- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Részesedést vásárolt az Intelben az NVIDIA
- Apple MacBook
- Nem, nem szünteti be a grafikus vezérlőinek fejlesztését az Intel
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Stefi_dzsi #67110 üzenetére
Ne dőlj be az ilyen baromságoknak. Downgradeelj bioszt, már ha engedi.
A 3dmark úgy ahogy ér valamit, a cb majdhogy csak cput mozgat. Összefoglalóban leírás. -
Stefi_dzsi
tag
válasz
fudi2002 #67109 üzenetére
3Dmark-ot meg Cinebenchet futtattam, amikor a konfigot átépítettem. Egyébként nem teszteltem memória stabilitást sosem.
A bios frissítés után leizzadtam, hogy fekete képernyő fogadott. Emiatt meg a gyártó kommentje miatt nem piszkáltam meg azóta a biost.
"GIGABYTE strongly recommends all users update their system BIOS immediately to protect against potential security risks." -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Stefi_dzsi #67108 üzenetére
Hi
Tesztelted a stabilitást korábban? Miért nem rakod vissza a korábbi bioszt?
-
Stefi_dzsi
tag
Tisztelt Nagyérdemű!
Az alábbi problémában várom jótanácsaitokat: Gigabyte B560M Aourus Elite alaplapomon a minap frissítettem a BIOS-t a legutóbbi F13b verzióra. Azóta a 4x16GB RAM-mal a biosig sem jut el a gép. G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS modulok, egymás utáni sorszámúak ...3,...4,...5,...6
Proci: i7-11700F
Táp: Asus ROG STRIX 650W
Amit kipróbáltam:
CMOS clear, BIOS alap beállítások betöltése
A2, B2 slotban a ...3+...4 ill. a ...5+...6 párosok külön-külön működnek XMP-vel is. Az XMP-t aktiválva a leírásban levő módon a TestMem5 ment kb. 3 órát hiba nélkül.
Ha az A2, B2 slot mellé beteszek még egy modult az A1 slotba, akkor XMP nélkül a teszt szintén futott kb. 3 órát hiba nélkül. Ha viszont aktiválom az XMP-t, akkor már a Windows is hektikusan indult az elején. Aztán, amikor néhány újraindulás után úgy tűnt, hogy stabil, akkor a teszt 5 perc alatt dobott 35 hibát.
Ha 4 modul van bent BIOS-ig sem jut el a rendszer.
Hol van a kutya elásva?Előzmények: február környékén megvariáltam a konfigot. Addig egy i5-11500 proci mellett 4x8GB G.Skill Aegis F4-3200C16D-16GIS volt benne, FSP Hydro Pro 500W táppal. Probléma nélkül ment a kisebb kapacitású 4 modul. Konfig frissítés után a Cyberpunk2077-t játszottam végig és előfordult, hogy minden előzmény nélkül tök sporadikusan az asztalra dobta el magát a játék. Nem tudtam körülhatárolni a hibát, bár nem is foglalkoztam vele különösebben. A Battlefield6 beta alatt is előjött ilyen hiba.
Köszönöm előre is!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
rxmiss #67106 üzenetére
Összetettebb a probléma. Lehet olyan, hogy az 5700x3d imcje ugyanolyan jó mint az előző volt, csak a lap bioszában félrecsúszott valami és a proci miatt más paraméterekkel (cad,procodt, auto vddq/vddp/vsoc) próbálkozik amik közül az egyik miatt elhasal. Kézzel lehet simán belőhető lenne ezzel a procival is. De lehet, hogy valóban gyengébb az imc. Lehet egy biosszal régebbivel vagy egy újabbal auto értéken már jó is lenne. Sajna ez ilyen keresgélős játék tud lenni. Függ a laptól, annak bioszától, proci imctől, ramtól.
És ddr5-ön ez még durvább ahogy frekvenciában felfelé nézelődünk.. -
válasz
fudi2002 #67105 üzenetére
vagyugy.
en most futottam bele abba h egy alaplapban csak procit csereltem, a 2x16G memoria is ugyanaz maradt : 3950x -> 5700x3d es 3600-on megdoglenek a memoriak (hibazik a gep pl LM Studio hasznalatakor) mig a korabbi procival sosem volt ilyen bajom. mintha irtak volna tobb helyen is h ezek a procik kicsit gyengebbek memvezerlo szempontjabol. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
rxmiss #67104 üzenetére
Nem így értem. A 7600x is hivatalosan ennyi, csak az imcje bírja a 6000mhzes ram órajelet (mclk). El tudom képzelni eme herélt procinál, hogy sajna ez ennyi. A memória kafa, nem szokott problémás lenni. Viszont ilyen procival se sűrűn jönnek ide emberek. Kérdezz rá az amdben.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 1 / 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Részesedést vásárolt az Intelben az NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Apple MacBook
- Formula-1 humoros
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3369
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest