Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz fatpingvin #105 üzenetére
Persze, azt meg fpga is alig bokodi. De ezek mar szelsoseges cutting-edge alkalmazasok, nem az atlag.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ez egy példa volt amit írtam, nem pedig egy kizárólagos megoldás. MCU-val is nyilvánvalóan lehet realtime jelfeldolgozást csinálni, ezt viszont limitálni fogja az input interfész mintavételi frekije. példa: Arduinoval nem fogsz mondjuk PCIe buszon jelalakot vizsgálni RF frontend nélkül, mert az ADC a buszórajel frekvenciájára se tud felmenni, nem hogy ott még legyen akkora felbontása hogy jelalakot láss. nyilván tudnék realisztikusabb példát mondani de most ez jutott eszembe, kéretik nem megkövezni.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Reggie0
félisten
válasz fatpingvin #103 üzenetére
Nem ezt mondtad De mint mondtam, mikrovezerlon nem csak I2C busz van, tehat hibas erveles azt allitanod, hogy mivel az I2C lassu ezert mikrovezerlovel nem lehet realtime komolyabban szurni.
Amugy ertem amit mondasz, csak pusztan nem igaz a teves kovetkeztetes miatt.
Masfelol a realtime ertlemezese sem ugy van ahogy sejteted, ugyanis az nem azt jelenti, hogy abszolut rovid ido alatt vegez, hanem annyit, hogy azt hogy alkalmazastol fuggoen, de garantaltan zart intervallumon belul. Azaz pl. a lakasfutes vezerlesnel(nagy tehetetlensegu, lassu rendszer) ha 1 masodperc alatt garantaltan eloall az eredmeny az is real-timenak szamit, erre egy 10 megas 8 bites mikrovezerlo is eleg lehet.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ezt mondtam én is. I2C nyilván nem egy villám, szóval realtime és főleg szűretlen nagy sávszélt igénylő adatátvitelre nem alkalmas. viszont arra oké, hogy ha van egy mondjuk DAC+preprocessing frontended FPGA-n, ami feldolgozza és szűri a jelfolyamot, az így preprocesselt adatfolyamot már I2C-n is el tudja mesélni egy MCU-nak ami csinál vele akármit (leginkább USB-n küldi mondjuk egy host gép felé, vagy amit akarsz)
én erről beszéltem, nem másról.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Reggie0
félisten
válasz fatpingvin #101 üzenetére
Dehogynem. Az I2C, ha akarod se tud gyors lenni. Az egy felsokat mikrovezerlot nem tud etetni.
-
Reggie0
félisten
válasz fatpingvin #99 üzenetére
I2C busz azert eleg szelsoseges pelda a maximalis sebesseg magyarazasara, tobb adatbites SPI a jellemzo felso korlat a mikrovezerlokon, azokon meg azert akar 400 megabitet is at lehet preselni.
Amugy igen, fpga a kov lepcso, csak azt mindenki probalja elkerulni, mert azert szopas tud lenni, de van amikor muszaj.
Viszont amire reagaltam es a kommentem is szol, hogy senki sem bohockodik mamar diszkert logikai es analog aramkorokkel, amit egy mikrovezerlovel le lehet fedni, meg akkor sem, ha egyszeru. Vagy vesz ra kesz chipet, vagy firmware-t ir, mert azt csak egyszer kell es igy egyszeru lesz a hardverdizajn, kevesebb alkatresz, kevesebb gyartosori problema es koltseg.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
nyilván, elég sok helyre a 10F200 is bőven elég, viszont már vannak olyan MCU-k amik alulról közelítik a GHz frekitartományt (pl a CVItek CV1800B-ben van egy MCU-nak beállított C906-os mag, 700 MHz-en, nyilván ez egy SoC része de diszkrétben is vannak már hasonlók)
Reggie0: ahová komoly realtime jelfeldolgozás kell ott jellemzőbbek az FPGA-k. vagy a konkrét céláramkörök, a MCU csak ezeket böködi.
I2C buszon pár tíz MHz max sebességgel meg tudod beszélni egy FPGA-val hogy milyen adatokra van szükséged egy GHz-es jelfolyamból, nyilván a megfelelő RF frontend elektronika mögött[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Pikari
addikt
ahova mikrokontroller kell, oda pár mhz elég szokott lenni. ezért a nagyon egyszerű modellek a leggyakoribbak.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz fatpingvin #94 üzenetére
a fő különbség, hogy ha a mikrokontrollerre rádugod az elemet, már futtatja is a kódot, amit bele tudsz programozni.
a sochoz viszont bonyolult support áramkörök kellenek, plusz egy külön meghajtó a tárhelynek.
mikrokontrollerek ma is vannak, sőt, ezek a legfontossabb dolgok, ezek vezérlik pl az autódban a gyújtást, a biciklilámpád villogását, a billentyűzetedben is mikrokontroller alakítja a gombnyomásokat usb protokolnak megfelelő szekvenciákká.
csak ma már nem annyira divat, hogy desktop oprendszer futtatására használják őket (természetesen lehetőség van erre, de ritkán futnak pár mhz-es órajel fölött).
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
fatpingvin
addikt
és Pikari:
mea culpa, az agyam valamiért SoC-nak fordította a mikorvezérlőt. viszont halványan rémlik hogy ilyen is volt, de konkrétumszinten nyilván nem tudnám hivatkozni.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Pikari
addikt
válasz fatpingvin #91 üzenetére
azok nem mikrovezérlők.
-
Reggie0
félisten
válasz fatpingvin #91 üzenetére
Nem, ezek nem mikrovezerlok. Azokban integralt a ram/flash.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Már 15 éve, hogy az intel beperelte őket, hogy ne merjenek chipsetet készíteni a processzoraikhoz.
-
Reggie0
félisten
Jo, hat az apple is ugy kezdte a cpu dizajnt, hogy elkezdte Nvidia mar miota sziv az x86 licence miatt, legalabb egy evtizede. Az alatt azert lehetne is valamit csinalni, akar nullarol is.
Az is vicces, hogy risc-v utan kullog, amit kis sarkitassal nehany egyetemista hozott ossze diplomamunkakent.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Tudtommal az nvidia még sosem készített cpu magot, minden processzorukban mások által megalkotott, licenszelt dizájn van, amit csak minimálisan módosítottak. Nem hiszem, hogy meglenne hozzá a knowhow. Ezért is akarták megvenni az armot egy időben, hogy ezt a hiányosságot kompenzálhassák. Ez egy olyan probléma, hogy hiába dobnák rá a világ összes pénzét, attól önmagában még nem fog megoldódni. Filozófiailag a cpu a gputól annyira távol áll, hogy a meglévő termékeikből nem tudnak kiindulni. A masszívan, szinte végtelenül párhuzamosítható, egyszerű pipeline típusú működést lehetővé tehető technológiáik teljesen alkalmatlanok lennének egy hagyományos processzor alapjainak. Talán még az is jobb lenne, ha nulláról elkezdenének valamit készíteni. De nem teszik. Mindenhol ott kotnyeleskednek (a risc-v-ben is), mégsem történt semmi a hangzatos szólamokon kívül.
-
Reggie0
félisten
Foleg, hogy arm alatt a pnp/acpi hianya es alternativai csak fajdalom a seggben. Ha lenne 32 bites x86 mikrovezerlo rentabilis aron a piac szerintem meg arra is racuppanna a kompatibilitas miatt. Csak az intel ehhez meg nem eleg rugalmas.
Masfelol az applenel is latszik, hogy az Mx szeria oriasi kiugrasa jelentos reszben a fejlettebb gyartastechnologianak koszonheto. Persze a mag dizajnja is kiemelkedo minosegu naluk, de akkora elonyuk nincsen, hogy arm-al valtsak meg a vilagot.
En inkabb azt nem ertem, hogy az nvidia miert nem tudja magat osszeszedni es csinalni egy hasonloan jo dizajnt, mint az apple. Mert penz ott is van ra rogyasig es meg szandeknak is kene lennie, mivel x86-bol ki vannak zarva, viszont van epkezlab GPU-juk melle.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem tudom, meddig lehet húzni ezt az armos szerver bohózatot, miközben alkalmazástól függően 40-95%-os sebességdeficit van valódi szoftverek futtatása esetén az x86hoz képest. Már előre szomorkodom azok miatt, akik megveszik a 10 milliós core2quad szintű "arm szerver"eket.
-
Pikari
addikt
Reggie az oracle szoftverek licenszéről beszélt, amiket magszám alapján lehet licenszelni.
-
Reggie0
félisten
Arra gondoltam, hogy az oracle azert nyomja az armot, mert magonkent adja el az oracle szoftverlicencet es az armbol tobb mag kell ugyanahoz, mint x86-bol.
De persze felig meddig vicc, ezert van az oraclenek egy core licensing factor tablazata es jopar arm maghoz alacsony szorzo parosul, hogy kompenzaljak. Nyilvan, ha valtozik a piaci megoszlas majd ez is valtozik a sajat maguk javara.Itt a tablazat: [link]
Igazabol ha lenne tokuk nem szarakodnanak a procinkenti lebontassal, hanem siman egy sajat benchmark value-hoz kothetnek linearisan, csak hat az tobb munka is lenne, meg lehet nehany hardvergyarto haver is felhordulne, mert nem tudnak mindig ujabbra cseretletni az osztalyon beluli procikat generacionkent.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Akkor vagy mindannyian elbeszélünk egymás mellett vagy nem tudom. Én arra gondoltam, hogy a Risc-V önmagában egy nyílt és ingyenes architektúra, amit szabadon gyárthat bárki. Ezzel szemben az ARM-ot licenszeli az, aki gyártani akarja.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Pikari
addikt
A szoftvereik licenszéről beszélt. A gyengébb magok miatt több magos verziót kell licenszelni. A csoda arm nem működik olyan jól a valóságban, mint ahogy a benchmarkokban, és a prospektusokon.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Az x86 a gyakorlati baja a licencelhetőség korlátossága, és az ebből adódó kevés szereplő. Az ISA elcseszéseivel megküzdenek a CPU tervező mérnökök, meg a fordító írók, és utána az a gond az emberiség maradékát már nem igazán érinti. Lehet, hogy ARM-el kicsit gyorsabb/takarékosabb, vagy kicsit olcsóbb lett volna a végtermék, de alig érezhető különbségekről van szó. (Desktop/server esetén legalább is, ahol a CPU komplexitás java része független az utasításkészlettől.)
Persze ilyen alapon a legjobb a RISC-V, csak későn jött, és tán sosem lesz elterjedt beágyazott alkalmazáson kívül. (Az ARM is maradt volna ott, ha nem kapja fel a mobil telefon forradalom.) Meg majd meglátjuk, hogy a nagyobb szabadság mennyire fog nagyobb káoszt is hozni.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz vezeralmos2 #74 üzenetére
Ahhoz kell a 20 milliárd tranzisztor armon. Az a75ös alapú procik voltak utoljára 10 milliárd körül.
Érdekes összehasonlítani, hogy egy athlon64 x2 csak 233 millió tranzisztor.
Persze ehhez hozzátartozik az, hogy az a75ben bent van a chipset, meg a gpu is.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Az ARM is egy káosz. Nagyobb, mint az x86. Négy féle utasításkészlet, ami az idők során egybe épült (és amiből egyet kivettek), hardveres JAVA gyorsítás (azóta már kinyírták), változó utasításhossz begányolva a fix utasításhossz közé, két 4-5 működési mód, és ebből van, ami a valóságban nem is működik rajta, fetrengős drogos orgia közepette kialakított regiszter és memóriakezelés, 4 féle SIMD egység... rendes 64 bites ARM proci alsó hangon 20 milliárd tranzisztor, rosszabb teljesítmény/fogyasztás mutatóval, mint egy első gen ryzen.
Inkább az arm dögöljön meg, az x86 meg maradjon életben, és új szereplőnek jöjjön be a risc-v, remélhetőleg azt nem szarják ugyanígy el.
-
ddekany
veterán
"azért itt erőben igencsak le vannak maradva, főleg az ARM"
Vannak ARM CPU-k amik a desktop igényekre vannak, és ha csak a CPU teljesítményt nézzük, nincsenek lemaradva. Ott a Snapdragon X Elite, ami az új ARM-os Windows gépekben van, vagy az Apple féle M-akárhány. Az x86 csak az ökoszisztéma/megszokás miatt előnyös, maga az utasítás készlet architektúra (ISA) az vacak. Játéknál meg az is visszaüt, hogy nem nVidia, és még csak nem is Radeon, hanem valami Adreno, vélhetően eléggé csiszolatlan Windows driverrel. Meg persze hogy nincs ARM-ra fordított változat a legtöbb játékból... De ez ilyen ördögi kör, hogy azért nincs, mert játékos ember úgysem vesz ARM-es lapost.
-
S_x96x_S
addikt
válasz fatpingvin #60 üzenetére
> az epöl armos gépei a kanyarban sincsenek az Ampere Altra workstationökhöz képest
az én szubjektív nézőpontomból:
Ha van benne mátrix ( SME, SME2) , akkor már csudajó.
( és csak az Apple M4-ben van hivatalos SME - ARMv9.2-A )Az AmpereAltra - még DDR4 -es ;
és az Ampere One a korszerűbb - DDR5-ös - és több L2 -cache-es.
de az nem mátrixos még "Armv8.6+, SBSA 5"
https://amperecomputing.com/briefs/ampereone-family-product-brief-----------
Armv9.2-A introduces SME.
"Introducing Armv9 Scalable Matrix Extension (SME) for AI Innovation on the Arm CPUArmv9 SME architecture feature offers significant performance uplifts for AI and ML-based applications."
https://newsroom.arm.com/blog/scalable-matrix-extension------------
és érdemes megnézni azt, hogy a ARMv9.2-A után milyen fejlődés történt.
https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64#ARMv9.2-A
- ARMv9.3-A
- ARMv9.4-A ( Scalable Matrix Extension 2 (SME2) )
- ARMv9.5-A ( FP8 support (E5M2 and E4M3 formats) )
- ARMv9.6-A ( Improved SME efficiency with structured sparsity and quarter tile operations )és az ARM -hez képest az Inteles-AMD64 -es utasításrendszer egy nagy káosz.
-------
Amúgy én pragmatikus vagyok.
Mottó: "A verseny jó!"
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #68 üzenetére
Akkor single core-ban a háromszoros teljesítmény tulajdonképpen nem is számít, multicore-nál viszont - 20% az "kanyarban sincs"?
DRM is theft
-
Ribi
nagyúr
válasz fatpingvin #68 üzenetére
Te a multi coret szorgalmazod én meg a single coret.
nem teljesen világos számomra miért lovagolsz a multi core perfen, feltételezve hogy elolvastad és értelmezted a 61-es hozzászólásomat...
Ééértiii
Szerintem hagyjuk, mert mind2-en tudjuk mit szorgalmaz a másik, csak mást tartunk fontosnak.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
-
Ribi
nagyúr
válasz fatpingvin #66 üzenetére
Hát a cine alatt is kb ugyan olyan arányok vannak singe scoreban. Akkor most ezt megerősítésnek küldted?
-
fatpingvin
addikt
ha szeretnél róla olvasni, parancsolj, olyasvalakitől aki nem csak ilyen gémelős bencseket tud lepörgetni hanem azért valamennyire érti is hogy miről van szó
-
Ribi
nagyúr
válasz fatpingvin #64 üzenetére
Tudom vérlázító, de geekbencset néztem, ahol attól függ mit találok az Altra 800-1100 pontot ér el, az M2 2600-at, az M3 meg 3200. Szóval de. Ha valami 3x erősebb, akkor az fing gyenge desktop vonalon.
De ha mutatsz összehasonlítást más valamivel akkor oké.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
a "fing gyengék" azért egy nagyon erős kijelentés. a M2 single core teljesítményben valóban erősebb, de nem mérföldekkel. arról nem beszélve hogy a M2-ben van belőle 24, az Ampere Altra procikban meg opcionálisan 128.
-
Ribi
nagyúr
válasz fatpingvin #62 üzenetére
Csak arra próbáltam utalni, hogy az ampere magjai fing gyengék. Apple kb 3-4x gyorsabb 1 szálon. Nem igazán összehasonlítható milyen céllal készült a 2 proci. Egyik desktop inkább, másik meg felhős felhasználás ahova sok szál kell, de elég ha gyengék. Szóval desktop - "desktop"
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz fatpingvin #60 üzenetére
Hát a két dolog totál másra van kitalálva? Mintha teherautót hasonlítanál személyautóhoz?
-
vezeralmos2
senior tag
Az ARM sokkal előrébb tart szerintem mint amennyi jelenleg látszik belőlük, csak a piac miatt nem tudnak még lépni.
A Galaxy Note 9 Dex Stationra csatlakoztatva megnöveli a processzor teljesítményét. Böngészős benchmarkok alapján kb. akkora teljesítményre képes pár wattból, mint egy FX-6300. Az FX viszont nem tud lejátszani 5k60fps videót, a Note 9 pedig le tud, de nagyon sok szintű hardveres gyorsítás van benne.
És a Cortex A-55 processzor ami ebben a készülékben is van, már 2014 óta létezik.
Az ilyen Geekbench, Antutu stb. benchmarkok pedig szerintem nem relevánsak, csak marketing, az Apple javára.[ Szerkesztve ]
Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
veterán
Nálam itthon alma egyedül a tányéron lesz, se a monitoron, se a számítógépházban nem akarom meglátni őket. Lehet jó a teljesítmény, de kínlódjon azzal a belterjes brigáddal az, aki akar. Ugyanígy az Androidtól sem akarok megválni. Még talán a Linux telefonoknak adnék egy esélyt, de az meg nagyobb macera, mint egy normális, Androidost venni. Abból is ugye melyiket, mert van egy valag OS, meg nem is mindegyik mászik fel akármilyen telefonra... szóval marad az Android.
Desktop gépek meg az ARM legnagyobb hátráltatója meg az MS
Nem baj, pont ma láttam egy jó videót róla, hogy hamarosan közeledik a Windows 10 support vége, aztán, hogy mit lehet csinálni? ~240 millió géptől (ha nem is azonnal), de meg akar válni a MS. Szerintem oltári nagy baromság az egész, de valaki biztos meg tudná magyarázni, hogy ez milyen jó... hogy megint orrba-szájba gyártjuk az elektronikai hulladékot, amivel semmit nem lehet kezdeni, csak beleásni a földbe, vagy lehajóztatni valami fekete afrikai országba, ahol a környéken mindent élhetetlenné mérgez.
-
Ribi
nagyúr
Én is full laikus vagyok, de én azt látom, hogy pl. apple chip minden csak nem gyenge és az ipar egyre több területén jön az arm. SW átmogatás még tényleg nincs a magaslaton, de a trend az, hogy terjed mint állat. Biztos annak is kell majd egy nagyobb lépés valamiféle egységesítésre és kitduja mikor lesz ez. Ha lesz. Mobil fronton is teljes káosz van, de ettől még nincs 1 x86 telefon se. Intel meg Amd sem azért fognak össze mert minden szép és jó. Ők is látják a trendet és hát lépni akarnak. Desktop gépek meg az ARM legnagyobb hátráltatója meg az MS. Nem lennének ennyire nyomik már nagyon más szelek csörgedeznének vagymi. Szerintem.
-
veterán
Én egy laikus felhasználó vagyok, akit érdekel ez a téma, mert elképzelhető, hogy a jövőben én is érintett leszek, ha hardvert kell cserélni.
Mostanra gyakorlatilag a gémer gép az egyetlen amihez még úgy ahogy "kevés" az armos gép, az meg lássuk be igen karcsú szegmense az egésznek.
Én itt a jelenlegi tudásom mellett is érzek egy jó erős csúsztatást. Gondolj abba bele, hogy mióta használjuk az x86-os architektúrát, aminek azért már jól ki van épülve az infrastruktúrája, a másik meg, hogy azért itt erőben igencsak le vannak maradva, főleg az ARM, ha még a magok számára is kivetítjük a teljesítményt.
A jelenlegi trend szerintem nem az irányba mutat, hogy minden alkalmazás egyre könnyebb lesz, hanem inkább egyre nehezebb, ami alá kell a vas. Még egy recska irodai gépbe is lassan 4 mag alá nem éri meg menni. Tehát az mellett, hogy gyenge az ARM, még írtam, hogy a rá elérhető szoftverek is igen szegényesek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Risc V és ARM, de kérdés, hogy mire? Láttam Risc chipes laptopot és ARM procis gamer gépet. Egyik se volt valami hűdenagy mutatvány, nekem legalábbis. Szervereknél lehet más a helyzet, az Oracle is lehet azért kacsingat az ARM felé, mert nekik az a profiljuk, de asztali gépben furán nézne ki mindkettő.
-
veterán
Oracle? Most vették meg az ARM gyártósort.
Micsoda meghitt pár, nem is mernék rá gondolni, hogy hogyan kötötték meg a szerződést.
-
NoMix
tag
Mi lesz ebből Zilog80A újra játszva 128 maggal. Mert sz az X86/x87 unalom hogy nem tudnak fejleszteni.
Kontárok klubbja chat oldal.
-
Reggie0
félisten
válasz SindaNarmo #32 üzenetére
Es a meretet. Lehet a progik betuskalazasat allitgatni, ha nem egyforma a szinter, akkor a hasznalt szinezeseket is(pl. programozasnal) finomhangolni., stb.. Pl. a kek alapon piros karakterek es az zold alapon sarga karakterekkel tipikusan gond szokott lenni, azaz nem egyforman olvashato a kulonbozo kijelzokon.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz fatpingvin #26 üzenetére
Desktopba most beleértettem a notebookot is. Munkahelyen a mobil azt nem veszi át mostanság, szóval ott egy alsó határ, amíg vissza tud szorulni. Persze ha bejáratott dolog lenne, hogy dokkolod a telefont, akkor lehetne a kettő egy, de nem így van. (Tudom hogy van Samsung DeX, de ennél jobban kéne akarnia az iparnak.)
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz SindaNarmo #39 üzenetére
a környezetemben jópáran vannak akik nagyrészt már csak a zsebkomputert használják. én se értem hogy lehet így élni, de láthatólag működik...
-
SindaNarmo
tag
válasz fatpingvin #36 üzenetére
Sejtettem hogy arra gondolsz, bár annak meg még kevésbé látom értelmét munka szempontból. Persze biztos vannak amit meglehet oldani róla.
Illetve gondolom egy rakat kiegészítővel biztos lehet "desktop"-ként is használni, de mi a fenének ha van normális eszköz is rá. -
S_x96x_S
addikt
válasz fatpingvin #36 üzenetére
> smartphone
talán az Android 16 - hoz valami áttörést - pedig már kezdtem elveszíteni a reményt.
"Android 16 will include a Terminal and full Linux VM support with GPU acceleration"
"Google is looking to offer a native Terminal app for Android, possibly with Android 16. The Terminal app will allow installation of a Linux VM with full GUI and GPU acceleration along with other sysadmin features including disk resizing, port forwarding, and partition recovery. This is an extension of Google's earlier project of allowing Chrome OS to run on Android using the Android Virtualization Framework."De ezek már üzleti döntések - és az Android nyitása mögött valószínüleg ott van a Windows-Arm is. ( és a félelem a Windows-Arm -os telefonok lehetséges jövőjéről )
Ha az iPad - tudna - MacOS programokat is futtatni, akkor már rég vettem volna,
de állítólag pont az a célja az Apple-nek, hogy legyen 2-3 különböző kütyüd és ne csak 1.Mottó: "A verseny jó!"
-
fatpingvin
addikt
én már a smarthone-okat is csak nagyon komoly önmagammal szemben támasztott megkötésekkel voltam hajlandó beengedni az életembe, és elég valószínű hogy rövidesen ismét kihajítom. ez a neuralink ez konkrétan a drugs&wires webcomic szintű disztópia lesz.
-
fatpingvin
addikt
válasz SindaNarmo #27 üzenetére
smartphone, értelemszerűen.
amit írsz azt meg megértem viszont eltérő felhasználói rutinok. néha én is jobban szeretem inkább a kisebb képernyőt nézni, hiába van az íróasztalon egy 80 centis 2K-s, előfordul hogy inkább az x230-as builtinjét használom.
-
antikomcsi
veterán
Elkészült az ebéd.
-
S_x96x_S
addikt
amúgy tényleg felesleges vitatkozni, hogy mi lesz a jövő ..
mert jön a https://neuralink.com/ és teljesen átalakul a világ.
És akik nem használják - azok lesznek az Amishok akkori megfelelői.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz SindaNarmo #29 üzenetére
Nem a szereles a kerdes, hanem az hogy ket kijelzot kell megszokni es ket billentyuzetet kell megszokni. Sokszor a ketto kozott a valtas kellemetlen, tobb gepelesi hibat eredmenyez, stb.. Sokkal egyszerubb es kenyelmesebb, mindig ugyanazt hasznalni.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> nem értem miért releváns még a desktop. halódó platform,
> arányosan folyamatosan csökken a részesedése,Azért darabszámban annyira nem csökken. A riválisok jönnek fel.
Az x86-64/amd64 desktop azért még praktikus
pl.
- Ha kell Teljesítmény és számítási kapacitás
( a desktop és a workstation között nincs már éles átmenet )
- Szoftverkompatibilitás / Legacy rendszerek támogatása
- Bővíthetőség és testreszabhatóság
- Speciális hardverek támogatása
- Piaci jelenlét és támogatásAnnó - a "PC" szabványos modularitás és az ökoszisztémán belüli verseny - elég hamar kinyirta a riválisokat.
-
SindaNarmo
tag
akiket láttam, az órákat ültek előtte. én amikor rá voltam kényszerülve hogy vigyem a laptop-ot simán széthúztam aztán meg össze raktam. Azért az a két mozdulat nem a világ vége, ahhoz képest hogy vannak normális perifériáim.
Persze embere válogatja hogy mihez alkalmazkodik.
Én pl kitépném a hajamat ha hosszú távon úgy kellene dolgoznom.Bár nálam a laptopnak is csak az az értelme hogy egyik irodából a másikba átvigyem és ott ugyan úgy rádugjam az áramra. (szóval az akkumulátoros élettartam sem nagyon izgat). Szóval kvázi az is desktop-ként üzemel nálam
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz SindaNarmo #27 üzenetére
Mondjuk az, aki eleget mozog a laptoppal ahhoz, hogy zavarja az allando billentyuzet es kepernyo meretvaltozas.
-
SindaNarmo
tag
Mit értesz zsebkomputer alatt?
