-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
32 bites raspbian-on használom a Home assistant-ot (supervised). Van benne ESPHome kiegészítő is. Szépen működik. Megtetszett a "Studio Code Server" kiegészítő is, viszont az nem megy 32 bites rendszeren. Erre találtam olyan megoldást, hogy a config.txt -be beírtam a
arm_64bit=1
paramétert, akkor simán feltelepült, és futott is. Ellenben akkor az ESPHome problémázott programfordításkor, ilyeneket írt:
Compiling /data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_connection.cpp.o
sh: 1: xtensa-lx106-elf-g++: not found
Compiling /data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_frame_helper.cpp.o
Compiling /data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_pb2.cpp.o
Compiling /data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_pb2_service.cpp.o
*** [/data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_connection.cpp.o] Error 127
*** [/data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_frame_helper.cpp.o] Error 127
*** [/data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_pb2.cpp.o] Error 127
*** [/data/esp01-relay/.pioenvs/esp01-relay/src/esphome/components/api/api_pb2_service.cpp.o] Error 127
========================= [FAILED] Took 36.58 seconds =========================valakinek ötlet, mit lehetne kezdeni, hogy mindkettő működjön?
-
LouiS22
veterán
válasz
Gabail #38694 üzenetére
Passzolom a kérdést, nincs aqara trv-m. Ebben az egészben az a szép, hogy neked kell kísérletezned, viszont azt érzem, hogy te azt várod el, hogy out of the box azonnal minden úgy működjön, ahogy te elképzelted. Sajna ez nem jó irány, ráadásul egyből egy komplett irodára akarod ráhúzni pont egy olyan időszakban, amikor már "élesben" megy a játék és nincs helye hibának. Lehet, hogy jobban járnál, ha maradnál a manuálisnál a téli időszakban és majd idényen kívül kísérletezel és jól beállítasz mindent. Vagy... vagy elfogadod, hogy nem hibamentes a rendszer.
Én nyitásérzékelővel társítottam egyébként, nem feltétlenül bízom meg a beépített érzékelőben, hiszen minimális időnek el kell telnie ahhoz, hogy váltson a hőmérséklet (pláne, ha mondjuk a TRV messzebb van az ablaktól/ajtótól).
Persze azt is értem, hogy vagy kiadták neked, hogy oldd meg, vagy tulajként te akarod költséghatékonyan megoldani. -
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
Gabail #38694 üzenetére
Nálam sima Generic Thermostatok vannak,
ahol a bemenet a külső hőmérő, a kimenet pedig egy Input Boolean.
A többit pedig "símán" meglehet csinálni automatizálásból,
ahol a boolean állapotát figyelem , hogy mikor, hol. miért induljon vagy zárjon TRV.
Az input booleaneket is yamlben simán betudod tenni groupba, ha szükséges.Tisztelettel
-
Egy Sonoff ajtónyitás érzékelővel oldottam meg a gázóra mérését. 10 literenként küld jelet. Szerintetek mennyire reális az, hogy lithiumos CR2032 elem kb. 4-5 napot húzott ki?
A biztonság kedvéért rendeltem egy 5V-3V stepdown panelt és abból adom majd a naftát neki egy telefontöltőről.
-
Gabail
csendes tag
válasz
LouiS22 #38685 üzenetére
Köszi! És tényleg, emlegettétek korábban a better thermostat-ot, néztem is akkor. Kicsit aggaszt a béta állapota. Itthon még elkísérletezek az ilyesmivel, de élesben ahol hirtelen többen rossz véleményt alkothatnak az otthonokosításról ha valami nem működik, inkább óvatos volnék. Most mégis beállítottam az irodai TRV-khez és sikerült is, működik.
Kérdés, hogy ilyenkor hogyan működik az ablaknyitás érzékelés, ha egyelőre nincs még external nyitásszenzor, csak a TRV-k sajátja? Pl. egy szobában 2 TRV-t kapcsoltam egybe better thermostat-tal és climate_group-pal. Az Aqara E1 ablaknyitásra elvileg fél órára lezár (ez az idő egyelőre nem módosítható Z2M-ben). Vagy inkább kapcsoljam ki a TRV-k ezen funkcióját, és automatizmussal figyeljem a hőmérséklet hirtelen esését és kapcsoljam OFF-ra a climate_group-ot?
Más, de kapcsolódó kérdés: Ha mégis HACS addon nélkül HA natívan akarnám megoldani a TRV extra hőmérőhöz kötését, látom néhány napja egy Z2M frissítésben megjelent pár új paraméter az Aqara E1-hez, többek közt a "sensor" nevű expose, ami lehet "internal" vagy "external", szóval ezzel lehet a TRV-t external hőmérőhöz állítani. OK átállítom, de mégis hol lehet megadni hogy konkrétan mi legyen az external szenzor?
-
ViZion
félisten
Shelly TRV nem frissül, mit lehet vele tenni? Nem nagy a különbség, de frissíteném.
Elkezd karikázni, restartol, kalibrál... a régi FW-t mutatja ismét az app. -
gahor72
aktív tag
válasz
zsamiatt #38689 üzenetére
Érvéghüvelyeztem minden vezetéket,de a 7 végén majd átnézem rendesen.
Most azzal hívott,h nem tudja felkapcsolni a villanyt,de volt olyan is nem sikerült az éjszaka lekapcsoni a nappaliban,mert egy pontatlan automatizáció mindig vissza kapcsolta.
Még gyakorni kell.... -
gahor72
aktív tag
Jó estét mindenkinek!
Van egy shelly 1L egy villanykapcsoló mögé rakva,automatizációban még nem vesz részt,always on.
Ez a relé random elérhetetlenné válik,van hogy akár hónapokig is elmegy.
Ilyenkor csak az áramtalanítás segít.
Van beüzemelve másik shelly is ,az tökéletes.
A routerben nincs semmi,csak az ,h elérhetetlenné vált.Nem volt áramszünet sem.
Mi lehet a baja?
HA alatt annyit sikerült kideríteni,h a hőmérséklete 43 és 51 fok között ingadozik.
A FW a legfrissebb.
Most bekapcsoltam a hiba naplózást,hátha kiderül vmi.
Esetleg vmi beállítás ami segíthet rajta,vagy viszem vissza gariba.
Duplán kínos,h mindig az asszonynál jelentkezik a probléma.
Ha megint csinálja és resetelem,akkor megtartja a logot?
Köszönöm előre is.
üdv -
tototos
addikt
Sziasztok!
Nem teljesen okos otthon de itt vannak nagy kazán vezérlés szakik. Van egy immergas kazán külső hőmérséklet érzékelővel és egy shelly1el on/off üzemmóddal. Jelenleg így néz ki a napi be ki kapcsolasok száma és ideje. Ti állítanátok valamit a rendszeren? Minden szoba külön generic thermostat segítségével tud kazán kapcsolást kérni és a szobákban termofej van felszerelve és a max kérhető hőre beállitva
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Tud valaki olyan nem túl drága led szalag vezérlőt ami integrálható HA alá?
-
Gabail
csendes tag
Hogyan tudnék Aqara E1 TRV-hez extra hőmérő szenzort rendelni HA-ban? ... Egy ideje törpölök rajta, csak nem lehet túl triviális. Próbáltam volna elsőre
customize_glob
segítségével megadni atarget_sensor
attribútumot, de ilyenje egyébként nincs is a TRV climate entity-jének. Esetleg más TRV-k esetén hogy csináljátok ezt? -
-
golya87
őstag
válasz
szatocs1981 #38676 üzenetére
Zigbee, a BT nem rendelkezik túl jó hatótávval.
A wifi és az elemes működés kizárja egymást. -
szatocs1981
aktív tag
válasz
ViZion #38674 üzenetére
Köszi. Avval kapcsolatban van valakinek tapasztalata, hogy pl. egy ilyen hőmérséklet sensornál melyik típusú kommunikáció terheli legkevésbé az akksit? Bluetooth, zigbee vagy WiFi melyiket érdemes venni? (eddig még semmilyen ilyen jellegű eszközöm nincsen, így melyikkel érdemes a kezdeti lépéseket megtenni?)
-
ViZion
félisten
válasz
szatocs1981 #38673 üzenetére
Szia! Az Wifis, szal. nem kell gateway, a routeredhez kapcsolódik, onnan a netre, az "anyahajóhoz", amire Te is kapcsolódsz majd a mobiloddal.
Wifis létére nagyon olcsó, szeretném szétszedni, h milyen szenzor van benne. A +/- 5 % rH szenzorok is 1000 Ft, csak a szenzor. -
szatocs1981
aktív tag
válasz
szatocs1981 #38641 üzenetére
[Erre] rá tudna valaki nézni nekem.
Előre is köszönöm -
Gabesz87
veterán
válasz
peternac #38669 üzenetére
Ugyanez a tapasztalatom nekem is. Pár hónapja írtam nekik mert a kültéri egység külső üveg lapja elég karcos és bemattult, szóval a kamera kép nem valami acélos, és megkérdeztem lehet-e cserélni. Erre közölték hogy épp van egy mikrofon hibás egység náluk elfekvőben, az egész előlapot elküldték ingyen mindenestül
-
peternac
tag
válasz
Gabesz87 #38665 üzenetére
irj nekik mindenkeppen, nekem jo tapasztalatom van veluk:
nemreg aramszunetnel az egyik legrand kaputelefonunk (sima, csak audio) megadta magat
szetszedtem es a tap szart be, ami egy kulon panelon van
irtam nekik, hogy nekem csak az a tap panel resz kene, a telo mar nem garis, es hogy hol tudnek ilyet akar venni is, mert emiatt egy uj telefont nem vennek, ill. javitjak-e es ha igen, akkor mennyiert
erre elkertek a postacimemet es kuldtek egy zsir uj telefont
ez sztem tobb mint korrekt hozzaallas, foleg itthon -
Shummo
senior tag
Ha mindenképpen több dolgot (qbittorent/nextcloud/wireguard/mariadb stb) szeretnék futtatni a meglévő raspberry pi 4 (4gb) eszközömön, akkor mi erre a legjobb megoldás ?
Eddig HA supervisedet használtam Raspbian (bullseye 11) OS + DOCKER kombóban.
A 2022.11 update viszont eléggé világossá tette hogy ez a megoldás unhealthy and unsupported(Unsupported system - Operating System).
Csak az alap DEBIAN rendszer a támogatott (mivel a raspbian ennek egy módosítása, ezért az nem jó ha jól értem).
Kérdésem lenne, hogy ha a raspbian OS-t lecserélem Debian bullseye-ra és felrakom a többi cuccom is, akkor javítok a mostani helyzeten van sem?
Esetleg van jobb ötlete valakinek, aki már kitapasztalt hasonló szituációt? -
Gabesz87
veterán
Nem kimondottan okosotthon téma, de hátha tudtok segíteni. Van egy Legrand 369210 kaputelefon szettünk. Szeretnénk bővíteni egy beltéri egységgel, mert párszor jártunk már úgy, hogy csengettek, de épp dolgunk volt (fürdés, wc, gyerek altatás stb.) és mire leértünk az emeletről, már abbamaradt a csengés, és elment pl. a futár. SZóval emiatt az emeletre is jó lenne egy beltéri. A gondom az, hogy ez már régi típus, és a megfelelő beltéri (369215/369205) már sehol sem kapható
Köv. ötleteim vannak:
1. Gondoltam, írok majd holnap a Legrand-nak, és megtudakolom, hogy netán a szerviznek nincs-e elfekvőben egy beltéri, vagy ha nincs, tudnak-e javasolni vmt (pl. bővíthető-e másfajta beltérivel, ami újabb és elérhető)
2. Lecserélni az egészet egy okosotthonba (HA-ba) integrálható cuccal, ami szintén 1 kültéri+2 beltéri, ill. ha nem is feltétlen integrálom HA alá, legalább legyen saját appja, ami bárhol vagyok is, akár telón értesít, ha csengetnek, és kommunikáció is lehetséges íly módon. Esetleg ilyen célre tudtok ajánlani terméket? Legrand hasonló wifis cucca 200e fölött van -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Shelly TRV beüzemelve, cloud app letöltve. Pár apróság van, amire vagy nem jöttem rá, vagy franc tudja mi van.
Egyik, h FW frissítést ír, el is kezdi, majd a trv rebootol, de az app szerint ua. "régi" FW van rajta. resetet még nem nyomtam, csak beszereléskor, lehet azt kellene?
PC-n böngészőben a shelly cloud szerint nem vagyok regelve, új regnél Magyaro-t nem látok. Kell ez nekem? Appban van minden, napi/heti ütemezésre volt szükségem.
Ami még fura, h a sensor "kalibrálás" (-2-re raktam, szekrény a radiátor mellett, szal. melegebbet mér) után sem változott a kijelzett aktuális hőfok. Reboot után sem. Más termosztáton ilyenkor az aktuális hőfok is változik rögtön.
Kell ezekkel foglalkoznom? -
gya/352
tag
Előre bocsánat a kezdő kérdésért de nagyon nehezen barátkozom a HA-val.
Szeretnék csinálni valami automatikusan futó cuccot ami arról szólna hogy ha a külső hőmérséklet kisebb mint egy adott érték és a ShellyEM-en mért teljesítmény egy adott értéknél nagyobb, akkor kapcsolja be a ShellyEM reléjét, minden egyéb esetben kapcsolja ki a relét.
Jól értelmezem, hogy ha Automatizmus-sal akarom megoldani akkor külön automatizmust kell írni a be és a kikapcsolásra?
És jól gondolom, hogy ha egyben akarom kezelni a két dolgot akkor Szkriptet kell csinálni? -
golya87
őstag
válasz
LouiS22 #38651 üzenetére
En nem lattam semmi hasznalhatot. Az mondjuk zavaro, hogy nem tarolja le a logot a Z2M. Lekopogom, de most mintha jobb lenne. Az Ikea fw frissites nem segitett, gyari gateway mellett is merult a taviranyito rendesen. A Sonoff gw-n Tasmotat frissitettem. Azota nem merul drasztikusan (egyaltalan?) a taviranyito.
-
mikrobi68
újonc
Üdv!
Kezdőként lenne egy kérdés!
leírás alapján:
LG webOS Smart TV - Enable Turn On Action for HA 2022.2+ - Blueprints Exchange - Home Assistant Community (home-assistant.io)Ha kikapcsolt állapotban van a tv megjelenik a bekapcs gomb, de ha próbálom bekapcsolni nem történik semmi!
-step details
-trace timeline
-automation config
-blueprint confighol és mit keressek?
Előre is köszi!
-
Skillet
addikt
Van valami normális (Xiaomi?) okos, ujjlenyomat olvasós lakat? Öltöző szekrényre kellene. Vettem egy 4 tárcsás számzáras Yale lakatot, de kb 1 perc se kell hozzá, hogy kinyissam
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Premier előzetesen a The Sinking City Remastered
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest