- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen széket vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Helios 44-nél hol lehet látni, hogy melyik típus pontosan, meg milyen bajonett? Nem nagyon találok ráírva semmi beazonosítható adatot.
-
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #19081 üzenetére
Megnézem majd újra este, de szerintem rajta volt rendesen, ahogy a saját objektívem is.
-
törölt tag
Egyik ismerősöm rendelt egy Sigma 12-24-es obit Canonhoz, gondoltam kipróbálom, de feltéve az 550D-re igazából nem nagyon működött, se AF, se blendeállítás, kb semmi nem ment vele. Ez normális, vagy miért csinálja ezt?
-
törölt tag
válasz
schawo #19060 üzenetére
Ja, akkor jó. Igazából ami nagyon durva volt, az az egyik barátom régebbi Sony Alpha kitobija, az úgy rázta az egész vázat, hogy azt hittem hibás példányt fogott ki. Bár a hangja nem volt igazán hangos, de nagyon durván mozgott.
Viszont az AF sebesség miatt lehet, hogy nem fogom annyira szeretni ezt a Panát
(közben amúgy átmentem az MFT topikba inkább, mert elég specifikus kérdés)
-
törölt tag
válasz
schawo #19058 üzenetére
A 25mm már szerintem elsődleges obinak napi használatra kicsit szűk volna. Pont most néztem, hogy amikor elkezdtem az 550D-vel fotózni, akkor elsőnek egy 24-84-es obit vettem rá használtan, ami kb hasonlóról indul, mint ez a 20mm-es, és az egész kellemes volt. Még a 17mm 1,8-as tetszene, csak nem tudom melyik jobb igazából.
Manuál fókusz csendes környezetben megoldja a zajt. Videózni szerintem nem fogok vele, a mostanival sem használom egyáltalán (összesen a 3 év alatt, amióta megvan talán 2-3 videót lőttem vele).
-
törölt tag
-
törölt tag
A Panasonic Lumix G 20mm F1.7 II-ről mi a vélemény? Mi a különbség az eredeti és a frissített változat közt?
A dpreview fórumon írnak rá olyanokat, hogy erős bandinget produkál, ami nem lenne azért annyira nyerő dolog, viszont amúgy egész jó cuccnak tűnik. -
törölt tag
válasz
Mr.Csizmás #19047 üzenetére
Tartottam tőle, hogy ilyen választ fogok kapni
Akkor úgy látszik, hogy mégis ez lehet a befutó, csak össze kéne szedni a pénzt rá... Meg a vázra. Az aprón melyik kategóriában kell meghirdetni a veséket? -
törölt tag
Köszi a válaszokat!
Igazából csak azért kaptam fel a fejem, mert marha jól néznek ki, kicsit olyan geek hatásúak. Meg a másik, hogy pont ami tetszene az XF üvegek közül (23mm), az valami elképesztő drága... Bár elvileg elég jó is cserébe, de azért az mégis rengeteg pénz.
-
törölt tag
Köszi! Uhh, nagyon komolyan néznek ki
Mennyire életszerű (gondolok itt a legyártott/elérhető darabszámra meg az árra) egy ilyen obi beszerzése? Illetve hogy néz ki a fókusztáv Fuji X-re téve?
-
törölt tag
Sziasztok!
Ezen a képen azok az ezüst objektívek micsodák? Illetve lehet, hogy hülye kérdés, de miért olyan kialakítású az a keskeny közepű?
Köszi!
-
törölt tag
nem akarlak visszatartani, hiszen én sem bírtam ki, hogy csak vázat vegyek, és később több pénzért egy jobb obit, hanem 2-3 napon belül már lecsaptam egy használtra, amit találtam.
csak azt mondom, hogy ugye szeretnél jó ár/érték arányú lencsét venni, a nagyon olcsóak pedig nem lesznek ebből a szempontból igazán jók, mert ha foglalkozol vele, akkor hamarosan észreveszed a hibákat, és jobbat akarsz, akkor meg lényegében "kidobott pénz" egy olcsó cucc. de persze ez csak az én véleményem. mondjuk én is most szeretnék fejleszteni, de nagyon nehéz döntés, mert kötnek az anyagiak -
törölt tag
azzal, amit mondasz az a baj, hogy ha lesz egy jobb géped, akkor ki tudod próbálgatni, de most ugye neked elsősorban az ár a lényeges, és egy olcsó obival hiába állítgatsz, nem feltétlenül fogsz olyan eredményt kapni, mint amit az elmélet alapján várnál. ezért érdmes tisztában lenni az alapokkal nagyjából, hogy tudjad mit vársz el, mi az eredménye, és mennyire ér fel az elvárásaidhoz a gép, amit használsz.
egyáltalán nem oltásként írom ezt, én sem vagyok nagy fotós, csak ha szeretnél vele foglalkozni, akkor tényleg érdemes az elmélettel is foglalkozni. -
törölt tag
az USM nem csak csendesebb, de gyorsabb és pontosabb is. illetve ezek az obik tudnak full-time manual focust, tehát nem kell feltétlen átbillenteni MF módba, hogy tudják kézzel állítani rajta. illetve nem fordul el a lencse előtagja, így polárszűrőt is lehet rá tenni.
az IS jó dolog, de csodát ne várj tőle. a legjobb és modernebb megoldásokra mondják, hogy 4fé kompenzálást tudnak, ami gyakorlatban inkább 3 lenne. illetve ugye hiába IS, ha mozog a célpont, akkor megette a fene.ezért jó egy fényerősebb lencse, csak persze drágábbak is az ilyenek. nekem igazából nem hiányzik annyira, már évek óta IS nélküli gépeket használok, és megvagyok nélküle. én amondó agyok, hogy ne ez legyen a döntő tényező, sokkal fontosabb, hogy éles, jó képet adjon az objektív.egyébként a kiszemelt típusokról érdemes megnézni egy-két tesztet, mert mindengyiknek vannak hibái, és a kérdés leginkább az, hogy milyen téren tudsz kompomisszumot kötni.
-
törölt tag
válasz
csacsi77 #8611 üzenetére
most nem arról van szó, hogy Nikkor vagy Sigma, egyszerűen csak arról, hogy minél nagyobb zoomátfogású egy objektív, annál gyengébb minőségű képeket lehet vele csinálni, mert tele lesz optikai hibával. nyilván egy felsőkategóriás objektívhez egyiket sem érdemes hasonlítani, csak azért írtam le, hogy érdemes meggondolni ezt is.
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #8595 üzenetére
én azt mondanám, hogy egy 18-200-at nem érdemes, mert a 18-55mm-es tartományban rosszabb képminőséget fog hozni valószínűleg, mint amid most van. akkor inkább vegyél egy normálisabb 50-55-ről indulót, és majd később vehetsz egy jobb nagylátót, ha már a kitobi kevésnek bizonyul. megtanulni fotózni a mostanival is lehet simán.
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #8593 üzenetére
érdemes megnézni a képhibákat. ha megy az angol, akkor érdemes a photozone.de meg a the-digital-picture.com tesztjeit elovlasni (ez utóbbi kicsit optimistább, a photozone úgy vettem észre minden hiányosságot maximálisan kiemel), és meglátod, hogy mennyire nagy a különbség egy ilyen 50ezer forintos lencse és egy normális minőségű rajzolata, és képi tulajdonságai (szélsötétedés, torzítás, kromatikus aberráció, stb) közt.
most én is éppen ezzel szenvedek, hogy inkább egy 17-55mm-es fix 2,8-ast kéne venni, de amellé muszáj azért egy telét, mert az 55mm nem túl izmos. vagy pedig egy 15-85-öst, ami eleve 3,5-ről indul, és azt is csak kb 18-20mm-ig tudja, a képe is elvileg gyengébb, viszont a 85 mellé egyelőre biztos nem kellene másik obi, hétköznapokban jó. (persze mindez nálam Canon fronton van, de az elvek ugyanazok).
-
törölt tag
válasz
t72killer #7962 üzenetére
hát, egymás mellett megtapizva azt a három Nikont, nem láttam külsőre meg anyagminőségben különösebb eltérést. persze ez az 550d is műanyag, de ez egyáltalán nem zavar, az kicsit jobban, hogy kicsit lehetne nagyobb, hogy jobb fogása legyen
de persze kinek mi a fontos, vagy milyen részleteket vesz észre.egyébként beszereztem egyelőre a 24-85mm-es obit. egész pofás, bár így élőben tényleg érezni rajta, hogy lehet még hova fejleszteni az anyagminőséget. kezdésnek mondjuk nem tűnik rossznak, legalább nem fogom annyira sajnálni sem. aztán majd idővel jöhet valami profibb.
Monya78: köszi! egyelőre még csak nézelődöm, talán jó lenne egy makró is, de majd később lesz rá pénzem csak.
-
törölt tag
válasz
rumos14 #7959 üzenetére
már annyira biztos, hogy meg is vettem.
az a baj, hogy Nikonnál jók az obik, de a vázaktól a hideg rázott ki, amikor kézbe vettem (d3100, D5000, D90 volt a kezemben). annyira rosszul néztek ki, nem álltak kézre, nem keltettek minőségérzetet, illetve a szoftver sem volt szimpatikus (Canonnál 1 perc után átláttam az egészet, Nikonnál meg folyton keresni kellett, hogy egyes funkciókat hol is érek el). szóval a hands-on eléggé eldöntötte, hogy mit akarok venni. a sors fintora, hogy objektívet nem találok hozzáamúgy más kategóriában a Canon EF 50mm f/2.5 Macro mennyire éri meg? nem USm motoros, de szerintem makróban amúgy is inkább manuálban használja az ember.
-
törölt tag
válasz
kiskornel #7956 üzenetére
hát igen, csak a 2.8-nál jobb fényerejű cuccok kicsit drágák
még maj holnap estig kicsit gondolkodom rajta, aztán veszek valamit.kicsit off: amúgy ha a gépben átállítom a felbontást kisebbre, akkor az hogy működik? ilyenkor csak az érzékelő közeépt hazsnálja? vagy az egészet, és abból méretezi le? esetleg ez utóbbi, valami kiértékelő algoritmussal, hogy a 4 pixelből egy jót válasszon ki a gép (pl. 18 -> 8 mpx esetében)
-
törölt tag
válasz
kiskornel #7953 üzenetére
igen, azért is sikerül jól megkavarodni, mert nem mindegy, hogy egy-egy obit mihez hasonlítunk. egy profibb, L-es lencséhez képest ezeknek a 100 körüli megoldásoknak nyilván rosszabb képe lesz, de árban is tükröződik a különbség.
most elgondolkoztam, hogy mi lenne, ha tényleg rászánnám a pénzt, végülis megoldható lenne, hogy vegyek egy Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS-t, jóval az eredetileg képzelt keret felett van, bár ki tudnám még éppen fizetni (szűken, de menne talán). ennek úgy nézem tényleg szép képe van, és más paraméterekben is megfelelőnek tűnik, csak érdemes-e egyből egy ilyen drágát venni... mármint hogy ki tudnám-e használni. persze, ez hosszú távú megoldásnak lenne jó, de azért mégis rengeteg pénz... -
törölt tag
válasz
kiskornel #7950 üzenetére
igen, ezt a Zuiko-t elég jónak mondták a kitobik közt. az ISO zaj nem az érzékelőtől függ elsősorban?
amúgy élességnél azt néztem, hogy rekeszelve sokat javul, olyan 5.6 - 6 környékén már szép képe van 24mm-en is.de azt néztem mondjuk, hogy a teszt alapján ha nézek mondjuk egy drágább 15-85mm-est, hogy esetleg ki tudnám fizetni, de annak sem látom, hogy igazából jobb lenne a képe
-
törölt tag
válasz
rumos14 #7948 üzenetére
vignettálásra gondoltam inkább, meg CA-ra.
nekem szerintem talán fájóbb lehet majd a 50 centis minimum fókusztáv, mint a nagylátó hiányade az a szép ebben, hogy cserélhető az obi, ha nem tetszik, akkor kicserélem
a nagylátóval az a gond, hogy ilyen árban nincs jó minőségű lencse. a full-frame gépekre tervezett obiknak legalább annyi előnyük van, amennyire nekem lejött, hogy kevésbé jönnek elő apsc-n a hibák... -
törölt tag
válasz
johnjohn #7946 üzenetére
jó, hát igen, ez igaz, de attól tartok, hogy amíg nem tudok fél millót rászánni egy obira, addig ez a tökéletesség elég szubjektív dolog marad.
úgy kell komponálni, hogy levágom a kép szélét
amúgy a Sigmánál ahogy nézem a 17mm-es végét, elég markáns képhibákat produkál, ha meg már csak ilyen 20mm körültől tudok vele indítani, akkor nem sok előny a 24mm-rel szemben. -
törölt tag
válasz
rumos14 #7942 üzenetére
egy nagy előnye van a 24-85mm-nek azért, hogy árban nagyjából a fele a másik kettőnek. makróra majd szerintem később veszek valami második obit
a nagylátó egyébként jó, de most eszembe jutott, hogy az Olympus előtt évekig használtam 36-360mm ekviv.-nek megfelelő gépet, az is teljesen jó volt. szerintem nem lesz vele baj. de majd meglátom. -
törölt tag
köszi a véleményeket mindenkinek!
egyelőre úgy néz ki, hogy a sorrend
- Canon 24-85mm
- Sigma 17-70mm
- Tamron 17-50mm
ez utóbbi kettő igazából nagyjából nagyjából egyenrangú a versenyben, árban is hasonlóak. olvastam az egyik tesztben, hogy a Tamronnal lehetnek gondok, mert nem licenszelik, hanem reverse engeneering-gel készítik az AF technológiát, így az újabb gépeknél nem mindig van meg a kompatibilitás.
amúgy érdekes, hogy mindkét 3rd party lencse egyben makró is, míg a Canon sajátjai közt nem nagyon van ilyen ebben a zoomátfogásban. -
törölt tag
válasz
rumos14 #7933 üzenetére
viszonylag sokat, mert ugye volt rá lehetőség. de arra meg kompakt ultra-zoom gépről váltottam, és ott meg a tele oldal hiányzott kicsit. igazából szerintem még a 24mm nem olyan vészes, az elég tágnak tűnik.
fixet majd következő körben veszek hozzá szerintem, azért is akarok elsőre valami általánosabban használhatót, mai jobb a 18-55mm-es kitnél. ezért is esett ki többek közt a 17-85mm is, mert arra írták azt többen, hogy nem jobb minőségű, viszont nem kevéssel drágább.
olyat is olvastam valahol, hogy az analóg gépekhez készült ezüst 24-85 jobb minőségű, mint a fekete, ez létezik, vagy csak városi legenda?cOxeR: én most így belelapozva 150-ért láttam csak, bár lehet, hogy rossz helyen nézem (nem valami átlátható az index).
-
törölt tag
hát, egyelőre nem nagyon lenne mire cserélgetni, mert más rendszerről váltok, majd idővel jön a gyűjtögetés, ha lesz rá megint pénz. ahogy nézem ezeket a teszteket, az ilyen átfogó Canon obik nem teljesítenek olyan veszettül jól, még a 15-85-ös sem, pedig az már eggyel magasabb árkategória.
most igazából három obin gondolkodom:
- Canon 24-85mm (használtan)
- Sigma 17-70mm
- Canon 28-135mm IS (használtan)árban a legolcsóbb az első lenne, majdnem fele, mint a Sigma, és jelentősen olcsóbb a 28-135-nél is. igazából a 135mm nem hiányozna szerintem annyira, mint az elejéből az a 4mm. kipróbáltam most mekkora látószöget jelent a mostani gépemen. inkább tájat szeretek fotózni, ezért kellene a nagyobb látószög. az IS megint olyan dolog, hogy a 28-135-nél azt írják, hogy 2 fé-et javít, a Sigmánál meg 3-at, ami nem sok azért annyira (persze ha rekeszelni kell, akkor számíthat éppen).
még a photozone.de tesztjeit néztem, ott jókat írnak a 24-85mm-ről (leszámítva a CA-t), illetve árban a legjobb ez lenne talán, azért hajlok nagyon effelé. a Sigma is jó, csak ott a nagylátónál elég sok a képhiba azért. bár a helyzet az, hogy nem tudom egy Zuiko 14-42mm után mennyire látnám ezeket a hibákat... -
törölt tag
válasz
kiskornel #7921 üzenetére
hmm, bocs, ezt tényleg félreolvastam, a 17-55-re írta, hogy nem L obi, de legalább olyan jó optikailag. viszont ennek ellenére a konklúzió ebben a tesztben az, hogy ez egy remek cucc általános használatra, kiváló képminősége van, és végülis ajánlott ilyet venni.
máshol meg, ahol vannak mért értékek is, kiderül, hogy igazából a felbontást leszámítva nem valami jó, de néhol kifejezetten rossz. -
törölt tag
válasz
#16820480 #7919 üzenetére
egyébként az bizonytalanít el, hogy a különböző oldalak össze-vissza írnak dolgokat az egyes objektívekről. például itt azt írják, hogy a Canon 17-85mm egy nagyon fasza kis cucc, és remek képet ad, majdnem megközelítve az L szériát. ugyanez az oldal meg viszonylag lehúzza a 28-135mm-est, hogy sok a torzítása, meg a vignettálás, meg egyebek. máshol meg pont fordítva...
nem tudom, hogy lehet-e az az eltérések forrása, hogy van, aki APS-C gépen használta és van, aki full-frame-en?
-
törölt tag
alapvetően nincs gondom a használttal sem, csak eddig nem igazán találtam normális ajánlatot sajna
bár most nézegetem ezt a Canon EF 28-135-öt (69-ért) meg a Canon EF 24-85-öt (55-ért), nem tűnnek rossz vételnek. ezek mellé még talán beleférne valami nagyobb látószögű is, ha éppen szükségem lenne rá. bár most ahogy olvasom a CA és hordó torzítás tekintetében nem olyan jók sajna.
ezeknek a régebbi obiknak amúgy van valami hátránya egy modern gépen? vagy teljesen kompatibilisek? -
törölt tag
köszi a gyors választ!
azért annyira nem zavart összeolyat szeretnék, ami mondjuk olyan 17-18mm-ről indul (vagyis kb 28 equiv.-ről). nem kell iszonyatosan nagy átfogás, bár persze nem tiltakoznék ellene, de egy 70-80mm bőven elég kell legyen (eddig egy 14-42-es 4/3-os obit használtam, annál már ez a Sigma is nagyobb átfogású). árban sajnos nem igazán tudok 100 ezer fölé menni most, bár végülis jó állapotban levő hazsnált sem volna rossz. a 15-85-ös Canon tetszene még, de az nagyon messze van az általam elképzelt összegről sajnos...
-
törölt tag
sziasztok!
most tervezek fényképezőt újítani, és ahhoz szeretnék venni az alapnál egy fokkal normálisabb, de általános hazsnálatra jó objektívet. eos 550d lenne az alany, és egy Canon 17-85-öt néztem hozzá elsőre, aztán körbenéztem a fórumon, és hát...
tényleg ennyire szar lenne? amit még tlaáltam, az a Sigma 17-70-es, hasonló áron, IS nélkül (ez mondjuk nem akkora nagy baj, a mostaniban sincs). ez akkor jobb vétel? még néztem a Canon 18-135-öt is, de a lassú és hangosnak írt AF motor nem hangzik túl jól...
van esetleg még valami, amit érdemesebb venni, ha ilyen általánosan használható objektívre lenne szükségem?
-
törölt tag
sziasztok!
azt szeretném megkérdezni, hogy az Olympus Zuiko ED 18-180mm f/3.5-6.3 objektív mennyire számít jónak? most nagyjából olyan 80-85ezer forintnak megfelelő pénzért hozzá tudnék jutni valószínűleg, és egy Oly E410 kit objektíve mellé/helyére lenne. megéri ennyi pénzért?
igazából nincs szükségem ekkora zoomátfogásra, egy 6-7x-es bőven jó lenne, csak olyat elsőre nem találtam Zuikoból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest