Aktív témák
-
Balinov
titán
-
Balinov
titán
válasz eastsider #13252 üzenetére
NX2-m van, csak idom nem sok, hogy rafekudjek. Tudom, hogy iszonyat jo beepitett sugoja van, de nem tudsz valami kezdoknek szolo NX2 tutorialos oldalt?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Zoli bácsi
őstag
válasz eastsider #13252 üzenetére
Megint koszos a szenzorod. Vagy már régi kép?
Én is próbálgatok. Fönt az új PS CS5, a Capture NX2. (Beszerzést ne firtassuk )
Régebbi D50-es RAW fájlokat konvertáltam újra, azért a Nikon szoftver mintha tényleg jobban odatenné a színeket..... Asszony megnézte mit ügyködöm, most az ő (Gyerek és az asszony) gépükre is kell egy RAW konverter, ők is RAW-ban akarnak fotózni.
Aztat.. majdnem beugrottam az asztal alá... Akkorát dörgött az ég, most meg zuhog mint állat. Basszus, tiszta sötét lett..
Ja, azt akartam kérdezni, ha már itt vagyok: A Capture NX2 automatikusan javítja az objektív torzítását. A vignettálást azt nem tudja automatikusan korrigálni, vagy csak én nem találom..? -
Degeczi
nagyúr
válasz Zoli bácsi #13256 üzenetére
"Basszus, tiszta sötét lett.."
most?
délen 30 fok van, égető napsütés -
eastsider
nagyúr
baloldalt a pötty? mást nem látok..
lehet... de lehet, hogy csak egy veréééb (amúgy sokat cserélgetek. bírja a kitobi bajonettje ) -
aginor
veterán
Erről mi a véleményetek? Makrózáshoz használnám.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
kricsi81
senior tag
Aki akar profi makróobit venni (természetesen Nikonra), ne habozzon, az Indexen van most egy Sigma 150/2.8-as 140k-ért.
aginor: Nem sok értelme van, ugyanis makrónál (főleg hosszabb obi esetén) az obi teljesen kitakarja a vakut, tehát a témát (mivel olyan közel vagy hozzá) nem éri vakufény (hacsak nem körvaku, de ezesetben a linkelt cuccnak szintén semmi értelme)
Ha makrónál vakuzni akarsz, akkor off-camera flash[ Szerkesztve ]
kovacsrichard.hu
-
Throme
veterán
válasz Frigetrus #13243 üzenetére
Egyelőre még művészieskedésről szó sincs, csak próbálgatom a lehetőségeket.
Ebben a stádiumban free progikkal ismerkedem.
Capture nem lehet rossz, 2 - 3 tutorial-t megnéztem. Ideális szoftvernek tűnik, csak nem olcsó.... 1x lehet beruházok rá, ha látom értelmét hobbi szinten.
Az úgynevezett "turista" fotóimat szoktam kicsit "feljavítani".Még a "raw therapee" szoftvert szeretném kipróbálni csak vista alatt állandóan kilépeget...
Majd utána nézek a megoldásnak...
Kösz a választ! -
Throme
veterán
válasz Degeczi #13244 üzenetére
Túl sok átalakítást nem végzek képeken, tényleg csak alap dolgokat és azt is view nx-ben még.
Köszi a link-eket, elkezdtem olvasni!"az árnyékos részeken marad az eredeti finomság, és följebb haladva csökken, nőnek a lépcsőfokok" gondolom akkor ez az oka a file méret változásnak (azonos képminőség és felbontás mellett értem).
-
eszgabor
aktív tag
válasz Zoli bácsi #13190 üzenetére
"Ja, igen, én az árakat a hivatalos magyar Nikon garit adó helyekről néztem, tudom hogy máshol olcsóbb..."
Van ahol nem magyar Nikon garanciával árulják őket?
Hol igen és hol nem? Még nem vettem gépet, de jó lenne tudni, hogy kinek az áraiból induljak ki.
Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...
-
eszgabor
aktív tag
Nektek nincs gondotok a http://europe-nikon.com/ oldal és aloldalai betöltésével?
Pl. a termékeknél gyakran kapok mindenféle hibaüzeneteket.
Lassú is, vagy be sem jön, meg ilyenek is vannak:ERROR
The requested URL could not be retrieved
While trying to retrieve the URL: http://europe-nikon.com:1776/hu_HU/products/category_pages/lenses/category_lenses.page?
The following error was encountered:
* Read Error
The system returned:
(10054) WSAECONNRESET, Connection reset by peer.
An error condition occurred while reading data from the network. Please retry your request.
Your cache administrator is webmaster.
Generated Thu, 27 May 2010 20:23:17 GMT by NIKPE012 (squid/2.7.STABLE8)meg ilyen:
Service Temporarily Unavailable
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.Ha nyomogatom a frissítést, akkor néha bejön az oldal.
Elvileg nem nálam szar a dolog az üzenetek alapján, de erősítsetek meg légyszi!
Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...
-
aginor
veterán
válasz kricsi81 #13260 üzenetére
Az itteni makrók szinte mindegyike normál külső vakuval készült és nincs kitakarva, még a beépített vakut sem takarja ki mindig a nem túl rövid Tamron 90.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
drkbl
őstag
Automatikusan nem teszi meg, gondolom, mert egyrészt nagyon sok tényezőtől függ, hogy megjelenik-e a képen, illetve a világosítás befolyásolja a színeket, jpeg-be exportálva esetleg lépcsőzetes lesz. A profi fényképezőgépek is elég egyszerű korrekciót biztosítanak, de szintén nem automatikusan: [link] [link]
A help szerint csak a mértéket igazítja az objektívhez: If the picture in the active image window is a RAW image taken with a lens equipped to transmit distance information (a type G or D lens) mounted on a camera that can record this information, Capture NX 2 will use the lens information recorded with the image to automatically select an optimal range for the Intensity slider.
-
Balinov
titán
Erre a kepre drkbl forumtars a kovetkezot javasolta:
Szerintem a horizontot vízszintesre hozva, a színeket egy kicsit melegítve jobb kép lenne. A bal oldali minizátonyt lehet, hogy a legjobb lenne kihagyni, de legalábbis feljebb komponálni, hogy ne érintse a képszegélyt.
CaptureNX-ben megtalaltam hogy lehetne vizsintesbe hozni, kb a forditasi szog is megvan (-4 4.5 foknyit) viszont akarhogy alkalmazom (a homok feletti , fuves resz alatti sikot kijelolve vegig a kep hosszaban) minel nagyobb forditasi szoget adok meg, annal tobbet vag le a kep tetejebol. Ezt nem lehet valahogy kikuszobolni?
Illetve nem vagyok biztos benne, mire gondolhatott, amikor a szinekre vonatkozakat emlitette
VAlakinek valami 5let?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz eastsider #13272 üzenetére
ez oke, de ennyire? ez mondjuk mar croppolt kep, lehet az eredetit kene kiegyenesiteni, majd azt megvagni.
-
Throme
veterán
válasz Balinov #13271 üzenetére
Gondolom az óra járásával ellenkezőleg forgatsz, valamint a szélek maradnak a helyükön (azok fixek, a forgatás ezen kereten belül történik).
Ilyenkor a bal felső sarok megindul lefelé, ívben.Képzeletben a horizontot illeszd a kép felső éléhez. Ami forgatás előtt a horizont felett van azt levágja neked.
A bal felső sarokban már nem is látszik az ég. Ha elkezded forgatni, akkor a szoftvernek eget kéne rajzolni oda, hogy ne kelljen vágni a másik oldal egéből.Ugyan így alul is vágni fog, illetve ami kifordul a keretből, azt is vágja....
Lehet 1xűbb lett volna, ha úgy írom (bocs csak késő van már ), hogy az eredeti képedbe próbálj egy téglalapot rajzolni úgy, hogy annak felső éle az eredeti horizonttal legyen párhuzamos. Ami a téglalapon kívül esik az kuka lesz.
Nem csak a capture-ben lesz ilyen....valahogy így: (remélem sikerül bepasszítanom)
A színekkel kapcsolatban meg szerintem arra gondolt, hogy állíts a fehéregyensúlyon. Kicsit elvéve a rideg kékes tónusból a melegebb színek felé. Ezt pl színhőmérséklet növeléssel meg tudod tenni.
Ha jól láttam a capture tutorial-t akkor ott azt is megteheted, hogy csak bizonyos területen végzed ezt el és nem az egész kép fog változni.... -
drkbl
őstag
válasz Balinov #13271 üzenetére
Ha RAW volt eredetileg, és még NEF formátumban elmentetted a szerkesztett képet, vissza tudod csinálni a szerkesztési lépéseket - ezért is érdemes jpeg képet utómunka esetén NEF formátumba menteni.
A forgatás sajnos mindig veszteséggel, képméretcsökkenéssel jár, ezért gyűlölöm, hogy hiába állítok a vázon mindent vízszintesbe, a gépem valahogy ~05 - ~1,5 fokban elbillenve van - ennyit a fém állványmenetről
Színekkel kapcsolatban több módon eljárhatsz:
Finomabban:
- fehéregyensúly finomhangolás, illetve szürke pont jó helyről való felvétele
- Develop/Camera settings/Picture control/Hue adjustment
- semleges kontrolpontokkal meghatározni a szürkéket (több, különböző színű fény hatásának semlegesítése)
- szín kontrolpontot felvenni, adott sugarú körön belül átmenetesen változtatható a fényerő/telítettség/árnyalat.Durvábban:
New step->Color->LCH. Ez alapértelmezés szerint Master Lightnessen áll, a következő lehetőségeid vannak:
- color lightness, fényességállítás szín szerint
- chroma, színtelítettség
- hue, árnyalatEz az Adjust csoportban van, azaz hatással van rá a kijelölés. A tuningolandó szín kiválasztásakor segítség, hogy a terület felett megállva egy pont mutatja a diagrammon a domináns színt.
Az alábbiakat tettem a képeddel:
- vízszint
- szürke kontrolpont a hullámtarajra, addig mozgatva, amíg - céljával ellentétes módon - sárgás color cast (ezt hogy mondják magyarul?) jött létre, mintha jobban sütött volna a nap
- szín kontrolpont jobbra fent a sötétebb tengerrészre, balra fent a világosabbra, kék szín világosítása
Nem mondom, hogy jobb lett mint az eredeti -
Balinov
titán
huh, Urak, koszonom mindkettotoknek, elleszek egy darabig, mire megemesztem,meg probalgatom.
-
juhr
csendes tag
Végre kipróbáltam a gépet, nagyon tetszik, főleg a képek színei Kellett egy nap, mire mozgó kutyákról sikerült éles képeket csinálni De lesz még jobb is.
Mindenképpen LV-s gépet akartam, de ezalatt az egy nap alatt egy percig se használtam -
Az-X
őstag
-
juhr
csendes tag
Nekem nagyon nem tetszik az lcd-n az LV, sokkal rosszabb, mint a kompakté volt, szörnyen lassan fókuszál... Úgyhogy inkább hasoncsúszok
[ Szerkesztve ]
-
kricsi81
senior tag
válasz lugosi #13284 üzenetére
Nyílván függ ez a dolog a munkatávtól, mert én pl a 70-300VR + Raynox DCR-250 duóval próbáltam, és ahhoz hogy éles legyen a kép, szinte bele kell dugni a tárgy orrába az obit...
De egy makróobival távolabbról is lehet fényképezni, így ott van esély arra hogy a vázon levő vaku fénye érjen is valamit.
kovacsrichard.hu
-
HartgeH3-2.8
addikt
Sziasztok
Van egy Nikon D50-em és pár apró pöttyöt vettem észre egy két képen de csak ami ilyen világoskék terület, lehet hogy koszos a szenzorom?
Kis karika szerü pöttyök nem is kicsikA Nikon Kft. jöhet szóba mint szervíz? Ha igen mennyi egy ilyen tisztítás?
Én nem akarok belenyúlni.Választ előre is köszi.
Az OFF topikban OFF, az ON by LaciCRM - Online túraautó E-Sport bajnokságok közvetítése élőben, kommentátorral! Real Cars Real Racing Hungary Youtube/Facebook!
-
törölt tag
válasz HartgeH3-2.8 #13287 üzenetére
Szerintem ezek még nem akkora durva foltok, hogy ezért szervizbe kéne rohanni. A korábban már javasolt gyógyszertárban kapható pumpa valószínűleg megoldja a dolgot, vagy pedig pár másodperces retusálási művelet. Látnád az enyémet, azzal már kéne menni, nagyon is sietősen...
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz HartgeH3-2.8 #13287 üzenetére
Ha a röpcsitől jobbra lévő két foltra gondolsz, akkor az kosz. Szűkebb rekeszen lőve jobban láthatóvá válik, hogy hol van még. Amúgy ez egyáltalán nem vészes, körtepumpával 1-2-t befújva szerintem simán lejön.
Viszonylag tiszta, pormentes helyen (pl fürdőszoba) obi le, gépet a tüköraknával lefelé tartod, befújsz párat körtepumpával, majd esetleg tükörfelcsapás után is. Ha ezután is ott lesznek a foltok (porszemek), akkor inkább szerviz. Hivatalos magyar garanciás gépeknél elvileg ingyen tisztítja a Nikon szakszerviz.szerk: Cayman megelőzött Faja fotózós időnk van ma délután, mi??
[ Szerkesztve ]
Holnap majd jól beletépünk...
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Tegnap azt hittem egy pillanatig, hogy bedöglött a 3 hetes D90. A státusz kijelzőn, és a keresőben a rekeszérték helyénél villogott egy "F - -" felirat, és persze nem lehetett rekeszt állítani. Automata módban is ez volt a helyzet, villogott a jel, nem lehetett használni a gépet. Több ki-be kapcsolás után megjavult, de ezt az üzenetet eljátszotta párszor. Sejtettem hol keressem a hibát, leoldottam az objektívet, visszakattintottam, azóta jó. Remélem csak a váz és az obi közti érintkezési hiba volt.
A Jeli arborétumban voltunk, sajnos elkapott bennünket az eső. (Volt esernyőnk) Az asszony a D50-el, én a D90-el fotóztam. Mindketten RAW+jpeg beállítást használtunk. Megnéztem a képeket, illetve a RAW fájlokkal is bíbelődtem. Lett egy-két "észrevételem". Ami először feltűnt, hogy az automatikus fehéregyensúlynál a D90 kissé melegebb színeket ad. Persze a Capture NX2 automatikus fehéregyensúlynál eltolja a hidegebb színek fele. A d50 képeire sokkal több szaturáció kell, a D90 színei jóval erősebbek. Alap RAW-ról beszélek, természetesen. Képminőségben, RAW konvertálás után, nem igazán látok különbséget. Persze nem készítettünk ugyanarról a témáról ugyanolyan beállítással tesztképet, de hogy a monitoron exif nélkül meg nem mondom melyik kép melyik géppel készült, az biztos. JPG-ben auto módban feltűnőbb a különbség, ugye a kikapcsolhatatlan D-lighting egy kicsit felhúzza az árnyékokat, dinamikusabbnak tűnik a kép. A fénymérése is jobbnak tűnik ennyi használat után az újabb masinának, nekem a D50 egy kissé (1/3 FÉ) túlexponálta a képeket.
A D50-en egy zsinóros objektívsapka volt, a nyakpánthoz rögzítve. A megszokás nagy úr, ahányszor levettem az objektívsapkát, annyiszor koppant is a földön, mert levétel után automatikusan elengedem. -
Degeczi
nagyúr
válasz Zoli bácsi #13292 üzenetére
"D90 színei jóval erősebbek. Alap RAW-ról beszélek"
de az értelmetlen!
RAW-ban még semmilyen szín nincsen, minden a kidolgozáson múlik. Ott pedig teljesen eltérő ha pl. "Standard" vagy "Neutral" beállításkészletet választasz ki (mindez persze Nikon konverter programban, ami alapban átveszi a kamerán használt beállításokat is. Más cég konverterével teljesen más az eredmény is). A két kamerát is teljesen másként kezeli az NX, a D50-t pl. alapban nem "Picture Control" feldolgozással. Ezt kiválasztva mindjárt sokkal telítettebb színeket ad az is."f--" hiba: jellemzően a műanyagfoglalatos obikkal fordul elő, mert ott értelemszerűen nem ad testelést a foglalat, csak egy apró, különálló fémgolyó az obi alján. Ezt (bár persze a többit is) érdemes időnként megtisztogatni.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Degeczi #13294 üzenetére
Köszönöm. Megnéztem, és valóban, a D50-nél nincs kiválasztva a Picture control, míg a D90-nél tájkép módban van. Nem is figyeltem ezt a beállítást, ugyanis nem nyúltam hozzá, a csúszkákkal állítottam a kontrasztot, szaturációt. A D90 vázon beállítottam a tájkép színeket, de azt hittem, ez csak a jpg-re vonatkozik...Ugyanígy be van állítva a D50-en is, csak ezek szerint ezeket a beállításokat nem vette át a progi.
Hát, köszönöm, megint tanultam valamit.
Bár most "tanulom" csak a progi használatát, régebben a D50-hez LR-ot használtam. -
Degeczi
nagyúr
válasz Zoli bácsi #13295 üzenetére
nyaralási képekhez én is szerettem a képeslapszerű "Landscape"-et, bár portré jellegű képeknél már könnyen túl sok (nem csak a telítettsége, a kontrasztja is) - dehát erre is jó a RAW, h utólag azok kényelmesen átállíthatóak
alapban (a főként emberi szereplők miatt) leginkább a Neutral-t használom, brightness -1, és többnyire saturation +1 értékekkel, ez jó kiindulási alap a legtöbb célra
az NX2 átveszi a D50 beálíltásait is, csak abban az időben még nem létezett "Picture Control", ezért marad a hagyományos feldolgozásnál, h külön állítgatás nélkül a leginkább hasonlítson a kamera-JPG-ekre
-
Zoli bácsi
őstag
Annyit szeretnék kérdezni, hogy a gépről leveszitek a hátsó monitorvédő műanyagot? A kézikönyv szerint ha használjuk a gépet, akkor vegyük le, használaton kívül védjük vele a kijelzőt. De láttam nem egy gépen fotózás közben hogy rajta van. Érdemes fönt hagyni?
Off: Hm, valamikor szintet léptem, eddig azt hiszem nem őstag voltam.
-
Brumi
senior tag
válasz Zoli bácsi #13297 üzenetére
Nem tudom, mások leveszik-e, de én inkább rajtahagyom, mert 1-2 órán belül szétkarcolnám az egészet. Ha lóg a nyakpánton a gép, és mondjuk ing, vagy cipzáros felső van rajtad, akkor nagyon gyorsan karcolódna a kijelző. Nekem már 2 hónap után karcos a monitorvédő...
http://www.flickr.com/photos/brumi/
-
Degeczi
nagyúr
válasz Zoli bácsi #13297 üzenetére
?
nem mond olyat, h "vedd le használatban" (nem is sok ok van rá, mert a láthatóságot csak egészen minimális mértékben rontja), hanem csak annyit, h védi, amikor nem használod a gépet - hiszen amikor használod, nincs mitől védeni, nem ütheti meg semmi...szép a nagy kijelző, megéri védeni (és sajnos elég sérülékeny is, úgy tűnik kevésbé karcolásálló, mint a korábbi modelleké. Szerencsére nem saját tapasztalat, de flickr fórumokon többen írtak olyat, h védelem nélkül használt régi Nikon után ezt pár hét alatt sikerült megkarcolniuk)
ezért aztán gyakorlatilag mindenki fönn is hagyja (vagy eleve sosem használja, ha mindig biztonságban tárolja, mert mondjuk nem járogat ki vele), csak alá került por miatt szedi le nagyritkán,
ill. sokan fölragasztható védőüvegre cserélik, pl. "GGS" egy bevált, és nem túl drága márka (de átlagos célra bőven jó a gyári műanyag is)
Aktív témák
Hirdetés
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Call of Duty: Black Ops 6
- Házimozi belépő szinten
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Escape from Tarkov
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest