Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
Új hozzászólás Aktív témák
-
tw6000
csendes tag
-
Degeczi
nagyúr
?
ne viccelj már, h még nem néztél a gép Picture Control menüjébe...amit ott állítasz, azt a Nikon RAW konverterek is átveszik alapban, és a D-Lighting beállítást is
ha zajos a kép, első körben ezt az élesítést érdemes NX2-ben teljesen levenni, és helyette Unsharp Mask lépést hozzáadni, ahol küszöbérték is megadható, így nem erősíti föl a zajt
más cégtől származó RAW konverter esetén persze mindez lényegtelen, ott csak annak beállításai számítanak
-
johnjohn
addikt
Na akkor megnyugodtam ! Milyen beállításokkal próbáltad ? Nálam "A" üzemmódban volt a gép, itt választottam f 8-tól lefelé lépésenként a blendét amikor teszteltem, középső fókuszpont, ISO 200, és RAW. 15-20 m- re levő épületet, illetve 2-3 m-re levő szobrot , illetve portréalanyt fotóztam, jó fényviszonyok között. Ha nyitott a blende, az erős fényt már nem szerette D 90 !
Nézd meg alaposan a képeket, hogy fókuszhiba, vagy lágy képekre jellemző enyhe , de egyenletes mosottság van-e jelen rajtuk, a kettő nem ugyan az ! -
Ijk
nagyúr
Nem lehet, hogy szűk rekeszen is mellélő, csak nem annyira látszik a nagyobb DOF miatt? Mert ha csak f4-ig téveszt akkor tényleg nagy a rejtély. Esetleg próbáld meg, hogy nyomtatsz egy tesztábrát, de akár egy újság is jó, belövöd az egyik sort és különböző erősségű megvilágítással lősz képeket, ill. a vaku segédfényével is egyet. Abból többminden kiderülhetne.
-
Degeczi
nagyúr
-
Talas
tag
50 es obival kapcsolatban egy kis észrevétel:
Az új verziós médincsájna obik közül volt szerencsém 5 darab közül kiválasztani 2 darabot, aminek nem volt fókuszgondja. Ezek szinte egyformák voltak, az egyikbe volt egy kis frontfókusz, de csak ha nagyon kötözködni akarok akkor vehető észre, a másik lett egyedül tökéletes a D80 vázamon. Volt olyan példány ami nagyon durván frontfókuszos volt.Tesómnak van egy régebbi 50-es japán obija, se nála se nálam nem volt gond a fókusszal.
Csak arra utalnék, hogy van rendesen szórás a mostani obik között.
-
Degeczi
nagyúr
én viszont a vázat cseréltem annak idején, és a másik is éppúgy frontos közelről/tág rekesszel az 50/1.8-al - pedig az obi D70-en még jó volt
mondanám, h a váz - de 85/1.8-al jól fókuszál, teljesen nyitva is
talán az 50/1.8-nak van vmi (optikai? mechanikai?) jellemzője, amire háklis
ugyanakkor sokaknak mégis jó...
egy ilyet kellene tehát megfogni: egy olyan vki obiját kipróbálni, akinek jól működikakkor egyértelműen ki lehetne jelenteni végre, h a vázakkal, vagy az egyes 50/1.8 példányokkal van-e gond
-
Zebu
addikt
Nah újra előjött ez a kérdés.
A hétvégén kipróbáltam egyik cimborám fix 50-es f/1.8-cas obiját a vázamon.
Ugyanúgy front focusos volt tág rekeszen, mint a korábbi obim, amit eladtam. Úgy néz ki a vázzal lesz valami...Ahogy írtam korábban is, a 18-200, és a 12-24-en nem érzékelem a problémát, tehát jelenleg nem érzékelem a problémát, de azért zavar a dolog...
Jah a cimboránál semmi gondja az obinak. Igaz ő egy Fuji S5 Pro-n használja.
Most nem tudom mit csináljak, hogy bevigyem-e szervízbe a gépet, vagy mi legyen?
Nem szeretném, ha a garanciális időn túl esetleg belefutnék ebbe, viszont attól is tartok, hogy mi lesz ha hozzányúlnak....
Mit javasoltok?
-
Zebu
addikt
Padam kolléga kirpbálta a vázát az 50-es obijával és neki semmi gondja nem volt....
Mondjuk az én obimat már nem tudjuk kipróáblni sajna

Holnep felhívom a Nikon szervízt, megbeszélem velük, hogy bevinném a vázat, és csinálhatnánk 1-2 próbát a fix 50-es obival!
Biztos van nekik....
johnjohn: Unsharp maskot sem látok....
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
sajnos egy gyakori probléma...
(flickr-en vagy dpreview-n rákeresve rengeteg találatot kaphatsz)valóban kártyaérintkezési gond lehet az oka
egyszer nekem is sikerült produkálni, de akkor valszeg tényleg nem volt jól betolva a helyére a kártya (azóta szerencsére egyszer sem jött elő, pedig kártyaolvasót használok minden letöltésnél, nem USB madzagot)
-
Degeczi
nagyúr
más tárgytávolságokon is próbáld ki!
nekem az 50/1.8 közelről még frontos, de olyan 1-2 m-től már jónak tűnik
(a Tamron 17-50 sajnos pont fordítva, ezért kellett megválnom tőle. Egyébként dettó ugyanaz: D70-en még mindkettő jó volt. Valszeg a D90 gyorsabb AF rendszere nem hagy teret obi-pontatlanságnak, mechanikai játéknak)így az egész legnagyobb tanulsága számomra az volt, h az ilyen tesztlapos fókusztesztek túrót nem érnek, mert csak a közeli állapotot lehet megvizsgálni velük...
-
Degeczi
nagyúr
egyelőre lemondtam a Tami 17-50-ről, valszeg a D70-el együtt passzolom el
(bár még van egy reménysugár arra, h lehet itthon is Tamit kalibráltatni)szerintem egyszerűen túl gyors a csavarhúzós AF, viszonylag nagy beállási toleranciával, így semmi helyet nem hagy obin belüli pontatlanságnak
ez pedig ott bosszulja meg magát, ahol nagyon gyors az obi fókuszálása: a Tami 17-50 pedig ennek mintapéldánya (3 m és a "végtelen" állás között van talán 3 mm elmozdulás a fókuszgyűrű kerületén - ezért kézzel is nagyon nehéz, szinte lehetetlen pontosan beállni)ez magyarázhatja azt, h a lassabb, de talán kisebb toleranciájú D70-en miért volt pontos, ill. más obik miért teljesen pontosak a D90-el is (hiszen sokkal több csavarhúzómozdulatot igényelnek, így kisebb teret hagynak hibára)
de ettől még lehet az is, h van vmi sajátossága (talán kényesek vmi torzításra) az új gépek AF rendszerének, ami frontossá teszi ezt a Tamit
(hiszen különben a beállási pontatlanság akár backfókuszt is eredményezhetne néha, de nem: mindig frontos, csak a mértéke változó)új firmware-ben nem bízom igazán, a vázat pedig egyszer már kicseréltettem, de ebben nincs változás, a Tami ugyanazt produkálja
arra kicsi az esély, h két váz is ugyanúgy rossz legyen (más obikkal pedig jó), sietség miatt sajnos csak egy pillanatra fölrakott másik Tami 17-50 pedig szintén hasonló viselkedésűnek tűnt (bár a gyorspróba miatt nem mernék komoly következtetést levonni), mindenesetre egyedi hibánál többnek tűnik: ha más nem, legalábbis egy nagy eséllyel előforduló inkompatibilitás -
Degeczi
nagyúr
az 50/1.8 nálam tesztlapon (közelről) kicsit frontos, a gyakorlatban azonban mégis jól használható
egyrészt az nem ennyire egészen közelről történik, másrészt nem f/1.8-on, hanem legalább f/2.8-on, amikor már nem annyira szűk a mélységélességf/7.1-en ne csodálkozz: ott már többnyire (távolságtól függően) rosszul fókuszált obi esetén is belefér a célpont a mélységélességbe
ugyanakkor nálam a Tami 17-50 úgy tűnik, minél nagyobb a tárgytávolság, annál durvább frontfókuszra képes: közeli teszképen akár jó is (!!! ennyit a fókusztesztekről...
) míg ahogy az a korábban linkelt indexes hozzászólásomban látható is, bőven 100 m-nél távolabbi célpont esetén is képes 10 m-en belülre fókuszálni, ha közelről indult az AF...
(ugyanott, ha "végtelen" állásból indul, akkor már valahol 20-30 m környékére áll be, ami még szintén rossz, de normál rekeszeknél (pl. f/5.6) már eléri a mélységélesség a célpontot)az 50/1.8-nál is van látható hatása annak, h honnan indult az AF, de ez kb. normális, mert a célpont mindkettő módszernél éles marad, csak a mélységélesség tartománya vándorol körülötte előrébb vagy hátrébb
-
Degeczi
nagyúr
manuális módban milyen korrekciót akarsz állítani?
megadod a rekeszt és a zársebességet, és ő azokkal az értékekkel fog exponálni, pont!ugyan manuális módban is be lehet tárcsázni korrekciót, de annak a fentiek miatt nincs hatása a képre, csak a keresőben látható sáv (ami azt mutatja, a fénymérő szerint mennyire lenne helyes az expó) nullpontját tolja el
szerintem túl sok haszna nincs, hiszen ha van időd M módra, akkor valszeg úgyis a hisztogram alapján lövöd be a pontos expót, nem a fénymérő érdekel elsősorbanautomata módban már úgy működik a korrekció, ahogy gondolod: +1-re sokkal világosabb lesz
-
Zebu
addikt
Rájöttem, én voltam a hülye....

Viszont azt nem vágom, hogy beállítok expozíció korrekciót és olyan mintha fordítva működne.
korábban mgé nem használtam.... beállítok egy alulexposnak tűnő képnél +1-et és még sötétebb lesz.... -1-gyel pedig világosodik? Hogy van ez? Nem fordítva kellene működnie?Full manuális módban próbálgatom.... Tök nem értem, szerintem itt valami nem jó.
Fel tudna valaki homályosítani, hogy miként is van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)