- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pilács
senior tag
már 18-105-el is próbálgatom
de a beépített van ahol jobban muzsikál, függ attól, hogy mennyire fényeset dolgot fotózok. D60on is próbálgatom közben, ott is ugyan ez a helyzet, de annak a vakuján már állítattam, anno mikor szervizben volt, szal annak a belső vakuja is alul exponált régebben, ezek szerint a D90 is ezt csinálja. Az SB600at meg ez miatt küldjem szervizbe? Nem hiszem, szerintem jó az ha elállítom +1,3-al igazából ugyan ezt csinálják meg szevizben, hogy az alapértelmezett fényerőt feltornázzák, gondolom, ami nullán +1,3-al több lesz mint eddig...
-
-
Pilács
senior tag
A fénymérést ilyenkor inkább mátrixon, vagy csak középpontosan érdemes beállítani? Most nyomkodtam, és +1,3al ha elállítom a vakut, akkor kapok nagyjából jó képet, a váz még néha akkor sem jelez csúcs fényt a képen... Akkor ezzel tudok valamit kezdeni, így jó és állítgatom +1,3-ra?
Vajon mi mér el mit?
-
brutte
aktív tag
-
Cancer
senior tag
Azt, hogy a nikonrumors mennyire megbízható nem tudom. Viszont valóban kétkedésre adott okot nekem is a leírt spec + ár kombó. Szerintem minden gyártó minden konfigját verné ezzel... ár/érték arányban, tehát eléggé túlzásnak mondható.
Az árral meg egyetértek, lásd 60D 1050$=1150€Idióta japók...
-
iddiko
csendes tag
Csak számomra az a furcsa hogy mióta ráraktam az obit azóta nem volt levéve róla, a tisztítás is csak úgy történt ahogy a használati útmutatóban írták, egyenesen tartottam gépet és megnyomtam a menüben a tisztítást, és akkor hirtelen rászokott erre a "pihenésre".
De akkor most szétszedem és megcsinálom az érzékelők tisztítását.
köszönöm
-
brutte
aktív tag
és akkor összegrést tekintve érdemes megvenni vagy pedig csak a vázat és mellé egy másik objektívet. Ha mást akkor milyet ajánlasz/ajánlotok? (elfogadható kategóriában, és egy ideig nem lesz pénzem Tele obit venni, tehát valami ami minimum 80mm felett van de inkább 100 körül. És ezekből olyan nincs is ami makróra valamilyen szinten mégis jó?
VR (ami ha jól tudom a képstabilizátor) az fontos ebben a kategóriában, mert azt tudom, hogy digitális enélkül semmit sem ér. -
brutte
aktív tag
Azért 20k val lejjebb ment, nekem azért számít, de százalékban nem számottevő valóban.
Nagyon várom az utódot, de az 250k alatt nem hiszem, hogy elérhető lesz.
Kiegészítés kérdés bugyuta volt beismerem
Lehet, hogy ez is az lesz: ugyebár a Nikon idén bevezette a 3 éves garanciát. Ez vonatkozik arra is, hogyha a sok expo miatt a kopó alkatrészek hibásodnak meg? esetleg átlépem a tervezett 100.000 expót? Továbbá, ha kit-ben veszem akkor az obira is 3 év a gari?
-
TeeJay
félisten
oké természetesen a profi váz a D300 és D300s nem olyan fogású, meg azokat fémből készítik teljesen de azt is nézd mennyivel többe kerül csak maga a váz mint egy hasonló tudású D90. 1-2 extráról kellett csak lemondani és majdnem féláron megkapható kitobjektívvel a D90 mint a D300s váz
ez azért elég nagy fegyvertény
-
k.andras
csendes tag
Oké, eddig érthető, hogy automata módban lerekeszel valameddig.
Félre ne érts, nem kötekedni akarok (csak tájékozódni szeretnék, mennyire kell figyelni rá), de ebből számomra még mindig nem világos, hogy hozzávetőlegesen honnan számít erősnek a fény a szenzor számára. Az erősség a kézikönyvben megfogalmazott formájában egy elég relatív dolognak tekinthető, és még csak azt sem adják meg (egzakt érték vagy legalább valamilyen hétköznapi viszonyítási alap megemlítésével), hogy honnan számít erősnek.
A déli Nap kilőve, ez eddig rendben, de pl. valakinek már az is erős fénynek számít, ha szabad szemmel belenéz egy halogén izzóba. Ugyanezt a mutatványt _élőképet használva_ pl. megússza a szenzor gond nélkül? Mert ugye ilyenkor nem csak a fénykép elkészítésének idejére látja a képérzékelő a témát, hanem már a komponálás ideje alatt is, ami így akár 5-10 másodperc is lehet összesen.
-
-
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
igen majd ha jobb idő lesz kimegyek az utcára nappal és ott majd jobban lehet okoskodni fény mellett. ügyes gép amúgy, nagyon jól beállítja az értékeket csak 1-2 dolgot nem értettem, de majd átnyálazom még a használati útmutatót.
szerintem amint lesz pénzem a 35/1,8-ra megveszem mert lakásban fotózáshoz kell a fény pláne télen amikor 4kor sötét van már és belül csak a lámpa fénye létezik
-
TeeJay
félisten
igen köszi ezt értettem
nekem csak az volt fura hogy vakut felnyitva fix 1/60-ra áll be a záridő, függetlenül attól hogy mennyire tekerem ki az objektívet, mekkora rekeszt adok rá, milyen ISO-t nyomok be mellé.
valahogy azt vártam volna hogy emeli vagy csökkenti a záridőt magától.
na de majd rájövök szerintem egy kis gyakorlás után mit hogy állítsak be -
TeeJay
félisten
igen tudom csak 2éves garanciával szabad venni és sok helyen pont ezt hagyják ki sajnos
avplanet-et megkérdezem jövőhéten, de ott van még az a fotoexpert ott pl kiírják hogy 24hónap gari van, vélhetően akkor az magyar garis, a többi hely meg már drágább sajnos.
múlhéten még a focus camera is 250ezer körül adta a D90-et erre most felugrottak 270ezerre... vajon mi a fene lehet hogy így ugrálnak az árak egyik hétről a másikra -
Hooper
őstag
Köszönöm az infót!
Egyenlőre vettem egyet, jó áron volt, és kezdő obinak remélem jó lesz.
kipróbáltam d300on -nem volt kalibrálva- és nem látszott h téved a fókusz.
A tulaj sem mondta h találkozott volna vele hasonlóval, lehet 1 jól működő darabot sikerült találni. (aztán majd élesben meglátjuk...vázat csak holnap veszek)
-
delta9
senior tag
azért köszi.
elboldogulok az angollal, csak bizonyos szakkifejezések okoznak fejtörést, de azokat majd próbálgatással kiismerem vagy kikövetkeztetem a szövegkörnyezetből.
csak az a furcsa, hogy a legjobb tudomásom szerint kötelező a magyar nyelvű használati utasítás a termék mellé. vagy legalább letölthetném a váz sorozatszámának megadásával. -
zoli62
addikt
Én ezt csak annak illusztrálására írtam, hogy mire elég a gyárilag mellékelt akku. .Fényképezés nélkül, kikapcsolva, szerintem négy-öt hónapo alatt merülne le. Bekapcsolva szintén fotózás nélkül négyhónapos készenléti idővel nyugodtan számolhatunk. Szerintem tényleg jó teljesítményű fotoakku van hozzá gyárilag.
-
TeeJay
félisten
igen értem a felvetésed, én is inkább azt akartam írni hogy biztos hogy megéri-e mindenféle után gyártott akksival próbálkozni azért a pár ezerért cserébe...
nem tudom kik gyártanak akksit és mennyiért de aki 300ezer körül vesz DSLR-t annak nem nagyon fog számítani hogy 10 vagy 15ezer bele egy pótakksi.
ha meg valami gagyi utángyártottat fog ki az ember és pont akkor merül le vagy megy tönkre mikor nagyon kellene fotózni az bosszantó lehet.
-
Purple Audio
csendes tag
"ha a kép keménységét, a szoftveres "élesítését" (ami valójában nem az, csak helyi kontrasztnövelés) érted alatta, azt a Picture Control beállítások szerkesztésével lehet állítani, mindegyik készlethez egyedit"
Erre értettem.
Picture Control menübe nem tudtam, hogy minden eggyes módban (Standard, Neutral, Vivid, stb..) külön lehet még állítgatni pár dolgot.
Szerintem standard módban érdemes fotózni, ott felljebb vettem 2 egységgel az élességet.
Köszi a választ. -
Carsee
tag
Köszi a magyarázatot. Nem tudtam, hogy 18-55 el és 55-200-al nem működne. 18-105-öm van és most gyorsan kipróbáltam és nem mutatott ellenállást.
Érdekes, hogy sok objekítven a kapcsoló M/A-M. Azoknál általában tényleg nem okozhat problémát. Ezzel szemben a 18-105-ön csak sima M-A van a kapcsolón viszont a leírása írja, hogy felülbírálható a fókusz átkapcsolás nélkül. (ki érti ezt...
)
-
zoli62
addikt
Pl mibe nem enged beavatkozni a zöld mód az "aránypáron kívül" , ami ugye a P-ben is fix? Pl. a fókuszálás, fehéregyensúly, stb?
Tehát a gyakorlatilag manuálisan fényképezve a fókuszgyűrűvel lehet zoomolni? Ezek szerint félig lenyomva azért érdemes átkapcsolni M-re? Gondolom a fókuszmotor miatt nem ajánlott. Tehát, ha az objektívon M-re állítjuk, akkor azt a szenzorok érzékelik, és nem indítjk el a motort. Zöld módban is ki lehet kapcsolni az AF-t?
-
johnjohn
addikt
Az obi nálam volt, de Én végül nem tudtam megvenni, kb. 50 képet lőttem vele, D 90 vázzal, f 3.5-f 8 között már valamennyi gyújtótávon minden kép szép éles volt, nem volt AF gond az obival.A fotók egy része megvan nálam, vissza lehet nézni őket.
Azt viszont figyelembe kell venni, hogy f 3.5 alatt már lágyul a képe, főleg, ha a fókusz tárgya 2-3 méternél messzebb van.
Ha RAW ban fotózunk az élesítéssel utólag még jobban korrigálható mint Jpeg-ben.
Tartok tőle, Zebu kolléga vázának lehet valami AF gondja ! -
Zebu
addikt
kösz,
megnézem otthon!Bár szerintem nem a ViewNX-et fogom konvertálásra használni!
Hezitálok bevigyem-e a gépem a nikon szervízbe...
A support azt írta, hogy az obival nem lehet baj. (Mármint az 50essel)
Közben a 18-200-zal jónak tűnik....Közben Padam kipróbálta a vázán az ő 50-es obiját, és az tökéletesen ment....
-
Zebu
addikt
Szia!
Igen a kártyás témára utána én is találtam pár írást... remélem csak ennyi a gond!
Viszont ez az 50es téma nagyon zavar, ugyanis pont közelebbrőlszeretek vele képeket lőni a gyerekről és így eléggé használhatatlan.
Nem tudom elfogadni, hogy ez így normális...
Az egyik srác D300-zon kalibrálta az 50-es obiját és +20-at hozzá kellett adnia, hogy pontos legyen.
Ez azért elég szomorú!
Vajon az összes fix régebbi Nikkor obi ilyen siramlasan szerepelhet? Gondolok itt a 2.8-cas 24mm és 28mm-es obikra...
-
spacer
aktív tag
A gép még nincs meg, de nagyon szemezek vele, és ha beruházok rá, akkor természetesen kitobival venném, persze késöbb nem csak azzal használnám.
Egyébként nekem is 16-85 tetszik e legjobban, de az a fránya F5.6 elriaszt kicsit. A 18-200 elvből nem kell, maradt tehát a 18-105 aminek szintén 5.6 a vége. A medikernél még kapható 18-70-el, az fényerőben veri a többieket. Szóval teljesen elvagyok veszve. Olympusnál nem volt ilyen problémám, sokkal egyszerübb volt a választás... -
-
Degeczi
nagyúr
ha jó kedve van, pont oda kerül, ahova szeretném:
ha azonban elhamarkodja, f/4-en is frontos (a középső fókuszpontot semmi nem zavarhatta meg, stabilan a szemre kellett volna ráállnia, mert egyébként a keresőben lévő jel viszonylag jól illeszkedik a tényleg AF érzékelőre, ezen a példányon is csak egészen kicsit "lát ki belőle"):
-
törölt tag
Némi bizakodásra adnék okot.Tegnap került a nővérem családjába egy D90,tanulva a példádon elvégeztem vele a kötelező köröket.Szerencsére pont velem a volt a saját cuccom.Eredmény:minkét fixel hibátlan akár 1.8-on is.Nem hiszem,h két "hibás"példányt kifoghatsz.Jó kis váz ez.Végig az az érzésem volt,h jóval gyorsabb és finomabb a D80-nál.A tamronomat érezhetően jobban kezeli mint az én vázam.Bomba biztos és gyors AF, kevés fényben beltérben szélekre kihelyezett pontokon is,aztán már csak játszottam vele.
-
-
Degeczi
nagyúr
újabb fejlemény:
már kicsit bántam, h nem az Edigitalban vettem, mert bár ott egy ezressel drágább lett volna és nem járt hozzá ajándék memkártya, a nagy raktárkészletük miatt valszeg nem lett volna gond egy másik példányt kipróbálnihívott azonban a Gaia helyi vezetője, h személyesen járt a Nikonnál, és elintézte a cserét - le a kalappal, maximális tisztelet!
így már csak azt kell kivárnom, amíg eljut vele Szegedrepersze izgulhatok, milyen lesz az új példány viselkedése, de akárhogy is: már nyugodt vagyok, mert amit lehetett, azt megtettem
ha netán az is ugyanilyen, legalább biztos lehetek benne, h nem egyedi jelenség, hanem egy gyakori hibáról van szó, amit jó eséllyel javítania kell firmware-nek
(csere nélkül csak a bizonytalanság, kétség maradt volna: hátha egy másik példánnyal jó lenne, én meg szívok egy rosszal...)de bízom benne, h jó lesz - hiszen a külföldi fórumokon azért sokan írják, h kifogástalanul használják ilyen obikkal (bár ettől még lehet egy nagy eséllyel előforduló speciális inkompatibilitás is)
-
Dare2Live
félisten
18-105VRnél amikor Nikonnal beszéltem mert vakuval olyan "laza" 1.5-2FEt
hibádzik aszondták küldjem fel aztán frissítenek/állítanak a Firmwaren, ha nem az obiban akkor a gépben.
(mondtam majd karácsony után)táblázatot cikket nem miattad linkeltem hanem, mert ment az urban legend és kezdett indulni vmi szájkarate féle így meg tiszta víz vana pohárban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Black Ops 6
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Mobil flották
- Diablo IV
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest