Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin_Shield

    őstag

    válasz Formaster #27215 üzenetére

    A nagyobb látószögű (rövidebb gyújtótávolságú) lencsével többet fogsz látni a környezetből, de a crop faktoron nem javít, az ugyanúgy marad 2x. De ennek az egész crop faktorosdinak csak akkor van értelme ha a kisfilmes (nevezhetjük ekvivalens) gyújtótávolságra vagy kíváncsi, mondjuk mert össze akarod hasonlítani más rendszerekkel (a kisfilmes gyújtótávolság lett történelmi okok miatt az "ekvivalens"), vagy mert kisfilmes múltad van, és fejből vágod mekkora látószög tartozik például 28, 50 vagy a 135 mm-hez. Ha az mft rendszeren belül maradsz/számolsz az ekvivalensezésnek és a crop faktornak nincs igazán értelme.
    Azt hiszem van olyan speed booster ami ilyet is tud, de annak az ára egy komolyabb objektívhez közelít, csak akkor éri meg, ha már meglévő objektíved van, vagy olyan gyújtótávolságra vágysz ami a rendszeren belül nem elérhető.
    A 14-140 egy korrekt turista zoom, de a nagy átfogású és változó fényerejű objektívektől csodát nem szabad várni. De van az mft rendszerben számos jó és fényerős zoom: PanaLeica 8-18 f2.8-4, 12-60 f2.8-4, 12-35 f2.8, 35-100 f2.8, Olympus 7-14 f2.8, 12-40 f2.8, 40-150 f2.8. Ezek drága objektívek még használtan is, de ez sajnos minden rendszerre igaz, nem csak az mft-re. És számos remek, fényerős (f2 alatti) fix gyújtótávolságú objektív is létezik, itt már találni barátságosabb árú dolgokat is.

    de gyere ezzel a kérdéssel az mft topikba, ott majd segítenek eligazodni

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák