Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• gmanus

csendes tag

válasz Jhonny85 #24 üzenetére

Először is RAID5, 1,10 stb-hez. (kivéve a RAID 0)
    Sok évi tapasztalattal a hátam mögött, azt mondom nagy hiszti az egész.
    Nagyon költséges és felesleges otthoni vagy olyan környezetben, ahol leginkább reprodukálható adatokat tárolnak nagy mennyiségében.
    Sok Fájl szervert raktam össze és üzemeltetek folyamatosan, de adatvesztés még egyetlen egyszer sem volt.
    Természetesen nem zárható ki a HDD adat vesztés, de kevesebb az esélye, mint annak, hogy a következő pillanatban rád szakad a tető.
    Ugyanis a már régóta rendelkeznek a HDD-k SMART támogatással.
    Ha valaki rendesen be konfigolja a rendszerét, akkor adott esetben-levélben tájékoztatja rendszergazdát, hogy „szakikám figyusz baj lesz!” és akkor a szakinak még mindig van ezer lehetősége, hogy megelőzze az adat vesztést.
    Otthoni adat szervernek (fájl szervernek), de egyszerűen nevezzük NAS-nak, szóval FreeNas-t javaslok és ha már RAID-elni szeretnél, akkor RAID 0-t. (Nem kell tőle félni!)
    Egy javasolt konfig: (Most készítettem 7 darabot belöle)
    - ASROCK A330GC mini ITX alaplap ár: 14.960 Ft
    - SAMSUNG 3,5” 1TB ecoGreen ár: 12.000 Ft
    - Kingmax 1GB/800MHZ ár: 2.170 Ft
    - Codegenház MX-31-A2 táppal ár: 7.990 Ft (mondjuk a tápja nagyon gagyi) én kicseréltem!
    - pendrive 1 GB ár:2.500 Ft (erre ment fel a FreeNas)
    mindösszesen: 39.620 + ÁFA
    (Ehhez hasonló konfigot 250.000 Ft-ér mérik, készen.)
    Amikor feltelepítetted a FreeNAS-t bekonfigoltad, utána mentsd el a beállításokat biztos helyre.
    (Mert ha megadja magát az OS akkor újra telepíted és betöltöd az elmentett konfig fájlt és az élet megy tovább.)

Új hozzászólás Aktív témák