Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
lithium86 #2393 üzenetére
Miért nem érdemes Windowszal formázni?
A dolog ott kezdődik, hogy Windowson sem csak szimpla formázás létezik, hanem inicializálás, particionálás, partíciótörlés, kiterjesztés, stb., meg fájlkezelő mellett/helyett lemezkezelő, parancssor, stb... Ahol ha MCT-vel készítettél telepítési adathordozót, akkor nem újdonság, hogy FAT32 alapon csak 32 GB-ig particionálta a pendrive-ot, de ilyenkor ott van a lemezkezelő, vagy a parancssor, ahol megoldható a törlés és újraparticionálás + újraformázás pl. így, ennyi. Vagyis nem feltétlen kell ehhez ilyen-olyan 3rd party program, meg USB format tool.
Egyébként mások teszjeit elnézve a 128 és 256 GB-os UE700 Pro modellek írási sebessége eleve jobb. Vagyis ezek szerint a 64 GB-os ennyivel "gyengébb" ilyen téren, ami annyira mondjuk nem meglepő, mivel a nagyobb tárolókapacitású modellek (írási) sebessége általában valamivel jobb szokott lennni. Bár a korábbi UE700 sorozat 64 GB-os modelljéhez képest is gyatrább a szekvenciális írási sebessége a topik tesztjei alapján.
-
lithium86
csendes tag
válasz
Digitalpimp #2392 üzenetére
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
DonDragonka #2390 üzenetére
Ha kicsivel ennyi, naggyal nem hiszem, hogy begyorsul. Max még a HW-SW környezet befolyásolhatná, de ebben az esetben az is ugyanaz lenne. Viszont egy legalább 5GB-os teszt jó lenne, reálisabb lenne az eredmény.
lithium86: Mini Tool [link] fel, aztán hajrá.
-
lithium86
csendes tag
válasz
DonDragonka #2390 üzenetére
Megpróbáltam, de mivel közben volt rajta valami, leformáztam (Windows-zal) és elronthattam valamit.
Most már csak 32 GB-osnak ismeri fel és csak ennyire tudom formázni bármelyik fájlrendszerrel. -
Ciccuka
veterán
válasz
Digitalpimp #2382 üzenetére
5GB-al?
Mármint, hogy 5x fusson az 1GiB úgy értetted? -
MPeti2
csendes tag
Sziasztok!
Néhány napja vettem egy ADATA S102 Pro 32 GB-os pendrive-ot az edigital-nál, és úgy tűnik több gépen is problémáim vanak vele.
Az első dolog ami szemet szúrt,az az hogy az ATTO disk benchmark szerint egy kicsit mintha egyenetlenebbek lennének a sebességek mint amit másoktól látok ugyan ezzel a pendrive-al: [kép]
Utána próbáltam nagy fájlokat másolni rá, de akkor úgy tűnt hogy van amíg viszonylag gyors, de utána másodpercekre megáll a másolás, mintha megtelt volna a belső buffere
Aztán elkezdtem rá iso-t írni Rufus-szal (3.13.1730), de írás közben többször is előfordult hogy a rufus lefagyott (vagy megszakításkor, vagy éppen a befejezés előtt nagyon kicsivel), és ekkor rántotta magával a windows Virtual Disk szolgáltatást is, ami azt eredményezi hogy se a disk management-et nem tudom használni, sem total commander-ben listázni a meghajtókat amik a pendrive betűjele után következnek.
Ezt mindig csak egy teljes újraindítás oldotta meg, de az is csak a reset gombbal: alvás, hibernálás és újraindítás közben is van egy pont, amikor már fekete a képernyő, de a rendszer lefagy, percek alatt sem áll le.Jó, gondoltam ez lehet hogy valami driver probléma a gépemen, majd utánanézek, most csak szeretném kiírni az iso-t. Egyszer már sikerült, csaktán fog mégegyszer.
Néhány újraindítással később sikerült kiírnom, egyébként ez egy raspbian lite iso, erre akarom az új rendszert feltelepíteni.
Vittem a pendrive-ot a Pi 4B-be, és ott is, már csak az első 20 csomagot frissítő apt upgrade sokkal több időbe telt mint amennyit a nagyon régi hordozható vinyón futó rendszernél vett igénybe a folyamat. Láttam hogy volt, amikor 12 MB/s-es letöltési sebességet írt ki, de a végső átlag 3000 KB/s-re jött ki, és letöltés illetve telepítés közben is észrevehető volt hogy egy darabig nagyon gyorsan halad, de aztán másodpercekre megáll.Ekkor úgy gondoltam, megnézem dd-vel milyen gyorsan ír szekvenciálisan: [kép] (bocsi a minőségért, nem állítottam még be SSH-t, a TV képernyőjét kellett fotózzam)
Ezek mellett miközben vittem a gépem és a Pi 4B között, többször is elég langyos volt, de ezt nem tudom mennyire számít.
Van valami ismert hiba ami ez(eke)t okozza, esetleg van rá megoldás? Vagy túl sokat várok el tőle? (bár korábban küldött mérések szerint (példa: #1963) ezt bírnia kellene, hacsak nem néztem be valamit)
Akartam még csinálni egy olyan explorer-es sebesség grafikont mint ami az utolsó linkelt kép, de ahogy exFAT-ra próbáltam formázni a pendrive-ot (hogy másoljak rá), ismét szétfagyasztott valamit, úgyhogy ezt majd akkor tudom ha újraindítottam a gépet.
Bocsi ha hosszú lett és fölösleges dolgok vannak benne, de gondoltam nem árthat tudni hogy mit próbáltam, milyen problémák fordultak elő, stb -
King Unique
titán
Mármint max. a natív bootolás nem működik exFAT-ról a muzeális, legacy BIOS-os gépeknél, ellenben pl. a Ventoy igen. Meg ha valaki a szintén muzeális, mára elavult FAT32-vel akarja szívatni magát nagyobb tárolókapacitású USB-s meghajtón, ami a 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat sem kezeli, kötetméret is limitált stb., akkor csak tessék.
Másoknak meg ott van az exFAT fájlrendszer, ami amúgy szintén nem újdonság, kb. 14 éve jelen van az is.
-
cocka
veterán
válasz
King Unique #2371 üzenetére
Hát ez az. Sima BIOS-on ez nem működik, ha eleve nincs UEFI support. Na mindegy. Maradok a FAT32-nél az legalább 25 éve biztosan létezik.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Williams #2374 üzenetére
SD Card Formatter vagy USB Disk Storage Format Tool-el próbáld megformázni.
-
-
King Unique
titán
Nem világos mi köze az ATTO, CDM stb. tesztelésnek egyben a bootoláshoz is, amikor nyilván nem egyidőben történik a kettő, utána tetszés szerint formázható a pendrive stb., én meg arra lennék kíváncsi.
Egyébként meg ha támogatja az alaplap, annál a BIOS/UEFI, akkor lehet akár exFAT fájlrendszerű pendrive-ról is bootolni pl. legacy/CSM módban. + Ott van pl. a Ventoy, az eleve exFAT-ra formázza a pendrive-ot és némi trükkel (+ FAT fájlrendszerű ESP és azon a GRUB) simán lehet bootolni az exFAT fájlrendszerű pendrive-ról, ráadásul multiboot megoldással is, stb.
A jelen topikhoz hasonlóan tudtommal nincsen külön sebességtesztelő topik külső SSD-knek, max. a standard SSD topikok. Ahol igen, valóban igaz, hogy ez a pendrive sebesség topik és ide az ilyen tesztek tartoznak, de olykor érintőlegesen szóba kerül a külső SSD téma, az azzal kapcsolatos tesztek is, ami szvsz néha elfér itt is és azok is flash tárolók. Illetve azért, hogy legalább legyenek itt olyan tesztek is, ahol flash-alapú tároló alapon ki van maxolva az adott USB 3.X szabvány sebessége, illetve van ténylegesen USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x2 eredmény is, amire jelenleg a standard pendrive-ok eleve nem képesek, hiába az USB 3.1 és USB 3.2 felirat, ami ezeknél gyakran = USB 3.0 ...
-
cocka
veterán
válasz
King Unique #2369 üzenetére
Ha elmeséled hogy bootolok exFAT-ról azt nagyon szívesen meghallgatom.
Miért nevetséges? Azon szvsz nincs mit ragozni, hogy a külső SSD-k földbe döngölik adatátviteli sebesség terén a hagyományos pendrive-okat
Akkor a külső SSD-knek nyilván van sebességtopicja és oda kéne az ilyen USB3-as kombó cuccokat linkelgetni, nem pedig ide.
-
King Unique
titán
Akkor adott a FAT32 helyett az exFAT fájlrendszer használata, annál elvileg 128 PiB lehet a max. fájlméret, szintén nincsen naplózás, stb.
Miért nevetséges? Azon szvsz nincs mit ragozni, hogy a külső SSD-k földbe döngölik adatátviteli sebesség terén a hagyományos pendrive-okat nemcsak a szekvenciális, hanem a random, illetve 4K értékeknél is, + a külső SSD-knél lehet érdemben USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x2 interfészről és adatátviteli sebességről beszélni, míg a standard pendrive-oknál egyáltalán nem. Például a tied, ezek, ez vs. ez is önmagáért beszél. Az meg már csak hab a tortán, hogy az utóbbiak az írást is jobban bírják, normálisan működik a GC, WL, TRIM, van SMART is, stb.
-
cocka
veterán
válasz
Digitalpimp #2367 üzenetére
Mondjuk eleve FAT32-n 4 giga a fájlméretkorlát, szóval olyan túl sok lehetőség nincs. Pendrive-oknál meg annyira nem tesz jót az NTFS, de hát mindenki maga tudja. Valószínűleg a fájlnaplózás sok apró szar írást jelent, ami FAT32-nél nincs. És feltehetően a sok apró irkálás miatt be is lassul, mivel ugye az apró fájlok írása egy de facto pendrive-on elég lassú.
Hogy őszinte legyek, száműzném ebből a topicból azokat a posztokat, amik arról szólnak mennyire menő az M2-es SSD sebessége USB3-as átalakítóval. Nevetséges.
-
cocka
veterán
válasz
King Unique #2357 üzenetére
És azt esetleg nem tudod, hogy van-e olyan USB2-es pen, ami kimaxolja az USB2 gyakorlati sebességét? Mondjuk egy 37/37-es vagy közel annyi?
-
King Unique
titán
válasz
tpeter77 #2356 üzenetére
Az értelemszerűen a te dolgod, hogy mit és mennyiért veszel, számodra melyik megoldás felel meg árban inkább, ha 8 db SanDisk Ultra Flair 64 GB-os modell, akkor legyen az, oké. Az viszont egy másik, hogy ha már az írási sebességet kérdezted, akkor azon nagyon nincs mit ragozni, mert így is, úgy is lassú, illetve átlag alatti és max. az olvasási sebessége ami úgy-ahogy említésre, illetve USB 3.0 szabványhoz méltó.
A külső SSD az más kategória, az már nyilván normális, kellően magas adatátviteli sebességet tud nemcsak olvasásnál, hanem írásnál is, ami a Windows rendszermentés, lemezképfájlok létrehozásánál is jól fog jönni. Mezei Windows-telepítő célra meg nyilván bőven megteszi az Ultra Flair is, a 3-5.X GB-os ESD/standard ISO felírása még arra is viszonylag hamar megvan, utána meg már úgyis az olvasási sebesség számít a telepítésnél, illetve ilyen célra egy 8 GB-os pendrive is elég, felesleges a 64 GB-os. -
tpeter77
addikt
válasz
King Unique #2340 üzenetére
Hát, ja!
De tudod mit, nem jártam túl rosszul, talán igy sem. A Sandisk Extreme és a Kingston DataTraveler Elite kétszer annyiba kerül, mint a választottam. Az adott össezgből inkább vettem 8 átlagos sebességűt, mint 4 villámgyorsat, mert most a sok darabszámú pendrive-nak több hasznát veszem.
Igazán gyorsat is vettem, külső SSD-t, de azt csak adatmásolásra fogom használni, nem telepítésre. -
Ciccuka
veterán
válasz
King Unique #2352 üzenetére
Ezek nagyon jó eredmények szerintem. A legtöbb ilyen nevenincs drive kimerül 6-10MB/s írás sebességben (olvasási sebesség pedig 15-20MB/s).
-
Darthforce92
tag
válasz
King Unique #2352 üzenetére
Erről , szerintem ár-érték arányban elég jó. Elsővásárlós ali kuponnal, kemény 1150-ért vettem 2db-t.
-
King Unique
titán
válasz
Darthforce92 #2347 üzenetére
Ha erről van szó, akkor ez csak USB 2.0-s, vagyis nem meglepő a kapott eredmény.
(#2349) proof88: ja, akár 32 GiB, sőt 7.X és 8.X CDM verzióknál már 64 GiB is beállítható a tesztfájl méreténél. Bár egy olyan tetű lassú, gyatra írási sebességű pendrive-nál mire az lefutna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Eladó GARANCIÁLIS KINGSTON 1TB KC3000 M.2 PCIe M.2
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- (új, bontatlan) 250GB WD Blue SA510 (Foxpost:+1400Ft)
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Fotó állvány eladó
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest