Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz Petykemano #13 üzenetére

Próbálok segíteni egyszerűbb válaszokkal mert szerintem elég egyértelmű mire gondolsz és némileg értetlenkedésnek vélem az eddig kapott válaszaid. :)

Magas órajel szerverben:
    - Aki írta, hogy kell(het) az egyszálas teljesítmény is szvsz látszik a hsz-ből is, hogy inkább nem szerverre gondol. Aki azt írta, hogy ott is számíthat: nyilván, de milyen arányban? Szervert azért klassszikusan nem erre építenek. Különben semmire sem mennének a sok maggal. Önmagából adódik, hogy sokkal fontosabb a párhuzamos munkavégzés, azon belül is nagy arányban a párhuzamosítható feladatok. A maradék meg lehet esetleg nem párhuzamosítható feladatból sok, tök függetlenül egymás mellett sok magon.
    Egyszálasban 10-20, jó esetben kicsit több előrelépésről beszélünk, magszámban meg 16-tól felfelé 128-ig és többutas rendszerekig bármiről. Kicsit más a szorzószám ahhoz, hogy ne ez legyen a fókusz 99%-ban. :U De szerintem ezt már túl is magyaráztam.
    - TDP vs magszám. Az ránézésre látszik, hogy szerver cpu-k sok maggal terhelve nemhogy az 5GHz közelében nincsenek, de inkább a 2-2.5-3GHz tartományban mennek sweet spotként. Megint egyszerű kérdés adódik: ha terhelve fut legtöbbször akkor mennyire tud releváns lenni a magas órajel: semennyire kb. Ha meg "üresen" fut a szerver... talán folytatni sincs értelme...

Chiplet: mindenhol jó ahol hasznos.
    - Nyilván. És hol a leghasznosabb? Ahol 2-8 magot vagy ahol 64-128-at kell összelapátolni egy cpu-ba?
    - Mennyi profitot hoz a desktop, noti piac és mekkora a szerver piac? Mekkora az árrés a szerver cpu-kon a consumerhez képest?
    Tehát akkor hol nyernek a chiplettel nagyobbat ránézésre is?

Egyetlen érdemi válasz az lehetne elvi síkon, hogy a chiplet valahol azt is jelenti, hogy mindkét piacot egyszerre tudják lefedni vele, 1 fejlesztéssel. A 2-8 magot és a 128-at is. Ez még releváns, de szerintem ezt is elnyomja az az előny, hogy sok cpu magot (vagy akár mást) chipletekből raknak össze szerver oldalon.

Új hozzászólás Aktív témák