Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KB.Pifu

    tag

    Szia Szirty!

    ezt írtad nekem régebben

    "- Készíts olyan blokkot, ami analóg bemenetről érkező (0-27648) értéket beállítható fizikai mennyiséggé skáláz. Pl. ha az analóg bemeneten egy 200 bar-os távadó van, akkor a 0-27648-at alakítsa 0-200 tartományra. Ilyesmire gyakran van szükség.
    - Valósíts meg az előző blokkal (vagy azt egészítsd ki) olyan küszöb érték kapcsolót, aminek állítható hiszterézise van. Tehát beállítasz 114 bar nyomást, az legyen a hiszterézis tartomány fele. Ha a mért érték átlépi hiszterézis tartomány tetejét, akkor kapcsoljon be egy bitet, és csak akkor kapcsolja ki, ha a mért érték a hiszterézistartomány alja alá esik"

    a múltkori segítséged az INC parancsnál ennek a megvalósításának az első lépései.
    Mivel nincs PLC-m nem tudok analóg bemenetet szimulálni csak tizedmásodpercenként változtatom az integer értékét.

    Nem foglalkoztam még élőben olyan folyamattal ami hiszteréziskapcsolót használt volna ezért nem minden tiszta nekem.

    tehát tizedmásodpercenként (ob38) növelem az értéket vagy csökkentem, 1200-nál bekapcsol egy bitet 1080-nál pedig ki.
    Első megoldásomban a bit resetelése előtt figyeltem, hogy tényleg csökkenő tendenciát mutat-e az integer. De szükséges ez? Mert 1200 felett mindig 1 a bit értéke, 1080 alatt pedig mindig 0.

    1. eset: szimulátor 0-ról indul fel 2000-ig aztán vissza, akkor OK

    2. eset: mondjuk rögvest az érték 1195-ről indul, és csökken, akkor a bitnek 0 -nak kell lennie? Gondolok arra, hogy mivel fizikai folyamat aminek idő kell a megváltozásához, akár mondjuk át is léphette a küszöbértéket, csak akkor mi nem mértük.

    Az ilyen hiszterézis kapcsolóra mondanál egy példát? A feladat alapján a nyomás figyelése, de azt az idő vagy hőmérséklet függvényében történik?

    üdv
    Pifu

Új hozzászólás Aktív témák