- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hangszórók topicja
- Androidos tablet topic
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToBeY
nagyúr
Hello
Az elektromos fogkefémben Nimh akku van.
A tájékoztatóban az van,hogy fél évente legalább 1x merítse le teljesen majd töltse 17 órát
A kérdésem az volna,hogy elég addig meríteni míg megjelenik a merülést jelző piros fény,vagy esetleg fullra míg már be sem lehet kapcsolni?
Hogy teszek jobbat az aksinak? -
törölt tag
TESCO-ban vettem (végülis lehet hogy lényegtelen hogy ott) DURACELL töltő + 2 db 2650 mAh AA aksi.
Feltöltés után a fényképező bekapcsol majd azonnal le
Sem a hozzá adott töltővel, sem másik töltővel nem tudom feltölteni úgy, hogy bármit meghajtson... eddig a duracell volt nálam a favorit, de most padlót fogtam... és egy ismerősöm is vett ugyanilyet, ő is ugyanígy járt
A 2 éve vett 2650-es duracelekkel semmi gond, még most is telefényképezem a 2 gb-os memkártyát..... hát lehet hogy hamisítványba botlottunk? -
llaci80
csendes tag
Sziasztok,
Akkukkal kapcsolatosan engedjétek meg megosztani személyes tapasztalataimat:
Voltcraft IPC-1L töltővel csekkoltam (discharge/refresh) a Lidl-s Tronic akkukat 900 ft 4 db AA
és meg kell hagyni nagyon jó! 2200 mAh van ráírva és bizony tényleg annyi.Hosszú használaton kívül is megtartja a töltést.
A AAA-s tronic pedig 950 mah volt a 900 helyett
(szürke)
piros AAA tronic :850 mAh mértem 850-900 körül.
bizonyíték
http://www.youtube.com/watch?v=zf-587M0DV0
ár/értékben verhetetlenek !
Varta AA akku több évig volt használaton kívül( kb 3-4év) 1900 mAh frissítés után 1750 mAh
energizer-ből csak AAA-t próbáltam ezt még anno mp3 lejátszóhoz vettem párban 850 mAh használaton kivül :4 év után is 700 mAh.
Bty ; baby blue
no comment senki ne vegyen.
-
Alex91
félisten
válasz
Mákdaráló #692 üzenetére
Vegulis a lenyeg, hogy alacsony onkisulesu legyen az akku! Az Eneloop-ot meg a Sanyo gyartja. Abbol meg 2000 mAh-as a legelterjedtebb, es eleg is
. Vegulis jo lehet a BC300-as is, ha nem gond, hogy lassan tolt es nem tud kisutni.A BC500 ennyivel jobb. Ennel a PC1L meg refresht is tud, meg tolto/kisuto aramot allitani.
-
-
Rigger
csendes tag
válasz
Mákdaráló #687 üzenetére
Töltőnek a Voltcraft IPC-1L, elemnek a " made in Japan " -os Duracell a legjobb recept a tapasztalataim szerint.
A töltőre nem azt mondanám, hogy speciális, hanem hogy ez a normális töltő, a " sima " töltők az olcsósítás jegyében erősen akku élettartam csökkentőek.
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=201101
http://www.argep.hu/trend/DURA/Duracell-aa-akku.html
http://www.argep.hu/trend/DURA/Duracell-aa-akku-2450.htmlKapacitás terén AA méretben a kb 2500mAh a valós maximum, ne dőlj be a nagyobb mAh értéket ígérő névtelen akkuknak, a csúcsok a Sony név alatt futó HAMISÍTVÁNYOK amikre 4000mAh-van írva, de 500-at sem tudnak.
Sok sikert!
-
Mákdaráló
tag
Üdv Mindenkinek,
Legutóbb 4-5 éve foglalkoztam akku témával (anno sokat fotóztam), most azonban munkám miatt szükséges ismét fotózgatnom napi rendszerességgel. (napi 30-40 kép)
Mivel nem nagy az igénybevétel, ezért számomra az volna a fontos, hogy megbízható, hosszú élettartamú (lehetőleg természetesen magas miliamper-számú) AA akksik legyenek birtokomban, nem mellesleg kedvező áron.
Töltőre is szükségem volna, ebből sem szeretnék nagyon speciálisat, csak szimplán olyat, ami pl. töltés végén csepptöltésre kapcsol.Szummázva: a mindenhol elérhető márkák közül melyik az, amelyik erre a célra megfelelne?
-
Rigger
csendes tag
Sziasztok!
Végigolvastam a fórumot, igen hasznos volt, arra jutottam, hogy szerválok egy IPC-1L töltőtPillanatnyilag a T-ezittnemareklámhelye-esco - ban akciósak az AA és AAA Duracell Ni-Mh akkuk én vételeztem 4 db AAA 1000mAh elemet 2550-ért, nekem már van ilyenem és minden oké velük, szerintem sokkal jobbak az Energizereknél, az már csak hab a tortán, hogy " Made in Japan "
-
And
veterán
Ok, a fotón látható 6968-as áramkör tényleg battery switch, vagyis egy duál mosfet, amely lekapcsolhatja a cellát túláram / rövidzár, mélykisütés, túltöltés vagy magas hőmérséklet esetén. Ez a védelem azonban csak retesz, nem egy aktív töltésvezérlés: a tiltási feltételek hiányában a kapcsoló vezet, a cella terhelhető és tölthető. Annyi alapja lehet az aggodalmadnak, hogy amennyiben pl. a telefonban szeretnénk feltölteni a két, sorba kötött cellát, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a harmadik (BID, az említett akkutípus-azonosító fix ellenállás) vagy esetenként negyedik (termisztor, BSI) kivezetést megfelelően kössük a telefonhoz, mert ezek hiányában a telefon töltőáramköre visszautasíthatja a töltést, esetleg a telefon bekapcsolását is.
-
mezis
félisten
-
And
veterán
A szimpla telefonok 3-4 csatlakozópontot tartalmazó Li-ionjaiba nem sűrűn. Azokban legfeljebb egy fix ellenállás van az akkutípus visszajelzésére (pl. 75kΩ a GND-hez mérve: Li-ion), esetleg egy termisztor, a belső hőmérséklet saccolásához. A lényeg, hogy a cella +/- kivezetése hozzáférhető, és a megfelelő feszültségű Li-ionhoz tervezett áramkörrel közvetlenül tölthető (tapasztalat).
-
DjCsabiC
csendes tag
A két SE akku Li-ion-os tehát akkor lehetséges.
Kérdés meg-e tudom csinálni a kellő szaktudás nélkül.
Ami a tokozást illeti, szerintem könnyedén bele tudnám rakni, mivel a két SE akku egyébként is nagyon pici, a nokia aksi háza pedig elég helyet biztosítana a celláknak.
Ha szétszedtem az akkukat, figyelemmel követem azok kötését, és remélhetőleg össze tudom majd rakni.
Sok vesztenivalóm nincs, és nagyon nagy THX a válaszodért.
Köszönöm. -
And
veterán
válasz
DjCsabiC #679 üzenetére
Akkumulátorok soros kötésénél a kapacitás nem változik, ha azok egyformák, eltérő kapacitású példányokat pedig eleve nem szokás egy pakkba rakni. Mivel a kapacitás azt mondja meg, hogy adott árammal mennyi ideig süthető ki az akku (e két érték szorzata, amely közelítőleg állandó), ha két egyforma típust - helyes polaritással - sorba kötünk, akkor adott árammal ugyanannyi ideig lehet meríteni az így keletkezett 'eredő' akkut, mint egyetlen darabot. A soros kötés lényege, hogy az alkatrészeken azonos áram folyik, ezért ami duplázódik, az a feszültség, és azzal együtt az eredő akku által tárolható energiamennyiség. Tehát két 3,6V / 950mAh-s cella soros eredője valóban egy névleg 7,2V / 950mAh kapacitású akku. De: nagyon nem mindegy az akku fajtája (kémiája), mert az megszabja a töltés módját és egyéb elektromos paramétereket, ill. az is lényeges, hogy a két különálló cella milyen töltöttségű, és úgy általában, milyen állapotban van. Minden tekintetben azonosnak kell lenniük, mert a végleges soros kötés után már nem kezelhetők különállóan. A Nokia 8110-es Li-ion akkut használ, kérdés, hogy az a másik két SE akku miféle. Ha azok valami régebbi NiMH-k, akkor hiába lesz a helyettesítendő típussal azonos az eredő feszültségük és kapacitásuk, nem lehet tölteni azokat az eredetileg Li-ion-t kezelő készülékkel. A kérdésed (remélem
) így is elég teoretikus, mert a gyakorlatban elég nehéz lehet egy adott tokozásba két totál másmilyen akkut beleerőszakolni..
-
DjCsabiC
csendes tag
Sziasztok.
Adott egy régi Nokia 8110-es akku.
Adott két megegyező SonyEricsson akku.
Mindkettő 3.6V 950mah
Ha a kettőt beleraknám a Nokia 8110 akkujának házába, akkor lenne egy feszültségileg ennek a telefonnak megfelelő akkum. 7.2V 950mah
Ha két egyforma feszültségű cellát összerakok, és egyforma "mAh-ost" (nem vok műszerész de érdekel mindenféle)
Akkor csak a feszültség duplázódik meg vagy a mAh is?
Szóval szerintem ez elvileg simán jó 5letnek tűnik, de nem szeretnék hűlyeséget csinálni, ezért gondoltam előtte írok nektek. -
pimmi
senior tag
Ez milyen lehet ? Soshine Hi-Tech LCD
-
mezis
félisten
válasz
Hans891016 #674 üzenetére
Üdv.!
Én teljes mértékben elégedett vagyok a Voltcraft IPC-1L töltőmmel. Van "refresh" üzemmódja is, a töltést cellánként ellenőrzi. Sajnos eddig csak Conrad-éknál láttam és ott igen drága.
-
And
veterán
válasz
Hans891016 #674 üzenetére
Sajnos (vagy szerencsére, nézőpont kérdése) szerezned kell egy normális töltőt. Az a Somogyi-féle darab a 15-20 évvel ezelőtti 500 mAh kapacitású NiCd-akkukhoz nagyjából jó lehetett, de a mai >2Ah-s NiMH-típusokhoz teljesen alkalmatlan. Hiába jönne ki nagyjából 3 teljes nap (!) a teljes feltöltés idejére - ilyenkor többen legyintenek, mondván: ők ráérnek -, ennyire alacsony töltőáram a mai akkuk számára már csak csepptöltés, nem lehet vele normálisan feltölteni a cellákat. Ebben a topikban találhatsz az igényeidnek megfelelőt: [link]. Gyakori használat esetén hamar belátható, hogy nem érdemes a legolcsóbb (gyorsított töltést nem támogató, automata lekapcsolás nélküli) töltőket választani, mert azokkal csak negatív élményeid lesznek.
-
Hans891016
csendes tag
Hello! Légyszi segítsetek, teljesen inkompetens vagyok a témában. Tehát szülinapomra kaptam egy sony ds 2000 fényképezőgépet és hozzá energizer 2650 nimh akumulátort. Viszont elég régi és kicsi töltőm van csak itthon, így azt szeretném kérdezni, hogy ezzel mennyi ideig kell tölteni a két akkumulátort? A töltő adatai: Somogyi mw 1298 GS 230 V - 50 Hz 2,2w Sec. 2x (2,8V __55 mA 0,31 VA (max.) Köszi szépen előre is.
-
mezis
félisten
Üdv.!
Találkoztam egy érdekes akkumulátorral A "Sinus" (Siemens elektronika) telefon eredeti akkujai. A Voltcraft IPC-1L töltőjével gondoltam "frissíteni". Amíg csak egy szertű töltésre kapcsoltam, minden rendben volt, kb 500 mAó töltése után átállt csepptöltésre.
Amikor a Discharge/Refresh módot választottam a lemerítés után nem akarja abbahagyni a töltést 5 óra múlva sem (200 mA), a feszültség már jóval 1.5 V fölött (máskor sosem megy 1.47 V fölé), az akkuk már igen melegek.
Mit találtak ki "csájnék" a telefonok számára ? (Ahol nem jellemző a teljes lemerülés.) -
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Usb-ről üzemelő NiMh akkutöltőt keresek AA illetve AAA akkukhoz, ami az ezeknél megszokott 200mA-nél többel képes tölteni. Tudom, hogy az usb tudománya erősen véges, megáll 500mA-nél, de ez már lényegesen jobb lenne. Árban valami olcsóbb megoldást keresek, amolyan kiegészítő (másodlagos) töltőnek szánnám, kizárólag olyan utazásokra, ahol a 230 nem igazán jöhet számításba. Tehát nem fontos a cellánkénti töltés, vagy a hőmérséklet figyelés, beérem egy alap töltővel is.
Az áramforrás egyébként egy belső akksival rendelkező napelemes töltő, amin 4,5 - 5,5 - 6,5 - 9V kimeneti feszültség állítható be. Ebből jön még egy mások lehetőség, itthoni civilizált körülmények között ugyanis egy Voltcraft IPC-1L töltőt használok, ennek a bemeneti feszültségigénye 3V. Mit szólna vajon a 4,5V-hoz? Ennek mondjuk két hátránya is van: a Voltcraft azért lényegesen nagyobb, mint az usb-s töltők általában (túrázásnál minden cm számít, bár azért ez még nem akkora probléma), illetve a többi töltendő eszköz (telefon, mp3) usb bemenetére 5,5V-ot adok, így elképzelhető olyan szituáció, hogy a Voltcraft-nak elfelejteném átállítani 4,5V-ra. Így az is kérdéses, hogy ha a 4,5V-ot bírná is, mit szólna az 5,5V-hoz? A sok beépített elektronika miatt hogy alakul a hatásfok? Itthoni körülmények között ez nyilván elhanyagolható fontossággal bír, de ha csak max. 500mA-t tudok adni neki, akkor nem mindegy mennyit tud átadni belőle az akksiknak, feltéve persze, ha ez egyáltalán megoldható. -
And
veterán
Ez ebben a formában nagyon kevés infó, hogy csak az adott készülékekkel használható. Milyen készülékre utal? Milyen akkuk, már azon felül, hogy AA-méretűek? Ha hagyományos NiMH fajtájú cellákról van szó, akkor bárki bármit állít, azok használhatóak egy AA-méretű elemekhez vagy akkumulátorokhoz tervezett fényképezőben. Hogy mennyit érnek valójában, vagy hogyan teljesítenek a gyakorlatban, az már más kérdés
, de elvi akadálya az alkalmazásuknak nincs.
-
swacsa
csendes tag
Hi!
Ma vettem két ilyen aksit (AA), és csak most olvastam h "csak az adott készülékekkel használhatóak".
Ez pontosan mit jelent, honnan tudom h pl a fényképezőm(Samsung-ES 15) tudja-e ezt használni? -
And
veterán
válasz
nemlaca1 #667 üzenetére
A kisütés hétköznapi nyelven ugye lemerítést jelent, azt pedig megteszi helyettet a fényképezőgép, normál működés közben
. Mármint alapesetben, mert sajnos ezek e gépek hajlamosak egy csomó energiát benne hagyni az akkukban, mikor már 'merültnek' jelzik azokat. Ilyenkor jön szóba a kisütés, mivel a Ni-xx (MiMH és NiCd) akkuk nem szeretik, ha a feltöltésük nem teljesen lemerült állapotban kezdődik. Sajnos az olcsó töltőkészülékek nagy ívben tesznek erre (meg egy csomó olyan dologra is, amellyel jól ki tudnád használni az akkujaid képességeit ill. hosszú élettartamot boztosíthatnál azoknak), de egy jobb töltő képes a töltés megkezdése előtt lemeríteni az akkukat. Ezért ajánlott egy ilyen képességű töltő beszerzése, anélkül a kisütés csak egy macera marad, és hamar memóriaeffektust eredményez az akkumulátoraidnál.
-
nemlaca1
csendes tag
Sziasztok!Nagyon láma és öreg vagyok.Nem rég kaptam 1 digi fényképezőgépet,vettem bele tölthető akut,AA.Feltöltöttem,de olvastam itt,hogy kikel sütni.Laikus vagyok:hogyan kell kisütni?Köszi a segítséget.
-
And
veterán
válasz
Gabesz1019 #665 üzenetére
Bajuk nem lesz az akkuknak, de az egynapos töltési idő már rövidebb távon is gyorsíthatja az ősz hajszálak megjelenését
. Áttételesen viszont a kisütési képesség hiánya a memóriaeffektus kialakulásának esélye miatt nagyban ronthatja az akkumulátoraid használhatóságát, ha az azokat használó készülék (pl. digit fényképező) túl sok töltést hagy az akkukban, miután merült állapotot jelez. AA-méretű akkukról működő gépek és hagyományos NiMH-cellák esetén pedig ez nem annyira ritka jelenség.
Ha rendszeresen akkukat használsz, egy jó töltő + akku páros relatív kis időtávon is rengeteg csalódástól és plusz pénz kidobásától menthet meg. -
Gabesz1019
senior tag
Köszi a részletes leírást. Max. 3-4 ezerre gondoltam, de ahogy látom ennél jóval többe kerülnek a komolyabb töltők.
Ha az általam korábban említett Uniross töltővel töltöm a Duracell-eket akkor lesz valami bajuk az akkuknak? Vagy "csak" annyi, hogy lassabban tölt és tovább kell töltenem? Mert akkor inkább spórolok egy komolyabb töltőre és addig használnám az Uniross-ot.
-
And
veterán
válasz
Gabesz1019 #662 üzenetére
Az 'elérhető ár' elég tág kategória ám
, de például:
- Voltcraft BC-250: fix töltőáram, kisütési képesség hiányzik, de cellánként kezel és -dV-t detektál. 3'500 Ft-ba kerül.
- Tronic KH980: időnként kapható a LIDL-ben 4'500 Ft körüli áron. Cellánként kezel, -dV lekapcsolás, belső tápegység, AA / AAA / C / D / 9V-os cellák, kisütés (sajnos maximum 10 perc időtartamra). Legnagyobb hátránya, hogy a töltőáram adott méretű cellához nem választható, AA-hoz fixen 1A. Ezért csak jófajta (pl. LSD-) cellákhoz alkalmaznám nyugodt szívvel, mivel hővédelemmel sem rendelkezik.
- Voltcraft P-100: páronkénti cellakezelés, AA / AAA / C / D / 9V-os méretű cellák töltése, -dV, biztonsági időzítő, szivargyújtó adapter, 5'700 Ft-ért. Kisütni sajnos nem tud.
- Voltcraft BC-500: kellően okos töltő. Jellemzői: LC-kijelző, -dV, cellánkénti kezelés, kisütés, kapacitásmérés, fix 500 mA-es töltőáram. Az ára 7'000 Ft.
- Voltcraft IPC-1L: kategóriája legjobb ár/érték arányú töltője, 9e Ft-ért. Gyakorlatilag mindent tud (a PC-kapcsolat és a szivargyújtó csatlakozó kivételével), amit évekkel ezelőtt egy jó töltő ismérveként felsoroltam a #421-ben, mikor ez a töltő még nem is nagyon létezett. Töltőárama választhatóan 200, 500 vagy 700mA értékű, beépített hővédelme van, és többszöri kisütéssel / töltéssel tud automatikusan frissíteni is.
#663: Nem bizony. Ezek a dugasztöltők (a többi hasonló árkategóriájú társukhoz hasonlóan) semmilyen intelligenciával nem rendelkeznek, csupán egyszerű áramgenerátorok. A töltőáramuk nem sokkal nagyobb értékű, mint egyes ceruzatöltők 80..100mA-es csepptöltése. 1,2V-on meg aztán főleg nem vált sehová, mivel ez az érték a NiMH-cellák névleges feszültsége (ekörül elég sokáig marad a kapocsfeszültségük kisütéskor), a töltési folyamat végén kialakuló cellafeszültség pedig 1,4..1,5V fölé is emelkedhet. Egyébként a NiMH / NiCd cellák nem rendelkeznek fix töltési végfeszültséggel (mint az ólom- vagy Li-ion akkuk), ezért is használják esetükben a -dV vagy 'null dV' módszereket a teletöltöttség detektálásához. -
And
veterán
válasz
Gabesz1019 #660 üzenetére
Javaslom, szerezz be valamilyen normális értékű töltőárammal dolgozó töltőt ([link]), mert ezek a darabok a mai nagyobb kapacitású akkukhoz túlságosan kicsik és buták. Egy totál lemerített 2450 mAh-s akku feltöltése 150 mA-es áramal nagyjából egy teljes napig tartana, de 170..180 mA-rel sem menne sokkal gyorsabban. Ilyen hosszú töltési időtartam pedig nem túl praktikus. Ezen túl ez a két töltő műszakilag a létező legegyszerűbb kivitelű: a cellákat kizárólag párban (soros kapcsolással) kezelik, nem tudnak kisütni és semmilyen lekapcsolási automatikát vagy túltöltésvédelmet nem tartalmaznak. Egy intelligens töltő rendesen karban tudja tartani az akkumulátoraidat, így azok hosszú életűek lehetnek, de az ilyen szimpla dugasztöltők nem könnyítik meg az életed
.
-
Gabesz1019
senior tag
Sziasztok!
Ma vettem 2 darab újratölthető AA-s 2450mAh-s Duracell ceruza akkut.
Van kettő töltőm is, az egyik Uniross X-press Mini ilyen a másik egy kevésbé nevesebb.Kép róla:
Eleje
A hátulján pedig ezek az adatok vannakA kérdésem, hogy melyik töltőt használjam az említett akkuk feltöltéséhez?
Az Uniross azt írja, hogy Töltőáram: 165-180 mA AA akkuk esetén míg a másik azt, hogy 150mA, bár ez nem tudom, hogy mit jelent.
Valamint kérdezném, hogy mennyi ideig töltsem az akkukat?
-
And
veterán
Nem akartam erre válaszolni, mert roppant zavaros adatokat és mértékegységeket tartalmaz, de ha már privátban is feltetted, hát legyen. Először is, az az "AV" inkább voltamper (VA) lehet, ami teljesítmény. A mAh meg töltésmennyiség. Egy töltőt viszont leginkább a töltőárama (mA) jellemez, ilyet meg pont nem látok, ha csak nem az a 250 / 90 lenne a mA-ben megadott áram, ill. az egy óra alatt bevitt töltésmennyiség mAh-ban (a két adat így ekvivalens). A kétféle érték inkább az AA / AAA méretű cellákra vonatkozhat, ha a töltőn van ilyen kapcsoló, vagy az akkufészek külön érintkezőkkel rendelkezik a kétfajta mérethez.
A töltési idő kiszámítására vonatkozó közelítést (Ni-xx akkukra) például e topik #324-es hozzászólásában találod. -
ttt1
őstag
Van egy ashmann akutöltöm 2 érték van rajta Primary circle 8 AV ill secondary cyrcle :ill 250mah\90 mah 4x0,37 AV.. Ezek 2100-as ashmann elemeket töltöttek. Most vettem 2450es energizer elemet...Ezeköl az adatokbol ,hogy lehet kiszámolni mennyi ideig célszerü tölteni?
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok.
most vettem 2000mAH-s NiMH Energizer AA elemeket. energizer töltőm van, de azt már rég vettem és nincs rá írva semmi.
meddig kell ezeket tölteni?
-
And
veterán
Szerintem semennyire. Az áram átlagértéke számít, ahogy egy impulzusüzemű töltőnél (mint az IPC-1 / -1L esetén). Csak míg sima négyszögimpulzusnál könnyű kiszámítani az átlagot - és azzal a bevitt töltésmennyiséget -, félszinusznál ez már sokkal nehezebb. Mondjuk egy ilyen kis dugasztöltő esetén ez amúgy sem érdekel senkit.
-
golyani
őstag
az mennyire bántja az eneloop akksikat, ha a hozzáadott töltő félszinusszal tölti őket??
-
And
veterán
válasz
---Lasali--- #653 üzenetére
Pár kiegészítés: a töltési idő már C/10 töltőáramnál is minimum 14 óra, tehát a kapacitásnál 40%-kal több töltést kell bevinni. A 140mA-es töltőáram 2650mAh-s celláknál mindössze a kapacitás 1/19-ed része, ha el is fogadjuk a csupán +40%-os többletet, a töltési idő 26,5h-ra jön ki, az pedig elég sok. A másik, hogy 11,2V szerintem 8 db. NiMH-cellához kevés. A töltési végfeszültség ugyanis simán 1,4V fölé emelkedhet cellánként, ez pedig annyit jelent, hogy az adott feszültséggel képtelen leszel teljesen feltölteni a pakkot.
#653: "Gyors töltésidejű töltőket nem ajánlják ni-mh -s aksiknál, azt olvastam hogy károsodik a túl nagy töltési áramerősségtől, és túl is melegszik."
Ez nem feltétlenül igaz. Attól függ, mint jelent a 'gyors' töltésidő. Ha 15 percet, az bizony nem túl hasznos, pedig léteznek ilyen negyedórás töltők is. De a 3-4 órás gyorsított töltés manapság egyáltalán nem számít extrémnek. Természetesen a cella típusától is függ, hogy mekkora töltőáramot szeret: van, amelyik C/4 (esetedben 700mA körüli) töltőáramtól is túlmelegszik, de olyan is akad, amelyik az 1C áramot is bírja (pl. a jól sikerült Sanyo eneloop az adatlapja szerint, de ezt tesztek is megerősítik).
"Arról is olvastam hogy ki lehet nyírni őket ha nem egyformán vannak kisütve és úgy töltöm fel, de ez pontosan miért történik?"
Pontosan azért, mert nem egyforma szintről indítod a töltést. Amelyik a legtöbb induló töltéssel rendelkezik, az fog a leghamarabb feltöltődni, és az akkucsomagot egyben vizsgálva ez nem derül ki, a töltés nem áll le. Így a szóban forgó példány(ok) túltöltődhet(nek).
"Töltőből létezik olyan ami leállítja a töltést ha feltöltődött az aksi?"
Természetesen, a gagyi dugasztáp-töltőkön kívül szinte az összes gyorsított töltő tartalmaz valamilyen védelmi automatikát, általában nem is egyet. Ezek lehetnek:
- akkufeszültség változásának figyelése (-dV, zero slope vagy 'inflexiós pont'-módszer), de ezek a védelmek csak cellánkénti kezelésnél jöhetnek szóba,
- cellahőmérséklet vizsgálata (határérték felett töltés leállítása),
- biztonsági időzítő. -
---Lasali---
Közösségépítő
Köszi. Én is rájöttem közbe hogy az adatok azt mondják hogy 18-19 óra a töltés idő.
Gyors töltésidejű töltőket nem ajánlják ni-mh -s aksiknál, azt olvastam hogy károsodik a túl nagy töltési áramerősségtől, és túl is melegszik.
Szóval akkor ha mindegyik elem ugyan annyira van kimerítve akkor fel lehet így tölteni. Feltételezve azt hogy mindegyik elem ugyan olyan tulajdonságokkal bír.
Elemekre rá tudok mérni multiméterrel hogy ugyan annyira merültek-e ki. És utólag ki tudom talán meríteni őket egy kis motorral vagy valamivel egyformára. Szóval ezt meg lehet oldani.
Olvastam egy Ni-Mh leírást amiben kb 14 órás töltés idejű töltőt ajánlanak. Szóval ha veszek biztos nem veszek gyors töltőt, főleg hogy nem érdekel mennyi idő alatt töltődik fel.
Arról is olvastam hogy ki lehet nyírni őket ha nem egyformán vannak kisütve és úgy töltöm fel, de ez pontosan miért történik?
Töltőből létezik olyan ami leállítja a töltést ha feltöltődött az aksi? Vagy ilyen egyszerű akkuknál ilyen nem létezik? Egyáltalán ha létezik akkor hogy működik? Mitől tudja hogy feltöltődött az aksi? -
LukE
veterán
válasz
---Lasali--- #651 üzenetére
nagyon nagyon nem ajánlott. Esélyes, hogy kinyírod az aksipakkot, mert sorba vannak kötve, és az egyik már feltöltődik, de másikba még "férne". Ezt kívülről (hacsak nem méregeted mindegyiket) nem tudod megállapítani. De akkor is csak azt tudnád, hogy a 8ból 1 feltöltődött...
Ha végképp nincs más, és az összes aksi egyformán ki van sütve, megpróbálhatod, hogy 2650/140 = majdnem 19 órán keresztül töltöd.
De szerintem inkább vegyél egy rendes 1-2 órás töltőt, ami külön-külön tölti a cellákat. -
---Lasali---
Közösségépítő
Sziasztok!
Rendeltem 8 darab 2650mah -s Duracell akkut.
Viszont töltőm csak egy játékhoz adott adapter van (nem emlékszem hogy 8 vagy 6 AA aksit töltött-e, de az tuti hogy ni-cd 750mah-s aksikhoz adták), plusz elem tartó, amit a tápra rá lehet csatlakoztatni, DICKIE power akkukhoz adtak ilyet sok éve, ez 6 elemre jó, de van egy 8 elemes rack em is amiben szeretném őket használni egy távirányítású hajóhozna meg erre arra...
Nah és ezzel szeretném feltölteni. Gondolom fel lehet csak az idő nem mindegy!
Ezt szeretném kiszámolni! Tehát hogy tudom kiszámolni hogy a 11.2V os 140mA -t leadó tápegysággel mennyi idő alatt tudok feltölteni 8 darab sorba kötött 2650 mah -s ni-mh AA -s akkumulátort? (Ezek a tápegységre vannak írva, multiméterrem van, tudok mérni vele amit kértek)Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyenes az Epic Store-ban a ma megjelent Deliver At All Costs
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tőzsde és gazdaság
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ASUS blog: megfizethető Wi-Fi 7 routert mindenkinek!
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- További aktív témák...
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest