Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Skillet #1600 üzenetére

    "Meddig kellene töltse az akkukat (fesz)?"
    Elviekben a NiMH-nak nincs töltési végfeszültsége, vagyis nincs egyértelműen kijelölhető töltési határfeszültség. Tudjuk, hogy van olyan töltő, ami így működik, de az nem is teljesen korrekt módszer a -dV vagy 0 dV helyett.
    "Meddig kellene merítse?"
    0,9 ... 1V-os határig.
    "Milyen áramerősséggek kellene töltsem az AA illetve az AAA akkukat?"
    Cella- (minőség és állapot) függő, de általánosan a C/3..C/2 limit megfelelő lehet. Nagyon jó LSD-kre esetleg az 1C is közelíthető.
    "Állásban mennyit esik a feszültség mondjuk 1 hét, 1 hónap, fél év alatt?"
    A feszültségesés nem arányos az önkisülés mértékével, ha erre gondoltál. Vagyis az előbbi értékéből nem következtethető ki az utóbbi. A töltés végén kialakuló feszültség mindenképp visszaesik egy kicsit a töltés befejezése után, de használat közben egy jó NiMH feszültsége egész alacsony töltöttségig a névleges 1,2V közelében marad.
    "Gondolom egy merült akkuval (ami még viszi az adott cuccot, nincs teljesen lemerülve, de már nem úgy teljesít) ezt kellene tenni, nem?"
    Kisütést nem támogató, kapacitásmérésre képtelen töltő nélkül valójában sosem lehetsz biztos abban, hogy mit jelent az, hogy 'nincs teljesen lemerülve'. Az ugyanis, hogy egy adott készülék mikor jelez merült telepet, eléggé készülékfüggő. Ha relatív sok töltés marad ilyenkor az akkukban (ami csak kisütéssel és a maradó töltésmennyiség mérésével deríthető ki), akkor érdemes töltés előtt kisütni és / vagy akkukat cserélni jobb minőségű példányokra. Alacsony belső ellenállású LSD-cellákból ugyanis a tapasztalat szerint néha sokkal több töltés vehető ki, mint a normál nagy kapacitású NiMH-típusokból.

  • Skillet

    addikt

    válasz And #1601 üzenetére

    Hú, hát szinte mindenre válaszoltál, viszont a felét sem értem. :)
    -dV vagy 0 dV?
    C/3..C/2, C1?
    LSD?
    Az pedig oké, hogy érdemes kisütni az akkukat töltés előtt, de mint írtam, szerintem az opus nem süti ki eléggé (majd adok pontos infót is, de 1V fölött megáll), illetve azt nehezményeztem, hogy nincs rajta olyan funkció, hogy kisütés, utána töltés. Van rajta kisütés, nyilván töltés is, csak nem értem miért nem egy programban. NiMH akkukat kezelni tudó tőltőknél ez egy alap program kellene legyen. Van olyan töltő, ami tudja ezt, illetve pontosabban méri az akku ellenállását? Úgy összességében ami jobban kezeli a NiMH akkukat? Az általam felsorolt töltők milyenek? Bármelyik is jobb vagy ésszerűbb választás mint az opus?
    Köszönöm

    Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever

  • And

    veterán

    válasz Skillet #1602 üzenetére

    - dV: feszültségváltozás, egy korrekt NiMH és NiCd töltő konkrét határfeszültség helyett a töltési feszültséggörbe ellaposodását vagy enyhe negatív visszahajlását keresi a töltés leállításához.
    - C: akkukapacitás [mAh vagy Ah], ennek törtrészeivel vagy többszöröseivel szokták kifejezni a töltő- és kisütőáramokat (hanyagolva a tényt, hogy a mértékegységek nem azonosak). Egy C = 2500 mAh-s akkunál a C/2 áram értéke 1250 mA.
    - LSD: Low self discharge, azaz alacsony önkisülésű kivitel. A minőségi NiMH-k szinte kivétel nélkül LSD-k, az alacsony önkisülési rátán felül jó terhelhetőség és relatív alacsony belső ellenállás a jellemzőjük..
    "[..] szerintem az opus nem süti ki eléggé (majd adok pontos infót is, de 1V fölött megáll)"
    Ezt tényleg nem árt ellenőrizni, mert 1V felett nem illik lekapcsolni a kisütést, de a konkrét feszültség helyett - amit nehéz külsőleg mérni - itt is célszerűbb lenne az adott kisütött cella maradéktöltését ellenőrizni egy arra képes töltővel.
    "[..] illetve azt nehezményeztem, hogy nincs rajta olyan funkció, hogy kisütés, utána töltés."
    Ezzel sajnos nem áll egyedül, a régebben a fotós töltős topikban eléggé kivesézett (mellesleg nem is olcsó) MAHA C-9000 típus sem volt képes erre egyetlen lépésben. A közkedvelt Voltcraft IPC-1(L) és klónjai (Technoline BC-700/900, AccuPower IQ328) ill. Liitokala Lii-xxx típusok például tudják ezt (bár épp a Liitokala némelyik típusa az, amelyik határfeszültségre tölti a NiMH-t a görbe figyelése helyett).
    "Az általam felsorolt töltők milyenek?"
    XTAR VC4: szintén limitre tölti a NiMH-t, ami azért baj, mert ez nem garancia a teljes teletöltésre. Li-ion esetén rendben van a módszer, egyenesen követelmény, Ni-xx akkuknál viszont nem szerencsés. Továbbá ha jól látom, nem adnak hozzá tápegységet, csak egy USB-kábelt, egy normál USB2-es portról meg bajosan tudunk lehúzni 2 amperes áramot, vagyis a nagyobb áramú töltési módokhoz külön táp vagy megfelelő terhelhetőségű USB-s telefon töltő / tápegység kell.
    VP4 Plus: szép ára van, de rengeteg biszbasz jár hozzá. Balanszírozó töltés 3S Li-cellához, plusz feszültségmérő vezetékek, szivargyújtó adapter. Elég nehéz lehet minden képességét kihasználni.
    Lii-500S: elvileg -dV-módszerrel állítja a NiMH töltést, bár a tesztek szerint ezt néha jelentős késéssel teszi.
    "[..] illetve pontosabban méri az akku ellenállását?"
    Azt minek? Oké, lenne értelme, de a Liitokala-töltők is elég slendriánul mérik (magyarul: az eredmény nagyságrendileg szór, ezért használhatatlan), és azt sem árt számításba venni, hogy a belső ellenállás sosem egy stabil érték: töltöttségi állapot, hőmérséklet, terhelőáram mind befolyásolja az értékét. Kizárlóag NiMH-t tölteni képes készüléken nem nagyon akad ilyesmi.
    Ha túlságosan univerzális típust szeretnél, akkor mindenképpen kompromisszumokat kell kötnöd a képességeket illetően: töltő- és kisütőáram tartomány, behelyezhető cellaméret és cellaszám, numerikus kijelző, belső ellenállás mérés képessége, többféle kémia (LiFePo4 támogatás például a Li-ion töltőknél sem olyan gyakori), töltésvég-detektálás, egyéb kiegészítők megléte, stb., stb.

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1603 üzenetére

    Sziasztok!
    6db NiMh akku (6x1,2 = 7,2 V) kiváltható 2db LiIon 18650 akkura? A feszültség azonos, csak nem tudom van e másik szempont, amit figyelembe kell venni.

    (Cél: kevesebb töltés, jobb hibatűrés)

    Köszi.

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1604 üzenetére

    Természetesen több egyéb szempont is akad, például: méret / fizikai kivitel, beépíthetőség, a lehetséges terhelőáram-tartomány (nagy áramok esetén a belső ellenállás).
    A legfontosabb viszont a tölthetőség. Mivel eltérő kémiákról van szó, és a töltési metódus is totál más NiMH és Li-ion esetén, az semmiképp sem járható, hogy pl. az eredetileg NiMH-s akkupakkot tartalmazó készülék saját tápegységével és / vagy beépített töltőáramkörével töltsük a Li-ion csomagot. Ha a célkészülék és az ahhoz tartozó akkupakk függetleníthető egymástól, akkor esetleg megoldható egy külső töltő használata - lehetőleg cellánkénti kezelés vagy balanszírozás - mellett. Ha ez nem megoldható, akkor felejtős, illetve kifejezetten veszélyes mutatvány is lehet, ha a Li-ionra cserélt pakkot valaki a NiMH-hoz való töltővel / tápegységgel próbálja meg feltölteni.

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1605 üzenetére

    A szóban forgó készülék tartalmaz beépített töltőt, de most is mezei 6x1,2 V cellák vannak benne sorba kötve és összezsugorozva. 2 pin csatlakozóval (Molex 5051-02) csatlakozik a nyákra. A legbonyolultabb ezt a csatit beszerezni lenne, mert nem túl elterjedt, és speciális krimpelő szerszám kell a szereléséhez.

    Természetesen a 2 db 18650 akku nem menne be a készülékházba, de ez lenne a legkisebb bajom. Tölteni pedig tudom, mert van Li-Ion töltőm (egy egész jó fejlett elektronikás).

    Tehát a fizikai és töltési szempontokat kiiktatva, van még bármi egyéb szempont, amit figyelembe kell venni? Vagy simán csak 7,2 V (ami amúgy teljesen feltöltve 8 V is lehet) aminek egyeznie kell?

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1606 üzenetére

    "A legbonyolultabb ezt a csatit beszerezni lenne, mert nem túl elterjedt, és speciális krimpelő szerszám kell a szereléséhez."
    Azért nézd csak meg pl. a Lomex 43-09-06 -os cikkszámát: [link], mert eléggé hasonlít a Molex 5051-ez. Ha erről van szó, akkor az egyáltalán nem egy ritka vagy drága csatlakozó (ház), a hozzávaló érintkező is beszerezhető ([link]) és nem kell különleges szerszám a szereléséhez, max. egy lapos fogó.
    "Vagy simán csak 7,2 V (ami amúgy teljesen feltöltve 8 V is lehet) [..]"
    A feszültségszintekkel nem lehet nagy probléma, a Li-ion pakk töltési végfeszültsége - vagyis frissen feltöltve - konkrétan 8,4V lehet, hat darab NiMH-é pedig a 9V-ot is közelítheti. A kisütési végfeszültség mindkét pakknál 5,5 ... 6V körüli.
    Marad kérdésként a terhelőáram (ha valamilyen szerszámgépbe kell), de Li-ionból is létezik nagyobb terhelhetőségű típus.

    [ Szerkesztve ]

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1607 üzenetére

    Köszi. Ezt a LomEx nevű helyet nem ismertem, de 1000 darabos készletet nem is szeretnék venni belőle :) Mindegy, ezt majd megoldom. :)

    Ha terhelőáram alatt az Amperre gondolsz, akkor annyit mondok hogy a készülék a saját töltőjével az 1600 mAh akkut 12-14 óra alatt tölti fel, és nagyjából 4-5 óra alatt meríti le a használat. Ez alapján mivel a töltőáram 0,2 Amper (a töltő specije szerint), kisülni viszont harmad idő alatt sül ki, úgy 0,6 Amper lehet (lehet rossz az agymenésem, ez esetben bocsi, korrigálást örömmel veszek).

    Én a legrosszabb akku amit láttam (és ilyeneket használok pl. zseblámpákban), 5 Amper legalább (Samsung INR 35E).

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1608 üzenetére

    Természetesen nem csak ezres kiszerelésben kapható és a Lomex-en kívül más is forgalmazza. A lényeg, hogy messze nem lehetetlen hozzájutni és megszerelni sem, ez saját tapasztalat.
    "Ez alapján mivel a töltőáram 0,2 Amper (a töltő specije szerint), kisülni viszont harmad idő alatt sül ki, úgy 0,6 Amper lehet"
    Ezt jóval egyszerűbben is ki lehet számítani, hiszen ismert a kapacitás és a kisütési idő is. Ha C = 1600 mAh és a használati idő t = 4..5 óra, akkor a terhelőáram: I = C / t = 320 .. 400 mA. A töltésnél van egy kis hiba, mivel ennyi töltési időt a kapacitás 1/10-ének megfelelő töltőárammal szoktak specifikálni, ezért vagy a valós töltőáram kisebb 0,2 ampernél (ez a valószínűbb), vagy a kapacitás nagyobb valamelyest 1600 mAh-nál. De valójában ennyi különbség nem oszt, nem szoroz, az a fő, hogy egyáltalán nem extrém a terhelőáram, vagyis bármelyik 'mezei' cellatípus megfelelhet neked.

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1609 üzenetére

    Hm ezek szerint teljesen normális dolog, hogy a töltési idő a háromszorosa a használati időnek? Nekem a legnagyobb problémám az ezzel a készülékkel, hogy folyamatosan töltenem kell. Szerintem ez nagyon rossz konstrukció így, élhetetlenné teszi az eszköz használatát. A mai modern akkutechnológiáknál az ember azt hinné, hogy minimum fordított a helyzet (mint pl. az autóknál - fél óra töltéssel elmész 200 kilométert).

    Az én töltőm amúgy 8 db 2000 mAh NiMH akkut feltölt 2-3 óra alatt. A te logikáddal (1/10 szabály) ez 10 óra kellene hogy legyen. Ezek szerint a gyorstöltők kinyírják a NiMH akkukat? Bár ez nem fix árammal tölt, hanem folyamatosan változik 200 mA és 1 A között a cellánkénti töltőáram, attól függően hogy milyen kondiban találja az akkut.

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1610 üzenetére

    "Hm ezek szerint teljesen normális dolog, hogy a töltési idő a háromszorosa a használati időnek?"
    Nem az. Egyszerűen túl alacsony töltőáramot feltételez a 12..14h-s töltési idő. Konkrétan C/10 körüli értéket, de te is ahhoz közelit említettél.
    "A mai modern akkutechnológiáknál az ember azt hinné, hogy minimum fordított a helyzet"
    De ez nem (csak) az akku függvénye, hanem elsősorban a töltőé. Ha az kevés árammal tölt, akkor lehet mögötte akármilyen cella / pakk, lassan fog feltöltődni.
    "A te logikáddal (1/10 szabály) ez 10 óra kellene hogy legyen."
    Lehet, hogy itt kissé félreértettél: nem arról van szó, hogy mindig C/10 árammal kellene tölteni (ráadásul a NiMH töltési vesztesége miatt nem csak 10, hanem 12..15 órán keresztül), hanem arról, hogy te írtál 12-14 órás töltést, amiből C/10 közeli töltőáram következik. Bár a 'normál' töltés valóban C/10 áramú, a mai NiMH mezőny simán elviseli annak a többszörösét is, erről írtam a #1601-ben. A 2-3 órás töltési idő nem számít extrémnek, csak gyorsított töltésnek C/2 .. C/3 töltőárammal.
    "Bár ez nem fix árammal tölt, hanem folyamatosan változik 200 mA és 1 A között a cellánkénti töltőáram, attól függően hogy milyen kondiban találja az akkut."
    Ez biztosan igaz? Mert NiMH-k esetén nem szokás játszani a fő töltés közben az árammal. Más kérdés, hogy vannak olyan töltők, amelyeknek az árama menüből vagy kapcsolóval módosítható, vagy épp a behelyezett cellák darabszámától függ. Menet közben viszont nem szokás változtatni, okkal: a gyorsított áramú NiMH-töltés végének a detektálása (a feszültséggörbe visszahajlása vagy ellaposodása) megköveteli az állandó áramú, másképp fogalmazva áramgenerátoros töltést. Ha fix feszültségű lekapcsolási ponttal dolgozik - ami eleve nem tökéletes módszer -, akkor is szerencsétlen dolog a töltőáramot baszkurálni a töltés közben. Olyan töltőnél, amely csak időlimitre állítja le a folyamatot és alacsony, C/10 körüli normál árammal dolgozik, még csak elmegy, hogy nem teljesen stabil a töltőáram. De a gyorsított vagy kifejezetten nagy áramú töltők azért meg szokták próbálni állandó árammal tölteni az akkukat.

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1611 üzenetére

    Akkor megvagyok nyugodva, hogy nem ez a normális (töltögetés közben néha lehet kicsit használni is). Ez az oka amúgy, hogy technológiát váltanék. Gondolom ez érthető. A külső töltővel kis beruházással mindig azonnal kéznél lehetne a készülék, nem kellene arra várnom hogy ő feltöltsön (és erre a csereakku sem megoldás, mert a lemerültet csak a készülékkel tudom tölteni, érted).

    Amúgy időközben a szóban forgó készülék tönkre is ment (a saját akkujával, hogy ne legyen félreérthető). Egyszer csak pukkant egyet, bűz és füst jött ki belőle. Most el lett küldve szervizbe (2,5 hónapos még csak, szóval garis). Én feltételezem, hogy hibás volt a készülék egy része (pl. a tápegység), mert a forgalmazó állítja, hogy egy töltéssel neki elmegy hetekig (persze én a kereskedőknek nem hiszem el minden szavát). És most úgy néz ki, hogy megadta magát. Bár állítólag 10 éve árul ilyen készülékeket, és ezzel a márkával még sosem volt probléma, szóval lehet én vagyok az első, ami jelen esetben nem túl kellemes (150 ezres készülékről beszélünk).

    A C/10 részt most már értem (az azért durva, hogy akár 50% töltési vesztesége is lehet egy ilyen akkunak)

    A töltő töltési áram ingadozásáról: NiMH akkunál nem figyeltem meg, de LiIon akkuval tuti folyamatosan változó értéket ad. Az áram függ attól hogy hány cellát töltök egyidőben, de 1A értéket minden slotban tud (azt hiszem 3A a max érték, amit két cellán tud produkálni egyidőben). Amúgy egy Xtar VC8 töltőről beszélünk, ha esetleg ismered. Ez a modell kiírja a töltési áramot, a pillanatnyi kapacitást is, képes teljesítményt mérni (nem vagyok benne biztos, hogy NiMH akkun is tudja-e), meg még van pár cuki funkciója (pl. méri az ohm értéket, és az alapján határozza meg ha jól értem az akku állapotát). A töltési áramot amúgy a menüből tudom állítani, de annál magasabb értéket, amit ő megad az adott konkrét akku cellára maximumként, nem enged beállítani. Tehát kisebb lehet, de több nem.

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1612 üzenetére

    "(az azért durva, hogy akár 50% töltési vesztesége is lehet egy ilyen akkunak)"
    Ezt a kémia hordozza magában, és csak a töltésmennyiségekre vonatkozik, azaz nem energetikai hatásfok. Li-ion és -polimer esetén közel 100% a töltési hatásfok, vagyis a bevitt töltésmennyiséget szinte teljes egészében visszakapjuk kisütéskor.
    Xtar VC8: adatlap szerint a töltőáram maximuma valóban a behelyezett cellák számától függ.
    "A töltő töltési áram ingadozásáról: NiMH akkunál nem figyeltem meg, de LiIon akkuval tuti folyamatosan változó értéket ad."
    Ez valószínűleg csak a töltési folyamat vége felé igaz Li-ion esetén, és épp a NiMH-tól teljesen eltérő töltési módszerből fakad: a cellán a töltési végfeszültséget (4,2 V-ot) elérve a töltés áramgenerátorosról (CC) feszültséggenerátoros (CV) módba kapcsol, és ezután a feszültséget tartja stabilan, miközben az áram folyamatosan csökken.

  • AxBattler

    félisten

    Üdv!
    A Panasonic Eneloop BQ-CC55 gyorstöltő vajon megegyezik az IKEA Kvarts töltőjével, ugyanúgy ahogy az Eneloop aksi a Ladda-val?

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • And

    veterán

    válasz AxBattler #1614 üzenetére

    Ránézésre ugyan hasonlóak, de a leírásukban említett töltési idők különbözőek: a Panasonic fele annyi idő alatt végez ugyanannyi darabszámú és méretű cella töltésével.
    (Egyébként annyira jellemző, hogy egyik töltő weboldala, de még a részletesebb leírásuk sem képesek tisztességesen megadni a töltőáramokat az összes behelyezett darabszám esetén, vagy megadnak ugyan valamit, csak más adatokkal ellentmondás van, vagy épp a töltési idővel összevetve nem jön ki a matek :(..)

  • AxBattler

    félisten

    válasz And #1615 üzenetére

    Igen, a hiányos leírások miatt kérdeztem, hátha van valakinek tapasztalata.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • HUNited

    senior tag

    válasz AxBattler #1614 üzenetére

    Lehet hülyeséget kérdezek, de az eneloop akku 1900 mAh, az Ikeás 2450. Hogy egyeznének meg?

  • AxBattler

    félisten

    válasz And #1615 üzenetére

    No, vettem egy IKEA Kvarts-ot, a manualjában ez van írva:
    DC1.5 V AA 330mA x4 / AAA 220mA x4

    Míg a Panasonic Eneloop BQ-CC55 gyorstöltő:
    DC1.5 V AA 550mA x4 / AAA 275mA x4

    Tehát van különbség, a Pana többet tud, kb. háromszoros áron; mindenki eldöntheti, hogy neki melyik kell. Én majd fél év használat után meglátom: ha nem leszek elégedett az olcsóbbal, akkor beruházok a Panára, ezt meg elpasszolom családon belül.

    (#1617) HUNited
    Eneloop-ból is LADDA-ból is létezik többféle kapacitású modell, viszont - állítólag - ugyanazon a gyártósoron készülnek, csak eltérő címkézéssel.

    [ Szerkesztve ]

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1617 üzenetére

    Alapjában a töltőkről volt szó, nem az akkukról, de ahogy AxBattler is említette, AA-méretben van a hagyományos eneloop (1900 mAh), az eneloop lite (950 mAh) és az eneloop pro vagy XX (2500 mAh). Ezen névleges kapacitásértékek az egyen generációk esetén minimális mértékben eltérnek, de már a Sanyo legelső AA-eneloopja is névleg 2 Ah-s volt.
    Azt többen is említették az elmúlt években, hogy az Ikea Ladda akkuja a valóságban átcímkézett eneloop, de erről ténylegesen meggyőződtem, miután nálam maradt egy ismerős Ladda akkupárja jó fél évre. Az egyszerűen megállapítható paraméterek: névleges kapacitás, az önkisülés sebessége és a belső ellenállás alapján valóban hozzák az eneloop pro szintjét.
    #1618: "No, vettem egy IKEA Kvarts-ot, a manualjában ez van írva"
    A pdf-ben elérhető manual-ok miatt írtam én is, hogy eltérnek a névleges töltési idők és áramok a két gyártmánynál. Viszont mind a kettő leírás csak egyfajta áramértéket említ AA-mérethez, ugyanakkor az 1-2 darabhoz képest kétszer annyi töltés időt 3-4 darabhoz, ami fele áramértékre utal. A Panasonic még jobban megkavarja a dolgot, mert a weblapja 4x 550mA-t ír, a pdf-je meg összes maximum kimeneti áramot említ (AA: 3,2 A), de legfeljebb az utóbbival jön ki 2 órás töltési idő 1-2 darab 2500 mAh körüli AA-cellára, mivel ahhoz legalább 1300 mA-es cellánkénti töltőáram lenne szükséges..

  • AxBattler

    félisten

    válasz And #1619 üzenetére

    Na ja, az sem mindegy, milyen kapacitású aksit teszel bele, nem ugyanannyi idő feltölteni egy 900mAh-ost, meg egy 2.500mAh-ost.

    Mindegy, el van ez cseszve, nem izgatom magam! :D Ha nem leszek vele megelégedve a használati szokásaimhoz mérten, akkor majd veszek egy erősebb töltőt.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1619 üzenetére

    Nekem GP Recyko Pro akkujaim vannak (2 Ah). Ez van olyan jó mint az Ikeás Ladda 2450 mAh-s akku? (kapacitást nem nézve)

    Elvileg ezeket 1500 ciklusra tervezték, de az Eneloop oldalán az 1,9 Ah változatnál a számomra hihetetlen 2100 ciklus szerepel (bár ez nem PRO változat, mert az 2,5 Ah kapacitást és 500 ciklust ígér). Mondjuk ha jól értem, akkor az Ikea-s akku az Eneloop PRO testvére, tehát csak 500 ciklusos.

  • AxBattler

    félisten

    válasz HUNited #1621 üzenetére

    Lövésem sincs, ennyire nem vagyok benne a témában.

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1621 üzenetére

    "Ez van olyan jó mint az Ikeás Ladda 2450 mAh-s akku?"
    Erre csak az tudna tökéletes választ adni, aki már mindkettőt próbálta. Az elérhető adatai impresszívek, adatlap (letölthető pl. innen: [link]) szerint a belső ellenállása igen alacsony, 1*C árammal hivatalosan tölthető és 0,1*C folyamatos túltöltést szinte akármeddig elvisel. Az önkisülése és a kapacitása alapján a natúr eneloop-hoz hasonlítható inkább.
    Az elérhető ciklusszámot meg szvsz. sokszor jóval nagyobb jelentőségűnek tartják, mint kellene. Elvégre heti rendszerességgel töltve az akkut 500 ciklus nagyjából 10 éves élettartamot eredményez. Szerintem a tulajdonosok többségénél nem ez fogja jelenteni a használhatósági korlátot.

  • HUNited

    senior tag

    válasz And #1623 üzenetére

    Akkor viszont nem értem hogy mitől Pro egy akku, ha nem a töltési ciklus szám miatt.
    Az 1*C-vel tölthető az ugye jelen esetben 2Ah töltést jelent, azaz akár egy óra alatt feltölthető teljesítményvesztés nélkül?
    A belső ellenállása vadiúj, még sosem töltött (gyári előtöltött) akkuknak nagy szórást mutat, 25 és 46 mohm között. Bár gondolom nem ártana őket aktiválni. Vagy ez nem segítene ezen a nagy szóráson?

  • And

    veterán

    válasz HUNited #1624 üzenetére

    "Akkor viszont nem értem hogy mitől Pro egy akku, ha nem a töltési ciklus szám miatt."
    Nem tudom, de miért ne lehetne például a kapacitása miatt? A megadott ciklusszám amúgy is eléggé szintetikus körülmények között lehetne csak igaz, adott kapacitásvesztéssel párosul, a gyakorlatban igen nehezen ellenőrizhető, mert folyamatos teszteléssel is hónapokig tartana meghatározni. De ismét: ennek a gyakorlatban a júzerek > 90 + sok százaléka esetén nincs jelentősége, mert nem fog megélni annyi ciklust a teljes használati ideje alatt.
    "A belső ellenállása vadiúj, még sosem töltött [..] akkuknak nagy szórást mutat"
    A valóságban igen valószínű, hogy nem szórnak annyira az értékek azonos tulajdonságú akkucsomagon belül. A belső ellenállás "mérésére" képes töltők eleve nagy szórással mérik akár ugyanazt a cellát, egymás után többször tesztelve. Eddig Liitokala-t láttam, te Xtar-t említettél, hát lehet, hogy az se képes legalább stabil eredmény adni. Mellesleg a 40 mΩ elég jó értéknek számít, tipikus LSD-hez tartozó nagyságrend.

  • draco31

    veterán

    Hello!
    Létezik az, hogy ez kinyúlik 1 év alatt úgy, hogy talán 5x volt töltve? Xbox kontrollerben vannak használva, az ha azt mondja lemerült, akkor mennek az Opus BT-C3100-ásba, aztán pihennek, amíg a másik kettő le nem merül. Átlag heti 1 óra játékot mondanék, mert van olyan, hogy egyik nap 4-5 órát megy, aztán 2 hétig be sincs kapcsolva. Szóval nagyon terhelve nincsenek.
    Most beraktam a 2db lemerültet a töltőbe, és az egyiket nem érzékeli. Rámértem, és 0.08V.

    ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

  • And

    veterán

    válasz draco31 #1626 üzenetére

    Csak úgy, mindenféle káros behatás nélkül, biztosan nem megy tönkre ilyen hamar (nem reprezentatív, de nekem még első generációs eneloop-jaim vannak és semmi bajuk). Az utolsó mondatodban említett nyugalmi feszültség elég árulkodó: nem lehet, hogy mélykisülésbe viszi a kontroller az akkukat? Erről persze csak normális induló állapotú cellákat merítve és a kontrollerből kivéve lehetne méréssel meggyőződni.

  • draco31

    veterán

    válasz And #1627 üzenetére

    Így még nem mértem meg, hogy ha lemerülést jelez a kontroller, akkor mennyi a cella feszültség. Illetve azt sem néztem meg, hogy mennyin állt, amelyik párban volt vele. De az vígan töltődik még most is. Benne van ez a hibás is, de nem tud mit kezdeni vele a töltő.
    Vagyis nem, mert most nézem, 4 óra 5 percet töltött, 1905mah ment bele, 1,47V lett a vége.

    ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

  • partymaci

    aktív tag

    Üdv!
    Olyan kérdésem lenne hogy nemrég vettem egy Eneloop töltőt akkukkal, fekete gyors töltő csak ledek jelzik a töltöttség állapotát, tölt is gyorsan de vannak régebbi Eneloop fehér akkuk is viszont azokból nem mindegyiket tölti. Azt a hibakódot villogja pirosan h nem tölthető akku. Régebbi energizer töltő töltötte őket szépen csak az lassú volt és tönkrement.

    Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

  • And

    veterán

    válasz partymaci #1629 üzenetére

    (Igen, és mi is a kérdés :U ?) Érdemes lenne rámérni azokra a cellákra, amelyek hibakódot eredményeznek. Lehetséges, hogy túlságosan alacsony a kapocsfeszültségük, azaz mélyen ki vannak sütve, a töltő ezért utasítja vissza a töltésüket. Ez többféle közkedvelt intelligens töltőnél is előfordul, ilyen esetben egy 'buta' töltővel rövid ideig töltve az akkukat azok feszültsége olyan szintre emelhető, amelynél már a finnyásabb töltő sem ad hibát. Másik lehetőség, hogy nagyon megnövekedett a belső ellenállásuk, ezért nézi elemnek a töltő az adott példányokat. Az első mindenesetre valószínűbb, és ha túl sokáig voltak mélyen kisütött állapotban, akkor lehet, hogy már nem is hozhatók normális állapotba, vagyis egy nagyobb terhelőáramot igénylő fogyasztó már nem fogja szeretni azokat.

  • partymaci

    aktív tag

    válasz And #1630 üzenetére

    Igen, bár a kérdőjelet lehagytam, de a kérdés erre vonatkozott volna, csak mobilról voltam, de ilyesmire gondoltam én is, viszont akkor kellene szereznem egy lassú töltőt , ájj de egyszerű. :DDD

    Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!

  • draco31

    veterán

    válasz And #1627 üzenetére

    Most volt lemerülés újra, egyik 1,09 másik 1,12V a töltő szerint.

    ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

  • And

    veterán

    válasz draco31 #1632 üzenetére

    Most lenne érdemes kisütéssel maradéktöltést mérni mindkét cellán.

  • Üdv all!

    Van pár infra hőmérőm és a szomszédba is kellene egy, sok mérésre. Azt találtam ki hogy picsába az eldobható elemekkel, veszek bele akkut, 9Voltosat. Na most kísérlet gyanánt az egyiket használom is egy régi 9V NiMH akkuval és tök jól működik, amíg nem adom rá a célzólézert. Ugyan mér így is de nagyon beesik a feszültsége ilyen 4-5V közzé és halványodik a kijelző. Lézer nélkül én ugyan pontos vagyok de nem biztos hogy a szomszéd is pontos lesz.

    Ha jól értelmezem a NiMH cellák egyenként 1.2Voltot tudnak, a webshopban 8.4Voltot írnak a NiMH akkura, ami 7cellás lenne ezek szerint? Vagy ezt a feszültséget úgy kell értelmezni mint a Li-ion akku 3.7V feszültségét, ami feltöltve máris 4.2V lesz? Ez alapján a 9V NiMH akku 9.6volton van feltöltve?

    Van egyébként Li-ion 9V is, de azokról tudom hogy 4.2V a cellafeszültség, tehát 9V elemet kettő cellából csak 8.4V feszültséggel raknak ki, de ez kb. olyan mint 1.2V ceruzaakku az 1.5V elem helyett. Mire lehet számítani egy teljesen új NiMH akkunál, az is be fog esni mint most a 10éves?

    [ Szerkesztve ]

    IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

  • plömplöm

    őstag

    két féle "9V"-os akku létezik, 7 és 8 cellás, az előbbinek a névleges feszültsége 8,4V, az utóbbié 9,6V ugyebár. ezt a feszültséget úgy kell értelmezni, hogy amíg a feltöltött állapotából a lemerült állapotáig eljut, ennek a feszültségnek a magasságában lesz leginkább, és az átlag is ide jön ki.

    "Ez alapján a 9V NiMH akku 9.6volton van feltöltve", ilyen nimh akksinál nincs (sincs). akkor van feltöltve, amikor a kapocsfesz adott áramnál nem nő tovább adott ideig; vagy a kapocsfesz már csökken; és a hőmérsékletét is figyelembe kell venni; és olyan is van, hogy adott áramot adott ideig rákapcsolok és a végén azt mondom, hogy ebbe több már nem férhet, azaz fel van töltve :)

    azért esik be a feszültség, ha vadiúj az akku és rendesen fel van töltve, mert nagy a terhelés. egy alkáli elem jobban bírhatja az adott terhelést, de csak egyszer. valamit valamiért.

    a liion energiasűrűsége nagyobb, adott méretben többet "tud". de két liion cella kevés lesz ide, három meg már sok. kettővel ki lehet próbálni a dolgot, hárommal picit kockázatosnak érzem.

    "Mire lehet számítani egy teljesen új NiMH akkunál, az is be fog esni mint most a 10éves?"
    nem, egy szép új alacsony önkisülésű akku, aminek kicsi a belső ellenállása, jobban fogja bírni, ez biztos. kérdés, hogy ez a "jobban" elég-e.

    All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

  • válasz plömplöm #1635 üzenetére

    Értem köszönöm!

    Majd beossza magának, mert én lézer nélkül is tök jól boldogulok, sőt azóta teljesen feltöltött akkuval nincs már alacsony akku jelzés se méréskor. Lézerrel ugyan van, de érzésre 6-7V-ra esik, ezt nem mértem már. Lézer nélkül, de világító kijelzővel 8.5V-ra esik és ez korrekt.

    Radiátorcsövet mér majd egyébként, lefestem feketére azt a szakaszt ahol mérni kell és ha áthúz felette a max érték is pont jó, ahhoz meg nem kell lézer.

    Ő mint akkutöltő megfelel tölteni?

    [ Szerkesztve ]

    IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

  • plömplöm

    őstag

    válasz SchumiBácsi #1636 üzenetére

    jó lehet, igen. mondjuk a leírása elé vad, "Alkalmas akkutípusok NiMH, NiCd, lítiumion", de az akku típusának kiválasztására nem látok lehetőséget, és liion-nál arra várni, hogy majd -dU lesz, nem kicsit bátor :) . és maga a conrad is árul ilyet, szóval viszonylag könnyen be is szerezhető. egyébként ugyanúgy a conradtól 1-1db 7 és 8 cellás 9V-os nimh akku, ez a teljes találati lista. utóbbinál nagyobb lesz a kapocsfeszültség, de alacsonyabb a kapacitás, a +1db cella tokozása miatt kevesebb a töltéstárolásra felhasználható hely.

    All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

  • válasz plömplöm #1637 üzenetére

    Ezzel NiMH akkut fogok csak tölteni. LiIon akkuból van egy határ és töltőből is akad, csak az ugye 9voltot nem nagyon tud :D

    Akkunál ahogy látom a "melyik kezembe harapjak" eset van, mert ha 7cellás akkor több kapacitás viszont alacsonyabb feszültség adott esetben, 8cellás nagyobb feszültség de kevesebb kapacitás. Egyébként kb. azokat néztem én is amiket mutattál.

    Sztem megveszem őket és majd kialakul. Elején úgy is ott a gyári elem, az lézer nélkül csak kijelzőfénnyel fél év futásidő minimum ha naponta is mérnek vele. A gond a többivel van amit egyébként venni lehet mert azok nem bírják úgy. Szóval lesz vagy fél év mire ennek jelentősége lesz, addig meg kiderül van e értelme tölthetőssel megoldani. Az akku nálam jó mikrofonba is, úgyhogy nem érvágás ha mégse jó az infrának.

    A töltő lehet mumus mert ugyan van kettő is de elkezdték nem kijelezni a státuszt, ami csak egy ki/be állapotjelző led ráadásul. Közben tölt ugyan, de ki tudja hogy. Ez legalább feszültséget is ír, így multiméter se kell méregetni.

    Köszönöm a tanácsokat!

    IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

  • user112

    senior tag

    Sziasztok!
    Vettem 4 NiCd Sc, (1.2V,, 2.2Ah) akkut
    Gondoltam megmérem a kapacitásukat (Lii500). Kettőnél el sem indult a mérő. Ettől ezek még jók lehetnek? 1.36V-ot mutat.
    Amelyikkel végzett, 2.06Ah-t mért

  • zolikaDB

    veterán

    Sziasztok!
    A Lidl-s akku parkomat cserelnem:
    - kellene 2db AA vakuba
    - 4-6db AA egyebekbe, jatekok, taviranyito, LED-es hangulatvilagitas
    - 6-8db AAA szinten taviranyitoba

    Sajnos Ladda nincs jelenleg, nem tudom, mikor lesz, Eneloop-ot jo aron nem talalok.
    Zold es fekete GP Recyko ajanlott?
    Vagy valami mas?
    :R

  • mzso

    veterán

    válasz zolikaDB #1640 üzenetére

    Pont a Laddá-t néztem én is.

    Ez szokott lenni webshopban, vagy ez egy olyan dolog, hogy direkt nincs, hogy menjen a paraszt az áruházba?

    Elég abszurd, hogy online nincs egy darab sem az egyik áruházban meg közel 1000 darab van feltűntetve... :W

    Elég irritáló, mert már egy ideje akartam Ladda-t venni, és most ki néztem mást is az Ikeából, így még meg is érné szállítással erre ez meg nincs...

  • mzso

    veterán

    Marha zseniális, hogy online meg Budaörsön egy DB sincsen. Az Örs Vezér terén meg 800 áll halmokban...

    Nehogy véletlenül balanszba hozzák a készleteket, vagy ne agy isten másik áruház készletéből is szállítsanak online mint a Soroksári...

    [ Szerkesztve ]

  • KisBundi

    őstag

    Sziasztok! Tudnátok töltőt ajánlani AA és AAA LADDA akkuk töltéséhez? Ledes mozgásérzékelős lámpákhoz használom őket főleg. Lényeg, hogy tudjon kisütni is. Ha van jó töltő Alin, akkor onnan is jó. Köszönöm! :)

  • tomcsi23

    veterán

    válasz mzso #1642 üzenetére

    Úgy tűnik, AA méretben érkezett készlet.

    KisBundi: Opus BT-C700-as töltőt mondanám, de mintha kezdene eltűnni a készlet, illetve elég magas lett a szállítási költség. :F

    ...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

  • Sztyepadzso

    őstag

    Sziasztok,

    A következő kérdésem lenne:
    Adott egy tenyér méretű távirányítós autó, 2×AA elmmel működik, én itt kettő Varta 2100mAh NiMHbakkumulátort használok.
    A kocsin van egy kapcsoló amit jellemzően nem kapcsolok ki, a gyerekek akkor játszanak vale, amikor akarnak. Milyen fogyasztása van magában, anélkül hogy mozogna?

    Ugyanis azt tapasztalom, hogy olyan szintre lemeríti az akkut, éjszaka, jellemzően (és a kocsin nem tapasztalatom, hogy lassabban menne), hogy a töltője(Varta,57677 v2) amihez adták az akkut, nem képes elindítani a töltést(van ilyen bazári kijelző rajta onnan látom), csak akkor, ha előtte egy negyed órát egy fullos akku mellett keverve töltöm. Minden új, és ezt történik az Aldis Active Energy Plus 2500mAh NiMH akkuval is.

    A merülés és a nem tölthetőség normális?

    Köszi

  • And

    veterán

    válasz Sztyepadzso #1646 üzenetére

    "Milyen fogyasztása van magában, anélkül hogy mozogna?"
    A vevője olyankor nyilván folyamatos készenlétben van, ami ha nem is jelentős áramterhelés, azért napok-hetek alatt csak leszívja az akkukat. A pontos áramértéket ki lehet ill. célszerű is volna mérni egy multiméterrel, de pl. csupán 6 mA-es állandó terhelés egy hét alatt már 1 Ah kisütött töltésmennyiséget jelent. Vagyis ez egyáltalán nem tekinthető szokatlannak vagy problémásnak, hanem az állandóan bekapcsolt állapot kellemetlen velejárója.
    Ha a fogyasztó nem kapcsolja le magát, és kellően alacsony tápfeszültségszintig működőképes, akkor az is normális, hogy mélykisütésbe viszi az akkukat, és ilyenkor egyes automata töltők bizony visszautasíthatják a töltési folyamat indítását.
    Vagyis semmiképp nem egészséges dolog az akkuk szempontjából az állandó terhelés, mert ha mélykisütéssel párosul, képes károsítani azokat.

  • Sztyepadzso

    őstag

    válasz And #1647 üzenetére

    Köszi a részletes leírást, akkor kikapcsolva tartom. :R

    Még valami eszembe jutott:
    A gyerekek kacatjai között (amik most nekik játékok, de egyébként bringalámpa, illetve ilyen színváltó ledes villanykörte távirányítója[amit szívből ajánlok minden nem epilepsziás gyerek szülőjének] - azaz ha túlélik a gyerekkoruk kiképzését, akkor maradnak használatban) több is használ CR2032/2025/2016 típusokat, én itt egyszerű, nem tölthető elemeket használok.
    Van-e vagy egyáltalán van-e létjogosultsága ebben a méretben, illetve megéri-e valamilyen tölthető elemet venni, és van-e lehetőség ezeket egyenként tölteni, akár nem ilyen falba dugható készülékkel, hanem ilyen mágneses, "pólusokra tapadóval"? Láttam valami hasonlót, de ott nem voltak a listában ilyen típusok, csak különböző hengeres, AAA-hoz hasonló arányúak.

    :F

  • Directors

    senior tag

    Sziasztok!

    Karácsonyhoz közeledve mindég van itthon vagy 4-5 led fényfüzérünk. Ebből kettő kint van az udvaron.
    Arra gondoltam hogy a sok elemet inkább lecserélném AA aksikra.
    Ez szerintetek mennyire lehet járható út élettartam szempontjából ?
    Illetve milyen jó ár érték arányú aksit és töltőt tudnátok erre a célra ajánlani IKEA LADDA aksin kívül ?
    Töltőből haza forrásból és külföldről beszerezhető is érdekelne. Hátha találok olyan eladót aki garantálni tudja hogy EU-n belülről küld és akkor 1-2 héten belül az is meglenne.

    A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

  • zolikaDB

    veterán

    válasz Directors #1649 üzenetére

    Annyit nem er.
    A LADDA a legjobb ar/ertek aranyu. Mert Eneloop.
    Jo arban ami van, az talan a GP Recyko, ahogy en olvasgattam. Pl ebbol a Pro verzio: [link]

Új hozzászólás Aktív témák