Én még laptopon sem szeretek dolgozni ha nincs külső monitor/egér. a billentyűzet csak nice to have. Szóval el nem tudom képzelni hogy ki akarna azon dolgozni.Persze biztos vannak. Én már azt sem értem amikor az egyén ül a 14es laptoppal egy monitor előtt és ahelyett rádugná a kis tököm laptop kijlezőt bámulja. Na az ilyeneket nem tartom normálisnak.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
nem értem miért releváns még a desktop. halódó platform, arányosan folyamatosan csökken a részesedése, egyre többen már csak zsebkomputert használnak. ott meg az ARM mindent vitt.
-
ddekany
veterán
Desktop oldalon az ARM sikeréhez csak az kell, hogy a Windows menjen rajta, a Linux nekik mindegy. Ez elvileg lehet úgy is, mint mobiloknál, ahol van egy egyedi Android előtelepítve. Ami persze borzalom, és talán annál egységesebb lesz Windows esetén.
Szerver oldalon meg gondolom a szerver gyártója biztosítja, hogy fusson rajta RHEL stb.
-
podtibi
senior tag
És akkor az ember még komolyabb versenyre számitana, közbe rájön hogy az már eddig is zajlott, csak akadt egy nagyobb cápa is más irányból. Kiváncsi leszek hogy melyiket vásárolják fel hamarabb, intel t vagy amd t. Már csak azért is, mert idővel ha a verseny arm felől még jobban fokozódik, akkor megénzem én azt hogy az amd/intel nek van elég szeme több irányba figyelni/haladni.
[ Szerkesztve ]
Ezt inkább rád bízom.
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #17 üzenetére
Arra, hogy amikor elindul egy ARM-os processzor egy lapban, akkor ott legyen valami szoftver, amivel szabványos módon meg lehet beszélni, hogy milyen HW van, azt hogy lehet életre kelteni, ilyenek - az, amit a BIOS csinál. Hogy lehetséges legyen az, ami tök normális egy PC-nél, hogy lehúzod a Debian image-et és az elindul bármilyen PC-n - ARM-on meg az van, hogy az adott boardhoz kell buildelni a cuccot, egy raspis image nem fog elindulni mondjuk egy Minix miniPC-n.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #15 üzenetére
Ezek bootloaderek, meg se kísérlek megoldani azokat a problémákat, amikről szó van.
DRM is theft
-
fatpingvin
addikt
nem architektúrához hanem hardverdizájnhoz, de amúgy azzal egyetértek hogy valóban probléma ennek az elmaradása az egyéb platformokon. bár hozzáteszem ARM-en az u-boot eléggé sok dolgot lefed, POWER-en ott a Petitboot... ezekkel kéne inkább foglalkozni.
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #11 üzenetére
Igen, de ezek momentán mind az architektúrához kötődnek.
Elvileg meg lehetne csinálni más architektúránál is, gyakoratilag viszont nincs megcsinálva - és ez baj.DRM is theft
-
Eclips21
őstag
miért nem szálnak be a versenybe, hiszen ők is tervezhetnek Risc-V hardvereket...
-
Reggie0
félisten
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #5 üzenetére
éppen időszerű lenne hogy az x86 elsüllyedjen a számítástechnika történetének emésztőgödrében ahol már régóta a helye lenne.
Miért?
DRM is theft
-
dabadab
titán
válasz fatpingvin #8 üzenetére
ne csináljunk úgy mintha ez az ISA érdeme lenne.
Nem csinál úgy szerintem senki se, de akkor is ez a helyzet. Meg az is, hogy ARM-ra senki sem csinált ilyet, pedig szükség az lenne rá, hogy ne kelljen minden egyes nyomorult boardhoz saját kernelt fordítani.
Így meg elég nyilvánvalóan nem lesz se ARM-os, se RISC-es PC, ha ahhoz, hogy elinduljon, neked kell külön kernelt fordítanod, amiben kézzel kell megadnod, hogy hogyan van kiosztva az IRQ meg a portok meg a többi.arról nem is beszélve hogy ez az úgynevezett univerzális kompatibilitás is valójábvan csak a kötelezően beépített inicializáló firmware és lényegében bootloader (BIOS/UEFI) jelenlétének köszönhető.
Részben. Mert ugye ezeket a túloldalon (a buszokra csatolt eszközöknél) is támogatni kell.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
fatpingvin
addikt
ne csináljunk úgy mintha ez az ISA érdeme lenne. a piac formatív éveiben egy cég ügyesen lobbizott és rátelepedett, olyan licenszfeltételekkel amik gyakorlatilag a legelejétől megszüntették a versenyt. így nyilván akármilyen bullshitet át tudtak vinni.
arról nem is beszélve hogy ez az úgynevezett univerzális kompatibilitás is valójábvan csak a kötelezően beépített inicializáló firmware és lényegében bootloader (BIOS/UEFI) jelenlétének köszönhető.
ha megnézed mondjuk hogy milyen drasztikusan különbözik mondjuk egy Ryzen és egy Skylake processzor early inicializációja, látszik hogy ott se jobb a helyzet. de egy gyártón belül is generációk között elég nagy a különbség (érdemes mondjuk a coreboot doksikat tanulmányozni az Ivy Bridge és a Haswell közti különbségek terén, két totál különböző proci)[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz fatpingvin #5 üzenetére
azért van előnye is - a linuxosoknak.
"Everyone is commenting on "let x86 die" and I would agree if it was just about ISA. But the problem is that x86 has some-sorta-total-disaster-of-a-standard for peripherals and configuration (ACPI, UEFI and so on) and you can actually buy a computer that is compliant and will run Linux out of the box, even if with some glitches.
ARM is a handful of totally incompatible SoCs and you are totally dependent on SoC integrator providing support (hopefully in the form of throw-over-the-fence-and-forget Linux kernel headers, but more common are just kernel binaries) to run it at all. In theory UEFI supports ARM, but can I buy a desktop ARM processor that does? And this is going to be worse with RISC-V because hardware vendor are not interested in providing platform compatibility. So we would be back in pre-PC era platform-wise.
There is no replacement for x86, not because it is impossible to replace, but because no vendor is interested in making one.
"
( https://news.ycombinator.com/item?id=41853020[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
A sifive-XM még új dolog,
de a tenstorrent már megfogható és a dev-kit rendelhető. ( Jim Keller áll mögötte )
https://tenstorrent.com/hardware/grayskull
De mivel a RISC-V -vel szabadon lehet játszani - elég sok startup mozdult rá.Hogy ez garancia-e a sikerre .. azt még nem mondanám.
de a kihívás jelentős - és én nem hagynám figyelmen kívül.
Nem véletlen, hogy az Intel és az AMD érdekei a kooperáció felé viszik őket.Mottó: "A verseny jó!"
-
fatpingvin
addikt
igazán nagy kár hogy ez megtörtént. éppen időszerű lenne hogy az x86 elsüllyedjen a számítástechnika történetének emésztőgödrében ahol már régóta a helye lenne.
-
S_x96x_S
addikt
> Risc-V mint kihivo. Szep alom
settenkedik és lopakodik ..
Az AI miatt nagyon belelendült
Már nem csak a Tenstorrent , hanem a SiFive is mátrixos procikat tervez.
----
RISC-V CPU - ba integrált AI gyorsító ; a Tenstorrent nyomdokaiban,
ami "papiron" lenyomja az nVidiát Blackwell-t.
512 XM cluster: 4 petaFLOPS >= Blackwell: 2.5 petaFLOPS
"SiFive expands from RISC-V cores for AI chips to designing its own full-fat accelerator"
Seems someone's looking for an Arm wrestle
https://www.theregister.com/2024/09/19/sifive_ai_accelerator/
"SiFive's base XM cluster is built around four of SiFive's Intelligence X RISC-V CPU cores which are connected to an in-house matrix math engine specifically for powering through neural network calculations in hardware. If you're not familiar, we've previously explored SiFive's X280 and newer X390 X-series core designs, the latter of which can be configured with a pair of 1,024 vector arithmetic logic units."
"Assuming the end customer can actually maintain a 1GHz clock speed without running into thermal or power limitations, 512 XM clusters would rival Nvidia's upcoming Blackwell accelerators, boasting roughly four petaFLOPS of BF16 matrix compute. For comparison, Nvidia's top-specced Blackwell GPUs boast 2.5 petaFLOPS of BF16 performance."
---------
"AZ ARM HELYETT RÖVIDESEN A RISC-V LEHET A FAVORIT AZ IPARI ÉS AUTÓIPARI FELHASZNÁLÓK KÖRÉBEN, HÁLA AZ AI-NAK
Az architektúra meglehetősen vonzó az egyes piaci szereplők számára, hiszen nemcsak nyílt forráskódú és licencdíj-mentes, de az AI munkafolyamatokhoz is passzol, plusz van még egy óriási előnye." ( via )
------
És még a frame.work is tervez RISC-V -s notebook-ot kiadni.
https://frame.work/products/deep-computing-risc-v-mainboardMottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
Az ARM növekvő térnyerése miatti kényszer az egyeztetés.
És az Arm jobban menedzseli az utasításkészleteit ( vektoros, matrix, ... )---
friss hír:
Projections show that Arm CPUs will power 40% of notebooks sold in 2029
And we should see 20% of the notebook market using Arm chips next year.Mottó: "A verseny jó!"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3600
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest