Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• @lbert

tag

Létezik egy ügyes kis progi, mivel 3D-s megjelenítést tudunk készíteni a tervezett áramkörről.

• KillHates

nagyúr

"Áhh, a 3D szerelés a legkirályabb dolog, megépíted, ha működik, kiöntöd műgyantával és le van róla a gond, meg kibír mindent "

Ahhh, ez nagyon tetszett :C

• @lbert

tag

válasz Hujikolp #37 üzenetére

Az tök mindegy a rajzon, mert egy oldalra kerül nyomtatásra!!
    Nem értem ezt a problémát??? Egyébbként a top huzalozással csináld. Auto root ablakban ne pipáld ki a buttom négyzetét, és a top megjelenítés legyen aktív.
    Bár alapból mindkettő aktív.

• Hujikolp

őstag

Meglehet azt csinálni, belehet valahol állítani, hogy a tetejére szererelt smd ne fent legyen, hanem alul? hogy ott legyen felülszerelt? Az ic meg ilyenek felül vannak, az smd-k meg alul a huzalozáson. :R

• @lbert

tag

Hát nem egy sűrűn látogatott topicnak sikeredett! :O
    De talán nincs is kifejezett létjogosúltsága.... :F

• @lbert

tag

válasz @lbert #34 üzenetére

Ha már felvételre került a címbe, ejtek pár sort az Eagle tervező programról.

Több verzió is napvilágot látott már. Ezek között számottevő változást nem észleltem. Ami szembetűnő változást tapasztaltam, az az, hogy az általam használt verzióval lehetséges az ívelt huzalozás is. Nyomatékosítom: manuálisan! Ami módosulat lehet, a rendelkezésre álló alkatrészek listájának bővebbségében lehet.
    A program fejlesztői nagyon liberális elvet követtek. A program "demó" vagyis oktató verzióban is működik, de szinte elhanyagolható korlátozásokkal. De belátható, otthoni felhasználás során nincs túl nagy létjogosultsága a korlátozott funkcióknak.

Elérhető funkciók

Teljes verzió

-Tervezhető rétegek száma 16
    -Nyák mérete korlátlan
    -Tetszőleges (10x10 tervező kerten kívüli) műveletek végrehajtása

Oktató verzió
    -Minden művelet csak a 10x10 tervező kereten belül végezhető
    Alkatrész rendezés, huzalozás, áthelyezés.
    Áthelyezés csak a keretbe bele lehet, kereten kívűlre behelyezett alaktrészt nem lehet helyezni

Hogyan is működik ez a program?
    A program három modulból áll. Egy fő modul, ez nyílik meg indításkor. ebből nyílik a két további modul, a kapcsolási rajz szerkesztő és a nyomtatott áramkör tervező. A kettő összekapcsoltan működik alapértelmezésben, de külön külön is használhatóak. Ha nem projectet akarunk készíteni, hanem csak egy kapcsolát, vagy nyákot.
    A rajzok project jelleggel menthetőek el, egy mini commander jelleggel. Itt az egybetartozó rajzok, kapcs-nyák egy könyvtárban-projectben tárolódnak. Minden könyvtár egy project. Lehetőség van külön külön rajzok létrehozására, nem project jelleggel. Ezek könvtáron kívűl jelenülnek meg. Nagyon analóg módon működik a Total Commanderrel.

Rajzolás
    Elsőnek berajzoljuk a kapcsolást a shematic avagy kapcsolásirajz tervezőben.
    Tervezés során elég nagy periféria áll rendelkezésünkre alkatrész tekintetében. Itt mód van egyes alkatrészek szabvány megjelenítésének választására. Úgy, mint ellenállások és kondenzátorok európai vagy amerikai szabvány szerinti megjelenítése. SMD áramkörök is tervezhetőek.
    Ha kiválasztjuk a felhelyezendő alkatrészt, a listából, egy előnézeti ablakban jelzi hogyan is mutat sematikus, és beültetési nézetben.
    Ha a rajzot elkészítettük, egy "gombbal" a menü sávban átválthatunk board üzemmódra, avagy nyáktervezésre. Ami nagyon hálás funkció, itt már nem kell nekünk egyenként felhelyezni az alkatrészeket, mert az a program elvégzi saját maga a kapcsolási rajz szerint. Számozás és alkatrész tipus alapján csoportosítva. Ez úgy értendő, hogy egy sorban a kondik C1-ől Cx-ig. alatta következő sorban R1...Rx alatta D1...Dx stb., és össze is köti a z összetartozó alkatrészeket. Egy sematikus vezető szállal.
    De nem nyákot tervez rögtön! És itt hívnám fel a figyelmet arra is hogy nincs autotopográfia
    Nem elfeledendő tényező, hogy ez is egy CAD program, amit szakemberek részére fejlesztettek ki. Avagy, az alkatrészek elhelyezése a nyákon, és a huzalozási mintázat megtervezése szakismeret szerint történik. Tehát olyan emberek számára fejleszették ki akik tudnak nyákot tervezni és nem csak rajzolni! Jó magam is évek óta csk rajzolgatok, de nem igazán terveztem még!
    Az összekötés sem huzalozás! A program egy vékony vonallal köti össze az egybe tartozó kivezetéseket, minden rendszerezettség mellőzése mellett.
    Ha az alkatrészeket elrendeztük a nyák keretén belül, akkor van rá mód, hogy behuzalozzuk. Itt vesszük hasznát a sematikus összekötésnek. Ezen vezető vonalak mentén manuálisan is huzalozhatunk, de van mód autoroot- ra, avagy autómatikus nyákrajzolásra. Ez sem tökéletes, mert a program csak arra törekszik, hogy ne legyenek vonalkeresztezések. Ennek eredményeként, meglehet, hogy két egymás melletti alkatrészt egy hatalmas hurokkal köti össze. Az utó munka elkerülhetetlen.
    Tapasztaltabb szakemberek egyénileg is huzalozhatnak, oly módon hogy kitörlik a segéd "huzalozást". Hogy ez miként lehetséges, nem részletezem, mert hosszú lenne mindent leírni, no meg legyen mit felfedezni is.
    Ha valamit módosítunk a kapcsolásban, az változik a nyákon is. Törlés, átnevezés, alkatrésztokozás változtatás, vagy csere más típusra. Ez az összekapcsolt működés.
    Ha a kapcsolásirajz szerkesztőt bezárjuk, és úgy módosítjuk a nyákot, mert egyébként nem is engedi máshogy, a két szerkesztő közötti kapcsolat visszaállíthatatlanul megszakad. Tehát ha ezután változtatunk a kapcsoláson, azt manuálisan kell a nyákon is elvégezni.
    Egyébbként a rajzok zoomolhatóak. Egy scrollos egér ilgen hasznos lehet ez esetben. Lehet zoomolni menüből is, de az kényelmetlen.
    Aki válalkozó kedvű és idő milliomos, az egyes funkciókat billentyű parancsokhoz rendelheti. Van alapból benne egy korlátozott számú billpar. de aki veszi rá a fáradságot, szinte, hanem az egész műveleti sort beállíthatja.
    Ha a rajz kész van, a programból nyomtathatjuk is. Itt lehet trükközni, hogy fejjel lefele, elforgatva, lapon történő elhelyezés pozíciója...stb.

Nagyon ügyes program. Profiknak amatőöknek egyaránt tökéletes munka eszköz.
    Nagyjából ennyi. Ha valaki nem ért valamit, vagy elakadt a program használatában, az kérdezzen itt rá.

• @lbert

tag

válasz didyman #32 üzenetére

Kapcsoló üzemű táp ügyében kértem már segítséget a fórumon, de nem kaptam kézenfekvő segítséget.
    Némileg jártas vagyok a teknikában, működésüket tekintve. De nincs kellő ismeretanyagom szakkönyv, egyébb íás, tudás anyag.
    Nem tudom pontosan milyen összefüggések alapján kell megtervezni egy adot feszültség értékre, teljesítményre méretezve.
    Úgy mint pl. AL érték frekvenca, menetszám összefüggések. Adott AL értékre adott frekin mekkora menetszám kell a kívánt feszültség érték kinyerésére. Teljesítményt meghatározó összefüggések.
    Egyszóval egy olyan doksi kellene, amiben benne van minden fontos képlet, ami alapján megtervezhető. Perszer teknológiai leírások is jól jönnek.
    Szóval minden a mi a kapcs tápokkal kapcsolatos.
    Ha tudnál ez ügyben irányadó segítséget nyújtani, sokat segítenél!

• didyman

őstag

válasz RoyalFlush #31 üzenetére

Áhh, a 3D szerelés a legkirályabb dolog, megépíted, ha működik, kiöntöd műgyantával és le van róla a gond, meg kibír mindent :D

Egyszerűség okán szoktam én is. 3D-ben remekül lehet kábelezni, zavarmentesíteni (meg mégannyi hurkot építeni :D ), egyszerű elektronikáknál fölösleges NYÁKozni. Most legutóbb egy egyszerű 5V-os stabilizátort építettem így meg. A TO220-as IC lábai közé az SMD kondenzátorok adják magukat, a visszirányú dióda pont két láb széles, egyedül a kimeneti 47uF-os kondi az, ami kilóg a dologból két, pármiliméteres lábán :D . Az egészet elhordja a hűtőborda, vezetékezés prímán odafér, az egész cucc merev és ízléses. Monduuk amikor a kötöttsavas akkuimhoz csináltam relés tölt-kisüt áramkört, akkor újrahasznosítás okán ott maradt hosszúláűbú mindenki :D

• RoyalFlush

őstag

válasz @lbert #30 üzenetére

Itt végülis csak a megfelelő lábakra kellett a +-t ill. GND-t kötni, hogy az általam kívánt felirat jelenjen meg végeredményben a kijelzőn.

Nem ismertem ezt a módszert (légszerelés), de utána néztem. Találtam néhány képet. Az első képen látható megoldás (számomra is) kissé gányolásnak tűnik. A 2. képen az illető már ötvözte a két módszert, így azért már jobban tetszik.

• @lbert

tag

válasz RoyalFlush #29 üzenetére

Ilyen apró ketyerék esetén könnyebb kivitelezni egy lól szigetelt szép elrendezésű légszerelést. (Szerintem...)

• RoyalFlush

őstag

Engem is érdekel a téma, majd rákeresek és letöltöm a programot, megnézem mit hogyan lehet benne megoldani. NYÁKkal pl. EZ a megvalósítás is szebb és átláthatóbb lett volna. De még csak most olvasgatom a tapasztalatokat és hogy miként zajlik egy tervezés, kivitelezés.

• @lbert

tag

válasz didyman #27 üzenetére

Valószínű 04ahgy javaslatát megfogadva, másik bemenő fokozatot fog kapni. Ennek okán el is hagyható a stab ic mert az az előfokot táplálja.
    Köszi a tanácsot!

• didyman

őstag

válasz @lbert #25 üzenetére

A tranzisztorok betáplálása minél közelebb legyen a vezetékek forrpontjához és ekörül legyen egy 100uF-os elkó+100nF-os kerámia. A hangszóró földvezetője a pufferekről legyen leágaztatva. Teljesítményellenállások kicsit szorosan vannak és az egyik közel a kicsatolókondihoz. Ezutóbbi alkatrészt egyébként elhagynám, a kapcsolást simán át lehet rakni szimmetrikus tápellátásra. A stabIC sem szükséges igazán, csak rontja a végfok dinamikus paramétereit.

• @lbert

tag

válasz didyman #24 üzenetére

Hú ez kompikátnak hangzik, de némileg értem.
    De ha egy sematikus rajzot tudnál be tenni az nagyon klassz lenne.

Egyébbként, ha nem vagyok pofátlan, ás lesz időd, kukkants már rá a belinkelt nyákra, és mond meg min kellene javítani. Nem konkrétan hogy hogy, hanem hogy melyik részen javítsak. Mennyire értettem meg amit írtál!

Okulásnak a többieknek is, ha be is írod a hibákat, az se lenne rossz!
    Persze, ha vállalod a "web tanár" szerepet, és nem vagyok pofátlan.

• didyman

őstag

válasz @lbert #23 üzenetére

A föld az más, kimenet földpontja a csillagról jön. Bemeneté meg szépen megy végig a jellel együtt.

• @lbert

tag

válasz didyman #22 üzenetére

Ez negyon jó és hasznos hsz! Nagyon szépen köszönöm!

Az a helyzet, hogy jó ideje tervezgetek magamnak nyákot, de megépíteni nem igazán volt még merszem.
    Inkább kitteket vettem eddig, amiket csak be kell huzalozni. De ahogy írtad, ez sem csak úgy hasra ütésrs megy. olvastam arról is, hogy a gréc híd és a puffer között, a lehető legrövidebben vezetékeljünk, mert az is zajt vehet fel.

Az emkegetett földelésről annyit, hogy nekem csillagpontossal is sikerült földhurkot csinálni.
    Nem igazán tiszta az, hogy a bemenet és kimeneti földpont is benne legyen-e a csillagban. Nekem már olyat is mondtak, hogy azt külön, függetlenül huzalozzam.

• didyman

őstag

válasz @lbert #1 üzenetére

-A földelés (tápágak) kivitelezése, vezetése csak nagy általánosságban leírható.. Sok erősítőnél tűnik fel a csillagpont, másoknál a füzér-mindegyiknek van előnye-hátránya, de NYÁK-on jellemzeőn füzért alkalmazunk, a táppontok közelében vannak a kimeneti fokozatok, távol a bemeneti terület, és jellemzeőn a táppontok körül nagyobb, nx100uF elkóval, míg messze kicsi, nx1uF tantállal, és 100nF-os kerámiakondival hidegítve. A lényeg az, hogy hurok nem lehet a tápvonalakban és az egyenes, tiszta vezetékezést célszerű követni, kisjelű fokozatok környékén, alatt-felett ne menjen tápvezeték. Ha a NYÁK a végfok mellett előfokot, egyebet is tartalmaz, az egyes területek között csillagpont legyen a kapcsolat, ahogy a jobb-bal oldal között is.

A topográfia mindig jelszempontú legyen, ahol melegedő alkatrészek vannak, ott erre is gondolni kell. Kisejlű, nagy érzékenységű eszközök távol a transzformátortól, váltóáramtól, nagyjelű kimenettől, tekercsektől legyen, a bemenet a lehető legtávolabb. Nagy általánosságban, erősítőknél a kapcsolási rajz egy letisztult, jól követhető NYÁK-tervet is ad, egyszerű logika mentén haladva. A melegedő alkatrész körül ne legyen elkó, műveleti erősítő, a NYÁK elhelyezésére is gondolni kell, ha élén áll, jobban hűlhet az alkatrész, de fölötte ne legyen más, amit aláfűthet. Az egész ott fog egyedül számítani, hogy mennyire lesz érzékeny zajokra, lesz-e benne földhurok, vagy nagyfrekveniás, esetleg alacsonyfrekvenciás gerjedés. Sokszor annyin múlik a dolog, hogy egy testelést 2 centivel odébb raksz, egy 100nF-os kerámiakondit odabiggyesztez egy tápág és akár a készülékház közé.

csillagpontban rendszerint puffrkondi csücsül.

Vezetékezés vastag legyen, ne eshessen rajta jelentős feszültség, nem baj, ha alaposan túlméretes (én a szerény, 1-2A áramot felvevő végfokomat 2,5-ös vezetékkel húztam be például).

Ezek csak így eszembe jutottak, számtalan ilyen apróság van, ezek menet közben jönnek, a lényeg, hogy nem szabad csüggedni, ha egy NYÁK-terv elsőre nem működik jól, nem mindig kell újratervezni sem. deszkamodellezés, szkópos mérés, dobozba szerelés, ott is mérés...El lehet lenni vele, de aztán meg is lesz az eredménye.

• didyman

őstag

válasz Hujikolp #13 üzenetére

Én először ki szoktam pakolni az alkatrészeket, ahogy nekem tetszik az elrendezés (követve a kapcsolási rajzot), aztán eresztem meg az autohuzalozást. Általában van vele elég utómunka, de a nagyját jól szokta csinálni. Olykor kell 2-3 kör is neki, meg finomítani beállításokon (huzaltávolság, szomszédos alkatrészek...). Aztán egész használható.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés