Új hozzászólás Aktív témák
-
Attix82
addikt
Mire gondolsz?
Így van nekem beállítva az LS. ( 1 db rtx 3080)
NVCP:
Vsync off
Low latency: ultra ( ne hajtsa 100%on a GPUt)
Gsync onIn game:
- fps limit 72
- Reflex ONLS:
Adaptive 200 (240 hz monitor)
Flow scale teljesítmény ON
Maximum képkocka késleltetés 3 (de már 2 is rendben)
Gsync OFF (utóbbi nv drivereknél mikro akadásokat produkál) -
Attix82
addikt
válasz
Robitrix
üzenetére
Így van , de ha valakinek 30-al megy és 60-at generálsz már az is sokat jelent. Ha van 60 Fps-ed x3 x4 is rendben van. Legalábbis nekem.
A Lossless scaling jól beállítva + 1 képkocka sebességet ad hozzá. Vagyos 60 valós fps 16 ms akkor annyival lesz több. (Queue érték 0-nál) és mindegy, hogy x2 x3 x4 vagy adaptive.
70-80 valós fps-nél már elég jó a latency. De ez játék függő is.
-
Akelaman
tag
Ahogy màs tesztekben is làttam, nincsenek csodàk. +1-5% teljesìtmèny, +15% fogyasztàs, +10% hő. Mondjuk aki ezutàn èpìt annak opció lehet, ha kifogja esetleg kb. azonos àron. Nyilvàn +20-40-60e ft-ot nem igazàn èr meg.
-
hegezsolti
csendes tag
Köszi a tesztet !
-
realme
tag
Úgy nézem hogy hatalmas szerencsém volt hogy 2024 utolsó hónapjaiban beújítottam a gépet mert az AI miatt itt egy hamar nem lesz gépújítás, a játékok sem igen igénylik így egy darabig elleszek a 7800X3D és az RX7800XT társaságával.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Itt írnak méretet meg gyártást.
Itt is 3 félét írnak. -
Dragon3000
nagyúr
Igazad van, de a felület sokkal nagyobb és a legfontosabb, hogy ott az ihs a megszokott vastagságú, így könnyebb elvezetni is a hőt. Viszont nem részletezik, hogy mi mekkora felülettel rendelkezik csak egy összesítettet találtam. Mondjuk az intel is félrevezető, mert a saját oldalán tsmc 3nm-t írnak, míg a ph teszt szerint van 3-5-6nm is használva.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
285k nem monolitikus, részben azért is lassú szegény.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Csak azt felejted el, hogy a 265k/285k is monolitikus felépítésű és 243mm2 a lapka, míg amd esetében 9600x-9800x3d-ig chipletes felépítés 192,6mm2 és a nagyon melegedő rész 70,6mm2. Ezek után szerintem nem kell megmagyarázni, hogy miért nehezebb elvezetni a hőt az amd esetében és ezt még megfejelték az am4 hűtő kompatibilitás miatti vastagabb ihs-sel.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Már megint 150-200e, miközben 130e a 7800x3d és az 50e-res alaplapban is ugyanúgy megy, mint a 200e-res lapban, ha nem kell sok m2 foglalat és elég a gen4, akkor ott van az 50e-res, ha kell a gen5 pci-e és m2 esetében is, akkor ott van 70e körül már választék, de maga a cpu ugyanúgy fog teljesíteni mindkét lapban.
Nem te mindig azzal érvelsz, hogy nem ér meg 100e plusz kiadást, miközben bolttól függően egy 14600k-nál 10-30e-rel drágább csak, ha meg 9700x-hez képest meg 10-20e a különbség, a 9800x3d nem éri meg az árát egy 7800x3d-vel szemben, mert nem nyújt annyival jobb teljesítményt, mint amennyivel drágább, de valahogy mindig a 9800x3d-vel érvelsz, ha árról van szó, gondolom azért, mert az drágább és jobban passzol a mondókádhoz.
Ahogy a 300e-res ram is volt októberben 45-50e, nem sokat ér, hogy volt annyi, ha most nem annyi.
Nekem 5800x3d-m van, ennél nem ugrál fel 60-70 fokra még böngészés közben sem, de értelmes alaplap vagy vezérlő program esetében van olyan is, hogy ne reagáljon azonnal a vezérlés és az ilyen pillanatnyi kiugrásokra nem változik a ventilátor sebesség és kész. -
bteebi
veterán
Attól függ, hogy mi a baseline. Mivel abszolút nem játszom PC-n, ezért elvoltam a ~10-12 éves gépeimmel is (i5 4. generáció, DDR3, SATA3-as SSD), de elkezdtek behalni (talán VRM probléma miatt?). Szóval nekem lehetne izgalmas az idei év (mondjuk Ryzen 7 9700X egy X870-es lappal), de a RAM/SSD/HDD árak brutál megugrása lehet, hogy arra fog sarkallni, hogy inkább várjak még egy évet.
Pedig már jó lenne valami jó, de nem kell bármi áron. -
tranceplanet
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Ugy h ha tetszik ha nem meg mindig a gpu elsosorban a fo komponens a jatekoknal egy atlaguser szamara.
Történet vége! Igazad van!
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Nem terjesztek semmit. Ezek az anomaliak megvannak az amdnel. Az h te ezt elfogadod termeszetesnek ez a te dolgod.
En egy szoval nem mondtam senkinek h ezek a procik rosszak lennenek vagy ne vegye oket senki.
A megtevesztes inkabb az amikor boldog boldogtalanra ravannak eroltetve, akar a vga karara is. Ugy h ha tetszik ha nem meg mindig a gpu elsosorban a fo komponens a jatekoknal egy atlaguser szamara.
-
tranceplanet
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Egyáltalán nem erről van szó, egyszerűen demagóg vagy! Használsz egy teknikát és az újak kicsit másként működnek és te ezt elkönyveled úgy, hogy egyszerűen szar! Mégegyszer leírom tíz éve Intel Xeon-okat használok, nincs részesedésem. Abszolút nem érdekel mit használsz, szíved joga. Viszont amikor itt téves információkat terjesztesz, az finoman szólva is káros, a laikus felhasználókra nézve. Ezen kellene elgondolkodnod kicsit, de úgy érzem falra hányt borsó az egész, kezdem feladni a dolgot. Bár nem is csodálkozom, mert már régen ismerlek innen a fórumról, csak hozod a formád. Szóval béke és mindenki vegyen azt ami neki tetszik és úgy gondolja megfelelő a számára, mindenféle elfogultság nélkül. A helyzet az, hogy nehéz mellé lőni, mert minden termék hoz egy kötelező szintet, most tök mindegy mi van a kupakra írva. Mondjuk a fejleszthetőség nem hátrány, szóval a lehetőséget adjuk meg, ha kérőbb egy erősebb procit pattintanánk a foglalatba, tudjunk élni a lehetőséggel.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
A relative magasabb , meg ossze vissza ugralo homersekletek mar a 2600x emnel is megvoltak. Ment is a haztol eleg gyorsan. Azota nem probalkoztam amd procival.
Hat az arrow lake is elv 3nmen keszult megis eleg jol megoldjak az elvileg nagyobb fogyasztas ellenere is mindenfele homersekleti anomaliak nelkul.
Ertem en h divat utalni az intelt , meg mentegetni minden hulyesege ellenere az amdt, nekem mindegy.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Volt 70ert alzan nem is olyan regen 14600k. (Oktober kornyeken), core5ok 70k kornyeken most is.
Persze kell ala normalis lap, de egy 150-200ezres procit se 50ezres lapban hajtasz. A normalisabb lapok kozott meg a ket vonalon nagy diffik nincsenek.
En tovabbra sem mondtam h az x3d-k rosszak vagy ne lennenek jobbak mint az inteles pajtik, a kerdes inkabb h rengeteg jatek/ alkalmazas van ahol ezert a felarert semmit nem profital a user.
Ugralo homerseklet: en idle allapotrol beszelek, amikor egy bongeszonel is felugral 60-70Cra minden kulonosebb ok nelkul.
-
omfgk
veterán
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Azért azt ne felejtsük el ,hogy egy konzol már masszívan 200k alatt van.
Ami, bár trükkökkel, alacsonyabb beállításokkal és felskálázással, de fix 60 fps-t céloz meg.Vagyis egy ennél egyértelműen drágább pc-vel kapcsolatban már felmerülnek igények.
Minimum az ,hogy 60 fps alá nem esik be soha.
És ez mondjuk a 12400 + 5060 vagy 5060Ti szint.Feljebb pláne igaz, mondjuk egy 14600K+5070Ti-al.
Én is, amikor másnak kell ajánlani proci és vga párost, nagyjából így nézem.
Aztán ha már a 60 fps nem gond, akkor mindenki eldönti ,hogy részletesség, vagy több fps.
5090-el is lehet 60 fps, mert mondjuk Path Tracing, 5070-el is lehet 120 fps, mert DLSS Performance mondjuk 4K-ban. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Árukeresőn nézem a 14600k-t és 100e alatt nem találok, ha meg valaki nem akar régi platformra menni, akkor 265k, ami 110-130e és máris ott vagyunk egy 7800x3d árában, de ha a 14600k-t nézzük már annak is jobb vrm-mel szerelt alaplap kell, így amit spórolsz a cpu-n, azt költheted a drágább alaplapra.
Az ugráló hőmérsékletre lehet ventilátor profilt beállítani, a melegedésről meg annyit, hogy játék közben nem lesz olyan meleg, mint stresszteszt közben, így ha játékra használod, akkor kisebb fogyasztás mellett hozza a többi teljesítményét és ez által kisebb hőmérséklet mellett is. -
KAMELOT
titán
válasz
Baltazár123
üzenetére
66k van Emerald. Jó reggelt
-
tranceplanet
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
" Es egyebkent az idle is ossze vissza ugralo homersekletet, meg a magas hofok problemajat megoldottak mar? "
Rohadt nagy tévedésben vagy, ez a magas hőmérséklet desing adottság. Neked ez a mumusod: nagy fogyasztás, magas hőmérséklet. Vehetsz 65-85W TDP cuccokat, azok nem fognak melegedni! Viszont nagyon fontos kiemelni, amint átállsz 4-7 nanométer cuccokra, nagyon kis területen nagy hőfok fog koncentrálódni, egyszerűen kicsi a DIE, nehezebb átadni az IHS-nek és a hűtőbordának. Pont ezért fejlesztettek rajta, mert a cache már nem a kupak alatt van, hanem a magok alatt, tehát kvázi már nincs a hő útjában egy réteg, így a magok közvetlen adhatják át a hőt. Azt viszont elárulom, ebbe az intel is belefut, mert ez a design hátránya. Most ezt szajkózhatod folyamatosan, de a fizikát nem fogod tudni megszekszualizálni. Nyilván design-beli fejlesztéseket lehet eszközölni és fejleszteni. Viszont a kis területen nagy tranzisztorsűrűség ez ilyen, iparági kihívás és naív vagy, ha azt hiszed, hogy ez alól az Intel mentesülni fog! Gondolkodj el egy kicsit. Vagy maradj örökre a 12. generációs procidon, ez is egy út!
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Teljesen mindegy, egy atlagusernek egy 80ezres 9600x / 14600k / core5 is unottig eleg.
Es rohadtul nem biztos h ez az x3dzes , meg low 0,1%ra gerjedes ezeknek a usereknek meger 40-50k felarat.
Es egyebkent az idle is ossze vissza ugralo homersekletet, meg a magas hofok problemajat megoldottak mar?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Az állításoddal még mindig az a gond, hogy vga limit esetében nem is lesz előrelépés erősebb cpu esetében, viszont, ahol jön nagyobb cpu terhelés ott már számíthat, hogy mégis milyen cpu van a gépben, akár x3d, akár erősebb intel. Ez lehet téged nem zavar, de mást érdekel, hogy vannak e fps beesések, mert ezeket sokkal előbb észreveszed, mint azt, hogy egyik cpu mellett 150 a másik mellett meg 160 fps-ed van... A fanatizmus meg érdekes a szádból, amikor mindig csak a 9800x3d árával érvelsz, miközben ott a 7800x3d, ami boltban is sokkal olcsóbb, pedig ez is jobb játékokban, mint az intel.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Nem kerdojeleztem meg h jo e jatekra. Hanem h megeri e magasabb felbontasokon nem 5090el hajtva a felarat. Ennyi volt az allitasom es a NEM volt a "felismeresem" magam szamara amikor a valtasom agyaltam.
Csak ugy latom itt oriasi divat tovabbra is h egyes termekek meg gyartok utani fanatizmus.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Neki minden drága és ilyenkor szokta hozni az olcsón beszerezhető xeonokat.
-
Baltazár123
őstag
vagy összekeverted az 5600x-el
40e jó ár volt az 5700x-ért bár árukereső szerint volt magyar kiskerben is ennyiért tavaly, lehet felesleges volt az alis bűvészkedés. Ha volt is egyébként ennél olcsóbban valamivel, a különbség nem olyan drámai, mint ahogy leírtad
Én 58e pénzért látok most újonnan tálcást, ha 5 évre veszem, akkor az is aprópénz tulajdonképpen és ez lehet a kompromisszumos proci, elég erős már, de még TDP 65w-t, kevésbé kazánfűtő, mint a nagyobbak és az ára is emészthető. -
tranceplanet
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
omfgk szavait figyeld, tudsz olvasni a sorok között? A 3DV-cache az AMD által egy kifejezetten játékra kihegyezett technológiája, amely egyedi a piacon, mivel senki másnak nincs hasonló cucca. Most nem vagyok jós, de a rozsdás bökőt a nyakamhoz, hogy az Intel hasonló technológián dolgozik, elhagyja az E magokat és bepakol egy gyorsítótárat az AMD-hez hasonlóan. Mármint, ha egyáltalán az Intel nem mondott le játékosokról és érdekli őket ez a szegmens, mivel az Nvidia már jól láthatóan lemondott a gémerekről. Az rendben van, hogy azt látjátok a 4K grafikonon, hogy az összes proci fej-fej mellett van, viszont ez semmit nem mutat meg, ahogy omfgk írta is itt a frametime görbe sokkal érdekesebb képet mutat, tehát frametime teszteket érdemes nézegetni. A V-cache nélküli megoldások egyértelmű hátrányban lesznek, nem tudnak olyan egyenletes görbét produkálni, hanem FPS beszakadások lesznek, multiban meg főként. Most hogy neked vagy másnak mennyi minimum FPS-re van szüksége az élvezhető játékhoz és fluid játékmenethez, azt mindenki döntse el maga. Az ár pedig megint egy másik marginális kérdés, hogy ez kinek mennyit ér meg, nos ez most 200K felett elérhető, ez van, nincs konkurencia. És valóban V-cache alatt is van élet, lehet válogatni, a piacon rengeteg választási lehetőség biztosított. Kinek mi, Ultra vagy Ryzen tökmindegy mindegyikkel lehet jól játszani. Viszont attól hogy még ti a földbe dugjátok a fejeteket, ezek a technológiák léteznek és valóban nem mindenkinek szól, de a lehetőség adott, hogy megvásárold, te döntésed, te pénzed. Viszont állandóan idejönni egy ilyen hír alá, hogy magas felbontáson minden proci egyformán teljesít, az a tudatlanság mintapéldája, már ne haragudj. Én nem vagyok érdekelt egyik márkával kapcsolatban sem, nincs jutalékom sem, hogy toljam a termékeiket. Xeon procikat hajtok jó régóta, már sajnos játékra sincs időm, szóval még csak nem is vagyok érintett a témában. Ez viszont fárasztó, amikor ilyeneket olvasok, mert a tényekkel nem lehet szembemenni, persze lehet szélmalom harcot vívni csak felesleges, de ha ettől boldogabbak vagytok, hát szívetek joga. Az Ultra procik produktivitásban domborítanak, a V-cache procik pedig gamingben, ez a nagy büdös helyzet. A két gyártó következő generációi meg majd meglátjuk mit tudnak felmutatni. Amúgy mellékesen megjegyzem, még a 7800X3D proci is megvásárolható, kicsit barátibb árazással, akinek fontos, hogy az utolsó FPS-t is kisajtolja és kell a stabil frametime görbe.
-
DudeHUN
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Játéktól függ nagyon. Konzol stílusok esetén legtöbbször valóban nem kell erősebb processzor. Főleg nem a 60 fps-hez. Viszont vannak játékok, ahol jól jön megfelelő videokártya mellett, ha stabilan 60 fps fölött akarunk lenni. Urambocsá' kijelzőnk tud többet. Space Marine 2, Monster Hunter, stb... És vannak stílusok, amik alapból proci limitesek közepes kártya esetén is és a 60fps-hez kellhet erősebb CPU. Farthest Frontier jó hasznát veszi a X3D prociknak (értsd nálam az 5700x szenved már nagyobb népesség esetén) és ezekben az RTS, sim zsánerekben nem ő az egyetlen.
Tudom indie címek sehol nincsenek tesztelve ezekből. -
Baltazár123
őstag
Alin megqrvultak az eladók és nem néztem át az összest, de magyar kisker ár felett akarják adni ahogy én látom és még talán a vám is rájön. Most esélytelen onnan jóárasítva rendelni. Ha azt nézem, hogy 4-5 évre veszem legalább, akkor a magyar kisker ár, a 65e se vészes érte. Mondjuk hogy tényleg mindenhol ez a g.ci spekuláció, mert az AMD ennek például nem növelte az árát, hanem a kereskedők akarják behúzni a minél nagyobb hasznot.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Csak ha megnézed VTom-nak válaszolt Sinesol, akinek 7800x3d és 4090 van a gépében, ezzel a felállással a 7800x3d is tesztek szerint több játék átlagát nézve min fps-ben van 30% előnye, van olyan játék, ahol többi is...
Nekem az h a 0.1 ne menjen 100ala nem er 100k felárat akar egy 9700xhez kepest sem. Foleg h az x3d mas alkalmazasokban meg csunyan elverzik.
Nem is kell 100e pluszt kiadni, ha játék a cél, akkor ott van 130e-ért a 7800x3d, ami ugyanúgy jobb lesz erre, mint a 9700x, ami 110-120e-be kerül.
A más alkalmazásokban csúnyán elvérzik mit is takar számodra?
Techpowerup tesztben a 9700x vs 9800x3d esetében szinte mindenhol az x3d teljesít jobban és itt a játékokat nem néztem, 7700x vs 7800x3d esetében meg minimális volt a 7700x előnye. -
omfgk
veterán
válasz
Swaggering78
üzenetére
Hát ha valakinek a konzol input megfelelő, akkor igen.
Lehet csinálni 30 fps-ből is 100-at, csak az úgy készül ,hogy a frame gen költsége a 30-at leviszi kb 22-24-re, és ezt duplázzuk, triplázzuk, négyszerezzük.
De ettől még az input az 22-24 fps-hez tartozó input lesz.
Ez meg user és játékfüggő ,hogy zavaró-e vagy sem.FPS játék kb játszhatatlan így. Egy autóverseny inkább reálisabb, mondjuk Forza Horizon.
De egyébként a frame gen mellett az erősebb vga is felesleges. Csak legyen meg az RTX40/50 szint.
Nem hiába lett az a verdikt a frame gen kapcsán ,hogy akkor jó, ha van egy magasabb alap fps. Csak akkor meg már felesleges.Kicsi az az ablak, ahol tényleg fasza.
Saját vélemény : Nálam ez kb 100 natív fps-nél lenne.
Lenne, mert nincs olyan kijelzőm, ami tud 260Hz-t 4K-n.100-ból lesz 85, aztán triplázva 250 felett vagyunk.
Duplázásért meg nem adok fel 15 natív fps-t. Akkor legalább 3x. -
Swaggering78
kezdő
Framegen korszakában nem feltétlenül számít az erős proci. Ott ahol kevés a min fps loosless scale progival lehet duplázni triplázni a min fps-t is. Aki single player játékokkal játszik tud variálni ezekkel. Ott van még az afmf 2.1 driverből, plusz a játékon belüli 3.x verziós framegen. Több játékban a kettő tud egyszerre is menni és akkor stalker 2 ben is mindjárt 26x 300+ fps-e van az usernek. Nvidiánál meg kapásból ott a multi framegen.
-
omfgk
veterán
Egyébként a DLSS/FSR korában nem is lehetne egyszerűbb csekkolni a dolgokat.
DLSS és FSR megkönnyíti a vga dolgát.
Több képkocka, amit a procinak viszont ugyanúgy számolnia kell.Ellentétben a frame gen-el, amely kamui képkockákkal semmilyen dolga nincs a procinak.
Abszolúte semmi. Nem kell fizikát, npc-t számolni, semmit. Azt a vga kanyarítja a valós képkockák közé.Szépen az ember elindítja a Cyberpunk-ot, kinéz ingame egy körforgalmat és megy körbe-körbe (nem a benchmark, az egy szar, tessék elfelejteni, nem ugyanazt a terhelést adja mint a tényleges játék).
Körbemegyünk a szokásos beállítással.
Látunk egy fps számot közben.
Na de vajon több lenne-e egy jobb procival?
DLSS Quality. Hirtelen vagy 50%-al több fps vga oldalon.Na de a végső fps is ennyivel több?
Aztán Balanced, Performance, Ultra Performance. Gyönyörűen látszik ha lekoppan valahol.Ami azt jelzi ,hogy nem gpu limit van, hanem más.
Cyberpunk-ban egy cpu limit lesz (azon belül lehet külön ram is). Más szarul portolt játékban ez lehet engine limit is. -
omfgk
veterán
válasz
Swaggering78
üzenetére
Igen, pontosan erről beszéltem...
Szent tehénként van kezelve a 4K.
Ebből látszik gyönyörűen ,hogy valakinek fingja nincs az egészről.Ezt az fps-t egy 4K Ultra helyett 4K High és DLSS Quality már duplázza is.
És itt elporlad az 5800X.Nem felbontáshoz veszünk procit, hanem fps-hez. Képkockaszámhoz.
4K Ultra 60 FPS? Nem kell erős proci.
1080P Ultra 60 fps? Ugyanaz a workload, szintén nem kell erős proci.Nem tudom már többféleképpen leírni. Nem is akarom.
Egy biztos. Aki csak és kizárólag a felbontás alapján ajánl procit, az egy ökör.
Mert ez sokkal több ismeretlenes egyenlet.A felbontás maximum annyit enged sejtetni ,hogy az illetőnek nagy valószínűséggel kevesebb fps-e lesz mint kisebb felbontáson. De még ez se biztos.
-
omfgk
veterán
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
A kérdés ,hogy mennyi fps-t akarsz.
12600K is valahol ott billeg mint az 5800X.TPU teszt például mindig 1440P Ultra és 4K Ultra és natív.
Ha így játszol, tehát maximálisan a látvány a lényeg, akkor elég a 12600K.De ha 1440p, nem Ultra, hanem egy finomhangolt Medium-High keveréke és DLSS Quality, akkor hirtelen dupla annyi fps-ed lesz. Mármint vga oldalon. Na itt a kérdés az ,hogy ennyi képkockával elbír-e a proci.
FPS-hez és játékhoz kell venni a procit. Nem felbontáshoz.
Mert a felbontás nem jelenti ugyanazt.
Itt volt is egy ilyen zsákutca.
Egy 5210x1440 usertől majd az arra adott válasznál is.Mert ez a felbontás így önmagában nem mond semmit, hogy milyen procit igényel.
Milyen játék?
Milyen részletesség, és natív-e?Fokozottan igaz ez 4K-ra.
A 4K felbontás nem egy szent tehén.
Aki így unblock, egy kalap alá veszi az egészet, hogy 4K, tehát nem kell proci, arra nem kell hallgatni, mert fingja sincs az egészről. A 4K jelenthet 30 fps-t, jelenthet 60 fps-t, jelenthet 90 fps-t, jelenthet 120fps, vagy 240 fps-t is.30-60, gpu limit, mindegy a proci.
90-nél már nem teljesen mindegy.
120-nál nekem már kellett a 7800X3D. 7600X kevés volt. -
ggbuffon1897
őstag
Nem 1080pn es nem 5090el parositva a tesztek nem azt mutatjak h az x3d megerne a felarat. Kb minimalis elteresek vannak egy 2-3 generacioval elotti cpuhoz kepest ami nem x3d.
Probalom en is gyozkodni magam h valtsam le a 12600kmat, de igazabol mindig oda lyukadok ki h ez lenne a netto penzkidobas (9070 + 1440p). Plane h mar csak single player cimeket "hajtok".
De lehet en nezek be vmit.
Nekem az h a 0.1 ne menjen 100ala nem er 100k felárat akar egy 9700xhez kepest sem. Foleg h az x3d mas alkalmazasokban meg csunyan elverzik.
-
omfgk
veterán
Nagy tévedés.
5800X már lepkefing 4K-ra is.
Mert elég sok játékban 100 fps-t se tud stabilan.
És a 4K 100 fps közel se elérhetetlen. Főleg ,hogy nem csak Ultra létezik.
Egy Hogwarts vagy Stalker városkában úgy csinálok neked 40 fps-t egy 5800X-el ,hogy öröm nézni.
40fps-t, igen.
Ugyanitt a 7800X3D meg 80 alá nem megy.
Na ennyi a különbség.És egyébként az egész proci dolgot továbbra is fps számokban kéne kezelni. Ez az XY felbontáshoz elég vagy nem elég Z proci... ezen már túl vagyunk.
-
đe$|re
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Tavaly nyáron cseréltem a 2600X-t 5700X-re. Alin jó áron volt, ingyenes szállítással, ~41-42e Ft (kupon, coin kedvezmény stb.)
-
MuFFo
tag
Ezt a tesztet fel lehetett volna dobni úgy, hogy a kék oszlopokat leszednénk és a piros oszlopok végéről levennénk a számokat.
-
zebra_hun
veterán
-
zsid
senior tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Igen csak így a tesztnek a fogyasztásra vonatkozó részének semmi értelme. A TDP nem egyenlő a PPT-vel így a konklúzió is teljesen értelmetlen:
"A hivatalos specifikációk szerint a Ryzen 7 9850X3D ugyanolyan TDP adatokkal rendelkezik, mint a 9800X3D, és ezt a mi tapasztalataink is alátámasztják – a két processzor maximális terhelés alatt gyakorlatilag ugyanúgy viselkedett mind az AIDA64 által elért szenzorok, mind a fali fogyasztásmérő szerint."
A Phnál most már fali fogyasztásmérővel mérik a TDP-t?
A két processzor NEM viselkedik ugyanúgy teljes terhelésen:
A 9800X3D nem maxolja ki a rendelkezésre álló TDP/PPT keretet míg a 9850X3D megteszi ezt és a kettő között ott van 20+W fogyaszáskülönbség.
"Játékok alatt kicsit más a helyzet, itt a 9850X3D esetében egy körülbelül 17 wattos pluszt mértünk a konnektornál"
Azért már játékok alatt a helyzet, mert játékok alatt mindkét proci kényelmesen belefér a 120W PPT-be, ahogy ezt a TPUnál ki is mérték:
A gond nem az AIDA-val van, hanem azzal hogy így ránézésre hülyeséget teszteltek. -
VTom
veterán
Én vártam a teszteket, mert gondolkodtam a váltáson, de 5210x1440-re kb. semmit sem hozna, cserébe dupla annyit fogyasztana...
Szerintem még mindig a 7800X3D a legjobb választás játékra.
Change my mind.
-
zsid
senior tag
A teszt fogyasztás része számomra nem kerek. Mindkét X3D TDP-je 120Watt, ami max 162W PPT-t jelent, így nem értem hogy ezt hogy sikerült kimérni?

A TPU-nak is sikerült 160Wattba belehajtania a 9850X3D-t, a GN-nek 160Watt fölé. Ennek az AIDA tesztnek mi értelme van ha nem tudja elküldeni a proci a max socket powerig? -
CriticalHit
addikt
9850X3D Asrock lapban katasztrófa nélkül...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezt ertem, viszont a lenyegen nem valtoztat. Az AMD nem tudja ellatni a DIY piacot, (illetve azokrol nem is beszelve, akik tovabbra is Intelt akarnak venni) az Intel jelen van itt is ezekkel a CPU-kkal.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Viszont az Intel 13-14 legolcsóbb változata a 82 dolláros 300, ami erőben ugyanaz, mint az eggyel korábbi generációs 64 dolláros G7400, de annak kistestvére a 42 dolláros G6900 is elég irodai ügyintézős géphez vagy otthoni netezős géphez. Szóval a prebuilt gyártóknak nem az Intel 13-14 gen a jobb opció.
Realistically, the 300's extra 200MHz (or 5%) frequency gain is all that sets it apart from the G7400, and in PC Watch's testing, that didn't really make much of a difference. -
Robitrix
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
mitől lenne más a fogyasztás és a melegedés... hát pont a plusz 400 Mhz-től. Amúgy régen volt nekem Ryzen 5 3600-as procim. ami 65 watt TDP-s volt. volt az erpsebb párja a 3600X, ami alapórajelen talán 100 MH-el feljebb járt illetve boostban 200 MHz. már ennyi órajel emelés is elég bolt arra, hogy átkerüljön a CPU a 95 watt TDP hűtés kategóriába. A dobozos verzióhoz adott gyári hűtő határozottan kisebb volt a 3600 esetében, mint a 3600X-nél. Szóval szerintem 400 Mhz boost emelés azért határozottan ráhat már a fogyasztásra és a melegedésre.
-
Ráadásul alap dolgok tárolására is ssd kell és nincs odafigyelve az írási ciklusokra, így folyamatosan nő a kereslet. Emlékszem amikor finomhangoltuk a kisebb tárolókat, hogy ne darálja be olyan hamar a win. Aztán elérhetőbb áron voltak a sata, majd m2 variánsok, végül mindenki a sokterrás nvme-t tekinti alapnak, pedig a vásárlói szokások változása helyett optimalizálhattak volna gazdaságosabb megoldásokat is.
Ma már elképzelhetetlen, hogy egy OS hdd-ről is tempósan működjön. Régen ez alap volt és más gyenge láncszemekkel is küzdöttünk
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Intel 13-14gen is Intel 7-en keszul, ezekbol is rengeteget tud gyartani, boltokban nincs ezekbol hiany.
-
Fitzgerald
veterán
Bennem is élesen él még, hogy a 2002-ben vásárolt P4 1800, 256MB RAM, GeForce 2 konfigomat a vásárolt árának töredékéért tudtam eladni 2 évvel később.
Most meg itt van a 9800X3D a gépben lassan egy éve, ami még 2 év múlva is legalább kompetens, de simán lehet hogy még mindig baszó proci lesz. Mondjuk került is 230000 forintba.
Ott van a 9070XT mellette, ami várhatóan még mindig egy tisztességes kártya lesz 1440p-re. De 300000 forint volt.
Alaposan kitolódott a pécés hardver élettartama legyen szó akár produktivitásról, akár játékról. Csak közben az árak sem inflációkövető módon szálltak el, hanem sokkal brutálisabban. Szóval az ember el is várja, hogy sokáig menjen az aranyárban összelegózott gép, és ez legalább adott is.
Pl. egy jobb Radeon 4870 bruttó 80000 forintért már drágának számított 2009-ben, és egy akkori csúcskártyáról van szó. Az a 80000 forint ma kb. 160000 forint vásárlóerőben. Manapság ennyiért a középkategória legalját kapod, ha egyáltalán.
Persze nyilván volt olyan időszak sokkal régebben, amikor még sokkal rosszabb volt a helyzet, és még aránytalanabbul drágább volt a hardver. De azóta volt egy hosszabb normalizációs időszak is, amihez hozzászoktunk, úgyhogy nyilván fáj az, hogy megint efelé tart az egész. -
Robitrix
senior tag
De a novemberben vett shapire RX 9060XT 16 GB OC pulse kártya, ami akkor 161 ezer volt ma jeléemzően 200 ezernél indul illetve megjelent az EMAGnál 185 ezerért. minden máshol 15-40 ezerrel drágább....
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Pedig az Intel azokból a kisteljesítményű processzorokból tud sokat gyártani a saját – már normális kihozatalú – 10 nm, Intel 7, Intel 4 generációs gyártósorain. Az újabb Intel processzorok vagy a TSMC szűkös kapacitású 3 nm-es gyártósorain készülnek, vagy az iparági szereplők szerint nem túl jó kihozatalú saját Intel 18A gyártósorokon.
Az Intel processzorok mennyiségi fölénye a mindenféle 1-2 magos kisteljesítményű rendszerekből ered, amiknek a szintjéig már nem terjeszti le a kínálatát az AMD, mert azokon az 50 dollár körül árulható processzorokon nagyon alacsony a haszon.
Esetleg majd mondjuk a Qualcomm elnézhet arra a szintre, ha a Windows on Arm kinövi a gyermekbetegségeit. -
Dragon3000
nagyúr
Ez egy 9800x3d oc, a +400MHz-től mit vártál? Nem új fejlesztés csak válogatott 9800x3d, ami magasabb órajelre képes gyárilag, se több se kevesebb. Mitől lenne más a fogyasztása és melegedése? Főleg, hogy az elbaszott ihs a fő gond, nem is értem miért erőltették az am4 hűtő kompatibilitást, így én nem várnék semmi ilyesmi változást am5 esetében, talán az am6-nál nem fogják ezt a vastag ihs-t erőltetni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
En nem is ezekrol beszeltem, hanem a normal desktop CPU-krol.
-
Sinesol
veterán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Összehasonlitasokat néztem youtube-on, ott sokszor jobb volt a min fps intellel, mondjuk ott modernebb, gépigényesebb játékokat teszteltek. kicsit más téma, de egyébként az látszik itt is, hogy már 1440p-ben magas beallitasok mellett 5080-al sincs tul nagy különbség. Szóval vgva-ra kell locsolni a pénzt, nem extra drága gamer procira.
Kamelot: Mert már nagyon hamar előjön a gpu limit, magasabb beallitason legtöbbször pont mindegy a proci. Na és ezek még nem is különösebben gpu igényes játékok. Online low gepigenyű lövöldékhez, moba-hoz jo ez az x3d, de ott olymindegy hogy 300 vagy 400fps van, legalábbis szerintem.-
Pl. ebben a játékban kb. pont annyit tud az én Ryzen 5600-as procim mellett is random vga, mint egy 9800x3d mellett.

-
KAMELOT
titán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Érdekes ez a teszt, hogy mindenhol ugyan olyan fps számokat kaptak!
-
KAMELOT
titán
Nem valami nagy eresztés. + pár %
Lényegében ez egy reszelt 9800X3D
Fő hibákat nem tudták javítani. Fogyasztás és a hőmérséklet is probléma.Sinesol: Köv gen az jó drága lesz

-
Sinesol
veterán
Hát, azért bőven vesznek sokan Intel-t is, nem mindenkinek számit, hogy az abszolut csucsot vegye, szerintem szűk réteget érintenekj ezek a drága gamer cuccok. Én ha jelenleg váltanék, szerintem Intel-t vennék, mivel nálam főleg 4k game megy és ahogy néztem a minimum fps a gepigenyesebb játékok esetén általában jobb intellel. Az meg, hogy a CS:GO 300 vagy 400 fps, pont letojom.
De mostanában biztos nem veszek gépet, a mostani is bőven kiszolgál, inkáb gpu limitem van, plusz szerintem már felesleges bármelyik oldal cuccát megvenni, most hogy elvileg jön az új Intel ez év végén. Ha már gépet modernizálok, akkor tartson ki megint vagy 4-5 évet legalább.
Intel fronton már csak abbol is nagy gyorsulás lenne, ha a memoriabuszt lecserélik, és nem változik semmi, mivel az nagyon fogja a mostani generációt, de gondolom azóta sokat javultak még ipc terén is, plusz az uj E magok is nagyon erősek már. Szerintem nagy dobás lesz a következő gen, az AMD meg vélhetőleg megint elpuskázta az utóbbi időszakra jellemző fingreszeléssel. -
KROK640
nagyúr
Nálam is ugyanez volt, mikor az S3 Trio 3D/2X 4MB helyett jött a Riva TNT 16MB, akkor a Midtown Madness 640×480-ból és minimum grafikán 18-20FPS-ből felkerült 1024×768, magas grafikára, és úgyis megvolt a 25-30FPS a 366-os Celeron mellett, amit vajsimának éreztem.
De tulajdonképpen rengeteg VGA váltásnál éreztem ezt (igen, volt amikor az ellenkezőjét! Pl mikor Savage 4-re váltottam
)
Na például mikor 366-ról 466-ra váltottam a TNT1ről meg TNT2 M64-re akkor az volt a meglepődésem, hogy az új gép kb ugyanazt hozta mint a régi, miközben komolyabb előrelépést vártam. Csak a sokkal gagyibb lap, meg az M64-es VGA visszafogta azt amit nyertem volna az órajel előnnyel és a fejletebb architechtúrával a TNT2nél.Nekem is volt 100Hz-es monitorom, sőt GeF3 Ti200 128MB-os kártyám is, ami simán ment Ti500-nak, ezzel egy GeF3 Ti500 128MB-os csúcsmodell tulajdonosává váltam (még most is megvan ez a kártya!) ami előbb az 1700-as Celeronban, majd évekig az Athlon XPben volt hű társam.
Sőt, mikor 17" majd 19"-os monitorom volt, és tudtam játszani 1600×1200-ban.
huhú, még 2010-ben a Mafia 2-t is úgy játszottam, egy HD3870X2 és Phenom 9500 mellett.
Nekem szerencsére a haveri körön belül általában élvonal beli gépem volt, na nem én voltam nagyon gazdag, hanem mind csórók voltunk, csak én mozogtam a legtöbbet a jobb gépért, suli mellett és nyáriszünetben munka, egyik évben ráment a kapcsolatom az akkori barátnőmmel. Pedig szüleim mindig adtak pénzt ha nő volt a dologban, de fater néha a gépbővítésekbe is beleszállt, általában kitaláltam, hogy miért lenne jó neki is a munkához, ha gyorsabb lenne a proci, több a RAM vagy épp jobb a VGA
Pendriveból nekem az első 32MB-os volt, pár napon belül kaptam egy 64MB-osat is ingyen mellé, sulinetes géphez kapta a tulaj, és a telepítésért cserébe ideadta. Nekem meg hasznos volt, mert otthon akkor csak 56K később ISDNem volt, viszont eltudtam menni olyan helyre ahol volt komolyabb net, és a 32+64MB-os pendrivera azért lehetett töltögetni 2002-2003 körül, jó pár mp3 ráfért, meg ez-az.
Amúgy nagyon éltem azt az időszakot, és diákként még úgy ahogy loholtam is a technika után, de bármennyire is izgalmas volt, ma azért nem bánom, hogy nem kell 1-2 évente komplett új gépet vennem (meg közben fél időben faceliftelni a fél gépet), mert ma már sehogy sem bírnám anyagilag. Ahogy felnő az ember, párja lesz, családja, már annyi minden másra is kell a pénz. Nem azt mondom, mert most is költök a gépre (hajjaj nincs 2 hete hogy vettem 2TB SSD-t, holnap meg egy vadi új VGA-t fogok) de már nem megy olyan ütemben mint régen.
-
"A fényes oldala viszont az volt, hogy bármi is kijött és nem ment szépen, tudhattad, hogy egy év múlva olyan géped lesz, amin akár maxon is tolhatod, illetve biztos lehettél benne, hogy jövő ilyenkorra kétszer jobb géped lesz. "
Óóóóóó, az ember rögtön érezte, ha VGA-t fejlesztett. Előtte nap még csak szaggatva ment a Comanche 4 a RivaTNT2-vel, az is 800 x 600-ban, másnap meg gyönyörűen futott 1024 x 768-ban is. És valahogy olyan perverzen simának tűnt 40-50 FPS is akkoriban!
Volt valami olyan monitorom, ami 1024 x 768-ban ugyan, de bírta a 100 Hz-et. CS1.5-ben nem tudom, mennyi volt az FPS-em, de vajsímának éreztem. Kis 900-as Cerka meg volt rántva 1 GHz fölé valamennyivel, GF3Ti200 szintén, Omega driverrel, és érezte az ember, hogy milyen jó dolga is van. Persze nem, mert akkoriban már P4 és gef4 ti 4200 is volt ismerősöknél, de azzal főztem, ami volt!
Én éltem azt az időszakot. Úgy néztünk a DVD-re, mint a megváltásra, aztán amikor az elsó 8 MB-os ADATA pendrive-ot a gépre dugtam, úgy éreztem magam, mint Neo. -
Attix82
addikt
Azaz igazság, hogy a Framegen korszakba nincs jelentősége a CPUnak. Ha már tud 60-70 valós képet már jó vagy a játékba x2 x3 x4 mód-ba kapcsolva a GPU melózik úgyis.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Ha valahol, akkor pont a DIY piacon nincs sok Intel, mivel aki DIY piacról válogatja össze a gépe összetevőit, az nem egy 1-2 magos Intel Celeron vagy Pentium Gold processzort választ a gépébe. Másik oldalról viszont a prebuilt gyártók gyakran építik az alacsony kategóriás mini pc termékeiket valamelyik 50 dollár alatt megkapható Celeron/Pentium/Atom CPU köré, mert egy ügyfélszolgálatosnak/recepciósnak/ügyintézőnek, de még egy átlagos irodai szituációhoz is elég akkora számítási teljesítmény, és cserébe a gépház akár az asztallap aljára vagy az asztal oldallapjára is felrögzíthető, amivel az asztallap teteje csabadon marad.
-
KROK640
nagyúr
Nem, egyébként nem volt nagy fejlődés. A 6th gen elhozta a DDR4-et, ahhoz képest a 7th gen semmi előrellépés, a 8th gennél végre 6 magos lett az I5 és 4 magos az I3, de én anno pont 4th genről gondoltam azt, hogy akkor 10th gen amire érdemes ugrani. Ott már a kis I3 is olyan volt mint az I7 7700, csak kevesebb fogyasztással.
ÓÓó igen, a csodás időszak, én is ott tartok lélekben, amikor egy-egy új generáció jelentős előrelépés volt. 1997-2004 (ez az időszak van tapasztalva a saját bőrömön) között sajnos tényleg ez volt a helyzet : ha vettél egy relative új felsőkategóriás gépet, akkor is előfordult, hogy az új címek nem mentek maximumon, 1 év múlva már a low-nak is örültél új címekkel, 2 év múlva meg az sem volt meglepő, hogy el sem indulnak rajta az új címek. Ha pedig valaki közepes, netán belépő szintű gépet vett, akkor jobb volt, ha megbarátkozott az azonnali fejlesztés gondolatával, vagy azzal, hogy maximum a 2-3 évvel korábbi termésig válogathat a játékokból.
Az árnyoldala az volt, hogy az ember gyakorlatilag rá volt kényszerítve 1-2 évente egy komplett gépcserére, és iszonyú összegeket kellett a gépre locsolni, különben kiesett az ember a pixisből, egy 3-4 éves PC már olyan volt, mintha nem is lenne géped. (nemrég kiszámoltam, hogy ezekben az időkben éves szinten átlagban több száz ezret öltem a gép(ek)be, ami akkor még erősen másabb összeg volt mint ma. )
A fényes oldala viszont az volt, hogy bármi is kijött és nem ment szépen, tudhattad, hogy egy év múlva olyan géped lesz, amin akár maxon is tolhatod, illetve biztos lehettél benne, hogy jövő ilyenkorra kétszer jobb géped lesz. (csak győzd megfizetni) Volt valódi, kézzel fogható fejlődés és előrehaladás, nem úgy mint a mainstream Intel vonalon 2nd gen és 8th gen között.
2004-re aztán változások jöttek, egyrészt a konzolok lelassították a játékok gépigényeinek fejlődését*, másrészt (ezek már inkább személyes dolgok) az agyonhúzott Athlon XP-m ( 1466@2669MHZ ) erősen overkill volta miatt bőven állta a sarat (erőre még 2009-ben is elment, az SSE2 és a több szál hiánya tette csereéretté), harmadrészt már nem csak a gépre kerestem, egyre több minden máshoz is kellett a pénz, így a gépfejlesztés fokozatosan háttérbe szorult.
De aztán 2010 után érezhetően tovább lassult a fejlődés, manapság egy 4th gen I7 (ami 12 éves!!) még bőven használható, nemhogy netezésre, de egy pár éves VGA-val FHDben még játszani is. A 2000-es évek elején, egy 10 éves gép is egy 386-ost jelentett, aminek akkoriban teljesen nulla gyakorlati értéke volt a mindennapi felhasználók körében. De az első Core2Duo CPU-tól vissza 10 év is, egy Pentium 1-es generáció alsó közepe lett volna.* Azért abban biztos vagyok, hogy a konzolok szabványossá váló hardverkiépítése, és a 4-5 évenkénti generáció váltás nagyban lassította a PC-k elavulási idejét azáltal, hogy gyakorlatilag mintegy kordában tartotta a játékok gépigényét. Ezért tulajdonképpen elég konzolgeneráció váltáskor gépet cserélni.
SŐT!! ha valaki nagyon erős CPU-t vesz, akkor ilyen helyzetben elegendő kis extra RAM meg egy újabb VGA, és a gép máris játék kész.Én pl a 10400F alapú rendszeremet 5+ éve 3-4 évre terveztem, de ma már látom, hogy - hacsak nem lesz valami meghibásodás vagy váratlan esemény - alábecsültem ezt az időt, és akár 6-8 évet is elérheti mire ténylegesen csereérett lesz, - főleg a mai RAM árak mellett - ha pedig közben I7-es CPU-ra váltok, akkor még 2-3 extra évet hozzá lehet tolni a platformhoz. Ez a '90-es vagy a 2000-es években elképzelhetetlen volt, hogy egy konfig eddig kihúzza.
-
Utána viszont váltottak, ha jól emlékszem, és ott se volt nagy IPC boost. Mindegy, lehet én tévedek, egy keresést ez most nem ér meg!
amúgy ezt a fingreszelést egyik gyártónál sem preferálom. Most vagy legyen legalább 20 százalékkal gyorsabb, vagy maradjon a tervezőasztalon / fiókban. Lélekben én még 2003-ban járok, ahol akár CPU, akár VGA volt napirenden, mindig vágytuk az újabb generációt, mert olyat tudott, amit az aktuális nem igazán. -
KROK640
nagyúr
Hagyjad, vannak ilyenek. A másik ámokfutó kollégája, itt bizonygatja, hogy az I5 12600K jobb játékra mint a 9800X3D. Ahhoz képest ez még hagyján

-
omfgk
veterán
Mindegy, remélhetőleg az Intel hoz egy jobb gen-t (ami nem csak a fanboyok szerint jó) és akkor a zen6 x3d se lesz aranyárban.
Mert ha csak az Intel fanboyok szavára hallgat az Intel, miszerint minden fasza, akkor aranyárban lesz a zen 6. A minden fasza procit konkrétan a kutya nem veszi.
Hiszen fanboyból kevés van.
Az irodai konfigok tartják még az Intel piaci részesedését. DIY piacuk gyakorlatilag nincs. -
-
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ja hogy egy prófétával van dolgunk, így már mindent értek.

-
hokuszla
senior tag
állítólag azért nem teszteltek intelt mert nem egy kategória
4k játékban 7%-al jobb a amd legjobbja
hiába jobb az application átlagban 7%-ban az amd, ebben benne van a word, powerpoint, excel és outlook amiben az amd kiemelkedik
az intel meg rendering-ben, video szerkesztésben, gépi tanulásban emelkedik ki
2026-ban erős word proci 270 ezerért vs erő ai proci 220 ezerért
-
omfgk
veterán
Nem kell túltolni. Elsőre is leesett mindenkinek, hogy Intel károsult vagy.
Eleve értelmes ember nem hasonlítja a gamer procit a work procihoz.
Vagy nem tudom milyen mentális bukfenc vezetett a 285K vs 9850X3D-hez.Amit te keresel az ez. 9950X3D/9950X vs 285K munkára.

Igen, ez az összes munka workload átlaga. Nem kiszemezgettem 3-at amiben X jobb mint Y.Bocsesz.
ui : Az intel nem a fradi, az amd nem az újpest. Tehát ne legyünk B közepesek se.
Nem kell nekik szurkolni.
Sőt, az értelmesebbje (az első kommented felett volt egy pár), az tudja ,hogy ez a mostani AMD fölény alapvetően nem kedvez a versenynek.Ezért lehet kiadni 500 dollárért a 9850X3D-t.
Ahelyett ,hogy legalább a 9800X3D árán jött volna, hogy azt meg tudják akciózni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Az mar el van engedve, 8 eves platform. De mar az AM5-ne is valszeg csak a ZEN 6 jon, aztan AM6 erkezik, valamikor 2027-2028-ban szerintem.
Szerintem skipeld az AM5-ot es majd valtasz AM6-ra.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Igen, DDR3-as mem vezérlőt meg nem tesznek bele... pedig lehet jobban járnának!
-
olyan hatalmas fejlesztések történnek itt kérem szépen mint a 6700k 7700k ...stb
-
Baltazár123
őstag
Az a gond, hogy totojázik az AMD, láthatóan nem illik bele a terveikbe, hogy az AM4-el foglalkozzanak. Én azon gondolkodom, hogy veszek egy 5700x-t, újonnan, mert alig adjak olcsóbban a sok éves lerúgottakat, mert az nem annyira kazán, mint a felette levők, főleg kicsit visszafogva. A teljesítménye meg ott van elég közel, elfogadható mértékben megközelíti a bagy AM4 procikat. Aztán ennyi.
Jöhet az AMD bármilyen szexi processzorral, de egyszerűen nem tudnék értelmes érvet felhozni, hogy miért költsek el annyi pénzt.
-
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
A zen+ legalabb half nodeon keszult
-
KROK640
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Igen, a PC boltok is hatalmas vesztesei lesznek ennek
(magamat már nem is említem, tavaly 7-8 ismerősnek építettem új gépet, arra számítok idén jó, ha egy ilyen lesz). És nem is három hanem négy komponens ára az egekben, igaz a HDD ma már nem mindenkit érint.Valamiért az a sanda gyanúm, hogy Am4-re majd nem az X3D-t akarják újra gyártani. De ha mégis lenne jó árasítva 5700X3D, akkor még lehet, hogy megfontolnám LGA1200-ról AM4-re az ugrást, persze csak ha közben nem száll el az alaplapok ára is...

-
Ribi
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Szerintem a 2026 apocalypse bingo még hozhat meglepetést

-
tranceplanet
addikt
Tényleg nem emlékszem mikor volt ennyire tré a PC piac, főleg a DIY. 3 komponens ára is az egekben mindez egyszerre. Szerintem a PC boltok lehúzhatják a rolót. 2026 a recesszió éve és ez számomra nem unalmas, hanem inkább ijesztő!

Tényleg ezeket kellene újra gyártani:
5700X
5700X3D
5800X3D -
válasz
Dragon3000
üzenetére
A foglalat leváltását ne hagyd ki!

-
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
A mostani 1851 plusos procik is papiron 100mhz emelést adnak, meg plusz magot az 5 és a 7esek esetében, de single core 10%al lesznek tobb. Aztán meg lehet h jó lesz az 1%-nak
-
Dragon3000
nagyúr
-
paljani
aktív tag
Talán ha a 7800X3D-vel lenne összevetve... (mindegy megtette más, továbbra se tudom lecserélni, mert ez is 2-3x annyit eszik játkékok alatt és melegszik mint a rohadalom cserébe mérési hibán belül "gyorsabb" 4K alatt).
Tudom-tudom, a szar igényeim, hogy 4K meg miniitx egyszerre..
-
KROK640
nagyúr
Nem kell kristálygömb ahhoz, hogy megmondjam, szerintem aki csak teheti elhalasztja a fejlesztést mostanában. Nem lennék meglepve, ha a DIY alkatrészgyártók (Asus, Asrock, Gigabyte, MSI stb.) 6-12 hónapon belül sírnának, hogy 25-30 éve nem látott visszaesés volt.
Szerintem nem fogyik a közösség, csak stagnál, a legőújabb konzol is több éves, még több éves PC-ről sem feltétlenül éri meg váltani, az új konzol generáció meg most bizonytalan a RAM árak miatt.
Voltak már válságok, VGA, HDD stb, de ilyen még nem volt, hogy egyszerre ennyi kategória érintve legyen, RAMból már lassan nem is kettő hanem három generráció (sokan fordulnak újabban a DDR3 felé, (sosem gondoltam volna, hogy a DDR5 cikluásnak végén robbanás szerű igény lesza DDR4-re sőt, a DDR3-ra is).
Aztán ott van a VGA-k áremelekdése, ami egyre szembetűnőbb, főleg az RTX 5060Ti 16GB, 5070 12GB, 5070Ti 16GB, 5080, 5090 kártyák ára szállt el.
Az SSD-knél is brutális drágulás jött, pár hét alatt duplázódott az áruk. Sunyiban a HDD-k ára is felkúszott a CHIA-s szintre, sőt a 4TB-osok ára még most magasabban is van! A 2020-ban 25K-ért vett Toshiba P300 4TB-os HDD-m a Chia csúcsán 50K volt, most meg 64K (az Iponon minden esetben, mert onnan vettem). 8TB-os HDDk ára is ment felfelé, novemberben 55K volt egy 8TB-os HDD, most 90 ezer körül kezdődnek
Mindeközben az RTX3060 8GB és az AM4 majd reneszánszát éli, a PC-s géppark az embereknél pedig úgy fog kinézni mint 15 éve a Havannai (tele volt öreg 1959 előtti tákolt amerikai autókkal a város, de szerintem még most is olyan), vagy 1945-ben az USA utcakép (nem volt 4 évesnél fiatalabb autó, és sok régi de még használható vissza lett rángatva az útra).
Az AMD el is halasztja az új VGA-k kiadását, az NVidia sem siet, sőt, a Super kártyákat elkaszálták, úgy tűnik az Intel habozik még kihasználni a lehetőséget, és jól látjuk CPU fronton sem nagyon történik semmi, hiszen esélyesen most úgyse tudnák eladni.
Nekem az a tippem, hogy 2026 az egyik legunalmasabb év lehet az új hardverek megjelenését tekintve. -
tasiadam
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
A gondaz, hogy azt kapjuk asztaliba, amit szerverre is gyártanak. Ha mature a node, akkor nem lesznek olcsó és letekert procik, mert miért butítanák, ha gyorsabbnak is eladható, és a 7nm azért elég mature ahhoz, h gyors legyen. Az 5500 is azért létezik, mert még adnak el olyan epyc-et, ami felezett L3-al műxik. Ha azt nem gyártanák, akkor 5500 sem lenne.
-
Baltazár123
őstag
Latin-Amerikában adták ki az 5500X3D-t, az 5600x3d-t meg talán USA-ban egy cég forgalmazta csak. ebay-en van/volt belőle egy darab eladó, de kb 5700x3d árban. Egy jól beárazott 5600x3d elég hasznos lehetne most azoknak, akik nem akarnak sokat költeni és emiatt nem is jöhet náluk szóba az am5 váltás vagy az 5700x3d,5800x3d. Elég b.szó processzor, ha azt nézzük, hogy nem szeretnék sokat költeni, de játékra kéne. érdemes teszteket megnézni, jó kis b.szó processzor, játék célra elsősorban (igen, vannak sokkal jobb procik, de ezt be lehetne normálisan árazni, hogy megérje)
ok, álmodozás off
-
tasiadam
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Letezik 5600X3D. Azala meg nem erdemes menni nekik. Kiadnak egy csokkentett orajelu x3d-t, ami annyit tud, mint egy 5600X. Az 5800X se sokkal van lemaradva egy 5700X3d-hez kepest, foleg ha meg tekernek is rajta.
-
Busterftw
nagyúr
Hogy hivtak ez anno Intelnel, kezdodik a "reszeles"?
-
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Tipikus helyzet szerintem hogy játékos gépben valaki videókártyát cserél. Ilyenkor logikus hogy eladom a régit majd veszek újat és ez azért lehet pár nap vagy akár egy hét is amíg kártya nélkül kell használni a gépet. Meg amúgy is jól jön annak aki mondjuk bányászkártyával játszana (bár tudom ez nem tipikus csak én vagyok ilyen elvetemült pár gépemmel), aztán jó még flashelni kártyákat, ahogy írtad multi monitorra, kódolásra sokmindenre.
Szóval szerintem is nagy áldás hogy van IGP.Mondjuk nálam totál szívás volt mert az alaplapon egy szem HDMI van és a DP/DVI portos monitorra bizony nem volt jó szóval ilyenkor előszedek egy őskövület GTS450-est aminek a DVI-je dual-os és támogat 1600p-t. HDMI-s adapterek nem működnek a monitorommal. Legutóbbi kártyacserét egy RTX2060-assal vészeltem át de nem mindig van úgy hogy van extra kártyám.
-
Scoobyte
tag
Én megvárom a 9850X3D-t..... új gép árában fing tétel ami a plusz költsége. Szerintem.
-
Fitzgerald
veterán
"Egy játékra fejlesztett / optimalizált "csúcskategóriás" processzorba minek integrált grafikus egység?"
Pl. multi monitor setupokhoz. A mai dedikált VGA-kon tipikusan 3 output van, ha valaki 4 vagy több monitort használna (pl. én), annak tökjól jön.
Vagy éppen streameléshez/encodinghoz, ha nem procival akarja valaki megoldani, és egyszerre sokféle platformra streamel. -
Nem tudom hogy csak nálam, de így jelenik meg a cikk vége, Iphone-n, Edge böngészővel.
-
Értem, sejtettem, hogy valami gyártási praktikum.
Nyilván elnagyolt, amit írtam, csak próbáltam kontrasztos arányokat és egyszerű számokat használni a példa kedvéért. Úgy jött ki, hogy ahhoz, hogy az inteles gép kb. 150%-kal jobb legyen renderben, ahhoz sokkal jobban zsebbe kell nyúlni. -
zooly
aktív tag
A 3D rendereles teszteknek eleve semmi ertelmuk, tobb ezer emberbol ha egy valaha renderel barmit is eleteben, akik pedig igen, azok sem mozifilmeket, hanem egyszeru mesheket amikkel gyakorlatilag barmilyen gep megbirkozik. Azert vesznek (vettek?) a cegek intelt, mert az amd-rol koztudott (volt?), hogy joval tobb kompatibilitasi, stabilitasi, driver, stb. problema merulhet fel es nem akarjak szivatni sajat magukat nehany % benchmark elony miatt aminek a jatekokon kivul nem sok haszna van. Ha pedig video renderelesrol van szo, akkor apple siliconos gepet vesz mindenki aki hobbi szintnel kicsit is komolyabban foglalkozik a temaval, azokon merfoldekkel jobb az ilyesmi.
-
X2N
őstag
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Lenne mit faragni a fogyasztáson az IO DIE alacsonyabb csíkszélességen gyártásával, meg a memória késleltetést csökkenteni/memória kezelést végre rendbe rakni áttervezésel, hogy ne kelljen rá 3D cache hogy versenyképesek legyenek játékok alatt. Jó a 3D cace de nem olyan áron hogy alacsonyabb tőle az elérhető órajel és könnyebben kipurcan a nagyobb fesztől. Jobb lenne nagyobb die-t gyártani hogy ne 95fok legyen a standard hőmérséklet, középre rakni a die-t hogy ne kelljen offset keret, és normálisan át lehessen vezetni a hőt az IHS-en keresztül(ami még mindíg túl vastag) a proci hűtőre. Ja és jó lenne már végre ha nem 16 mag lenne a teteje hanem 24-de inkább a 32 magot meglépnék végre.
-
Egy játékra fejlesztett / optimalizált "csúcskategóriás" processzorba minek integrált grafikus egység?
Arról, hogy munkára / renderre Intel vagy AMD:
Az a tapasztalatom, hogy egy munkahely (cég) úgy számolja a teljesítményt, hogy mennyit kell érte fizetnie. Ha van 10 millió Ft-od gépekre és választanod kell, hogy
• AMD -- 0,7 millió Ft-ért veszel gépeket, amik 100%-ot tudnak, tehát 14 gép x 100% = 1400 "renderpont"
vagy
• Intel -- 1,4 millió Ft-ért veszel gépeket, amik 150%-ot tudnak, tehát 7 gép x 150% = 1050 "renderpont"
...akkor valószínűleg az AMD-t fogod választani. Már csak amiatt is, hogy több gépet jobban el lehet osztani a munkák / munkavállalók között. Plusz hálózati render közben nagyon gyakran van fagyás / hiba / újraindulás... és nem mindegy, hogy 14 gépből száll el 1 db vagy 7 gépből.
Arra viszont tényleg az 1 db borzasztóan erős gép a legjobb, ha olyan alkalmazás fut, ami tipikusan egy munkaállomásra van optimalizálva és mondjuk nem is értenek hozzá többen a cégnél... mint például egy speciális szimuláció. -
vaakuum
addikt
Azt lehet valahonann tudni, hogy a gamerPC vásárlóinak a száma és költségkerete hogyan mozoghat mostanában? Tippre megint fogyik a pcgaming létszám a hardverárak miatt és/vagy sokkal lassabban fejlesztenek új hardverre.
Mert ha amúgy is belassul a szegmens, lehet nem erőlködnek a versenyzéssel. -
Alogonomus
őstag
Igen a Nova Lake lesz a következő esély az Intel számára, de ha addigra még tovább emelkednek a memóriaárak, akkor még egy tényleg erős Nova Lake is elvérezhet ugyanazért, ami anno az Alder Lake sikerének is a gátja lett. Persze elképzelhető, hogy már a Nova Lake is alig veszít majd a teljesítményéből egy mondjuk 5600-as memóriával, és nem kell hozzá drága 8000-es memória.
-
gery14
senior tag
Kék ellenző van ? Tudod van avg fps is amiben a zintel nincs a csucson 13900k rol váltottam 9800x3d-re amikor megjelent nem bántam meg pedig ment mint a barom all core 5.9ghz-n.(ment is gariba degradácio miatt). Gaming x3d munka zintel. Arrol nem beszélve a kéket optimizálni kell az x3d-t meg barki belovi -20 co +200 pbo ra aztán kalap kabát.
Az intel ultrákat hagyjuk is szégyen gamingre. -
Valóban jó lett volna ha több proci van a tesztben, de TPU-n is gamingben X3D volt a csúcson, egyedül az Indiana Jones-ban vezetett az intel.
Szerintem felesleges játékra kihegyezett procinál azzal jönni, hogy munkára sokkal jobb a 24 magos intel mint a 8/16-os x3d amd, ha ott is megelőzte volna az intel csúcsát az elég ciki lenne a kékeknek. -
Baltazár123
őstag
Hát én kíváncsi leszek, hogy ebből mennyit adnak el. Vannak emberek, akiknek semmi se drága, csak a legjobb legyen a gépükben még akkor is, ha egyébként se kihasználni nem tudják se értelme nincs, nettó pénzégetés. Ez nem baj, nem azért mondom, amíg nem az én pénzemet égetik.
Az időzítés finoman szólva se optimális. Most valami tényleg b.szó és viszonylag jó árú procit kéne kiadniuk AM5-re, hátha a zemberek lenyelnék a ram felárat is érte és feljönnének érte AM4-ről vagy kisebb AM5 procikról. Akit nem győzött meg a platform váltásról a 9800x3d, azt majd ez meg fogja? ok, jó, adni kell időt az AMD-nek, hogy reagáljon, de kb sejthető mennyire lesznek rugalmasak. Ha mégis pozítvan meglepnek valamivel, akkor viszont elismerem, hogy némi változást látok rajtuk.
Tudom, hogy ilyesfajta rugalmasság tőlük szinte elképzelhetetlen, de mi lenne ha kijönnének valamivel AM4-re? Pl csak mondom, van nekik 5500x3d és 5600x3d proci is, ami korábban erősen limitálva került piacra, pedig most azokból szerintem sokat el tudnának adni, főleg Európában, ami nem is volt piaca ezeknek és újdonság lenne. Elméletben ezen procik gyártása nem is ütközne a nagy AI bizniccel sem, talán gyártókapacitást is találhatnának hozzá. Meg persze a nagytesókat is kiadhatnák AM4-re újra, fogyna, mint a cukor.
alogonomus: az AMD az otthoni DiY piacon valóban meglépett az intel elől, de egyrészt nem csak ez van, másrészt elég drasztikus kereslet visszaesésre számíthatnak a cpu gyártók, legalábbis a DDR5-t használó CPU-k esetében. Valamit kéne csinálni az AMD-nek, vagy 2 évig egy összesett piacra akar gyártani?
-
tasiadam
veterán
válasz
xandrush0831
üzenetére
Nem lepne meg, ha a kartya keves, es nem tudjak kihasznalni
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Mondjuk, idén még jön az Intel Nova Lake is 16P maggal.
-
Alogonomus
őstag
Egyáltalán jönni fog az asztali piacra a zen6, ha játékok mellé egyértelműen vagy az olcsó 9600, vagy az erős 7800X3D/9800X3D a jobb választás, de a sokszálas környezetbe is vagy a 9950, vagy a memóriára sem annyira érzékeny 9950X3D a jobb választás általában?
Nem lepne meg, ha a zen6 csak a szerverekbe és esetleg a mobileszközökbe érkezne meg a bemutatását követő akár 12 hónapban. Azokon a területeken még nem dőlt el a küzdelem az AMD javára. -
Chiller
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Lett volna ennek értelme, ha a 9800X3D kap egy 50-70 dolcsis vágást, ez meg megy annak az árának a helyére.

Sajnos mivel a 9950X3D2-t is még parkoltatják kicsit, gondolom ez a két cucc lesz az teljes "fejlődés" idénre - és legkorábban 2027-ben jön az új architektúra.
Amúgy tényleg pont a tuningot nem teszteltétek? Techpowerupon megnézték, 5.4-ig ment allcore. Hát ki van taposva a bele rendesen, pedig már a 9800X3D-be se volt nagy (allcore) plusz.
Reméljük akkor legalább a zen6 nagy dobás lesz.
-
Fitzgerald
veterán
Tehát egy PBO-val finomhangolt 9800X3D = 9850X3D. Volt ám értelme.
Kb. mint az XT prociknak a Zen 2 érában. Márciusban vettem a 9800X3D-t, jelenleg egy 9070XT van mellette, de szerintem simán kihajtja majd a következő két VGA generáció csúcskártyáit is. -
tibaimp
nagyúr
Köszi a tesztet
Mint, amikor az Intel csinálta ezt...nem ismerős korábbról.
-
Inkább az IMC-vel kellett volna csinálniuk valamit mert azért azt be kell vallani hogy ilyen téren AMD le van maradva, bár annyira nem befolyásolja az X3D-t de a simákat annál inkább.
-
KROK640
nagyúr
Valószínáleg a jobban sikerült tuningosabb 9800X3D-k lesznek a 9850X3D-k, és így lehet dollárosítani a jobb tuningpotenciált
-
Alogonomus
őstag
Hát ez történik, ha a konkurencia nem is csak a cikkben említett 15 hónap alatt, de valójában a 7800X3D 2023 januári érkezése óta nem tud valós konkurenciát kiállítani a csatára.
Egyértelműen csalódás a 9850X3D, de valójában már a 9800X3D is csalódás volt a 7800X3D-hez képest 50-80%-kal magasabb fogyasztás árán játékokban elért nagyjából 10%-os gyorsulásával, amire most rátett a 9850X3D további 20% fogyasztásnövekedés eredményeként produkált 5%-nyi gyorsulásával.
Vajon a jövő évi CES-en meg érkezik majd a 9855X3D további 20% fogyasztási kerettel és további 3% gyorsulással, de még úgy is a legközelebbi külső konkurencia fogyasztásán belül maradva?
-
xandrush0831
senior tag
És vajon lennének még tartalékok, vagy ez van? Biztos hogy a másik oldal versenyképtelensége okozza?
Csak mert nekem anno meggyőződésem volt, hogy az Intel direkt toporog konkurencia hiányában, hogy lehúzzanak minél több pénzt, minimális fejlődésekkel. Oszt' azóta se jött ki a durva cucc a fiókból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Százmilliárd dolláros AI-fegyverkezésbe kezdett az Amazon és a Google
- EA Sports WRC '23
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Horgász topik
- Háztartási gépek
- Autós topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- MSI GF65 Thin - 15,6"FHD 120Hz IPS - i5-9300H - 16GB - 1,25TB SSD - Win11 - GTX 1660 Ti - MAGYAR
- Dell Precision 5510 4K Touch i7 16 GB RAM 512 GB SSD NVIDIA Quadro M1000M Windows
- Használt Ausdom AF640 Full HD webkamera
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4460, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Pedig már jó lenne valami jó, de nem kell bármi áron.

)
Volt valami olyan monitorom, ami 1024 x 768-ban ugyan, de bírta a 100 Hz-et. CS1.5-ben nem tudom, mennyi volt az FPS-em, de vajsímának éreztem. Kis 900-as Cerka meg volt rántva 1 GHz fölé valamennyivel, GF3Ti200 szintén, Omega driverrel, és érezte az ember, hogy milyen jó dolga is van. Persze nem, mert akkoriban már P4 és gef4 ti 4200 is volt ismerősöknél, de azzal főztem, ami volt!
amúgy ezt a fingreszelést egyik gyártónál sem preferálom. Most vagy legyen legalább 20 százalékkal gyorsabb, vagy maradjon a tervezőasztalon / fiókban. Lélekben én még 2003-ban járok, ahol akár CPU, akár VGA volt napirenden, mindig vágytuk az újabb generációt, mert olyat tudott, amit az aktuális nem igazán.