Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen scannert vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Microsoft TTS-el szeretném bemondatni a reggeli időjárást, amit Időképről szed le (köszi szat8 a kódot hozzá) egy Google Nest Hubon.
Úgy raktam össze a szkriptet, hogy köszön reggel (Jó reggelt) - bemondja az Időképes szöveget - elindítja a rádiót.
Nos a első üzenet az megy probléma nélkül, majd indítja a rádiót, az Időképes dolgot kihagyja teljesen. Ha kézzel indítom az egész szkriptet, akkor is ugyanez. Ha csak az Időképes actiont indítom direkt, akkor szépen elmondja.
Próbáltam delayt belerakni elé, akkor se jó (3sec).
Esetleg találkozott valaki ilyen problémával? -
Olympia76
tag
"A példánál maradva, illetve azt megfordítva: van mondjuk 3kW termelésed mindegyik fázison (tehát összesen 9), van egy elektromos autód, ami tölt éppen 6kW-al, de csak 1 fázisú a fedélzeti töltője (nem mindegyiké 3 fázisú). A végeredmény: 6kW visszatáplálás (a két nem terhelt fázison 2x3kW), és 3kW vételezés (a terhelt fázison 6-3kW). Mindeközben ha szummát nézel, akkor ugye termelsz 9kW-al, és fogyasztasz 6-al, mégis vételezni fogsz, viszont a szaldós elszámolás ezt most még "elsimítja"."
Nagyon köszönöm, pontosan erre voltam kíváncsi!
Ezen viszont az automatizáció nem segít. Ennek kisimításában akkor valóban az tud valamennyit segíteni, ha a termelési órákban fogyasztó fogyasztók "szétosztásra" kerülnek a 3 fázis között, amennyire lehetséges. Ez "jó kis játék"... -
radio11
tag
-
válasz
Olympia76 #39154 üzenetére
Anélkül hogy a grafikonod boncolgatásába jobban belemennénk (ahhoz amúgy is kellenének fogyasztási és termelési adatok is fázisonként), nagyjából sajnos az a helyzet, hogy átlag háztartás az éves termelésének úgy a 30%-át tudja helyben hasznosítani. Ez az érték gyakran visszaköszön napon belül is, de nyilván nyáron sokkal-sokkal rosszabb tud lenni az arány, télen meg sokkal jobb (mert akkor nagy kevés a termelés, és azt a keveset könnyebb is saját hálózaton belül hasznosítani). Ha elkezdesz rá figyelni, automatizálni, és egyéb trükköket bevetni, akkor ezt az értéket tudod növelni (vagy nem, fogyasztóktól és fogyasztási jellegtől függ a dolog nagyon erősen), ha jól rémlik az ezzel kapcsolatos statisztikák azt mondják, hogy életszerű körülmények között úgy 50%-ig lehet eljutni, de akkor nagyon ki van hegyezve/automatizálva minden.
Életszerűtlen példa: egyetlen fogyasztó ami 3 fázison mindig szimmetrikusan terhel, és mindig pont annyit vagy többet mint amennyi a termelés. Ugye ez megoldható pl. egy elektromos autóval és automatizálással, de lássuk be, hogy ilyen háztartás nincs, mert nem csak 1db napelem szempontjából ideális fogyasztó szokott lenni, másrészt meg az autót (ha van egyáltalán) sem mindig napsütésben töltik. Összeségében persze kijelenthető, hogy nyilván bármilyen 3 fázisú nagy akkus fogyasztó jelentősen előre tudja mozdítani a fenti arányt, nem csak az autó, csak hát ing-gatya ugye...
Szóval ahogy azt már előttem is leírták, egyrészt akkor kell fogyasztanod, amikor termelsz, másrészt szimmetrikusan, mert az inverter is szimmetrikusan táplál be. A példánál maradva, illetve azt megfordítva: van mondjuk 3kW termelésed mindegyik fázison (tehát összesen 9), van egy elektromos autód, ami tölt éppen 6kW-al, de csak 1 fázisú a fedélzeti töltője (nem mindegyiké 3 fázisú). A végeredmény: 6kW visszatáplálás (a két nem terhelt fázison 2x3kW), és 3kW vételezés (a terhelt fázison 6-3kW). Mindeközben ha szummát nézel, akkor ugye termelsz 9kW-al, és fogyasztasz 6-al, mégis vételezni fogsz, viszont a szaldós elszámolás ezt most még "elsimítja".
Sajnos ez ilyen, és a szaldó megszűnése után fog fájni majd igazán, bár még senki nem tudja, hogy fogják mérni pontosan (perpill az órák így mérnek, ahogy itt leírtam, egyrészt sw kérdése, másrészt db oldalon is van lehetőség simításra, ahogy azt több országban meg is teszik, ahol bruttó elszámolás van).
-
Speederer
senior tag
válasz
Degeczi #39185 üzenetére
Igen, a gázra is és a vízre is van létrehozva egy utility meter, ezek szépen számolnak is.
Bár a ma átállított "szorzók" miatt mondhatni ment a levesbe az eddigi mérés, de mindegy, majd beáll. A vizet köbméterre állítottam át, mert az Energy fülön azt írta abban legyen, nem pedig literben. -
mr.perfect
tag
Ezt esetleg használja valaki? ha igen mik a tapasztalatok?
GitHub - hassio-addons/addon-emqx: EMQX - Home Assistant Community Add-ons -
Attiskaaa
tag
Sziasztok!
Vajúdok egy rövidtávú, órás előrejelzés összehozásán (fűtés kapcsolgatása), de nem vagyok programozó,így nehezen megy...
Böngésztem a fórumot, láttam, hogy scraperekkel próbálkozott mindenki.
keresgéltem , és belefutottam ebbe:
Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően, Magyaroroszág Kormánya által biztosított források lehetővé tették az Országos Meteorológiai Szolgálat számára, hogy 2021. január 1-jétől megvalósítsa a nyílt meteorológiai adatpolitikát. Ennek értelmében az OMSZ az odp.met.hu nyílt adatszerveren (Meteorológiai Adattár) keresztül ingyenesen és szabadon felhasználhatóan biztosítja megfigyelési és mérési adatait, az OMSZ által futtatott modellek előrejelzéseit, egyéb időjárási és éghajlati információt.Itt mindenféle modell minden futása hozzáférhető ingyen.
Nem lehetne ezt valahogy beintegrálni? -
vampire17
addikt
Sztm neked ez kellene:
-
Olympia76
tag
@noorbertt
Sikerült anno megcsinálnod a Shelly RGBW2 által generált tápegység sípolás megszüntető kütyüt? Eddig is sípolt halkan a konyhában a 12v-os fehér led szalag, de most frissítettem 24v-ra és teljesen elviselhetetlenné vált, dimmeléstől függetlenül sípol a táp. Két különböző Shelly RGBW2-vel és két különböző márkájú táppal próbálva ugyanaz. Bravo Allterco!Esetleg mi jöhet szóba Shelly RGBW2 helyett?
Van még itthon raktáron Athom WLED vezérlő, de ahhoz meg nincs elérhető binary analog ledhez PWM vezérléssel. Elvileg fordítani lehet, de most annyira nincs kedvem ebbe beleásni magam és a környezetem sincs meg hozzá. -
Speederer
senior tag
válasz
amargo #39148 üzenetére
Köszi a tippet, bár végül rájöttem, hogy szorozni sem kell, egyszerűen az 1 helyett 0,01-et írok be.
Viszont a vízfogyasztást ugyanezen séma alapján nem tudom beállítani az Energy fülön, mert nem dobja föl mint beállítható forrást.
- name: "Digital Input 6"
state_topic: "SmartDEN_MQTTMaxi/xxx/Get/DI6"
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: "m³"
device_class: water
value_template: >-
{% if value is equalto "Off" %}
0
{% else %}
0.001
{% endif %}Vajon mit ronthatok el? Igazából csak a device_class különbözik a gáz mérésétől.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
radio11 #39180 üzenetére
Már a feszültség is bármi lehet kb. 220-250V közt ami már önmagában is elég nagy eltérést okoz, másrészt ha nincs meg a teljesítménytényező, a tisztán ellenállás-jellegű fogyasztókat leszámítva végképp használhatatlan az eredmény, hiszen kapcsolóüzemű tápoknál akár 0.3 is lehet ez.
-
noorbertt
őstag
Szia,
Tadoval már elég sokat játszottam, de mindig az volt a legjobb megoldás ha a Tado-ra bíztam a vezérlés nagy részét.
Azaz a programozást a tado app alatt állítom be és a Home Away fokokat is.
HA annyiban segít nekem:
- Home és Away kapcsolás person hoz kötve. Illetve haza érkezéskor kap a fűtés egy kis boost is ami 30perc után vissza kapcsol az ütemezésre.
- Xiaomi homerokkel Offsetet állítok a radiátor termosztátnak- ajtó és ablak nyitva akkor fűtés off.
Xiaomi hőmérőre érdemes egy másik fw-t tenni, így nem vagy hozzájuk kötve. https://bthome.io/alias: FŰTÉS home when noemi home
description: ""
trigger:
- platform: state
entity_id:
- person.noemi
from: not_home
to: home
condition: []
action:
- device_id: b266b5277eccbbd088f03e1eca74ce89
domain: climate
entity_id: climate.nappali_tado
type: set_preset_mode
preset_mode: home
- service: climate.set_temperature
data:
temperature: 25
target:
device_id: b266b5277eccbbd088f03e1eca74ce89
mode: singlealias: FŰTÉS away when noemi not home
trigger:
entity_id:
- person.noemi
from: home
to: not_home
condition: []
action:
- device_id: b266b5277eccbbd088f03e1eca74ce89
domain: climate
entity_id: climate.nappali_tado
type: set_preset_mode
preset_mode: away
mode: singleOffset
alias: FŰTÉS Tado temperature offset bedroom
trigger:
entity_id: sensor.bedroom_temperature,sensor.haloszoba_tado_temperature
enabled: true
condition:
- condition: template
value_template: >
{% set tado_temp = states('sensor.haloszoba_tado_temperature')|float %} {%
set room_temp = states('sensor.bedroom_temperature')|float %} {{
(tado_temp - room_temp)|abs > 0.3 }}
action:
- service: tado.set_climate_temperature_offset
data:
entity_id: climate.haloszoba_tado
offset: >
{% set tado_temp = states('sensor.haloszoba_tado_temperature')|float %}
{% set room_temp = states('sensor.bedroom_temperature')|float %} {% set
current_offset = state_attr('climate.haloszoba_tado', 'offset_celsius')
%} {{ (-(tado_temp - room_temp) + current_offset)|round(1) }}
- delay:
hours: 0
minutes: 30
seconds: 0
milliseconds: 0
mode: queued
max: 5
Ajtó ablak blueprint
https://github.com/SmartLiving-Rocks/Blueprint/blob/main/window%20open%20optional%20actions -
Begi
senior tag
Sziasztok!
Tado radiátorszelepekhez kerestem külön hőmérőt, hogy falra rakva annak segítségével szabályozzon a szelep. Van is, 100€-ért, most 85€.
Viszont azon morfondirozok, hogy nem lenne-e jobb megoldás venni valami olcsó hőmérőt, pl. Xiaomi, és berakni mindent HA alá. Ez így működhet? Jól gondolom, hogy a hőmérőhöz kell még egy gateway is?
Előre is köszi a segítséget! -
ojb
tag
válasz
radio11 #39168 üzenetére
"Egyet már csináltam is, igaz 1 fázisra, egy kínai SCT-013 tekercses érzékelőből meg egy ESPHOme-os Wemos D1 miniből."
Ez az egy tekercses fogyasztásmérő magvalósítása D1-el sztem többünket is érdekelné,
hogy hogyan is lehetséges.
A pillanatnyi váltakozó áramú teljesítmény ill fogyasztás kiszámításához -- ismereteim szerint -- az áramon kívül elengedhetetlenül szükséges feszültség és fázis tolás (Power Factor) értékeit mi szolgáltatja (méri)? -
cselt
senior tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni, mert már kifogytam az ötletekből.
Van egy Broadlink RM Mini 3-as eszközöm, amit integráltam HA alá és működött is szépen.
Aztán lecseréltem a Digi-s routert egy Asus RT-AX1800U-ra, beállítottam mindent ugyanúgy (ugyanaz az SSID, ugyanaz a jelszó, ugyanúgy 2.4Ghz), erre a wifi-re azonban valamiért nem hajlandó csatlazkoni az eszköz.
Próbáltam telefon hotspottal, arra gond nélkül tudott csatlakozni.
Állítgattam a router configját, de nem találtam meg mi nem tetszik neki pontosan.
Van erre esetleg valainek ötlete? -
Yocee
aktív tag
Már segítettetek a Kincony panel 0-10v esp home vezérléssel beállítani ( https://www.kincony.com/forum/showthread.php?tid=1093 ).
Ez szépen vezérel egy siemens 0-10 v szelepmozgatót.
Szeretném ezt a mozgatót a Home assistantból, egy hőmérő alapján vezérelni. Ezer automatizmussal meg tudom oldani. Van esetleg valami addon, vagy megoldás, ahol egy táblázatot adok meg, hogy mely értékhez mi tartozik, és az alapján vezérli a szelepet? Vagy ezt le kellene fordítanom template-nek? (Minden porcikám kűzd a template ellen.)
Esetleg a Climate Template hacs kieggel megpróbálom addig, talán az is elég.A lényeg.:
A felületfűtésem nagyon recseg, ha hamar melegszik, ezt kéne lassabb nyitassal csökkenteni, illetve a maximális víz hőmérsékletet is beállítani. -
hzsolee
őstag
válasz
ranlomadi #39161 üzenetére
Ezzel küzdöttem én is. Sajnos nincs részletesebb, és ami vicces törölni sem tudom. Már reseteltem, újra hozzáadtam az egyiket de nem felejti el a fogyasztást. Talán az appot is újra kéne rakni. Én feladom. Nézegettem Tuja-s dugaszt, de nem látom, hogy appban mik a lehetőségek. Most találtam alin egy egész igéretest, legalábbis képek alapján még excelbe is ki lehet exportálni.
De ha van valami jó tipp szívesen meghallgatom
Sőt azt vettem észre, hogy ez a watt érték az éjjel beragadt. Ki volt a fogyasztó kapcsolva, mégis mutatott 300w-ot.
-
radio11
tag
válasz
Olympia76 #39154 üzenetére
Elvileg nagyjából szimmetrikusan táplál ki az inverter a 3 fázisra.
A fogyasztás viszont lehet asszimetrikus. Nálunk a szaki (ez én voltam) úgy osztotta ki a fázisokat, hogy nagyjából egyenletesen legyenek terhelve. Ez úgy néz ki, hogy például a tűzhely 2 főzőlapja az egyik fázison van, a másik 2 a másikon, a sütő meg a harmadikon. Vagy a mosógép és a bojler külön-külön fázisra került. Van két 3 fázisú fogyasztóm is, a villanykazán meg a szaunakályha, na ennyi a szimmetrikus fogyasztóm.
Ha a termeltet akarom elfogyasztani az bonyolult, mert még egy fázison sem lehet összehangolni. Télen még elmegy, ha ráindítom a fűtést, de nyáron mit tudok csinálni. Elindítja az asszony a mosógépet, meg a mosogatógépet? Felfőtés közben eszik jeletősebbet (1,2-1,5 kW) de az csak 20-25 perc. Vagy akkor főz?
Szóval nehéz kicentizni (én is sokat agyalok pedig rajta), az ideális megoldás (a szaldón kívül) az lehet, ha a termelt áramot tárolod (akkumulátor) és szükség esetén azt használod először. -
radio11
tag
válasz
dolon75 #39162 üzenetére
Én biztos, hogy építenék egyet (bár én nagy barkácsoló vagyok). Egyet már csináltam is, igaz 1 fázisra, egy kínai SCT-013 tekercses érzékelőből meg egy ESPHOme-os Wemos D1 miniből. Ha 3 fázisra kellene megcsinálni akkor ahhoz 3db Wemos kell (mert csak 1 analóg bemenete van), vagy egy arduino uno (ennek több analóg bemenete van) és egy wemos kombinációjával meg lehetne oldani a 3 fázist.
-
Olympia76
tag
Ezek a standard energy dashboard színek.
Ha nem tudod a színeket akkor szerintem nem találtad ki. A lila a termelt és visszatáplált mennyiség. A kék a fogyasztás, a narancs a saját termelésből fedezett fogyasztás."A végeredményt azonban az éves elszámolás adja."
Nem mondod...
...viszont majd egyszercsak nem lesz szaldó, nem árt lépésről lépésre felkészülni azzal, amivel lehet. -
dolon75
senior tag
Elnézést, kifutottam a szerkesztési időből...
Még azt talán meg tudom csinálni, hogy shelly em3-et rákötöm a Fi relé és a kismegszakítók mögé, de a bilincseket csak a Fi relébe bejövő kábelekre tudom rátenni.
Így is működhet a mérés, vagy a Fi relé bezavarhat? -
dolon75
senior tag
Hetek óta fogyasztásmérésen gondolkodom.
Úgy tűnik, hogy a belső elosztóban nincs már hely, de a kültéri óra alatt lévőben van még helyem.Van ez: Shelly 3EM | Shelly Shop Official
De azt írja a honlap, hogy 0-40 Celsius között van az "Operational temperature".
A kültéri rész árnyékban van, így a felső 40C fok talán nem annyira probléma.Viszont nincs fűtve, így azért 0 alá simán lemehet a hőmérséklet.
Van valakinek esetleg tapasztalata, hogy ilyenkor működik ez az eszköz?
Illetve mit javasolnátok kültérre? 3x25A a bejövő áram.
-
-
kovyhun
tag
Sziasztok!
Figyelmetlenségből vettem egy ilyen kapcsolót:
https://www.aliexpress.com/item/1005004778672254.html
Sonoff+rf szerettem volna de ez tuya.
Van rá egyszerű módszer hogy tasmota-t tegyek rá?
Addig jutottam hogy sima tasmota nem jó rá, valami tuya convert programot írnak, de ahhoz meg linux-os megoldást írnak.
Valami windows lehetőség nincs? -
Olympia76
tag
Elnézést az enyhe offtopic-ért, de hátha tud valaki el tudja magyarázni, hogy miért lehet az, hogy a napközben termelt áramomból egy jó csomót nem fogyasztok el, "feleslegesen" visszatáplálom, ahelyett hogy helyben elfogyasztanám.
Min múlik ez? Én azt sem tudom, hogy az inverter milyen arányban táplál rá a 3 fázis között a hálózatomra? Egyenlő arányban? Vagy valamilyen módon a panelek inverterbe való bekötésétől függ, hogy melyik fázisra fog többet rátáplálni? Azt kellene akkor nézegetnem, hogy melyik fázison jön az inverterből a legtöbb áram és azt kötni a hálózatnak arra a fázisára ami a legtöbbet fogyasztja?
Szemléltetés a mai napról:
-
fo_di
őstag
És Shellyék mai hírlevele szerint a 2.5 és az eredeti 1-es kivonásra kerül, azért akcióznak rájuk ennyire black friday alkalmából
Utána elvileg már csak az újabb generációs bluetoothos változat lesz belőlük -
vampire17
addikt
-
spider23
senior tag
válasz
Degeczi #39145 üzenetére
Ez tök jó, eddig én is a google home ban állítottam.
Arra van valami megoldás hogy ne ismételje meg hogy mit kértem tőle mint pl hogy kapcsolja fel a lámpát? Egy lámpánál van az hogy csak csippan egyet fel le kapcsolásnál de a többinél mindegyiknél elmondja a nyugtázó szöveget ami elég idegesítő. -
Degeczi
nagyúr
válasz
LLKobe #39142 üzenetére
De miért thermostatot mondasz? Adj nekik eltérő nevet, pl így expozálva a Gugli Home felé két climate eszközt, és akkor egyértelmű, h az "air conditioning"-ot vagy a "heating" hőfokát, üzemmódját akarod állítani (és még aliast is lehet adni):
google_assistant:
climate.gree_hvac:
name: air conditioning
aliases:
- climate
expose: true
room: Living room
climate.gas_heating:
name: heating
aliases:
- heater
expose: true
room: Living room
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Erre van esetleg valami ötletetek?
HA van, google hangszórókkal. HA alá be van integrálva a termosztát és a légkondi is.
Igen ám, de mikor azt mondom a google-nek hogy "turn on thermostat" akkor bekapcsolja mindkettőt, mert nála mindkettő a termoszát kategóriába esik, elnevezéstől függetlenül.Erre van vallami okosság?
-
S-eye
senior tag
Hali, fogyasztásméréshez lakáselosztó dobozba a Shelly az ajánlottabb? Akár 16 Ampert is mérnék két áramkörön. A relé része nem fontos. Szóval Shelly EM 2 db árammérővel, vagy inkább Sonoff POW?
-
vampire17
addikt
válasz
Gabail #39138 üzenetére
Ezt nem tudom pontosan, hogy ilyen esetben mit csinal a kulso szenzor. Az biztos, hogy OTGW lekezeli, hiszen ha van rakotve, akkor az erteket is kijelzi. Ugye alapbol az van, hogy a szonda egy kivalasztott gorbe alapjan a kinti homerseklet szerint allitja be a CH setpointot. A leiras szerint ugye ha rovidre zarod a Termosztat bemenetet OTGW-n akkor max CH-t allit be (90 Celsius, vagy a kazan maximuma), amit a "Max CH setpoint"-al tudsz "lefolytani". (ugye itt nem a CH setpointot allitod, hanem azt, h mennyi lehet a max, tehat ettol elv a szonda tudna dolgozni) Viszont a peldaban nincs kulso szonda...
Erdemes lehetne azt csinalni, hogy hagyni a max ch setpointot ahogy most van es szondaval + otgw termosztat bemenetre kotott shellyvel kiprobalni. Kozben nezni OTGW monitorral, hogy CH setpointot igy mire allitja...
Majd ird meg az eredmenyt
-
Gabail
csendes tag
válasz
vampire17 #39137 üzenetére
Köszönöm! Holnap lesz időm foglalkozni vele remélhetőleg. De ha jól értem a válaszodból, bekötöm így ahogy írod, és kézzel megadom a CH setpoint-ot, akkor fixen ezt az előremenő vízhőfokot fogja tolni, a láng pedig 100%-on megy, hacsaknem MM paraméterrel kézzel lejjebb nem veszem? Azaz ha be van kötve az OTGW nem fogom tudni a kazánt a saját, kinti hőmérséklet alapú fűtési jelleggörbe szerint dolgozni ahogy az ment eddig?
-
vampire17
addikt
válasz
Gabail #39136 üzenetére
Szia!
"Ugyanitt a 4-5 kivezetésen van most a kinti szonda. Ezt le kell kössem, mert úgyis HA fogja diktálni a kazánnak a kinti hőmérsékletet, vagy maradhat és használható lesz ez is a vezérléshez?"
Nem szukseges lekötni, maradhat ugyanugy, mint eddig.
Az erősáramú M1 kapocsléc 1-2 pontján van most a Shelly1, ami egyelőre kapcsolja a kazánt ki/be. Ez maradhat itt az OTGW-vel együtt amolyan backup megoldásnak, vagy mindenképp le kell vegyem? (Valahol olvastam, hogy ha ide nincs kötve semmi, a hidat nem kell visszaállítani ha van OTGW, jól emlékszem ugye?)
Ezt le kell kotnod, hidat nem kell vissza allitani. A shellyt mashol kell hasznalni, lasd alabb.
OTGW-t elsőre csak megfigyelőként használnám, hogy lássam a paramétereket hogyan dolgozik a kazán a saját vezérlése alapján. Fontos, hogy nincs OTGW termosztátom, az OTGW ezen lábaira nem kerül semmi. A megfigyelő (readonly) módhoz a gatewaymode (GW) bitet 0-ra kell állítsam célszerűen az OTGW webes felületén az "OTGW boot command" paraméterben, jól gondolom? És közben kapcsolom majd a kazánt ki/be a Shelly-vel, már ha ez így működik és egyáltalán maradhat bekötve.
Esetedben a helyes bekötés:
- Eloszor kapcsold ki a "read-only-t" tehat GW parameter legyen "1"
- Kösd a shelly 1 -et a OTGW termosztat portjara (potencialmentesen mint eddig is! Tehat shelly1 I-O portjara a OTGW + - termosztát portját) Lásd a dokumentació idevágó részét: https://otgw.tclcode.com/standalone.html#onoff
- Állítsd be a OTGW-n a maximum előremenő hőfokot (lásd kép, Maximum CH setpoint) -
Gabail
csendes tag
válasz
Gabail #38548 üzenetére
Kérnék egy kis segítséget a nodo.shop-os OTGW bekötéséhez, vamipre17 ha jól sejtem, leginkább Te vagy ebben a szakértő.
Baxi Duo-Tec Compact+ a kazán. OTGW bekötöm az alacsony feszültségű M2 kapocsléc 1-2 pontjára. Ugyanitt a 4-5 kivezetésen van most a kinti szonda. Ezt le kell kössem, mert úgyis HA fogja diktálni a kazánnak a kinti hőmérsékletet, vagy maradhat és használható lesz ez is a vezérléshez?
Az erősáramú M1 kapocsléc 1-2 pontján van most a Shelly1, ami egyelőre kapcsolja a kazánt ki/be. Ez maradhat itt az OTGW-vel együtt amolyan backup megoldásnak, vagy mindenképp le kell vegyem? (Valahol olvastam, hogy ha ide nincs kötve semmi, a hidat nem kell visszaállítani ha van OTGW, jól emlékszem ugye?)
OTGW-t elsőre csak megfigyelőként használnám, hogy lássam a paramétereket hogyan dolgozik a kazán a saját vezérlése alapján. Fontos, hogy nincs OTGW termosztátom, az OTGW ezen lábaira nem kerül semmi. A megfigyelő (readonly) módhoz a gatewaymode (GW) bitet 0-ra kell állítsam célszerűen az OTGW webes felületén az "OTGW boot command" paraméterben, jól gondolom? És közben kapcsolom majd a kazánt ki/be a Shelly-vel, már ha ez így működik és egyáltalán maradhat bekötve.
-
Speederer
senior tag
Tudnátok segíteni, hogy a víz és gázmérőre szerelt reed relés érzékelőt hogy kellene beállítanom úgy, hogy más mértékegységben mérjen? Tehát pl a gázhoz be kellett írnom, hogy m3 a mértékegység, hogy szépen megjelenjen az Energy fülön, de közben 100 impulzus fog egy m3-t jelenteni, vagyis így 100x nagyobb értékeket látok, mint kellene. Mi lenne erre a megoldás? Így néz most ki:
- name: "Digital Input 5"
state_topic: "SmartDEN_MQTTMaxi/xxx/Get/DI5"
state_class: total_increasing
unit_of_measurement: "m³"
device_class: gas
value_template: >-
{% if value is equalto "Off" %}
0
{% else %}
1
{% endif %}Vagy nem is itt kellene állítanom?
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen modbus write automatizmusom:service: modbus.write_register
data:
address: 32
hub: EVSE
slave: 9
value:
- 0
- 300
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Azt szeretném elérni, hogy a 300-as érték ne fix legyen, hanem egy helper-ből származó szám. A helper-t már létrehoztam, sehogyan sem sikerül úgy beillesztenem, hogy működjön a modbus write.
Kérlek segítsetek! -
vampire17
addikt
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76 #39130 üzenetére
Az valóban bug-szagú, ill. valszeg egyelőre megkerülhetetlen feature. Hasonló gond, h egy eszköz állapotváltozásába is beleszámít az unavaliable, ami miatt min. az utolsó rendszerindítás dátumát veszi föl, korábbi nem lehet.
Így pedig hiába teszed ki a felületre "secondary info"-ként a "last_changed"-et, az nem mindig valós. Pl. ezek közül sem a padláson, sem a fészerben nem jártunk 3 napja, csak akkor volt az utolsó újraindítás:
Van erről régóta ticket, de a rendszer alapvető problémájával magyarázzák a fejlesztők, h mellékhatás nélkül nem tudnának változtatni rajta, ezért inkább nem teszik.
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi #39129 üzenetére
Igen, ezek így vannak.
Tegnap este megkeveredtem egy kicsit, hogy mi történik. Kiderült, hogy egy sensor miatt indult el egy automatizmus már jó ideje és ezt nem vettem észre, mindig a többinél kerestem a probléma forrását.Ez az egy szenzor pedig az ikeás illuminance szenzor. Ez indít automatizációt numeric state/ below triggerrel. Ma este majd még tesztelek, de úgy néz ki, hogy a below X akkor is teljesül, ha unavailable-ból vált X alá. Ha így van akkor ez elég bug gyanús, mert ennek a triggernek csak numeric-numeric változás esetén szabadna aktiválódnia, nem?
-
-
Olympia76
tag
Van valami megoldás(otok) arra, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy trigger-elődjenek az automatizációk a Z2M újraindulásával járó állapotváltozások miatt?
-
fo_di
őstag
-
Steady74
addikt
A HA előnye, hogy tök mindegy, hogy bluetooth, wifi, zigbee, lan vagy bárhogy kapcsolódik a hálózatodhoz egy eszköz, ha van támogatás, lekezeli, és tudod pl. a bluetooth-os hőmérővel vezérelni a wifis klímádat, vagy a zigbee-s mozgásérzékelővel a wifis ledszalagot. Onnantól kezdve, hogy HA alá integrálsz be dolgokat, látsz egy eszközt, de hogy az hogyan kapcsolódik, az gyakorlatilag mindegy. Ha wifis eszközökben gondolkodsz, mindenképpen kell (ha nagyobb a lakás vagy a ház) mesh hálózat pont amiatt, hogy ne nagyon sok eszköz kapcsolódjon egy routerhez.
Hogy ha HA ban gondolkodsz, a Pi-t felejtsd el. A hardver ugyan elég hozzá, de az SD kártyák nem bírják az állandó írás-olvasást, és összeomlik a rendszer. SSD-vel mehet, de akkor már 15-20k körül tudsz venni egy HP passzív mini pc-t (t520 vagy mi a típusa) és megvagy egy erős és csendes hardverrel.
Fontos, hogy ha most van kialakítás alatt a ház, minden szobába, minden oldalra vigyél utp-t, ha tudod, úgy alakítsd a wifi AP-k helyét, hogy el tud dugni (esztétikusabb, ha nem látszik, nekem gipszkarton álmennyezetben vannak, kérdezte minden szaki minek oda utp... nem tudták), minden dugalj és kapcsoló mögé mély dobozt rakass, ha alternatív kapcsolód is lesz, akkor vezetékeltesd egy kapcsolóhoz össze a kábeleket (okos relével így mehet csak az alternetív kapcsolás).
Ha zigbee-ben gondolkodsz, 10k körül van egy usb-s dongle, az fw frissítéssel biztosan, egyébként talán lekezel 30 eszközt (sonoff zigbee dongle ez vagy ez). Simán összejön nagyon gyorsan a néhány tucat eszköz hidd el, érdemes előre gondolkozni, itt a nálam lévő zigbee hálózat térképe.
-
Pubszon
veterán
Én is Shelly 3EM-re pályázok, de sajnos azon egy fillér kedvezmény sincs...
Ha valaki találkozik valahol valamilyen rá vonatkozó akcióval, ossza meg velem/velünk.
Köszi. -
tradeelek11
aktív tag
válasz
tsilver #39073 üzenetére
Balkézzel meg fogod a M30*1,5 csavarnál a radiátor termoszelepénél(biztos ami biztos),
jobb kézzel pedig erőről még 45 fokot sem kell forgatni az óramutató járásával ellenkező irányban. Viszont a hátulja és nem az eleje jön le, csak hogy meglepetés ne érjen
A kéz használat természetesen opciónálisTisztelettel
-
mikrobi68
újonc
Üdv!
Lenne egy kérdésem azokhoz akik már (szívtak ezzel és tudják a megoldást !
)
Gree Klima!a current temperature felveszi a target temperature értékét!
ha változtatom a target értéket!egy másik termosztát ami jól működik így néz ki!
a másik egy T6R
Esetleg szakiktól valami tipp?
Hálás köszönet!
bocs a kép majd megy!
-
LouiS22
veterán
Majdnem. Ha jót akarsz, akkor nem veszel hubot, hanem veszel helyette egy usb-s zigbee coordinatort és boldogan éled az életed, mert nem függsz a gyártótól és a gyártói felhőtől.
A lényeg: amennyiben a HA lesz, akkor felesleges HUB-ot venned, mert gyorsan kukáznád. Ha veszel egy usb-s zigbee coordinatort, akkor azt a HA tudja kezelni, és ezen keresztül tudod kezelni a tetszőleges gyártótól vett relét, kapcsolót, bármit.
Ha további jót akarsz magadnak, akkor megismerkedsz a Zigbee2MQTT nevű csodával (röviden Z2M, sokat fogsz itt találkozni ezzel a rövidítéssel). -
Fang
aktív tag
válasz
radio11 #39113 üzenetére
Na bonyolódik
Szóval akkor kell mondjuk egy Raspberry pi azon fut a Home Assitant.
Hülye példa, de mondjuk:
-A villanykapcsolók vezérlését, legyen az relés vagy kapcsoló megveszem X gyártótól és a hozzá való "HUB"ot
- A zsaluzia vezérlését Y gyártótól + HUB
...stb
És a Home Assitant meg összefésüli ezeket egy felületen? -
radio11
tag
Igen, kell egy "HUB" ami csatlakozik az internet felé (felhős szolgáltatásoknál, mint pl tuya, xiaomi) vagy csatlakozik az otthoni szerverhez (Home Assitant). Meg kellenek a végpontok (relé, kapcsoló, hőmérő, stb)
Csak arra vigyázni kell, hogy egységes legyen a rendszer, mert legtöbb végpont csak a saját "HUB"-hoz hajlandó csatlakozni és vica versa. Ez alól kivétel a Home assistant alá feltett coordinator, mert az szinte minden végpontot tud kezelni. -
Fang
aktív tag
válasz
Degeczi #39111 üzenetére
Igen ez a gondolat vezetett engem is a Zigbee-hez.
Ha nem túl nagy pofátlanság ilyet kérni, akkor egy példa Zigbee rendszert, vagy elemeket be tudna nekem linkelni valaki, mármint hogy milyen komponensekre van szükség.
Gondolok itt arra, hogy kell pl:
- 1 HUB
- x villanykapcsoló relé
- x zsaluzia kapcsoló relé
- x konnektor relé
Vagy rosszul képzelem el a felépítést? -
Fang
aktív tag
válasz
ViZion #39108 üzenetére
Akkor lehet hogy én fogalmaztam félreérthetően, vagy csak nem értek valamit.
Zigbee rendszerrel kapcsolatban olvastam, hogy ott az eszközök nem wifi hálózaton kommunikálnak a HUB-bal, hanem egy saját "A Zigbee egy IEEE 802.15.4 hálózati szabványon alapuló, vezetéknélküli kommunikációs nyelv"-en. így csak a HUB kapcsolódik a nethez, az eszközök meg a HUB-hoz
Bocs de még elég friss vagyok a témában és nagy a zűrzavar a fejemben
Azért volna ez érdekes, mert ha nem muszáj nem csatlakoztatnék 20+ eszközt feleslegesen wifire -
Fang
aktív tag
válasz
inferno88 #39098 üzenetére
Steady74 és inferno88 köszi a tippeket.
Azt jól értettem, hogy a Steady74 által javasolt Shelly 2.5 relé Wifi-n kommunikál, tehát minden egyes relé külön csatlakozik a hálózatra? Létezik ezekhez az eszközökhöz egy HUB esetleg és akkor csak azt kellen Wifi-re csatlakoztatni nem mindent egyessével?
Ha ez a megoldás HUB-bal működik akkor ezt el lehet végezni minden villanykapcsolóval és konnektorral is gondolom, vagy nem? -
ojb
tag
-
-ZeeZee-
senior tag
Egy kútban lévő víz szintjét mivel lehetne monitorozni? A "felszíntől" kb. 17-re van jelenleg a vízszint, de most ki van száradva... Amikor még jó volt, akkor olyan 14-15m-re volt a vízszint.
Új hozzászólás Aktív témák
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest