- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HTPC (házimozi PC) topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASUS notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Egér probléma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
válasz
mihione #13069 üzenetére
Most látom csak ezt az írásodat.
Nem a tápod milyenségétől függ a hogyan kösd be a kártyát, hanem a hogyan javasolt a gyakorlati tényezők miatt bekötni adott fogyasztással-energiaigénnyel rendelkező VGA-t részen van a hangsúly.
A gyári leírásban a te tápod esetén is így javasolja a Seasonic:
Forrás: [link]
Lehet nálad tök jól fut 4k-ban mert a kártya amúgy tudja hozni az elvárható körülbelüli teljesítményt, de egyrészről akár futhatna még jobban is másrészről ha adott terhelést kapja a VGA és nem jut kellő mennyiségű szuflához akkor nem ér el adott órajelet-feszültséget vagy nem is tarja azokat.
Mint ahogy a fórumtárs is tapasztalta számszerűsítve a gyakorlatban:
"... bekötöttem 2 kábellel a 1080ti-t. És láss csodát rögtön 330wattba is belenyalt az eddigi 280-290 helyett, és még oc-zni is tudok." - [link]
Esetedben az ezen felüli avagy 225W-nál többlet energiaigény esetén csak túlterheli az alaplap és a táp áramkörét.
Az hogy meddig tolerálja a táp egyetlen ága és vagy az alaplap ezt a bajusz ráncigálást azt lehet nem fogod megtapasztalni amíg így használod a gépet, mert nem olyan mértékű rendszeresen vagy nem olyan tartós-állandó a terhelés.
Egy neve nincs táppal egy ilyen mutatvány könnyen az akár az egész gép kukázásával végződhetne... csak mivel esetedben Seasonic tápról van szó így be vagy biztosítva, de a másik része a gyakorlati fogyasztás még mindig egy meglévő gond 4k ide vagy oda.
Viszont most már tényleg elengedem a témát mert már én unom
-
Puma K
nagyúr
válasz
Raidon #13068 üzenetére
Szerintem cseréld, mert leszolgálta az idejét. A hatásfoka sem lehet már olyan jó és öregedik ezeknek is a belsejük ami által a gyakorlatban egy idő után csökken az a névleges teljesítmény mint amit le tudnak adni.
A mostani jobb tápok már 10-12év garanciával rendelkeznek.
Még megvan tartaléknak a 2014-ben vett XFX Pro 450-es tápom.
Szerencsére az a széria Seasonic belsővel volt szerelve.Korábban mikor 0-ról építettem magamnak gépet 2014-ben, akkor tudtam hogy milyen hardvert fogok használni és ahhoz milyen táp fog kelleni.
Így lett minőségi belsővel rendelkező 450W-os táp mellett ez a konfig:
- i5 4460 --> i7 4790K@4,7GHz
- GTX 760 --> GTX 1070 --> GTX 1050 Ti
- 7db 120-as ventilátorEkkor még 1920x1080@60Hz-es megjelenítőm volt amit tudtam hogy idővel cserélek 2560x1440@165Hz-re. Viszont ehhez erősebb gép kellett mint az addigi.
Tudtam, hogy minimum 8 magra fogok váltani a korábbi 4mag/szálról. A VGA pedig egy 1080 Ti lesz, mert ez tud kellő erőt leadni ekkora felbontáson és ekkora képfrissítés mellett.
Azzal is számoltam, hogy épített vízhűtést akarok a procira, hogy játék közben a lehető leghalkabb legyen a gép, de azért ne szálljanak el a hőmérsékletek sem.
Viszont ha az összes alaplapi csatlakozóra ventilátort kötök és még egy szivattyú is lesz bent akkor ezek maximális fogyasztása 144W is lehet.
Így számoltam az alkatrészek fogyasztását illetően:
- CPU : 150-250W
- VGA : 300-350W
- ventilátorok+szivatyú: 144W
- 7200RPM HDD kezdeti fogyasztása: 20W/db+ alaplap + memóriák + SSD.
Kezdetben 550-650W-os tápokat nézegettem minimum gold minősítéssel. De aztán rá kellett jöjjek magamtól, hogy az nekem kevés lesz ha olyan gépet akarok építeni mint amit fentebb részleteztem.
Kellett egy olyan táp ami, legalább ~784W-ot le tud adni és még ezen felül az alaplapot, a memóriákat és az SSD-t is meghajtja.
Ezért esett a választásom hosszas keresgélés és tesztek olvasgatása után egy Seasonic Focus Plus 850W Platinum tápra.
Tudom hogy nem midig jár minden hardver a maximumán, de ha kap egy egyenletes terhelést mind a proci mind a videokrátya, akkor sem akartam problémát.
Vagy ha megterhelem a CPU-t vagy a VGA-t valamilyen benchmak programmal akkor nem akartam azt sem hogy a gép kifagyjon vagy újrainduljon mert nem tudja a táp ellátni kellő szuflával ami akkor abban a pillanatban vagy időre szükséges lenne.
Ennek a tápnak egy ilyen gépet kell most kiszolgálnia:
- Intel 9900K 5,1GHz@1,264-1,28v, ami AVX-es terhelésnél 255W-ot fogyaszt, amúgy több órás multis játékok után 158W-al beéri
- (korábbi) GTX 1080 Ti ami 3DMark közben berántotta az akár 360W-ot, de játékokban akár a 330-ot is
- 7db 140-es ventilátor
- 1db 200-as ventilátor
- 3db 120-as ventilátor
- D5 szivattyúA tápra adott 10 éves garanciával és a 850W-os mivoltából adódóan nyugodtan cserélgetem a hardvereket, mert tudom hogy van egy keret ami viszonylag tág és tudok fickándozni.
Most az SLI hatékonyságába és működik-nem működik témákba nem kezdenék bele, de egy RTX 2080 vagy 2080 Super SLI-n kipróbálnék... csak hogy milyen meg hogy hajtsak még ebben az életben egy SLI-s konfigot.
-
Puma K
nagyúr
Nekem aztán teljesen mindegy ki miben hisz/mit gondol.
Van egy szabvány ami szerint gyártják a tápokat meg úgy mindent ami a gépen belül van.
Azon meg nem tudom mit kell magyarázni a továbbiakban amit a fórumtárs is tapasztalt a gyakorlatban:
"... bekötöttem 2 kábellel a 1080ti-t. És láss csodát rögtön 330wattba is belenyalt az eddigi 280-290 helyett, és még oc-zni is tudok.. "
De lehet még véletlenül sincs összefüggés abban amit tapasztalt és amit írok és internet szerte lehet olvasni...
Továbbá tőlem jártasabb rókák akik már régebben 2 kártyás rendszereket építettek és használtak majd az SLI elhalásával 1db erős VGA-ra tértek át javasolták itt a fórumon meg ismerősi körömben is... hogy ha 2 tápcsatlakozó van a VGA-n akkor 2 kábellel kösd rá a tápot. Ha 3 tápcsatlakozó van a VGA-n akkor 3 kábellel kösd rá.
Az meg megint egy másik történet hogy így a tápon belül eloszlik a terhelés és nem egy ág van terhelve és akár túlterhelve.
Persze bírja ahogy a tápok egy része is bírja ha nem a megadott watt-ot adja le terhelés közben hanem attól többet vagy akár jóval többet, de nem feltétlenül javasolt... az sem mindegy hogy milyen béllel rendelkezik az adott táp.
Lehet óvatoskodás, okoskodás vagy elmegy az úgy is, de ha meg van mindenre a bevett-javasolt út akkor minek az esetleges szopórollerezés...?
Nekem nem tart semeddig 2 kábellel etetni a kártyát. Nem zavar sem tudatban sem esztétikában.Nem mellesleg az 1080 Ti felső kategóriás kártya (volt) teljesítmény, fogyasztás és árazás terén így ezen a szinten van egy úgymond elvárható szint a tápot -meg a procit- tekintve amit minimum alá kell pakolni a kártyának hogy kifussa magát...
De Innentől kezdve elengedtem a témát
-
Puma K
nagyúr
Ez az ATX szabvány. Ott meg megvan adva hogy mennyi lehet a maximum érték. Ettől lehet eltérés +/- x %-al, de ez már függ az adott táp milyenségétől avagy a gyártó által használt felépítéstől és a benne lévő alkatrészektől, hogy meddig viseli el a többlet terhelést és milyen érték felett kapcsoljon le a táp.
Nincs olyan hogy "a táp van olyan okos".
A 2x8pin (pontosabban 6+2) egy kábelen az arra jó ha tömve van a gép olyan alkatrészekkel amiket etetni kell akkor elinduljon és működjön a masina.
De ami a lényeg azaz, hogy nem fogja tudni kellő szuflával ellátni, mert hivatalosan 150W-ig elég azaz egy szem kábel. Aztán hogy a vége hány felé van osztva... az már részlet kérdés de azon a 150W-on osztozik minden amit rákötsz 1db 6+2pin-es kábel esetén.
Ezért mint említettem a legtöbb 1080 Ti-nek elég a PCI-E sín felőli 75W, és ehhez jön a rendszerint 2x 6+2pin ami 2x 150W.
Máris meg van a 375W-os maximum, amiből gazdálkodhat a kártya. De a fogyasztás is be van korlátozva BIOS szinten típusonként és ami miatt nem fog felvenni adott kártya akár 330W-nál többet hiába tudna 375-öt is berántani.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Krisz0418 #13059 üzenetére
Minden olyan VGA kártyát amin 2db tápcsatlakozó van azt érdemes úgy etetni a táp felől, hogy 2x 1 kábel és nem 1x1 aminek a vége ketté van osztva 2db 6+2pin-re.
Egyfelől mert így stabilabb a kártya energiaellátása a táp felől, másfelől meg mert egy kábelen keresztül nem tud annyi áramot adni a táp a VGA-nak mint amennyi szüksége van vagy szüksége lehet terheléskor.
Az ATX szabvány miatt maximum 150W-ot tud felvenni 1db 8pin-en.
Az alaplapi PCI-E csatlakozó felől 75 + 150 + 150 azaz elméletben 375W-ig mehetsz el a kártyád fogyasztásával.
-
Puma K
nagyúr
Azért lóg a kártya sarka, mert a házba vágott PCIE csatlakozók hátsó felén lévő vájatok szélesebbek mint maga az adott PCI-E kártya rögzítősínje:
-
Puma K
nagyúr
válasz
Krisz0418 #13022 üzenetére
Érdemes még driver-ből az energiamenedzsmentet átállítani játékonként vagy munka esetén adott programonként:
Setting "Power management mode" from Adaptive to Maximum Performance
Ezzel lehet még stabilizálni az FPS-t.
Viszont ne a Globális/Global részen történjen az állítás, mert ha ott kerül beállításra, akkor Windows alatt is 3D LOW órajelen fog járni a GPU.
Az egyel mellette lévő fülön látható Program részen kell kiválasztani az adott játékot vagy hozzáadni a listához ha alapból nincs benne.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Krisz0418 #13018 üzenetére
Ha lefojtod a kártyát olyan grafikai beállításokkal amik amúgy nem sokat adnak a látványhoz, de cserébe lezabálják a teljesítményt akkor bármelyik kártyán próbálsz ki bármilyen újabb játékot, akkor elfogy a teljesítmény.
Az Nvidia szokott játékokhoz készíteni összehasonlító képeket. Azért képeket, mert mozgás közben úgy sem veszed észre a különbségeket csak ha állsz.
Pl egy javaslat:
Medium Textures
Ultra Model Quality
Driver enforced 16X AF
High Shadows
Medium Reflections
High Clouds
TAA
Motion Blur ON
Medium Ambient Occlusion
Dynamic Resolution OFFVagy itt egy másik:
So 1st thing 1st Disable Motion Blur. If you still have it turned on then my man...what are you doing with your life come on.
Now onto the serios matter If you have like a 8gigs of VRAM Textures Ultra huge pp for u & those have smol pp 6gigs VRAM change it High, 4gigs VRAM Low 2 Medium. *though there's no difference in Medium to Ultra settings, maybe I to change my lens. Low makes alot of diffence.looks like potato in low settings better off just uninstall the game.
Model Quality same applys.If you have a 8gigs of VRAM Ultra, 6gigs VRAM High, 4gigs VRAM Low 2 Medium.
Anisotropic Filtering doesn't matter it's broken ingame.
Shadow you can gain alot of FPS so make sure to Off it if u still playing on a 960 or something like me otherwise change it according to ur gpu horsepower. probably get 5% diffence in low - med - high - ultra.
I got like 10-15 fps gain if I change from High 2 low Reflections.
Clouds go with medium.
Anti-Aliasing if u have a integrated gpu or something go with off, if u have gtx 960 or equavalent go with TAA, FXAA decreased performance.
Forrás: [link]
-
Puma K
nagyúr
Van mikor az is segít ha az ember nem akarja a kártyát szétszedni, de érezhetően romlanak a hőmérsékletei terheléskor, hogy a kártyán lévő csavarokat óvatosan -ha még garanciális, akkor azokat amelyeken nincs matrica- finoman 2 ujj közé fogott megfelelő bitfejjel finoman rá kell húzni.
Volt akinek még az 1070/1080-as topikban ez oldotta meg a melegedési problémáját, mert a csavarok amik a hűtést a kártyához fogták azok lelazultak és nem volt jó a hőátadás terheléskor.
De most már te megoperáltad a tiédet.
Viszont ha majd tovább adod akkor lehet jobban jár a leendő tulaj ha a gyári hűtésével kapja majd meg a szóban forgó kártyát.
A zárt kialakítású-házból kifelé fújós és minden komponense hűtést kapó fémlapkás, mókuskerekes + AIO a GPU-n a lehető legjobb a VGA-nak meg a gépházon belüli komponenseknek. Aztán efelett csak az épített vizeknél használt full cover blokkok a még jobbak.
-
Puma K
nagyúr
válasz
keIdor #12968 üzenetére
Az én MSI Gaming X-em +200-300MHz-cet sem bírt tuningban... így inkább alapon járattam a VRAM-ot. A GPU meg kapott egy csekély de hőmérsékletben mérhető alulfeszelést... konkrétan a korábbi max 1,063v helyett 1,025v-ot kapott maximum.
"... a GTX-1080Ti-n jellemzően meddig stabil a ram?"
Nem lehet megmondani és inkább jobb ha te magad kiteszteled, hogy a nálad lévő példány mit bír.
Ugyan más kártyák de szemléltetésként megemlítem:
Korábban TTomax-nak volt egy 1050 Ti-je az +1000MHz-cet bírta ha annyit kapott a VRAM MSI AB-ben. Nálam meg ugyan az a Asus Strix 1050 Ti OC jó ha 450-500MHz-cet bírta szemetelés nélkül....
Most ugyan ez van az Asus RTX 2060 Turbo-nál is, hogy nálam +900MHz-cet bírja de van akinek jó ha +600MHz meg van.
Viszont az általánosságban elmondható hogy ha a GPU-t alul feszeled akkor nyersz némi teret a VRAM tuningnak, mert a kártya kompletten nem ránt be annyit mintha a GPU is "szabadon" kérhetne magának szuflát.
-
Puma K
nagyúr
válasz
juliabrilke #12955 üzenetére
Nálam korábban maximum 1,025v-ot adva a GPU-nak 360W-ot is berántott a korábbi MSI Gaming X-em
-
Puma K
nagyúr
válasz
laychi #12919 üzenetére
Az ilyen +650-es értékeket látva MSI AB-ben mindig morgolódtam anno, hogy de jó egyeseknek mit mennek a kártyáik
Ami nálam volt MSI Gaming X 1080 Ti azon nem bírtam 200-300 MHz-nél többet emelni a VRAM-on... sőt voltak tuningra érzékenyebb címek amik még emiatt is problémáztak
Így gyakorlatilag alapon használtam a kártyát csak a GPU kapott némi finomhangolást órajel-feszültség szempontjából...
-
Puma K
nagyúr
Vannak játékok amiknek a grafikus motorjaik érzékenyebbek a legapróbb instabilitásra is ha felfelé-lefelé módosítod a kártya értékeit.
Nálam pl az Overwatch volt az ami már az első 2-5 percben letérdelt ha előzőleg valamit módosítottam a kártyán.
GPU-nál exe hiba-kilépkedés, VRAM-nál meg színezgetett:
Viszont ugyan azokkal a beállításokkal amivel az OW problémás volt a GTA Online nem problémázott és akár folyamatosan 18 órán keresztül (mikor még volt annyi időm) futott bármiféle gond nélkül.
OW esetén elég elindítani egy Practice Range-t és már ott is meg lehet találni az esetleges instabilitást.
-
Puma K
nagyúr
válasz
N@idia #12904 üzenetére
Megfelelő rákészülés mellett (legalább MX4 paszta, műszerész csipesz a hőátadó padok leszedéséhez és zsírpapír amire teszed a padokat) szét kellene szedni a kártyát ha nincs rá garancia.
Újrapasztázni a GPU-t, majd újra összerakni és utána megnézni mit produkál alap temp limit mellett terhelés közben.
Nem tudom honnan jön a "2000MHz helyett", mert az csak akkor jön össze még rendes kártyák esetén is, ha adottak a féltetlek úgy mint hőmérséklet és nem fut ki a fogyasztási keretből adott terhelés mellett.
A gyári értékei ennek a kártyának:
Graphics Clock-Base Clock (MHz)1607
Boost Clock (MHz)1721Viszont úgy tűnik már a gyári értékeket sem futja meg... így simán visszaküldeném garanciába (már ha van rá gari) vagy beszélnék az eladóval akitől vetted, hogy valami nem kerek.
-
Puma K
nagyúr
válasz
LacHUNt3r #12898 üzenetére
Azonosnak tűnő BIOS verziók utolsó 4 karaktere kártyánként különböző:
Bár ezt meg nem tudom hogyan lehetne kideríteni, hogy neked melyik van fent
Az Nvidia GPU BOOST lélektana (ez még az 1.0 verziót szemlélteti ami az RTX 20-nál a 4.0-nál tart és még variáltak rajta) miatt pont, hogy a Power és a Thermal limiteket kell kitolni maximumra és a kis kapcsot kiszedni, hogy ne legyenek összefüggésben. Így ez a két tényező később fog csak limitálni.
A Core Voltage-ot pedig vissza venni 0-ra.
A Core Voltage-ot kb csak akkor érdemes kitolni maximumra ha pontokat hajhászol és az abszolút maximumot akarod kifacsarni a kártyádból. Bár a fogyasztási limit úgy is előbb fog bekorlátozni (vagy a hőmérséklet) és szerencse kell hogy adott feszültség mellett az átlaghoz képest magasabb órajelet tudjon megfutni a nálad lévő kártyán található GPU.
Meg persze tudd is hűteni, hogy ~50°C fölé ne menjen a GPU hőmérséklete mikor is a kártya terheléskor 3D HIGH órajelprofilra kapcsol 3D LOW vagy 2D-ről és az első maximális GPU órajelre és feszültségre beáll. Majd ahogy melegszik úgy veszi vissza magát.
Rendszerint a levegővel hűtött kártyák hamarabb futnak hőmérsékleti limitbe mint a vízhűtéses verziók.
Ugye minden limit kitolásától függetlenül elkezdi visszadobálni a GPU az órajelet és a feszültséget: NVIDIA Boost 3.0Minél kevesebb feszültség kell adott órajelhez, annál kevésbé fog melegedni.
Javaslom ezt: Afterburner OC Scanner
Ez nem csak MSI kártyákkal lehet használni, de a beállításoknál az "Unlock voltage control" rész melletti lenyíló menüben a third party-t kell választani ha nem MSI kártyával használod az MSI AB-t.A memóriára nem fog neked órajelet beállítani, de ha te előzőleg kitesztelsz egy adott nem szemetelő értéket és beállítod majd utána nyomsz egy OC szkent, akkor a fogyasztási keretet figyelembe véve és a plusz VRAM órajel jelentettet többletfogyasztás miatt úgy fogja kitesztelni a GPU-t hogy még beleférjen és a stabil keretek között elérhető maximális GPU órajelet és feszültséget kapod végül eredményként.
-
Puma K
nagyúr
válasz
N@idia #12881 üzenetére
Első és utolsó kártyám tőlük egy 6800GT volt, amin a memóriák szétsültek az idő alatt amíg nálam volt a kártya. Konkrétan valami szálas-fehér-gipszszerű anyag volt a "hőátadó". Ilyet egyik másik kártyánál sem láttam. Mindenhol hővezető padokat használnak ilyen esetekben.
Sem előtte sem utána nem volt tapasztalatom ilyennel vagy hasonlóval mármint hogy tönkre menjen az adott kártyán a VRAM vagy maga a kártya pedig ugyan az volt a gépház és szellőzés amiben az alábbi kártyákat használtam a szóban forgó Inno3D 6800 GT után: Gigabyte NV GF 7600 GT, Asus NV GF 7900 GT, Gigabyte ATI/AMD HD 4850. Ezek után jött a házcsere.
Az olcsóságuk a többi gyártóhoz képest valahol kiütközik, mert valamin spórolnak hogy olcsóbbak lehessenek.
Persze vannak adott gyártók termékei vagy adott szériái amiknél a felárat nem feltétlen a jobb kialakítás-hűtés-anyaghasználat jelenti, hanem maga a márka név miatt is vastagon foghat a ceruza árazáskor.
Maradjunk annyiban, hogy én inkább meghagyom ezeket a szinte neve nincs márkákat másoknak és inkább olyan gyártók adott szériáit választom amikkel nem lehet mellé fogni előzetes 1-2 hetes utánajárást követően.
-
Puma K
nagyúr
válasz
N@idia #12873 üzenetére
Az Inno3D még mindig a gagyi kategóriába tartozik egy Asus, Gigabyte, MSI, EVGA vagy Zotac-hoz képest. Hiába a batár hűtő ha látod, hogy ennyit ér a gyakorlatban...
Lásd: "...játék alatt 75-84 fokos..."
Hiába az új ház és a nagy belső tér ha nem tömöd ki olyan és akkora méretű ventilátorokkal, amik kellő mennyiségű levegőt tudnak mozgatni adott zajszint mellett.
Nálam az volt a baja szegény 1080 Ti-nek, hogy a CPU-ra épített vízhűtés miatt csak annyi levegő jutott be a gépházba mint amennyit a CPU befűtött és a ház elejében lévő 10cm vastag tömb bejuttatott. Azaz nem sokat, mert így nyáron maximum-egyszeri 28°C-os vízhőmérséklet mellett a CPU maximum-egyszeri 70°C körül mozog.
Alul ugyan van egy 120-as befújó venti, de ez nem sokat segített a VGA-nak.
Itt még a 4790K@4,7GHz+Z97-tel van a szett, de ugyan ez a felállás jelenleg a 9900K@5GHz-5,4GHz+Z370 mellett.
De még így is 73°C volt maximum a kártya hőmérséklete.... csak hát ez lehetett volna még jobb ha levegőhöz jut a kártya.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Jocikablack #12719 üzenetére
Meglehet az alaplap van egy kicsit elmozdulva ahhoz képest "mint lennie kellene" vagy nem jól rögzítve és lehet feszül a VGA a slot-ban.
A házat fektesd az oldalára persze áramtalanítva, majd lazíts az alaplapot rögzítő csavarokon, de mindezt úgy hogy ne legyen benne a VGA erre az időre... majd tedd be a VGA-t az alaplapi csavarok lazítása után és a VGA-t rögzítsd a házhoz ahogy alapból tennéd és kapcsold be a gépet és nézd meg úgy, ad-e képet.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Jocikablack #12716 üzenetére
Az a gond, hogy az a LC POWER minden csak nem megbízható és minőségi tápot gyártó cég... nem is tudom kiktől veszik a belsőt...
Nekem tízen X éve gyorsba volt egy 550W-os LC POWER borzalom... még az AMD A64 Venice 3200+ + Nv 6800 GT korszak idején... az arra volt, hogy hogy amíg nem tudtam venni egy Corsair VX450-et, addig valamiről pörögjön a gép...
Én a helyedben kérnék egy kölcsön tápot vagy kapásból átfáradnék ide:
Melyik tápegységet vegyem? (kiemelt téma)
és itt kérnék egy ajánlást, hogy egy a géped teljesítményének megfelelő és minőségi tápot javasoljanak... azt az LC POWER-t meg kidobnám a kukába ahogy van.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Jocikablack #12714 üzenetére
Hitvány vagy sem attól még nem kellene, hogy ilyet csináljon...
A hektikus a működése mit jelent a gyakorlatban?
A tápod az milyen típusú?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Jocikablack #12711 üzenetére
A táp csatlakozói jól vannak rádugva az alaplapra?
Nincs égett szag esetleg égett csatlakozó...? Húzd le őket és nézz bele a belső részekbe...
-
Puma K
nagyúr
válasz
Jocikablack #12708 üzenetére
Lehet nem jól raktad be az elsődleges slot-ba vagy netalántán piszok került a PCI-E sínbe.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Laraxior #12616 üzenetére
Változó melyik címben megy jobban a 2070S
Összességét tekintve valahol ~5%-al van alatta, de cserébe a fogyasztása-hőmérséklete jóval kedvezőbb.
Játékokat nézz és ne szintetikus teszteket, amik ráadásul régiek: 2017-es a Unigine Superposition némi frissítéssel megtámogatva.
-
Puma K
nagyúr
Elvileg ha egy picit a műanyagot meghajlítod amibe bele érnek a ventilátor lapátjai, akkor elmúlik a jelenség.
Szerintem most már ezzel nem fognak foglalkozni.
Ha akkor tetted volna szóvá amikor friss vásárlás volt, akkor a 14 nap miatt és amúgy is cserélték volna. De ez már a múlt meg a volna...
-
Puma K
nagyúr
válasz
AzŐsgén2 #12454 üzenetére
Le kell korlátozni az FPS-t a monitorod képfrissítési értéke -3-ra. Azaz: 60Hz esetén 57 FPS korlát, 120Hz esetén 113 FPS korlát... stb-stb.
A legtöbb újabb játékban erre már van lehetőség.
De alapból megoldható az MSI Afterburner nevű programmal minden program esetén. -
Puma K
nagyúr
válasz
venom8888 #12419 üzenetére
A DSR az a VGA-ra kötött megjelenítő natív felbontását akkora mértékben szorozza fel amekkorát bepipálsz a DSR-re vonatkozó lenyílómenüben majd azt adott programon-játékon belül beállítod.
Nem mind a "4x-et" pipálod be, mert egyrészt több opció van ott mint 4... másrészt a 4x-es a legnagyobb ami elérhető...
Nálam 2560x1440-ből csinál 5120x2880-as felbontást ha a legnagyobb 4x-es felskálázást választom. (3.686.400 pixel x 4 szeres felskálázás = 14.745.600 pixel)
A DSR simaságot érdemes 10-15% körül tartani, mert akkor lesz még elég éles a kép, de még éppen nem recés éllel. De erre érdemes lehet a legjobb látványvilág elérése érdekében némi ideig foglalkozni.
A felskálázással sokkal részletesebb lesz és élesebb (ha úgy állítod be) lesz az adott játék aminél alkalmazod.
Vannak helyzetek amikor a valamit is érő élsimítások erőforrás igényesebbek és rondább-mosottabb összképet adnak ha használod valamelyiket. Ekkor érdemes kikapcsolni minden élsimítást és képelmosó effektet majd alkalmazni a felskálázást.
Egyébként a driver-ben magyarul is írja (ha magyarul tetted fel) mi mit csinál ha ráviszed az egérmutatót és alul olvasod a Leírás résznél...
-
Puma K
nagyúr
Azért akarnád vizezni -gondolom én- mert melegszik és hangos plusz azt akarhatod, hogy tartsa stabilan az órajelet a GPU.
Ugyan ezt a teljesítményt jelenleg az RTX 2070 Super/2080 tudja. A következő széria tippre GTX/RTX 3060 fogja tudni... de akár lehet a 3050 Ti lesz ezen a szinten ha valóban fejtet letépő lesz a várható teljesítménye az új szériának.
Tippre 80-150-ért meg van az ezzel megegyező teljesítmény mindezt jóval hűvösebben és kevesebb energiaigénnyel. Ezt a tól-ig összeget megfejeled a bármilyen vizes elképzelés árával, akkor már 90-200 között tudsz majd nézelődni a kártyák között.
Sőt ha majd eladod valamennyiért az 1080 Ti-t úgy ahogy most van akkor meg durván 200-250-ért fogsz tudni venni egy olyan kártyát ami egészen biztos lelépi jóval kedvezőbb fogyasztással és hőtermeléssel azt a teljesítményt mint amit az 1080 Ti tud.
Az 1080 Ti egy nagyon jó kártya szó se róla, de a tapasztaltabb rókák szerint ennyi idősen egy ilyen teljesítményű avagy inkább energiaigényű kártyára-kártyába pénzt locsolni-pénzt tolni már nem érdemes.
Használni kell majd tovább kell lépni.
Ugyan ez van a konzoloknál is csak ott egyszerűbb a képlet, de legalább problémásabb a visszafele kompatibilitás...
-
Puma K
nagyúr
Ha tényleg annyira ütős lesz mint aminek mondják az új Nvidia és az AMD szériát, akkor én biztos nem raknék erre az 1080 Ti-re vizet.
Hanem inkább néznék majd egy legalább ilyen erős kártyát ha nem erősebbet a legújabb szériából.
Valószínűleg a fogyasztása és így a hőtermelése is sokkal barátibb lesz.
-
Puma K
nagyúr
Mivel van egy fogyasztási limitje az egész kártyának és csak adott mértékig avagy %-ban lehet túllépni és időszakosan, így első körben nézd meg a GPU vagy a VRAM órajel emelése hoz-e többet a konyhára.
Ha a VRAM-ot nézed mit mennek a nálad lévő példányon lévő chip-ek, akkor a GPU-t állítsd vissza alaphelyzetbe, majd utána kezd el tuningolni a VRAM-ot.
Kezdetnek +200 MHz majd 50-es lépcsőkben emelgesd.
A PNY nagyobb cég. Pl csak ők gyártják az Nvidia Quadro kártyákat.
A Manli hasonló mint a Zotac vagy az Inno3D... Nvidia fronton. Ezek mind leányvállalatok egy nagy VGA-t gyártó anyacégnek.
Régiónként változik hol melyik elérhető és milyen mennyiségben valamint milyen GPU-kal, milyen PCB-vel és milyen hűtéssel rendelkeznek.
Elvileg a PNY-hez tartoznak. Szóval ugyan az csak más márkanévvel jelennek meg és esetleg eltérő garanciaidővel.........
De hogy mi az igazság azt nem tudni... lehet olyat is olvasni a neten, hogy valójában az összes VGA-t gyártó cég a PCParnter tulajdona, de nem hivatalosan... de pl az Asus, Gigabyte vagy az EVGA nem tartozik hozzájuk.
-
Puma K
nagyúr
válasz
abridabri #12351 üzenetére
A három komponenst -ház, táp és ventilátorok- említve inkább a ventilátorokra való építhetőséget és fontosságot próbáltam felvezetni
Nekem 2014-től 2018-ig egy kompakt méretű Corsair 200 R típusú házam volt ami minden igényemet kiszolgálta egészen addig ameddig ki nem találtam azt, hogy épített vízhűtést szeretnék adott hűtési teljesítmény mellett.
Csak ezért cseréltem le azt a házat ami amúgy még mindig meg van és a dobozában pihen.
-
Puma K
nagyúr
A ház és a táp mellett még a ventilátorok azok amiből ha egyszer vesz adott minőségűt, méretűt és mennyiséget az ember akkor később nem kell vele foglalkoznia csak variálnia a kiépítést adott teljesítményű-hűtésigényű komponensek mellett.
Én ezért vettem 9db Noiseblocker NB-eLoop B14-PS Black ventilátort, amiből most éppen "csak" 7db-ot használok
az épített vízhűtés miatt.
Esetedben azt javasolnám, hogy ...
- előre tegyél 2 db 140 mm-es ventilátort
- felülre tegyél 2db 140 mm-es ventilátort
- hátulra tegyél 1db 120 mm-es ventilátort
- alulra tegyél 1db 120 mm-es ventilátort... a meglévőket én lecserélném PWM avagy 4pin-es ventilátorokra amikhez használnék 1-1db többágú ventilátorelosztót. Értelemszerűen egyik elosztóra mennének a 120-as a másik elosztóra pedig a 140-es ventilátorok.
Lehet komplikáltnak tűnik a történet, de sajnos ilyen teljesítményű-energiaigényű hardvereknél erre külön oda kell figyelni.
Ventilátorokkal kapcsolatban itt tudsz kérdezni: Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
De személy szerint ezeket a ventilátorokat javasolnám:
be quiet! Silent Wings 3 PWM High Speed 140mm (BL071) (+ náluk valamiért egész olcsó)
be quiet! Silent Wings 3 PWM 120x120x25mm (BL066)
nem olcsó mulatság, de egyszer kell megvenni.
Az 1-1db elosztónak ezt javasolnám: Akasa AK-CBFA03-45
Mielőtt bármit vennél kérdezz meg másokat is vagy várd meg a többiek észrevételeit is!
-
Puma K
nagyúr
válasz
Darkkoi #12302 üzenetére
Nah de ez egy rendesen szellőztethető ház.
Ahogy elnézem az adatlapját, a tetején lévő folytást-fedlapot le kell szedni, és megtámogatni 2db 140-es ventilátorral.
Az elejéből levenném a 3db ventilátorból az egyiket abból is lehetőleg a legfelsőt és azt feltenném a ház tetejébe a sarok felé. Valamint a ház hátuljában lévőt feltenném szintén a ház tetejébe a memóriák feletti részre a 140-es mellé.
Az azonos fajtájú ventilátorokat a házban lévő ventilátorszabályzóra kötném. Az 1db 120-as meg gyakorlatilag bármelyik SYS_FAN'x' csatlakozóra ráteheted.
Majd ha ez megvan, akkor az alaplappal a BIOS-ból kalibráltatnék egy ventilátororofilt és ezután úgy megnézném a gépet terhelés közben milyen hőfokokat produkál.
Amit írtam az arra vonatkozik amikor a ház oldallapja fent van.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Pepe78 #12278 üzenetére
A Gaming széria hűtőjét jónak mondanám, mert kellően masszív és átgondoltan hűt minden fontos részt a VGA-n.
Viszont ajánlott a leragasztott csavarfejen kívül mindegyiket újrahúzni, mert le tud lazulni... én 2 ujjammal fogtam egy PH2-es bitfejet és finoman megcsináltam ezt a procedúrát. Ez kb olyan mint az IKEA-s bútorok... azokat is érdemes -ahogy a gyártó is javasolja- újrahúzni a csavarjait.
A 10-es szérián belül is "ezt" használta kezdetben az MSI az 1050-1060-1070-1080-1080 Ti kártyákon. Viszont ahogy növekszik a kártya energiaigénye (TPD) úgy változtattak a hűtő kialakításán:
Legfelül egy 1050, középen egy 1080 legalul egy 1080 Ti van
Mint látható az 1050 és 1080 között a NYÁK mérete és a hűtő hossza is változik. Aztán az 1080 és 1080 Ti között a vastagság az ami eltérő és 2 slot helyett 2,5 slot-ot foglal a hűtés.
A nálam lévő példányt még nem bontottam, de lehet ajánlott lenne már újrapasztázni... de még nem vettem rá magamat... a csavarról is le kell szedni óvatosan a matricát hogy ne vesszen el a garancia... majd talán tavasszal...
Én ezzel a ventilátorprofillal használom a kártyát:
Jópofa dolog a ventilátorleállítósdi, de nekem nem szimpatikus... inkább forogjon és folyamatosan mozogjon a levegő a kártya nyákja és hűtőbordája között...
Meglehet agresszív profil, de mivel esetemben a ház elejében lévő ventilátor+radiátor+ventilátor vízhűtés miatt nem sok levegő jut be a gépházba és csak a házból kifelé szívás van ezerrel a ház tetején lévő 200-as és a hátul lévő 140-es ventilátorok által.
Így inkább a kártya hányja szét maga körül a meleget ami által valamennyire melegszik-melegedhet a proci és valamennyivel jobban feltekeri a ventilátorokat az egész házban ami meg jobb levegőmozgást eredményez
Lehet megint fel kellene tennem a SpeedFan nevű programot.
Ezzel meglehetett-meglehet(?) azt csinálni, hogy adott ventilátorkimenethez adott komponenseket lehetett hozzárendelni és így ventilátorprofilt létrehozni komponensenként. Tehát ha csak a CPU_FAN kimenetre van elosztóval több ventilátor kötve akkor azt a VGA hőmérséklete is tudja vezérelni az adott ventilátorprofil mellett:
Esetemben a CPU 2 legmelegebb magját és a VGA GPU-ját adtam meg amik alapján szabályozta a házban lévő 9db ventilátort adott ventilátorprofil szerint.
Csak sajnos kicsit körülményes a görbe-ventilátorprofil beállítása... meg lehet az újabb ventilátorvezérlőket nem tudja szabályozni a program... 2017-ben frissült utoljára...
Ezért kéne nekem is bekötnöm a vízbe a VGA-t és akkor ez sem lenne már gond...
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Puma K
nagyúr
Amit még fontos megemlíteni azaz, hogy ha instabil a tuning akkor az Nvidia driver újraindul és az adott program amivel terhelted az .exe error-ral ki fog fagyni-lépni.
Vagy a másik eset ha pl adott játékoknál látványbeli furcsaságot fogsz tapasztalni de megy tovább minden. Furcsaság alatt pl színelváltozásra gondolok.
Mind a két esetnél érdemes ilyenkor finomítani az órajelen-feszültségen.
-
Puma K
nagyúr
Nem tudom van-e légkondi avagy állandó hőmérséklet ott ahol a gép van, de nyáron simán fel fog tudni menni a korábbi szintre. Vagy inkább hangos lesz a beállított gyárihoz képest agresszívabb ventilátorprofil miatt.
Érdemes még az UV-val próbálkozni ami az előző hozzászólásom végén van.
Célozz meg egy 1850, 1900 vagy 1950MHz-cet és az ehhez még minden körülmény között stabil feszültségi értéket.
Vagy akár fordítva is csinálhatod és nézd meg mi az tetszőleges feszültségi érték pl: 0,950, 0,975 vagy 1,000v amin adott órajelet tud tartani a kártya és még stabil.Így fogyasztásban és hőtermelésben is lejjebb tudsz menni ami által még jobban csendesedik a kártya terhelés közben.
Érdemes profilokat csinálni az MSI AB-ben és akkor megtudod nézni alapon azaz bármiféle módosítás nélkül milyen teljesítményt ad le a kártya, milyet ha csak ventilátorprofilt állítasz be és milyet ha adott órajel vagy feszültségi szintre van korlátozva adott ventilátorprofil mellett.
-
Puma K
nagyúr
1., Ha nincs a kártyára garancia, akkor mindenekelőtt egy újrapasztázást javasolnék Arctic MX-4-gyel a GPU-n és megnézném milyen az állapota-felülete a hőátadó lapoknak a VRAM és a VRM részen ami a hűtőbordával érintkezik. Ha rossz állapotban vannak ezek a lapok-csíkok akkor cserélném újra.
1/a., Ha ez megvan akkor egy MSI Afterburner-t felraknék és beállítanék egy egyedi ventilátorprofilt.
1/b., A ventilátorprofilnál megnézném mi az ami a minimum-legkisebb %-os forgási sebesség amin foroghatnak a ventilátorok majd a maximum avagy a 100%-os ventilátorfordulatot betenném 79°C-ra. Csak minimum és maximum pontokat állítanék be közteset nem.
2., Ha van garancia még a VGA-ra és a bontás nem kivitelezhető úgy hogy ne látszódjon annak a nyoma, akkor csak egy MSI AB-t tennék fel és egyedi ventilátorprofilt állítanék.
3., Ezután ráeresztenék egy vagy akár az összes játékot egymás után az általad soroltak közül és megnézném milyen hőmérsékleti értékeket kapnék így és mennyire lenne hangos a kártya terhelés közben.
Az újrapasztázás - nem újra pasztázáson és az egyedi ventilátorprofilon felül még van lehetőséged arra, hogy megnézd mi a kártya stabil keretek között használható maximuma.
4., Az MSI AB-ben egy ideje elérhető egy OC scanner nevű opció: videó
Nálam az MSI Gaming X 1987MHz-cen kezd és ahogy bemelegszik a kártya 1949MHz-en jár. A nagy ritkán a kártyát jobban terhelő címek esetén 1936MHz-re áll be terheléskor.5., Vagy! lehet még olyat csinálni, hogy megnézed MSI AB-ben hogy mi az a lehető legkevesebb feszültség amivel mondjuk még az 1900 MHz-cet bírja a GPU terhelés közben.
Ehhez avagy az UV-hoz kapcsolódó szentírások: [link] + [link]
-
Puma K
nagyúr
válasz
DieHard #12257 üzenetére
Engem is zavar az MSI Gaming X-em hangja... jelenleg ez az egyetlen hangos elem a gépben ha terhelést kap a masina... eddig szerintem 4x futottam neki a hűtés csere témának... de végül az itteni fórumtársak minden alkalommal lebeszéltek erről, mert hogy idős a kártya és drága a blokk. Amiben maximálisan igazuk van.
Aztán ha az idős kártyára ráteszek egy drága blokkot akkor jön a másik történet, hogy még mennyi ideig használnám így a kártyát...?
Ha egy új és frissen megjelent szériába tartozó kártyára tennék FC blokkot vagy más hűtést, akkor nyilván megérné, mert még legalább 2-3 évig ha nem tovább használnám azt a kártyát így ilyen távlatban nem lenne annyira rossz szájízzel megvéve a blokk-hűtés a kártyára.
Mindezek miatt inkább elengedtem a témát. Főleg úgy hogy idén bejelentik és akár meg is jelenhet az új Nvidia széria. Aztán emiatt is csökken a kártya értéke így még rosszabbak az arányok-mutatók ha költenék a VGA-ra hűtés miatt.
-
Puma K
nagyúr
válasz
DieHard #12255 üzenetére
Ez egy gyárilag 250W-os TPD-vel rendelkező VGA.
Ekkora energiaigény mellett igen erősen ajánlott a kártya minden részének a hűtése. Ha csak nem az a cél, hogy néhány napon-heten-hónapon belül tönkremenjen a kártya.
A
fukarkodásvagy inkább a "költséghatékony" megoldás itt is meg tudja bosszulni magát.
Mindenképpen kell hűtés a GPU-ra, VRAM-ra és a VRM-re. -
Puma K
nagyúr
válasz
gainwardgs #12245 üzenetére
Lehúzom alulra és úgy nézve elkezdem a 4x-es után minden másodikat bepipálni:
1.20x
1.78x
2.25x
4.00x -
Puma K
nagyúr
Az Nvidia-nál nincs igazán mit állítani.
Annyi van, hogy a 3D beállításoknál ki lehet kényszeríteni majd minden programnál felskálázást (DSR) a felbontást illetően, ami mindig az aktuálisan rákötött 1db megjelenítő natív felbontását skálázza fel maximum 4x-es értékig.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy pl nálam 2560x1440-es felbontás esetén 5120x2880-as felbontásban tudok futtatni adott játékokat.
Ez azért jó, mert az erőforrászabló és a képet elmosó-maszatoló élsimítási megoldásokat el lehet hagyni és cserébe jobb FPS-el futtatható adott játék élesebb képvilág mellett.
Amúgy pont az egyik ha nem a legjobb AMD VGA-kat gyártó legjobb hűtéssel ellátott kártyáját cseréled le... kb teljesen értelmetlenül és feleslegesen... én nem váltottam volna.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Apollo_21 #12234 üzenetére
Mivel nem vagyok gondolatolvasó és nem is említetted, így gondoltam felhívom rá a figyelmedet, hogy problémás lehet 2db alapból 250W-os TDP-vel rendelkező kártyát ráereszteni egy olyan tápra ami ilyen szempontból nem túl acélos.
Ráadásul úgy hogy még van a gépben proci, alaplap, memória, adattárolók, ventilátorok és egyéb perifériák amik pl bekapcsolásnál és terhelésnél szépen rángatják a bajszát a tápnak minden ágán.Sehol nem írtam hogy balfasz lennél.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Apollo_21 #12231 üzenetére
Én a helyedben gyorsan elfelejteném a történetet egy 550W-os 80+-os BRONZ minősítésű táppal...
Az meg a másik, hogy úgy akarsz plusz teljesítményt hogy vettél egy 2. akár 330W-ot is fogyasztó kártyát de te vissza folytod annak így kb nem sok értelme van.
De leginkább a tápod miatt...
-
Puma K
nagyúr
Köszönjük Emese.
Valóban az lenne a legegyszerűbb amit a többiek is írnak, hogy ha szoftveresen MSI AB-ben megnéznéd mi az a legkisebb feszültség amit még bír a kártyád 1900 MHz-cen.
De ahogy nézem neked kevesebb teljesítmény is elég lenne... így akár kártyát is cserélhetnél ha feleslegesen sok az 1080 Ti teljesítménye és hangos meg zajos...
-
Puma K
nagyúr
válasz
Synaptic #12216 üzenetére
Értem, és akkor a helyükre keresel 1:1-ben betehető ventilátorokat amik remélhetőleg mérsékelte hangerővel dolgoznak lehetőleg azonos hűtési teljesítmény mellett.
Azt tudod csinálni esetleg, hogy
- újrapasztázod a VGA-t
- egyedi ventilátorprofilt állítasz pl MSI Afterburner-benVagy terhelés-játék közben milyen órajelen és feszültségen jár a GPU-ja a kártyának?
Mert még egy alulfeszeléssel próbálkozhatnál úgy beállítva a GPU órajelét, hogy 1800 vagy 1900MHz-et tartsa.De egy 1080 Ti teljesítményű-energiaigényű kártyánál ezt a hőtermelést amit léghűtés esetén embertől függően de hangosan tudja megoldani el kell tudni fogadni.
Engem is zavar, hogy a gépemből a leghangosabb komponens a VGA... de erre én már nem költök... marad így ahogy van. Pedig sok minden megfordult a fejemben... AIO hűtés... a kártyát teljesen lefedő vizes blokk...
-
Puma K
nagyúr
válasz
Sziszifeca #12189 üzenetére
Egyszerre csak egy tuning program legyen fent alaplap+processzor és külön VGA esetén is.
(Bár CPU-t és RAM-ot sosem Windows alól érdemes tuningolni... hanem BIOS-ból)Ha több van fent és többet használsz egyidejűleg akkor csak gondokat okoznak mert összeakadnak... nem ritkán kék halállal, driver összeomlással vagy más egyéb formában jutalmaznak.
Sajnos az EVGA kártyáihoz nagyon javasolt a saját programjukat használni, mert pl a ventilátoronkénti ventilátorvezérlést nem tudja úgy kezelni az MSI AB és csak 1 ventilátort fog tudni állítani...
Bár lehet ha az EVGA-ban összekapcsolod a ventilátorokat majd kilépsz és letiltod, hogy elinduljon az EVGA programja és az MSI AB-t felrakod frissen akkor lehet vezérli a többit is egyidejűleg...
Ki kellene próbálni.
A Voltage az maradjon minden esetben 0-án. Mivel a Maxwell és az utána lévő kártyák nagy ellensége órajel tartás szempontjából a hőmérséklet és így a feszültség. Kevesebb fesszel meg kevésbé melegszik.
Az EVGA programja tud olyat, hogy kiteszteli a kártyát és megkeresi a maximum órajelét avagy abban is benne van-e az automata tuning mint az MSI AB-ben?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Sziszifeca #12185 üzenetére
Ott írja a TARGET részen, hogy mi az ábra:
Mondjuk zavaros, hogy -gondolom én- most 128%-ig mehet el a fogyasztás az alaphoz képest, de a csúszka meg 36%-ot mutat...
A GPU TEMP-et is húzd feljebb meg a fogyasztást is ha még lehet.
Plusz érdemes bontani a kapcsot ami jobb oldalon van a fogyasztás-hőmérséklet között.
-
Puma K
nagyúr
Most komolyan +200.000-250.000 Ft-os VGA-val a gépedben házra maximum 20.000 Ft-ot szánsz?
Gondold újra...
Én anno 2014-ben mikor a 0-ról építettem asztali gépet, akkor az addigi tapasztalataim birtokában megsaccoltam, hogy az akkor kinézett Corsair R200-zas ház mire lesz elég:
Ebben a házban ami a legerősebb konfig volt az egy 4790K@4,7GHz + GTX 1070 (tuningolva) duo volt (meg 1db SSD + 2db HDD, előlapi ventilátorszabályzó). A házban 6db ventilátor gondoskodott a ház szellőztetésén-hűtésén:
- 2db 120 mm-es ventilátor elől : beszív
- 1db 120 mm-es ventilátor oldalt a VGA magasságában : beszív
- 2db 120 mm-es ventilátor tetején : kifúj
+ 2db a 120 mm-es ventilátor Corsair H75 AIO-n : kifújEz a ház került 2014. augusztusában ~13.000 Forintomba a ami egészen 2017. december végéig kiszolgált.
Később tudtam, hogy nekem épített vízhűtés fog kelleni a jobb zaj-hűtési teljesítmény miatt, és mert erősebb hardverre lesz szükségem.
Így került képbe a Thermaltake Core V71-gyes ház amit 2017. decemberében szereztem be, és költöztette bele a gépet ami akkor már 4790K + GTX 1050 Ti-ből állt. Ez a ház került akkor ~49.000 Forintomba, majd jött a most is meglévő GTX 1080 Ti, később pedig az épített vízhűtés és a mostani 9900K.
A TT V71 házban volt mikor a gyári 3db 200-as és 1db 140-es ventilátora pörgött + bq! SW3 120mm-es ventilátor. A CPU-n pedig Arctic Freezer 240 AIO rajta 2db bq! SW3 120-as ventilátorral.
Majd később megdöglött az AIO szivattyúja... és jött a helyére ideiglenesen egy toronyhűtés és kicsivel később berendeltem a most is meglévő 9db Noiseblocker NB-eLoop B14-PS Black venilátort. Ezt a 9db légkavarót szétdobtam a házban... 2db a toronyhűtőre ment, és 7db meg ahol volt hely.
Majd később jött a vízhűtés, aminek a radiátorára ment szendvicsben 3-3db és 1db hátulra a házra szellőztetni, 1db 200-as Noctua a ház tetejébe, 1db bq! SW3 120-as meg a ház aljába amire az épített vízhűtés szivattyúja ment lefogatóval:
A házon és a tápon sosem szabad spórolni...
Ez az egyedileg épített gépnek az alapjai.Adott keretek között lehet mozogni, de van mikor már cserélni kell és kategóriákkal feljebb keresni azt ami kiszolgálja az igényeidet. A fukarkodás meg visszaüt.
-
Puma K
nagyúr
válasz
gainwardgs #12080 üzenetére
Az 1080 Ti topikjában szerintem ez egyértelmű.
-
Puma K
nagyúr
válasz
.•°>RAZER<°• #12075 üzenetére
Nincs gond csak így sokat gyorsít a történeten ha minden infó adott.
Meg nem mondtam volna hogy Apex-ről van szó, mert nem játszom vele. Simán valamelyik Assassin's Creed-et mondtam volna a bal felső logó miatt mivel van némi hasonlóság a két jel között.
Gyorsan rákeresve a történetre arra jutottam, hogy a játék és az Nvidia által használt SLI profil ehhez a játékhoz nem a legjobb.
A másik meg az, hogy az EA által használt grafikusmotorok sajátossága, hogy már az adott játék menüjében szét terheli a gépben lévő VGA-t... és gyakorlatilag jobban dolgoztatja ilyenkor mint játék közben...
Elvileg van rá valamiféle megoldás: [link]
-
Puma K
nagyúr
válasz
.•°>RAZER<°• #12073 üzenetére
A prohardvernek is van képfeltöltő része amivel egyszerűbb a képek megosztása-linkelése. Érdekes, hogy 2007-ben regisztráltál, de nem ezt használod.
Az adatlapod vagy legalább a hozzászólásod tartalmazhatná a gépedet, driver verziót és a játékot amiben a problémát tapasztalod.
-
Puma K
nagyúr
Más a GPU hőmérséklete és más a VRM-é amin keresztül folyik az összes szufla az egész kártyának és így rendszerint sokkalta melegebb mint a VGA bármely más része.
Az a gond hogy Nvidia kártyák esetén csak ritkán és adott gyártók foglalkoznak azzal, hogy ki lehessen olvasni a kártya különböző részeinek a hőmérsékletét és már már a referencia Nvidia kártyáinál sem monitorozza a VRM és a VRAM hőmérsékleteket, amik amúgy hasznosak lennének mindenki számára...
Hiába örülsz, hogy a nagy hűtőborda átveszi azt a sok hőt amit a GPU termel, de ettől függetlenül még mindig ott a VRM rész amin keresztül folyik az a sok-sok watt ami meg lehet 55°C-os GPU hőmérséklet mellett 100°C közelében izzik, mert nincs ami elvezesse a hőt és még légmozgás sincs, mivel a GPU nem igényli így nincs hűtése.
A másik a VRAM ami meg megint jó ha kap a nagy hűtőbordából vagy akár RAM süniket amik elvezetik a hőt...
Mert 55 °C-os GPU ide vagy oda a többi része megsül a kártyának és vagy a VRAM miatt kezdi el szemetelni a képet vagy a VRM miatt lövi le magát a kártya terhelés közben és tapasztalsz fagyást vagy driver gondot esetleg egyebet...
Ezért jó az a blower-es hűtés... ott minden kap a légmozgásból. Csak hát 250W-os TDP-vel rendelkező kártya esetén nem lesz a leghalkabb és a leghűsebb az adott példány.
A második legjobb VGA hűtés amit VGA kaphat:
Az első pedig a teljes kártyát lefedő épített vízhűtéshez használt blokk.
-
Puma K
nagyúr
válasz
mihione #12030 üzenetére
Mikor megvettem ezt az 1080 Ti-t, akkor foglalkoztam az alulfeszeléssel.
De vannak játékok amik nem szerették azokat az értékeket amivel a másik 99%-ban lévő játékoknak, sőt benchmarkoknak semmi gondja nem volt.
Kezdetben benchmarkokban kitesztelt 1v@2GHz-t használtam, aztán adott játékokban elhasalt... akkor felemeltem 1,025v-ra ugyan úgy 2GHz mellett a feszültséget. Úgy tűnt, hogy minden oké, de megint jött egy másik program amiben elhasalt.
Ettől kezdve hagytam abba ezt az alulfeszeléses szarakodást.
Maradt alapon, de akkor meg nem tetszett, hogy ugyan úgy 70°C-on (kiugró egyszeri csúcs 73°C) 1936MHz-cen kezd, majd ahogy bemelegszik 1924-1911Mhz között járt, jobban terhelő játékok esetén 1898MHz-cen tanyázott...
Aztán jött képbe az MSI Afterburner beépített tuningrésze az OC Scanner, ami megkeresi a kártya stabil GPU órajeleit.
Így most a minden kártya által 3D HIGH profilban használt 1,062v-ot kap és 1974MHz-cen kezd majd ahogy bemelegszik úgy áll be stabil 1949MHz-re. Jobban terhelő címek esetén 1936MHz-re.
A kártyán egyedi ventilátorprofilt használok, ami nem engedi a ventilátorokat kikapcsolni, és a minimum értéke 20%, a maximum pedig 100% valahol 80-85°C közötti értéken (nem emlékszem hirtelen).
Első körben használtan gondoltam a cserét. Használt 1080 Ti-ről használt 2070S-re.
A jelenlegi házban lévő elrendezés szerint, az alul található be quiet! Silent Wings 3 120mm PWM ventilátor olyan legnagyobb minimum fordulaton jár ami még nem hallatszik este, netezés közben.
Ugyan így van beállítva a felül lévő Noctua NF-A20 PWM is.
A 7db Noiseblocker NB-eLoop B14-PS Black ventilátor meg a CPU hőmérséklete alapján állítja a fordulatát, de azok 800 RPM-nél nem szoktak jobban pörögni. Bár online játékok (GTA Online, BF1, Division 2, GR: Breakpoint, Overwatch stb) közben 5,1GHz@1,275v-on a 9900K egyszeri-maximum 158W-os kiugróértéknél többet nem fogyaszt, jellemzően ez alatt, így annyira nem pörgnek ezek a ventik.
-
Puma K
nagyúr
A Pascal és főleg a Maxwell alapokra épülő kártyák elérték a korlátaikat. Gyorsabbak már nem lesznek az újabb driver-ekkel.
Míg a Turing kártyák még gyorsulnak-gyorsulhatnak. Én inkább vennék egy újabb szériás kártyát mint sem egy régit.
A jelenlegi 1080 Ti-vel kivárok az új szériáig.
A teljesítménye jó, de a fogyasztásából adódó hőmérséklet és a hűtése miatt keletkező zajjal nem vagyok megelégedve... (GPU: 1,062v@1936-1974MHz, VRAM +220MHz = 70-73°C) főleg azóta mióta épített vízhűtés van a gépben a procin:
Itt még az előző-előző alaplappal, előző procival és előző ramokkal
-
Puma K
nagyúr
válasz
mike92 #12022 üzenetére
Amit linkeltél kép az pl az Assassin's Creed Black Flag, ami egy híresen rosszul optimalizált játék...
Vannak esetek amikor csak 1 feldolgozószálat terhel a CPU-n és így annak az órajele roppantmód számít. Így hiába teszel alá akár egy 64magos/128szálas AMD-t, akkor is be fog szaggatni ha nincs több ezer MHz-re húzva a CPU...
"...van pár játék (pl Tomb Raider 2013) amelyek hibátlanul működnek 40-60fps között..."
Na pl a 2013-mas TR egy jól optimalizált program amit te is tapasztalsz, hogy nincs vele gond.
A nálad lévő i5 6500 kb arra jó hogy eljátszogasson az ember. A 4mag/4szál felett eljárt már az idő így 2019 végén, még ha régebbi játékokkal is játszogatsz.
Érdemes lenne legalább AMD Rryzen 5 2600-ra (6mag/12szál, 3667MHz-ces órajel összes magnál terheléskor a gyári hűtőjével!). De egy 1080 Ti mellé azért illene valami értelmesebbnek mondható CPU. Pl egy Intel i7 9700 vagy AMD Ryzen 7 3700X.
Jobban jársz egy RTX 2070 Super-rel vagy egy RTX 2080-nal.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Dave567 #12013 üzenetére
Az amit hallasz nagy valószínűséggel a "coil whine".
"Találsz tekercseket a kártyán, szűrő-kiegyenlítő szerepet játszanak. A vinnyogás abból ered, hogy ha bizonyos nagyságú áram folyik benne, akkor úgy rezeg a mágneses mező miatt, hogy füllel is hallható zúgást eredményez."
Bővebben:
-
Puma K
nagyúr
válasz
mike92 #11996 üzenetére
A Freesync az AMD. Kezdetnek teljesen kapcsold ki teljesen mindenhol.
Töltsd le a DDU-t: [link]
Majd csökkentett módban elindítva a Windows-t szedd le a DDU-val az AMD driver-t ha talál.
DDU után mehet a Windows normál módban, majd Nvidia driver-ben keresd meg ezt a részt:
Ne a Globális beállításokat válaszd, hanem a programonkéntit.
Ott keresd meg a játék exe-jet a listában vagy ha nincs benne akkor add hozzá. Majd az Energia menedzsmentet állítsd Maximális teljesítmény előnyben részesítésére.
De ha kitöltenéd az adatlapodat hogy milyen géped van az is adna némi támpontot...
-
Puma K
nagyúr
válasz
venom8888 #11970 üzenetére
Aorus meg extreme nélkül is RTX 2080-nal viaskodott mikor még a driver-ek nem voltak eléggé csiszoltak a 2080-hoz mert az még új és friss volt.
Aztán most hogy 2019. november 19. van eljutottunk oda, hogy az RTX 2080 lelépte a GTX 1080 Ti-t. Az RTX 2070 Super meg hol lelépi hol nem. De az RTX-ekben még lehetnek tartalékok. Viszont a Pascal már nem hinném, hogy fog gyorsulni a jövőben.
De itt egy teszt 2019. szeptember 9-ből:
-
Puma K
nagyúr
A Superposition mivel csak VGA-t tesztelő program így nem számít a CPU. Ezért van az, hogy nálam mérés közben ritkán ment fel maximum 5%-ig egy-egy pillanatra a CPU terhelés, amúgy alatta volt.
Ez az 1080p extreme beállítás elég karcsú... rakjátok át 4k-ra és úgy nyüstöljétek. Vagy inkább 3DMark. Az szokott lenni elég jó akcióban és naprakészebb VGA kihasználás-terhelés szempontjából, mint ez a 2017-es Superposition...
Superposition-nál mérés közben szépen lassan komótosan emelkedett a terhelés. Egy Division 2, Overwatch, GTA Online vagy egyéb VGA-t jobban terhelő játéknál 1440p-ben hamarabb bemelegszik a kártya. Gondolom jobban is terhelnek mint a szóban forgó mérőprogram.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Hellboy2387 #11938 üzenetére
Lehetne nálad egy EVGA GTX 1080 Ti K|NGP|N is, de semmit nem jelent a gyártó és típus ha RTX-ről van szó.
Merthogy... az RTX 20 szériába tartozó kártyák külön fizikai RT magokkal számolják a sugárkövetést. Míg a Pascal szériánál erre csak szoftveres úton van lehetőség, ami sosem lesz olyan gyors mint a hardveres...
Tehát ha sugárkövetést szeretnél és nem diavetítést akkor vegyél egy RTX-es kártyát. Abból is 2070 Super vagy 2080-at ami az 1080 Ti körüli teljesítményt tudják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Garanciális! GIGABYTE RTX 4070 Ti SUPER OC 16GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
- EVGA GeForce RTX 2060 SC GAMING 6GB OC!
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ASUS GTX 1660 SUPER 6GB GDDR6 DUAL OC EVO Eladó!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest