- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Boldog karácsonyt kíván a PROHARDVER!
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- CPU léghűtés kibeszélő
- Projektor topic
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
stellaz1
csendes tag
amire nekem kell, arra jók lesznek ennyi pénzért, főleg, ha nem is annyira rossz esetleg a minőségük
amúgy a lidlishez hasonló aldis töltőm, van, 4 ropi volt, annyiért megérte szerintem, mert tudja amit kell, bár nem állítom, hogy ha előbb akadok erre a fórumra, akkor esetleg nem-e a voltcraftot vettem volna
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Egy szinte ideálisnak tűnő megoldás az MPS-től: [link]. A példakapcsolás - bővebben lásd az adatlap első oldalán - pont megfelelő, a kimeneti 3,3V az R1 / R2 arányával módosítható. Viszonylag kis induktivitásérték kell hozzá, természetesen az adott áramnál valamivel nagyobbra (telítődés) specifikált példány. Azért éppen ezt javaslom, mert a Chipcad-nél elvileg raktárról kapható, SO-8 tokban kb. 900 Ft-ért. Az ugyanott beszerezhető DO5022P-103 típusú 10µH-s induktivitás megfelelő hozzá. 10µF / 6,3 vagy 25V-os jó minőségű kerámia kapacokat (X7R) pl. a Lomex árul.
#899: "abból nem sikerült semmilyen kondival és semmilyen kapacitással 3A-nél többet kiszedni stabil feszültség mellett [..]"
Szinte biztosan a nem megfelelően méretezett induktivitás és / vagy kapacitás (low ESR kerámia) okozta a problémát. Sajnos ez az 5A nagyjából az integrált megoldások vége, persze a külső fetes kivitelűekkel sincs probléma, csak plusz hely.
Amúgy a csatlakozónál mérve az IPC-1L saját tápjának is van feszültségesése (1A terhelésnél kb. 0,1V, ezt a vezeték ellenállása okozhatja), és a terheletlen üresjárási feszültsége is nagyobb a névlegesnél, az én példányomon 3,15V-ot mértem. -
Batman2
őstag
Szevasz
Esetleg valami kapcsolóüzemű táp IC ?
Bár amit ismerek, 5A-es, a kapcsoló FETeket is integráltan, magában foglaló táp IC-t, abból nem sikerült semmilyen kondival és semmilyen kapacitással 3A-nél többet kiszedni stabil feszültség mellett, bár már 3A-nél is van vagy 150mV esése.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
And
veterán
"A töltő megállása nem lehetett áramszünettől?"
Esetleg a túltöltés okozta melegedés miatt, ami után a töltő discharge-üzemre váltott (és azt írta ki a kijelzőre is), de a cella még nem hűlt vissza, hogy a töltő folytassa a programot. Mondjuk ezt se nehéz mással összekeverni, mivel a túlmelegedés párban kapcsolja le a két-két szélső töltőfészek áramát, mert csak két hőszenzort kezel. Ha csak egyetlen cella 'áll le' annak más oka lehet, ilyen rejtélyes megállással még nem találkoztam.
#888: "Ha a csúcsán van az akku, akkor természetes, hogy esik minden egyes töltésnél a kapacitása [..]"
Ez így van, csakhogy a hatás két egymást követő töltés utáni kapacitásméréssel nem észrevehető. A kapacitáscsökkenés ilyenkor nagyon kicsi, legfeljebb ezrelékben mérhető (2 Ah felett eleve nincs meg a kijelzés felbontása ennek detektálásához, és az IPC sem ennyire pontos 'műszer'), de a valós mért kapacitás is sok-sok tényező függvénye. Úgyhogy a ciklusszámból következő kapacitáscsökkenés csak statisztikailag mutatható ki, jó sok kisütés adatát elemezve. Nézd meg az itt leírt adathalmazt és görbéket: [link], ebből a száz ciklusból már lehet ilyen végleges kapacitáscsökkenésre következtetni, rátát számítani, de két kisütés eredményéből aligha.
#889: "Az üresjárati feszültségek alapján egy töltött (1,34V), kettő merülőben (1,28-1,26V) és egy kimerült (1,18V) [..]"
Rossz következtetéseket vonsz le az üresjárási feszültségekből. Nézz meg 1-2 kisütési görbét, pl. [link] és [link]. Ha egy 1,26..1,28V-os cellát te merülőben lévőnek titulálsz, az nagyon hamis kép: ezek a görbék árammal terhelt cellák kapocsfeszültségét mutatják (vagyis az üresjárási érték ennél is magasabb volna), és ilyen magas feszültség nem hogy lemerüléshez közeli, hanem sokkal inkább teljesen átlagos feszültséget jelent. Egy hagyományos (nem LSD) akkunál kifejezetten jó érték, LSD-nél pedig jó széles töltöttségtartomány tippelhető belőle, de semmiképp nem merülésközeli állapot. Az 1,18V-ra ugyanígy nem jelenthető ki, hogy lemerült, főleg terheletlen és hagyományos kivitelű NiMH-cella esetén. Ha kerek 1V-ot vagy annál valamivel kevesebbet mérsz rajta, akkor mondhatod, hogy biztosan le van merülve. De 1,2V körül (mivel az a névleges feszültség) teljesen normális. Az más kérdés, hogy a fényképeződ mikor köpi ki az akkukat, mondván neki ennyi már nem elegendő a működéshez. -
Batman2
őstag
Szevasz
Igen, nálam az a baj, hogy hogy teljesen megáll a folyamat, sem a kapacitás számlálás nem folytatódik, sem a feszültség nem csökken 1 óra alatt sem.
További megfigyelésem, és problémám, hogy a refresh funkcióval frissített akkuim, igaz, hogy pár tíz milliamperről felmentek 2,X Ah-ára, de a gépbe betéve pár kocka után már ki is kapcsolt a gép vele !!
Ezek 2700-es akkuk voltak.
De ugyanígy jártam a 2100-es akkukkal, valamivel több kép után (kb. 15) ki is kapcsolt a gép, hogy "battery exhausted".
Ma reggel megmértem a 2100-as akkukat, gondoltam, hogy hiába jött vissza a kapacításuk, de a belső ellenállásuk már magas és azon nem tudott javítani a töltő, ezért kapcsolt hamar ki a gép, mert túl nagy a feszültségesés, de valójában még nincsenek kimerülve az akkuk !
Az üresjárati feszültségek alapján egy töltött (1,34V), kettő merülőben (1,28-1,26V) és egy kimerült (1,18V), tehát nem elsősorban a belső ellenállás növekedése miatt nem viszi a gépet, henem, valóban elvesztette a kapacitását, csak nem tudom, hogy hol, mivel a kimerültre írta a töltő a legmagasabb kapacitást 2040mAh-át !Az önkisülésük nött meg vajon valami ok miatt az akkuknak és ez a probléma, vagy a töltővel van probléma ?
Mielőtt treníroztam az akkukat, a 2100-es akkuk 1-2 hónapig nagyjából őrizték a töltésüket, legalábbis még ment velük a gép, ha nem is sok kockát !Netán a töltő tönkre tette az akkukat ??
Ami furcsa nekem a töltőben, hogy nem egy akkunál felment a töltés közbeni feszültség 1,52V-ig is, és jó melegek voltak, tudom ez elvileg nem mond semmit, de azért csak egy kicsit gyanúsan magas feszültség !
Netán esetleg nem tudja rendesen megállapítani a teli állapotot és tultölti az akkukat ?Másik probléma, hogy az 1700-es akkuim közül a leggyengébbet betettem frissíteni, már 2 szer és utána tesztre és egyre kisebb kapacitást jelez rá ki a folyamat végén !
734mAh, 5XXmAh, 4XXmAh !Nem javulnia kellene ??
Mindenki másnak rendben működik az IPC-1L-je ??
Vajon nem azért fele árú az IPC-1L az IPC-1-hez képest, mert rosszabb, vagy csak az alacsonyabb töltőáram miatt ??Üdv.
-
And
veterán
"Az IPC 1L feszültség kijelzője alapján azt tudom mondani, hogy az Ni-Cd cellákat 1,7-8-9 V -ra tölti, míg az NI-Mh-k 1,5V környékén elkészülnek."
Ebből természetesen semmi fontos nem következik. Még a meglehetősen alacsony belső ellenállású eneloop töltéskor mérhető feszültsége is felszökhet 1,7V közelébe, ha alacsony hőmérséklet mellett nagy árammal töltjük. Öregebb, megnövekedett belső ellenállású cellák esetén ennél magasabb is lehet, pedig a NiCd-k fajlagos belső ellenállása kisebb, mint a NiMH-ké. Fogadjuk el végre, hogy a 'töltési feszültség' amúgy jól működő celláknál irreleváns. A jellege (ellaposodás, enyhe negatív visszahajlás) számít a töltésvég-detektálás szempontjából, nem több. Ha a töltőáramot normális és állandó értéken tartjuk a megfelelő ideig, azaz nem töltjük túl a cellát, a hőmérsékletére is figyelünk, akkor nincs jelentősége a töltési folyamat végén mérhető relatív magas cellafesznek. -
And
veterán
Ilyenről nem hallottam (persze ez legyen az én bajom ), de ott vagyunk, ahonnan indultunk: a kapacitás csak egyetlen paraméter. Persze meglehetősen fontos, csakhogy a felhasználókat rászoktatták arra, hogy más ne is érdekelje őket. "Minél nagyobb, annál jobb", mint a megapixelek esetén. Aztán meg csodálkozunk, hogy miért nem működik mondjuk a digitális gépünk frissen töltött akkukkal tizenöt fotó elkészülte után. Az LSD NiMH-akkuk (eneloop, ready2use, és a többi) óta tudjuk, hogy a kevesebb kapacitás esetenként sokkal használhatóbb és tartósabb cellát takar, mint egy jóval nagyobb kapacitású - a hamisítványokat nem ide értve - hagyományos NiMH.
-
Batman2
őstag
Igen, pontosan ez az, emlékem szerint a régi 1610-es, féltégla Nokia telefon, aminek még NiCd akkuja volt (600 és 1200mAh), volt kisütő funkciója és minden alkalommal, azzal kezdte, hogy mikor már túl kvésnek ítélte az akkuban a szuflát, akkor automatikusan átkapcsolt kisütés funkcióra, aminek látható jele az volt, hogy folyamatosan működtette a teljes világítását és jelezte (hogy kisütés) majd ez egyre inkább átment lüktető, szakaszos világításba, de nem teljesen aludt el, csak gyengült a fénye, úgyhogy lehet, hogy valami sönt ellenállást kapcsolgatott az akkura periodikusan, hogy merítse, illetve tesztelje az akku töltöttségét !
6V-os volt a pakk, 6-6,3V körül kapcsolhatott át, és egészen 5,5V-ig merítette (1,1V/ cella), ami üresben 6V körülire kúszott vissza !
És teljesen stabil volt az akkupakk kapacitása, igencsak hosszú ideig tarthatott !
No ezt, a későbbi példányokból már gondosan kiírtották, mondván, hogy a NiMH celláknak már nem kell (persze kell) és mihamarabb vegyünk új akkut bele !
A lakásban amolyan mobil vezetékes telefonnak még mindíg használnák, ha nem lenne valami áramköri baja és nem hagyna ki ütemesen a hang átvitele (egy leesés következménye),kár érte.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
1.) "alapból adja rá a 200mA töltést, ami akkor lehet zavaró, hogy ha először kisütést választok, ekkor kap egy kis töltést közben és csak utána indul a kisütés."
Ez a töltésmennyiség konkrétan lópikula. Nem oszt, nem szoroz.
2.) "A jó töltési metódus érdekében szerintem ennek merítéssel kéne kezdődnie, aztán töltsön - süssön - töltsön."
Amit itt leírtál, azt egészen pontosan meg is csinálja, csak épp a refresh-módban . Frissítéskor ráadásul mindig az utolsó kisütött töltést mutatja, a sima kisütési programmal (ami az összes többihez hasonlóan feltöltéssel végződik) ellentétben.
3.) "nincs 100mA-es töltési lehetőség."
Igen, ezt már én is felvetettem (gondolva például az AAA-akkuk normál töltésére), ugyanis körülbelül semeddig sem tartott volna megcsinálni, csupán eggyel több áramopció a szoftverben. Nullától 700 mA-ig elméletileg bármilyen értéket kiválasztható lenne, de a tervezők úgy gondolták, hogy három lehetőség elegendő lesz. -
Batman2
őstag
Szevasz
Pontosan erről van szó !
Ezeknél az akkuknál a legtöbb kapcsolás az elvi kimerült feszültségig engedi a feszültséget esni terhelés közben, utána persze visszaugrik az üresjárási fszültség, minél magasabb a kisütő áram, annál magasabbra.
Ezeknél igazából a lényeg, hogy semmilyen körülmények között ne engedje az elektronika a kritikus érték alá a feszültséget !Az ólom akkukról nem is beszéltem, az más tészta, pláne az indító akkuk, ahol kicsit nagyobb áramok folynak és konkrétan az indítás folyamata abszolút nem tekinthető ideális kisütésnek, de rendszerint rövid ideig tart, és szükség van rá, így kényszerűségből el kell szenvedjék ezt az akkuk !
Tehát ez kivétel, de minden normál (folyamatos) terhelés esetén csak a kritikus értékig szabad meriteni az akkut, ami nagyobb terhelésnél hamarab következik be (mivel nagyobb a fesz esés.), kisebb terheléseknél később, tehát persze hogy nem egyforma a fszültség a külömböző kisütéseknél, de ezt írtam is !
De ettől még a kritikus minimum érték ugyanaz marad !Remélem, sikerült érthetőbben kifejeznem magam !
Üdv.
-
Batman2
őstag
-
Quasi_modo
nagyúr
-
ToBeY
nagyúr
Először is köszi a kimerítő okfejtést.
Úgy tudom lehet benne aksit cserélni,mert szerepel a leírásában is (A készüléket csakis akkor szedje szét, ha ezt az akkumulátor eltávolításának céljából teszi!)Sanyo 2700mAh lehet bele venni ebay-ről kb 20$
Így néz ki,semmi extra....[ Szerkesztve ]
-
Mákdaráló
tag
Köszi a választ,
...azonban nincs ennél olcsóbb töltő, amin nincs LCD, semmi okosság, és csak kicsit rongál az akkukon? Tisztában vagyok vele, hogy a jó minőségnek ára van, viszont a cég nem ad ekkora keretet az egészre, 3-5ezer körül gondolok egy töltőt.
A matt kisperec sokkal finomabb a fényesnél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Villanyszerelés
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- OpenMediaVault
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest