-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#46372352 #36087 üzenetére
Hogy? Jelenleg nincs más csak szaldó elszámolás :) éves elszámolást bárki kérhet.... 0ra is bárki állíthatja a havi átalányt (de ha 0ra nem 50re biztos ;) )...
Bruttó elszámolás egyelőre a pályázatokat rendszereknek lett csak belengetve de még ott sincs...
Szóval ne állíts valótlanságot... vagy linkeld be, hogy hol van ez leírva...
-
válasz
leslieke #36090 üzenetére
Jelentősen nem, de ha feleannyival növeli egy ingatlan értékét, mint a napelem bekerülési költsége akkor ha megtérülést számolunk ennek az ideje is fele annyi lesz.
Esélyes, hogy ez az egész bejelentés annak szólt, hogy az állami pályázatos napelemekre nincs pénz (EU-s pénzből akarták alapból) és vmi indokot kellett találni. Csak a fürdővízzel a gyerek is ment, lehet azért nem sikerült még 1 hét alatt ez leírni.
(#36092) senki68 Én nem vagyok leragadva, én is azt gondolom, hogyha nem lesz nagyon elbaszott a bruttó akkor az is meg fogja érni, csak kevésbé, mint a szaldó.
-
-
asdf_
veterán
válasz
leslieke #36090 üzenetére
Egyébként van egy olyan érzésem, hogy ez a bejelentés inkább a 100%-os pályázati résztvevők elriasztására szólt. Most olvastam, hogy 60-70%-ban mondják vissza, azaz ezeket már ki sem
kell majd fizetnie az államnak.Aki úgy, hogy megnyerte, ennek biztos tudatában, ám annak telejes ismerete nélkül, hogy ténylegesen mit jelentett be a Gulyás Gergely múlt héten, valamint annak ismeretében, hogy ha ma bead egy HMKE igényt, talán (talán) januárra választ kap rá visszamondja, az szerintem szimplán hülye. Hogy amiatt mondja vissza, hogy nem tudja kifizetni az áremelkedés költségeit, mivel elvileg alacsonykeresetűek voltak a pályázat célzottjai (különösen komplexnél nagy szám ez) az teljesen más történet.
-
senki68
senior tag
válasz
GalaHU #36079 üzenetére
Rosszul számolsz.
Jelenleg rezsicsökkentett áron kapsz 2523kWh villamos energiát. Ez jelenéeg 38 Ft - Tokkal vonóval.
Ebből az áramdíj nettó 5 Ft.
Viszont 2523 kWh felett 70 Ft-ért kapsz 1 kWh energiát, amiből a rendszerhasználat ugyanannyi mint a 38 Ft-osból. tehát nem 66 Ft, csak 24,40 +Áfa Az kb 30 Ft.Na most a napelemem általi túltermelést is sávosan veszik át. /legalábis eddig így tették/.
Ha neked túltermelésed van, /szaldoban/ akkor te nem veszel 70Ft-os áramot, tehát neked nincs 66 Ft rendszerhasználati díj.
Viszont ha 2523 kWh felett termelsz be, az e feletti rész már 31 Ft-al lesz kifizetve.
De mivel az ország 99%-a akkora napelemet tervezett mint az éves fogyasztása, így nincs éves szinten ennyi túltermelése.
Ezért ragadt meg az agyában az 5 Ft. -
senki68
senior tag
válasz
kemcso #36076 üzenetére
Ha nem lesz szaldo, akkor lesz bruttó. És banna is megéri, ha olyan a bruttó.
Az a baj, hogy le vagytok még mindig ragava a rezsicsökkentett és lakossági piaci árhoz.
A lakossági piaci ár, érvényes 2022. 12.31-ig. 2023.01.01-től új ár lesz. És nem úgy áll a politikai helyzet, hogy csökkenni fog. A napelemet meg min. 20 évre tervezed. -
senki68
senior tag
válasz
sakal83 #36074 üzenetére
Van. Kötök.
Jelenleg 3 új telepítésem van.
Folyamatban.Ezek nincsenek elkaszálva, nem most lett beadva.
Ha megjön az MGT utána szaldos szerződés lesz.Mai jelen állapot szerint.
Persze kérdés mi lesz a közlönyben.
Alapból nem teszek olyan házra napelemet amit fél éven belül eladok. Ha teszek akkor csak akkor, ha utánajártam, hogy azon a környéken mennyit dob az áron, és csak akkor ha legalább a beruházás + 50% növeli az értéket.
A mi környékünkön sem hiszem, hogy jobban el tudnám adni, viszont biztos vannak olyan helyek az országban ahol jelentős értéknövelő.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
sakal83 #36074 üzenetére
Nekem már van napelem, több is, és van szaldó is hozza.
100 milliós ingatlan értéket semmikor semmilyen körülmények között nem növeli jelentősen egy 4kw-os rendszer, valószínűleg a fogyasztást sem fedezné.
Egyébként van egy olyan érzésem, hogy ez a bejelentés inkább a 100%-os pályázati résztvevők elriasztására szólt. Most olvastam, hogy 60-70%-ban mondják vissza, azaz ezeket már ki sem
kell majd fizetnie az államnak. 1 hete nem sikerült kiadni a Közlönyben, hogy mire gondoltak pontosan. -
cdl
senior tag
válasz
GalaHU #36081 üzenetére
Ötleteljek?
Jövő héttől bruttó lesz. A mai áram árát mind kifizetik, ha betermeled. Ez 5 forint lesz.
A lakossági napelemeknél ezután 100 év megtérüléssel lehet majd számolni.
2025-re kb 2 paksi bloknyi + áramra lesz szüksége az iparnak.
Ezért az EU-s pénzt napelem parkok támogatására fordítjuk.
A parkok tulajdonosai természetesen a megbízható válalkozók lesznek, nekik megy az EU-s támogatás nagy része.
Zöld beruházás, támogatásra érdemes?
Természetesen. Ebbe az EU sem köthet bele.
Elképzelhető forgatókönyvnek gondolom. -
Nedden12
csendes tag
válasz
GalaHU #36081 üzenetére
Igen jöhetnek pénzek zöld beruházásra. Az, hogy mi a zöld az egy érdekes probléma. Az EU-ban nagy vita volt, hogy az atomenergia legyen zöld. Francia nyomásra engedtek is. Tehát nem csodálkoznék ha Paksra is menne mémi pénz. Ugye az Orosz szankciók miatt a paksi hitel is bajba kerülhet. Mi a francból építünk atomerőművet? Erre Mészáros pénze se elég.
-
sakal83
addikt
-
-
Nedden12
csendes tag
A szaldó elszámolás az Unióban egy magyar sajátosság volt. Ez mindenképpen megszűnt volna 2024-től. Csakhogy kiürült az államkassza. Élet-halál kérdése az EU pénzek megszerzése. Ezért most Magyarország mindent elkövet, hogy alkalmazkodjon minden európai direktívához! Most muszály! Így én nem fogadnék arra, hogy akinek a múltban volt szaldós elszámolása annak az a jövőben is megmarad. Viszont a támogatások nagy részének zöld beruházásokra kell mennie. Így lesz valami változás az biztos. Jelenleg nem szabad elkapkodni főleg ha van más mód is a rezsi csökkentésére.
-
kchris78
veterán
válasz
Andras6800 #36060 üzenetére
ezért kellene az államnak támogatni mert piaci áron számolva a gázt neki megéri... oké hogy azt te nem érzékeled de piaci MJ áron számolva azért nem 200 év a megtérülés..
-
válasz
sakal83 #36072 üzenetére
De, jelenleg szaldó van, semmi más. Múlt csütörtökön böfögtek vmit, de amíg nem jelenik meg a közlönyben addig más nincs, az élet megy tovább. Itt is volt olyan kollága, aki a héten kapta meg az MGT-t, valszeg szerződéseket is köt az EON ugyanúgy.
(#36071) senki68 egy "lehet" kimaradt a mondatból, így gondoltam: "új beruházásban lehet nem éri meg" és arra az időszakra gondoltam (és a mondat eleje is arra vonatkozott), amikor már nem lesz szaldó. Így ok?
-
Nedden12
csendes tag
Nálam csak villany van, gáz nincs. A fűtést hőszivattyú adja H tarifával. Ez a párosítás szerintem a legjobb. A HMV előállítás vezérelt áramról megy. A maradék fogyasztásom A1 tarifás. Az összes villanyfogyasztásom eleve 3 órára oszlik. Így az összes számlám 25000Ft. A napelemre szánt 2M Ft PMÁP papírban és kisebb arányban Erste, OTP papírban termel évi 13-15% hozamot. Amit ha nem költök el kamatos kamat! De ha elköltöm havi 23000Ft hozamom van. (Egyébként az infláció miatt még magasabb hozamokra is lehet számítani.) Tehát kb. havi 2000Ft az a számla amit ki kell fizetnem zsebből. Cserébe likviditásom megmarad, nincs szerviz költség. Ja és akkumulátorral végig nem is számoltam. Így nem tudom mivel számoljak, hogy megérje? Az áram ára nőni fog ez valószínű, de azért a bérek is és a nyugdíjak is. Bár a jövedelmet soha nem emelik eléggé. Végül számítsunk arra, hogy az energiaválság 3-4 év múlva megoldódhat. Talán egy nagyon nagy állami támogatással lehetne rentábilissá tenni a napelemet. Erre látok esélyt, de az nem most van és így jobb kivárni.
-
sakal83
addikt
válasz
leslieke #36073 üzenetére
Ne farassz kerlek. Eleg ideges vagyok miatta... Akkor koss szaldos szerződést uj neruhazasra... Biztos sikerul. Az eonnal mely hallgatas van... A politikus kocsog meg kussol...
Neked is felteszem. Egy 4kwos rendszer mennyivel noveli meg az arat annak a haznak amit jovo februarjaban adok el?
+ ugye nem gondolod hogy ilyen kornyezetben megkockaztatja valaki azt hogy a lassan 100mos ingatlanokra felrakatja ezeket a szarokat sajat penzbol sajat teruletre es kvazi lehet hogy a politikus kocsogoknek epit erőművet... Sajnos ez az irany. A fokocsog ugy allitja majd be sztem az vetelezesi es veteli arakat hogy az ingatlantulajok epitik paks 2ot sajat forrasbol.
-
sakal83
addikt
válasz
kemcso #36069 üzenetére
Nincs szaldo. Lemaradtal egy-ket hetet. Ha az lenne akkor az eon kiadta volna mar az engedelyemet... Es a szallitom sem kuldott volna levelet hogy felfuggesztette a beszereleseket ahol meg nincd engedely...
Es mekkora erteknoveles van ugy hogy nem tudom hogy mit termel? Jelenleg bofoges van a kormsnyzat részéről... Csak megsugom. Jelenleg napelem beruhazas NINCS engedely nelkul. Diszbol felteheted., de mondjuk egy kotveny havi 20e ftot hoz, mig egy ekkora erteku szaldos rendszer is hoz vagy 13e ftot... Ha nincs szaldo es visszwatt van akkor nekem termel vagy 2-3e ftot per ho... Az is egy pizza per ho 2-2.5mbol...
-
Pé
senior tag
válasz
Igen, ez (is) nagyon el lett kefélve a kormányzat részirül. Mi 3 éve költöztünk a mostani házunkba, úgy voltam vele hogy rögtön a korszerűsítéssel kezdek, kerül amibe kerül. Felment a falra 15cm grafitos szigetelés, a födém ki lett fújva cellulózzal, illetve az ablaktáblák lettek lecserélve 2.9 U értékű üvegről 1.0-ra. A ház 180m2, 5 szoba, és tavaly 50m3-rel lépte túl a gázfogyasztás a kedvezményes mennyiséget. Idén nagyrészt klímával fogok fűteni, max ha nagyon hideg lesz, rásegítek gázzal. 21-22 fok van a házban. Most akkor kiket is támogatnak tulajdonképpen?
-
válasz
sakal83 #36066 üzenetére
Jelen pillanatban szaldó van, más nincs. Hogy a jövőben mi és hogy lesz az találgatás. De ha feltesszük, hogy átíráskor nincs már szaldó attól még a napelem termel, a bruttó elszámolással is, tehát nem értéktelen (és tök a fogyasztási szokásoktól függ, hogy ez mennyivel csökkenti az áramszámlát), új beruházásban nem éri meg, de ha ott van akkor az bizony értéknövelő.
-
-
Samott
addikt
válasz
noobfx #36035 üzenetére
Nem ertek ennyire hozza, csak arra utaltam hogy felesleges telepiteni ha ugyis lekapcsolna a magas feszultseg miatt. Akkor nem kell engedelyezni szolgaltatoi oldalrol amig nem megfelelo a halozat hozza. Hogy ehhez csak allitani kell az utcai trafonal vagy ujat telepiteni, azt mar nem tudom.
-
Andras6800
senior tag
válasz
Polllen #36061 üzenetére
Csak hőszipka. Az ugye SCOP miatt jelent energetikai javulást.
Arra jött ki tavaly nyáron számolt árakkal 20 év. Igaziból most csak hosszabb lenne a megtérülés, mert drágultak a hőszipkák meg a munkadíj... Gázzal jelenleg átlag alatt vagyok.
De a 20-25 év még mindig kívül van a berendezés várható élettartamán... -
Directors
senior tag
Olvasgatom hogy sok helyen milyen magas a hálózati feszültség mert hogy sok a napelemes.
Hát mi egy zsákutcában lakunk, a csúcs időszakokban még 190 V sincs meg néha. Elő elő fordul néha hogy leáll a mosógép, vagy a mosogatógép. A mikró meg csak szenved. Valamelyik nap már a ledes lámpák is elaludtak.
Ezt is míg majd kivizsgálják lesz vagy 1 év, aztán benyögik hogy 2-3 év múlva ha fejlesztik a hálózatot akkor jó lesz. Addig élvezzük ezt a feszültséget ami van. (A szomszédoknál is ugyan ez a helyzet. )Szerettük volna bevezettetni a 3 fázist (3x16A). A villanyos megcsinált mindent, beadta a papírokat a szolgáltatónak. Jött is a szerződés, illetve hogy fizessük be az amperenkénti összeget. Minden haladt is egész tűrhetően. Bejelentkeztek a szerelők is, a daruskocsival együtt. Erre a szolgáltatós villanyszerelő mikor kijött, mondja nekem is, és a mi villanyszerelőnknek hogy erre a vezetékre nem kötheti rá a mi háztartásunkat mert csak 25 mm² a keresztmetszete. Illetve ráírta a papírra a szolgáltatói villanyszerelő hogy előzetes igénybejelentés nem érkezett az előzetes felmérésre.
Imádom mikor bénázik a szolgáltató is, és a mi villanyszerelőnk is.
-
Polllen
nagyúr
válasz
A 140 év és a semmi között nincs valami alternatíva?
-
Andras6800
senior tag
válasz
kchris78 #36058 üzenetére
Ez a szigetelés az egyik iskola példája a nem tudatos tervezésnek. Ebben amúgy németek sem jobbak pl.
Én nagyon akartam szigetelni tavaly nyáron. Meg fűtés korszerűsítésre is elköltöttem egy rakás pénzt. De nekem a szigetelés tavaly nyári árakon Energetikai felmérés alapján 200 év alatt térülne meg változatlan energia árakon. Hőszipkával kombinálva 140 év...
(Esetemben van már 5 cm EPS szigetelés, ami mai követelmények szerint nem elfogadható. Ezt javítanám értelmes keretek között.) -
Andras6800
senior tag
válasz
Bandit21 #36057 üzenetére
Nyilván ha annyiért veszik mint amennyiért adják akkor az majdnem szaldo (minúsz a hálózat használati rész).
De egy ilyen 1:3 arány már úgymond baráti. vagy ha EU piacot nézzük 1:5 is elképzelhető.
De a mostani arány az azért na : 5 Ft vs 70 Ft (persze a nem rezsi csökkentett árra értve, de az 5 Ft vs 38 Ft se sokkal jobb. Az is 1:8)
-
kchris78
veterán
válasz
Andras6800 #36056 üzenetére
szigetelés a másik... évek óta példálózok az elemzésekkel hogy hány mrd m3-el kevesebb gáz kellene ha támogatták volna tényleg rendesen a szigeteléseket... Viszont nagyon nem reprezentatív de iszonyat sok irányból hallom hogy szigetelés nincs de legyen olcsó 1-2 emberre a 200m2 25 fokra kifűtve. Minden igény nem teljesülhet...
-
Bandit21
addikt
válasz
Andras6800 #36056 üzenetére
Vicc volt, hogy most készül a bruttó.
Nyilván minden napelemes örülne neki ha 120 ért vennék tőle és 120 ért lehetne vetelezni. Mert akkor a nyári termelés kiegyenlítene a téli hiányt valamennyire. Nem annyira mint a szaldoban de nem is 5 Ft vs 39 lenne az arány. Csak az ország másik 90% -a akinek nincs napelem menne hidat foglalni hogy 30-40ft helyett mi ez a 120?
Vigyázni kell nekik a bruttóval talán épp ezért mert abból népharag lesz ha kevés lesz a vételi ár bruttóban de abból még nagyobb ha magas és mellé a halozatbol vett is.Igazából ami szar az mindig össze omlik egyszer.
-
Andras6800
senior tag
válasz
Bandit21 #36053 üzenetére
Nyilván majd pont most írják. 2021 nyárra sem sikerült megírni amikor is OFT miatt kellett volna. Aztán azt is hirtelen nem csináltuk...
Szerintem itt most nagyon össze van mosódva/ fonódva a politika meg a műszaki rész.
Műszakilag a hálózat nem alkalmas ennyi megújulóra. A hálózat alatt nem a körzetet értem, hanem a teljes magyarországi hálózatot. És nem azért nem alkalmas, mert, hogy megújuló, hanem mert 1 lábon állunk. Csak napelemek vanna, szélenergia pl tiltva van. Mert amikor be van borulva és fúj a szél, akkor menne a szélerőmű. Ahogy este is. Meg ugye a szélerőmű is szabályozható ipari rendszerben, ahogy az ipari napelem parkok. Persze Szél+nap se fedne le minden igényt, de ipari szabályzással sokkal kiegyenlíthetőbb lenne, mint a csak napenergia.
Másik "bűne" a politikának ez az otromba rezsicsökkentés, ami manifesztálódott a műszaki részen. Azaz a hálózat műszaki szintje megragadt ott, ahol 2010-ben volt. És itt ez most a körzeti rész. Sőt igazából nem is ott vagyunk, mint bő 10 éve, mert azóta sok tétel elhasználódott/ elavult.
Erre ömlik most rá a kétségbeesett tömeg amit megfontolt kommunikációval sikerül tövább duzzasztani.
És akkor itt van ugye az egyszeri felhasználó. Azért valljuk meg, senki sem önti ki direkt a pénzt az ablakon. Márpedig egy napelem projekt komoly beruházás. Ahogy itt írták is, a szaldo az egy gardasági kényszer kb.
A rezsicsökkentett áram találkozik a piaci áras kiváltó technológiával.
Nyugatabbra bruttoban is megéri mert az áramon nincs sapka. itt a rezsidémon feltámadása előtt egy átlagosnak mondható rendszer 8-10 év alatt térült meg szaldoval.
A brutto szabályzás ismerete nélkül nem definiálható tartamban kitolódott volna ez a megtérülés.. de észszerűséget feltételezve a rezsicsökkentett árakon kb dupla megtérülési idő lett volna várható. 15-20 évre márpedig nem nagyon lett volna aki beruház erre, pedig zöld energiára nagy szükség van. Pláne, hogy alap garik az inverterekre 10-15 év között mozognak. Azaz mire megtérül (feltételezve, hogy a kormány szavatartó és mindörökkön örökké fix a rezsicsökkentett ár) lehet is újra belekölteni egy rakat pénzt.Mondjuk legalább lehet sokan nem napelemet meg hőszipkát vettek volna, hogy 0 legyen a gáz+áram díj, hanem szigetelnek
Persze rezsicsökkentett áron a szigetelés javítása is egy soha meg nem térülő kategória...
-
Bandit21
addikt
válasz
axioma #36048 üzenetére
Nem vonok kétségbe semmit csak próbálom több oldalról is vizsgálni a problémát rugalmasan. Nem mondom hogy az MVM jól csinálta/csinálja / fogja csinálni. Bármilyen kedvező is számomra de azt próbálom megérteni és elfogadni hogy amikor (majd remélhetőleg egyszer) be fogok táplálni az az MVM nek minimum feladat (igazából gond) és ennek anyagi vonzata van, és amikor meg télen cserébe fogyasztok a minimális termelés mellé akkor az is pénzbe kerül. Szerintem rendszer használat az is ha betáplálok éppen. És az is ha a szomszéd Marika néni épp annyit klimazik pluszban. Nem azt mondom hogy jó a rendszer de próbálom elfogadni hogy nincs semmi ingyen.
És ettől függetlenül vagyok felháborodva az egész energiapolitikan meg a felelőtlen nyilatkozatok miatt. De ezt a kettőt el tudom különíteni. Lehetsz objektívan is ideges. -
GalaHU
addikt
válasz
kchris78 #36034 üzenetére
Konkrétan szaldó nélkül a kutya se kezdett volna bele lakossági oldalról a napelemezésbe, mert nélküle a megtérülés határnapja eddig ködös jövő homályába veszett. És amit Tapsi is ír, szó se volt a visszamenőleges megszüntetésről.
Érdekes kérdés, hogy a téli időszakra mennyi hálózathasználati díjat fizessünk... Ezek szerint ha fizetünk, akkor már nem is lesz túlterhelt a hálózat?
Mégiscsak arról van szó, hogy nem nézhette tétlenül Lölő, hogy 250 ezer (ha igazak a beadott kérelmekkel kapcsolatos számok) talpraesett honfi ne csöngessen a kasszába...
Az hogy idén nyártól nevetséges 5ft-ot fizetnek a tőled átvett áramért, de 66ft a rendszerhasználat az nonszensz. Ha ez nem elég a hálózatfejlesztésre, akkor mi kellene még? Abba már bele sem megyek, hogy a közműveknek állami tulajdonban kellett volna maradni...
De hogy konstruktív is legyek, hátha tényleg azt szondázzák mekkora gombócot hajlandó lenyelni a honfi, ha az éves elszámolás után visszajáró pénzt "lenyelik" (fejlesztésre fordítják) akkor azzal együtt lehet élni...
Na, deal?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- PlayStation 5
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest