Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• didyman

őstag

válasz RoyalFlush #31 üzenetére

Áhh, a 3D szerelés a legkirályabb dolog, megépíted, ha működik, kiöntöd műgyantával és le van róla a gond, meg kibír mindent :D

Egyszerűség okán szoktam én is. 3D-ben remekül lehet kábelezni, zavarmentesíteni (meg mégannyi hurkot építeni :D ), egyszerű elektronikáknál fölösleges NYÁKozni. Most legutóbb egy egyszerű 5V-os stabilizátort építettem így meg. A TO220-as IC lábai közé az SMD kondenzátorok adják magukat, a visszirányú dióda pont két láb széles, egyedül a kimeneti 47uF-os kondi az, ami kilóg a dologból két, pármiliméteres lábán :D . Az egészet elhordja a hűtőborda, vezetékezés prímán odafér, az egész cucc merev és ízléses. Monduuk amikor a kötöttsavas akkuimhoz csináltam relés tölt-kisüt áramkört, akkor újrahasznosítás okán ott maradt hosszúláűbú mindenki :D

• didyman

őstag

válasz @lbert #25 üzenetére

A tranzisztorok betáplálása minél közelebb legyen a vezetékek forrpontjához és ekörül legyen egy 100uF-os elkó+100nF-os kerámia. A hangszóró földvezetője a pufferekről legyen leágaztatva. Teljesítményellenállások kicsit szorosan vannak és az egyik közel a kicsatolókondihoz. Ezutóbbi alkatrészt egyébként elhagynám, a kapcsolást simán át lehet rakni szimmetrikus tápellátásra. A stabIC sem szükséges igazán, csak rontja a végfok dinamikus paramétereit.

• didyman

őstag

válasz @lbert #23 üzenetére

A föld az más, kimenet földpontja a csillagról jön. Bemeneté meg szépen megy végig a jellel együtt.

• didyman

őstag

válasz @lbert #1 üzenetére

-A földelés (tápágak) kivitelezése, vezetése csak nagy általánosságban leírható.. Sok erősítőnél tűnik fel a csillagpont, másoknál a füzér-mindegyiknek van előnye-hátránya, de NYÁK-on jellemzeőn füzért alkalmazunk, a táppontok közelében vannak a kimeneti fokozatok, távol a bemeneti terület, és jellemzeőn a táppontok körül nagyobb, nx100uF elkóval, míg messze kicsi, nx1uF tantállal, és 100nF-os kerámiakondival hidegítve. A lényeg az, hogy hurok nem lehet a tápvonalakban és az egyenes, tiszta vezetékezést célszerű követni, kisjelű fokozatok környékén, alatt-felett ne menjen tápvezeték. Ha a NYÁK a végfok mellett előfokot, egyebet is tartalmaz, az egyes területek között csillagpont legyen a kapcsolat, ahogy a jobb-bal oldal között is.

A topográfia mindig jelszempontú legyen, ahol melegedő alkatrészek vannak, ott erre is gondolni kell. Kisejlű, nagy érzékenységű eszközök távol a transzformátortól, váltóáramtól, nagyjelű kimenettől, tekercsektől legyen, a bemenet a lehető legtávolabb. Nagy általánosságban, erősítőknél a kapcsolási rajz egy letisztult, jól követhető NYÁK-tervet is ad, egyszerű logika mentén haladva. A melegedő alkatrész körül ne legyen elkó, műveleti erősítő, a NYÁK elhelyezésére is gondolni kell, ha élén áll, jobban hűlhet az alkatrész, de fölötte ne legyen más, amit aláfűthet. Az egész ott fog egyedül számítani, hogy mennyire lesz érzékeny zajokra, lesz-e benne földhurok, vagy nagyfrekveniás, esetleg alacsonyfrekvenciás gerjedés. Sokszor annyin múlik a dolog, hogy egy testelést 2 centivel odébb raksz, egy 100nF-os kerámiakondit odabiggyesztez egy tápág és akár a készülékház közé.

csillagpontban rendszerint puffrkondi csücsül.

Vezetékezés vastag legyen, ne eshessen rajta jelentős feszültség, nem baj, ha alaposan túlméretes (én a szerény, 1-2A áramot felvevő végfokomat 2,5-ös vezetékkel húztam be például).

Ezek csak így eszembe jutottak, számtalan ilyen apróság van, ezek menet közben jönnek, a lényeg, hogy nem szabad csüggedni, ha egy NYÁK-terv elsőre nem működik jól, nem mindig kell újratervezni sem. deszkamodellezés, szkópos mérés, dobozba szerelés, ott is mérés...El lehet lenni vele, de aztán meg is lesz az eredménye.

• didyman

őstag

válasz Hujikolp #13 üzenetére

Én először ki szoktam pakolni az alkatrészeket, ahogy nekem tetszik az elrendezés (követve a kapcsolási rajzot), aztán eresztem meg az autohuzalozást. Általában van vele elég utómunka, de a nagyját jól szokta csinálni. Olykor kell 2-3 kör is neki, meg finomítani beállításokon (huzaltávolság, szomszédos alkatrészek...). Aztán egész használható.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés