- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen széket vegyek?
- SSD kibeszélő
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz Petykemano #13 üzenetére
Próbálok segíteni egyszerűbb válaszokkal mert szerintem elég egyértelmű mire gondolsz és némileg értetlenkedésnek vélem az eddig kapott válaszaid.
Magas órajel szerverben:
- Aki írta, hogy kell(het) az egyszálas teljesítmény is szvsz látszik a hsz-ből is, hogy inkább nem szerverre gondol. Aki azt írta, hogy ott is számíthat: nyilván, de milyen arányban? Szervert azért klassszikusan nem erre építenek. Különben semmire sem mennének a sok maggal. Önmagából adódik, hogy sokkal fontosabb a párhuzamos munkavégzés, azon belül is nagy arányban a párhuzamosítható feladatok. A maradék meg lehet esetleg nem párhuzamosítható feladatból sok, tök függetlenül egymás mellett sok magon.
Egyszálasban 10-20, jó esetben kicsit több előrelépésről beszélünk, magszámban meg 16-tól felfelé 128-ig és többutas rendszerekig bármiről. Kicsit más a szorzószám ahhoz, hogy ne ez legyen a fókusz 99%-ban. De szerintem ezt már túl is magyaráztam.
- TDP vs magszám. Az ránézésre látszik, hogy szerver cpu-k sok maggal terhelve nemhogy az 5GHz közelében nincsenek, de inkább a 2-2.5-3GHz tartományban mennek sweet spotként. Megint egyszerű kérdés adódik: ha terhelve fut legtöbbször akkor mennyire tud releváns lenni a magas órajel: semennyire kb. Ha meg "üresen" fut a szerver... talán folytatni sincs értelme...Chiplet: mindenhol jó ahol hasznos.
- Nyilván. És hol a leghasznosabb? Ahol 2-8 magot vagy ahol 64-128-at kell összelapátolni egy cpu-ba?
- Mennyi profitot hoz a desktop, noti piac és mekkora a szerver piac? Mekkora az árrés a szerver cpu-kon a consumerhez képest?
Tehát akkor hol nyernek a chiplettel nagyobbat ránézésre is?Egyetlen érdemi válasz az lehetne elvi síkon, hogy a chiplet valahol azt is jelenti, hogy mindkét piacot egyszerre tudják lefedni vele, 1 fejlesztéssel. A 2-8 magot és a 128-at is. Ez még releváns, de szerintem ezt is elnyomja az az előny, hogy sok cpu magot (vagy akár mást) chipletekből raknak össze szerver oldalon.
Új hozzászólás Aktív témák
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Szólánc.
- Horgász topik
- Drón topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- További aktív témák...
- AMD A10-7800 4-Core 3.5GHz FM2+ Processzor
- Intel Core i5-10600KF Processzor
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig utána 2028.03.20-ig Intelhez-eladva epicpwnz
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- INGYEN FoxPost! Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 12 hó magyar bolti garival! -