorjázók stb, mindenhol vastagon áll az olaj)
    Én megelégednék kb 250-300 ezer huf BRUTTÓ kezdő fizetéssel is egy új munkahelyen ahol végre PLC programozással kell foglalkozni, ami azért nem sok (pláne hogy se hülye, se pályakezdő nem vagyok), sőt Pesten még kevés is. (nah jó, ott lehet kicsit többet kérnék :D)

3 éve végeztem és még mindig azzal heccelnek, hát te ilyet még sosem csináltál... persze, mert nem is engedtek oda. Pályakezdő PLC programozó állást meg szerintem nem létezik.

A kedves cégvezető úr elmagyarázta, hogy azért nem vesz fel programozónak, mert elkérem és megkapom a havi br 300-at, neki ez ugye minden jutalékkal együtt 450 k-t (most nem vagyok biztos) jelent havonta, egy évig csak a betanításomra megy az idő aztán meg jól lelépek. Jah megköszöntem az állásinterjút aztán elmentem, sokat alkudozni nem kellett.

Viszont, ami miatt nem érdekel annyira a karbantartás, mert ott olyan sosem lesz, mint amiről itt gyakran szó van, HMI programozás, PLC és HMI közötti kapcsolat figyelése, analóg bemenet skálázása stb, ami miatt a programozó programoz és nem karbantart, amit tényleg a programozó talál ki, valamiért sokan nem értik, hogy a programozó és karbantartó az nem ugyanaz, karbantartótól senki nem várja el, hogy STL-ben olvassa a Siemens programot, de még azt sem, hogy tudja hogy az integer 2 byte-val mekkora értéket lehet megjeleníteni. Neki nem ez a dolga, akkor nekem miért kell egyszerre 2-3 különböző szakmát tudnom?

Ha a gépet helyszínen be kell rúgni, akkor nincs mese javítani kell és bemászni akár egy érzékelőért is a gép alá, én ezt bármikor megteszem (szerintem csak erre kell a karbantartói tapasztalat).

Persze sokat látott ember hamarabb elboldogul, akár a tervezésben is be tud dobni jó ötleteket, de javítsatok ki ha tévedek, ilyen cégeknél csak feljogosított személyek tervezhetik a villamos rendszert, kamarai tagsággal meg ilyenek.

Új hozzászólás Aktív témák